Felhő-operációs rendszer készül netbookokra
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Szeretném segítségedet kérni, hogy leválthassam MS Office-omat valami szuperebb OpenOfficera. Szeretnék szövegszerkesztés közben egyenleteket soron belülre vagy számozottan új sorba tenni, a gyorsbillentyûket magam definiálni (pl tartományra vett integrálása a kijelölt elemnek vagy a köv. karakter erejéig a az elõre-definiált "vector" stílus használata), wysiwyg technológiával szerkeszteni persze, és a mûvelet végén az egész doksit mathml-be vagy latex-be konvertálni (persze oneclick), de a legjobb lenne, ha egybõl xhtml + mathml + svg kimenetet csinálna. Ugye tudok tenni SVG-t is egy doksiba? Mert ha igen, akkor végre többet nyújtana az OO mint a MS terméke, de sajnos nem hogy xhtml-t, de latexet vagy mathml-t sem tudok csinálni a szövegbõl, de még csak a szöveget sem tudom rendesen megszerkeszteni.
Csak jelzésképp: MS termékkel valós idõben tudom a tanár által mondottakat jegyzetelni, legyen az szöveg vagy egyenlet! Én valóban szeretnék még kényelmesebb dolgokat használni, de nem találtam. Télleg segíthetnél, mert lassan kezdem feladni.
Google- mail, picasa, docs, news, blogger, stb... Talán így már világos. Persze nyilván jó lehet arra is, hogy otthonról számoljunk atomrobbanás szimulációt, de ugye nem ez jellemzõ.
És erre már korábban is létezett disztribúció, szóval nem akkora újdonság.
ps: Minden poltikai jellegu flame tulajdonosanak: Ez elvileg egy szakmai/tudomanyos/altudomanyos/scifi forum lenne. Alapvetoen elfogadhato a poltikai velemeny nyilvanitas is, de a gondolkodas nelkuli gyuloletnek semmi ertelme. Aki mindig valamilyen nagy izraelita osszeeskuvest lat az olvasson utanna annak, hogy a mostani amerikai valsag soran a kinai allam tett ajanlatot az amerikai ingatlanpiacra es megvasarolt jopar new york-i (egyebkent addig zsido tulajdonu) bankot es befektetesi ceget. A vilag legnagyobb acelipari cege az indiai tata, amelyhez tartozo informatikai cegnek itthon is vannak alkalmazottai/berrabszolgai. A vilag iranyitasa mostanaban valahogy kezd atmenni az azsiai oldalra, barmifele vallastul fuggetlenul, tisztan anyagi alapon.
Ha valaki rendes allast akar, akkor marx tetelei szerint tobbet kell hogy erjen a munkaja. A multicegek pont nem nezik a szarmazast, csak a szakkepesites szintjet es probaljak a leheto legkevesebbet adni amit meg a munkavallalo elfogad. Ha valaki sokat tud, ezert sokat er, akkor sokat fizetnek. Jelenleg magyarorszagon csak a hazai poltikai elithez kotodo cegek azok amelyek nem a tudas alapjan fizetnek. Ha valakinek egy multi keveset ajanl, akkor vagy nem tud eleget vagy annyira rossz a hozzaallasa a tobbi emberhez, hogy nem tul jo kep alakul ki rola. A gondolkodas es ervek nelkuli eroszakos gyulolet csak arra jo, hogy a kolcsonosseg elve alapjan (lasd: biblia, ujszovetseg) masok is hasonlo modon alljanak az emberhez. Ezzel szemben az ertelmesebb emberek velemenytol, partallastol es vallasi meggyozodestol fuggetlenul tobbnyire oda szoktak figyelni a hasonloan ertelmes velemenyekre, meg akkor is ha esetleg nem ertenek vele egyet.
Igaz! De kész csoda, hogy ezen hiányosságok _ellenére_mégis_ elterjedt, az asztali PC szegmensben.
Ettõl a cloud dologtól meg eléggé idegenkedek. Elõször is nem kell a processzoridõ bérlés plussz költsége a laptopomhoz, továbbá félteném a számítások magánjellegének a megõrzését is, mivel akármilyen kommunikáció titkosításról van szó, üti hogy maga a szolgáltatás, pont alkalmas a feltörésére.
