156
-
Epikurosz #36 Olvasd el mg1x a hsz-em. Szóról szóra. -
#35 Vagy shoa! Nincs bizonyítva sem, hogy lehetséges amivel próbálkoznak. Ez az alapvető probléma. -
#34 Azért, mert a keletkező plutóniumból és egyéb gyorsan hasadó anyagokból bármely erőműtulajdonos állam annyi atombombát gyárthatna, amennyit csak akarna.
Ez a sima erőművek esetén is tökéletesen igaz. A tempó a különbség. Ma egy atomerőművel rendelkező ország esetén - ha felrúgja a NAÜ tagságát - csak elvi elhatározás kérdése, hogy atomfegyver birtokosa legyen. Persze az sem mindegy, hogy milyen. Kis méretű csak implóziós elven működő lehet. Na olyan elkészítése esetén nem a hasadóanyag legyártása a problémásabb...
További gond a hordozóeszköz. Semmit nem ér egy nukleáris robbanófej hordozóeszköz nélkül. A gátja az, hogy a 2. generációs reaktorokhoz képest pillanatnyilag egyes hivatalok nem találják túl biztonságosnak őket tudtommal és nem engedélyezik az építésüket és vannak még megoldatlan technikai problémák, mert a jelenlegi pár reaktron ami ilyen van az nem olyan teljesítményű, mint ami a civil szférának kell nagyléptékű villamosáram termeléshez.
A nagy különbség az, hogy azt nem tudjuk, hogy lehet -e olyan fúziós reaktort építeni ami valóban pozitív energiamérlegű. Ezen felül még jön az, hogy ha ez a nem kis feladat is sikeresen meg van oldva akkor is emberi pénzmennyiségből kell működnie. Jelenleg az atomenergia mindkettő probléma terén agyonveri ezt... -
#33 Akkor egy kis továbbképzés nem ártana. Csenobilihez hasolnó baleset nem történhet, mert ma nincs felülmoderált reaktor már pozitív visszacsatolással. -
Epikurosz #32 "Azért, mert a keletkező plutóniumból és egyéb gyorsan hasadó anyagokból bármely erőműtulajdonos állam annyi atombombát gyárthatna, amennyit csak akarna. "
Na, de az USA, oroszok, Kína miért nem építenek ilyeneket? -
szombi #31 persze. egyengetik a talajt a parkolóknak. :) -
Pares #30 Nem értem, mi a bajod. Logikus, hogyha rendesen támogatnák (és nem csak ezt), és nem kéne lebutitani a szoros határidők miatt, akkor valszeg kicsit előnyösebb helyzet lenne, mint a mostani, nem? Ezt a "ha annyira akarná"-t úgy értsd, hogy nem nagyon mutatnak iránta érdeklődést, mint pl.: a nem megujuló energiaforrások iránt... valszeg mert az utóbbi gyorsan "kifizetődő", mig az előbbit fejlesztgetni kell, évtizedekbe tellhet, amig működőképes lesz. Valamikor viszont el kell kezdeni a jövőre is gondolni... -
#29 "kevesebb tudosra, mernokre es munkasra van szukseg" = nagyobb munkanélküliség - a fogyasztói társadalom a fogyasztásra épül, így tképpen megtermeli ez magát.
Mindenesetre amit ide leirtok már elég kellemetlen szombatot jelez előre számomra - frusztráló az egész - még a hajam hulljon ki és b*hatjuk az egész világbékét, amit elképzeltünk a köv. 3 évben. -
#28 "Mert nagyon bizonytalan a kimenetele. Ha 3-szor ennyit költenének rá akkor is.
A ráköltött pénz még mindig bakfitty lenne, amúgy meg annyira nem bizonytalan a kimenetele. Az egy helyben topogásnak persze lényegesen biztosabb a végeredménye.
Igazság szerint nem értem mit fáradnak ezzel. Az atomenergia már rendelkezésre áll, és tenyésztőreaktorokkal elvileg tízezer éves nagyságredben elég hasadóanyag van a Földön. Technológiai kockázata is jóval kisebb."
A tenyésztő reaktorok pompás dolgok, én azt nem értem, miért nem olyanokat építenek már ma is. Sejtelmem azért van: Azért, mert a keletkező plutóniumból és egyéb gyorsan hasadó anyagokból bármely erőműtulajdonos állam annyi atombombát gyárthatna, amennyit csak akarna.
Egyik előember a másikhoz:
- Te, mi lenne, ha lemásznánk a fáról és vadásznánk, halásznánk, állatokat tenyésztenénk, sőt pár százezer év múlva akár űrhajót is építhetnénk?
