92
  • chuky123
    #92
    csabinka ujjits be mobilenetet. Sajna Korlátolt de az általad emlitett electronetnél sztem még az is jobb.
  • csabinka
    #91
    Hali!Nagyecsed város lenne ez a híres Bódy Guszti falva!Valamelyik nap felhív egy lelkes T-com-os hogy nem szeretnék e netet mondom de vagy 4Mbitet simán elviselnék mondom neki csak van egy kis baj itt nincs adsl lefedettség azt mondja olyan nem létezik beszél a főnökével és visszahív 1 óra múlva azóta is hív :D!Nyamvadt határhoz közeli város vagyunk Csenger itt van egy köpésre "város vagyunk"se szennyvíz se adsl nyomorult Elektronetes cable net van 5000Ft egy hónapra igaz 168kbs/36kbs tényleges sebbességel!Szóval ennyit erről fejlődünk 1000-el
  • homeless
    #90
    Vannak üzleti ügyfeleik, mi is pont most készülünk velük szerződést kötni.

    És világszerte milyen szolgáltatókról beszélsz? adsl, kábel vagy a digihez hasonló megoldás? Vagy ismered a világ összes szolgáltatójának az árát?
  • emerte
    #89
    és azt képzeljétek el, hogy még ezeken az alacsony árakon is NEM KIS haszon van!
    (ott dolgozó mondta)
  • shabba
    #88
    1. Világszerte minden szolgáltató, akinek van saját hálózata jellemzően maga építette ki. Szóval ez így önmagában attól mert saját hálózat, még kevés az olcsósághoz.
    2. A Diginek szerintem nem nagyon van üzleti ügyfele. Legalábbis az üzleti ügyfelek jellemzően nem lakótelepi lakásokban üzemeltetik a telephelyeiket, márpedig a Digi szolgáltatási területe elsődlegesen oda koncentrálódik.
  • homeless
    #87
    A digi miért olcsó(szerintem):
    1. Mert saját hálózatot épített ki, nem másét használja(adsl)
    2. Mert behozzák az üzleti ügyfeleiken.
  • Abysmal
    #86
    Kösz a gyors választ, úgy tűnik akkor még mindig nem lesz 15-20 megás netem
  • shabba
    #85
    A 2. csomag azért más mert az területileg csak nagyon korlátozottan elérhető. Ott adja ilyen olcsón a Fiber ahol a Digi is ennyért adja a sajátját. A két szolgáltató területe nem túl sok helyen közös, az ÁSZF szerint jelenleg a Fiber csak XI. kerület egyes ltp-en kínál majd ilyen szolgáltatást. A Digi is csak nagyvárosok, sűrűn lakott, főleg lakótelepi részein kínál ilyen szolgáltatást, mert technológiailag csak ott kialakítható és csak ott tud kellően költséghatékony lenni a kialakítás.

    A nagyobb sebesség a technológiából ered. Vannak olyan szűk területen gazdaságosan felhasználható technológiák amivel nagyobb sávszélesség biztosítható, mint a jelenleg elterjedt pl. adsl vagy kábelnet technológiákkal. Ezt az FTTB+UTP, amikor egy ilyen sűrűn lakott részen a lakótömbig kihúznak egy optikai kábelt, arra raknak egy switchet és a lakótömbön belüli kábelezést UTP-vel oldják meg. A felhasználhatóság korlátja az UTP 100 méteres hatótávolsága, ez pedig csak tömbházak kialakításnál teszi használhatóvá. Szóval a Digi vagy Fiber ezen LAN-os csomagjának sávszélessége ezért nagyobb vagy ettől szimmetrikus, mert ezzel a technológiával ezt költséghatékonyab lehet biztosítani.

    Hogy az ár miért kisebb az talány. Hogy Diginek miért éri meg ennyiért, hogy jön ki neki így rentábilisen az üzemeltetés. Világszerte sehol nem adják ilyen olcsón a netet, talán nem véletlenül. A net ára jellemzően 5-10 ezer között szór, ahogy Mo-on is ennyiért adják. A Digi vagy anyacége az RDS kilóg ebből a világpiaci átlagból. A Fiber pedig azért adja azon a ritka kevés területen hasonlóan olcsón a szolgáltatását mert a verseny miatt rákényszerült. Persze a többi területén nem fogja, hisz nem önmaga ellensége.
  • chuky123
    #84
    Sztem optikát egyenlőre csak a panelekbe érdemes egyenlőre bekőtni.
    Illetve ott ahol megfizetik.
  • Tinman #83
    "azt ezt külön öröm 256kbit-el áttöltögetni..."

