A PC-s játékoknak van jövője!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
Különítsünk már el valamit

A marketingbullshitet (ami az eladott darabszámra vonatkozik) meg azt hogy a M$ szórakoztató elektronikai divíziójának elnöke magyarázkodik, hogy a marketingbullshit mellett hogy lehet mégis veszteséges a divízió.

Ezt valamiért nem tudod elkülönítenia fejedben...

Senki nem reklámozza, hogy veszteséges a gyártás. de valamivel magyarázni kell a nem érkezõ profitot. és ezzel magyarázható, mert ez az oka.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Dante73
Nézd, az azért korántsem véletlen, akárhonnan is nézzük, hogy én mint egy játékokat kedvelõ ember, lépten-nyomon beleakadtam a "bukunk rajta" címû szövegbe. Valami köze mindig, vagy majdnem mindig volt hozzá az M$-nek
Itt, a fórumon, mikor árkérdésrõl vitáztam, mindig felbukkant a konzolosok részérõl, mint végsõ, megsemmisítõ érv.... Tehát nem volt ez a játékosok elõtt "titkos" információ.

Én ezzel kapcsolatban annyit magyarázok, hogy egy ilyen terméknél, a kezdeti bukás természetes folyamat. És ez kissé túl lett hangsúlyozva. Mintegy meggyõzendõ az embereket plusz egy érvvel a konzol mellett...

Istencsászár!

Hogy mi, miért kerül bele a konzolba, teljesen mellékes. benne van. Tegyél le (elméletileg) az asztalodra egy korai Nintendo gépet. Tegyél le mellé 2 méterre egy pc-t. Aztán tedd a kettõ közé az Xbox360-ad. Ahhoz közelebb, amelyikre technikailag jobban hasonlít. (Beleértve a felépítését, és a funkcióit)
Ha nem a PC mellé teszed, akkor magad is becsapod.

Igazság az, hogy az asztali PC kezd eltolódni a laptop, a PDA irányába. Illetve a felhasználói átpártolni.
Mobilok is egyértelmûen haladnak az "Okosság" felé.
Konzolok kissé PC-sednek. Ez pusztán fejlõdés. Semmi rosszindulat nincsen benne.

Igazság szerint, én magam, hosszabb távon, Valami hordozható, TV-re köthetõ, (Esetleg saját kivetítõvel rendelkezõ) gépben látom a jövõt, ami nagyon sok funkciót átvesz. A játéktól a szövegszerkesztésig, a videózástól a zene hallgatásig, a telefonálástól a fényképezésig, az interneteléréstõl a nem tudom mi-ig...

Valószínûleg a PC is vissza kapja majd irodai jellegét, a konzol jelenlegi formájában háttérbe szorul, és lesz egy gép a zsebünkben, ami mindenre alkalmas, amire jelenleg ezek a gépek alkalmasak, és megannyi plusz funkcióval fog rendelkezni a mai igényekhez képest.
Ez persze nem holnap, és nem is holnap után lesz. Sok függ a techika fejlõdésétõl, a miniatürizálás sikerétõl, az adattárolási gondok megoldásától, a hõvezetõ anyagok árától stb... De én ezt emberi mércével mérve, belátható idõn belülre teszem.... Azaz nem évtizedekre....

Valamilyen szinten, a technika fejlõdését figyelve, szükségszerû a konzolok kihalása, mivel egyfunkciós géprõl van szó. A technika, technologia pedig nem erre halad. Ahhoz, hogy életben maradhasson, alakulnia kell. Ebben az iparba pedig sokfelé, nem lehet. Miniatürizáció, és multifunkcionalitás. Ez a két irány van. A multifunkcionalitás pedig a PC "sajátossága"... illetve tökéletes példa rá.

http://www.freetvmaci.info/

BEAST
Nem tudsz konzolon videot vagni/szerkeszteni, ennyi 😄

"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."

Istencsászár
"Konzolon lehet letölteni videót" - lehet játék videókat vagy filmeket, vagy sztrímeled attól függ...
demót - igen sok sok játékdemót
"lehet msn-ezni" - mivel MS termék persze hogy lehet, kár lett volna kihagyni
"lehet rákötni billenytyûzetet" - lehet, ha nem akarsz kontrollerrel szövegek írkálni akkor rádugsz egy USB billt, de játékban nem használható!
"egeret" - nem lehet, PS3on egyedül az UT támogatja az egeret, a többi nem... xfps nevû kontrollert emuláló egeret lehet rákötni akinek az jobban bejön, de ez nem hivatalos cucc
"headsettet" - még jó hogy lehet, hiszen a voice chat egy alap funckió egy online géming esetében, és az MS rendszerén ez kiválóan ki van találva
"lehet benne cserélni vinyót" - demok, filmek, felmásolt játékok miatt kell a HDD, nincs más lehetõség ezeknek a tárolására, minden olyan eszközben ahol kell több 10 giga háttértár ott HDD van, legyen az akár tévé ( nemtudom hogy hívják azt amikor mûsorokat lehet felvenni ), kamera vagy bármi más...

"Aztán lassan majd lehet benne cserélni memóriát" - ez lenne a konzolok vége, EZ NEM PÉCÉ.

"és megy rajta egy internetes böngészõ és onnan nem lesz megállás" - internet böngészés rettentõ nagy dolog, manapság már szinte mindennel lehet netre menni, pldának okáért ott vannak a mobilok...

Gyűjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES

Én csak megemlítettem, hogy miként szokott többnyire elõkerülni (értsd: nem reklám formájában, nem merül fel napi szinten a válalat kommunikációjában, a Micrsoft oldlain kereshetnél utánuk egy darabig...)), nyivánvaló, a vállalat magas szintû vezetõi sem fogják titokban tartani. Nem kell midnenet élbõl hazugságnak felfogni, fõleg a pénzügyi jelentések, és az összes szakértõnek a véleménye is alátámasztja. Lehet egy fórumról osztani az észt, ezzel szembe menni, de így nekem az jön le, hogy nem tetszik neked ez a modell, ezért osztod, ahol csak tudod.

Min keres mellette, min bukik, mi mibe kerül, nem lényeges. Az a lényeg, hogy a számla a végén pozitív lesz, vagy nem.

Csak gondoltam, hogy úgy jobban megértjük egymást, ha pár mondatot rájuk szánok. Hogy az egyenleg a végén pozitív lesz-e? Ez üzlet, sose lehet tudni, számos a cég hullot ki már ebbõl az ágazatból is, amikor jóval kevesebb tõke kellett hozzá. Akár az elõzõ két generációt agyonnyerõ megavállalat (több, mint 250 milió eladott konzollal és töméntelen játékkal), a Sony konzolrészlege is komoly bajba kerülhetett volna, ha elbukja e generációt, és megindul a lejtõn (és ebben a szoftverek is benne vannak már). Persze kockázat van máshol is.

Ha vagy a Sony, vagy a Microsoft egyértelmûen bebukja a következõ generációt, a sok éves entertainment mérlegük összesítése bizonyosan negatív lesz. Én inkább költségcsökkentésbne, és a letölthetõ tartalmakon keresztüli lehúzásban látom a kockázat minimalizálásának és a profit maximalizálásának lehetõséget.

