52
  • Doktor Kotász
    #52
    Szerintem ugyanaz a véleményünk. :-)
  • dez
    #51
    Persze, az irodai PC-kkel nem lehetett versenyezni. De pl. az Apple-lel is lehetett volna hathatósabban is versenyezni pl. a DTP piacon, és/vagy az Atarival a midizésben. És voltak más területek is. Mondjuk kettőt el is foglalt az Amiga több-kevesebb időre: a videofeliratozást + más effélét (hála a PAL/NTSC képnek és genlockolhatóságnak) és a 3D renderinget. Az első komolyabb ray-tracer programok az Amigára készültek. Aztán egy idő után a PC-k gyorsabbak lettek, mint akár egy proci-kártyával kiegészített Amiga, így ezek a programok átvándoroltak arra. De még mielőtt ez bekövetkezett, pl. munkaállomásként is használható volt, ezt a vonalat is lehetett volna jobban nyomni, a C64 utód image helyett, vagy akár mellett. Néhány más cég bezzeg ezt csinálta (Acorn, Next, stb.). A Commodore sajnos nagyon lassan kapcsolt, ill. a vezetői nem is igazán értették meg a helyzetet. Aztán ott volt pl. a Midi port (mint alapfelszerelés) hiánya, ellentétben az Atari ST-kkel... Ez meg szerintem valami titkos alkú volt.
  • Doktor Kotász
    #50
    "Az Amigával a fő vaj az volt, hogy a Commodore inkább játék-gépként reklámozta, komolyabb célra meg a vacak PC-klónjait próbálta nyomni."

    Ez is igaz...
    De annyival kiegészíteném, hogy mire a Mac és az Amiga megjelent, addigra az IBM-kompatibilis PC-k már milliós számban keltek el, így egy cégnek logikusabb döntés volt még venni ezer darabot az irodákba a korábbi ezer mellé, mint kidobni a régieket, és venni 2000 Mac-et vagy Amigát, és újra megvenni a szoftvereket, kiépíteni egy rendszert.
  • Doktor Kotász
    #49
    Az Amigának nem volt gyengébb a hardvere... én ezt írtam... és nem a fordítottját...
    Az Amiga 1000 jelent meg elsőnek, és az nem volt olyan olcsó azért.
  • McMac
    #48
    iMac from gateway :DD
    Bar legalabb olcso.

    http://www.hwsw.hu/hirek/37922/gateway_athlon_szamitogep_asztali_pc.html
  • dez
    #47
  • dez
    #46
    "Az Amiga ugyanazt a processzort használta, mint a MAC."

    Tudom. (Még kódoltam is rá, asm-ben meg C-ben.)

    "Semmivel nem volt gyengébb hardvere."

    De igen. Az első Mac 512x342 pixeles monokróm képpel rendelkezett, miközben az Amiga 500, 1000, és 2000 720x576-os 16-színű, vagy 352x576-os 32 v. 4096 (HAM) színű módokkal. A Blitterről és a Copperről nem beszélve.

    Később persze jöttek komolyabb Mac-ek (még jóval drágábban), de az Amiga 2000-hez is készültek grafikus kártyák -- az akkori Mac-kel ellentétben külső cégektől is, mivel a ZorroII busz spec. elérhető volt. (Apropó, ZorroII: már 1985-ben erősen a sokkal későbbi PCI-ra hasonlított képességeiben és rugalmasságában.)

    És ami ugyanilyen fontos: az AmigaOS sokkal fejlettebb volt, mint a MacOS. Pl. az AmigaOS preemptive multitaskos volt, a MacOS meg cooperative.

    "Az Amiga Európában tarolt, a MAC Amerikában. A DTP tartotta életben a Mac-et."

    Az Amigával a fő vaj az volt, hogy a Commodore inkább játék-gépként reklámozta, komolyabb célra meg a vacak PC-klónjait próbálta nyomni.
  • FlyingV
    #45
    Amúgy a Mac már az OS X megjelenése óta visszatért a két gomb+görgő+annyi gomb amennyit akarsz dologhoz (2001-ben jelent meg a 10.0?). Mellesleg ha az új MacBook-ok (sima, Pro, Air) trackpadját nézzük, ott vannak a multitouch gestureok (zoom/forgatás/scrollozás/alkalmazások közti váltás/asztal előhozása/exposé/stb, ezt csinálja utána bárki bármilyen PCvel, alap cuccokkal, ilyen sebességgel/pontosságal), de ha a régieket, akkor is (bár ez az újnál is megvan:) ) ott van a Hot Corner feature, stb, stb.. Szóval ha úgy vesszük, akkor egér funkciókban a PC van lemaradva? :) (Mellesleg én Logitech G5-öt használok a feka MB-mhez, alapból felismerte minden gombját :) )