- Nem értem, miért fáradnánk ezzel. A fák már rendelkezésre állnak, a banán több milliárd évre elég, mert minden évben újra terem - látod, ez megújuló energiaforrás, ugye, milyen korszerűek vagyunk már most is? A fán maradni sokkal kisebb kockázat, mint elkezdeni fejlődni. -
kvp #27 "az hagyám, de "végtelen sebességű űrhajót" is kitalált az öreg....."
Felreertetted. A bussard ramjet csak egy sima fuzios reaktorra epulo urhajo meghajtasi mod. Az urszekerekben pl. ezt hasznaljak warp 1 alatt. A hajo mozgas kozben osszegyujti az urben talalhato napszelbol szarmazo hidrogent (bussard collector), majd ezt fuziohoz hasznalja a reaktorban. A keletkezo heliumot pedig a keletkezo energiaval fenysebesseg kozelebe gyorsitja es hatul kifujja. Igy a hajo elvileg vetelen kozel tud menni a fenysebesseghez. (atlepni nem tudja) Gyakrolatilag egy fuzious impulzus hajtomurol van szo, kulso uzemanyagforrassal.
"Nem is értem, Téged miért nem alkalmaztak eddig. Mit nekik több száz atomfizikus, mikor itt vagy Te."
Nem a sajat otleteimrol van szo. Mint masok is irtak, a Bussard fele rendszert mar regen meg lehetett volna epiteni. Persze lehet, hogy meg is tettek, de mivel az amerikai hadsereg fizeti a munkat ezert nem sok infot adnak ki rola. Egyebkent barki (barmelyik allam) utanepitheti otthon ha van 100 millio dollarja, ugyanis a tervek publikusak. A terkecsek kialakitasa pedig nem bonyolult, mar nagyon regen hasznalnak coreless tekercseket pl. motorokban, de anno meg Tesla is keszitett ilyeneket. A mar emlitett wx7-es eseten is ilyenekrol van szo. A iter-rel a masik gond az, hogy szinte mindenki tudja, hogy hatasosabb lenne a magnesek kozepen at vezetni a reszecskeket, mivel ott nagyobb a magneses ter ereje. Az ujabb fuzios kutatasok ezt hasznaljak ki, bar igy meg egesz mas problemak merulnek fel.
A lenyeg, hogy az iter-t kevesebb alkatreszbol is meg lehetne csinalni, de akkor csak 1 helyen szabad legyartani, mert igy megsporolhato a duplikalt gyartokapacitas es sokkal kevesebb tudosra, mernokre es munkasra van szukseg. -
Epikurosz #26 Az atomerőműveknek nagy a kockázata. Minél több lesz belőlük, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hatásaiban a csernobilihez hasonló baleset megtörténik. Előbb-utóbb (200 év múlva) le kell cserélni őket. -
#25 ui.: ha annyira akarná ezt a szerkentyűt a világ, már nem itt tartanánk...
Az ilyen szövegtől vagyok rosszul. Magyrán csak erősen kellene akarnom és akkor repülhetek úgy, mint Superman? -
#24 Mert nagyon bizonytalan a kimenetele. Ha 3-szor ennyit költenének rá akkor is.
Igazság szerint nem értem mit fáradnak ezzel. Az atomenergia már rendelkezésre áll, és tenyésztőreaktorokkal elvileg tízezer éves nagyságredben elég hasadóanyag van a Földön. Technológiai kockázata is jóval kisebb. -
Pares #23 Az megy, hogy vannak, akik er erőltetik ennek a megépitését, fejlesztését, de ők sokkal kevesebben vannak, mint azok, akik nem járnának jól egy ilyen bevezetéséből. Nos igy megoldották, hogy kapnak rá pénzt, de nevetségesen keveset, hogy ne is ugráljanak de ne is tudjanak csinálni semmit. -
Epikurosz #22 Kérdés még az is, hogy mi az, ami katonai fejlesztés, és nem tudunk róla. -
fade2black #21 az hagyám, de "végtelen sebességű űrhajót" is kitalált az öreg.....
-
Caro #20 A burkolatra nehezen tekercselnél fel akármit is, amiben ekkora áram folyik. Állítólag amikor a JET-en történik egy-egy diszrupció, akkor a közeli szeizmológiai központba át szoktak szólni, hogy ők voltak :D
A W7-X-et is úgy akarták kezdetben, hogy minden nap reggel felnyomják a mágneses teret, este meg leveszik, de kiszámolták, hogynem tudnának közéjük olyan anyagot tenni, ami ezt pár évnél tovább bírná. Végül úgy döntöttek, hogy csak hétvégékre kapcsolják le a mágneses teret. -
Caro #19 Akkor az idei sokkal jobb, mert ott már valóban munkálatokat lehetett látni... hogy óriás dózerekkel egyengetik a talajt :) -
#18 Elolvastam a Wikipedia cikkét. 100-200 millió dollárból meg tudták volna építeni a teljes méretű demóberendezést, ezzel szemben évi 2 millióval szúrták ki a szemüket.