#54: ilyen "cloud" , meg zárható wiki már létezik : a neve I2P és az ahhoz tartozó pszeudo domain rendszer
ASUS EEE 900 / Intel Celeron-M 900 Mhz / 1 GB RAM / 4+16 GB SSD / Intel GMA 64 MB / Ubuntu Netbook Remix
Például lehet wikid a saját gépeden (egy ideig nekem is volt, illetve van, elég intenzíven használtam), de csak te gyúrhatod a benne lévõ anyagot, más nem. A Wikipédiában és más online wikikben lévõ anyag közös, bárki hozzáférhet, olvashatja és írhatja. A wikik többsége jelszóval, olykor más módszerrel is védhetõ az illetéktelen hozzáférés ellen, vagyis "zárt" wikik is kialakíthatók, ahol csak azok dolgozhatnak, akiknek van hozzá "kulcsuk". Vannak is ilyen wikik.
A wikik lényegében közösségi dokumentumszerkesztõk, és már jelenlegi formájukban is jobbak (szerintem) a Wordnél. Oké, többnyire nincs bennük helyesírás-ellenõrzés - noha például a MoinMoinban van, de alighanem csak angol. Viszont a közös munkán kívül linkelhetõséget ("belemutathatsz" a lapokba), verziókezelést (visszaállíthatod a korábbi változatokat) és sok más szolgáltatást is nyújtanak a wikik. Fontos lehet az is, hogy a privát wikidhez, vagy zárt wikitekhez *bárhonnan* hozzáférhettek, de csak te/ti.
Egy szimpla wiki tehát kb. a Word cloudbeli megfelelõje, vagy inkább utódja. A Google Docs és más cloudos szoftverek táblázatkezelõje hasonlóképpen az Excel cloudbeli megfelelõje.
A cloud ott kezd igazán izgalmassá válni, ahogy egyre többen, egyre több irányból kapcsolódnak össze. Nemcsak emberek dolgozhatnak benne együtt, hanem programok is, különbözõ adatforrásokat bekapcsolva a "felhõbe". Mindez egészen más szemléletet kíván, viszont eddig nem látott lehetõségeket kínál.
A Microsoft SharePoint és az Office Live is a cloud irányába tett lépés, de ezeket pont arra találták ki, hogy továbbra is legalább kétszer tejeljünk a Microsoftnak: oprendszerért + Office-ért, esetleg még harmadszor is, a SharePointért + pár évente megismételjük ugyanezt, az újabb verziókért. És ne tudjunk együtt dolgozni azokkal, akik nem álltak be a sorba a Microsoft pénztára elé. (Semmi bajom a Microsofttal, csak a tényeket írom le.)
Setihez és P2P-hez hasonló alapokra nem lehet közös munkát lehetõvé tévõ szoftvereket építeni. Pontosan ezt teszi lehetõvé viszont a cloud.
A szervereken egyre kevésbé lesz gond az erõforrások szûkössége, pont ez teszi lehetõvé a cloudot. És így egyre kevésbé lesz értékes a kliens gépek ereje, amit nagyon nehezen lehetne mások számára elérhetõvé tenni.
ASUS EEE 900 / Intel Celeron-M 900 Mhz / 1 GB RAM / 4+16 GB SSD / Intel GMA 64 MB / Ubuntu Netbook Remix
Vagy mikor lessz olyan Windows ahol ki tudod választani a formázás elõtt, mondjuk úgy a 15-20 féle fájl-rendszerbõl, hogy mire akarod formázni és ha felismeri, hogy SSD meghajtóról van szó, akkor mondjuk kapásból egy ExtremeFFS-t, vagy egy JFFS2-t ajánl fel okosan, hogy ne qrja tönkre hamar az SSD-nket, mint mondjuk egy NTFS.
Amíg ilyen "apró" fícsöröket nem tud a Windows setup, addig ne is álmodjon, hogy elterjedt és közkedvelt lesz a netbook szegmensben !
A szerveren futó programokat nem lehet "ellopni", legalábbis elhanyagolható rá az esély. Kis darabszámban eladott, drága szoftvereknél ez létfontosságú szempont lehet.
A közös munka lehetõségeire a wikik mutatják a legismertebb példát. De az "irodai szoftverek" mindegyik fajtája átültethetõ a cloudba, közös munka lehetõségével és a programok közötti együttmûködéssel kiegészítve. Ez a történet NEM a hardver teljesítményérõl szól, az csak annyiban érdekes, hogy ne legyen túl lassú a netes munkavégzéshez. A böngészõ mint kezelõfelület nem kötelezõ, de egyelõre nincs jobb nála.
