A szem mozgásából is kiolvashatók az emlékek

Oldal 1 / 2Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"az elõbbiben az utolsó, magas hangrendû szótag megtöri az utóbbi csupa mély hangrendû monotonitását."

Igen, ez utólag nekem is eszembe jutott, hogy ha figyelmeztetni akarsz valakit, akkor kifejezetten jó, ha kicsit kellemetlenül hangzik.

Kara kánként folytatom tanításom.

Kérdés, hogy van-e alkotmányos jogod napszemüveget viselni kihallgatáskor... Illetve pisloghatsz-e tetszõleges sebességgel, ha akarsz 😄 Valszeg egy "telefonkönyves" kihallgatáshoz nem kell ennyi speckós cucc és a könyv is sokkal olcsóbb 😊
Molnibalage
Nekem 4. évig tanítottak olaszt. Utáltam. Nem volt semm dallamos, sem könnyû nyelv, pedig sokan annak tartották.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

KillerBee
Az olasz nyelv tele van mássalhangzó-torlódásokkal és affrikátákkal, mégis harmonikusnak és dallamosnak tartják. Nem attól lesz egy szöveg "dallamos" vagy "harmonikus", hogy kiiktatsz egy zárhangot. Egy szó ismételt, folyamatos hallgatása meg tényleg elég agyament ötlet, ritka az ilyen beszédszituáció.

Konkrétan a támaszkodjék azért is elõnyben részesítendõ a támaszkodjon alakkal szemben, mert az elõbbiben az utolsó, magas hangrendû szótag megtöri az utóbbi csupa mély hangrendû monotonitását.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Tévedés ne essék, nem vagyok a hagyományok vagy a választékosság ellen, de a lelkem mélyén mindig is a harmóniára, a dallamosságra vágytam, emiatt jobban kedvelem a lágy, simulékony szószerkezeteket a darabos, kopogós, recsegõ megoldásokkal szemben.
Vö.
támaszkodjék <-> támaszkodjon

Te melyiket hallgatod szívesebben?
(Esetleg, végezz egy kísérletet: rögzítsd hangfelvételen a két változatot, és hallgasd meg õket ameddig bírod. Amelyiket képes vagy tovább hallgatni, az a nyerõ. :-)

KillerBee
A somogyi vagy vazsi tájszólázsban beszílõ amerikai cowboygyerök sem lenne kevésbé mulatságos.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

off: én azt utálom amikor az utolsó parasztgyereket úgy szinkronizálják a filmben, hogy perfekt beszél. például ami leginkább böki a fülem ilyenkor, az a "bennünket".
on: drága biztosúr kérem, rángatózik a szemem 😄 (shrek1ben a szamárnak rángatózott, de annyira hogy 90 fokban rángatta közben a fejét is. ezt képzeljétek el a szöveg mellé 😊)

radeon 983760 überpro - csörgő ventillátorral, kólával leöntött kisegítő billentyűzet :D én nyertem

Mi a kurva anyjáért kellett nekem egy reklámfilmet letöltenem, ami több megabájtnyi adatforgalmat generált nekem, azért, hogy a cikket elolvashassam!!!
Kérem mellõzni az elkövetkezendõ idõben a fölösleges adatforgalomnövelõ mozgófilmeket!!!
KillerBee
<#eljen>

Vagy ott van pl. a fõnévi igenév ragozása, amely szintén kezd kikopni a köznyelvbõl. Egyre gyakoribb a ragozás elhagyása, pl. "a diáknak el kell olvasnia a könyvet" helyett a slampos "a diáknak el kell olvasni a könyvet" változat. Logikával meg lehetne indokolni, miért fölösleges ragozni a fõnévi igenevet, de a nyelv és a stílus nem kizárólag a logikán alapul.

Sajnos elég szomorú Epikurosz hozzáállása - s ezzel kivételesen nem cikizni akarom õt.

Tetsuo
Szerintem meg fontos a hagyomanyapolas.
Ha a nyelvunk teljesen logikara epulne, nem lenne benne sok szepseg, csupan praktikus lenne. Olyan mint pl az eszperanto.
Ha redukalnank a szokincset, kb cigany-nyelv szintre, silany koltemenyek szuletnenek es nem ertenenk meg 1 Arany v Radnoti verset sem.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
Támaszkodjék.. hagyomanyorzo, ajtóhoz pedig nem csak az ajtonak, hanem a kozeleben semminek sem. Bar tenyleg eroltetett.