    Ebből kellett kitalálnom mit akarsz. Gondolom Hollandiában leakciózták a sütiket mi? :-D

    Feltöltésre 1 MB elég egy átlag felhasználónak. Az átlag user nem seedel egész nap, sőt még csak 100 MB-ot sem tölt fel, mert minek.
  • Abysmal
    #82
    Na ezt már több hírnél is kérdeztem, de sosem válaszolt senki, így most már valaki plz:
    Na szóval Fibernet a szolgáltatóm, és látjátok az árazást, de 2 árlista van, az 1.-ből van a mostani net előfizetés, hát eddig azt gondoltam a 2.-ban valami nagy kamu van, mert ilyet itt Békés megyében, kis 15000 alatti városban nem lehet kapni ennyiért, de most hogy ezeket a diginetes neteket látom, már reménykedek. Tehát valaki légyszíves árulja el, hogy az a "2. FiberLAN internet csomagjaink" alatti miért olyan olcsó, és ha van mi a hátulütője? (logikátlannak tartom, hogy 2 árazás van, amik, hát hogy is mondjam ég és föld)
  • shabba
    #81
    Az ADSL nem egy olyan technológia amivel 100%-os lefedettséget lehet elérni. Ez így van nem csak Mo-on hanem világszerte mindenhol, mivel a fizika törvényszerűségei nem állnak meg az országhatárnál. Ennek ellenére az ADSL egy igen jó technológia, mert ha 100%-os lefedettséget nem is tud nyújtani, de a többi technológiához mérten igen magas lefedettség biztosítható vele, viszonylag gyorsan, gazdaságos költségszint mellett. Pont ezért teljedt el ez a technológia világszerte a legnagyobb mértékben, ezért van hogy globálisan az szélessávú előfizetők 2/3-a ADSL technológián keresztül kapja a netet, itt Európában pedig ez az arány 82% körül van.

    Szóval gyanítom abban a városban ahol élsz van ADSL szolgáltatás is és a többség hozzá is fér. Hogy te épp olyan szerencsétlen helyzetben vagy hogy épp te vagy a környezetedben egy szűkebb kör ebből kimarad az sajnálatos, de ez sokat nem lehet tenni ellene. Az ADSL hatótávolság korlátozott így a lefedhetőségi kör is ezzel arányos mérétkű, ráadásul a távolság függényében még az elérhető maximális sávszélesség is csökken.

    Pont ezek miatt kezd a Tí FTTH fejlesztésekbe, mert az nélkülözi ezeket a problémákat, amik ADSL-nél megvannak. Fel lehet tenni a kérdést hogy ha ez ilyen jó, anno 2000-ben miért nem azonnal ezzel kezdték és hagyták az ADSL-t a fenébe. Az ok 1xű: költségek. Egy évtizede az optikai technológiák ára olyan csillagászati volt, hogy technológiailag kivitelezhető lett volna, de olyan magas havidíjakat eredményezett volna amiket a fogyasztók nem lettek volna hajlandók megfizetni. Márpedig a lakossági szélessávú szolgáltatásnál minden az árnak van alá rendelve, az a cél hogy olyan végfelhasználói árakatt kell elérni ami széles körben megfizethető, ez jellemzően egy 5-10 ezer ft közötti ársávot jelent. Az alkalmazható technológiáknak és a költségeknek olyanoknak kell lenniük hogy ez gazdaságosan biztosítható legyen, aminek anno egy évtizede az ADSL megfelelt, de az FTTH nem.

