255
  • Epikurosz
    Egy fikarcnyi reakciót sem érdemelsz, de betolok neked egy linket.
    Amúgy és egyébként, beleuntam, hogy ide az esgére kínlódjak fel képeket, ráadásul rossz minőségben, és gondoltam egy nagyot: nyitottam egy kuckót a flikeren. Ott jó minőségben lehet meglesni a LED-jeim.
    (Ha ne adj Isten kommentelni akarsz, vigyázz a kellően tisztelettudó hangnemre.)
  • kukacos
    Az ember sok mindennel szennyezi a környezetét, de a CO2 kibocsátás már kevésbé egyértelmű. Történetesen ezzel hosszú távon jót teszünk az élővilággal.

A CO2 koncentráció csúcsa valahol 600 millió éve úgy 6000 ppm volt, mostanság viszont évmilliók óta 200-300 körül ingadozik. A fosszilis anyagok elégetésével sikerült visszatornászni úgy 400 köré. Az utolsó 7 millió évben a C4 növények elterjedése azt mutatja, hogy a légkörben kezd olyan kevés lenni a CO2, hogy az már a növények fotoszintézisét gátolja.

A növények valójában rohadt hálásak nekünk a CO2-ért, mert ők nem tudják felszínre hozni a kőolajat és a szenet. Ha létezne Gaia, poén elképzelni, hogy pont azért hozta létre az emberiséget, hogy elégesse a lekötött szenet. Aztán ha beteljesítettük a küldetést, megszabadul tőlünk.

A globális felmelegedés hatásai persze rövid távon károsítják az élővilágot, hiszen a sarki jég megváltozása, a klímaátalakulás miatt élőhelyek szűnnek meg, de ennél sokkal durvább változások is előfordultak százával a bioszféra történelmében. Egy vulkánkitörés vagy egy aszteroida jóval csúnyább.

Röviden a globális felmelegedéssel elsősorban magunkat szívatjuk, nem az élővilágot. A vaddisznó csak kicsit arrébb megy legelészni. Mi viszont nem fogjuk tudni arrébbhúzni a városokat a partokról vagy helyet adni menekültek millióinak.
  • Sundance
    Kihagytad a választ a pontos LEDes "izzó" márkáról amit olyan akciósan vettél :) Pedig várom :)
  • Sundance
    FejlesztJÜK?????? :D :D Te?
  • Epikurosz
    Nem figyelsz!
    Csak írsz, és nem olvasol engem, például.
    Már fejlesztjük az ütközésmentes autókat, radarral, kamerával, vészfékkel, minden, mi szem-szájnak ingere.
  • Epikurosz
    "az akksisav minden felé folyik majd "

Ülj le, egyes!
    Nincs aksisav. Legalábbis abban az aksiban, amiben én - és Warren Buffet is, csak úgy mellékesen - hiszek. Mars vissza az iskolapadba!

• Palinko
    ütközésre senki sem gondolt? mert azért nem könnyű dolog az akksi, az említett tesla roadster 1200kg, aminek az alvására épült a lotus elise csak 700-800 körül van modelltől függően. hát azért egy kombi simán van már startban 1500-1600 kg az akksis verzióban 2 tonna alatt nem lesz... és ha a szembejövő súlya is megnő ennyivel akkor duplázódik a dolog, ha meg elkezdik erősítgetni a kasznikat, megint csak nő a súly... arról nem is beszélve ha az akksisav minden felé folyik majd és egyéb problémák...
  • ultrared
    Olyan az eddigieknél kisebb és könnyebb akkumulátort fejlesztett ki a Toyota, mellyel akár 1600 km-et is megtehetünk egyetlen feltöltéssel.
  • Sundance
    Ügyes vagy, hogy 8x-os áron vettél valamit, de hogy erre ilyen büszke is vagy, hát öröm nézni :)

A LED fénye pedig elvileg nagyon keskeny spektrumú, ellentétben az izzóéval.