Pontos számokat összekaparni a hardverek egyenlegérõl nem lenne egyszerû, de jelen generáció (mármint a PS3 és az Xbox 360) aligha fog sokkal jobban szerepelni a nullszaldónál - mármint a hardverek darabjára vonatkozóan, ha nem lenne bevétel a szoftverbõl, veszteségesek lennének. Mert egyszerûen mem azon van a haszon.

Még valami: ez az egész darabszámon vesztés dolog nem arról szól, hogy bárkinek is emiatt kell szeretni a konzolgyártókat, vagy akár egy ember is ennek hatására vásárolná azt a világon. Ez száraz üzleti információ. A nép nagyobb része errõl mit sem tud. Nem ennek a kommunikálásával "kényszerítik" fogyasztókat a konzol preferálására, hanem az ennek köszönhetõ alacsony árcédulának. (És ne menjünk bele árháborúba, tudod, hogy én is "minimális" ráfordítással játszom PC-n, nem kell nekem magyarázni semmit.)

Na mindegy, szerintem kár lyukat beszélnünk egymás hasába, billentyûzetkoptatás helyett kényelmesebb pár évet várni a következõ generációra, és akkor okosabbak leszünk.
Sir Quno Jedi
Böngészni most is lehet, memót meg minek cserélni? A játékok nem lesznek tõle jobbak.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Konzolon lehet letölteni videót demót lehet msn-ezni lehet rákötni billenytyûzetet, egeret headsettet lehet benne cserélni vinyót. Aztán lassan majd lehet benne cserélni memóriát és megy rajta egy internetes böngészõ és onnan nem lesz megállás.

A lehetetlen csak annyit jelent, hogy egy kicsit tovább tart. Cyrix MII300-64MB SDRAM-VooDoo2 Kérlek sírj még az artik miatt. A könnyeid édesek.

Dante73
Merészség, aha....
A 360 megjelenése után, kb 2 évig, majdhogynem havi rendszerességgel olvastam, itt az SG-n, a Microsoft alelnökének beszámolóit, mennyit is buknak darabonként, jelenleg... Valóban, semmi köze a céghez, független szakértõ a pasi, igazad van.... Mellesleg, azoknak a szakértõknek is megnézném a bankszámláját, akik ezt magyarázzák, ugyanis ez egyetlen hasonló terméknél sincsen kiemelve a szakértõk által. Pedig ebbõl a szempontból hasonló termékek százszám akadnak.

Konzol útja...
Nézd meg hová fejlõdött mondjuk a Nintendo alapgéptõl napjainkig a konzol. Nem mondom el mégegyszer; Te is látod. Ha a PC-t egy koordináta rendszerben egy egyenesnek veszem, akkor a konzol vonala egy ehhez közelítõ másik egyenes. Én mindössze tovább húztam a vonalat, semmi mást nem tettem. Ez is, valóban merész tett....

A többi, amit leírtál érdekes, csak irreleváns. Min keres mellette, min bukik, mi mibe kerül, nem lényeges. Az a lényeg, hogy a számla a végén pozitív lesz, vagy nem. És nyugodj bele, hogy pozitív lesz. Ha nem az lenne, akkor a presztízs elég sokba lenne az M$-nek. Ez pedig ennek a cégnek a politikájával, nálam nem életszerû.

Ezzel reklámozni, ezt hirdetni, elég "merész" ötlet.

Ezt viszont tényleg elfelejthetnéd. Ezzel elemzõk foglalkoznak, a Microsoft és a Sony sem helyez erre minimális hangsúlyt se a kommunikáció folyamán. Senki nem reklámozza ezzel, senki nem hirdeti ezt, mi most beszélgetünk róla, ez csak nem a konzolgyártók hibája.
Nem a játék AZ ok, hanem a játék az EGYIK ok, mint a multifunkcionalitás része. gy már remélem érthetõ.

Persze, hogy érthetõ, hiszen kezdettõl fogva ezt mondom. Csak megint más szemszögbõl közelítjük meg ugyanazt 😊 Te azt monbdod, hogy a PC a multifunkcionális jellegének köszönheti a sikerét. Egyet is értek. A konzol pedig a célhardver jellegének, mely szegrõl-végre azért bõvülget. Szerintem ez is tiszta sor mindkettõnk számára.

Viszont én azt a logikai csavart tartom merésznek, hogy ebbõl a ténybõl levezeted a konzolokra, hogy egyetlen út állhat elõttük, mert a PC-nél (ami eleve más célért jött létre, mint a konzolok) mûködött.

A végén a konzolon, mint eladott hardwerelemen keres, vagy bukik az M$, és Sony? Nagyon meg lennék lepve, ha bukna. Márpedig, ha nem bukik, akkor maximum kölcsönrõl beszélünk, nem veszteségrõl.

A gyártás költségvonzata folyamatosan csökken, így az árcsökkentések ellenére a generáció végén már szinte borítékolható a szolíd nyereség a hardver darabján. Más kérdés, hogy launchkor több millió példányt akkora darabonkénti veszteséggel adnak el, hogy az késõbb nem a nyereséget, hanem a darabonkénti ár egy tekintélyes részét, akár egészét teszi ki. Hogy összességében ezen nyernek-e? Necces. Nem ezen van haszon, ezzel nem is érdemes bûvészkedni. (És akkor még ott van a Bucser által említett szérihibás történet, nem is beszélve a dollármilliárdos költséget jelentõ RROD-os gépek cseréjérõl. Ugye a képletbõl ezeket sem érdemes kihagyni.)

Viszont a kiegészítõ hardverelemekre tényleg elég kemény árazással játszanak rá.

Launchkor lényegesen erõsebb VGA-nak nem lenne értelme (potnosabban csak annak lenne), mert az azt jelentené, hogy az belépõ szintû GPU a generáció feléig sem húzná, és nem lehetne korai techdemókkal reklámozni az egész konstrukciót. A továbbiakban lehetne értelme, de én bizony nem lépném ezt meg. Ha erõs GPU-t adnának hozzá tisztes haszonnal, az azt is jelentené, hogy magánál az alapgépnél drágább lenne, és árérzékenység szempontjából ugyanott vagyunk. Többmilliós, sokmilliós piacokról beszélünk, nem éri meg ebbe belerondítani (kompatibilitási gondok, játékonkét plusz milliókat kell beleölni, a konkurencia felé lökheti a potenciális vásárlókat). A merevlemezzel ezt nem teszik. Azt megveszik pár tízezren, esetleg százezren (marginális kisebbség), így értelemszerûen - "kissé" gyomorfogató módon - róluk is megpróbálják lehúzni a sápot.

CS@:

Miért is zárná ki, hogy az lenne az egyik funkció? Viszont a svájcibicskát sem hívjuk ollónak, a mobilt sem számológépnek, de a PC-t sem Excel táblákat kezelõ vagy fotókat nézegetõ gépnek.

Az idézett mondatban én a PC egyik funkciójaként hivatkoztam rá (PC, mint játékgép).
Dante73
Teljesen mellékes, hogy másik termékkel, vagy másik autóval pótoljuk a kezdeti ráfizetést. Ez nem változtat a tényen, hogy mindkettõnek hosszú a megtérülési ideje, és egyik sem veszteséges összességében. Ezzel reklámozni, ezt hirdetni, elég "merész" ötlet.
Az pedig elég szórakoztató, hogy ekkora marhaságot, magukat értelmiséginek nevezõ, felnõtt emberek is beszopnak. Tehát üzletileg sikeres modell, mi több, a kezdeti magas árat is magyarázza. Illetve a késõbbi árcsökkentést, amit a piacképesség megtartása indokol.