    A linkelt gépek nem rosszak, bár a HP az HP.. A Dellnél meg az a bili a végén nem tetszik, de ott a pont, nektek van igazatok, itt a cégnél HPk vannak, mind vizuális környezetszennyezés szintűek :)

    Egy Mac-esnek csak a design a fontos? Nem hinném, bár tény hogy egy kiadványszerkesztő/zenész/filmes ad is erre, én inkább úgy mondanám, hogy ennyi pénzért legyen már dizájnos is.. És azért amit adnak, az megéri a pénzét, de leginkább a Mac OS miatt. És ha megnézed, most nem szőrözésből, de egy unibody MacBook házának minden egyes pontja úgy ki van találva, hogy még ezeket is szépen lealázza a sallangmentességével, a gyönyörű formáival (nem, nem vagyok ratyi :) )

    Molnibalage: egyetértek, de pont az a jó a Macben, hogy mindemellett a leghasználhatóbb cuccos, amivel valaha találkoztam. Sokan vagyunk még így evvel, de azt is elfogadom, ha valakinek nem.

    És amit McMac ír, az a fontos: a produktivitás :) Mert azért sok csodát láttam én már Windowssal is, Linuxszal is, de ahhoz, hogy egy átlagfelhasználó több éves tapasztalat nélkül egy gyors, megbízható és kényelmes rendszerrel rendelkezzen, ahhoz bizony egy Macintosh kell ma; szerény véleményem szerint.
  • McMac
    #44
    Produktivitas ecsem, produktivitas :P (jobb gomb, bal gomb, expose, show desktop, dashboard, zene/video start/stop, hangero +- --> f@szom csesztesse folyton a billentyuzetet ha ez egyszerubb, de legfokepp gyorsabb...
    Es meg fox lepodni, 3 ujjammal nyomogatom a 8 gombot, nem ottel :P
    Amugy meg at kene meg konfigolni eccer a masik kettot is ha a third party driver mar kepes megoldani, mert a copy/paste meg hianyzik, szoval a 10 gomb ESETLEG eleg :P De amugy kene meg app switch +- is, alma+tab-nal jobb lenne :P
  • mad mind
    #43
    Az eredeti 1984-es promó.
    http://www.youtube.com/watch?v=G0FtgZNOD44
  • acdc
    #42
    36 nak ment nem neked bocs
  • acdc
    #41
    http://www.apple.com/mightymouse/

    Regen milyen volt az nem tudom.Amugy razer deathadder hasznalok amihez van osx driver de minden markasabb egerhez van de amihez nincs ahoz is van egy program amivel ki lehet hasznalni a gombokat.

  • Doktor Kotász
    #40
    Az Amiga ugyanazt a processzort használta, mint a MAC.
    Semmivel nem volt gyengébb hardvere. Az Amiga Európában tarolt, a MAC Amerikában. A DTP tartotta életben a Mac-et. Az Amiga csak azért került egy évvel később a piacra, mert a Commodore a meegjelenés előtt felvásárolta a Hi-Toro Inc-t, az Amiga fejlesztőjét, és az utolsó pillanatban változtattak rajta. Elviekben előbb jelent volna meg, mint a Mac. Grafikus felülettel, mikor a PC-k még fekete alapon zöld betükkel piszmogtak.
  • Doktor Kotász
    #39
    "az átlaglúzert nem érdekli a gyártók nyomora... legalább annyira nem, mint fordítva... számára egy a lényeg: ha valamelyik gyártó olcsón tud jót kínálni, akkor azt megveszi és nem érdekli miért jobb az egyik vagy a másik termék/platform/számítógép..."

    Te most úgy csinálsz, mintha vitatkozni kellene velem, mert mást írtam...
    Pont azt írom, hogy a szarabb PC-k azért tudtak elterjedni, mert árverseny volt a gyártók között, ezért olcsóbb lett.

    "ezért terjedt el az IBM PC, mert az IBM nem ragaszkodott tűzzel-vassal a copyright-okhoz

    Hajrá nyílt forráskód, hajrá linux ! "

    Ebben nagyot tévedsz.
    Az IBM létrehozott egy gépet kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből, így bárki lekoppinthatta.
    Ami egyedüli és oltalom alatt lévő összetevő, az a BIOS volt, és a Compaq talált egy jogi kiskaput a kijátszására.
    A BIOS-t lemásolni nem lehetett, ellenben felvettek olyan kezdő mérnököket, akik még nem foglalkoztak semmilyen szinten a BIOS-al, nem ismerték annak a specifikációit, így nekik lehetőségük volt jogilag megfejteni a működését. Milyen paraméterekre, adatokra mit reagál.
    Miután kész volt a dokumentáció, már lehetett ugyanolyant csinálni jogilag is, mint a BIOS.

