60
  • goofey84
    #60
    Azért szerintem igenis lehet tisztelni valakit azért, mert elvégzett egy jogot vagy műszaki egyetemet vagy orvosit és még sorolhatnám. Egy informatikai fórumon azért igencsak idevágó az, hogy ő ebből diplomázott, tehát jobban ért ezekhez a kérdésekhez, mint egy átlag user. Nem véletlen az sem, hogy a tv-be vagy újságokba diplomás és hozzáértő embereket hívnak meg és nem egy érettségivel rendelkező bolti eladót. Mindig azoknak fáj, akik csak mondjuk érettségivel rendelkeznek vagy még azzal sem. Ilyenkor persze jönnek azok a dumák, hogy én is tudtam volna diplomát szerezni, csak.... kérdem én, akkor miért nem mentél egyetemre, ha olyan baromi egyszerű? Az is igaz, hogy valaki egy diplomától még nem lesz automatikusan értékesebb ember, de azért mégis jobban figyelnek egy ügyvéd véleményére, mint egy kukáséra. Egy diplomával értelmiségi vagy és ez sok embernek fáj, mert kisebbségi érzése van ettől, hogy ő nem az. Elnézést a hosszú hszért, de nem kéne valakit azért leugatni, mert egy informatikai fórumon megemlíti, hogy bocsi srácok, de én informatikus vagyok.
  • Csaba42
    #59
    Ott valami rendesen el lett rontva, nálam sosem ment 12 GB fölé, még ha rendesen meg is pakoltam.

    jocco: ha ennyire okos vagy, próbáld ki az XP-t minimum RAM mellett. Persze könnyű az XP-nek 1 GB RAM mellett, míg a Vistának is 2 GB-nál, meg a Win98-nak 64 MB-nál. LOL! Jó hogy nem már azt írod, hogy 800 MHz-es cerkán lassú a Vista, míg az XP gyors, és emiatt szar az egész úgy, ahogy van. Komolyan, manapság minden hülye számítógéphez és nethez juthat???
  • DjDano
    #58
    Hát akkor ott nagy bibi lehetett alapból 7.5 gigát rak fel, nekem 1.5 évig volt fenn a Vista, és 8.5 gigára hízott ennyi idő alatt
  • atis78
    #57
    Ja és linuxot tettem helyette ubuntut 5 gigát foglal és tudja ugyanazt mint a vista sőt még többet is!!
  • atis78
    #56
    Na, kinek hány gigát foglal a vista??? én 20g után legyalultam mert másként nem lehetett kipucolni
  • Stefling
    #55
    Vista rules! :D
  • macleod2005
    #54
    Faja, már a konzol is témán belül van, de mindegy, mindenki azt használ ami neki tetszik, vagy amire szüksége van.
    Boot idő meg nem téma, notin az xp is tetű, asztalin meg a vista tetű, de nem érdekel mert álltalában reggel így néz ki a folyamat: elosztó bekapcs, gép bekapcs, kávé, mosdás, visszérek megy minden.
    (SP2 nek meg tessék örülni, ingyen van...)
  • bvalek2
    #53
    A helyedben nem sokan hencegnének vele, hogy az övék a legrövidebb...
  • vajon kiki
    #52
    az én tinyxp-m egy P2-300-on 256 MB rammal 12 sec alatt áll fel a bekapcsolás pillanatától , addig a pontig hogy már indítom a total commandert... és akkor nem beszéltem a hibernálásból való felébredésről ami 8 másodperc, bár ekkor még be kell ütnöm a jelszót mielőtt csípőből indítom a totál commandert

    szoval ennyit az összes lamingről ebben az egész kib*szott nyomorék topikban..
  • vajon kiki
    #51
    egy tetű lassú szar.. a valag rammal is.. XP-n feláll egy másodperc alatt az mplayer 128 mega rammal egy 400-as cerkán. a sok ram a nagy prociteljeseítmény mind-mind a microsoft beépített trójai megfigyelőrendszeréhez kell ami a visztában kiirthatatlanul integrálva vagyon.
  • bvalek2
    #50
    Új Kubuntu KDE 3-as ablakkezelővel minden bekapcsolt effekt mellett villámgyors egy 4 éves P4-es gépen, 512 MB rammal, 6 éves NVIDIA videokártyával. Minden egyből működött telepítéskor, az NVIDIA honlapjáról szedte le a gyári drivert automatikusan, amikor először akartam MP3-at lejátszani, megkérdezte hogy letöltse-e a kodeket, OK-gombra kattintottam, és ment is (Debian-ban meg alapból benne van a legtöbb kodek, úgy látszik nem félnek az ügyvédektől).

