Franciaország megvívja elektromos autó háborúját
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Történik néha valami pozitív is.
Kara kánként folytatom tanításom.
errõl a csodáról azért dobhatnál valami linket (ma megvevõset, nem papíron "ilyen lenne, ha gyártanánk" mesélõset)
nekem a kénesekre 2000 ciklus rémlik, de ami a fontosabb, hogy akkor 50% alá csökken. ahogy én emlékszem. a 2500 / 80% ehhez képest überdurva.
Talán mégis van remény arra, hogy az elõttünk álló komoly energia-problémát nem a görény grimbusz és a bicikliemelgetõ fasiszta erõszakbandák fogják "megoldani" a tisztességes kisemberek rovására
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Namost ha neked 240-500kg-nyi aksit kell cûgölni az autóban (könnyû
lítium, vagy nehéz savas), akkor az bizony felesleges energia és
helypazarlás. MAJD az aksik kezeléstõl függõen 2-3 múlva megadják
magukat (esteleg 4-5, ha lítium és mákod van) és te újabb milliókat
költhetsz AKSIKRA (nomeg a régiek megsemmisíté"
Az elektromos auto egyaltalan nem lesz szamottevoen nehezebb mint a benzines valtozata.Az autobol kikerul,a nehez motor,indito akku, generator,valto,kuplung,uzemanyag tartaly.Ezek sulya kb fedezi az akkumlatorok sulyat.Egy villany motor meg kb 50 kg.Ossz egeszeben kb annyival lessz nehezebb,mintha meg egy ember ulne az autoban.
Az akkumlatorok mar ma is kibirnak 10 evet,a lithiumvasfoszfat akuk 2500 toltest birnak ki.Es ez nem azt jelenti,hogy akkor mar teljesen rossz,hanem hogy az eredeti kapacitasanak a 80%-t tudja.Es Biztos hogy par even belul,meg tobbet fognak birni.
Egyébként így, tél közeledtével én is szoktam növelni a fényerõt, hagyományosokkal.
Nemrég olvastam a zindexen egy riportot egy világítástechnikussal. Azt mondta a szakértõ, hogy a konyhájában fémhalidja van, de õ megszállott. Én nézelõdtem E27-es fémhalid után, de nem nagyon láttam. Állítólag ezek a legtakarékosabbak úgy, hogy szép, nappali fényt is adnak.
A halo 1xûen másra való.
A kompaktokra is írják, hogy ilyen meg olyan hagyományos izzónak felel meg, aha... persze. Én végigpróbáltam sokfélét, de bizony kamu az egész. Jóval nagyobb kell belõlük ugyanoda, mint amit ajánlanak (gyakran dupla erõs is).
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
ezen azért meglepõdnék a jelenlegi ismereteim tükrében. nem azért használnak halogént, mert nagyobb hatékonysággal alakítja látható fénnyé az elektronyosságot? meg mert még közelebbi a színhõmérséklete a nappali fényhez?
sajnos a nappaliban sokat használt G9 foglalatos 40w halogént nem tudom kiváltani, mert nincs irányba világító 230v elõtétes darab, pláne nem normális teljesítményben. a 300w-ot nem kapcsoljuk be gyakran, de a 40w megy egész este.
1x bepróbáltam egy 200w-os oldszkúl izzót is középre, de az olyan hihetetlen módon ragyog, hogy a falakról visszavert féntõl is elvakulsz, hihetetlen durva! Az ment vissza fiókba.
nem beszélve arról, hogy 4 db 40 fokos szögû spottal gyakorlatilag rázseblámpázol 4 db 1 méter átmérõjû körre, a 110-120 fokosak meg ugye darabonként 15 wattnyi fényt adnak, és még azokkal se tudsz lefedni mindent. pláne, hogy célszerûbb a közvetett megvilágítás, ahol nem látod a fényforrást, csak a nagy felületekrõl visszaverõdõ fényt. nekem ez eddig a legjobban egy flafonra világító 300 wattos halogén állólámpa segítségével jött össze, fehér plafonnal, világos bútorokkal és felületekkel.
szóval értekezhetünk errõl ha gondolod, kíváncsivá tesz hogyan helyezted el a szuperlámpákat, hogy élhetõ fényük legyen.