    Az IBM foggal és körömmel próbált ez ellen harcolni.
    Semmiféle nyíltságról nem volt szó, pusztán arról, hogy nem használtak fel saját fejlesztésű alkatrészeket, mint például az Amigában az Agnus chip.
  • dez
    #38
    Ejj, ejj. A HW a test, az OS meg a személyiség...
  • NEXUS6
    #37
    Tudod: Think different!
    Ugyan úgy intel proci van benne, mint egy PC-ben, ugyan olyan az egér is, meg minden. Az emberek meg még is elhiszik, hogy más.

    Ebben, hogy ezt elérik asszem az Apple vezetése utolérhetetlen!!!
  • dez
    #36
    Én nem tudom, mióta van ez, de nem is olyan rég még 1 gombos volt az az 1 gombos egér. 1 click - egyik gomb, 2 click - másik gomb, 3 click - duplaclick az utóbbin. Vagy valami ilyesmi.
  • gettoharcos2
    #35
    Úristen !!! Én ezt idályig kajakra NEM tudtam !!! Egy világ dőlt össze bennem... már rég Mac-es lennék ha ezt tudom korábban !!!
  • NEXUS6
    #34
    Dehácccsak 5 újjad van, vazze!!!
    Mineka 10 gombosos egér???!!!

    NÓÓÓÓRRRMMMÁÁÁLLIIIS???!!!
  • McMac
    #33
    Akkor most mar vehetsz mac-et - en 10 gombos egeret hasznalok, amibol ugyan "csak" 8-at lat a gep driver hianyaban, de az a 8 mar eleg valamire :)
  • stemplar
    #32
    És ezt még fokozni is lehet:




    Csak épp a PC-s piacon az árverseny nem mindig engedte meg, hogy a megjelenésre adjanak, vagy csak nem a megfelelő designereket alkalmazták eddig. De mostmár többen is rájöttek, hogy egy PC-t is lehet szépre csinálni nem csak egy MAC-et.
    Bár a belső lassan ugyanaz :))

  • NEXUS6
    #31
    Hát ja. Azért ha a C< vezetése kicsit okosabb, és valahogy kezelni tudja a pont a PC kompatibilis gépekből származó veszteségét, akkor ez a cikk ma lehet, hogy az Amigáról szól.
  • acdc
    #30
    Az az 1 gombos ember valolyaban ugy mukdik mind a 2 gombos.A notebokokon ha a jobb oldali sarkot nyomot az a 2.gombnak felel meg az egeruknel detto erzekeli,hogy jobb ujjaddal nyomtad.
  • dez
    #29
    Igen? Akkor miért nem vett mindenki Amigán annak idején?
    - Olcsóbb volt, mint a PC-k, és sokkal fejlettebb.
    - Jóval olcsóbb volt, mint a Mac, és fejlettebb.
    Nos?
  • dez
    #28
    Ami=Az
  • dez
    #27
    Kedves Gyurkity Péter!

    Az utolsó bekezdése tökéletesen értelmetlen jelen formájában! Ami Amiga (ami 1 évvel a Macintosh után jelent meg) OS-e sokkal fejlettebb volt, mint az akkori MacOS (az AtariTOS-ról nem is beszélve). A fennmaradás nem ezen, és az 1-gombos egéren múlott (vs. 2 of Amiga). Ide kívánkozik: LOL.

    Hanem, azon, hogy a Mac alaposan megvetette a lábát a DTP bizniszben.
  • mrzool
    #26
    "ezért terjedt el az IBM PC, mert az IBM nem ragaszkodott tűzzel-vassal a copyright-okhoz

    Hajrá nyílt forráskód, hajrá linux !"

    Hajrá, hajrá, de szerintem erősen sántít az analógiád.:))))))))) Amióta a szakmában vagyok az idei lesz kb. a 12. év, amelyik a linuxé?:) LOL.
  • gettoharcos2
    #25
    az átlaglúzert nem érdekli a gyártók nyomora... legalább annyira nem, mint fordítva... számára egy a lényeg: ha valamelyik gyártó olcsón tud jót kínálni, akkor azt megveszi és nem érdekli miért jobb az egyik vagy a másik termék/platform/számítógép...

    ezért terjedt el az IBM PC, mert az IBM nem ragaszkodott tűzzel-vassal a copyright-okhoz

    Hajrá nyílt forráskód, hajrá linux !
  • gettoharcos2
    #24
    nekem soha nem jött be az egy gombos egér ... néha még a 3 is kevés (!)