    A Canonical az Ubuntuval majdnem olyan szinten körbeugrálja a felhasználót, mint az Apple a Mac OSX-szel, a Vista itt már labdába sem rúghat. Egyedül a játékok egy része nem megy Linuxon, arra ott a konzol, múltkor ismerősnél konzoloztam többet, hát ezerszer jobb mint PC-vel. Nálam jövőre laptop linuxszal munkára, konzol játékra, az otthonom MS mentes övezet :D
  • jocco
    #49
    Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy a vita érezhetöen érzékeny a memória mennyiségére mert az egyik barátom frissen szerezett 1.8Ghz-es c2d-os laptopja 1GB-rammal viszont szánalmasan vánszorog csak a vistával. Ahhoz, hogy a media player menyissa komolyan mondom kell neki vagy 10-15 mp , az elsö alkalommal azt is hittem hogy kifagyott. Meg mindenre iszonyat lassan reagált, annyira, hogy 10 perc szenvedés után már rendesen idegesitett s ha az enyém lett volna már rég települt volna is fel rá a jó öreg XP :). Na ha az lett volna az elsö s egyetelen tapasztalatom a vistával, biztos a közelébe se megyek többet a vistának.
  • lordofchaos
    #48
    És valóban. Mea Culpa. Ezt én tudtam rosszul.
    Tekintsétek semmisnek az erre vonatkozó állításaimat.
  • jocco
    #47
    Nem tudom mit szidátok a Vista gépigényét mikor nekem a 1.6GHz-es ATOM procival 2gb ram mellett legalább ugy megy vagy inkább kicsit jobban is mint az xp ráadásul az aksi idö is több vele 15-20 percel. Egyedül a boot az ami lényegesen hosszabb mint az xp, de kikapcsolni nem nagyon szoktam max sleep, onnan meg 5mp alatt feléled az esetek 99%-ban. Az meg, hogy havonta 1x-2x ki kell várni a boot-ot abba nem halok bele.
  • Ferrer
    #46
    Sajnos a Windows Vista nem hordozza magával a fejlődés akármilyen szintjét, én inkább maradok az elavult operációs rendszernél. Jobb nekem, és a gépemnek is! (y)
  • neelix31
    #45
    #26:

    Én ugyan linuxot használok a kezdetek óta, de eddig úgy tudtam, hogy az ntfs az naplózó fájlrendszer.

  • Sanyix
    #44
    kis off
    Te is díszpéldánya vagy az iszonyatosan visszafejlődött magyar felsőoktatás melléktermékének. Aki azt hiszi, hogy mert abból a sok elavult/vagy csak alapból marhaságból összegányolt diplomájával nagyobb ember lesz, és mert diplomája van azért tisztelni kell, és felnézni rá. De az van, hogy sajnos aki szerencsétlen volt, marad ugyan az a szerencsétlen aki addig is volt, bár a fent említett okoktól még szánalmasabb lesz.
    A diplomádra meg kakil(unk)ok, akár használhatod sürgős esetben, ha nincs nálad papír :)
  • Sanyix
    #43
    én eddig azt vettem észre, hogy a linux gyorsabban bootol be mint egy egy hónapos kíndóz... ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 1 perc, még egy szuper celeroncs 1200, 128mb ram társaságában is (és itt ubunturól van szó gnome desktoppal...). Nemrég próbáltam egy minixp-t, az 10 sec alatt bebootol
  • mcganyol
    #42
    OFFtopic
    Kedves Muraton!
    A diplomád ékes bizonyítéka, hogy mennyivel okosabb vagy, mint az emberek túlnyomó része, akik kellő átlátás nélkül formálnak véleményt, vagy kritizálnak másokat. Sőt egyesek még parasztnak, csőcseléknek is hívják a többieket, mérhetetlen felsőbbrendűségük tudatában. Természetesen teszik ezt latinul, hisz egy művelt főnek illik cizelláltan fogalmaznia.
    A helyesírásodon viszont még dolgozzál egy kicsit, vagy mindnyájunk érdekében inkább csak élőszóban nyilvánulj meg. Mindenki vét természetesen nyelvtani hibákat, de mondatonként hármat, miközben az alanyt sem sikerült az állítmánnyal egyeztetni, az már a hibahatáron kívűl van.
    Amennyiben diszlexiában szenvedsz, megkövetlek. Bár stílusod számomra ezesetben is elfogadhatalan. Dehát kit hogyan nevelt ugye az anyja. :)
  • Palinko
    #41
    ja és a millió sp2 es hír mellé remélem elfér majd az Ubuntu 8.10 is ami jövő csütörtökön jelenik meg.
  • Palinko
    #40
    hát szerintem a saját türelmetlenséged és probléma megoldási tehetség teljes hiánya is hozzásegített, hogy nem tudtál használni linuxot csak netezésre...

