Felhő-operációs rendszer készül netbookokra
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Próbáltam elég sok disztrót és még egyazon disztró is különbözõképp viselkedhet más és más gépen... Én mindenképpen azt javaslom, hogy próbálj ki néhány disztrót, esetleg régebbieket is. Általánosságban elmondható, nemcsak a Linukszról, de más szoftverekrõl is, hogy a régebbi verziók stabilabbak, mert még nincsenek bennük az új , kiforratlan funkciók.
Néhány általános tanács a Linuxokhoz:
-szánj rá egy-két napot, hogy megtaláld a neked megfelelõ disztrót, ami elfut a gépeden és megfelel az elvárásaidnak, vagy próbáld meg fordított irányelvvel ! Próbálj ki néhány igényes disztrót, ami minden hardware-edet jól kezeli (vagy a legtöbbet kezeli) és nézd meg, hogy mire tudnád használni.
-szánj rá újabb néhány napot, mikor már megállapodtál egy disztrónál,
hogy telepítgesd fel rá a neked kellõ programokat, elõször, ha kezdõ vagy
csak a disztróhoz mellékelt beépített csomagkezelõvel és/vagy frissítésmenedzserrel (pl. Ubuntunál: Synaptics) majd ha úgy érzed hogy van még pár progi ami neked kéne, de nincs hozzá a disztródhoz lefordított csomag (.deb , .rpm stb.) akkor töltsd le a forrást (ami rendszerint .tar.gz -be van tömörítve) konzolból indíts el egy mc -t (ezt a legtöbb disztró tartalmazza alapban)
menj bele a .tar.gz -be
jelöld ki Inserttel a könyvtárat,
menj át a Tab -bal a másik oldalra,
F7 -tel csinálj egy ideiglenes könyvtárat, mondjuk id1 névvel,
F5 -tel másold bele a tar.gz tartalmát,
menj át a kibontott könyvtárba a Tab -bal,
menj bele a könyvtárba, itt fogsz találni egy configure nevû fájlt... ekkor (hacsak a help mást nem ír) már csak 3 utasítás a teendõ az esetek 98%-ában:
(a pirosak értelemszerûen a parancssori prompt jelei , neked csak a feketével írt szöveget kell beírnod, majd a sor végén egy Enter -t ütni)
# configure
# make
# make install
minden parancs kiadása után jóideig el fog gondolkodni a gép és mindenféle krix-kraxok fognak futni a konzolablakban, de az esetek túlnyomó részében, jó eséllyel rendesen "be fognak fordulni" a progamok... ha bárhol valami error-t ír , még akkor sem biztos, hogy azonnal szét fog hullani a rendszered, de pontosan azért tanácsolom, hogy még az elsõ pár napban telepíts fel (így-vagy-úgy) minden programot, ami neked kelleni fog, mert egy-egy hibás telepítéstõl (különösen, ha rendszer, de még inkább ha hardware szintû) SZÉTHULLHAT a Linuxod ! :-((( és egy megszokott, bevállt rendszernél ez elég lesúlytó tud lenni, sok esetben sajnos ez egyet jelent a továbbiakban "áttérek a Windowsra, mert szar a Linux"-szal
Nem szabad feladni, ha ezeket az irányelveket betartod és utána nem fogsz vadul telepítgetni, hanem már csak használod, akkor élvezetes örömteli rendszert tudsz így magadnak kovácsolni !
Jó Linuxozást !
ASUS EEE 900 / Intel Celeron-M 900 Mhz / 1 GB RAM / 4+16 GB SSD / Intel GMA 64 MB / Ubuntu Netbook Remix
Ahhoz képest csak butultam. Sokat.
Most Xp és Vista, de kb. 8 éve tervezem, hogy legyen Linuxom is. Volt is egy gépen, de képtelen voltam rávenni, hogy bejelentkezzen az internetre. Amikor a HDD meghibásult, szinte örültem neki, hogy nem kell kínlódni a linuksszal.
Az MS-nél az a kurvára zavaró, hogy jönnek az új verziók, és a régi progik egy része mehet a kukába. Olyanok, amelyekért fizetni kellett ugyebár, de az új Windows alatt már nem müxik, venni kell újat. Persze a frissítés olcsóbb, szerintük.
