• shabba
    #85
    A 2. csomag azért más mert az területileg csak nagyon korlátozottan elérhető. Ott adja ilyen olcsón a Fiber ahol a Digi is ennyért adja a sajátját. A két szolgáltató területe nem túl sok helyen közös, az ÁSZF szerint jelenleg a Fiber csak XI. kerület egyes ltp-en kínál majd ilyen szolgáltatást. A Digi is csak nagyvárosok, sűrűn lakott, főleg lakótelepi részein kínál ilyen szolgáltatást, mert technológiailag csak ott kialakítható és csak ott tud kellően költséghatékony lenni a kialakítás.

    A nagyobb sebesség a technológiából ered. Vannak olyan szűk területen gazdaságosan felhasználható technológiák amivel nagyobb sávszélesség biztosítható, mint a jelenleg elterjedt pl. adsl vagy kábelnet technológiákkal. Ezt az FTTB+UTP, amikor egy ilyen sűrűn lakott részen a lakótömbig kihúznak egy optikai kábelt, arra raknak egy switchet és a lakótömbön belüli kábelezést UTP-vel oldják meg. A felhasználhatóság korlátja az UTP 100 méteres hatótávolsága, ez pedig csak tömbházak kialakításnál teszi használhatóvá. Szóval a Digi vagy Fiber ezen LAN-os csomagjának sávszélessége ezért nagyobb vagy ettől szimmetrikus, mert ezzel a technológiával ezt költséghatékonyab lehet biztosítani.

    Hogy az ár miért kisebb az talány. Hogy Diginek miért éri meg ennyiért, hogy jön ki neki így rentábilisen az üzemeltetés. Világszerte sehol nem adják ilyen olcsón a netet, talán nem véletlenül. A net ára jellemzően 5-10 ezer között szór, ahogy Mo-on is ennyiért adják. A Digi vagy anyacége az RDS kilóg ebből a világpiaci átlagból. A Fiber pedig azért adja azon a ritka kevés területen hasonlóan olcsón a szolgáltatását mert a verseny miatt rákényszerült. Persze a többi területén nem fogja, hisz nem önmaga ellensége.