69
  • echo
    #69
    hát igen, minden a szabad formátumok felé mutat, kivétel bizonyos cégek, politikusok gazdasági érdeke... mindenesetre az jó, hogy a váltáshoz nincs szükség arra, hogy jóváhagyja az MS vagy bárki más. Aki akar és képes tanulni, némi problémát megoldani, az válthat bármikor. (persze ettől függetlenül jobb lenne ha a vezetőink az adó forintjainkat ennek az elősegítésére költenék és nem tömködnék az MS, meg más cégek és a saját zsebükbe, mert jóval gyorsabban is haladhatna a dolog)
  • polarka
    #68
    Miért sír ilyen hülyeségeken ez is? Nem hallott még róla, h ami fontos, azt másolják tárolják másolják tárolják... Ameddig csak szükség van rá. Amire meg nincs szükség persze, h elvész. Minden elpusztul.
  • jamborl
    #67
    Miert valtozna az amit atirsz cd/dvdre? ugy tudom bitenkent veszi az adatot es pont ugyanaz ami van a vinyon, adat tartalmaban bitek szerint(nem elhelyezes teren).

    A cikk az tenyleg elferdit sok dolgot.
    De szerintem az lenne a lenyeg hogy mi lesz az adattal 100ev mulva peldaul.
    Tegyuk fel van a Beatles egyik albuma. 100ev mulva lehet nem lesz mar meg senkinek sem, mivel en megorzom meg a gyerekeimnek mondjuk meg optimistan 50evig, de ok mar nem valoszinu hogy megorzik, es ugyanigy elsz minden csalad.
    Hala a torrenteknek sok mindenhez hozza lehet ferni. Meg! de lehet hogy par 10 ev mulva mar nem fogok tudni tolteni egy Creedence Clearwater revival albumot sehonnan se.

    Ezert a gond hogy az eredeti menyire allja meg ahelyet , egy eredeti Beatles album vagy barmelyik. Nem a egfelhasznalorol van szo, hanem az eredeti a muzeumi darab. Oke rekonstrualjak es atmasolgatjak idonkent.
    De! mi fog lenni 1000ev mulva? Meglesz akkor a Beatles album? vagy elfelejtodik teljesen?

    Van Asimovnak egy jo konyve, es pont ezt a temat feszegeti egy reszben, mint oly sok mast is:)

    Igen latom tudjatok melyik az. Az alapitvany. Ott egy olyan tarsadalomrol van szo amelyik mar teljesen elfeledte a multjat, de nem csak a kulturalis kincseket hanem a tehnologiat is. Mivel abban a biztos hitben voltak hogy megmarad minden az utokorra a nagy "konyvtarakban" es a tudas az egyetemeken.

    De nem marad meg mert a tarsadalom, olyan hogy ami nem olyan fontos szamara arra nem fordit idot es penzt es egyszereun kidobjak egy ido utan.

    Vagyis elkezdodik a szelekcio...
  • korpati
    #66
    Egy link amit talán érdemes megnézni ezzel kapcsolatban is.
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=61990
  • nickwearby
    #65
    van erre megoldás

    ez éppen egy ide sata konverter, de biztos van olyanban is ami neked kell :)
  • nickwearby
    #64
    "A világ számítógépes adatainak nagy részét tároló mágneses szalagok"

    Ezen én is néztem egy nagyot

  • nickwearby
    #63
    szerintem a sebesség nem mindig kulcsfontosságú,
    azt a telepítőt is 52szeressel írtam, az összes fotós adatCD-met,stb.

    Az alapanyag tényleg lényeges,
    én régebben a TDK-ra esküdtem, amíg el nem kezdte tönkrevágni a dvd írót...

    Most már Verbatimot használok,
    CD-t és DVD-t is,
    és főleg a TaiyoYudeneset(amikor lehet kapni...),mert azt érzékelhetően jobban írható.

    A videók egy spéci eset,
    olyan nekem is volt, hogy kiírtam adatnak egy avit,
    aztán visszamásoltam a gépre,
    és probléma volt vele,nem olvasta.