KillerBee
A ritkábban használatos szavak kikopása is elterjedt jelenség. Egy ember nyelvhasználata viszont épp attól lesz választékos, hogy az alapszókincsen kívül egyéb szavakat, pl. szinonimákat is használ. Fõleg olyankor, amikor még funkciójuk is van, a szinonimák ui. legtöbbször eltérõ stílusértéket hordoznak. A nyelvhasználat pedig nem pusztán információközlés, ezért létezik (még talán) a stílus.

Én sem azt írtam, hogy a "támaszkodjon" alak hibás, hanem azt, hogy slampos - bár ez nyilván vitatható. A "támaszkodjék" alakra sem azt írtam, hogy helyes, hanem azt, hogy választékosabb - ami viszont jóval kevésbé vitatható.

gyertya :-)

játszik -> játsszon (ez gyakoribb); a játszodjon tájnyelvi

"Ég a kártya, ég, el ne aludjék!"

Ez, persze, így van jól.

"Az alvó aluszik,
A bujdosó buvik;
Ha zörren egy levél,
Poroszlót jõni vél
Kanizsa, Rozgonyi."

aludjék, játszodjék, hulljék, bomoljék, essék, zajoljék stb. régies alakok, kikoptak nyelvünkbõl, szerintem helyesen.

alszik -> aludjon
játszik -> játszodjon
hullik -> hulljon
bomlik -> bomoljon
esik -> essen
zajlik -> zajoljon
...
illik -> illõ legyen :-)

KillerBee
Külön kérdés persze az irodalmi nyelv definíciója, amelyben az utóbbi évtizedekben a szaporodással és anyagcserével kapcsolatos legtrágárabb szavak is elfogadottá váltak.

KillerBee
"Helyesírásilag és nyelvtanilag a támaszkodjék is elmegy, de nem kultúrforma. Konyhában okés"

Viccelsz? Az ikes igék sajátos ragozásának kopása miatt éppen a "támaszkodjon" forma a slampos és a támaszkodjék a választékos alak. Ez persze egyéni ízlés dolga, vannak, akik szerint már az irodalmi nyelvben sem kötelezõek a "támaszkodjék" és hasonló alakok. Na de hogy nem kultúrforma, ezzel csak kinevetteted magad.

Amúgy nekem az angol sem tetszik, túl kisiskolás.

Van egy javaslatom, de várom a kritikát:
"Please keep your ticket until the end of your trip and, if requested, be ready to show it to the ticket-inspectors on the whole of the underground area."

KillerBee
"közröhely tárgyává tették a céget!"

Addig OK, hogy téged nem fizetnek azért, hogy helyesen írj, de azért akkor is röhej, nem pedig röhely.

KillerBee
"Kérjük, ne támaszkodjon az ajtónak!"

Akkor már inkább:

"Kérjük, ne támaszkodjék az ajtónak!"

Mert ikes ige.

Helyesírásilag és nyelvtanilag a támaszkodjék is elmegy, de nem kultúrforma. Konyhában okés, BKV-nál slampos.

A magyar a rossz.
Tény, hogy az ember az ajtóhoz megy, és az ajtóhoz dörgölõzhet, de támaszkodni csak az ajtónak tud. Ráadásul: támaszkodjon.

Akkor most ismételjük el együtt, szépen:

"Kérjük, ne támaszkodjon az ajtónak!"

Ez ilyen egyszerû. :-)

Ingy
Örs leader square felé? 😊))

Driving fast is an act of liberation, being sharp and arrive on time is slavery. /Franco Ferrarotti, Professor of sociology/

Úgy látszik hogy a tescos dekoros, kapott munkát a BKV-nál... Egy idõben a tescos plakátbakikat küldte mindenki mindenkinek e-mailben. Ez nem fordítási hiba, hanem hülyeség. Szerintem akármelyik sofört, vagy melóst megkérdezik, észreveszi a bakit.
Gratulálok azoknak az embereknek, kik a BKV-nál szellemi munkát végezvén, közröhely tárgyává tették a céget!
ziipp

ebben mi a rossz? az underground? Londonban az van kiírva, ha jól tudom.