    Azóta változtak a dolgok, ahogy minden ami technológia annak esik az árak, ez így volt az FTTH-nál. Az árak most már elfogadhatóbb szinten vannak és 5-10-20 év távlatában ez még inkább így lesz majd így már érdemes ilyen jellegű fejlesztésekbe fogni. Ezért kezdtek az elmúlt években, kezdenek bele most ahogy a Tíkom is vagy fognak belekezdeni belátható időn belül az egyes telecom cégek világszerte ilyen jellegű fejlesztésekbe.

    A FTTH-nál nem lesznek majd olyan negatív hatások mint amivel az ADSL-nél szembesülnek az előfizetők. A hatótávolság nagyobb 10-20-40 km, nem pedig max 5 km mint ADSL-nél, így sokkal nagyobb lefedettség biztosítható. A távolság függvényében nem csökken a sebesség mint ADSL-nél, a legtávolabbi ügyfél is ugyanazokat a minőségi jellemzőket kapja mint a közeli ügyfél. És persze az adatátviteli képesség is jóval nagyobb, így a kínálható szolgáltatások köre is szélesebb lehet.

    G-PON-nal 2.5/1.25 Gbps sávszélesség jut el a felhasználói végpontokhoz egyetlen üvegszálon, ami messze több mint egy ADSL maximum 8 Mbps-je rézkábelen. Igaz hogy ez a sebesség nem dedikált mint ADSL-nél, hanem osztott erőforrás, mint pl. kábelnetnél de elég kevés ügyfél osztozik rajta. Osztástól függően maximum 32 vagy 64, ez pedig igen magas sebességek elérését teszi lehetővé.

    Ráadásul ha az üvegszál már a helyére került akkor az azon átvihető kapacitás kvázi végtelen, csupán az adott korban gazdaságosan elérhető aktív optikai eszközök technológiai fejlettsége szab neki határt. Vagyis az idő előrehaladtával csak az üvegszál két végén lévő eszközöket kell lecserélni újabb technológiára hogy a sávszélt tovább lehessen növelni. 2010/11-ben már érkezik a G-PON utód szabványa ami 10Gbps osztott letöltést biztosít majd. Hasonlóan készül az azt követő WDM-PON utód is, ami úgy 5 év távlatában várható, azzal már akár dedikált gigabit vagy 10 gigabit kapacitásokat is el lehet juttatni a fogyasztókhoz.

    Ugyanez réznél nem kivitelezhető, ott már elérték a technológia korlátait. Az a rézkábel telefon szolgáltatás miatt épült ki, azt a funkcióját a mai napig tökéletesen el tudja látni. Ezt még megfejelték különböző techológiákkal hogy adatszolgáltatásra is alkalmas legyen, modemes net, adsl, de ezekkel is csak egy bizonyos határig lehetett eredményeket elérni, azt is elég korlátos minőségi jellemzők mellett. Az üvegszál ezen segít majd, az sokkal jobban passzol az adatszolgáltatás kihívásaihoz.

    A hálózat lecserélése réz alapú technológiáról optikai alapúra egy hosszadalmas időigényes folyamat. Nem csak nálunk világszerte mindenhol ez legalább egy két évtizedes folyamat lesz mire a távközlési infrastruktúrák közel teljesen lecserélődnek. A Tíkom most elindul majd ezen az úton, az első 5 éves tervben a szolgáltatási területének úgy 25-30%-át akarja FTTH-ra migrálni, ez túlzottan nem lóg ki más országok telecom cégeinek hasonló fejlesztési programjának ütemétől, és lefedettségre törekvő arányától. Első körben máshol sem vállalnak be ennél sokkal többet. Ez majd szépen fog folytatódni egy újabb beruházási fázissal 5 év múlva, újabb területeket bevonva a fejlesztésbe mire úgy 2 évtized múlva remélhetőleg a végére érnek.
  • kicsizoz
    #80
    Csabinka, kérlek írd meg melyik városról van szó, nagyon kíváncsi vagyok!
  • kicsizoz
    #79
    lol :))
  • csabinka
    #78
    Nevetséges ez a cikk mármint nem a szerkesztő szempontjából hanem a Magyar Telekom részéről nem hogy optikai hálózat még ADSL lefedettség sincs errefelé akkor mit Optikáznak itt pedig város vagyunk!
  • woker
    #77
    Először is: a postomat korábban kezdtem el írni.

    Belekötöttél valamibe, pontatlan adatokkal.