    De később megtudtam, hogy valami átíródik az avi fájlokban a másolásnál, tehát nem 100%.ig az amit CD-re írsz mint ami a gépeden volt.
    Mondjuk most már inkább a dvd formátumú filmeket keresem,
    de pár éve nem volt ilyen jellegű gondom.

    A gyári műsoros DVD-k alapanyagáról megvan a véleményem,
    elég sok közülük szar....

  • Tetsuo
    #62
    szemelyes adatok persze.. nem foglalnak sok helyet, de videok stb az mar igen.
    Pl a gyerekemrol szeretnem majd megorizni az ossszes videot full HD minosegben minimum..
  • opeca
    #61
    Ezek ilyen baromságokon való agonizálásért kapnak pénzt?
    Az IT-ben a változások nem robbanásszerűek, mindig fokozatosak, és mindig előkerülnek a régi fájlformátumokat olvasó progik, vagy coder-ek, úgyhogy szerintem ez olyan fantazmagória, mint az összeomlik az Internet.
  • kozik
    #60
    pontosan.

    amit itt sokan nem vesznek észre, hogy senkit nem érdekel, van-e még zx, atari, c64, abakusz vagy lyukkártya, a kérdés az, hogy megvan-e még az az adat, amit anno ezeken az eszközökön/platformokon/módszerekkel hoztak létre. megvan hát. hiszen ha picit is fontos, akkor valaki vette a fáradtságot, hogy átmenekítse az újabb generációs tárolóra. ehhez nem kellett sem milliárdokat költeni, sem lángésznek lenni, ez neked is megy otthon.

    nem az az adattárolás, hogy beraksz egy vinyót a fiókba, és 30 év múlva lefújod róla a port, hanem hogy mikor kétévente veszel egy 3-4x nagyobbat, akkor ami fontos volt, átmásolod.
  • brueni
    #59
    nyilván, és nem is az a jövő, de azt vettem észre, hogy mindig jönnek az újabb nagyobb kapacitású eszközök. pl régen mindenem elfért 10 cdn, aztán ahogy jött a dvd, a cdket mind archiváltam dvd-re, aztán lett egy csomó dvd-nyi anyagom, ami dvd-n és vinyón is megvolt, aztán kezdett betelni a vinyó, vettem usb-s külső vinyót, amin az eddigi életem minden anyaga kényelmesen elfér egy könyvtárban. ettől még megvannak a régi cuccok is, de ahogy megyünk előre, úgy gyűlik a nálunk lévő cucc, és én legalábbis úgy archiválok mindent, hogy több példányban is meglegyen.

    mellesleg szerintem és mindenki tegye a szívére a kezét, az ember legfontosabb adatai, doksijai, képei elférnének 1-2 dvd-n. az összes többi minden olyasmi, ami pótolható, internetről leszedett szemetek, filmek, kép és hanggyűjtemények, amik majd minden havernak megvannak...
  • Tetsuo
    #58
    hiaba nyomott a dvd, annyit se bir ki mint 1 bakelitlemez.. (100ev)
  • Sanyix
    #57
    Hát a formátumcserélgetéssel baj nem lehet, amíg vannak lelker, frí- ópen fejlesztők. Mert minden szar formátumra írnak valamit. Pölö a foobar2k közvetlenül lejátszik module-os zenéket, c64-es prünytyögést, minden szirszar, megfelelő pluginnel. A szórszok megmaradnak, így bármire át lehet bármit írni.

    Viszont magával a tárolással baj van, minél újabb pl egy optikai lemez, annál szarabb... az ottoni cdírás hajnalán kapható lemezek, nagyon jól bírják még mindig. Az ezredforduló utániak, néha fél évvel az írás után elrohadtak... (filipsz, baszf, emtec, memoreksz, meg hasonló márkák).