Ez még jól is jöhet nekem, amikor nem emlékszem, hogy hová tettem le a kocsikulcsomat! <#nyes>
OFF
Mit olvastok ki Medvegyev szemébõl?

ON
Na, és mi van a nystagmusos meg a kancsal emberekkel?

"Debrceni Egyetem"
ez is jó. :-)

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

KillerBee
Én az indexen olvastam róla, de biztos máshol is megtalálod a hírt, mert a diákok eléggé fel voltak háborodva. Az ügy külön pikantériája, hogy angol tannyelvû oktatásról szólt a diploma...

hdo
LOL, fényképet mert nem hiszem el! <#taps><#help>

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

"És van olyan, ami az agyadat koslatja, kicsit hasonlít a CThez, és azonnal jelez,"

Ezt speciel kiprobaltak az allitolagban is es ha valaki nagyon fel (barmitol, csak a felelemre kell koncentralni), akkor semmilyen hasznalhato eredemenyt nem ad.

A masik megoldas az, ha valaki igaznak hiszi a hazugsagot amit mond. Erre alapult anno a kommunista gondolkodas es ez az amivel meg tudja tartani a jelenlegi komranypart a torzs szavazobazisat. Ha a vezetok nem is, de a szavazok szilardan hiszik, hogy minden szo igaz es a legatlatszobb hazugsagot is kepesek elhinni. Ok siman atmennek barmilyen vizsgalaton, mert megyozodesesek. Tobbek kozott ez az amiert semmilyen kampany nem kepes oket befolyasolni.

ps: A bkv-s forditasok jo resze egyertelmuen a feliratozo muhely egyik alkalmazottjatol szarmazik, mivel nehany tevedest meg angol tudas nelkul, de egy szotarral felszerelkezve sem lehet produkalni.
KillerBee
Na-na, csak ne kérdezz ilyeneket, mert ötletet adhatsz és az nem kellene! Még több tízmillió forintért a BKV tanulmányt készíttet arról, vajon brit vagy amerikai angolt beszélõ utasai vannak többen, majd elkészítteti a fordítást mindkét változatban és a két nyelvi változat megoszlása szerinti arányban helyezi ki õket a jármûvekre.

Az is szép volt, amikor nemrég valamelyik magyar egyetem olyan diplomákat adott ki, amelyeken vegyesen brit és amerikai angol helyesírással írták ugyanazokat a szavakat. Az igazán mulatságos az egyetem reakciója volt, szerintük ui. ezzel nincs semmi baj, mert mindkét írásforma helyes. <#falbav><#lama><#idiota>

A dologban kevésbé járatosaknak: ez kb. olyasmi, mint ha valaki egy-egy mondaton belül váltogatná a vazsi és a szögedi tájszólást.

Kérdés, hogy pld. angol fordításoknál brit vagy amcsi angol kell? Nem mindegy, hogy tube vagy subway stb.

A BKV-nál minden korrupt, miért épp a fordítások intézése lenne korrekt.

Egyébként érdekesek a "tekintélyes" fordítóirodák is. Sokukat kirúgott III/I,II,III-asok alapították, hisz a külföldi turisták megfigyelése, az idegenvezetéssel együtt, az állambiztonság kezében volt. A neokommunista, de igazából liberálburzsuj (Horn, Megyó, Fletó) kormányok aztán ezeknek a cégeknek adták ki a munkát, így szép vagyonokat tudtak összeharácsolni. Van üzleti forgalom.

A közbeszerzési pályázatoknál egyébként eleve nem indulhat olyan cég, amelynek nem volt xxx ft üzleti forgalma. Egy kis vállalkozó ilyen helyeken nem tud labdába rúgni, õ nem jó, de érdekes módon mégis az ilyenek végzik el a munkát, bedolgozóként. A haszon meg megy a 3/3-asoknak és utódaiknak. És ez csak egy szûk gazdasági terület. Ott van kismillió más iparág és szolgáltatás is.

"Legutóbb tegnap este a Chrysalis címû film nézése közben mosolyogtam jót, amikor a guinea-pig (tengerimalac) szót guineai malacnak fordították a magyar szinkronban."

Ha megnézed a Goodwill Huntingot, a (matekes arcoknak osztott) Fields Award (vagy medal) fordítása: életpálya-díj.