    Nem érzékeny? Akkor mivel magyarázod, hogy 900 és 2500 méter között az ADSL sebessége alig esik míg az ADSL2+ sebessége közel 50-60%-ot esik -mit esik, zuhan- mondhatni meglehetősen drasztikusan (de ez a magyar viszonyok között úgy is több lenne)? Az hogy átállítják ADSL2-2+-ra legfeljebb 2 és 3,5 km között van jelentősége mivel ott még gyorsabb, bár erősen kétlem ha szar a vonal/távol van a legközelebbi DSLAM állapota akkor egy ADSL->ADSL2+ átállítástól pikk-pakk megjavulna.
  • Cleawer
    #76
    Nekem a kép helyén békácska van és hogy tilos poreszt warezt feltölteni.
  • Sanyix
    #75
    Te meg sajnos nem olvastad el rendesen amit írtam. Leírod hogy az adsl2 sokkal nagyobb frekvenciatartományt használ, miután már leírtam én 2x. GRATULÁLOK.

    "és ezért érzékenyebb a távolságra" ez hülyeség, ugyan is az alacsonyabb adsl1-es tartományokba ugyanannyi adat(mivel a kiterjesztett frekvenciatartományban különbözik az adsl2 és 2+ az 1-től) megy ezért, nem érzékenyebb mint a sima adsl, és mivel nagyobb a tartomány, ezért jobban lehet válogatni, így ugyan azon a vonalon, adsl2 aktiválással főleg +-al, nagyobb sávszélt lehet elérni(addig amíg az 1.1 mhz fölötti tartomány nem használhatatlan a távolságtól), még akkor is, ha az adsl maximumát se érte el, mivel a plusz átviteli csatornákon még át lehet vinni pár bitet, ami ugye nincs adsl-nél egyáltalán, mert ezek a plusz csatornák ugye nem érhetőek el. Minél magasabb az átviteli csatorna frekvenciája annál érzékenyebb a zajra, és annál nagyobb a jelcsillapítás. De ezek a plusz frekvenciák, az adsl1 frekvenciái megvannak ugyanúgy, ezért lassabb sem lehet csak gyorsabb.

    szép grafikon erről

    Ezért is akinek sávszélesség gondjai vannak, trékomnál is sokszor átállítják adsl2+-ra, mert így nagyobb sávszélt érhet el. Nekem is így van, bár nekem nem ettől javult igazán, hanem mert közelebbi dslamra tettek, de meghagyták a 2+ módot, pedig semmi szükség rá, mert így 200 méterre vagyok a dslamról, és csak 4 megás a netem.

    A sávszélességeket csak úgy általánosan, kerekítve hasraütés szerűen írtam, mert nem a szabvány pontos leírása volt a célom hanem a különbségek szemléltetése, de majd legközelebb figyelek és halálpontosan, 46 tizedesjegyig írom a sávszélességeket, sőt a szabványkódokat is melléírom, altípusokat, hogy ne kelljen belekötöd. :)