    Folpi meg egy rossz gondolattól is beszarik.
    A mai vinyók is izgalmasak, bármikor előjel nélkül bukhatod az adataidat...
  • tacsaby
    #56
    Ez igenis, hosszútávon valós probléma! Alapvetően nem a fájlformátumokkal van a probléma, hanem a tároló médiumokkal. Egy jpg fájlt 100 év múlva is képesek lesznek dekódolni, de csak akkor, ha addig nem zuhanunk vissza a középkorba.
    De 100 év múlva lesz működőképes optikai olvasó, ha az adat valamilyen optikai formátumban van rögzítve? Kétlem! Ahhoz újra kellene éleszteni a technológiát! Vajon kibír 100 évet egy hagyományos CD vagy DVD lemez? Nekem már a 8 éves írott CD-im egy része olvashatatlanná vált, és találtam gyári nyomott lemezt, amivel ugyanez lett, pedig tokban volt, alig volt használva. Merevlemezek? Hamarosan a kommerszebb alaplapokban már nem lesz ATA csatolófelület, csak SATA, vagy kitudja mi. Egy ilyen elspájzolt winyót kenhetek a hajamra.
    Régen c64-en szerkesztettem szöveget, amit floppyra mentettem, hogy majd megőrzöm az utókornak. A floppy még megvan, de ki tudja olvasható-e még, de mindegy mert múzeumba kell mennem ahhoz, hogy kipróbálhassam. Senki ne mondja azt, hogy a fontos dokumentumokat mentsük rendszeresen át az újabb médiákra, mivel ezeket az ember egyszer learchiválja, elteszi, elfelejti, majd valamikor eszébe jut és előveszi, de akkor már lehet, hogy késő. Én technika mániás vagyok, de sajnos be kell ismernem, hogy a sumérok agyagtáblái tartósabb médiumnak bizonyultak mint a mai modern utódai.
  • brueni
    #55
    nem kell betojni, lesznek konverter programok mindig. senki se olyan hülye, hogy ne oldják meg a rendszeek közti átjászhatóságot.

    azonkívül a fontos adatokat használják, ha használják, akkor karbantartják, és nem tűnik el. én nem esnék kétségbe, ha a sok hülyeség amik naponta emilben jönnek eltűnne az életemből.

    viszont a fontos képeket, doksikat, progikat, időnként előveszem, átmásolom.
    jönnek majd az új technológiák, holografikus tárolás, emlékező víz, atomi szintű írás, satöbbi. mindenesetre tény, hogy a gyári fizikailag nyomott cd-k ma is jobban kezelhetőek, mint az írott, égetett társaik.

    olyan ez mint a vhs. akkor ez került szabványba, mert olcsó volt. olcsó de sza. tudták, mégis elterjedt. majd jön valami komolyabb.

    nem kell a para elég redundáns az anyag amit tárolnak...
  • Scamp
    #54
    Lehet hogy mát írták páran, nem volt erőm mindent elolvasni.
    Nekem első gondolatom szintén az volt hogy ez úgy hülyeség ahogy a fószer kitalálta.Formátumok nem tünnek el egyik napról a másikra.
    Mikor megalkották a számítógépeken a szövegszerkesztőket, nem dobták ki a könyveket, nem váltak olvashatatlanná a bibliák, regények.
    Anno létrejött a .wav kiterjesztés és még ma is használható pedig az MP3-as formátum csúcskorát éljük. Letrehozták az első .txt-t, ma a felhasználók nagyrésze word-öt és .doc kiterjesztést használ, de ugyanúgy használják a .txt-t is...
  • Epikurosz
    #53
    Te aztán jól megmondod nekik.
  • vasziszdasz
    #52
    Még a programot se kell menteni, csak az adatfile formátumát. Ha tudod hogyan kell beolvasni az adatokat, milyen rekordok vannak benne, akkor akármikor írsz rá programot ami olvassa.
  • vasziszdasz
    #51
    Az archiválási szakemberek és az információtudósok legnagyobb félelme, hogy a folyamatosan változó platformok és fájlformátumok miatt a ma termelődő adatok nagy része el fog tűnni a hozzáférhetetlenség digitális fekete lyukában.
    Nem is biztos hogy mindenre szükség van.

