92
-
#12 A baleset szempontjából nem, mert egészen máshova zuhan egy gép 10km vagy 5km magasról. -
#11 A leírásban ott van, hogy alig 160 mph volt a sebesség... -
halgatyó #10 Nem hiszem, hogy sok emberéletet mentene meg egy ilyen rendszer, bár egyetlen ember is sok, ha az pont én vagyok:-))) vagy a szeretteim
Sajnos, a repülőgépszerencsétlenségek meglehetősen zilált utasokat hagynak maguk után, szóval max. a halottakat lehene így hamarabb összeszámolni.
A MÁR BEKÖVETKEZETT balesetek kapirgálása helyett az utasok halálát kellene valahogyan megelőzni, ez több bizakodásra adna okot, mint a roncsok keresgélésének a meggyorsítása.
Erre pedig két dolog lenne igazán alkalmas:
-- A "fly by wire" nevű szarrá computerizált konstrukciós elv betiltása és a bűnösök bebörtönzése,
(ami a katapulttal ellátott katonai repülőgépeken megfelel, az a polgári repülésre átültetve bűncselekmény, ezt pár korábbi airbus eset igazolni látszik, nomeg a szarrá compueritázlt fosautók viselkedése is)
-- valami ejtőernyő-szerűség és gépelhagyási lehetőség biztosítása az utasoknak (ez csak első hallásra tűnik bizarrnak, aki utánaszámol, az rájöhet, hogy az 1 utaskilométerre eső költség nem lenne sokkal nagyobb, mint az autósok kisgyermekeire ráerőszakolt "biztonsági gyermekülés" utaskilométer-költsége) -
#9 nem mind1 hogy mér-e magasságot vagy sem? ha megnézik egy eltűnt gép utolsó koordinátáit ott a magasság amúgy is 0 lenne hisz lezuhant, nem nyomkövetésre kellene használni a GPS-t hanem katasztrófák esetén a gyors mentőakciók indításához... -
Polemius #8 Amennyire tudom, a GPS önmagában csak annyit tud, hogy ő maga épp hol van. Vagyis azzal sokra mennek, ha a lezuhant repülő tudja, hogy hol van. Mert ugye ha ez az információ nem jut el az illetékesig, akkor mit sem ér. Mellesleg az aktuális helyzetüket általában ismerik a pilóták. Csak épp egy lezuhant gépnek ritkán működik a rádiója. -
#7 Könnyen kiiktatható a GPS. Magasságot nem mér, vagy igen pontatlanul. Ez a tippelgetés hogy hol a gép abszurd. Orrba szájba emlegetik, hogy 5km-es sugárban szóródott szét a gép. Sztem elég pontos. -
#6 Épp tegnap miközben a Naplót néztük mondtam a barátnőmnek, hogy "Mi a sz@rért nem GPS-el követik a repülőket? Akkor tudnák, az óceán fölött is követni." Úgy látszik nem csak én gondolom így :) -
Robi000001 #5 Nekem úgy tűnik, hogy a hagyományos utcai GPS is használható repülőgépen (max nem kell komolyan venni, hogy a körforgalomban a 2. kijárat :)
http://www.youtube.com/watch?v=_h8WLC-8Sg4&feature=related -
#4 Igen, a cikkben is benne van:
"A rendszer teljes kiépítése azonban, amely a becslések szerint 35 milliárd dollárba kerülne, a pénzügyi és műszaki viták miatt folyamatosan halasztódik." -
bracsek #3 sőt egyes utasszállító gépek már használnak GPS-t
a becslések szerint 35 milliárd dollárba kerülne -
#2 A radaralapú rendszer annyiban ad némi biztonságot, hogy akkor is működik, ha az USA kormánya bármely okból úgy dönt, hogy polgári célokra elérhetetlenné teszi a GPS-rendszert. Ezzel önmagának is hatalmas károkat okozna, de adott esetben úgy vélheti, hogy a tiltás az ellenfélnek még nagyobb gondot okoz. -
roliika #1 Jelenleg kb 400Km/h-s sebesség az amit a GPS-ek feltudnak dolgozni...egy repcsi, még a leg vacakabb sugárhajtóműves is 900 körül megy.
Persze, ha szépen megkérnek, x millióért kifejlesztek egy olyat ami tud ilyen sebesség mellett is működni.