Viszont ha komolyan van 10 ezer alatt ilyesmi, én is vennék, mert LED fan vagyok.
    MInden él nélkül, légyszíves: hol vetted és pontosan milyen tpus, amivel ennyire elégedett vagy? (vennék).
  • Sundance
    Tehát ma NEM elérhető a technológia......
    Én nem súlyról írtam, hanem úgy általában, amiben persze az ár-probléma teljesen benne van, mint korlátozó tényező....
  • Epikurosz
    Ha a te eszedre hallgatnának az emberek egyetlen egy gyerek sem születne, mert nagyon idő-, erőforrás- és energiaigényes folyamat, ráadásul szennyezi a környezetet.
    (Sajnos, sok magyarnak olyan rossz gondolkodása van, mint neked. Látszik is!)
  • Epikurosz
    Lesz bizony! A kérdés csak az - erről akarják elterelni a figyelmet! - hogy kinek a zsebében csörren a pénz.
  • Molnibalage
    Kisfiam leállhatnál már. Kb. 1,5 éve ezt írom folyamatosa.
  • lesliehun
    Rendben én elfogadom, hogy a technológia nincs még teljesen kiforva, főleg az akkuk terén.
    De én ebbe a technológiába látom a potenciált, hogy végre leváltsa a belsőégésű motort.
    Azt senki sem mondta, hogy egyszerű és gyors lesz. De ezt én egy jó iránynak tartom. Elektromos áramot mindenki elő tud állítani, ellentétben a kőolajjal.
    Az autókról meg annyit, hogy nagyon sok eltérő márkának azonos az alváza ill közös kutatás-fejlesztési csoportokat hoznak létre. Szóval csak egy standard kell, de én úgy tudom hogy a robot bizonyos határokon belül képes az eltérő formájú akkukat is cserélni. Ez a csere pedig megvan kb. 2 perc. Nem értem, hogy ez miért lenne lassúbb mint a sima tankolás.
    Sőt még az is megoldható, hogy eltérő kúton tankoljon az ember: már most is van olyan üzemanyagkártya(Routex) ami több kuton(OMV,ARAL,Agip,BP,Statoil) is elfogadnak és aztán egymás közt lerendezik a számlázást. A fenti kútkombináció gyakorlatilag lefedi egész Európát!
  • gulyasandras
    Lesz itt annyi gáz, hogy csak na :)
  • KillerBee
    Érdemes megnézni ezt a műsort, benne főleg az Energiebilanz einer Solarzelle című részt - németül jól értők előnyben! Ebből kiderül, hogy a napelem gyártásához annyi senergia szükséges, amennyit az 29 hónap alatt fog megtermelni. (Nem említik, de vélhetően németországi napsütési viszonyok között.) A felszerelés és az élettartam végi hulladékfeldolgozás energiaigénye további 8 hónapi áramtermelés energiáját igényli, összesen 37 hónapnál tartunk.

Ezt az energiaköltséget a gyártás egyéb költségeivel és a cégek nyereségével megfejelve fizeted meg vásárláskor, előre. És akkor az akkuk áráról még nem is beszéltünk, sem azok 4-5 évenkénti pótlásáról - na és az ólomakkuk gyártásának energiaigényéről és a hulladékfeldolgozásról sem.

Nem számoltam utána, de nem lennék meglepődve, ha az általad említett 3-400 ezer forint több lenne, mint a számítógép fogyasztása 10-15 év alatt.

A fent belinkelt műsorban érdemes megnézni-hallgatni a Nutzen von Solarsubventionen című részt is. Abból kiderül, amit eddig is tudtunk, hogy a támogatásokat a fogyasztók fizetik meg, és minél több napelemet szerelnek fel, annál többet. Nem véletlen, hogy Németországban folyamatosan csökkentik a szubvenciókat.
  • KillerBee
    Hacsak az nem, hogy az akkuk hidegben, főleg mínuszokban nem terhelhetők annyira, mint normál hőmérsékleten. Az elektromotor kenése (mert azért neki is kell) sem optimális a mínuszokban.

Fűtött garázs nincs mindenkinek. Városban érthető okokból, de falun sem mindenhol.
  • Epikurosz
    "de voltam ledet nézni is, ott az egyetlen szóra érdemes darab egy 30w-os blokk volt, 100 ezer forintért."

Te azt hiszed, hogy én a levegőbe beszélek? Hogy érdemtelenül küldöm el ezeket a kis pöcsöket a búsba? Hogy fogalmam sincs fizikáról? Ha-ha. Sőt, hi-hi.

Például, és többek között, mit gondolsz mit nézegettem a legutóbbi BNV-n? Hát a LED-eket is. És nem csak néztem, mint borjú az új kapu előtt, hanem láttam is.

Pld. láttam olyan LED-et, amely ugyanolyan kellemes fényt bocsát ki, mint a wolframizzó. Megkérdeztem azt az aranyos kis kínai csajt, hogy mennyibe kerül a 3 PowerLED-es lámpa. Azt kérdezted, hogy mibe mondja: euróban, dollárban vagy forintban? Érted? forintban is.
    No, 1000 forint volt az ára. ezer forint, érted?
    Meg akartam venni, aszonta menjek vissza a kiállítás utolsó napján, addig nem tudja nekem adni. Nos, nem értem rá visszamenni, elfoglalt ember vagyok.

Helyette elmentem a napokban egy barkácsüzletbe, a világítási osztályra, és ott volt kb. ugyanaz a LED-es lámpa 8000 ft-ért. Nyolc ezer ft-ért, érted?
    Azért egyet vettem, mert nekem van pénzen, nem iszom el, mint az itteni kis pöcsök, akik kötekednek velem. Érted?!
    Ott van a nappalimban, egyebek mellett, és gyönyörű ránézni. 3 W-ot eszik.

