86
  • Sanyix
    éppen hogy nem említettem.
  • NEXUS6
    Hát igen, módjával kell csinálni. Van ami ugye nem is lesz hajlandó települni/elindulni. D azért ha tudja az ember, hogy mire kell neki, és asszerint ügyködik rajta, akkor nem fog azon bánkódni, hogy esetleg valamelyik beépített játék esetleg nem akar műxeni.:)))
  • tarBubbles
    Nem lesz semmiféle bug...
  • gettoharcos2
    viszont te is tudod, ha nekiesel és szétflexeled, akkor még a gyárinál is több bug keletkezik benne, és a bugok hatványozottan elkezdenek megszaporodni , csőstöl jönnek , meg családostul, mint a rendes bogarak..
  • Doktor Kotász
    Te most pont amellett kardoskodsz, amiről az előbb mi beszéltünk, te meg az ellenkezőjéről.
  • Doktor Kotász
    Sajnos igen. :-(
  • Doktor Kotász
    Hát igen.
    Aki kicsit is utána nézett a gép felépítésének, az tudta, hogy a Kickstart nem egy BIOS. :-) Ha jól emlékszem, a CLI (parancsori ablak) előjött egy üres lemezre is. Sőt, ez futtatta le a LoadWB parancsot is, meg a startuosequencet.
    Tehát azért logikával is rálehetett jönni, hogy van ott valami az OS-ből is.
    Persze, aki csak berakta a Setlers vagy a Mario lemezt, az ilyenekre nem figyelt fel. :-)
  • dez
    (Ja, azt mondanom sem kell, hogy azok a bizonyos parancsok multitaszkban futottak.)
  • dez
    Egyébként csak nem innen álmondtad ezt:
    "Vegiggondoltam es igen lehetseges es valoszinuleg dos-os com file lesz assembly-ben irva. Anno en is csinaltam 512 byte-ban (egy bootsector merete) operacios rendszer szeruseget egy versenyre. (realtime multitaszk kezeles, szoveges konzol, szabvany fuggvenykonyvtar /fork(), exit(), getc(), putc(), stb./, minimalista shell, egy hello world program, stb.) Megnyertem. :-)"

Vagy csak véletlen lenne, hogy az említett Amigás bootblok is 512 byte? :)
  • dez
    A "hülyeség" jelző nem a floppyt tartó kézre vonatkozott, hiszen az közismert. Hanem arra, hogy a teljes operációs rendszer a floppyn(/vinyón) volt, mivel az továbbra sem igaz. Éppen ellenkezőleg, az alaprendszer, és még pár dolog a ROM-ban volt. A Workbench lényegében egy alkalmazás.

Szóval nalátod.

Az initrd-s hasonlat már közelebb áll a valósághoz. Kévéve, hogy az nem tartalmazza a kernel image-t. És hozzátéve, hogy akár egy teljes alaprendszert is tartalmazhet.

Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy "grafikus alrendszer szervere". A ROM-ban volt a graphics.library is, ami az alapvető grafikai funkciókat tartalmazta. Továbbá az intuition.library is, ami meg az GUI kezelés fontosabb funkcióit. Meg még néhány ezt kiegészítő library.

A bootolható üres floppy-n nem volt más, mint egy kis bootblokk, ami megnyitott néhány libraryt (amik ilyenkor a ramba kerülnek), és azokban meghívott náhány függvényt. Utána ki is vehetted. És ez elég volt ahhoz, hogy ott legyen előtted egy screenen egy zoomolható ablakban a CLI (Command Line Interface), természetesen ez is a ROM-ból. Ha beírtál valamit, azt máris kereste az aktuális root dirben... Na pl. ezek a parancsok (amik az AmigaDOS részét képezték) voltak lemezen.

Az általad idézett szöveg nem tudom, honnan származik, de téves a "BIOS" betűszó (Basic Input/Output System) használata. Téged is jól félrevezetett.