Nekem nagyon nem tetszik, mindenesetre bejön...

Bucser
A szmámítástechnikai iparra ráfektetni az autós analógiát nem helyes.

Ugyanis a Mercinél nem az olcsó alkatrész utánpótlásból vagy szervízköltségbõl lesz a pénz.

A konzol esetén viszont igen. Ráadásul a merci esetén az autóba csakis biztosat építenek. az informatikai eszközökben viszont elég gyors a fejlesztésbõl a gyártásba való átmenet. Eközben rengeteg hibás unit kerül legyártásra ugyanis ztrial error alapon megy a gyártásfejlesztés is.

Tehát Míg a merci esetén egy testbedbõl egy biztos gyártósorra kerül a termék ahol már 20x éve alkalmazott módszerrel gyártanak addig a konzol esetén a gyártósor maga is tesztbed hisz gyártmányfejlesztést is kell cisnálni.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Dante73
Ez így igaz. Mégis másként mûködik, minden, jelentõsebb ráfordítást igénylõ mûszaki cikknél. Példa mondjuk a merci. Egy új típus, eurómilliárdokba kerül. Elsõ pénzügyi negyedévben behozza az árát, vagy "buknak" rajta? Na ugye...

Istencsászár!
Ha hat éve ugyanezt mondom a vinyórol, ugyan ez lett volna véleményed. Minek, mikor van memória kártya, konzolra nem kell telepíteni, satöbbi... Most mint hatalmas vívmányt, ünnepled. Nem vagy hajlandó észrevenni, hogy ez nem az én ötletem.... Tetszik, vagy sem elindult ezen az úton.

Bucser
Sajnos pénzügyi beszámolókat nem 6 évente hanem negyed, fél és 1 évente kell közzétenni a tõzsdén jegyzett vállalatoknak. Ergó senkit nem érdekel az, hogy mi lesz 6 év múlva hogyha jelenleg veszteséget termel egy divízió!

Istencsászár
Gyönyörû ötleteid vannak arra hogy hogyan lehetne a konzolokat szétverni mindenféle idióta megoldással, vagyis az elpécésedés mániáddal... oltári nagy bukás lenne, a konzol nem pécé értsd már meg.

Gyűjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES

Dante73
Nem a játék AZ ok, hanem a játék az EGYIK ok, mint a multifunkcionalitás része. gy már remélem érthetõ.
A cserélhetõ videókártya elenyészõ pluszköltséggel járna. Ugyanannyira, mint a mostani vinyó csere jár. Egy kihúzható tok, nem más. Ugyanúgy müköd(het)ne, mint most a PC-ben, vagy ahogy a box vinyója. Pluszköltséget nem, vagy alig okozna. És tartom, hogy logikus lépés. Alap vidkártya 30, tuning 60 ropi. Hol itt a bukás lehetõsége?
Ráfizetés... Most ráfizetnek a vinyókra?

6 év a kifutási ideje a konzolnak, cirka. A végén a konzolon, mint eladott hardwerelemen keres, vagy bukik az M$, és Sony? Nagyon meg lennék lepve, ha bukna. Márpedig, ha nem bukik, akkor maximum kölcsönrõl beszélünk, nem veszteségrõl.

CS@
„a PC nem mint multufuncionális eszköz lett sikeres, hanem mint játékgép.” – engem úgy érdekelne ez bõvebben, mert nem értem.
A multifunkcionális eszköz kizárja azt, hogy játékgép legyen(és fordítva)?

Ott a tévedés, hogy a 286-os a PC elõdje. Mikor lett sikeres, Mikor a commodore szerepét átvette. Azaz, mikortól valóban lehetett is játszani vele, akkor terjedt el a lakosság körében.

Ez az elsõ 2 vagy 3 mondat kissé kusza nekem. De ideje lenne megkérnem téged arra, hogy támaszd alá állításodat, mely szerint a PC nem mint multufuncionális eszköz lett sikeres, hanem mint játékgép.

Felesleges kockázat nem létezik.

Legalábbis ez egy szerencsétlen megfogalmazás volt tõlem. Irracionális kockázatra gondoltam. Amibe szintén bele lehet kötni, hiszen sokan meglepõ dolgokkal kersték halálra magukat, de én irracionális gondolatnak tartanám az általad elõadott ötletbe milliárdokat ölni. Szóval más befektetõt kell keresned, én túl konzervatív vagyok 😊

A yideókártya csere, nem más, mint egy logikus továbblépési lehetõség. Semmi több, nem látok a jövõbe, lehet a hangkimenet, a képkimenet, a mittudom én mi, a következõ csereszabatos alkatrész. De lesz.

Tavaly nyárig HDMI régen csak az Elite és a spéci Halo 3-as Xbox 360-akon volt. De ez még nem oylan necces, mint a GPU, nem vet fel különösebb megoldandó problémákat.

Megteremtette a saját piacát a termék.

Így van, a kínálat, a marketing és a brand nagyon is kihathat a kínálatra. Viszont az EA csökkenõ eladásokra panaszkodik az NFS frencsájz kapcsán (legalábbis a ProStrett után így tettek), a kritikailag megbukott Undercoverbõl remélhetõleg még kevesebb - de még mindig sok - fog fogyni. Bár az is igaz, hogy a tizenévesek ez a téma talán népszerûbb.

Ettõl viszont a felszolgált rántott húsra nem fizetett rá a tulajdonos! És ezt szajkózza mindenki, hogy a konzolon nincsen haszon...

Márpedig a konzolbiznisz másként mûködik, részben ezért is fújsz rá, mégsem hiszed el. Évekig képesek bukni a konzol darabján is, leginkább launchkor. (Elég sokat, csak fejelsztéssel, marketinggel egybekkel nem is lehetne olyan sokmilliárdos veszteségeket felhalmozni, amit fel szoktakkezdetben. Brutális tõke kell, ha valaki versenyben akar maradni, vagy Nintendónak kell hívni a céget...) A te ötleted akkor lenne életképes, ha a hardveren is lehetne komoly összeget nyerni, de az az 'SD' és a 'HD' verzió közötti gigantikus árkülönbséget eredményezne.

Lásd:
Microsoft taking $126 hit per Xbox 360
Bucser
A konzolok gyártása során a gyári hibaszázalék nagyon magas. Fõleg a kezdetekben. asszem fél éve olvastam egy cikket melyben jól végigvezették az X360 gyártásterveit és a veszteségeit a gyártás során... az elsõ évben olyan istentelen hibaszázalékkal történt (gyáron belüli hibatalálat) hogy 100 legyártott darabból csak kb 25 jutott ki a boltokba többi szemét vagy alkatrész lett a további darabokhoz. (és mint tudjuk az elsõ években azok is gyorsan haltak amik kijutottak a boltokba)

A M$ mostanra érte el azt hogy elviselhetõek a hibaarányok. azaz a hibaaránnyal együtt ha eladja az összes gyárból kifutott darabot akkor fedezi az összes legyártott darab költségét. (gy.k. az eladott és legyártott darabok száma nem egyenlõ)

Azaz motantól nem veszít a hardveren ésa bevételeket a Royalty és a Live hozza.

Dante73
Jogos, nem kutyus... Bocsi.
Ott a tévedés, hogy a 286-os a PC elõdje. Mikor lett sikeres, Mikor a commodore szerepét átvette. Azaz, mikortól valóban lehetett is játszani vele, akkor terjedt el a lakosság körében.