    adsl2+-t
    1. nem kell kiépíteni, mert ki van (több éve minden eszköz adsl2+ képes a trékom hálózatban, modemekből is jópár éve nem kapni adsl2+-ra képtelen típust, sőt a hurokátengedéses szolgáltatóknál nem csak képesek rá, hanem 2+ módban is megy minden)
    2. csak aktiválni kell, ami egy rövid script
    3. akár 5km-re is aktiválni tudják, max semmivel nem lesz gyorsabb.
  • TAJ86
    #74
    A különbséget értem, te nem tudsz szöveget értelmezni.
  • TAJ86
    #73
    Engem valóban nem érdekel, de ha valaki az adsl szabvány maximumáról beszél, akkor nem az adsl 2 maximumáról és nem a kábelnetről. Ennyi.
  • woker
    #72
    Sanyix, sajnos tényleg tájékozatlan vagy. Az ADSL2 pl sokkal nagyobb frekvenciatartományt használ mint az ADSL és ezért érzékenyebb a távolságra, vonalra, tehát ha valahol kitudnak építeni ADSL-t az nem jelenti automatikusan, hogy oda ADSL2-t (ez csak 12 Mbit/s-et tud lefelé maximum) vagy ADSL2+-t (ennek 24 Mbit/s az elméleti maximum letöltése) is kitudnak építeni. ADSL-t a DSLAM-tól számított kb. 5 km-ig (persze annak olyan is lesz a sebessége) míg ADSL2+-t legfeljebb a DSLAM-tól számított 2-2,5 km-ig tudnak kiépíteni.
    A DOCSIS-ról: Amiről te beszélsz az az EuroDOCSIS ráadásul az csak netto 50 Mbit/s használható sávszélesség ráadásul az 1.x és a 2.0 között annyi a különbség, hogy a 2.0 27 Mbites upstreamre míg az 1.x-es csak 9 Mbitre képes. A sima DOCSIS amiről hadováltál maximum 38 Mbit/s-es -nettó- downstreamre képes mind az 1.x mind a 2.0.
  • Sanyix
    #71
    miről beszélsz. Ittál? Fű? Ki beszélt itt egyenként feltöltésről? Akár egybe akár külön töltöm fel, 100megánál nem lesz kevesebb. Ha mailben töltöm megnő a feltöltésem? Nemkell órákat várni fogy feltöltődjön? átteleportálódik az adat?

    És ki beszélt letöltésről? Feltöltésről volt szó, az a kevés!
  • n3whous3
    #70
    De bazze nem fémlemez ez, hogy elfáradjon, tudom, hogy mi lesz a modemmel, de így mondani, hogy elfárad...
  • Sanyix
    #69
    Kit érdekel az adsl1 maximuma, ha MINDENHOL elérhető a 2?
    Az adsl2 is adsl, ugyan az a technológia, egyszerűen több átviteli csatornával(sima 1 mhz-ig, 2 pedig 2mhz-ig... húha micsoda hatalmas technológiai ugrás), és valamivel fejlettebb hibajavítással (amit csak a hardver számítási teljesítmény növekedésének köszönhetünk, előbb is lehetett volna, csak komolyabb teljesítményű feldolgozó egység kellett volna a modembe, így jól megdrágítva).
    Az összes dsl tök ugyanaz a technológia, csak az átviteli csatornákkal variálnak...

    Ha lenne agyad megértenéd ezt, de mivel nincs...
  • Tinman #68
    Ha egy márkátlanabb hálózati eszköz 4 éven keresztül szünet nélkül megy akkor az elcok igen is "elfáradhatnak". Kiszárad, felpúposodik etc.
    Ezekbe még nem solid capacitive kondik vannak ám "LOOOOOOOL".
  • Tinman #67
    A 100 megabit sok faladatra elosztva is bőven elég.
    A képeket meg töltsd fel egybe... emailbe és küldheted egybe, nem is értem hova töltögetsz te 100 megányi képet EGYESÉVEL ^^
  • TAJ86
    #66
    De, valóban, az adsl2 az adsl, viszont az adsl nem adsl 2 --->
    a tag az adsl szabvány maximumát írta le, nem az adsl 2-ét.
    Lehet még szakmailag ott is elnnél a szeren, ha bejártál volna nyelvtanra is.
  • n3whous3
    #65
    Most mit kötözködsz? internet és internet 2 se ugyanaz, nem ugyanaz a két technológia, attól mert egyik származik a másikból, ne csatlakozz a faszláma infótudatlanok csoportjába, akik általánosítanak.
  • Sanyix
    #64
    Jaj csak hogy értsed te is:
    adsl2 az nem adsl? Akkor mi? Kiskacsa?
    akkor docsis 1.0-s kábelnet az már nem kábelnet csak a 2.0? Az már kiskecske? :D
  • Sanyix
    #63
    Miért szerinted hol nem elérhető az adsl2? hol találni sima adsl eszközöket? Szerinted több lenne 2 sor gépelésnél átváltani adsl2-re?

    Tessék akkor docsis 1.x max 55mbit elérhető sávszélesség egy rendszerben, szar a kábelnet többet nem tud... (jaaa hogy már legalább 2.0 van mindenhol? hihhetetlen)

    Ennyi eszed van te szerencsétlen...
  • n3whous3
    #62
    ELFÁRADT A MODEM????????