• kissssss
    Ha valaki 100 év múlva elolvassa ezt a fórumot, csak mosolyogni fog rajtuk.

fenéket nem kell 100 év ide én már most is jót nevetek rajtatok.

a cikkhez meg annyit hogy dicséretes hogy végre belevágtak ebbe a nagy melóba a Franciák amellett hogy valamennyivel kicsit környezetbarátibb lesz ez a megoldás erre rá még igen nagy presztízst is jelent az országuknak.
  • KillerBee
    Fütyike, vigyázz, mert a hozzászólásaid nem törlődnek, bármikor utánuk lehet keresni. És akkor igen hamar kiderül, hogy te hazudsz.
  • GHOST7
    Leg ha biztosra akarsz menni akkor agregátor a csomagtartoba és az óránként 2 litert eszik :D
  • Epikurosz
    Ha makacsul ragaszkodsz ahhoz, hogy nem gondolkodsz, vagy félregondolkodol, nem tudok segíteni neked.
  • duke
    "Remélem 10 év múlva a nagy családi autókra is megoldódik valahogy, és
    20 év múlva a kamionokra is (ühhh ez még álomnak is túl szép lenne) :D"

Mar ma is mehetnenek akar a kamionok is akkuval,mert egy 35 tonnas autonal nem nagy dolog az a plusz 3-4 tonna,csak hat az akkuk ara meg megfizethetetlen.Egy atlagos tomegu autonal jelenleg,durva becslessel 50 km-kent 1 millio forintba kerul az akkumlator.Ha valaki 400 km akarna megtenni csak akkuk 8 millioba kerulnenek.Ha akkuk ara lemenne a tomeg termeles hatasara,akkor az utolso kadaly is elharulna,az elektromos auto elol.
  • duke
    "Ha -20 fokban akarok elindulni Nagykanizsáról Kecskemétre, ezt is

tudnia kell."

Hat ebben biztos,hogy jobb egy elektromos auto.Mig a belsoegesunel kesz csoda ha hidegben beindul,addig egy elektromos autot semmi sem akadalyoz az azonnali indulasban.

"ja mellesleg nem mintha félóra elég lenne tölteni :)"

A toltesi idot mar ma is csak a toltohalozat teljesitnye korlatozza.Mar most elerhetok a 5 perc alatt toltheto akuk,kesobb ha szukseges ez meg jobb lehet.
    Jön a tíz másodperc alatt tölthető mobil
  • Epikurosz
    "azért ne csodálkozz"

Csodálkozni, én???
    Mindig is természetesnek vettem, hogy a butaság és hülyeség agresszivitással társul. Minél inkább támadnak az ilyenek, annál inkább megerősödik a meggyőződésem, hogy igazam van.
    Ha valaki 100 év múlva elolvassa ezt a fórumot, csak mosolyogni fog rajtuk.
  • Epikurosz
    Finomítottál az álláspontodon. Sok anyázás, veszekedés után.
  • Epikurosz
    Már nagyon esz a fene, hogy felkerülj, ugyi?
    (Nem másért, csak a hazugságod miatt)
  • Molnibalage
    Na, akkor elmész a jó tudodhová. Ha eddig 20-szor nem írtam le azt, hogy "AZ ENEREGETIKA NEM TÖREKSZIK MONOKULTÚRÚRA" és én is látokfantáziát a kisebb megújulókban, az nem azt jelenti, hogy csak arra kell támaszkodni.
  • Molnibalage
    Csak ilyen hálózatot egybentartani nehéz. Ha gáz van a helyi erőművel, akkor mit teszel? Rajta kell lenned a gerinchálózaton, de akkor meg az irányítástechnikában is benne kell lenni. Az ipari és állandó fogyasztók miatt elkerülhetetlen az alaperőművek léte. Nyáron a hűtők és légkondik egyenletes igényt adnak ki szinte.
  • Molnibalage
    Én biztos nem, de az elmondhatom, hogy 2000 MW-os erőmű épül itthon és az gázzal fog menni. Egy már létező erőművet is terveznek bővíteni 1300 MW-tal. Igen az is gáz. Így függetlenedünk mi a gáztól...

Áramot venni nem könnyű, mert a környező országok sötétzöldei is aktívak sajnos.
  • KillerBee
    OFF

"Természetesen, nem állítom, hogy soha nem tévedek, de amikor tévedtem, beismertem és megköszöntem a felvilágosítást. De mégis kíváncsi lennék, hogy meleky azok az alapvető fizikai fogalmak."