"After conducting and publishing the results of dozens of repeatable tests, he planned to convene a conference of experts in the field in an attempt to get them behind his design. Assuming his design would have been backed, the project would have immediately moved toward a full-scale demo plant."
Ilyenkor komolyan felmerül a kérdés, komolyan akarják-e vagy csak alibitevékenység folyik - mármint a politikusok részéről, mert Bussard komolyan csinálta, amit csinált. -
szombi #17 Csak néznéd meg a tavalyi videót. A fele a tárgyalótermekről, parkolókról, éttermekről, beléptető rendszerről szólt... -
Pares #16 Nem is értem, Téged miért nem alkalmaztak eddig. Mit nekik több száz atomfizikus, mikor itt vagy Te.
ui.: ha annyira akarná ezt a szerkentyűt a világ, már nem itt tartanánk... -
kvp #15 "Az ITER azért drága, mert nem kutatóközpont, hanem konferenciaközpont-wellness-szálloda épül!"
Azert draga mert tul bonyolult es tul sok tudos dolgozik rajta. Nem kellene ennyi komponens es nem kellene ennyi beszallito ceg. Csak nagyobb elektromagnesbol van benne 5 fajta, pedig 1 fele, de jol megtervezett eleg lenne. A szerkezet lehetne onhordo is, tehat a magneseket a burkolatra kellene feltekercselni. (helyben) A ketfajta plazma elomelegito rendszert is be lehetne epiteni a meghajto/stabilizalo tekercsekbe es akkor azokra sem lenne szukseg. Az egyetlen ami kell az a belso burkolat, mert valamivel meg kell vedeni a magneseket es valhova be kell vezetni a hutoanyagot is. Ez utobbinak a hianya jelentette a legnagyobb gondot a polywell-nel, ahol megfelelo hutes hianyaban a reaktor rendszeresen leolvasztja magat. Egyebkent a ket rendszer hasonlo, csak a polywell a fenti egyszerusiteseket is tartalmazza, ott a tekercsek hovedelme a gond. (az iternel blanket-nek hivjak a hovedo boritast, a polywell-nel ez meg hianyzik) -
szombi #14 Az ITER azért drága, mert nem kutatóközpont, hanem konferenciaközpont-wellness-szálloda épül! -
szlovákiai hun #13 Üzlet az egész, nem a következő generáció energia szükségletére megy ki a játék, ha nem a pénz beszél kutya ugat alapon...
Ráadásul még élesben ki sincs próbálva, elméletben lehet, hogy működik, de sokszor beigazolódott, hogy a gyakorlat nem teljesen fedi az elméletet, tehát ha gebasz lép fel, most leszögezhető, hogy eszméletlen pénzek fognak röpködni ismét tripla áron...
De ez is a háttérhatalom jól megszervezett játéka, hadi kiadásokra mindig van pénz, de fejlesztésre nincs, egy pénznyelő rendszer az egész, nem az emberiség jövője a motivációjuk.... -
kvp #12 Azert az usa fejleszti a sajat megoldasat. http://en.wikipedia.org/wiki/Polywell A reaktor feltalaloja az azota sajnos meghalt Robert W. Bussard. Eleteben meg lathatta az egyik prototipust mukodni. Jelenleg az amerikai hadsereg es Bussard cege az emc2 dolgozik rajta. Ok 2020-ra igerik a szeleskoru felhasznalast. A jelenlegi project iden a kovetkezo neven kapott penzt (par millio dollart) a szenatustol: "Plasma Fusion (Polywell) - Demonstrate fusion plasma confinement system for shore and shipboard applications; Joint OSD/USN project."
Szerintem a fent emlitett rendszer egyszerubb es nagyobb valoszinuseggel fog mukodni, mint a iter. -
Caro #11 Nem kell aggódni, itt van mindjárt a W7-X, azzal lehet játszani amíg az ITER elkészül :) -
Pares #10 Amint mondtad, egyeseknek nem áll éppenséggel érdekükben, hogy öntsék belé a pénzt. Ez nyilvánvaló. Én is az mellett vagyok, hogy támogassák a technikai fejlődést, de egyes országok(-on belül pár ember a megfelelő helyen) hadviselésnek több hasznát látják. Amig nem lesz feltétlenül szükséges, magyarul nem lesz ismét egy fegyverkezési versenyhez hasonló dolog, addig se a Nasa, se más nem számithat komolyabb figyelemre vagy támogatásra... -
#9 OK, a Nabucco egy sokkal rövidebb távú beruházás és a fúziós erőművek megépüléséig sem szeretnénk megfagyni, ám a várható haszna is sokkal kisebb lesz.