    A világ számítógépes adatainak nagy részét tároló mágneses szalagok egy évtized alatt tönkremehetnek
    1. Nagy részét? Sztem a nagy része le sincs mentve, csak vinyón van.
    2. A papirusztekercs talán nem megy tönkre? Hol vannak az alexandriai könyvtár tekercsei, vagy az ókori világ 7 csodája? Pedig egyik se pc-n volt.

    az 1970-es évek közepére csupán két gép tudta olvasni az USA 1960-as népszámlásási adatait. Az egyik japánban, a másik a Smithsonian Intézet falai között volt fellelhető.
    Úgy látszik senkinek se voltak fontosak azok az adatok hogy 40 évig szartak rájuk, akkor meg minek aggódnak most érte? Ha fontos lett volna időnként átmásolják másik adathordozóra, és ennyi.

    Kulturális szempontból hatalmas mennyiségű tartalom létezik, ami digitális formában jött létre vagy csak digitálisan elérhető. "Ennek klasszikus példája az e-mail"
    A sok spam meg "este elmegyünk a plázába?" mailt már eleve meg se kellett volna írni, nemhogy tárolni kéne. Senkinek nem hiányzott eddig se, ezután se.

    példaként hozta fel Barack Obama politikai hirdetéseit a népszerű videójátékok, mint a Burnout Paradise, vagy az NBA Live legújabb kiadásaiban, amit szintén meg kellene őrizni a jövő számára
    Na ilyen hulladékra meg végképp nincs szükség. Kit érdekel?

    McDonough több tényező együttes kialakítását szorgalmazza, melybe beletartozik az adatok új formátumokba való átvihetőségének biztosítása
    Miért, most talán van valami akadálya? A lustaságon kívül...

    a régi szoftverek működőképessé tétele az aktuális platformokon
    Ez is meg van oldva, úgy hívják: emulátor. Ha valamire nem írtak, az azt jelenti hogy nem is nagyon érdekel senkit.

    Ha azt akarjuk, hogy az információ fennmaradjon, el kell kerülnünk a hordozóhoz kapcsolódó formátumokat
    Ezt gondolom még ő maga se tudja értelmezni. Adathordozó nem kell? Akkor majd kézben hordjuk a biteket? Vagy olyan fileformátumot tud megálmodni ami 300000000 év múlva, a 8D-s megjelenítőeszközökön is okésak lesznek?

    Nem nyavajogni kéne, meg 0 hírértékű "tanulmányokat" készíteni, hanem dolgozni. Gondolom ezért is sok pénzt kapott a csóka, dehát ez nálunk a Balkánon se újdonság...
  • Chappy
    #50
    Egy kis "own experience":

    -6 éve kiírt cdk, akkori játékok (dungeon keeper 2, heroes iii, warlords battlecry stb...) a mai napig működnek. AZ egyetlen gond inkább az, hogy nem teljesen kompatibilisek az XP-vel, de nincs olvasási hiba. Igaz akkor 4xesen írunk, meg kevesebbet, de jobban. A mostani DVDim 1-2 év alatt már sokat romlanak, nem is írok rá ki, csak filmeket, sorozatokat, stb., nem is sajnálom, ha eltűnnek. Családi fotók? saját programjaim? Ne viccelj! 2x kiírva, lanba három gépen, a "nagy" ráadásul raid is van. +még neten lementve. ennyi.
  • kozik
    #49
    Bocs, de leírom még egyszer, attól függetlenül, hogy már hozzászóltak értelmes emberek is.

    Jerome P. McDonough, az Illinois Egyetem információ tudományok professzora sötét. Ez nem kétség. A cikkíró vagy csatlakozott hozzá sötétfalván, vagy csak ész nélkül fordít.

    "A világ számítógépes adatainak nagy részét tároló mágneses szalagok"

    Én úgy tudom, a világ adatainak nagy részét szerverek tárolják. Backup, raid, stb. Mindezt merevlemezen ill. ekvivalens digitális technológia felhasználásával. Ezen belül a publikus adatok nagy része megvan a Google nevű minicégnek. Mint ahogy az sg-n is volt róla cikk, hogy egy szerverparkuk porig égett, de az osztott rendszerek, raid, backup, és hasonló csodák folytán, amit az egyetemi kutató nem ér fel ésszel, a felhasználók egyetlen pillanatra sem vették észre a kiesést.