Kérésedre örömmel szolgálok felvilágosítással:

Emlékszel, amikor azt állítottad, hogy a felszínről a Föld közepe felé haladva nő a gravitációs erő? Se be nem ismerted a tévedésedet, se meg nem köszönted a felvilágosítást. Ellenben fennen hangoztattad, hogy más sem érti a gravitációt, de te másnap előállsz a saját világrengető elméleteddel. Azóta is várjuk...

Emlékszel, amikor kiderült, hogy halvány fogalmad sincs a szabadesés fogalmáról? A folytatás ugyanaz volt, mint fent, bár saját elmélet közlésével nem fenyegetted meg a világot.

Több nem jut eszembe, mert annyira azért nem érdekelsz, hogy számon tartsam a hülyeségeidet.
  • Molnibalage
    Csak amíg a sötétzöldek gátolják az atomot és a szelet erőltetik addig nincs miről beszélni.
  • Molnibalage
    Mindenhova bankkártya leolvasó? Még egyes üzletekben sincs, mert a tranzakció költsége és fentartása is van a renszernek.
  • Molnibalage
    Na itt vannak az alapvető hiányosságok, amiről már írtak. Ma a benzinkútnál egy tankolásban az a hosszabb idő, hogy állsz sorba a kasszánál. Ha nincs sor, akkor kb. 3 perc egy tankolás, de néha azért van sor egyes kutaknál. Akkor képled el ezt 15 perces átlagos töltési idővel? Milyen helyigényről van akkor szó? Még számolni sem kell. Sok hely kell, nem a konnektronak, az autónak.
  • Molnibalage
    Csak ez feltételezi, hogy mindenki azonos akksit használ. Ma az autógyárak még véletlenül sem használnak azonos dolgokat, hogy még a külön szerszámkészletet vedd meg és szakszervízbe járjál. Ezek után a szabvány akksi elég meredek lenne.
  • dondore
    - egy fullos kun7 bol kijon 2 teszla -> egyikkel mesz masik tolt
    - elvileg megszavazta az orszaggyules a paksi bovitest csak sotetzoldek akasztjak a dolgot
    - ha ugye Warren is befektet arra odafigyelnek sokan ;)
    - evente sajnos csak 8%-ot javulnak az akksik de ez annak ellenere valtozni (javulni) fog, hogy ugye kemiai, fizika hatarokat feszegetunk, tekintettel arra, hogy csak az USA-ban 200M USD-t toltak fejlesztesbe 2008-ban
    - amugy meg vive la france
  • Sundance
    Naja.... Cserébe viszont kb nem nagyon tárolható :(
  • lapaleves
    azért ne csodálkozz, ha nekedesnek a népek, elég kioktató stílusban adod elő az egyébként részben értelmes (épp-nem-barikádharcos, épp-nem-koncentrációstáborozós) gondolatokat. ezzel persze saját hiteledet is csökkented a hallgatóságban, ami végtére a részben értelmes gondolatok hitelét csökkenti.

hogy on is legyek: itt marunk majd a saját farkunkba, mert a sok lokális kütyüt mind profitéhes kapitalisták hájpolják majd ránk (már most minden blue, ami green). hisz csak arra várnak, hogy mindent le lehessen végre cseréltetni (okosan mosógép, napcellás rendszerek, mégújabb ledtévé satöbbi), az meg mind kínában, soksok co2-vel készül majd. azt nem is merem végiggondolni mely ritka anyagokból mennyi hiányzik a számottevő elterjedéshez.

hogy konkrét példával éljek: múltkor kiszámoltam, hogy az 50 wattos, 24/7 szervert mennyiből lehetne etetni napcellával. a 300 ezer nagyon-nagyon alsó hangos, inkább 400 felé tendál a végösszeg. és az még mindig pár évente akksi csere. de voltam ledet nézni is, ott az egyetlen szóra érdemes darab egy 30w-os blokk volt, 100 ezer forintért. szóval ennyire vagyunk, még pár év kell a gyorsan alkalmazható technológiáknak is az árak normalizálódásához.

de ez mint nem érdekes, az alapelvet kell látni: a hatékonyságnövekedés még sosem járt a fogyasztás visszaesésével, mivel az adott ár mellett egyre többen használják egyre több mindenre. ez szerintem azt eredményezi peak oilt feltételezve, hogy megdöglünk mind, de ez csak személyes vélemény. a múltkor volt valami cikkben, hogy Németo.-ban az alternatív teljesítmény növekménye kisebb, mint az össz szükséglet növekménye. az meg nem sok jót sejtet.
  • Sanyix
    szenes? Szerintem csak simán szar. Amúgy ja születésszabályozás kéne, főleg bizonyos gyorsan szaporodó népcsoportok körében.
  • Temaruk
    A emberből is szenes szar jön ki... Születésszabályozás!