a konyhapultra mehet spot, meg a spájzba is. persze kiderül menet közben, hogy a késõbbi led-upgrade miatt vásárolt 12v-os IKEA spotok 12v AC-t nyomnak DC helyett, és a szállítók nem vállalnak garanciát a ledek hosszú távú mûködésére a nem szabályozott táp miatt. tehát vehetsz megint elektonikát hozzá, hogy kihajtsd.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
De biztató infó, hogy jelentõs források áramolnak a szektorba. A tömeges gyártás lejebb nyomja majd az árakat. Ne feledjük, hogy a technológia fejlõdésének köszönhetõen(nanotech)folyamatosan javulnak majd a mutatók.
A tömeges elterjedés 5-10 év múlva várható, az akkori technológiai szintet nagyon nehéz elõre látni, de a múltból kiindulva lesz megoldás a problémákra.
Elõttem ott a gázkút, út túloldalán (10 méter), át is alakítanák, van szerelõm is, mégsem vágtam bele, mert osztottam-szoroztam és bezony nem éri meg (pláne injektorosoknál hengerenként számolják az árat és nekem v6-osom van). Maradtam jó öreg sokbenyánál.
Semmi sem tud még igazi meleg fényt adni az izzókon és a halogéneken kívül, a jó közérzet meg lényegesen fontosabb szempont NEKEM, mint a jó fogyasztás.
Ha ezt a költséget elosztva nem számolod bele az autód kilóméterenkénti fogyasztásába, akkor bizony téged MÁRIS megtévesztettek barátom!!!
Jelenleg a legvérmesebb magyar elektromosautó építõk is bevallják, hogy MEGÉRNI semmiképpen sem éri meg. Márpedig ami nem éri meg, azt józsika és gizike nem fogja kérni a tecsóban és az autókereskedõknél se. Ami pedig nincs elterjedve megfelelõ mértzékben az nem meghatározó, jelentéktelen marketingfogás csupán, lepkefing a szélben.
Én pl. már talán meg sem érem, hogy én is ésszerû áron, megbízható és használható elektromos autót vehessek magamnak (idehaza). Azé reménykedem benne...
Ugyan így, ha az elektromos áram jövedéki adóval (nem hinném hogy a kilométerenkénti 2-3 forintra rátennének 50-60 forintot, mert akkor fejek hullanának! és ez a lényeg: ha duplázzák, azaz 4-6 forint lesz egy kilométer, még akkor is jobban megéri, mint benzint vagy gázolajat tankolni a kocsikba!
és ha megnézed ezen is van elég kemény haszon!
Meg kéne érteni, hogy az állam igen jelentõs bevétellel rendelkezik az autósokból és errõl soha nem fog lemondani, mert összeomlana az államgazdaság.
Jelesül hiába készülnek lassan decis fogyasztású autók, ha 1x ezzel párhuzamosan többszörösére nõtt a fogyasztott üzemanyag ára! Senki sem mond le szívesen az 1200%-os extraprofitjáról... Majd ha egy kanál benzin kell egy limóba 100km-en, akkor a kanál benya fog 5-6000HUF-ba fájni, OJVÉ!
A fekete listádon lenni viszont legalább akkora megtiszteltetés, mintha fizika nobel díjra jelöltek volna 😊
Az általam bemutatott 3 ledes PowerLED ára kb. 8k ft. Szerintem egy kb. 20 négyzetméteres nappali kielégítõ bevilágításához elég 4 db = 32k ft. Ez nem 100k.
Ami a vakítást illeti, tedd bura mögé, ennyi. Ja, ez még plusz kb. 8k. -> 40k össz.
Ha van kísérletezõ kedved és érzéked a világítástechnika mûvészete iránt, akkor olyant is kipróbálhatsz, hogy a nappalit (pld.) megvilágítod egy PowerLED-del, egy kompakt fénycsõvel, egy 25 w-os woframizzóval, egy halogénnel, és fémhaliddal és a könyvespolcod esetleg egy neonnal.
Spektrumgondok biztos nem lesznek. De ez már kunszt.
én arról beszéltem, hogy ami szóra érdemes, az 100 ezer pénz. az, hogy újítóként mindketten veszünk hunyorgósat ezen mit sem változtat.