Felesleges kockázat nem létezik. (Ez nem tûzkarikán átugrás, hanem pénz világ) Létezik vállalható kockázat, és semmi más. Azaz nem vállalt kockázat.
Mint írtam, a változás a vincseszterek megjelenésével elkezdõdött. A yideókártya csere, nem más, mint egy logikus továbblépési lehetõség. Semmi több, nem látok a jövõbe, lehet a hangkimenet, a képkimenet, a mittudom én mi, a következõ csereszabatos alkatrész. De lesz.
Azért erre esett a választásom, mert többféle HD szabvány terjedt el. Egyik képe sem igazán kompatibilis a másikkal. Vagy saját felbontásán nézed, vagy szar a képe.

Képzelni úgy képzelem, mint ahogy most a vinyó müködik. (Amibõl lehetne akár egy 50Mb-s beépített modell, mint üzletileg biztos megoldás. Nem lett...)Egymással csereszabatosak, saját csatolófelülettel. (HA LECSERÉLED A TV-D? NEM KELL AZ EGÉSZ KONZOLT VELE CSERÉLNED! CSAK A VIDEÓ-RÉSZÉT! DE JÓ NEKED!!! ÍGY OLCSÓBB!! NEKED!!!...) Hogy az élettartam közben jönne új... Tervek szerint nem hiszem, viszont, akkor már ott a lehetõség, ami nem marad kihasználatlan. Ennek a sikeressége két dologtól függ. KIZÁRÓLAG! a reklám, és hogy mennyire hatásosan sikerül elhitetni, hogy ez még mindig konzol.... Emberek akaratának ehhez semmi köze. Ugyanis a kereslet RÉGÓTA nem az, amit valóban keresünk, hanem amire megteremtik az igényt. RÉGÓTA! Ugyanis vér istvánka nem annyira hülye, hogy az új NFS a szíve vágya... Pusztán elhiszi, mert a haver is ezzel játszik, meg a szomszéd is. Érdekes volt ebbõl a szempontból a fóruma, itt az SG-n. Elõbb a döbbenet, majd a fikázás, most meg a játék.... Mert a haver is ezzel játszik... Megteremtette a saját piacát a termék.

És megint elõjött, a jó öreg bukik rajta az M$ duma.
Mikor érted meg, hogy ez nem kenyér? Itt nem 100 forintnyi lisztbõl kell 200 forintnyi kenyeret csinálni?
Ennek a terméknek életciklusa van. A nyereség az életciklus közepére, végére keletkezik.
Egy étterem, vagy bármilyen bolt, az elsõ évben veszteséges. A másodikban kezdi el hozni a hasznot. Ettõl viszont a felszolgált rántott húsra nem fizetett rá a tulajdonos! És ezt szajkózza mindenki, hogy a konzolon nincsen haszon... Csak a hat éves ciklus végére, pusztán a konzolok értékesítésével, megduplázzák a befektetett összeget... Ezt hagyjuk már de tényleg! Maradjunk abban, hogy ha most piacra dob az M$ egy 160-as vinyóval felszerelt változatot, akkor nem bukik rajta...

azt meg ne felejtsük el hogy már nem újdonság a patch fogalma a konzolok körében sem

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Néhol önmagadnak mondasz ellent, pláne, mikor magyarázod, hogy nem az a sikerük titka, hogy játékgéppé váltak, majd megemlíted, hogy a 286-os szar volt a Commondore mellett.

Azért a legendás masinát ne keverjük, a méltán híre magyar kutyafajtával! 😊 Commodore az.

Ebben még csak látszólagos ellentmondás sincs, hiszen azt magyaráztam, hogy a játék egy viszonylag gyengén megoldott funkció volt, nem ez volt a sikerének a titka. És mivel viszonylag gyengén megoldott funkció volt, a C64, pláne az Amiga jobban telejsített ebben.

Kockázatos?

A legtöbb üzleti döntés hordoz kockázatot magában, ez esetben fölöslegességen van a hangsúly. Lehet ugyan a Nike-val példálózni, én pedig a PS3-mal példálóztam, azt talán elfogadhatnánk ideillõbbnek. Érdemes belegondolni, hogy a price dropok milyen szinten megnyomták eddig is a konzolok eladását (bármely gen esetében), és hogy a nép mennyire zabálta a Core és Arcade modelleket is. Emellett egy olcsóbban elõállítható konzol esetében az árazás terén nagyobb is a mozgástér, elég csak a Wii-re céloznom.

Majd meglátjuk hogy lesz, kinek lesz igaza. Mindenesetre elemzõtõl és szakmabelitõl még csak hasonló felvetést sem hallottam, tehát ha bejön a verziód, nem kell sokakkal osztoznod a dicsõségen.

Akinek full HD tv-je van, már csak azért is megveszi a full HD konzolt, mert megteheti. Azért vett Full HD tv-t is.

Következõ generációról beszélünk, valószínûleg addigra már elég korrekt lefedettsége lesz a full HD-nak, de komolyabb készülékeknek aligha. Viszont az új konzolok vélhetõen már eleve 1080p-n fogják renderelnia játékokat, tehát ugyanott vagyunk. Az viszont már elképzelhetõ, hogy mondjuk az Xbox 720 bizonyos egy Xbox 360 HD lesz, teljes BC-vel, sõt crossplatformos multilehetõséggel a régebbi játékok esetében (ami ugye akár kompatibilitási hibákat generálhat, tehát megint csak macera). Ez ötlet szinten fel is merült a pletykák szerint. Viszont már ez sem ugyanaz, mint a te felvetésed, mert te inkább arra céloztál, hogy a generáció elején vagy leglábbis a generáción belül viszonylag gyorsan (és rendszeresen?) hardverrevíziók során adagolják az erõsebb gépeket.

Másrészt a konzolon nem a hardveren van a haszon, így aligha lehet szélesebb réteg számára (tehát nem azokról van szó, akik megveszik a dedikált, külsõleg átalakított konzolokat) túlárazott, státuszszimbólum gyanánt szolgáló masinákat árulni komoly nyereséggel.
[Jakuza]
Olvasd el mire valaszoltal.
A "mar most" szerinted mit takar ? A multat vagy jelent ?
Te meg elkezdesz papolni arrol mi volt regen.

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

Dante73
Úgy látom, nem ismered az OK és a magyarázat közti különbséget....
Az oka az, hogy több funkcióhoz, korszerûbb, nagyobb, gyorsabb alkatrész kellett. Leváltotta a memóriakártyát, a Vinyó. Mert a memóriakártya már nem volt alkalmas, hogy bizonyos PC felöl érkezõ funkciókat ellásson a konzol, mint például a telepítés.
Meg lehet magyarázni hogy miért kell, de felesleges, és LÉNYEGTELEN. A funkcíója ugyanis változott, a PC irányába. Ennyi a lényeg.
Ha most sem érted, miért mondom, hogy a PC felé halad, akkor sajnálom.
AHd, meg stb, gondolati játék volt. Mindössze logikus. Mivel egy 720-as kép ratyin néz ki 1080-ban. Ennyi.

Istencsászár
"Már most, egyes boxos játékok hátán ott a 1080, 720 felirat"

Tévedés. Generáció elején még nem igen volt 1080p de késõbb már a megjelenõ játékok kezdték támogatni, manapság és persze egy jó ideje már minden dobozon rajta van.

