tacsaby#56
Ez igenis, hosszútávon valós probléma! Alapvetően nem a fájlformátumokkal van a probléma, hanem a tároló médiumokkal. Egy jpg fájlt 100 év múlva is képesek lesznek dekódolni, de csak akkor, ha addig nem zuhanunk vissza a középkorba.
De 100 év múlva lesz működőképes optikai olvasó, ha az adat valamilyen optikai formátumban van rögzítve? Kétlem! Ahhoz újra kellene éleszteni a technológiát! Vajon kibír 100 évet egy hagyományos CD vagy DVD lemez? Nekem már a 8 éves írott CD-im egy része olvashatatlanná vált, és találtam gyári nyomott lemezt, amivel ugyanez lett, pedig tokban volt, alig volt használva. Merevlemezek? Hamarosan a kommerszebb alaplapokban már nem lesz ATA csatolófelület, csak SATA, vagy kitudja mi. Egy ilyen elspájzolt winyót kenhetek a hajamra.
Régen c64-en szerkesztettem szöveget, amit floppyra mentettem, hogy majd megőrzöm az utókornak. A floppy még megvan, de ki tudja olvasható-e még, de mindegy mert múzeumba kell mennem ahhoz, hogy kipróbálhassam. Senki ne mondja azt, hogy a fontos dokumentumokat mentsük rendszeresen át az újabb médiákra, mivel ezeket az ember egyszer learchiválja, elteszi, elfelejti, majd valamikor eszébe jut és előveszi, de akkor már lehet, hogy késő. Én technika mániás vagyok, de sajnos be kell ismernem, hogy a sumérok agyagtáblái tartósabb médiumnak bizonyultak mint a mai modern utódai.