örülök, hogy tisztáztuk a ledek kapcsán felmerült félreértést.
Egyébként én konkrétan bealszom a fénycsöves díszkivilágítástól. Ez csak velem van így?
(kis pofátlan)
Kompakt fénycsõé borzalom, ipari fénycsõé szintén, LED-é egyelõre furcsa, de remélem javul mert a LED az egyetlen esélyünk 😊
Azt is el tudom képzelni, hogy egy havi(éves?) bérleti díjat kell fizetni az akkut tulajdonló társaságnak és erre jön még rá a töltés díja (mint a mobilnál). Ebbõl kiindulva idõvel le is felejthetik a konnektort a kocsiról és otthon nem is lehet majd tölteni...<#falbav>#falbav>
Remélem nem így lesz!
én rendes, a jelenlegi halogénekkel összehasdonlítható fényességû ledekrõl beszéltem, nem ezekrõl a CREE légypiszkokról.
ahogy én látom nagyjából ötödölni kell a normál izzó fényerejét, akkor kapod meg a szükséges led fényerõt. a 15w nagyjából fedi is a valóságot, a képek és saját szememmel látás alapján.
vannak csínában is jópofák, de szabályozott meg áramkorlátos tápok kellenek, 20-30 volttal. meg egy méretesebb proci hûtõborda. nem egyszerû.
félreértés ne essék, én is használok ledet kint a reflektorok helyett, de bent egész máshogy kell tervezni az egész világítás konceptet hozzá.
meg elhatároztam, hogy csakazértsem veszek már 230 voltos ledeket, elég égõ lenne a majdani napelemrõl oda-vissza invertálni. a 0,75-ös réz kábel 15 méteren 30W-nál 1 W veszteség, ez kibírható.
az attól függ, milyen erõmûveket építenek! remélhetõleg leginkább atomerõmûvek lesznek!
ha így lesz, a 2 forintos kilóméterdíj se biztos, hogy emelkedik, mivel a kereslettel nõ a kínálat, így az arány ugyan az marad! nagyobb forgalom => több pénz => kitermeli az erõmû és a fejlesztések árát!
Jövedéki adókat se értem hogyan tennének rá, amikor ugyan abból a vezetékbõl töltöd a kocsit, mint amelyikbõl teát fõzöl! (a gázos-benzines hibridek még most is gazdaságosabbak mint a hagyományosak)
jól írod, tudsz számolni, és hülyének is néznek, csak nem lenne gond, ha gondolkodnál is az üres fröcsögés helyett!
Jó, tudom, ez már csak szõrszálhasogatás 😊
Senki sem mondta, hogy vegyél most egy Tesla Roadster-t kb 20 millióért(mégha egy unikum sportkocsihoz képest nincs is túlárazva). De azt se felejts hogy azok a gazdag "hülyegyerekek" teszik lehetõvé, hogy késõbb te is megengedhes magadnak hasonló cuccokat.
Ezek a kocsik 2011-ben fognak legördülni a szallagról és szerintem 2015 után áll majd többé kevésbé készen az infrastruktúra tömegesebb elterjedéshez.
Valószínûleg a 2ft-s kilométerdíj emelkedni fog(sajnos), az új erõmûvek építése sem kétfillér... De ha ugyanannyiba kerülne is az elektromos mint a benzines kocsi, akkor is legalább nem szennyezed úgy a környezeted!
Kb. annyi értelme van most még, mint egy elektromos robogónak, egy házra szerelt napelemnek, egy házi szélerõmûnek, a háztartási ledes "izzó"-knak, vagy hasonló "zöld" aranyárú energiaforrásnak/eszköznek. Azaz semmi! Drága játék hülyegyerekeknek.
Majd ha gazdaságilag is lesz értelme, el is terjed már, akkor meg olyan jövedéki adókat és hasonló kedves dolgokat vetnek ki ezekre is, hogy belegebedsz (lásd. gázos autók vs gázfûtés).