De hosszan sorolhatnék hasonló példákat. Az OpenOffice sem tökéletes, de kevesebb hajmeresztõ baromságába futottam bele eddig. Worddel készített hatalmas DOC-ok megnyitásában kifejezetten jobban teljesít, mint maga a Word 😊
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
(max. 200 betű, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett)
A skac meg jól ki van 😊 Én is ubuntu fan vagyok de ráhagyam miután pl a cubase se ment rendesen meg még jó pár dolog... Az igaz hogy aki nem használ csúcs-szuper gamékat progikat(cubase, autocad stb) annak nagyon elég a buntu és vírusok hiánya miatt ajánlottabb is.
(A natív windózt is le lehet menteni a csodás sysreccd-vel, 10 perc és vissza is állt 😊 )
(max. 200 betű, nem tartalmazhat HTML, vagy UBB kódot, és 2 soremelés megengedett)
A cikkhez: én sem értem, hogy ezt a technológiát mire lehetne használni. Egyetlen olyan folyamatot ismerek, ahol viszonylag kevés bemeneti adat viszonylag kevés kimeneti adatot eredményez magas számítási igény mellett. Ez pedig a kódfejtés. De szerintem erre nem sok netbook használó vetemedik.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
60 megás doc-si... ???! <#szomoru1>#szomoru1><#guluszem1>#guluszem1><#conf>#conf> hát igen...
nekem egyszer volt dolgom egy 10 megással... de abból is egy 700 (!) oldalas könyv lett a végén... ne csodálkozz.. ott biztos, hogy inkább valami "megtelt a swapp" szintû probléma lehetett...
Anakin: ezért tegyél fel egy Linuxot, bármennyi processzort és magot hibátlanul kezel, az alapjaitól. Állj át a sötét oldalra és meglátod együtt fogunk majd uralkodni a galaxisban <#eplus2>#eplus2>
Open Office... 60megás Doc-tól hanyattvágja magát...gondoltam a formátum lehet a ludas...rtf-be átnyomtam...attolis megborult, nemtudta megnyitni és lefagyott..no majd ha a doksikat meg is nyitja majd esetleg áttérek rá..meg volt rá példa, hogy megnyitottam doc-ot és mentésnél a grafikonokat kihagyta csak az értékek maradtak ott...jó persze, miaszarnak támogassa a doc-ot nincsis hozzá köze...nade baszki ha oda van írva, hogy támogatja..akkor támogassa már..hameg kiszedik belõle akkor szedjék ki..de ez milyen már hogy tud is meg nem is.
2 dolog a win mellett:
- support
- elérhetõ MÛKÖDÕKÉPES programok száma.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Megtudom én is vágni úgy a videót ráadásul csak Movie Maker HD-ét használva, hogy az a Vista 5 sec alatt jöjjön be. Nem nagy kunszt.
Két amúgy meg kétlen nekem IT diplomám van, nem számtech, azt a számtech tanárok kapják esetleg.
Itt qrtad el. XP ilyen konfigon, nekem már azelõtt felbútol, mielõtt eszembe jut bekapcsolni... ne akard, hogy feltegyek arról a géprõl egy jútyúbos videót, mert az biztos, hogy sírva fogod visszaadni a számtek diplomádat.
3GB ram
ASUS nForce4 Ultra
Geforce 8600GT
Maxtor 120GB, 7200rpm, PATA
Audigy
Vista x64 Ultimate SP2 (ráadásul immáron 2+ éves) boot idõ: 35-40 sec
AMD Phenom X4 9850
4GB ram
Gigabyte AMD 770
ATI Radeon HD4870
Samsung 650GB, 7200rpm, SATA2
Vista x64 Ultimate SP1 (3/4 éves) boot idõ: 25 sec
Win7 x64 Ultimate RC1 boot idõ: 27 sec
az olyanokért akiknek már le van vágva az ami nekem még megvan de olyan hülyék mint a döngölt agyag... na az ilyenektõl borul el az agyvizem és szívemet melegség járja át, ha ama karizmatikus kockabajszos bácsira gondolok. <#banplz>#banplz>
Immáron minimum az 5. nickeddel tisztelsz meg bennünket egy hónap leforgássa alatt. Hányat várhatunk még tölled?
Üdvözlettel,
Anakin
vttomi: tudom, én is csak a drágalátós ofisz miatt ragadtattam el magam ennyire...
...vagy létrehozok egy-két alreget a TOR LINUX verziójával... <#eplus2>#eplus2>