"Egy Hd-s felbontás ratyin néz ki egy HD ready plazmán"

Hdreadyn te nem fogsz full HDt nézni azt fix.

"Akinek full HD tv-je van, már csak azért is megveszi a full HD konzolt, mert megteheti. Azért vett Full HD tv-t is."

Aki HD tévét vesz az tudja a játékokat 1080pbe futtatni, aki nem az ugyan azt a játékot 720pbe futtatja, már megint kombinálsz össze vissza.

Istencsászár
Nem kell ezen gondolkozni. Hogy én mire használom a tárhelyet? Az összes megjelenõ Demo letöltésére, az összes Arcade játék kipróbálható verziójának letöltésére és játék videók letöltése HD minõségben és természetesen most már a teljes játékaim felmásolására hogy ne pörögjön a turbina.

Chocho
Pontosabban a HTPC szerepét kívánják betölteni. Nem rossz ötlet, noha a boxnak aligha fog menni a blu-ray nélkül. Ezért kell majd az új boxot kiadni...

Gaming is believing.

Chocho
"Pécé nem játékra való, ahogy a Vista sem."

Ez hülyeség.

Gaming is believing.

Chocho
Jó, ebben igazad van. Csak a Race Driver sokat késett PC-re. Na mindegy végül is...

Gaming is believing.

Chocho
Érdekes, nekem fent volt ezek közül mind, és nem volt semmi bajuk sem. A rendszered instabil. Én javaslok egy formatot.

Gaming is believing.

Dante73
Tetszetõs magyarázat, hogy kinõtte. De gondolkozz el az okain. Ha nem látod, szólj, szívesen elmagyarázom....

Zoo!

Néhol önmagadnak mondasz ellent, pláne, mikor magyarázod, hogy nem az a sikerük titka, hogy játékgéppé váltak, majd megemlíted, hogy a 286-os szar volt a Commondore mellett.
Igazság szerint az utolsó bekezdéseid tették be a kaput, amik a kockázatról szólnak.
Nike, kontra bármilyen használható cipõ. Kétszer annyiba van, utcai viseletre alkalmatlan, a fiatalok mégis azt veszik. Ez csak egy példa a rengeteg közül.
Amit figyelmen kívül hagysz, (és a termékfejlesztési managerek nem, hiszen ez a szakmájuk,) az a divat, és a "gizdaság". Valamint a használhatóság.
Már most, egyes boxos játékok hátán ott a 1080, 720 felirat, azaz milyen kijelzõre van optimalizálva. Ha ennek alapján ki lehet jönni egy drágább verzióval, a divatra, és valamilyen szinten az ésszerûségre alapozva, szerinted M$ nem lépi meg?
Hiszen a plazma, LCD tv-k terjednek. Kinek HD, kinek Full HD, kinek HD Ready van. Egy Hd-s felbontás ratyin néz ki egy HD ready plazmán. Ez pedig meglovagolható, üzleti szempontból. Akinek full HD tv-je van, már csak azért is megveszi a full HD konzolt, mert megteheti. Azért vett Full HD tv-t is.
Kockázatos?
A kétmagos procikat kiadni nem volt az? A dx10-es videókártyákat nem volt az? De, csak ésszerû okok szóltak mellette. És a számtech buzik megvették elsõ nap, a többi meg ment utánuk.

De többet nem tépem a szám, felesleges...

Istencsászár
HDD semmi más mint a memóriakártyákat helyettesítõ eszköz, hiszen ezek a mai konzolok kinõtték azt, errõl szól a HDD semmi másról. Vagy kell vagy nem, vehetsz több féle méretben ahogyan vehettél memóriakártyákat a Nintendo, Sony, MS elõzõ vagy azelõtti generációjához...

Dante73
Igazad van. Vicces.
Apropó!
Hányféle XBOX360-at vehetünk MA? Tetszik, vagy sem, elindult egy úton. Ma ez a választék, holnap az. Marha vicces, valóban....
Kettõnk közt az a különbség, hogy Te örülsz a többféle vinyónak, én pedig látom, hogy ez a lépés hová vezet.
A box települ, mint MULTIMÉDIÁS extender. Nem mint játékgép, mint multimédiás eszköz...
Felesleges a csomón is kákát keresned. Elindult egy irányba. Aki nem elfogult, látja...

Én inkább fordítva látom, a PC azért a '80 években is játékplatform ("lesben állva" ezáltal a '90-es évek diadalmenetének megalapozásához), mert irodai alkalmazáként elterjedt, még Amigán is volt igény az oprendszereinek, alkalmazásainak emulálására. Más szemszögbõl magad is ezt emlegeted a mai napig: PC úgyis van a háznál, miért ne használnánk játékra is? (Ettõl függetlenül külön utat nem járt be a PC, mindenes gép maradt, csak a minden több lett, mert a világ nem állt meg.)

Persze nyilván a játékok nem ártottak a platformnak, de C64, Amiga vagy NES mellett egy 286-os nevetséges volt.

A plusz funciói ak onzolnak abból erednek, hogy beépítet optikai meghajtóval és HDD-vel vétek kihagynia médialejátszás lehetõségét, hiszen jól hangzik, egyszerû, készen van. Emellett a Sony érdekelt a formátumháborúban, filmkiadóként is mûködik, a Microsoft pedig az online disztribúcióban kíván az élre törni. Videót vágatni viszont nem áll érdekükben senkivel, õk csak entertainment systemmel akarnak szolgálni, mely tud még ezt-azt a játék emllett. Ez még mindig nagyon messze van a PC-tõl, és egyelõre nincs is értelme kihívni a PC-t multifunkcionalitás szempontjából.

Megítélésem szerint, a következõ generáció nagy dobása az olcsó. és a drága konzol lesz.

Szerintem elhibázott húzás lenne (de egyértelmûen fölöslegesen kockázatos), a fogyasztók rendelkeznek bizonyos lélektani határokkal, ha vásárlásról van szó, egy drága konstrukció - már amire te gondolsz, hogy a GPU-t, a CPU-t vagy RAM-ot éritnené a különbség - nem hozná vissza az árát. Külön kellene rá optimalizálni, komolyabb textúrákat legyártani, ez pénz és nyûg, miközben az olcsó konzolból sokszorosát vinnék, és az tarolna helyette. Hogy csak szofver szempontjából nézzük pár buktatóját.

Más megközelítésbõl: a többség (fél)casual, akik észre sem veszik a kisebb graifkai különbségeket (és a 30 vagy 60 fps is mindegy nekik, nem gondolkoznak ilyesmin), de a HC játékosok egy részét sem érdekli, jelentõs felárért pedig a többségüket sem, pláne ha még mindig ott van a PC is - akár az olcsóbb konzol mellé - alternatívának.
igazad van a konzolok pár éve már kezdenek a PC felé húzni...

Istencsászár
"vagy arra gondolni, hogy mikor hálózatra dugod, amin számítógép is van, mit is akar csinálni a box"

mit csinál?

A drága-olcsó, szebb-butított teljesítményû konzol elméleted egyenes vicces, már nem is haragudj... ezeket honnan szeded? ez nem pécé.

Istencsászár
Jelen generációban az MS konzolabb konzol mint a Sony PS3, nincs mirõl beszélni...

Istencsászár
"Ma a konzol sem jatekgep."