Lényeg (mint az utóbbi párezer évben): az átlagember sose járjon jól, míg szûk csoportok degeszre tömjék a zsebüket (neveket sem kell mondanom ugye?!) Ennyi! Persze lehet lelkesen asszitálni hozzá és lelkendezni, hogy húúúúúú, meg haaaaa, de nem vezet a sehova. Majd ha NEKEM is VALÓBAN megéri (tudok számolni, mégha ezek hülyének is néznek), akkor ESETLEG, talán, de nem biztos, hogy beszállok a buliba... 😄DD
Anno Edison szeretett volna elektromos autokat kihozni, de akkoriban meg nem volt megoldott, hogy New York-on kivul mashol is legyen aram amerikaban. Viszont lampakban hasznalt benzin volt minden tanyan. Igy vegul a Ford fele auto terjedt el. Ez kezdetben kurblis volt, ami nemcsak nehezze tette az inditast, de veszelyes is volt. Edison eladta Fordnak az elektromos autojahoz tervezett motort, ebbol lett a masodik szerias t modellek inditomotorja/generatora. Ezek az autok hiresek voltak arrol, hogy ha elfogyott a benzin, akkor inditomotorral meg meg tudtak tenni jopar kilometert, aksirol. Mindezek mellett egy erdekes bolygomuves valtojuk volt, ahol a fokozatokat a padlon lehetett kapcsolni pedalokkal, mig a gaz es a gyujtasvezerlo a kormanyon volt.
Eltelt sok-sok ev es kijott az elso szeriaban gyartott hibrid auto. Eredekes modon bolygomuves valtoval, benzinmotor-villanymotormotor/generator elrendezessel. Annyi valtozott, hogy a valtot pedalok helyett mar szervomotorok mozgattak es a gazkart is egy szamitogep huzza. Feltalatak a digitalis vezerlesu t-modellt.
Mas: Tesla anno keszitett egy kis turbogeneratort, ami egy atlag kalapdoboz mereteben kepes volt 100 loerot leadni. A hires elektromos autoja is hasonlo technikat hasznalt, o keszitett eloszor csoves egyeniranyitokat es kapcsolouzemu elektroncsoveket, igaz, hogy nagyon eros rontgensugarzasuk volt. Ennek a jarmunek a modern valtozata lesz turbogeneratoros elektromos auto. Meg nem terjed, de elofordulhat, hogy valaki ujra felfedezi.
Akkumulatorok helyett hasznalhatunk ujfajta kondenzatorokat is, mivel ezek mar majdnem olyan jol tartjak a toltest mint az aksik, de sokkal gyorsabban feltolthetok es nem melegszenek annyira, tehat kisebb a toltesi/kisutesi veszteseg. Sulyproblema nincs, sokkal konnyebbek mint az aksik, viszont meretre egyelore meg tul nagyok.
Vegezetul ha nem akarunk vagy birunk atallni mas energiaforrasra, akkor tiszta elektromos energia, legkori szendioxid es viz segitsegevel elo tudunk allitani metant es oxigent, majd ebbol tetszoleges nagyobb szenhidrogeneket. Elegeteskor az egesz visszaalakul szendioxidda es vizze, tehat a technologia teljesen kornyezetbarat, es az autok ugyanolyanok maradhatnak mint most. Ez a technika egyebkent hasznalhato a legkori szendioxid kiszuresere is, ekkor szilard elemi szen es oxigen gaz keszitheto a legorobol.
KillerBee
ma 19:02 | privát | galéria | válasz erre | #119
Hacsak az nem, hogy az akkuk hidegben, fõleg mínuszokban nem terhelhetõk annyira, mint normál hõmérsékleten. "
Mar mai lithium akkukat is -20 fokra meretezik,de kesobb ez meg ennel is jobb lehet.
"Az elektromotor kenése (mert azért neki is kell) sem optimális a mínuszokban."
Hat en nem hallotam meg olyat,hogy egy villanymotor nem indult volna mert hideg van.
Ez konnyen megoldhato,tobb fele szinu ledet osszekombinalunk,es igy akarmilyen szint ki lehet keverni.Mondjuk 10 hidegfeher melle beteszunk,egy pirosat es maris melegfeher fenyt kapunk.
--
amúgy a repülõszerkezetes dologhoz eszembe jutott valami: Asboth Oszkár és az elsõ helikopter 😊 repülõvel könnyû repülni, nahde egy helikopter azér nem egyszerû dolog.
nah de itt a magyar találmányok felidézgetését fejezzük is be 😊