Egyébként amúgy sem érdemes ezen lovagolni, hiszen egy PC is "haszontalan" valamilyen háttértár nélkül.
  • kvp
    "Minden fontosabb dolog a ROM-ban volt! A kernel, a library-k nagy része, stb.A floppykon (vagy a vinyón) csak a körítés volt, és a WORKBENCH. Beteszel egy bootolható üres lemezt, és megjelenik egy mozgatható screenen egy ablakban a CLI!"

Ami a kickrom-ban volt: kernel, driverek, grafikus alrendszer szervere, diszk alrendszer. Gyakorlatilag kb. a linuxos initrd tartalma, ami bar az os resze, de nem jelent teljes kornyezetet. A bootolhato floppy pedig tobbnyire egy minimalis os-t tartalmaz, meg ha az csak annyibol is all, hogy: parancs beolvasasa, vegrehajtasa. Az amigaknak mindenkeppen kellett valamilyen kulso tarolo, ahhoz hogy a floppy-t tarto kez eltunjon es a gep mukodni kezdjen. Ezt lehetett egy plusz rom chippel kikerulni, ami az os hianyzo reszeit tarolta, minimalis esetben a cli inditasat. (ennek felel meg linuxon az init folyamat)

Ami nem volt a rom-ban: a workbench, a teljes karakteres shell, es a programok

Az operacios rendszer nem csak a kernelbol all. Ebbol a szempontbol az ibm dos rom-os valtozata is hasonlo volt, mert bar sokkal kevesebbet, de azt tenyleg lemez nelkul tudta. A megoldas hasonlo volt, ott is egy romdisk-et hasznalt a gep a programok tarolasara, csak az ibmdos.com es az iosys.com melle odatettek a command.com-ot is, hogy teljeserteku legyen a rendszer es lemez nelkul is el tudjon indulni. Igazabol nem tudom az amiga 1.3-as kickrom /A500 gyari rom/ miert nem dobott fel legalabb egy boot menut... (kesobb ezt megoldottak)

Egy jo hosszu idezet, ami nallam jobban leirja a helyzetet:

The Commodore Amiga line of computers were known for their superior (at the time) graphics and sound and a highly integrated GUI that was ahead of its time, but they had one nagging attribute that made them less accessible and less hackable than the Commodore computers that had come before them: They all required a disk to boot. Unlike the Commodore 64 (and even earlier Commodore machines that predated the C64, like the PET and VIC-20), a diskless Amiga would not boot to a BASIC interface built into ROM. Rather, most Amigas would simply display an image asking you to insert a disk containing Workbench, the standard GUI environment for the Amiga. Although you didn't specifically need a Workbench disk (many programs other than Workbench can be placed in the drive and booted when this screen appears), the point is that an Amiga is basically useless without a disk.

The Amiga 1000, however--the very first Amiga model made--was even more disk-reliant than its later cousins, as it required not one but two floppy disks to boot. The second disk was Workbench, but the first disk required was Kickstart, the name of what is, essentially, the Amiga's ROM BIOS code. The Amiga 1000 was made to load its BIOS off a floppy disk rather than from ROM, and so it contains very little internal ROM code except that needed to read a floppy. This was done so that the Amiga's BIOS could be easily upgraded without having to physically swap out the ROM chip (this was in the days before Flash or EEPROM memory upgrades were widely available). While this opens up certain interesting possibilities for hackers, as it means you can literally rewrite the machine's BIOS and easily load it off a floppy disk, this also means that if you have an Amiga 1000 sitting around that you want to use, you're basically stuck unless you can provide a floppy containing some bootable Amiga code.

