A Rubik kocka legnehezebb rejtvényének nyomában

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Így 2011-ben is visszaolvasva igen érdekes cikk. köszönjünk! Rubik kocka, Rubik kockák, Rubik kocka kirakása
kisdead99
A trollinál van fent két madzag, a villamosnál csak egy 😛

Inkább az a kár hogy semmi értelmeset nem írtál. Számítógépekrõl van fogalmam hogy mûködnek, és lehet hogy a villamosról is többet tudok mint te. Fen van két madzag, ott kapja a feszt, az meg végülis hajt egy vagy több motort, a motor meg hogy hogy mûködik azt ne kelljen már elmesélnem.
GPS-t nem használok, de úgy mûködik hogy mûholdas adatok alapján tudja azt hogy hol vagy méghozzá szerintem méteres pontossággal legalább, a betáplált adatok alapján pedig megmutatja merre kéne menned egy adott cél eléréséhez. Ha az adatok nem jók, vagy mondjuk van egy fel nem dolgozott(!) útlezárás/tüntetés, borulhat az egész útiterv.
pTk
Oh, jeah, sikerült 10 éves hirre valaszolni, sry 😊
csak a linket kaptam..

pTk
Mit gondolsz a számítógéped mi alapján mûködik?
1930as években nem fejlõdött a technika?
Második vh után nem fejlõdött a technika? 20 éve nem fejlõdött? Pedig akkor is szarban volt a gazdaság. Most azon a számítógépen nyomod a hülyeségeidet aminek az alapjait a 2 vh között rakták le (nem tudom hallottál-e a 33as gazdasági válságról).
Gondolkodtál azon, hogy miért megy a villamos?
Szerintem azon sem gondolkodtál, hogy a gps a kocsidban hogy mûködik, és miért pont az a legrövidebb út a tescoba...

Tényleg nincs? Hallod te valami nagyon okos ember lehetsz....

Nem tudom, hogy ekkora emberek hogy nem jönnek rá a megoldásra....Szerintem bárki, aki egy kicsit is gondolkodik, rájön, hogy a megoldás: 42.
<#vigyor4><#beka2>

Látsz itt a fenti cikkben akár csak egy darab magyar nevet is? Egyébként a magyar matematikai iskola világhírû, és a matek rohadt kevésbe kerül az összes többi tudományághoz képest.

Senki sem vitatja te okostojás hogy a fej használata gondolkodásra elõbb-utóbb eredményt hoz, de gazdasági helyzettõl függõen kutasson az akinek futja rá. Nem olyan bonyolult ez hogy pár nap alatt ne fognád fel.
Hallottál már hosszú távú befektetésekrõl? A tudomány is az, a matek meg fõleg, megtérülési ideje száz években mérhetõ, de a végén busás hasznot hoz. Neked most persze magas, hogy a Rubik-kockából hogy lesz a végén jobb számítógép és gyógyszer, de ez csak a tudatlanságod bizonyítja. Fogadd el szépen, hogy nálad okosabb emberek már tapasztalatból tudják, hogy megéri ilyesmire költeni, és menj vissza kapálni. Szerencsére nem a te dolgod eldönteni - a te dolgod, hogy felfogd, hogy nem értesz hozzá.

De tudod mit? Ha mindenképp harcolni akarsz a pénzszórás ellen, tüntess a világbékéért - az összes tudományos alapkutatásra kiadott pénz töredéke a fegyverekre költött összegnek. Egyetlen atomtengeralattjáróból be lehetne oltani Afrika összes gyerekét fertõzõ betegségek ellen, kettõ már kiadja Magyarország költségvetési hiányát.

m minnifield
nem kell ehhez lan kábel, elég ha berakom az mp3 lejátszómat a táskába, mire kiveszem, úgy összegabalyodik, hogy egy norvég se szedi szét, még nyitott szemmel se<#nemtudom>

Új találmány - szintén magyar -.

Vegyél 4 lan kábelt, egyenként 4 méter hosszúak legyenek, egy egy órás utazás elõtt egy órával helyezd el õket egy sporttáskában, majd határozzátok meg, hogy mennyi a legkevesebb mozdulat, amivel a 4 kábelt szét tudod választani a többitõl, valamint melyik az a lehetséges mozdulatszám, amellyel a legjobban összegabalyodott 4 lan kábelt lehet szétválasztani.