    Namost, ha egy bárki számára ingyenesen hozzáférhető szolgáltatás nekik megér ennyi beruházást, akkor ne legyen probléma semmit elmenteni, amit "fontos" jelzővel illetünk. (Ha épp az asszonnyal vagytok büdösbogár pózban, akkor meg használj valami erősebb titkosítást, és úgy dobd ki nyilvános helyre.)

    Ne jöjjön senki CD/DVD/stb. lemezekkel meg flashdrive-val, mert ezek nem adattárolók, ezek adathordozók. Ha azt akarod, hogy valami meglegyen, akkor feltolod szépen netre. Vagy, ha túl érzékeny az adat, mert a céges melódról titoktartásit írtál alá, akkor jönnek a házilag is gyorsan kivitelezhető dolgok. Ha winchester száll el, legyen. Raid. Ha a gép ég le, legyen. Lan.

    "folyamatosan változó platformok és fájlformátumok miatt a ma termelődő adatok nagy része el fog tűnni"

    1. Persze, hiszen nem érdekes. A saját gazdáját sem érdekli 20 év múlva a most Youtube-ra feltett papagájfejrázás. Nem érdekel senkit a 20 évvel ezelőtti adóbevallásom. Nem fontos adatok.
    2. Fontos adat. Már írták itt a C64 esetét. Milyen hülyén éreznénk magunkat, ha nem lenne meg valami. Emulátor, és folyamatosan növekvő kapacitású adattárolók. Csodálatos kombináció. Ha meg magánembernek fontos valami, majd elteszi ő.

    "a fájlformátumok hamar elavulhatnak"

    Szedjük szét két részre. Attól, hogy ma már csak műkedvelők alkotnak dBase-ben, még el tudjuk olvasni. Azért, mert nem használjuk, még nem veszett el.

    "az adatok sebezhetők a véletlen és a szándékos törléssel szemben is"

    ha béna vagy és/vagy vannak ellenségeid a kormányzatokban/titkosügynökségeknél/tárhelyszolgáltatóknál, akkor vagy legyél kicsit megfontoltabb, vagy vess keresztet a papír fényképeidre is. Bazeg, ha véletlenül vagy direkt felgyújtod a papírképet, az elveszik. Míg a digitálisat ha ésszel raktad el, akkor azt irthatják/irthatod rogyásig, mindig lesz az eredetivel 100%-ban azonos, könnyen reprodukálható másolatod.

    "a játékszoftverek és platformjaik szabványosított természete miatt szintén elveszhetnek"

    E-mu-lá-tor. Pedig már írtam ;-)

    "az adatok új formátumokba való átvihetőségének biztosítása"

    Az első szó, amit az unokám kimondott, a konverter volt. A dadája nem fojtotta vízbe érte, mert ő nem volt sötét.

    "régi szoftverek működőképessé tétele az aktuális platformokon"

    Ti már tudjátok, ő meg úgyse fogja fel. Azon kívül a szoftverek elévülnek. Pont. Csak a szentimentalitás és a móka kedvéért lesz meg 15 év múlva az a program, amit most írok. De még engem sem fog érdekelni.

    Ami itt a cikkben össze van kutyulva szabványokról, mágnesszalagokról meg nyílt forráskódokról, az azt jelenti, hogy a tisztelt prof folyamatosan másik tudatmódosító hatása alatt áll és/vagy elég sok dologgal foglalkozik a "mentsük meg az it múltját" kategóriában, és a cikkíró/fordító szemérmetlenül ugrált egyik publikációból a másikba, hogy a végén leakadjon az ékszíj, és megfőzze nekünk a marhalábszáras-tejszínhabos-olivabogyós pogácsát.

    Szóval nem lesz nagy sötét középkor. Az adatok nagy része nem veszik el, a maradékért meg nem kár. Ha valami nem a köznek fontos, hanem neked, akkor megvannak az eszközeid, hogy biztonságba helyezhesd a dolgaid.

