152
Az olajprobléma után már itt is a következő: Mad Max a láthatáron!
  • dregnarr1 #152
    Már több éve tudják ezt a nagyvállalatok, volt/van is belőle balhé, Nestlé ugyanis saját kezében akarja tartani a -többek között- ottani vízkészleteket, nem osztva azt meg az ott élőkkel.
  • Molnibalage
    #151
    Érdekes. A bibi akkor lesz, ha felelőtlenül elpazarolják vagy neadjisten elszennyezik. Ezen felül az ilyen vízkészletek nem tartanak fel valamiféle egyensúlyt a talaj szerkezetében?
  • Desiderata #150
    Műhold kutatta fel az ivóvizet Kenya félsivatagos részén

    "Két hatalmas víztározó is nyugszik Kenya legszárazabb és egyben legszegényebb térsége alatt. Az Unesco által támogatott műholdas megfigyelőrendszer szerint Turkana alatt - állítólag nem is túl mélyen - több milliárd köbméter vizet tárol a föld. Kenya máris azt tervezi, hogy újabb területeket vizsgál meg a magasból, hogy kiderüljön, hol van még ekkora kincs."
  • gyepesjoint
    #149
    hát igen,és ebből megint a kis országoknak lesz nagyon nagy problémájuk,mert rá leszünk szorulva megint egy nagyhatalom segitségére...lásd földgáz---<oroszok..
  • Tetsuo
    #148
    Energia:
    Új tenyészreaktorok

    Fúziós energia

    Osszefoglalás

    Magyar vonatkozás:
    Szivattyús tározós eromuvek

    Decentralizalás

    Víz:
    Ivóvízhiány

    Víztolvajok

    A 2003-as ENSz-jelentes pedig beigazolodni latszik..
  • Tetsuo
    #147
    :) Az meg nem fog tobb aramot termelni mint amit beleadnak.. messze vagyunk meg a hasznalatatol sajna.
  • degenerator
    #146
    arra kéne elsősorban gondolni, hogy az édesvizet elsősorban az ipar használja. amíg egy egység vizet kap egy forintért, addig okés. de ha tengerből kell kinyerni, és felmegy az ára 10-20, de akár száz forintra, az már egy picit átalakíthatja az életszínvonalat.
  • gyepesjoint
    #145
    azért az energia az teljesen más tészta,amíg van szél,van nap,van geotermikus energia,addig nem lesz probléma!! ha meg már szóba hoztad a fúziós erőmüvet,Franciaországban már tavaly megindultak a munkálatok,és 2016-2020 között már be is indul a szakértők szerint...
  • MuldR
    #144
    Ahol leginkabb gond lesz, azok a sivatagosabb reszek. Ott meg van nap, szoval el lehet latni napenergiaval.
  • Tetsuo
    #143
    "biztos lesznek" :) akkor az energiaval sincs semmi gond, biztos lesznek fuzios eromuvek minden bokorban.. :P
  • gyepesjoint
    #142
    amíg lesznek óceánok-tengerek addig szerintem,MONDOM SZERINTEM(még mielőtt valaki leugatna) nem lesznek akkora próblémája az emberiségnek,mivel 20-30 év múlva biztos lesznek olyan technológiák,amivel a fejlettebb országok akármelyik óceánból-tengerből tudnak kinyerni 100%-os ivóvizet! de az biztos,ha ez bekövetkezik,akkor a hírekben nem árfolyamokról lesz szó,meg benzin áremelésekről,hanem a víz piaci áráról...
  • [NST]Cifu
    #141
    Hát igen, ahol nem tekintenek előre... egy olyan ország, amelynek a határvonalainak fele tenger vagy óceán, és folyamatos vízhiánnyal küzd, egyszerűen mellőzi a tengervízsótlanításban rejlő lehetőségeket (igen, még úgy is, hogy Jemen elégé szegény ország, de például India és Pakisztán is részben ilyen módon jut ivóvízhez).
  • degenerator
    #140
    ahol elfogy a víz
  • degenerator
    #139
    egy érdekes cikk
  • Pluskast
    #138
    Nein. Es ist wegen den Menschen....
  • degenerator
    #137
    um gottes willen...
  • Pluskast
    #136
    És ezt valaki olvasta már?