ps: Aki csak uae-ben latott amigat, az nem tudja mennyi hackelest igenyelt az, hogy jatszani lehessen rajta az ujabb jatekokkal. Az utolso jatekok amiket meg amigan jatszottam vegig, az az eob 1 es a settlers 1 volt. Az egyik kedvencem meg a lasersquad.
  • [HUN]FaTaL
    *hardverkövetelményileg
  • [HUN]FaTaL
    A win7 aero ugyanaz hardverileg mint a Vista aero, és nem lesz, de már most is van hozzá driver is meg catalyst is (Radeon 9500tól felfele), arról nem beszélve hogy kompatibilis az összes vista driver a win7-tel.
  • dez
    (Bár a 4.x esetén a múltidő nem egészen indokolt. :) )
  • dez
    Látom, nem vagyok egyedül, akik ismerték is. :)
  • dez
    (Megjegyzem, mindez nem gátolta meg a rendszer frissítését akár a ROM cseréje nélkül. A .library-k, .device-k, stb. file-rendszer szerűen voltak a ROM-ban, és ha frissebbet talált a rootlemez megfelelő szabvány könyvtárában, akkor azt használta.)
  • dez
    "Az atlag amiga eseten bekapcsolas utan egy kez felmutatott egy floppy lemezt. A kovetkezo lepes a workbench floppy-janak betolasa volt, majd arrol felallt a gep. A tejles operacios rendszer a floppy-n volt, a kickrom csak a mai bios fejlettebb valtozatat tartalmazta (gyakorlatilag az intel efi-hez vagy az openboot-hoz hasonlot)."

EZ EGY HÜLYESÉG! "Haver", te már megint fantáziálsz, téves következtetések a tények nemismeretében.

Minden fontosabb dolog a ROM-ban volt! A kernel, a library-k nagy része, stb.

A floppykon (vagy a vinyón) csak a körítés volt, és a WORKBENCH.

Beteszel egy bootolható üres lemezt, és megjelenik egy mozgatható screenen egy ablakban a CLI!

Vagy pl. a (nem Workbenchen futó) jétékokhoz sem kellett előtte külön floppyzni. (Bár a legtöbb kiiktatta a rendszer, és jött a hw-banging, de koránt sem az összes volt ilyen).
  • NEXUS6
    A mai napig elég felemás a többprocesszoros rendszerek támogatottsága. A Vista akkor is előrelépés ebben az irányban, és másban is, még ha az emberek általában többet vártak volna tőle.

Másrészt a M$ OS-ek alapból elég kevés ember igényeit elégítik ki maradéktalanul, úgy hogy szerintem, aki kicsit is hozzáértőnek vallja magát az a telepítés után (sőt már elötte)nekiáll hegeszteni az OS-t, hogy a saját igényei szerint szabja át.
    Ugyan így volt az XP-nél is és ugyan ez van a Visztánál is.

A Viszta rosszabb mint az XP?
    Nem!
    Sok mindenben más, 1-2 dologban tényleg lassabb, de sok mindenben gyorsabb és stabilabb. A hardverkövetelményei is kézben tarthatók 5-10 GB vincsi tárhely maximum és kb 400-500 MB memória foglaltság mellet. De ehhez baltával kell neki esni (VLite).
    A végeredmény azért kárpótolja azt a kb fél óra fáradozást, amibe ez kerül.
  • hottold
    hogy lehet egy napon említeni a sötétbarom fogyasztót és a symlinket ?
  • Doktor Kotász
    Ami kimaradt:
    Az Amiga1200 is 3.0-ás Kickstartot és Workbenchet kapott...
  • Sanyix
    igen, aki nem sötétbarom fogyasztó (mint én) az használni fogja. Ugyanis mit lehet veszíteni? Semmit. Mit lehet nyerni? azt hogy nem kell nagyobb vinyót venni... képzeld el, hogy még symlinkeket is használok :D
  • Doktor Kotász
    "Az atlag amiga eseten bekapcsolas utan egy kez felmutatott egy floppy lemezt. A kovetkezo lepes a workbench floppy-janak betolasa volt, majd arrol felallt a gep. A tejles operacios rendszer a floppy-n volt, a kickrom csak a mai bios fejlettebb valtozatat tartalmazta (gyakorlatilag az intel efi-hez vagy az openboot-hoz hasonlot). Ahol a teljes os jo resze is rom-ban volt, azok a regi apple gepek, de az imac korul ok is attertek a merevlemezrol toltesre. A mai apple gepekben egyebkent intel efi van, amihez kepest a linux egy baratsagos kornyezet."