    a bootolásról, valaki szerint az sok idő, szerintem ennyi tűrhető, és ha bebootolt rögtön használható nem homokórázik nekem stb.


    #20

    neked még írok mert te vagy az egyik legbrutálisabb itt :D
    Szóval ebből van diplomád, remélem kiraktad a falra mert másra nem jó.
    Szóval neked megéri nagy telejesítményű gépet tartani egy op rendszer miatt. gratulálok.

    A linuxról a véleményed amiért kapod ezeket a sorokat, szóval szerinted az használ linuxot aki nem becsüli mások munkáját? persze ezt úgy mondod hogy lehúzod a macet és a linuxot is. és érdekel te mennyi fűszálat mozdítottál a windowson? áh semmit értem, linuxot bárki fejlesztheti aki alkalmasnak találtak a feladatra, és ő rájuk is mondod, hogy fűszálat sem mozdítottak, aztán beraksz egy olyan videót ami szerinted ráillik a linuxra, ezen már csak nevetni tudok, megkockáztatom nem voltál a linux körzetében sem, nem hogy használtad volna.
  • narumon
    #39
    Gondolom otthoni usereket értett alatta. Ott tényleg nemsokan használják. (értelme is semmi)
  • narumon
    #38
    Nyugodtan felrakhatod nforce4-el nekem hibátlanul megy.
  • macleod2005
    #37
    Linuxnak is megvannak az előnyei, de ha egyszerre akarom használni a rendszert játékra, programozás, képszerkesztésre, akármire, arral alkalmas a windows. Meg ezen felül ott van az is hogy a linuxhoz egy csöppet több tudás szükséges, mint egy windowshoz.
    Ha csak szervernek használoma gépet, vagy valamilyen fejlesztőkörnyezethez, akkor egyértelmű hogy linux, de amúgy nincs sok értelme.
    (Koliba volt egyszer egy ilyen linuxmániás hullám, de a hajnali 5 ig tartó szenvedés, hogy a rendszer képes legyen mp3 at lejátszani az kicsit dúrva[acer notin volt], egyszerűen nem átlag embernek való)
  • hpteso
    #36
    amit meg imadok. azt a csomo segedletet amit az apple szolgaltat. 2 nap alatt megszoktam az egesz rendszert. k*rvara egyszeru az egesz. nezz be ide. vannak videok, segedletek, http://www.apple.com/findouthow/mac/
  • hpteso
    #35
    en azt mondom, hogy minden linuxos imadna a mac et.
  • hpteso
    #34
    bocs az erthetetlen szovegert de mar nagyon almos vagyok :D
  • hpteso
    #33
    ja meg van rengeteg dolog ami felgyorsitja a munkat. ilyen pl a dashboard. van olyan gomb a pocon oldalt, hogyha megnyomod szetdobalja az ablakokat a kepernyon. nagyon egyszeru programot valtani. na meg be lehet allitani azt hogy ha valamelyik sarkaba huzod az egeret a kepernyonek akkor csinaljon valamit. pl nekem a bal felso sarok lesopri az osszes alkalmazast a kepernyorol es az asztalt mutatja, igy konnyen behuzhatom a kepeket, file okat a photoshopba. hmm. na majd meg ha eszembe jut valami irok. amugy mac kozelebb all linuxhoz mint windowshoz. :D
  • hpteso
    #32
    en webdesigner vagyok. ezert is vettem mac et. lattam hogy minden profi mac en photoshop ozik. :D ki akartam en is probalni. nem kulombozik a windows os photoshoptol. csak annyiban hogy sokkal gyorsabban viszi. amit imadok a macbe, hogy k*rva gyorsan boot-ol. valamelyik nap lemertem stopperrel. 28 masodperc alatt felall a rendszer a power gomb megnyomasatol merve. szal nem kamu boot. 30 masodperc alatt meg lenyom egy reboot ot. :D