    igazándiból -szinte csak- ezért NEM lettem régen Mac függő, mert egyébként -legalábbis régebben- minden más szempontból viszont jobban tetszett a többi platformnál.
  • Myron
    #23
    mac-eseknek ez a fontos.
  • Molnibalage
    #22
    Kit érdekel, hogy jó er ránézni vagy sem. Nem szépnek kell lennie egy gépnek hanem használhatónak.
  • Molnibalage
    #21
    Hihetetlen de én még soha nem láttam Mac-et élőben..
  • Ferrer
    #20
    A Mac tényleg jó számítógép lehet, abban az értelemben, ahogy a számítógépet eredetileg kitalálták. Viszont ma leginkább parasztvakítás... Miért? Mert a remek PPC-ről áttértek Intelre, ezzel együtt viszont nem kívánták a mutatószámokat feljebb tolni (proc. órajel, memória..). Ezért a régi mac-es hajlandó lenne azt hinni, hogy még mindig olyan gyors gépet kap a pénzéért, a többieket meg úgysem érdekli.

    Szóval aki munkára használná a gépét, az inkább vegyen PPC-s gépet használtan, most (még) nagyon jól jár vele.
  • marcee
    #19
    Inkább úgy lenne helyes a 3. pont, hogy az apple gyártmányú cuccok egyéniségek. Nyilván van sok más szép notebook (bár ez ugye ízlés kérdése, nekem speciel a Thinkpad-ek jönnek be, amitől egy átlagember elsírja magát :P )
  • Sosome
    #18
    "3: átalában egy Apple termékre jó ránézni, míg pl egy HP-ra nem."

    Hát tisztelet a kivételnek mert pl erre a HP-ra szerintem nagyon is jó ránézni:



    Jah és ezer bocs az offért deh nem tudtam megállni.
  • FlyingV
    #17
    óó kihagytam az Apple túléléséből a 2 legfontosabb dolgot, de ez egyértelmű: 1.: Steve Jobs; 1.5 iPOD (ő hozta magával a csókát ha jól emléxem, akit megvettek kilóra); 2.:OS X: ezt is István bátyó hozta magával, kiebrudálása után létrehozta a NeXT-et, ennek az oprendszerének az alapjaira épül a mai Mac OS ()
  • FlyingV
    #16
    A Macintosh és az Apple annak köszönheti a túlélését, hogy 1.: a kiadványszerkesztői ipart lényegében ők teremtették meg avval, hogy ők adták ki az első számítógépet, amely rendszerszinten támogatta a betűtípusokat (Lisa). 2.: a zenészek szinte kivétel nélkül (pl jelen), valamint a filmesek nagy része is Mac-et használ a szoftverek miatt. 3: átalában egy Apple termékre jó ránézni, míg pl egy HP-ra nem. 4.: a legtöbb ember, aki kipróbálja a termékeiket, kézreállóbbnak tartja, ezért ha lesz rá pénze, lehet hogy megveszi - ide kapcsolódik az ötös is: 5.: rendkívül agresszív marketingjk van, amelyik helyenként gusztustalan a Microsofttal szemben, de utóbbiak bőven megérdemlik/rászolgálnak erre, mégis, nekem jobban tetszene, ha nem így próbálnák eladni a termékeiket.

    szily: így van: BUMM PINGVIN!
  • CheeBee9
    #15
    A piaci részesedés folyamatosan csökkent, a továbbra is a Motorola 68k processzorokra épülő konfigurációk nem tudtak komoly eredményeket elérni - egészen a *kilencvenes évek elejéig, amikor is Jobs visszatérését követően az első iMac végre ismét igazi újításokat hozott magával.

    *...kilencvenes évek végéig!
  • Narxis
    #14
    LOL, már miért kéne? Bár Bush és a pereputtya tényleg hülye volt az informatikához. Bush többször "internetS"-et használt a beszédében. Amikor Obama emberei átvették a Fehér Házat akkor 6 éve telepített Windows-os gépeket és egyéb korszerűtlen, hanyag gépeket találtak. Nem pártfüggő, csak nem rég olvastam, hogy ők Mac-et használnak, de serintem a Win-es gépeket se kukázzák ki, hanem frissítik.

    Bush és az informatika: http://www.youtube.com/watch?v=MunMCO3uNdA
  • Doktor Kotász
    #13
    Volt.
    Az Amiga Európában volt népszerűbb, a MAC annak köszönheti a túlélését, hogy az egységes amerikai piacon vetette meg a lábát. Az IBM PC csak azért terjedt el, mert azt eltudták "lopni" az IBM elől. Amiga, csak a Commodore gyártotta... Mac, csak az Apple... IBM-PC.. na hát azt mindenki. Ezért lett árverseny, és olcsóság, ami kedvezett a platform terjedésének. Az IBM gyakorlatilag meg kiszorult mára a piacról. A kínai Lenovo kilóra megvette. Ma már csak szervereket gyártanak.