Tévedsz, voltak olyan libraryk (dll-nek felelnek meg), handlerek, és egyébb rendszerfájlok, amik az AmigaOS részei voltak, és a ROM-ban kaptak helyett.
    Ezért is számított a Kickstart verziószáma ha beletettél egy Workbench rendszerlemezt. Az 1.3-as Kickstarton nem futott egy 2.0-ás Workbench. Direkt nem a 3.0-ást írtam, mert ott mondhatnád, hogy más volt a gép, de az 1.3-as és 2.0-ás gépek között nem volt lényegi hardveres különbség, csak chipram, és a beépített óra. Az 1.2-es és az 1.3-as AmigaOS még jobb példa, mert az tényleg azonos hardverre készült (az első Amiga500-ok 1.2-es Kickstartot és Workbenchet kaptak).
    Amiga1000 1.0 &1.1 Amiga2000 1.3, Amiga3000 & Amiga600 & Amiga500plus 2.0, Amiga4000 3.0
    A 4.0-ás már az Amiga 4000-es és Amiga1200-as kiegészítése volt 3.0-ás Kickstarthoz. Ha jól emlékszem, úgy töltődtek be, hogy letiltották a 3.0 Kickstartot, és rezidensen betöltődött minden, ami 4.0-ás.
  • A1274815
    "használni is fogja azt a beépített, gagyi NTFS filerendszertömörítést ???"

Ezt el kell ismernem, ebben van valami, ugyanakkor a Microsoft néhány cuccában (főleg XP-nél néhány könyvtárra) alapból be van kapcsolva.
  • hottold
    folyton jönnek ide a legerősebb hardverekkel, a legerősebb konfigokkal, a 4-5 gigahercekkel a szájhős visztalémerek... hogy nekik ilyen meg olyan gépük van azt jól fut rajta a viszta , win7 stb.. szted a ma kap6ó min. 300 gigás winyókon még valaki használni is fogja azt a beépített, gagyi NTFS filerendszertömörítést ???
  • A1274815
    Abban az esetben viszont igaz. Bár én jobban szeretem, ha egy blokkonbelül sikerül minnél szimmetrikusabban szétosztani a feladatot.
  • hottold
    majd talán ha CDről települ és 3-4 gigát elfoglal és tényleg nyújt valós előrelépést az XP-hez képest... pl. gyorsabb lenne, kisebb , ténylegesen többet tudna valami lényegi dologban... addig beszélni se érdemes róla !
  • Sanyix
    több fájl tömörítését akámilyen alapon meg lehet oldani több szálon, vagy legalább többet egyszerre trükközéssel. pl a foobar2000k úgy használtatja ki a 2 magot, hogy a paranccsoros kódolókból annyit indít ahány mag van, és annyi fáljt kódol egyszerre. Hasonlót csinál a winrar is, az is csak akkor működik ha több fájlt kell csomagolni. Ezt a fájlrendszer tömörítésnél is megoldhatták volna...
  • hottold
    14 giga szabad helyet KÖVETEL

azt a tojáshéj még a valagán van... takarodjon ! az én gépemre ilyen nem fog rákerülni de még másfél méternél se engedem közelebb a gépemhez az ilyen szenny programot !