  • hpteso
    #31
    aha. ertem. szoval te fejleszto vagy. akkor okes hogy linuxot hasznalsz. hisz kb arra van. tudom hogy a leopard is unix alapu. nemreg vettem egy alu iMac et, szoval mac en hasznalom. nagyon szuper:D az az 5 perc boot valojaban 1 es fel. de az is rengeteg. Na es mit fejlesztesz ? Kivancsi vagyok :D
  • Inquisitor
    #30
    Ajánlom figyelmedbe az XP Legacy-t. Nemrég láttam, elég jó. Sajnálatos, hogy itthon legálisan NEM beszerezhető, ami azért is vicces, mert magyar MUI meg van hozzá.
  • lordofchaos
    #29
    Megint én írok. :)
    Csak most olvastam hogy Leopardot használsz. Az is UNIX alapú. Mellesleg már régóta ki akarom próbálni, de nekem sajnos csak AMD processzoros gépeim vannak és úgy néz ki azt valamiért nem szereti, legalábbis a PC-re is feltelepíthető, torrentről beszerezhető változat.
    Te Mac-en használod vagy PC-n?
  • lordofchaos
    #28
    Jah, még annyit hogy az 5 perc bootot komolyan nem értem. Nekem XP ezerszer lassabban bootol ugyanazon a gépen, mint a Linux (Debian).
    Meg még az is eszembe jutott hogy nekem itthon van egy régi P200-as gépem venti nélkül, amin szintén Debian fut és amit itthoni fájlszervernek és torrent letöltésre használok (Torrentflux). Ezen a gépen max. egy NT4-es Windows futna még el (98 és azelőtti nem, mert az hetente egyszer biztosan fagyna, ugyanis éjjel nappal megy), amivel nem sok mindent tudnék kezdeni, de most egy tök alap Debian fut rajta fájlszerverrel, webszerverrel, torrent klienssel úgy hogy a max processzorkihasználtság 25% körül mozog és ezt bármikor elérem távolról (konzolról és webről is).
  • lordofchaos
    #27
    Történetesen szoftverfejlesztő vagyok, szóval informatikus. Többféle Linuxot és Windowsokat is használok. Elismerem hogy a Linux - mivel a régi közmondás szerint is "programozók írták programozóknak" - nem a legfelhasználóbarátabb operációs rendszer, de mindenre lehet használni amire a windowst is. Nem azért kezdtem el Linuxot használni, mert utáltam a windowst, ugyanis amikor életem első linuxát feltelepítettem még Windows 3.11 volt, amit ki se próbáltam. Abban igazad van hogy a Windows a Linuxhoz képest egy driver-kánaán, de ha értessz egy kicsit hozzá látni fogod hogy funkcionalitásban messze felülmúlja a windowst. Olyan, mint a Lego. Arra már az előző hozzászólásban is írtam egy példát hogy amit kitalálnak Linux/OSX/FreeBSD alatt (pl. naplózó fájlrendszer) az majd egy évekkel későbbi Windowsba fog belekerülni. A másik pedig hogy UNIX alapú op.rendszerek nélkül nem igazán lenne ma internet. A Linux negatívuma a driverek hiánya. Abban teljesen igazad van, hogy pl. videókártyák támogatottságának szintjén sehol nincs jelenleg a Linux. Éppen ezért kevesen használják CG munkára vagy játékra.
  • lordofchaos
    #26
    És hogy végképp teleírjam a topikot, a Vistáról:
