Akusztikus fekete lyukat alkottak

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

(ókori)

Kara kánként folytatom tanításom.

Már a görögök is tudták, hogy létezik a szférák zenéje.

Kara kánként folytatom tanításom.

KillerBee
Na-na, már megint...

Ha van anyagáramlás, akkor közeg is van, nem? Ha meg van közeg, akkor van hangsebesség is, ugye? De inkább olvasd el a tanulmányt, mielõtt okosabb akarsz lenni az említett kutatóknál.

Amúgy tudtad, hogy a világûrben is van bizonyos fokú hangterjedés? Pl. egy nova okozta lökéshullám képes meggyorsítani a csillagközi gáz csomósodását. A csillagközi gázban longitudinális hullámok formájában terjedõ lökéshullám minden tulajdonságában eleget tesz a hang fizikai definíciójának, no persze nem az általunk hallható tartományban.

Még mindig várom a magyarázatodat, miért van szerinted szabadesésben az általam ebben a topicban említett ellensúly. Nagyon eltûntél a topicból, pedig elõtte mennyire bizonygattad, hogy nem hátrálsz ki, meg hogy bizony az ellensúly szabadesésben van.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

De jó a megfogalmazás mert:"ami a hangsebesség több mint négyszerese"
Ez igaz, csak nincs értelme ezt kijelenteni.

Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:

KillerBee
Mulatságos olvasni a sok intellectually challenged hozzászólását, akik kb. ahhoz hasonlóak, mint amikor a kisegítõ iskolában a gyerek majd' kiesik a padból, úgy jelentkezik, mert tudja, hogy 1 meg egy egyenlõ kettõvel.

Ezek közül senkit nem zavar, hogy NEM a tengerszinti légnyomáson és hõmérsékleten érvényes hangsebességrõl van szó, hanem egy Bose-Einstein kondenzátumról éppen csak kicsivel az abszolút nulla felett?

The flow velocity in the -x direction at various times, versus the speed of
sound. The blue, green, red, and cyan curves show the flow velocity at 1 ms, 4 ms, 7 ms, and 9 ms, respectively. The black curve indicates the average speed of sound.

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Nem a cikk a marhaság, csak az idézett szöveg.

"A sûrûségi inverzió egy rendkívül alacsony sûrûségû területet hozott létre, ami lehetõvé tette az atomoknak a két felhõ közötti akadály nélküli áramlást másodpercenkénti 3 milliméteres sebességgel, ami a hangsebesség több mint négyszerese"
Miért is marhaság ez a megfogalmazás?
Mi a hang?
Az anyagban terjedõ mechanikus hullám ( a hang nincs önnálóan, csak anyagi részecskék, tehát az anyag egyfajta rezgõ mozgása), nem?
Ennek a hullámnak a terjedésének a sebessége a hangsebesség, így van?
Akkor ez nem állandó, mert mindig a hangot továbbító közegtõl függ.
Így ha nem közvetíti egy közeg a hangot akkor hangszigetelõ benne a hangsebesség 0m/s.
Ha tehát a részecske a rezgését nem adja át másiknak (midegy milyen okból), akkor szigetelõ, tehát ott 0m/s az aktuális hangsebesség.
A 3m/s nem 4-szerese a 0m/s-nak.

Meglesem én a -270 fokon történõ futásodat....
Urak, a hangsebességgel kapcsolatban olvassátok el KVP hozzászólását és értsétek már meg.

Lusta vagyok elõszedni az eredeti tanulmányt, de ott esetleg alaposabban meg van támasztva, hogy miért is tekinthetõ egy alapvetõen gázdinamikai jelenség egy kvantummechanikai jelenség analógiájának? Érdekesnek éppen érdekes a dolog, de azért a mélyében nem nagyon látom a kapcsolatot.
3mm/sec a hangsebesség 4*ese talán el kéne olvasni mielõtt beollózátok NYOMORÉKOK IGEN MEGCSINÁLTÁTOK BIRKÁK VAGYTOK BEEEEEE[/brutálnagy <#mf1><#mf2><#ejnye1><#gunyos1><#levele><#nezze><#action><#kocsog><#idiota>
Felháborító, hogy még mindig nincs kijavítva a hiba. A kedves cikkírónk lesz@rja mit köp a monitorra. Összeollóz valamit és szedi a fizetését. Egyszer már említést tettem. Mit kaptam? 3 büntetõpontot. Az a baj, hogy a cikkei mostanában, nem elég, hogy tele vannak hibákkal, egyben érthetetlenek is, és a blikket megszégyenítõ bulvárcímekkel ruházza fel õket, hogy több legyen a kattintás, vagy csak simán jobban odafigyeljenek. Régen kajak jó volt az SG. akkor talán még Ricsikénk nem érezte magát annyira bebetonozva, hogy ilyeneket is megengedhessen magának.
Ilyen nekem is van, úgy hívják füldugó.<#mf2>
smeagol fiatalon

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

Ez a forma nem a Palik Laci kopaszon?

Sanyix
Csak hogy õk a gonosz gójokat akarják beporszívózni, vagyis a pénzüket 😊

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

grebber
Elõbb utóbb térben idõben fognak utazni.