    LOOOOOOOOOOOOOOL

    akkora sallert akasztottam volna le neki, hogy egy hétig csengett volna a füle is tőle...
  • RaveAir
    #61
    Mikor még 4mbitem volt (papíron), akkor szóltam nekik, hogy maximum kettő jön, és mi lehet a probléma. Először jött a válasz, hogy ennyit tud.
    Mielőtt lejárt volna a hűségem írtam nekik, hogy gondolkodom a váltáson, és hogy mekkora lehet a sebességem, ha 8mbitre fizetnék elő. Érdekes módon szinte azonnal jött egy szerelő... Megmondta, hogy "elfáradt a modem", és azért nem gyorsabb a kapcsolatom. Kicserélte egy másikra. Sajnos én nem voltam otthon, de az asszony azt mondta, hogy 4mbit körüli értékeket mutatott a saját tesztük. Mikor hazaértem, akkor már csak 3mbitet láttam. Eltelt 1 hét, és megint 2 megabit körül van a kapcsolat (sőt, néha még 1 megabit alá is).
    Biztos, hogy disznólkodnak valamit. Sajnos sok szavam nem lehet, mert a minimálisan garantáltat mindig eléri.
  • BobaFett
    #60
    Na szóval ez megint csak panelosoknál lesz elérhető. kertes környezetben majd 2047-ben kb.

    Bár igazából nekem elég lenne a mostna 8 megabit, ha ez mindig kihasználható lenne és az upload is ennyi volna...
  • n3whous3
    #59
    De jó is lesz kurvasok pénzt fizetni ezért, miközben már most pesten olcsóbb egy 20 megabites net, mint itt békés megyében az 1 megabites t-kábel...
  • TAJ86
    #58
    http://hu.wikipedia.org/wiki/ADSL

    Sanyix drága, már olvasni se tudsz, pedig a kötekedéshez elengedhetetlen lenne.
    Mipi ADSL-t írt, mint ahogy te azt be is copyztad, erre te jössz neki az ADSL 2-vel és VDSL-el...
    Sima ADSL korlát valóban 8...
  • Sanyix
    #57
    "Egyébként igen az ADSL -nek már annyi mert 8 megabit fölé már nem tudnak növelni sebességet."

    De igen. Jelenlegi eszközökkel kábelhossztól függően akár 24mbit-ig, vdsl-el 100-ig.
  • Sanyix
    #56
    tudod én az én gépem, több feladatra képes egyszerre, így a netet is több dolog foglalhatja. Meg tudod nem 1 képecskét lehet feltölteni, legutóbb pl 100 megányi, ráadásul ez 4mp-ben jpg-vel, azt ezt külön öröm 256kbit-el áttöltögetni...

    Meg ott van mellette a remote desktop, aminek még 10 mbit se lenne elég, hiszen minél több, annál folyamatosabb a kép, ráadásul már 4mbiten 7kbyte/sec feltöltést vesznek igénybe csak a visszaigazoló csomagok, 100mbiten jóval több lesz.
  • QuippeR
    #55
    1,2 millió háztartásról van szó, szóval a számot nyugodtan beszorozhatod hárommal-néggyel, ha emberekre vonatkoztatod. persze ettől még ugyanúgy nem férnek bele a körbe a faluk, sőt a kisvárosok sem.
  • HENCIG
    #54
    Figyu!
    BAZ megye 2000 fős kistelepülésén élek jelenleg a főváros után...
    Most elérhető a t összes cucca optikai kábelen...(igaz csak a központig optikai-néztek is a fémtolvajok, hogy JÉÉÉ! Gazsi! ez nem réz?)
    Szoval épít ő hidd el! Muszály neki mert különben a kissebb profittal is megelégedő cégekkel nem tud majd versenyezni!
    Úgyhogy nyugi előbb-utbb ott is lessz! :D
  • HENCIG
    #53
    A tcsop. már megszűnhetne!
    100mega???? mennyiért is?? Amikor egyre több szolgáltató szinkronban nyomul...
    Nekem például nem a torrenthez kell a speed! Főleg livecam amihez kell!
    Persze ha ez így lenne akkor lehet én is torrenteznék :D