    Ezért ezek pénzt kapnak. Undorító.
  • AgentKis
    #48
    Semmi gond nincs ezzel, csak a mentést ki kell bővíteni a formátumot olvasó programokkal és idővel az olvasó programokat futtató emulátorokal is. (pl c64 emulátorral használhatóak a régi c64-es progik és a velük készüt fájlok megnyithatók c64 nélkül is)

    Emellett pedig van jónéhány egyértelmű formátum (pl. txt, bmp, wav) ezek szerintem sokáig "olvashatóak" maradnak, bár mentegetni nem a legjobbak, mivel nem tömörítettek.
  • Molnibalage
    #47
    A régi CD-k még jól olvashatóak mert akkor lassú írók voltak. A mostanikkal hiába írsz lassan akkor is szarok a lemezek. A lemezek minősége is kérdéses számomra. Az írók élettartama is egyre szarabb. Az első 4 évet bírt üzembiztosan a mostani 2-őt sem... Az XP telepítő CD-m 5 éves és mégis jó. A filmjeim fele elveszett, húgy hogy a felét soha nem vettem elő jóformán...
  • nickwearby
    #46
    hát én nem tudom,
    nekem van olyan 5 éves CD-m,
    amiről még ma is jól tudok windows xp-t telepíteni.
    tdk.

    eddig én csak a floppiknál találkoztam adatvesztéssel,
    de ahhoz nem kellett egy év.

    cd-im mint jól olvashatók,
    viszont van 1-2 olyan dvd-filmem, amit egy idő után nem játszott le az asztali dvd lejátszó,
    (mondjuk pc-n nem próbáltam utána),
    de azok valami nagyon ócska 20 ft-os lemezek voltak.
  • Stirner
    #45
    Van egy szomorú érzésem. A jövőben, a közeljövőben már, nem azon fognak aggódni az emberek, hogy jaj csak ezer képem van ősatyám izgalmas gyermekéveiről...inkább azon hogy közben elpusztult a Föld.
  • Molnibalage
    #44
    Nem a pénzről van szó. TELJESEN megjósolhatatlan, hogy BÁRMINT tárolt digitális adat mikor száll el. Ez itt a gond. Mikor csináljak megint új archíválást? Képezeld el milyen mennyiségű DVD kéne, ha minden PC user minden 3 példányban tárolna. Ez mekkora környezetszennyzés? Erre nem is gondolsz?
  • cousin333
    #43
    Azért lássuk be: egy DVD-re felfér több ezer fotó. Egy DVD kb. 200 Ft, és akkor még messze nem a legolcsóbbról beszéltem :). Ami 5 évente nem ér meg neked mondjuk 10 ezer forintot, az nem is volt fontos a számodra...
  • cousin333
    #42
    A cikkhez, úgy általában. Szerintem maga a probléma léteik, és mindenképpen figyelmet érdemel, tehát semmiképpen sem akarom lebecsülni a jelentőségét. De!

    - Úgy beszélünk itt erről, mintha rengeteg dokumentum állna rendelkezésünkre akár csak a XIX. századból is, nemhogy régebbi korokból...

    - Nem is beszélve azokról az időszakokról, amikről "nagyon keveset tudunk" és "hiányosak az információink", egyszóval, amiről a legtöbb infót következtetésekkel szereztük töredékes leletek alapján. Legalábbis nem sok olyan őskori, ókori templom, építmény van, ami a maga teljes pompájában ragyogna ma is (pedig ezek kőből készültek, ami jól bírja az időt)... Ennyi erővel a részben olvashatatlan CD-kről is kinyerhető némi adat, a jövőben nyilván több lehetőség lesz ezek rekonstruálására.

    - Attól, hogy valamelyik ásatáson találunk két tucat agyagedényt, az nem jelenti azt, hogy összesen annyi is volt, valószínűleg több ezret használtak akkoriban (csak azon a településen). Ha nem többet. De mindössze ennyi maradt meg. Ennél rosszabb arányt feltételezve sem állunk túl rosszul.

    - A mai családi fotóink érdekesek lehetnek – mondjuk úgy 1-200 évig nekünk és utódainknak. Utána már kevésbé, és bekerülnek a leletek közé azok a képek, amiket esetleg még megtalálnak.

    - Még száz éve is egy családi kép nagy eseménynek számított, kiöltözött rá az egész család. Ma, amikor digitális gépek vannak, több ezer(!) kép készül egyetlen családról, és azok is csak a jobban sikerültek. Anno egy képet is meggondoltak, a "filmes időkben", még elgondolkodott az ember, ma meg kattintunk szinte ész nélkül minden apróságot. A fénykép előtt meg drága volt minden nyom létrehozása, nem is csoda, hogy csak a fontos eseményeket örökítették meg, a hétköznapokat szinte alig.