    Szerintem elég durva....
  • degenerator
    #135
    nos nem kívánok beleugatni jobban a témában, nade hogy ne lenne majd vízhiány...persze, az átlagember számára borsos áron elő lehet majd állítani sósvízből. nade az iparnak is? hogy meg fognka ugrani az árak. no és a mezőgazdaság? elfelejtettétek, hogy édesvízzel locsolják a növényeket?

    két érdekesség:

    a kivonható talajvíz átlagos, teljes megújulási ciklusa a Közel-Keleten 1200-1300 év (tehát ennyi kell, hogy csapadékból, a beduinok és tevéik vizeletéből meg innen-onnan újratermelődjön azokban a föld alatti tározókban), nem nehéz prognózisokat felállítani: ha ennek a víztartaléknak a kinyerése és felhasználása a jelenlegi feszített ütemben folyik, nemcsak a természetes, föld alatti víztározók 30-50 éven belüli kiürülésével kell számolni.



    Szaúd-Arábia (a térség többi államához hasonlóan) presztízskérdést csinál a saját vízből – már amióta (és ameddig) a kőolajból származó bevételei ezt megengedik. Mezőgazdászok, hidrológusok és katonák 1992-ben elszörnyedve mesélték egymásnak nemzetközi konferenciák szüneteiben a negyedik és a hatodik ital között, hogy a roppant konzervatív sivatagi monarchia rekordnagyságú, négy millió tonnát valamivel meghaladó gabonatermésének öntözését – a boldogult emlékezetű Fahd király személyes utasítására – hónapokon keresztül saját talajvíz-tartalékaikból fedezték. A fúrások, a csőrendszerek lefektetése, az öntözőcsatornák megtervezése és kiépítése, a 40-45 fokos hőségben villámgyorsan párolgó víz folyamatos pótlása összesen 2,2 milliárd (olaj)dollárjába került az országnak, miközben a fenti, észveszejtő áron megtermelt gabonamennyiséget 650 millió dollárért bármelyik kanadai, amerikai vagy európai exportőr boldogan a rijádi raktárak kapujáig szállította volna, s nem utolsósorban megmaradt volna több tízmillió köbméter ivóvizük…
  • norbre
    #134
    amúgy jobbhíján én is csapvizet iszom mert a petpalackgyűjtést nem kultiválom de nem volt még semmi bajom..
    viszont az orvos ismerősöm akinél ezt a desztillálást megcsináltuk azt mondta hogy ennek a "pesti csapvízivásnak" nem most lessz meg a hatása hanem 10-15-20 év múlva mert akkorra épül be a szervezetünkbe annyi káros anyag ami már gondot okozhat.. nemtudom igaza van-e, nem vagyok se orvos se biológus de elgondolkodtató
  • norbre
    #133
    "És hogy a témánál maradjunk nincs vízhiány és nem is lesz"

    a nem lévő vízhiány probléma
  • norbre
    #132
    azt azért megkérdezném tutod-e mi marad a pesti víz desztillálása után és mi marad egy ihatónak jelölt forrás vizének desztillálása után, és vajon mi az a "szép zöld cuccos"?

    amúgymeg nem akarok belemenni a ki hallot többet versenybe, való igaz amíg meg nem pusztulok egyre többet hallok majd, de hidd el barátom ismerek pár embert magamon kívül aki rendszeresen túrázik elég sokfelé határon innen és túl is és ilyenről még senkitől nem hallottam
  • Kovács legény
    #131
    világéletemben azt ittam és iszom , valszeg jó a gyomrom mert külföldön is csapvizet iszom és soha semmi bajom nem volt tőle mig mindenki más széthányta fosta magát egy kortytól:D
  • MuldR
    #130
    Hat itt pesten meg nem lattam embert csapvizet inni. :)
  • Kovács legény
    #129
    jah és desztillálj le egy forrás,patak,kút vizet meglátod hogy ott mi marad jó kis forrásvizet csak hagyd állni egy pár napig és meglátod a szép zőld cuccost.
    Nem azt mondom, hogy a pesti víz tisztább azoknál de minden vízben van valami szar a hegyi patakokban persze nincs klór meg annyi nehézfém de egy sima 500forintos mikroszkóppal megnézve elég nagy benne a mozgás amihez nincs hozzászokva az átlagember és jön a láz,fosás,hányás