Kb. egy éve megírtam egy fizetõs progi fórumán, hogy amennyiben nem készítenek linuxos verziót a progijukból, engem el fognak vezstíeni, mint ügyfelet, mert le meg akarok szabadulni a Windostól. Mert kedvesek az ügyfélszolgálatos fiúk - ha nem éppen az a magyarul alig tudó néni jelentkezik be - de akkor is.
Hát, nagyot néztem: a "third party" szoftverfejlestõ srácok kihozták a linukszos verziójukat, egy év múlva. Én meg még mindig nem vagyok felkészülve, hogy levedeljem a windózt. Belegebbedtem ebbe a cifra rabszolgaságba.
Na, megyek is, csak elmondtam a történetem. <#nezze>#nezze>
Kara kánként folytatom tanításom.
ASUS EEE 900 / Intel Celeron-M 900 Mhz / 1 GB RAM / 4+16 GB SSD / Intel GMA 64 MB / Ubuntu Netbook Remix
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Az, hogy a glxinfo direct renderinget mond, fontos, szükséges, de korántsem elégséges. Ha pl szeretnéd a látványos effekteket, az is kell, hogy engedélyezd az xserver konfigjában a composite extensiont, valamint composite ablakkezelõt kell használnod (mint pl a compiz, beryl stb.). Persze ezzel általában nem kell foglalkoznod, egy kultúrált felhasználói felület megcsinálja mindezt neked. (Ez tipikusan egy olyan példa, ami teljesen más, mint win alatt, ott ugyanis a GUI a kernel része, míg linuxon a kernel csak az alap video funkciókat adja, az xserver kezeli a videokártyát és ad egy X11 protokoll értelmezõt. A programok semmit nem tudnak a videokártyáról, csak X11 protokollt beszélik, és ezek közül van egy kitüntetett, az ablakkezelõ, ami meg a többi ablakot kezeli).
De ez csalás mert 2 asztal. XD A második asztalodon megy fullscreenbe a winnyóz!

Kubuntuval volt gondom, de azt töröltem sürgõsen!
Ez a leírás nagyon könnyen emészthetõ, könnyed olvasmány egy wine dokumentációhoz képest! XD
A tied ahogy mondod, egyszerû, de nagyszerû!
És leköteleznél ha priviben elárulod hogy hogyan sikerült wowot rakni linuxra! xD
http://href.hu/x/97bj
Nekem most valahogy ez. Egyszerû. Buta. Szép. Enyiméééé 😊
Szerintem a windows elõismeretem annyiban segített, hogy bármennyire is különbözik látszólag a kettõ, tudtam hogy mibe _nem_kellene_ kezdõként belenyúlni, továbbá párhuzamot tudtam vonni a funkciók között, még akkoris ha a háttérben a linuxos nem úgy mûködik, vagy máshol van.
Mondjuk neked is igazad van, konkrét példa, hogy nem értettem hogy hol a francban van a fájl társítás, és teljesen logikátlannak találtam hogy egy szem fájl tulajdonságainál találjam a teljes fájltípusra kiható módosítást.
Továbbá nem kell bemutatni, ugyanígy mûködik nálam is. Ha nem láttad volna a Win7 starteres hírnél a screenshotomat, az Ubuntum köszöni szépen, a legutolsó screenletig jól érzi magát, belinkelem ide is:
http://yfrog.com/5kuploadyp
Szerintem ez volt a probléma. Sokkal simábban ment volna, ha mondjuk unix elõismereted lett volna. Sok minden elviekben más, ezért elhiszem, hogy sokat szívtál vele. Annak viszont örülök, hogy sikerült! Gratula! (Mindenféle gúny nélkül mondom, tényleg)
Hogy tovább fokozzam, kapásból kezeli a "System Tray"-ben, ha úgy tetszik a rendszer tálcán a kijelzõ fényerejét... elég ráálni az egérmutatóval és tekergetni a középsõ gombot , ahhoz, hogy szabályozzam a kijelzõ fényerejét... ugyanez a hangerõszabályzóra is igaz. Az asztalon a középsõgomb tekergetésével tudok deszktopot váltani, amihez hasonlóan jó kényelmi funkicóval még a Win7 sem büszkélkedhet. És még hosszasan sorolhatnám az egyedi fícsöröket, csak azokat , hogy miket, milyen okosságokat lehet a rendszertálcához hozzáadni, vagy hogy maga a rendszertálca milyen mértékig testreszabható. Vagy ott van a rendszer-szintû hotkey beállítási lehetõség. hogy paat kérdésére is válaszoljak.. vagy hogy nem kell kodek-telepítésekkel szopnom, hanem majd' minden kodek kapásból bennevan (divx, xvid, mp4 stb..) vagy ha mégsincs akkor lehúzza és telepíti automatán... csak a csíkot kell megvárni.