Majdnem egyenértékû a feladat. 😊
A versenmyeken az idõre mennek, nem arra, hogy ki milyen kevés lépésbõl tudja kirakni. A matematikusok viszont arra kíváncsiak, minimum hány lépésbõl lehet, bármely esetben.

Persze itt nem az adat a fontos, hanem hogy ki milyen módszert fejleszt ki egy amúgy nyers erõvel jelenleg megoldhatatlan matematikai feladványra.

Nem 43 milliárd, hanem 43 milliárd (*) milliárd.

Szimmetria: pl. egy kirakott kockánál mindegy, hogy melyik szín van felül, stb.

kisdead99
Szerintem a cikkben az összes kérdésedre megvan a válasz. Persze nem ártana elvégezni a négy elemit, ahhoz, hogy megérthesd.
Tele van a tököm a funkcionális analfabétákkal...

vajon kiki
akkor légyszíves ha olyan okosok vagytok akkor homályosítsatok már fel engem hogy mi ez a szimmetrikus rendszer vizsgálat és mi köze van a szimetrikus molekuláknak a rubik kockához és mi köze van a 3 millió számítógép 3 millió évnyi munkájának a rubik kockához? mi a l*f*szt számítanak ezek a számítógépek egyáltalán, hiszen az összes lehetõségek számát már ismerjük ?

ha pedig azt számítják hogy hogyan lehet a rubik kockát bármely állásból "kirakni" akkor azt ne mondjátok hogy bárki is , az atyaúristenen kívül erre 7 másodperc alatt képes széles-e univerzumban, ha a 3milió számítógép ezt 3 millió évig számolná.

<#falbav><#banplz><#taps><#fejvakaras>

TomcatIVD TYAN board,2xP1 Tillamook 166MMX,48MB RAM,Matrox G550 32MB VGA, 4.3 IBM SCSI HDD,Hitachi SCSI DVDRW,SB16+Gravis Ultrasound,Realtek8019 LAN, Adaptec PCI2SCSI2 card,XP Pirate,bootup: 33s

joebacsi

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

scs17
<#idiota><#banplz>

Ha egy ált. iskolásnak elkezdesz integrálszámításról mesélni ugyanúgy megveszne (valószínûleg te is gondolom közöd sem volt magasabb matekhoz). "fogalmam sincs miféle szimmetrikus rendszerekrõl hablatyolnak" nézz utána a cikkben említek csoport elméletnek (én se vágom)

Most hajnalig WOW-tál aztán benyögtél ide valamit vagy azért keltél ilyen korán hogy a disznókat etesd meg? 😊
kisdead99
Lehet, hogy aludt, kizártnak tartom, hogy valaki ébren ennyire sötét legyen...<#banplz>

szerintem pedig jobban jártál volna, ha alszol ma hajnali 04:53-kor
meg mi is jobban jártunk volna...
vajon kiki
ebben az egész cikkben egyetlen valós adat van: a 3mas kockának valóban 43 milliárd lehetõsége van egy fix kiindulópontból és 18 fix kiindulópont van. a többi hablaty, etetés és mese habbal... foggalmam sincs miféle szimetrikus rendszerekrõl hablatyolnak, ha ezt beadnák egy kisiskolásnak az megveszne az tuti (!) ... lehet hogy egy ovódás bekajolja hogy ebbõl a 43 milliárd lehetõségbõl egy alaposan összekavart kockát kiraknak 7 másodperc alatt , de én köszönöm, ma már ettem ... a 3millió ámítógép 3 millió évnyi munkája pedig mese habbal, mert amíg azt sem tudjuk hogy mit kell ki ámítaniuk addig nincs is miról beszélni.

TomcatIVD TYAN board,2xP1 Tillamook 166MMX,48MB RAM,Matrox G550 32MB VGA, 4.3 IBM SCSI HDD,Hitachi SCSI DVDRW,SB16+Gravis Ultrasound,Realtek8019 LAN, Adaptec PCI2SCSI2 card,XP Pirate,bootup: 33s

kisdead99
Elnézést, de te nem vagy komplett. OK, fogadjuk el, hogy nincs szükség fejlõdésre. Akkor viszont az éhezõ család gondoljon bele, hogy párszáz évvel ezelõtt az átlagéletkor 30 év körül volt. Igaz, az akkori emberek nem kellett lemondjanak a luxuscikkekrõl, mert egyszerûen nem volt nekik. Nincs pénz gyógyszerre? Minek kell gyógyszer?! Az is az álnok tudósok mûve, szemétre vele. Éljenek az ámisok!

