cousin333#33
Szerintem indokolatlan az Adobe Reader ilyen mértékű szidása. Megjelenésre nálam ez a nyerő, akár az UI-ról, akár a dokumentumról van szó. Sebességével sincs különösebb gondom az 5-ös, 6-os verzióknál fényévekkel gyorsabb (valószínűleg az előre betöltött komponensek miatt). A kezelőfelület jól átlátható, sallangmentes. Van egy egyszerű, de nagyon hasznos funkciója, amit máshol még nem találtam meg: a könyvjelzők szövegét képes tördelni, így mindig kifér a teljes szöveg. Röhej, hogy ez nincs benne más olvasókban. Azért, hogy kritikát is mondjak róla: a mérete indokolatlanul nagy. Rendben, hogy nem csak olvasó, de nekem ilyen áron nem kellenek az extra szolgáltatások, meg az online cuccok nyomatása. Még egy bajom van vele: a görgetés (a görgetősávot használva) nagyon darabos. Memóriából is ehetne kicsit kevesebbet, bár az nem vészes.
Alternatívák: A már említett Foxit Reader. A fentiek ellenére én is ezt használom elsősorban a fülek kezelése, a kis méret (akár portable is), gyors működés, és a folyamatosabb scroll miatt. Lehet saját könyvjelzőket hozzáadni, ami időnként jól jöhet. Szempont még, hogy a tartalom minden körülmények között látszik, nincs ilyen "betöltés" felirat gyors görgetés mellett sem. Bár az egyes verziók egyre lomhábbakká válnak... Szerkeszteni is lehet vele, meg rajzolgatni, de az már fizetős.
Sumatra: végtelenül egyszerű programocska, talán túlságosan is. A görgetés már problémásabb, egyszóval minimalista program, ez viszont sajnos nem látszik meg a memóriahasználaton és a betöltési sebességen (a Foxithoz képest).
PDF-XChange Viewer: kissé bonyolított, és nehezen átlátható kezelőfelület, nagy tudás, szintén ingyenes (nagyrészt). Ennek van a legsimább görgetése, de kegyetlen sok RAM-ot eszik. Pedig alapból nem vagyok kényes az ilyesmire, de ez simán übereli az Adobe-ot is.
Az ajánlott szoftverek elég gyengének tűnnek. Sumatra mellett két másik olvasó van Windowsra, mindkettőhöz extra komponensek kellenek. Ami miatt meg nem kedvelem külüönösebben az "ópenszór komjunitit" az az ehhez hasonló mondatok:
"Other proprietary alternatives to Adobe's PDF reader also exist, but like it, their internal working is a a trade secret and these programs do not respect your right to control your own privacy and data."