    Az igaz hogy amikor az XP kijött akkor sokan szidták lassúsága és a hibák miatt, de a hibákat kijavították a lassúságot pedig az egyre jobb gépek és a biztonság ellensúlyozta később. A Vistánál pedig most a fő probléma az hogy közel sem ad annyi pluszt, hogy megérje áttérni XP-ről. Bár kétségtelenül dekoratívabb, de teljesítményben messze alulmúlja az XP-t. Hiába az erőgép ha a Vista a futó alkalmazástól egyszercsak elveszi a processzort vagy indexel/swappel/superfetchel akár csak másodpercekre, a felhasználó ebből annyit lát hogy szaggat a játék/film/alkalmazás. Nem véletlen hogy a nagyvállalatok sem szándékoznak lemondani a jól működő XP-ről hogy áttérjenek a Vistára a nagy semmiért. A másik dolog pedig hogy az XP jópár hibáját, hiányosságát nem oldja meg a Vista, erre még várnunk kell 1-2 op. rendszert. A Vista csak elkezdi megoldani ezeket a problémákat. Ilyen pl. a csodálatosan össze-vissza linkelgetett könyvtárrendszer Vista alatt, amiben a lefelé kompatibilitás miatt még megtalálható az XP/NT alatt kitalált könyvtárrendszer, de már át van linkelve a Vistában megjelent fájlrendszerre (ami megjegyzem egyre jobban hasonlít a Linuxosra, talán nem véletlenül). Az egyik régóta várt nagy "újítás" (LOL), a naplózó fájlrendszer (WinFS) nem került bele a Vistába és lehet hogy a Windows 7-be sem fog. Megjegyzem Linux alatt 2001 óta van naplózó fájlrendszer (ext3).
    Az öröm pedig az ürömben hogy a Microsoft belátta hogy a felhasználók igényeit kell kielégítenie, ami a kutatások alapján (mily meglepő) a gyorsabb op. rendszer igénye volt. Szóval reménykedjünk benne hogy a Windowsok soron következő verziói ennek fényében készülnek majd.
  • hpteso
    #25
    szervernek erzed magad hogy linuxot hasznalsz? otthoni hasznalatra linux szoba se johet. probaltam regebben mikor meg pc-m volt. ubuntu, mandriva, sabayon meg meg egyet, mar nem is tudom a nevet annyi van. legalabb 5 perc mig bebootol, kavezni lehet mellette, vagy megnezni a reggeli hireket. miutan meg bekapcsolt nezheted a kepernyot, kb semmit nem lehet rajta csinalni. max netezel ha megtalalod a bongeszot. :)))) fel ev kene mig megtanulod hogyan kell feltelepits egy programot. sajnos vannak hujek akik ezzel foglalkoznak csak azert mert utaljak a windowst. En Leopardot hasznalok. tokeletes. Es szeretem a windowst is. de linux szoba se johet. jatek hujegyerekeknek. (ha netan informatikus vagy akkor persze nem tartozol a hujek koze, es bocsanatot kerek a linux szidasaert, biztos vannak pozitivumai. csak nehez oket megtalalni)
  • lordofchaos
    #24
    Mellesleg amiről írsz azok a power plan-ek (magyarul talán teljesítmény tervek). Semleges nem létezik, az a Balanced (kiegyensúlyozott), és ez a default, nem pedig a Power Saver (energiatakarékos). Amelyik program nem fut Balanced módban az nem fog High Performance módban sem futni mivel Balanced módban ha a program igényli full teljesítménnyel futtatja.
  • lordofchaos
    #23
    Muraton: Pontosan miből is diplomáztál?
    A Linuxos hozzászólásom Neked is szól. Mellesleg az UAC nem arról szól hogy rákérdez az épPen indítOtT alkalmazás tényleges futtatására.
  • vajon kiki
    #22
    jólvan 98SE és a Win2000 még elmegy vígaszágon vagy kompromisszumosabb régebbi gépeken, de a többit tényleg le lehet húzni a wcbe..
  • Redfox
    #21
    Tökéletesen leírtad a gondolataimat. :)
    Mikor kijön Win7, ugyanígy mindenki fikázza majd, hogy bezzeg a Vista...