Next PC upgrade: 2022

ajjj, én akartam <#mf2>

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

tenkenorman
Csak nehogy a... <#eplus2>

http://www.tenke.hu

ez így persze nem fedi a valóságot, de az egyik belepotyan afekete lyukba,igy nem tud a másikkal megsemmisülni.

párkeltés= részecske antirészecske jelenik meg.

hmm.. egy mesterséges stabil irányítható fekete lyuk megalkotása nem lenne hülyeség szerintem... pl be lehetne vele porszívózni a Föld körül keringõ rengeteg ûrszemetet..😄
KillerBee
"Eloszor is a 3mm sehol sincs benne az eredeti cikkben."

Az eredeti New Scientist cikkben nincs, de az ott belinkelt tanulmány már tartalmazza ezt, pontosabban a hang aktuális sebességét az akusztikus fekete lyukban.

maestro85
Ham volna akkor sem volna a 4szerese. Valamilyen infó nagyon hiányzik a cikkbõl , vagy ez nagyon félre lett írva. Egyébként már ha azt vitatjuk. hogy a hang sebessége nem állandó, eszembe jutott nekem is, hogy ha ott nagyon ritka a közeg , akkor nem lehet hogy tényleg csak 3mm/sec azon közeg hangterjedéséhez képest tényleg 4szerese? Hiszen a hang terjedéséhez közeg kell (elméletben a hang a levegõ lökéshullámmaiból keletkezik), már pedig ha nem igazán van minek közvetítenie a hangot biztos terjed ott a hang? Másrészrõl eszembejutott az is, hogy beszélünk itt 1070km/secrõl is 10km magasságban: meg sem tesz akkora távolságot mert veszít erejébõl. (Dopler effektus)

300.000km/sec

Asus P7P55D | Intel I5 750 | ASUS HD7950-DC2T 3GB | 4GB Kingston HyperX 1600MHz |

KillerBee
Azért, mert a két spontán keletkezõ részecske szinte azonnal annihilál és ezzel nem sérül az energiamegmaradás törvénye. Ha azonban az egyik még az annihiláció elõtt beleesik a fekete lyukba, akkor a másik részecske valóssá válik, valós energiával. A valóssá váló részecske a fekete lyukból kapja az energiáját.

kvp #29:
Az energia - más magyarázat szerint maga a távozó részecske - kvantumalagúthatás révén távozik a fekete lyukból. Az alagúthatás - pl. egy potenciálgát átlépése - teljesen hétköznapi dolog, amint az is, hogy az alagúthatás révén egy részecske rövid távon átlépheti a fénysebességet, de természetesen átlagban nem. Ám ebbõl még messze nem következik a fénynél gyorsabb ûrhajó lehetõsége - most tekintsünk el pl. az Alcubierre drive.

"
"...másodpercenkénti 3 milliméteres sebességgel, ami a hangsebesség több mint négyszerese."
Biztos?"
Pont ezt akartam beidézni és beírni... 😊
alap baki. 300m/sec ... a 3mm/sec = 10,8m/óra azaz 0,0108Km/óra .. tehát a hangnál gyorsabban sétálok 😊
Nem lehetett volna lámázás és lekezelõ stílus nélkül elmagyarázni neki?

Ja a lényeg, mi hozza létre a hangot, de szerintem a fényt is, az atomok/molekulák különbözõ rezgés tartomány/hullám tartomány, jele nm (nanométer), pl. egy suhángot gyorsan megsuhintunk a levegõ moloekulák rezgésbe jönnek és hanghullámként érzékeljük, de pl. a beszédet is rezgéssel hozzuk létre hanghullámonként hallva fülünkkel, ebbõl definiálható, hogy vákumban is hallható a hang, ha te is benne lennél a vákum térben, de onnan már nem jut ki....
Amit vákuumnak/üres térnek mondunk, az nem biztos, hogy teljesen üres: Gondoljunk a nagy búmra ami létrehozta az a anyagot a szubatomi részecskéket, elõtte mi töltötte ki a teret: sötét energiának hívják, de nem tudják pontosan mi az, terjed benne a fény is, lásd világ ûr/gázok is diffúziál benne, a hang is terjed csak nem úgy mint közegellenállásban.