Hogyha nem érdekel mi az az LHC akkor miit keresel egy tudományokkal foglalkozó oldalon? (meg ne sértõdj nem kötegszem csak ha engem nem érdkeel valami akkor nem olvasok utána)

És én ismerek 400 embert akik közül minimum 200 at kirugdosnék onnan ahol van mert semmit se csinálnak és az õ pénzüket az MTA-nak adnám meg azt amit elsikkasztottak ...

És ha jól tudom az ilyen tudósuk egyetemeken szoktak tanítani fõleg Mo. n ahol nem hiszem hogy olyan iszonyatosan nagy pénzt kapnak az államtól a másik meg az hogy te USA állampolgár vagy nem a te adód akkor meg miért érdekel egyáltalán?

Ennek köze nincs a realizmus. Ez demagógia.

hmmm... egyébként a Te csodás álláspontod szerint kiváncsi vagyok, mi értelme van az olimpikonjainknak, illetve a három aranyunknak? úgyértem a szegény éhezõ család szemszögébõl.
vagy a sportolókat is fel kéne kötni? mert kenyér miattuk sem kerül az asztalra és gátat építeni sem sûrûn szoktak.

Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!

kedves totya! igy van, teljesen igazad van. az állam rohadt szemét elherdálja a Te áldozatos munkád gyümölcsét hülyeségekre. ez mindennek a teteje! menjél kösd fel a léhûtõ tudósokat meg robbantsd fel a laborokat.
NEKED IS MIATTUK NINCS! ... ez nyílvánvaló minden olyan intelligens és széleslátókörû ember számára, mint amilyen Te is vagy.

Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!

Nem tudom mi az az LHC, és nem is érdekel. De mondok egy példát, próbálok egyszerûen fogalmazni hogy a szûklátókörûek is megérthessék. Családok ezrei/tízezrei kénytelen úgy beosztani a pénzüket hogy sok luxusról minõségi étkezésrõl vagy akár drágább (minõségibb) gyógyszerekrõl pl. gyereküknek - le kell mondaniuk. Namost ha ezeket az embereket beterelnék oda, ahol állami pénzbõl azaz a saját adójukból, a saját bérük többszöröséért "dolgozó" olyan embereket látnának akik egy gyerekjátékot bámulnak naphosszat meg valami istenszámon elmélkednek, szerintem egykettõ felkötnék mindet, és igazuk lenne. Ez nem szûklátókörûség, ez realizmus. Nyilvan itt most fog tobzódni vagy 100 MTA-s (álllami pénzbõl fizetett internetet használva állami gépeken "munkaidõben"...azaz a pofátlanság legteteje) úgyhogy tudom hogy nem fognak velem sokan egyetérteni 😊
Sadist
Ja, meg az LHC-t is dobják össze a tudósok saját zsebpénzbõl mi? 😄 Nagyon szûklátókörû vagy.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Mert a matematika tényleg egzakt tudomány. Ha szerinted a valláshoz hasonlít, akkor az nagyon felületes ismeretekre utal.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

kisdead99
Pontosan! És máglyára azokkal, akik szerint a Föld nem lapos!
http://www.lhup.edu/~dsimanek/fe-scidi.htm

Ja, és nagyobb kockánál se olyan rengetegen szoktak múlni a WR-ek. Az 5x5-bõl most hétvégén felállított átlag ER 9 századdal maradt le a WR-tõl, amit egy amerikai srác tart jelenleg (Dan Cohen).

Versenyen egy körben mindenki ugyanazt a keverést kapja...

Valaki más írta, miért nincs olyan versenyszám, ahol az számít, hány tekerésbõl rakják ki. Van ilyen: FMC a neve, és már írtam róla korábban...

Nem sértessz meg, szerintem meg te vagy korlátolt 😊
Ne haragudj Totya, de azt kell mondjam, kicsit korlátolt vagy. Nem megsérteni akarlak, hanem azt szeretném, ha ezen kicsit elgondolkodnál.
Isten száma?
Ah!
Sokkal nagyobb feladat megállapítani:

Gyõzike hány mozdulattal rakja kia a kockát?

