L3zl13#32
"a Sagittarius A* átmérője nagyjából ... 50 millió kilométernek felel meg." + "Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az ott rejtőző objektum egy fekete lyuk, a jelenlegi elméletek szerint ugyanis nincs más elfogadható magyarázat ilyen mérvű tömeg ilyen kis területen való jelenlétére."
Kicsit számolgattam:
Fehér törpéből ekkora térfogatban (25 millió km sugarú gömb) ~72 milliárd naptömegnyi anyag férne el ekkora helyen.
Neutron csillagból több mint 15 *10^18 naptömegnyi.
Ha nem gömbbel számolok, hanem egységnyi (Neutron csillagnál 20km, Fehér törpénél 12000km) magasságú hengerrel (így némileg közelítve a forgás miatt elnyúlt ellipszoidot, mint szélsőséges esetet) akkor:
Fehér törpéből 4,3 millió naptömegnyi, Neutron csillagból pedig 1562,5 milliárd naptömegnyi férne el ekkora térfogatban.
Akkor miért nincs más magyarázat "sz@ros" kis 4 millió naptömegnyi anyag ekkora helyen való koncentrációjára?
No nem azt mondom, hogy nincs ott fekete lyuk, csak azt, hogy ez az érv így hibádzik. Vagy valami lényeges elem kimaradt a cikkből. (Vagy csak én nem vettem figyelembe valami fontosat...)