Lehet, hogy csak én vagyok annyira oda a technikai és tudományos fejlődésért, de akkor sem értem a rövidlátó és idióta politikusokat. Az ITER-be és a hasonló kutatásokba tonnaszám kellene önteni a pénzt, a legjobb kutatókat alkalmazva. -
Banderas1990 #8 Az USA kiakadásánán én is csak pislogtam. 6 milliárd az ő kormányuk számára nem olyan, hűű de nagy kiesés. És utána még van pofájuk követelőzni, azigen.
Az ilyen tervezetek határidejét nem szabad készpénznek venni. Állandóan jönnek ilyen határidőkkel az Orion-programtól(NASA űrhajó) kezdve, a Zumwalt romboló hadihajón át, egészen a 4-es metróig.
Azon se csodálkoznék ha 2025-ben még mindig csak újabb tervezeteket próbálnának kidolgozni. -
#7 Miközben az EU csak a Nabuccora 8 milliárd eurót költ úgy, hogy előre tudható, hogy az igények apró töredékét lesz képes fedezni - már ha jut bele gáz.
Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve és itt sem gondolok ilyesmire, ám igencsak elgondolkodtató, miért jut ilyen kevés pénz egy olyan beruházásra, amelybe józan ész szerint önteni kellene a pénzt. Talán egyes hatalmas pénzügyi köröknek komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy minél később épüljön meg az első fúziós erőmű? -
#6 "A projektet felügyelő bizottság tavaly júniusban 2018-ra tette az üzembe helyezés dátumát, ezt az időpontot azonban már csak egy "lecsupaszított" változattal lehetne tartani, ugyanakkor az első kísérletek, melyek alkalmasak a fúzió energiaforráskénti alkalmazhatóságának igazolására, csak 2025 végére várhatók, ami 5 éves csúszást jelent az eredeti, 2006-ban aláírt ITER egyezményben foglalt időponthoz képest."
Ez mekkora baromság. Valamit feltalálni nem lehet határidőre. Egy házat meglehet építeni határidőre, mert ismerjük a technikákat, anyagokat, megoldásokat és max közben minimálisan kell improvizálni, de meglehet becsülni mikorra készül el. De egy teljesen új eszköz kikísérletezését, tulajdonképpen feltalálását nem lehet határidőhöz kötni.
"A költségek egyszer már megkétszereződtek. Az 1989-ben kiszámított 6 milliárd amerikai dollár a következő évtizedben a duplájára nőtt, ami igen rosszul esett az USA kongresszusának, 1999-ben ki is vonultak emiatt a projektből. A megmaradt tagok, Európa, Japán és Oroszország kénytelenek voltak áttervezni a gépet, hogy a 6 milliárd dolláros kereten belül maradjon."
Azért ez vicces. Az USA az az F-35 Lightning II-re csak eddig több mint 40milliárd USD-t költött, az éves hadi kiadás több száz milliárd USD, arra lehet költeni. De egy olyan erőmű kifejlesztésére sajnálják, amely megoldhatja az egész világ és a jövő generációinak energiaszükségletét teljesen tiszta módon. Grat.
"Mint kiderült Aymar tervei körülbelül 60 százalékban fedték le a tényleges tervezetet, amit ezúttal is leginkább az USA nehezményezett, ők legalább egy 80%-os készenléti szinten levő tervre számítottak."
A pénzt kiveszik belőle, de hisztiznek, hogy miért nem lett jobb.. Ehez azért pofa kell.
"A közbeszerzések elég döcögősen mennek, 2008 végére 26 szerződést kellett volna aláírni, idén májusban azonban még csak 17 kontraktus köttetett"
A bürokrácia legszebb példája. -
falconmaster #5 Most ha csak azt vesszük, hogy az ominózus, jövőt idéző és rendkívüli tudományos jelentősséggel bíró Sim City 3000 nevezetű játékban 2050-ben vált elérhetővé a fúziós technológia, akkor a 2025 körüli dátum már csúszásokkal sem néz ki olyan rossznak... :) :P -
Kryon #4 hmm, legjobb esetben is 2025-re lesz belőle valami, a lebutított változatból, és még utána évtizedekbe telik egy rendes reaktor?
mire ebből áram lesz az ember kihal a Földön... -
Crane #3 liberty2: A franciaországi Cadarache-ban lesz. 2009. februárjában az építkezés már elkezdődött. További infók: hu.wikipedia.org/wiki/ITER -
Tsol #2 EU mint tagállam. Gratulálok! -
liberty2 #1 És ezt hol építenék föl? Kíváncsi lennék rá, hogy hogy működik és beválik-e. Ha igen az nagyon nem lenne rossz. :)