Napokig ömlenghetnék még , de azt garantálom hogy minimum órákig fosni fog az élvezettõl aki egy Netbookra ezt az opercáiós rendszert telepíti fel.
Most pedig hátradõlök és élvezem a _megoldott_ problémát! <#bee1>#bee1>
Most meg, hogy ez már nem igaz, valahogy az lett az érv ellene, hogy miért nem lehet 3D modeling/renderingre, mérnöki szintû CAD-re, kiadványszerkesztésre, zeneszerkesztésre meg hasonlókra használni.(de lehet, de most nem ez a lényeg) Mert ezek mind olyan pistike-szintû feladatok, ugye?
Amit meg kellene érteni, hogy a bazár-típusú fejlesztési modell miatt azok a funkciók és eszközök fognak fejlõdni, amire sokaknak van szüksége. Ami csak tized százaléknyi felhasználónak fontos, az nem. Ilyen egyszerû.
Egyébként én spec azt utálom az MSO-ban, hogy alapvetõ funkciók sem mûködnek. Céges licenszû, külön support által karbantartott van, ennek ellenére olyan bonyolult dolgok sem mennek néha, mint az undo-redo. Azért ne hogy má.
A Linux nekem teljesen idegen oprendszerként arról szól, hogy órákig kutakodok egy olyan megoldás után, ami onnantól 2-3 másodperc alatt megoldja a problémámat. Ha neked _csak_ a hatékony képletkezelés miatt kell egy alternatíva, akkor azt kell hogy mondjam, hogy a Linux + OO + nautilus script nem éri meg a veszõdést, tapasztalat. 😊
Csak senki ne verje már a mellét, hogy a linux jobb, mert nem igaz. (Legalábbis én érzem magam hülyének folyton tõle.) A linux egyszerûen más, mint ahogy a legtöbb opensource progi. Az azonos célra készültek esetében lehetséges az összehasonlítás, és eredményesség tekintetében gyakran alulmaradnak, igaz, ingyenesek és gyakran biztonságosabbak.
Formátumból is van vagy 20, amit ismert, de úgy igazából a legtöbb használhatatlan, vagy ami megy, azt arra tényleg van 1001 megoldás, szal semmi újat nem mutat (amúgy ez is jellemzõ: amit könnyû megcsinálni, arra van 1000 alternatíva, amit nehéz, arra meg nincs). Ami nekem kell, az persze nem megy rajta... Muti már, hogy hol tudok importálni Mathml-t! De ok, írtam kis egyenletet tartalmazó doksit, elmenteném xhtml + mathml-be, vagy bármi másba, de hoppá, nincs! Sebaj, akkor xhtml, ez is lefagy írási hiba miatt, akárcsak xml. Tudom, én cseszem el, mert nem vagyok geek és olvasom el a 1000 oldalas leírást és képezem ki magam expert szintre, hogy hogyan lehet megoldani, de szeretném vhogy gyorsabban megoldani.
Jé és milyen igazad van, ilyen szoftver létezik a neve : Linux ...
annyit tudok, hogy tudsz benne formulát importálni és beillezteni, ami nagyjából a math-extension-nek felel meg az MS-ofsiz szinten. a gyakorlatban ennyire nem buzultam bele. exportnál pedig ott van vagy 2 tucat formátum amik közül tudsz válogatni. xml-be , html-be pl. csipõbõl ki tudod vele exportálni, hogy aztán onnan hogyan konvertálgatod, különbözõ Linuxos konverterekkel , amelyeknek se szeri se száma nincs széles-e interneten az már a te okosságod.
hajrá!