Magunkat reprezentálja: kereslet -> kínálat.

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

azért ne gyalázzuk már a poligráfot, csak mert a tévében egyszer más szavakat adtak a szánkba. máshogy viselkedsz (más reakciókat ad a tested) mikor igazat mondasz és mikor nem. egyszerû példa, hogy a szem jellemzõen elfókuszál valamerre, mikor a kreatív terület aktív (hazugság helybeni kitalálása), nem pedig emlkékezés történik.

fontos a helyes kérdések helyes feltevése és a megfelelõ kiértékelés is. nem abból áll az egész, hogy belevilágítanak az ember szemébe, aztán vadul ugrálni kezd a mutató és megvan a gyilkos. az a bullshit.

B0nFire
És anno hogy nevettük a reklámszlogent, hogy: "Cipõt a cipõboltból!" Hát honnan vennénk? A húsboltból? Ma meg cipõbeszerzési szaktanácsadás van. <#idiota> Meg az annak a felállítására kijelölt bizottság. Meg a bizottság tagjainak kiválasztására alakult bizottság. Ezt nagyon szeretik.

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

KillerBee
A "profi fordítóirodák" még úgyabbul mûködnek. A munkát kiadják rosszul fizetett szerencsétlen flótásoknak, akik nevetségesen olcsón elvégzik azt, mert kell nekik az a kevés pénz is. A megbízónak már természetesen "profi" díjat számláznak ki.

A BKV és társai meg eleve külön kategória, az efféle megbízások valahogy úgy mûködhetnek, mint a cipõbeszerzési szaktanácsadás, a luxusmetró-tanulmány meg a többiek.

B0nFire
off

Küldd el az ilyen találatokat a félrefordítások blog-nak! Sokan olvassák, és pont erre vadásznak, mert ugyebár az amatõr fordítót nem feszítik keresztre, hiszen az egyrészt a nyelvet gyakorolja, másrészt ingyen fordít, így elnézhetõ a tévedése, viszont a profi, aki ebbõl él, az már merõben más.

Írta az egyik olvasó, akinek az angol IS és a magyar IS egyaránt az anyanyelve, hogy szólt a BKV-nak, hogy ingyen lefordítja a szövegeiket, mert amik jelenleg vannak, az nagyon gáz, erre fel nemhogy szépen megköszönték volna a felajánlást, még gõgösen le is torkolták, hogy õk profi fordítóirodával fordíttatnak, és ne tudja õ jobban.

Gondolom a "profi fordítóiroda" is úgy mûködik, hogy azért a családban maradjon a pénz, függetlenül a munka minõségétõl. A külföldi meg idejön és vagy bosszankodik, vagy értetlenül áll az utastájékoztató elõtt.

/off

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

És van olyan, ami az agyadat koslatja, kicsit hasonlít a CThez, és azonnal jelez, ha az agytevékenységed megnõ, mert olyan dolgot mondasz, amit ki kell találni, és nem olyat, ami megörtént, és más agyterületek aktivizálódnak. Nem is beszélve a szemmozgás-figyelõs és a hipnotikus módszerrõl.

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

Tetsuo és djhambi: A hazugságvizsgáló 1perc gyakorlás alatt kijátszható. A hazugságvizsgáló gép igazából izgatottságméter semmi több.
Ajánlom a Bullshit ide tartozó epizódját.

KillerBee
Mindez még mindig csak azt jelenti, hogy az adott kérdés vagy téma felvetése érzelmi reakciót vált ki a vizsgált személybõl. Ebbõl azonban még messze nem lehet következtetni arra, hogy hazudik - igaz, más bizonyítékokkal együtt erõsítheti vagy gyengítheti a gyanút.

Nem véletlen, hogy a hivatalos neve nem hazugságvizsgáló, hanem poligráf.

Tetsuo
Kb 5 éve már igen. Nem csak szivritmust, legzesfrekvenciat, izzadsagot es elektrolitszintet mernek, hanem 30-50 fele dolgot legalabb..
eveket kell rajta gyakorolni, h ki tudd jatszani es az sem 100%.

KillerBee
Pontosan méri a vizsgált alany bõrének ellenállását, a pulzusát, talán a vérnyomását is. <#vigyor>

Miben?
Oldal 1 / 2Következő →