    - Ma egy jeles eseményen kamerák százai, és TV adók tucatjai vannak jelen, korábban mennyi feljegyzés készült róluk?

    - Ami az archiválást illeti, sok mű ma nem lenne elérhető, ha annak idején (mondjuk éppen a ma lenézett egyházak szerzetesei) nem másolják át őket újra és újra. Ahhoz képest, hogy anno egyetlen kódex reprodukálása éveket vett igénybe, ma egy "kicsit" gyorsabban megy a dolog. Pláne, ha az eredeti példány is digitális.

    - Új technológiák jönnek-mennek, de párhuzamosan létezik a régi is. 100 év múlva is jó esély van arra, hogy egy audiokazetta lejátszható (úgy, ahogy), feltéve, ha eléggé akarják (azaz a lejátszó rekonstruálható és megépíthető)

    - Ha már rekonstrukció: a régi képi ábrázolások általában sematikusak, és valamilyen módon torzítottak (lásd pl egyiptomi faliképek), míg a mai technika lehetővé teszi a kvázi valósághű ábrázolást (fotó, video). Így szerintem a (kép)töredékekből könnyebb kikövetkeztetni a kép tartalmát is. Például egy fáraó arcvonásait a múmiájából hamarabb reprodukálják, mint a róla készült képek alapján...
  • Molnibalage
    #41
    Aha... Több bckup DVD-m olyan volt, hogy megíttam, leellenőzrize a Nero. Ok. Aztán 2 évig csak tokban volt. Elővettem és semmi nem olvasta be. A mai adattárolási biztonság egy vicc. A fontos mukáimat több példányban tárolom, de a fotók 3-szoros biztonsági másolata azért az egy vicc lenne...
  • Molnibalage
    #40
    Nekem így tűnt el 3 évnyi fotóanyagom...
  • kvp
    #39
    "Úgyhogy itt lenen az ideje a digitális adatok hasonló élettartamú tárolására ésszerű költségekkel."

    Manapsag a legolcsobb biztos megoldas az, ha valaki kinyomtatja jo minosegu, nem lebomlo papirra, jo minosegu, nem lebomlo festekkel. Ezutan az egeszet el lehet rakni egy biztos helyre, ahol legmentesen tarolhato. Valamivel nagyobb adatsuruseg erheto el a femlemezes mikrolyukkartyak hasznalataval, ahol egy lezer rozsdamentes femfeluletbe gravirozza az adatokat (lehetoleg valamilyen egyszeru formatumban). Ezeket a femlapokat el lehet tenni nagyon hosszu idore. Hasonlo a nem tul elterjedt HDROM technologia is (nem a hddvd), ahol tobb gigabytenyi adatot kepes tarolni egy ionsugarral irt femlemez. Jelenleg csak az usa kormanya es a nasa archival ra par dolgot, pedig a technologia lassan mar tobb evtizedes.

    A hdrom technologiarol mar jo 20 eve nem talalni uj infot:
    "Once development work has turned into product, the upcoming HD-ROM technology seems pretty interesting. HDROM is a high-density write-once format that makes use of ion etching equipment to write data onto steel or iridium plates. With suitable error correction conventions, it should be more robust than the stone tablets of antiquity. Steel "tablets" remain readable thru "intense" treatment such as attempted erasure using mechanical devices such as jackhammers; iridium is likely to remain readable even through more extreme events such as nearby nuclear bursts. The cost of the readers does not forceably need to be much higher than that of a CD-ROM, as it uses similar laser reader technology (at a much higher density); the cost of HDROM writers (once made in quantity) is expected to start at about $10,000 for a "steel" version."