.

Persze, játszanak csak a tudósok hátha kiötlenek valamit 😄
Az egész MTA-t ahogy van a megfelelõ idõben elzavarnám gátakat építeni, legalább lenne valami hasznuk is.
Azt nem vitatom hogy egy problémán való elmélkedésnek pozitív hatásai is lehetnek. Viszont ezt ne adófizetõi pénzbõl tegyék.
Nagyon helyes...
"Sony Pictures Imageworks segítségére sietett"

ez nekem nem tûnik kormányprogramnak 😉
Igazabol nem kene mar kiakadni ezen az isteni szam kifejezesen. En egy regi rubik kockas konyvet olvastam ahol boncolgatjak a matematikajat is. Az egy 82-es konyv volt ha jol emlekszem. Ott isteni algoritmusnak neveztek azt a forgatassorozatot ami a kocka barmilyen rendezett allapotabol minel kevesebb forgatassal ki tudja rakni a kockat. Lehet felreforditas ez a mostani lehet azota az elnevezeseket is valtoztattak, de ha valakinek ugy egyszerubb elfogadni hat ez akkoriban valoban isteni algoritmusnak tunt hiszen meg ma se egyszeru talalni olyan szamitasi teljesitmenyt amivel igazolni lehetne hat meg 25 eve.
http://rejtveny.blogspot.com/2008/03/rubik-kocka-kirak-program-rubikkocka.html
ez így van.
a kihívás ott lenne, ha mindenkinek ugyanazt a kockát kellene kiraknia, és az nyerne, akinek ez kevesebb lépésbõl sikerül.
ez is lehetne egy versenyszám. max vigye haza és gondolkozzon rajta...
honnan tudod, mi alapján állítod, hogy nem?
mainruler
Jesszus. Vallásos pátosszal átitatott "tudományos" cikk...
Kábé olyan, mintha az UFO magazint olvasnám...HIGGY A SZENT ERÕBEN...CSODÁS ELJÖVETEL VÁRHATÓ...MEGTALÁLTUK ISTEN SZÁMÁT...
pfff
És még azt mondják, hogy a matematika egzakt tudomány.

\"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?\"

Valoszinuleg jelen pillanatban sokkal tobb embert erdekel az, hogy a 20-as 'isten szamat' bizonyitani tudjak mint az, hogy az esetleges kutatasok mellekhajtasakent meg mire lesz jo ez a rengeteg ido amit raforditottak.
Nekem csak az nem vilagos teljesen peldaul a vilagcsucs (7.08) beallitasanal, hogy mi a biztositek arra, hogy minden versenyzo kockaja 'megfeleloen' osszekevert allapotban van. Vagy mindegyikuk ugyanazt a keverest rakja ki mert ugy gondolom igy volna teljesen egyenlo esely mindenkinek. De tovabb ragozva mi a biztositek arra, hogy mondjuk egy magyarorszagi versenyen ugyanolyan 'rendezetlen' a kocka mint mondjuk egy japan versenyen. Nem elkepzelheto az, hogy az egyik rendezetlenseget par forgatassal gyorsabban ki lehet rakni mint a masikat, mert az mar tizedmasodperceket jelenthet.
Na jó: szóval tegyük fel, hogy a csávók megtalálják isten számát. Ez tulajdonképpen egyáltalán nem érdekes, ki a fransot érdekli, hogy 20 vagy 22 lépésbõl lehet kirakni egy Rubik kockát. Úgy értem mi ennek a jelentõsége? Semmi. Viszont ahhoz, hogy megtalálják, számos új elméletet, módszer kell kidolgozni. És ezeket a módszereket máshol fel lehet használni, pl. gyógyászati kutatásokban (fehérjék!)
Totya, csak egy példa arra, miért éri meg gyerekjátékokkal tölteni a drága tudósidõt: a gõzgép õse fõúri bulikellék volt. Aztán jött néhány okos csóka és bányaszivattyút csinált belõle. Arról gondolom hallottál, hogy ez úgy nagyjából alapjaiban változtatta meg az ipart.
Oldal 1 / 3Következő →