Bocs, de leírom még egyszer, attól függetlenül, hogy már hozzászóltak értelmes emberek is.
Jerome P. McDonough, az Illinois Egyetem információ tudományok professzora sötét. Ez nem kétség. A cikkíró vagy csatlakozott hozzá sötétfalván, vagy csak ész nélkül fordít.
"A világ számítógépes adatainak nagy részét tároló mágneses szalagok"
Én úgy tudom, a világ adatainak nagy részét szerverek tárolják. Backup, raid, stb. Mindezt merevlemezen ill. ekvivalens digitális technológia felhasználásával. Ezen belül a publikus adatok nagy része megvan a Google nevű minicégnek. Mint ahogy az sg-n is volt róla cikk, hogy egy szerverparkuk porig égett, de az osztott rendszerek, raid, backup, és hasonló csodák folytán, amit az egyetemi kutató nem ér fel ésszel, a felhasználók egyetlen pillanatra sem vették észre a kiesést.
Namost, ha egy bárki számára ingyenesen hozzáférhető szolgáltatás nekik megér ennyi beruházást, akkor ne legyen probléma semmit elmenteni, amit "fontos" jelzővel illetünk. (Ha épp az asszonnyal vagytok büdösbogár pózban, akkor meg használj valami erősebb titkosítást, és úgy dobd ki nyilvános helyre.)
Ne jöjjön senki CD/DVD/stb. lemezekkel meg flashdrive-val, mert ezek nem adattárolók, ezek adathordozók. Ha azt akarod, hogy valami meglegyen, akkor feltolod szépen netre. Vagy, ha túl érzékeny az adat, mert a céges melódról titoktartásit írtál alá, akkor jönnek a házilag is gyorsan kivitelezhető dolgok. Ha winchester száll el, legyen. Raid. Ha a gép ég le, legyen. Lan.
"folyamatosan változó platformok és fájlformátumok miatt a ma termelődő adatok nagy része el fog tűnni"
1. Persze, hiszen nem érdekes. A saját gazdáját sem érdekli 20 év múlva a most Youtube-ra feltett papagájfejrázás. Nem érdekel senkit a 20 évvel ezelőtti adóbevallásom. Nem fontos adatok.
2. Fontos adat. Már írták itt a C64 esetét. Milyen hülyén éreznénk magunkat, ha nem lenne meg valami. Emulátor, és folyamatosan növekvő kapacitású adattárolók. Csodálatos kombináció. Ha meg magánembernek fontos valami, majd elteszi ő.
"a fájlformátumok hamar elavulhatnak"
Szedjük szét két részre. Attól, hogy ma már csak műkedvelők alkotnak dBase-ben, még el tudjuk olvasni. Azért, mert nem használjuk, még nem veszett el.
"az adatok sebezhetők a véletlen és a szándékos törléssel szemben is"
ha béna vagy és/vagy vannak ellenségeid a kormányzatokban/titkosügynökségeknél/tárhelyszolgáltatóknál, akkor vagy legyél kicsit megfontoltabb, vagy vess keresztet a papír fényképeidre is. Bazeg, ha véletlenül vagy direkt felgyújtod a papírképet, az elveszik. Míg a digitálisat ha ésszel raktad el, akkor azt irthatják/irthatod rogyásig, mindig lesz az eredetivel 100%-ban azonos, könnyen reprodukálható másolatod.
"a játékszoftverek és platformjaik szabványosított természete miatt szintén elveszhetnek"
E-mu-lá-tor. Pedig már írtam ;-)
"az adatok új formátumokba való átvihetőségének biztosítása"
Az első szó, amit az unokám kimondott, a konverter volt. A dadája nem fojtotta vízbe érte, mert ő nem volt sötét.
"régi szoftverek működőképessé tétele az aktuális platformokon"
Ti már tudjátok, ő meg úgyse fogja fel. Azon kívül a szoftverek elévülnek. Pont. Csak a szentimentalitás és a móka kedvéért lesz meg 15 év múlva az a program, amit most írok. De még engem sem fog érdekelni.
Ami itt a cikkben össze van kutyulva szabványokról, mágnesszalagokról meg nyílt forráskódokról, az azt jelenti, hogy a tisztelt prof folyamatosan másik tudatmódosító hatása alatt áll és/vagy elég sok dologgal foglalkozik a "mentsük meg az it múltját" kategóriában, és a cikkíró/fordító szemérmetlenül ugrált egyik publikációból a másikba, hogy a végén leakadjon az ékszíj, és megfőzze nekünk a marhalábszáras-tejszínhabos-olivabogyós pogácsát.
Szóval nem lesz nagy sötét középkor. Az adatok nagy része nem veszik el, a maradékért meg nem kár. Ha valami nem a köznek fontos, hanem neked, akkor megvannak az eszközeid, hogy biztonságba helyezhesd a dolgaid.