• A1274815

hottold: Most akkor:
    a., meguntad a régi nicked
    b., fő a változatosság
    c., betartod Ravkin kérését és nem gettoharcosként jelensz meg közöttünk szét adakozni mérhetetlen bőlcsességed

• hottold
    így van. Nem láttatok még XP-t úgy bútolni, hogy egy még egy sima Hyperthreading-es procira is azt írja az elején a /sos kapcsolóval, hogy

2 CPU Found ???

nemhogy egy dualcore-os procira, vagy egy több procis alaplapra !

simán kiírja még az SP nélküli WinXP is (!)
  • Kheller
    "Leszámítva termpészetesen a nagyobb stabilitást és a GPU multi-tasking/multi-thredinget (videókártya virtualizáció és ütemezés), videómemória virtualizációt (nem AGP-ről beszélek), videómemória védelmet"

Mert mit adtak nekünk a rómaiak...
  • A1274815
    "én ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy a lassúságért cserébe szinte semmit nem kapunk, hacsak azt nem, hogy visszafele nagyságrendekkel inkompatibilis pontosan emiatt..."

Leszámítva termpészetesen a nagyobb stabilitást és a GPU multi-tasking/multi-thredinget (videókártya virtualizáció és ütemezés), videómemória virtualizációt (nem AGP-ről beszélek), videómemória védelmet.
  • Benedekco
    feltéve, hogy az x800SE-vel m1 majd a win7 az aero-ja, ha lesz 1általán hozzá win7-es driver...
  • A1274815
    Hát mondjuk az LZW algoritmus többszállosítható, csak éppen nem túl szépen, egyszerre a szótárba a különböző fákba írhatnak, csak az egyes szálak, különben inkább óriási hash kód generátorrá válna, ami ráadásul nem is biztos, hogy mindig ugyan azt generálná. Mondjuk a jpg, mpeg, mp3, wma, stb tömörítés és a huffman/arritmetikai kódolás már más tészta, de általános fájl tömörítésre az LZW és annak különböző leszármazottait szokták használni.
  • tomcsa4
    Hát az XP-nek és s Vistának semmi köze nincs egymáshoz.

"Pl a fájrendszer tömörítés... gyönyörűen többszálusítható folyamat, mégis jön a szökásos 50%-os procihasználat (tehát 1 magot használ ki fullra)"

Ez igaz sajnos. Az OS irányítja a folyamatokat, a párhuzamosítást indenképpentámogatnia kel és irányítani és nem SP-vel beletenni, mint az XP-be (olyan is).
  • Sanyix
    dehogynem rinyál, én feltelepítettem a vlite-al moddolt vistámat, egy 10 gigás particióra, 6 gb-t foglalt (kivettem a szuahéli nyelvtámogatásokat, a hangfelismerést, hp-n kívül az összes nyomtatódrivert, stb.) még így is rohadt nagy, de mikor win7 68xx- betat próbáltam feltelepíteni, a telepítő be is fejezte azzal, hogy neki 14gb szabad hely kell, és kilép.

több magos támogatást kíndózon a programban lehet elérni. Az os csak a lehetőségét adja meg ennek. xp megadja. Vista belső folyamatainak nagy része pont ugyanúgy nem használ több magot, mint az xp-é. Pl a fájrendszer tömörítés... gyönyörűen többszálusítható folyamat, mégis jön a szökásos 50%-os procihasználat (tehát 1 magot használ ki fullra).
  • szlovákiai hun
    Gondolom jó erős vas fog kelleni alája, no én maradok az XP-él, egyebet úgy sem bír fogyasztani a 2003-as konfigurációm.....
  • hottold
    "...az xwin utan vista modellje tekintheto a leglassabbnak."

én ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy a lassúságért cserébe szinte semmit nem kapunk, hacsak azt nem, hogy visszafele nagyságrendekkel inkompatibilis pontosan emiatt...
  • A1274815
    "A harom rendszer kozott nagy kulonbseget nem latok,..."

Na nehogy már ezek nem nagy különbségek:

-egyetlen driver példány, egyetlen process által futtatva (NT 3.x).
    -több driver, processzenként futtatva (NT 6.x) + kernelmódú ütemezés, virtualizálás, stb. (Vista Grafics driver)
    -az irix-es és az NT3.x-es között már valóban kevesebb a különbség
  • [HUN]FaTaL
    Klasszikus felülettel több cpu-t fog enni mivel az aero a gpura terheli a megjelenítést.