Vízben nem gyorsabban, de messzebbre eljut a hang: hosszúszárnyú bálnák hangját a hajó belsejében a hajósok több kilométerrõl hallották a hangjukat miközben a szonár/radar még nem is jelezte õket, tehát közegenként eltérõ a hangsebesség, ez pici kismértékben igaz a fényre is a fény sebessége vákumban 300 000 m/s....
Eloszor is a 3mm sehol sincs benne az eredeti cikkben. Masodsorban arrol van szo, hogy olyan kis surusegu teruletet hoznak letre egy gazhalmazon belul, ahova tobb mint hangsebesseggel aramlik belfele a gaz, ezert az altala keltett hang nem tud kilepni, mivel a kifele terjedo hullammal szemben gyorsabban mozog az azt vivo anyag befele. A kis suruseget ugy lehet eloidezni, hogy nagyon lehutjuk az adott teruletet es ez altal a bele fujo 'szel' gyorsabb mint a hangsebesseg, igy nem hallatszik a hangja. Most azt akarjak bebizonyitani, hogy de megis, meghozza a hatarvonalrol szarmazo hangok segitsegevel. Nem tudom mennyire relevans ez a gravitacios kiserletekkel kapcsolatban, de mindenesetre erdekes, olcso es biztonsagos modszernek tunik. A hawking sugarzasnak az a lenyege, hogy az energia vagy megis csak kepes fenysebessegnel gyorsabban mozogni vagy bizonyos esetekben a befele hullo anyag sebessege megvaltoztatja az esemenyhorizont relativ helyet es az egesz atesik a fekete lyukon. Ha barmelyik elmelet igaz, akkor egyreszt lehetseges fenysebessegnel gyorsabb urhajot epiteni (terhajtomuvel), masreszt a fekete lyukas kiserletek biztonsagosak a Foldon is. Ha ellenben nem, akkor egyreszt egyhamar nem fogunk terhajtomuvel szaguldozni, masreszt az LHC hasznalata semmilyen korulmenyek kozott sem biztonsagos.
Tetsuo
"Akkor ezt hogyan is lehet vizsgálni, hogy bármit is határozottan ki lehessen róla jelenteni?"
Ezzel az idezettel mar meg is cafoltam. lol

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tetsuo
lol 😊

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

te láma, a hangsebesség függ a közeg anyagától, sûrûségétõl
bose einstein kondenzátumról van szó itt, tudod te mi az meg hány fokos?
menjél vissza a kecskék közé, hasznodat senki sem veszi, az már biztos
A hangsebesség tengerszinten 15 fokon 1224km/h vagy is 340m/s. 10 000m magasan 1070km/h. A fixtõl elég messze van.

B0nFire
Szvsz Hawking már így is megérdemelne egy Nobel-díjat a munkássága miatt is. Mert még megeshet, hogy posztumusz kapja meg. Ki tudja, meddig él még...

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

"A kvantummechanika kimondja, hogy egy részecskepár spontán elõbukkanhat az üres térbõl." - ok, de akkor most nem a feketelyukból, hanem csak úgy igaz? Akkor miért párologna el a feketelyuk? Azt értem, hogy a feketelyuk szétválogatja a szerencsétleneket, de ez nem az õ sugárzása, csak az õ szétválogatása és a bent maradó párral csak gyarapszik, nem pedig csökken...
atlagember
Ennek a hawking effektusnak csak az a bökkenõje, hogy az ilyen részecskepárok egyik vagy másik tagjának fekete lyukba való beleesésének az esélye lényegében azonos. Így aztán matematikailag ugyanott vagyunk, mintha nem történt volna semmi.

SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu

"Az akusztikus fekete lyuk 8 milliszekundumig maradt fenn"

Akkor ezt hogyan is lehet vizsgálni, hogy bármit is határozottan ki lehessen róla jelenteni?

OFF: tesiórán sikerült olyan gyorsan futnom, hogy 3 milliszekundummal visszamentem az idõben. A testemnek ütközõ nintrogén molekulák örvényt keltettek a testem körül, kvázi flukszuskondenzátorként funkcionálva, meggörbítették a teret....
Na ezt cáfoljátok meg, hogy nem igaz!!!<#levele><#nyes><#wave>
szerintem pedig egy sima csillag, aminek akkora a tömege, és a gravitációs mezeje, hogy a saját fényét visszaszívja magába. (illetve már ki se megy belõle)

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

OFF:Szerintem nem a 'cikkfordítókat' kéne csesztetni, hanem a témát megvitatni:FFO

A téma érdekes. Kiáramlások vannak a fekete lyukakban, ezeket már láttuk. Azt is tudjuk, hogy anyag nem szökhet ki az eseményhorizonton túlról. Szerintem a fekete lyukak nem más, mint a világegyetemben levõ anyag-újrahasznosítók vagy valami ilyesmi...
Na, így már közelebb van az igazsághoz (bár ott a nyomás, hõmérséklet gázoknál) mint, hogy a hangsebesség egy fix érték a földön.
elképzelem, ahogy egy párhuzamos dimenzióban ül ez a kopasz tudós, még be sem kapcsolta a gépet, és nem érti mitõl süketült meg. 😄 amíg nem tudjuk mit csinálnak a feketelyukak, nem kéne szórakozni velük, vagy mégis? 😄
hûha... és a repülõ ami a hangsebességgel megy, az nem atomokból áll, nem az atomjai tesznek meg 300 m/s-ot?
Adott közegre értve azonos. Vákumban nincs hangsebesség, mert nincs miben terjedjen.
Azér nézz utána, hogy vákumban, levegõben, vízben és vasban biztosan ugyanolyan sebességgel terjed e a hang. Az egyik kakukktojás. 😊
Nem hinném...
Ricsi, valamit nagyon félreértettél.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

gothmog
Fizikából már meg is buktál.

tizs évezs azs ezsgé <#hehe>

Így belegondolva mégis igazad lehet... bocs

Mondd, hogy nincs igazam :P http://www.hackthat.net/df/ddos/61410/index.hack