Áruld már el hogy mit lehet vele kezdeni? és kérlek ne gyere ezzel a nevetséges érvel hogy lehet rajta linuxot meg xpt futtatni, mert nem lehet... emulálni tudja valami ótvar szar szemét szinten, amit a játékosok 99%a soha az életbe nem fog kirpóbálni, mert használhatatlan... hekkereknek, meg ügyes programozóknak jó kis délutáni szórakozás hogy valami szemétkupac dolgot összehozzanak rajta és jútúbon mutogassák hogy milyen jó dolog, de semmire, ismétlem SEMMIRE nem alkalmas, semmi köze a konzolhoz, ha lenne akkor itt lenne a vége a dolgonak.

Filmet nézni lehet, tudod a DVD... vagy ma már a HD és a blúréj, vagy ezeket letölheted a Sony vagy MS zárt rendszereirõl. Ez a zene hallagatás meg olyan dolog hogy a leghasznosabb funkcója a játékok alatti zenélés, más nemigen, de ezt is rettentõ kevesen használják, mert felesleges... tehát a konzolokat arra használják hogy játszanak semmi másra.

Dante73
Nagyon egyszerû a gondolatmenetem pedig, és korábban leírtam.
A lényeg egy szóban; NÉPSZERÛSÉG. A PC nem volt több, mint egy irodai adatfeldolgozó szerkezet. A népszerûséget a játékok, és az internet hozta meg számára. Ha bármelyik, a kettõ közül kiesett volna a korai idõkben, korántsem lenne ennyi belõlük, nem lenne ott a háztartások jelentõs hányadában. A konzol ezt a népszerûséget "lovagolta, lovagolja" meg, a mai napig. A játékok adták, és adják a fejlõdésének motorját, és biztosítják a viszonylagos olcsóságát.

A párhuzam nem ott van, hogy játékgépbõl vált volna személyi számítógéppé, (Bár, ha az elterjedésének okát nézzük, akkor így van!) Hanem hogy a funkciók összevonása, összeolvadása változtatta sikeressé.

Másrészt, nekem egyértelmûnek tûnik, hogy a konzolok egyre több funkcióra alkalmasak. Egyre inkább az egyik funkciója a játék, (Bár a fõ funkciója, de ma már csak az egyik) emellett, a Sony, és az M$ szándéka szerint családi szórakoztató központ. (Szerintem, ezt mindkét "nagy" konzolnál hallottuk már. Elég csak a Sony reklámkampányára, vagy a 360 menüjére nézni, ami helyenként kísértetiesen a Vista mása, vagy arra gondolni, hogy mikor hálózatra dugod, amin számítógép is van, mit is akar csinálni a box)

A számítógépek elterjedésének másik nagy oka a cserélhetõ alkatrészekben, illetve az ezzel a módszerrel elért olcsósága volt. Mintha a boxon már lenne cserélhetõ alkatrész...
Kis gondolati játék.
Létezik (durván) 3 féle HD felbontás. 720, 768, 1080, A nagyobbakkal már most is gondja van a konzoloknak. Már mindenki látott szerintem negyedelt textúrákat boxon. (én 2 éve láttam elõször) Megítélésem szerint, a következõ generáció nagy dobása az olcsó. és a drága konzol lesz. Egyik tudja majd ezt, a másik pedig azt a felbontást. Konzolosok oda lesznek, meg vissza, hogy milyen jó is ez nekik, mert így nem kell megvennie mindenkinek a drágábbat, nem kell lecserélni a plazmát, Nagy valószinüséggel, cserélhetõ is lesz a videókártya, mert úgy logikus. Innen, mi akadálya annak, hogy valamelyik játékgyártó azt mondja, neki a nagyobb videókártya teljesítménye is kevés?

Mondom, ez elméleti játék, nem látok a jövõbe. Mindössze a mai fejlõdési irányból állítottam fel, egy -szerintem- elég valószínû hipotézist. Mondhatnám azt is, hogy tovább gondoltam a dolgot, a jelenlegi információm alapján.
Tudom, hogy egy olcsóbb, és egy drágább vinyó nem feltétlenül jelenti ezt, de M$ üzletpolitikáját, és szemmel látható céljait, ez a lépés szolgálná ki leginkább.

1.

Tudtommal a C64-et irodai gépnek is használták, Magyarországon is számos helyen. Késõbb játékgéppé vált, és végülis ez is hozzájárult a vesztéhez. Az Amigát játékgépnek szánták eredetileg, de módosítottak a terven, és jelentek meg rá különbözõ felhasználói szoftverek, melyeket használtak is. Persze itthon inkább a C64 "burzsuj nagytestvéreként", ultimate játékgépként lett ismert.

2.

Ha valaki multifunkcionális gépet akar, akkor ha esze van, nem PS3-at vesz. Én ha eladó lennék, nem is ajánlanám. Már csak azért sem, mert PC-hez mérten ez még mindig játék, médialejátszás (és ez nem újdonság a konzoloknál sem), és lehet még fanatikusoknak Linuxszal szórakozni. Korábban is "hackelgettek" konzolokat (PS2-n is lehetett Windowst vagy Linuxot futtatni), csak kevésbé volt intézményes, tehát ez is csak egy megmaradott csökevénye a super computer image-nek.

Egy szék is használható sok mindenre. Lehet rajta ülni, befogható létra gyanánt, használható verekedéshez, terelgetheted vele a kecskét, egy vödrön csörömpölve zenélhetsz. Tehát a szék igazi multifuncionális eszköz?

Szerencsésebb multifuncionálisnak azt tekinteni, mely az adott feladatokat releváns, versenyképes szinten képes ellátni. A konzoloknál ez a játékat és a multimédiás lehetõségeket jelenti a mai napig. De lényegében nem lett önerõbõl multifunkcionálisabb, mint az elõzõ generáció képviselõi. Multifunkcionális készülékként a PS3 megmosolyogtató, és a konzol népszerûségén ez az irány éppen nem javított.

Konzolt tehát játék mellett legfeljebb médilejátszóként volt érdemes vásárolni eddig, de így is csak idõbeli megkötésekkel. Valaha a PS2 megérte asztai DVD-lejátszónak, ma már nem, most a PS3 játtssza el ugyanezt a szerepet.

Te ugy gondolod a PC a IBM keszulekektol indult ez tevedes, mar ramutattam.

Én pedig rámutattam, hogy a '80-as évek nagy játékplatformjai bemutatása indikálta a kiragadásomat, és mivel a mai PC-k az IBM PC-k, s nem a nem Commodore gépeinek leszármazottai, ennél a példánál ragadtam.

Azt viszont sajnálom, hogy az áltlaam feltet tkérdésre nem tudod te sem választ. Bár ennek fényében furcsának találom, hogy miért bólogatsz egy olyan állításra, melyet saját bevallásod szerint nem értesz.
Balumann
PS3-at szerintem nagyon sokan vettek a bluray miatt. Én legalábbis sokszor láttam fórumba, hogy *jobban megéri, mint venni egy bluray lejátszót...

[Jakuza]
Te ugy gondolod a PC a IBM keszulekektol indult ez tevedes, mar ramutattam. De felteszek ket kerdest.

1. a C64 es az Amiga 500 ami a ket legsikeresebb geptipus volt a korai szemelyi szamitogepek korszakaban, milyen gepek voltak ? Akar szazalekosan is levezetheted, funkcioiban mint jatek vagy celfeladat.
Ketlem, hogy olyan nagy multifunkcios gep lett volna a C64 es nem milliok jatekra hasznaltak volna.