Az Ubuntu "explorer megfelelõit" tengeri herkentyûkrõl nevezték el. Az Ubuntunak Nautilus, a Kubuntunak Orca stb.
Egy ilyen konverziós script például:
http://www.gnome-look.org/content/show.php/Audio%2BVideo%2BImage%2BText%2BISO+Convert?content=92533
"De linux alatt kiegészítõkkel meg lehet ugyanezt csinálni ugyanilyen GYORSAN, KÖNNYEN? (A gyorsaság nem azt jelenti, hogy a script lefut 0.01s alatt, hanem hogy rájövök, hogyan kell csinálni, és elindítom a folyamatot.)"
Amint azt a leírásban is olvashatod, annyi az egész hogy ki kell csomagolni amit letöltesz, a kibontott fájlokat belerakod a felsorolt mappák egyikébe, innen egy jobb kattintás az egész, és a többi adja magát, nem kell keresni.
Konkrétan képletekhez nem használom az OO-t, ha annyival lassabb neked, akkor lehet meg sem éri váltani.
"Én õszintén remélem, hogy létezik jobb megoldás, mint az MS Office, csak nem találom. Erre linux fanok verik a mellüket, hogy az OO milyen fasza. Csak szeretném már én is látni."
A Linux fanokkal alavetõen nem lehet értelmesen vitatkozni, mivel elfogultak. Vagy nem ismerik a Windowst, vagy az elõítéleteiknek hála, pár perc után xy okból leírják hogy miért szar. Nem szar csak más. OO szerintem is szar ... önmagában! De kiegészítõkkel sikerült _számomra_ jobban használható progit faragnom belõle. BTW 3 napos linux tapasztalatom van, és eddig sokkal jobban tetszik mint a windows amit már 7 éve használok, de ettõl még nem állok neki élbõl fikázni ... meg az Ubuntut se, hogy mi a szarér fagyott le az utolsó mondatomnál, gépelhettem be ezt mégegyszer! 😊
Amúgy gothmog: miért kéne megvennem? És amúgy miért ne? Tudom, vannak szegények, akiknek olcsóbb a munkaidejük, minthogy megvegyenek egy hatékony szoftvert, de már a legtöbb titkárnõnél megéri a drágább szoftver, ha attól hatékonyabb lesz a munkavégzése. És elhiheted, hogy a fõnököt annyira ki****tul nem érdekli, hogy most Jucika azért gyorsabb, mert otthon is ezt használja-e, vagy mert ezt tanulta. Az emberek javarésze hihetetlenül tesz arra, hogy melyik megoldás jobb elméletben, melyik elegánsabb. Ha jobb a munkakörnyezet, kényelmesebb a munka, akkor akár több évre is elkötelezheti az illetõ magát a megoldás mellett. OO miért csak most ébredt? Hol volt eddig 20 éven át?
Nautilusról én ilyen tengeri izéket találtam, vmi konkrét linket, eljárást tudnál mutatni?
MS Office egy ok-next-next-next kiegészítõs programmal elégíti ki csak az igényeimet. De érthetõ, hogy MS nem fog ilyen réteg-igényekkel foglalkozni egyelõre. De linux alatt kiegészítõkkel meg lehet ugyanezt csinálni ugyanilyen GYORSAN, KÖNNYEN? (A gyorsaság nem azt jelenti, hogy a script lefut 0.01s alatt, hanem hogy rájövök, hogyan kell csinálni, és elindítom a folyamatot.)
Ugyanakkor arról nem szóltál, hogy a begépelést milyen gyorsan tudod megoldani, és a beírt egyenletet átlátni. Erre mit használsz? Merthogy ugye a konverzió utólag is ráér, de a gépelést gyorsan kell csinálni. (OO-ban eddig senkit nem láttam még realtime jegyzetelni.)
Természetesen ez az egész nem arra hegyezõdik ki, hogy akkor most lehet-e gyorsan egyenleteket írni az OO-ba vagy sem, mert nem az a lényeg egy átlag felhasználónak, de azért jellemzi az általános hozzáállást.
Én õszintén remélem, hogy létezik jobb megoldás, mint az MS Office, csak nem találom. Erre linux fanok verik a mellüket, hogy az OO milyen fasza. Csak szeretném már én is látni.