    Es a gyarto oldala:
    http://www.norsam.com/rosetta.html
  • cousin333
    #38
    "20 éves CD játszó különbűl szól, mint az új DVD-k CD lemezzel... "

    Mennyi volt 20 éve az a CD lejátszó? És mennyi ma a DVD lejátszó? Naugye. Lehet kapni ma is drágáér' lejátszót, az jól is fog szólni...
  • coolbboy83
    #37
    Abban nincs pénz, hogy egy például egy DVD/CD játszó titánium alkatrészekből tartalmazza a Mechanikát!!!
    Abban van, ha beszarik, mert széthullik a gagyi.... akkor újat veszel!!!

    Nincs QUALITY Cucc !!! Ebbe bele kell törődni. a Minőség erősen relatív fogalommá vált.
    20 éves CD játszó különbűl szól, mint az új DVD-k CD lemezzel... ezen felül azok még működnek, az újak meg pár hónap alatt, vagy a garancián túl 1-2 nappal beszarnak.
  • lamer the true
    #36
    Ez a probléma tényleg valós. Nálam aktuális is mert rövid időn belül tönkrement a 250GB-os vincsim tele nem mellékes adatokkal, a 40 GB-os usb drive-om, meg ki tudja hány pendrive-m. Pár dvd-m nem csak a noname fajtából szintén olvashatatlanná vált a régi cd-k ről nem is beszélve.

    Ma már ott tartok, hogy az igazán fontos adatokat több internetes tárhelyen tárolom, mivel ott azért a szerverek remélhetőleg elég biztosak.

    Szal ami a lényeg, hogy a mai adattárolók gusztustalanul megbízhatatlanok a hosszabb 5-10 éves időszakokra nézve. És valóban a egy könyv ha biztos helyen van évszázadokat is megérhet. Úgyhogy itt lenen az ideje a digitális adatok hasonló élettartamú tárolására ésszerű költségekkel.
  • Abysmal
    #35
    Olyan kéne, mint a Csillagkapu Atlantiszban, mikor elmennek Atlantiszra és több tízezer év után minden adat megvan és minden számítógép hibátlanul működik.
  • szombi
    #34
    elküldöd az adatokat az űrbe, pár ezer év múlva az élienek visszasugározzák neked...
  • Epikurosz
    #33
    „biztos kitalálnak majd valami olyan cuccot amivel biztonságosan lehet majd az adatokat eltárolni akár több ezer évre is”

    Mindig is imádtam az ilyen naiv, jóhiszemű, optimista embereket. :-)
    Ja, és a Murphyt is.

  • FoodLFG
    #32
    Azt nehezen hiszem el, hogy ahol tényleg fontos adatok vannak, amik sokat érnek, hogy azokat ne mentenék el. Mellesleg nagy mennyiségű adatot nem pistikegépeken tárolnak, hanem mondjuk szervereken, ahol gondolom nem ismeretlen a RAID fogalom sem..
  • item
    #31
    Majd olyan lesz mint az enterprise-on meg a voyageren, előkapnak egy kis kéziszkennert és letöltik a teljes tudásanyagunkat az ő egyik "könyvtárukba" A sok száz fajéval egyetemben. Akkor majd a FMWO (Föderációs Microsoft Windows Os) fogja kezelni az egész nyamvadt földbolygó adatát, sőt még a vulkániak warezgyűjteményét is gyorsan ctrl-c ctrl-v vel átpörgetjük magunknak! A ferengik adózásáról szóló adatokat a jóisten sem fogja tudni kihámozni, de nem baj azért egy "ferengi vegyes" mappába őket is elhelyezzük. A borggal lesz a legkönnyebb dolgunk mert a kollektíva összes tudását egy kockamappa fogja tárolni.

    Na komolyra forditva a szót, biztos kitalálnak majd valami olyan cuccot amivel biztonságosan lehet majd az adatokat eltárolni akár több ezer évre is.
  • Epikurosz
    #30
    A probléma valós.
    Nem hiába csináltatott Nebukadnezár agyagcserepeket, az egyiptomiak meg piramisok falára festették az infókat.

    Amikor ilyenekről olvasok, akkor kicsit önkritikát is gyakorlok, mert azt mondom néha, hogy a civilizációk jól kivehető nyomokat hagynak maguk után. Pedig, úgy néz ki, hogy minél fejlettebb egy civilizáció, annál kevesebb tartós nyomot hagy.