2.
A PS3 szerinted nem multifunkcios gep.
Kerdeznek par dolgot, lehet rajta zenet hallgatni, videot nezni, internetezni, operacios rendszert futtatni, adatot tarolni rajta, vagy jatszani ?

Na most akkor jatekgep mert jatszani lehet rajta es tobbi funkciot nem lehet elerni rajta vagy forditva ?

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

A konzol megjelenesekor szimpla jatekgep volt. Ma mar nem az.

Igen, tud mást is, engem is részben lejátszóként érdekelne a PS3. De ettõl még továbbra sem valódi multifunkcionális készülék. Az lesz valaha? Elõbb-utóbb szerintem is eltûnnek a mai értelemben vett PC-k és konzolok (de ez jó sokára lesz, és fölösleges ennek mikéntjét itt eldöntenünk), de nem azért, mert a PS2 jó DVD lejátszásra, és nem azért, mert az embereknek kevés egy gép, mellyel csak játszani lehet

Amugy pedig mindenki tudja hogy akartak eladni a PS3-at jatekok nelkul ugyebar, beharangoztak multimedias keszuleknek.

Ezzel magam is példálóztam.

Hosszutavon eloretekintve meg bonyolultabb lesz a helyzet ezen az osvenyen jar a konzol amire Dante ramutatott.

Én elsõsorban azt a rámutatást kifogásoltam (nem tudom, hány nyelven kellene leírnom), hogy Dante szerint a PC célplatformból (játékgépbõl?) lett multifunkcionális gép. Máskülönben hogyan is vizionálhatná ugyanazt a konkrét, törvényszerû utat a konzoloknál?

Én ez utóbbit nem értem, biztos erre is pofonegyszerû a válasz, de megköszönném, ha ezt, de csak ezt kifejtenétek, hogy okulhassak.
[Jakuza]
Pedig aki megakarja erteni annak a szamara pofon egyszeru lesz.
A konzol megjelenesekor szimpla jatekgep volt. Ma mar nem az.
Lehet a szavakkal jatszani, hogy ma elsosorban, de ha valaki a tortenelemre ranez, az latja a valtozasokat.
Ma a konzol sem jatekgep. Multifunkcionalissa valt, es felepiteseben is egyre hasonlobba kezdett valni mint a PC. Amugy pedig mindenki tudja hogy akartak eladni a PS3-at jatekok nelkul ugyebar, beharangoztak multimedias keszuleknek.

Ezek tenyek, amik azt jelentik hogy a kornyezet a fejlodes eros rahatassal volt a konzolokra, es nem csak a technologia fejlodes, lasd mint internet, hanem maga a PC is.
Hosszutavon eloretekintve meg bonyolultabb lesz a helyzet ezen az osvenyen jar a konzol amire Dante ramutatott.

Igen, x86 1978 óta van, IBM PC viszont 1981-tõl, és én egyértelmûen az utóbbit említettem. De egyébkétn én számoltam el valamit gépelés közben, mert '85 ugrott be (holott még elõtte '81-re gondoltam amagam is), holott ez azért elég alapvetõ évszám egy laikus számára is. Mea culpa, ezt elnéztem.

Lényegében azt akartam ebbõl kihozni, hogy a PC-nek játékplatformként már igen hamar a konzolok harmadik generációja, elsõsorban a NES lett a konkurenciájuk, régóta van konzol és PC is, mindenféle szünet nélkül. (Milyen szünetrõl beszélhet Dante? Video game crash volt, de attól még voltak konzolok, PC-k.)

A PC pedig bizony mar regota multimedias termek, jo lenne a fogalmakkal tisztaban lenni.

Én is ugyanezt állítom. Folyamatosan. Csak nem írom le, mert am ultifunkcuionalitásból következik. Mibõl gondoljátok, hogy ebben véleménykülönbség van köztünk? Egyszerûen nem értem. (És most ide a drámai hatás kedvéért én is kitehetnék kismillió kérdõjelet, de eltekintek tõle.)

Mert valoban nem IBM PC klonnak nevezzuk a C64,Amiga vagy egyeb tipusu gepeket, de bizony azok is szemelyi szamitogepek voltak ami ugye jelenteseben szimplan PC (Personal Computer).

Nem konzolokként hivatkoztam rájuk, hanem alternatív játékplatformokként, melyek mellesleg sokáig egyértelmûen alkalmasabbak voltak erre a feladatra. Ha boncolgatnánk, akkor az IBM PC és a konzolok közé tehtnénk õket (a Commodore ugye elõ is rukkolt az Amiga CD32 konzoljával is ezek mellett), ahogy Dante is hivatkozott rájuk.

Viszont a(z IBM) PC útjáról beszélt, amit szerinte a konzolok is bejárnak jelenleg.

Tehát még egyszer:

(IBM) PC

Születésekor: multifunkcionális, ma: multifuncionális

Konzol

Születésekor: játékgép, ma: elsõsorban játékgép

Ezért nem értem, hogy milyen útról beszél Dante. Aligha a C64-re és az Amigára gondolt, elvégre éppen ezek nem léteznek ma, és nyilván nem ezeket az eltûnt neander-völgyieket tekinti a PC jelenjének. Az persze igaz, hogy a Commodore éppen az IBM PC és a Macintosh irodai elterjedésének is köszönhetõen maradt le a versenyben, de ebbõl kiindulva vizionálni a kényszerû multifunkcionálódást kissé erõltetett következtetés, már csak azért is, mert lám a Nintendo például nem vérzett el ebben a versenyben, pedig õk vegytiszta konzolokkal álltak elõ.
[Jakuza]
????

Eloszor is az elso x86-os architectura az 1978, mig a NES 1983-86 regiotol fuggoen.
De ha meg vitatkozni probalnal, akkor sem ildomos, mert a 286-osok is 82-ben lattak napvilagot, ami korabbra teheto mint a NES.

Hogy mi volt elotte azon meg kar vitazni, mert peldaul mit is sorolunk be a szemelyi szamitogep kategoriaba. Mert valoban nem IBM PC klonnak nevezzuk a C64,Amiga vagy egyeb tipusu gepeket, de bizony azok is szemelyi szamitogepek voltak ami ugye jelenteseben szimplan PC (Personal Computer).

A PC pedig bizony mar regota multimedias termek, jo lenne a fogalmakkal tisztaban lenni. MPC-1 (1991),MPC-2 (1993),MPC-3 (1996) ezt a licenszt pedig Software Publishers Association adta ki, melyek a kovetkezo cegekbol alltak akkoriban. Microsoft, Creative Labs, Dell, Gateway, Fujitsu.

Tehat eleve hibas a megkozelites amit hasznalsz, Dante73-nak ezekben a felvetesekben igaza volt.

A NES körülbelül egyidõs, a japán megjelenést tekintve pedig idõsebb is, mint maga az IBM PC. És ez már egy harmadik generációs konzol, utána is, közben is jött számos trónkövetelõ és utód, nem volt semmiféle szünet. A Commodore fixhardverei koptak sajnos el. A PC-nek csak az egyik funkciója volt (és mint említettem, a '80-as években még elmaradottabb is volt a riválisoktól, mint akár ma), hogy esetleg játszani is lehetett vele. Ez tény, én errõl beszélek, ha nem értesz egyet az okfejtésemmel, akkor kérlek ezt cáfold, mert ez a lényeg. Ezzel szemben a konzoloknál, a játék, A funkció, a mai napig is, ha idõnként számba veszik médialejátszóként is.

