108
  • Tetsuo
    "Akkor ezt hogyan is lehet vizsgálni, hogy bármit is határozottan ki lehessen róla jelenteni?"
    Ezzel az idezettel mar meg is cafoltam. lol
  • Tetsuo
    lol :)
  • ilf667
    te láma, a hangsebesség függ a közeg anyagától, sűrűségétől
    bose einstein kondenzátumról van szó itt, tudod te mi az meg hány fokos?
    menjél vissza a kecskék közé, hasznodat senki sem veszi, az már biztos
  • ddt500
    A hangsebesség tengerszinten 15 fokon 1224km/h vagy is 340m/s. 10 000m magasan 1070km/h. A fixtől elég messze van.
  • B0nFire
    Szvsz Hawking már így is megérdemelne egy Nobel-díjat a munkássága miatt is. Mert még megeshet, hogy posztumusz kapja meg. Ki tudja, meddig él még...
  • johnsmitheger
    "A kvantummechanika kimondja, hogy egy részecskepár spontán előbukkanhat az üres térből." - ok, de akkor most nem a feketelyukból, hanem csak úgy igaz? Akkor miért párologna el a feketelyuk? Azt értem, hogy a feketelyuk szétválogatja a szerencsétleneket, de ez nem az ő sugárzása, csak az ő szétválogatása és a bent maradó párral csak gyarapszik, nem pedig csökken...
  • atlagember
    Ennek a hawking effektusnak csak az a bökkenője, hogy az ilyen részecskepárok egyik vagy másik tagjának fekete lyukba való beleesésének az esélye lényegében azonos. Így aztán matematikailag ugyanott vagyunk, mintha nem történt volna semmi.
  • AndRobid
    "Az akusztikus fekete lyuk 8 milliszekundumig maradt fenn"

Akkor ezt hogyan is lehet vizsgálni, hogy bármit is határozottan ki lehessen róla jelenteni?

OFF: tesiórán sikerült olyan gyorsan futnom, hogy 3 milliszekundummal visszamentem az időben. A testemnek ütköző nintrogén molekulák örvényt keltettek a testem körül, kvázi flukszuskondenzátorként funkcionálva, meggörbítették a teret....
    Na ezt cáfoljátok meg, hogy nem igaz!!!
  • Sir Ny
    szerintem pedig egy sima csillag, aminek akkora a tömege, és a gravitációs mezeje, hogy a saját fényét visszaszívja magába. (illetve már ki se megy belőle)
  • kistanko
    OFF:Szerintem nem a 'cikkfordítókat' kéne csesztetni, hanem a témát megvitatni:FFO

A téma érdekes. Kiáramlások vannak a fekete lyukakban, ezeket már láttuk. Azt is tudjuk, hogy anyag nem szökhet ki az eseményhorizonton túlról. Szerintem a fekete lyukak nem más, mint a világegyetemben levő anyag-újrahasznosítók vagy valami ilyesmi...
  • qwas
    Na, így már közelebb van az igazsághoz (bár ott a nyomás, hőmérséklet gázoknál) mint, hogy a hangsebesség egy fix érték a földön.
  • samebadi
    elképzelem, ahogy egy párhuzamos dimenzióban ül ez a kopasz tudós, még be sem kapcsolta a gépet, és nem érti mitől süketült meg. :D amíg nem tudjuk mit csinálnak a feketelyukak, nem kéne szórakozni velük, vagy mégis? :D
  • Kheller
    hűha... és a repülő ami a hangsebességgel megy, az nem atomokból áll, nem az atomjai tesznek meg 300 m/s-ot?
  • willcox
    Adott közegre értve azonos. Vákumban nincs hangsebesség, mert nincs miben terjedjen.
  • qwas
    Azér nézz utána, hogy vákumban, levegőben, vízben és vasban biztosan ugyanolyan sebességgel terjed e a hang. Az egyik kakukktojás. :)
  • willcox
    Nem hinném...
  • Sir Ny
    Ricsi, valamit nagyon félreértettél.
  • gothmog
    Fizikából már meg is buktál.
  • readswift
    tizs évezs azs ezsgé
  • szily3
    Így belegondolva mégis igazad lehet... bocs
  • willcox
    A hangsebesség egy fix érték (a Földön), és köze sincs a tárgyak méretéhez.

A cikk iszonyú nagy baromság.
  • szily3
    Hát szerintem ez 4xes dolog stimmel. Gondoljatok arra, mekkora az az atom. Na most ha az tesz meg 3mm-es távolságot egy másodperc alatt, ami a saját méretének sokezerszerese, akkor az mégis kibaszott nagy sebesség, olyan, mintha ti városokat futnátok keresztül másodpercek alatt! Úgyhogy mégiscsak óvatosan azokkal a kommentekkel!
  • Szemjuel
    fontos megemlíteni, hogy a tudósok nem az űrszemét ellen próbálják védeni a világűrben lévő űrhajó személyzetét, hanem az eltévedt csigák okozzák a legnagyobb fejtörést! :D
  • Szemjuel
    én is megnézném a forrást ahonnan ezt a szemetet összeollózta a cikkíró :D én eddig nem gondoltam, hogy a természet alkot, egy eddig teljesen félreértett teremtményt, a 'CSIGÁT', amely képes a hangsebesség 4szeresével mászni! valószínűsítem, hogy amikor szabad szemmel látjuk, csak pihenik az előző utat!
  • kissssss
    nyugi fiuk mindjárt meg jönnek az önjelölt sg tudósok és meg mondják a tutit hogy az meg amaz nem úgy van komolyan már alig várom.
  • immovable
    Tök jó. Hangnál sokkal gyorsabban tudok futni.
  • p00t
    Ez hihetetlen...
  • shark300
    "...másodpercenkénti 3 milliméteres sebességgel, ami a hangsebesség több mint négyszerese."
    Biztos?