Pc, mint nem multimédiás termék? Ez számomra új...

Számomra is. Ilyet sneki nem állított (én folyamatosan a PC multifunkcionalitásáról beszélek), az imént találtad ezt leírni, hogy miért, azt nem tudom.

Netnél írtam, hogy korlátozott. Azaz, trélerek, demók, stb...

Tudom, de azért tértek ki a PS3-ra, mert annak koncepciója tényleg hasonlított az általad elképzelthez. Egyébként minek kellene ennél komolyabb net egy játékgépre? Hogy lepécézhesd? 😊 (Ezzel nem azt mondom, hogy nem lesz.) Sajnos (?) PC-n is ez a multi a jövõ, kissé én is ódzkodom tõle.

Nem tagadom, hogy lehet közelítõ pontokat találni (de a lényeg a mai napig nem változott, a definíciója lényegében ugyanaz maradt a konzolnak és a PC-nek egyaránt), de egyelõre fölösleges vizionálni különbözõ folyamatokat, pláne tényként kezelni, kijelenteni õket. Erre még a hardver- és konzolgyártók sem hivatottak, nemhogy mi.
Dante73
Amit itt leírsz, szép és logikus, viszont sajnos korántsem igaz....
A játékgépek evolúciója valamikor a 70'-es évek végén kezdõdött, mikor egy arc összerakta az elsõ TV-re köthetõ "ping-pong" gépet, avagy a TV Focit.
Ezután, inkább az IBM gépek kezdtek el terjedni, kissé elõttük, - párhuzamosan a Commondorok, amigák, Enterprise-ok. Amik, mai szemmel nézve inkább játék gépek, mint számítógépek, viszont a hagyományos értelemben semmiképp sem PC-k. Kis egyszerûsítéssel, a konzolok következõ generációja. Ezek mellett természetes ott volt, (bár, ha jól emlékszem kicsit késõbb, a nintendo. Aztán szünet. Próbálkozások voltak ugyan, kevés sikerrel. A konzol beleolvadt, az immár megfizethetõ, IBM kompatibilis gépekbe, mert felvette a funkciót.
Az egyszerûsége a multifunkcionalitása, lenyomta a "konzolt".

Pc, mint nem multimédiás termék? Ez számomra új... Én akkor tévedésbõl hallgatok zenét, nézek sorozatokat, filmeket a gépemen... A szobámban van egy TV, egy Dvd lejátszó, amiben mindig van készenlétben egy film, ha nem tudnék aludni, és egy elromlott hifitorony, aminek a javítás 1000 forint lenne. De minek javíttassam meg? Tv most sem megy. Egész nap be sem kapcsoltam. Ellenben ma 4-5 részt megnéztem a Star Trek Voyagerbõl. Mellesleg a Vista-ban már külön Médiatár kapott helyet, annyira nem ebbe az irányba halad.
Netnél írtam, hogy korlátozott. Azaz, trélerek, demók, stb... Szabályozott internet, az interneten belül, ami minden adatot összegyûjt rólad. Marhára tetszik.... És, sajnos egyre több játék, már PC-n is ezt csinálja. Már nekem is van gamertag-om, igaz, nem engedtem ki a netre. Ezzel, az M$ eleve ki is zárt engem néhány játék multijából, ugyanis ezen a rendszeren nem vagyok hajlandó játszani. (Tudom, egyéni szociális problémám. Mindössze nem tetszik ez az erõszakos modell.... Míg meg lehet oldani anélkül, addig azt használom. )

Hiába sikeres a konzol, mint konzol, ha az elvárások nõnek vele szemben. Most hallani a hangokat, hogy mér nem lehet rögzíteni a játékot, mért nem lehet kilopni képet, egyebek. Ezt Sony is, M$ is hallja. Tehát a következõ generációban benne lesz. Nem értem, mi magas ezen nektek. Egyre több funkciót zsúfolnak bele, ezzel párhuzamosan megjelent az elsõ, cserélhetõ hardwerelem. Tehát, jön a többi is. Mindig így mûködött, mûködik.
Logika. Semmi több.

nézzél meg friss teszteket, új játékoknál simán tud annyit a vista mint az xp, néhol még gyorsabb is

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Tisztázzuk, mind Magyarországon, mind a világszerte irodai - és természetesen - iskolai gépként terjedt el, mely alkalmas játékra is, és voltak olyan családok, ahol valóban a gyereknek vették játszani (tehát multifuncionális gép volt már akkor is, csak játék szempontjából hátrábbról kezdte, mint ahol akár most tart, de fõleg ahová '90-es években el is jutott). Tehát a játék már kezdettõl csak egy funkció volt a sok közül. A konzolok hogyan is terjedtek el? Mint csak és kizárólag játékra alkalmas gépek. Tehát egyáltalán nem ugyanaz a kiindulási pont.

Jelenleg a PC ugyanúgy multifunkcionális, a hardverek ereje nõtt, a Commodore beadta a kulcsot, a világ megváltozott (internet, digitális világ stb). A konzol játékra van, mint kezdetben. Viszont már szóba jöhet multimédia lejátszásra alkalmas eszközként. Miért? Mert a PC ebben az értelemben nem is létezõ útját járja? Nem. Azért, mert a játékok növekvõ méretei helyett átálltak a cartridge-oknál olcsóbban gyártható CD-re, DVD-re, és olyan cég is beszállt, aki érdekelt a saját formátumainak ilyetén formában való népszerûsítésében.

Az egy más kérdés, hogy PS3 segítségével lehet valamilyen szinten netezni, vicc szinten lehet hazsnálhataltanul lassú XP-t is Linux alá (?) hackelni, de ez ott egy plusz dolog, a játék és a multimédia mellett. A PC-n mindez az alapkoncepció része. Ha a Sony úgy dönt, talán a PS4-bõl ki is gyomlálják ezt a supercomputer image-et támogató feature-t (van még addig pár év, senki nem tudhatja teljes biztonsággal, hogy mi lesz). Mert a Sony eredetileg konzolnál valóban többnek hirdette a PS3-at (és mitn kiderült, nem ez lett a nextgenség kvintesszenciája). Nem lett az, és azóta ezzel az úttal verbálisan szakítottak is. A Wii és az Xbox 360 piaci sikere sem azt suggalja, hogy az emberek ne játékkonzolként tekintenének a játékkonzolokra.

Viszont 10-15 év, és összeolvadnak. Hogy ezt hogy fogjuk hívni? Lehet, nem Pc-nek, hanem valami másnak.

Ezt mondom én is, addigra akár ez megtörténhet, ezért van értelme komoylan beszélgetni legfeljebb a következõ és az azutáni generációról. Egy cég becsõdölése vagy kivonulása felülírhat mindent, ahogy maga a technikai fejlõdés is. Állítani valaminek a törvényszerû bekövetkezetét, abból levezetve, hogy a multifunkcionális PC mára multifunkcionális PC-vé vált (ha a környék gyerekeinek körében anno a játék miatt is vált népszerûvé...), szerintem csupán hasraütéssszerû tipp ebben a kontextusban. Ettõl függeltenül bejöhet. Ahogy a világvége is. Megjósoljam? A Commodore példája és a Grim Fandango üzleti bukása is mutatja, nagyon közel járunk hozzá...