    És hogy a témánál maradjunk nincs vízhiány és nem is lesz
  • Kovács legény
    #128
    keveset hallottál még;D
  • Kovács legény
    #127
    melyik városban laksz?
  • CELL9999
    #126
    Nem mondok újat azzal h a Pestiek a Duna genyás vízét isszák...jah bocs párszor átmegy a szűrőn"+1000tonna" klórt belebasznak...ezt iszod...egészségedre
  • norbre
    #125
    én meg annyit hogy nem hallottam még olyanról akinek forrásvíztől bármi baja lett volna :)

    viszont megkeresem neked azt a képet amit egy ismerősömnél csináltam miután desztilláltuk a bp-i csapvizet.. erősen elgondolkoztam hogy igyak-e még utána a csapvízból..
  • Kovács legény
    #124
    forralás után jah
    csak annyit akartam mondani, hogy ált a tiszta patak,forrás vizek sem "tiszták" mert olyan élővilág van bennük ami teljesen felcseszi az emberi gyomrot.
    És tartom magam ahoz hogy jó a csapvíz, világ egyik legjobb csapvize van nálunk.
  • norbre
    #123
    hát én túrázom már pár éve rendszeresen és folyamatosan forrásokból iszunk de még nem hallottam hogy bárkinek is baja lett volna ilyesmitől.. sőt patakból is vettünk már vizet nem egyszer amit ugyan forralás után de szintén megittunk és semmi bajunk nem lett..
  • degenerator
    #122
    én ittam a hétforrás vizéből, semmi bajon nem lett, meg a fátyol vízesésnél se. nem is ismerek olyat, akik attól rosszul lettek volna.

    egyébként a természet tisztítja magát, szóval azért a földalatti vizek, ha nincsenek direkt szennyezve, általában tiszták.
  • Kovács legény
    #121
    bármilyen meglepő a víz túl sok helyről nem jöhet;)
    amúgymeg tök mindegy hogy föld alól folyóból vagy tóból van a víz ugyanolyan redvás és tisztítani kell. Menj fel az érintetlen hegyekbe és igyál friss forrásvizet, garantált 40fokos láz és fosás 1hétig a vízben lévő élővilágtól.
    Gyomor válogatja ki mit tud meginni, nekem spec semmilyen országban nem volt bajom még a csapvíztől így iszom azt. Aki nem bírja nem issza, ennyi.
  • degenerator
    #120
    igaz, összekevertem a kettőt, elnézést.
  • degenerator
    #119
    gratulálok az elfogulatlanságodhoz. no mindegy

    szögezzük le elsőként: szegeden a csapból nem víz folyik! ittam egyszer belőle, hánytam is egy nagyot, köszönöm, többet soha

    aztán: nem tudom, ismered e nyugat magyarországot, de bármily meglepő számodra, ott forrásokból szerzik a vizet. pl szombathelyen tuti. a 100%a a fogyasztásnak forrásokból jön, és föld alatti "folyókból."

    ez meg csak érdekesség
  • l33t
    #118
    Én nem a médiának hiszek, hanem annak, hogy mikor annyira nagyon kurvára nem vagyok szomjas, akkor a csapvíz UNDORÍTÓ és inkább iszom ásványvizet...
  • Kovács legény
    #117
    te is azt iszod, szerinted az üditő gyárak sarki jeget olvasztanak, az üdítőhöz?
  • Kovács legény
    #116
    semmi baja sincs a csapvíznek, nyugottan lehet inni, az ásványvizek és víztisztitók korában persze hogy azt nyomja a média hogy ne igyad...
  • l33t
    #115
    3 millió ember aki dolgozik
  • sz4bolcs
    #114
    Állítólag mélyfúrású kutakból, ami nem forrásvíz.
  • Tinman #113
    Egyből leflameltelek, de a lényeget elfelejtettem a "ne fürgyé' le" szöveghez elmondani.

    Mégpedig: Tény, hogy a savköpeny nagyon fontos, ezt a divatos tisztálkodószerek nagy %-a egy idő után olyan szépen legyengíti, minden tisztálkodáskor, hogy öröm nézni. A PH semleges és kevés mesterséges adalékanyaggal ellátott szerek naponta használhatók.

    A jó taktika egyébkén az, ha PH neutral terméket használunk 1. nap (tusolás), 2. nap egy gyenge fürdősó/tengeri só kombót vetünk be, 3. nap pedig sima langyos víz és semmi más (tusolás), majd újra elölről az egészet.

    Aki túl sokat fürdik (napi 1-nél több), ráadásul szappannal, nem PH semleges szerekkel, az előbb-utóbb egy nagyon érzékeny bőr tulajdonosa lesz, amely nem túlzottan lesz képes ellenállni a környezeti terheléseknek, ekcéma, allergia is kialakulhat.

    Aki 3 naponta fürdik, vagy még több az hagyja elszaporodni a 3 nap alatt rákerült ill. már meglévő baktériumokat, így pattanásos, gyulladt bőrrel, ekcémával is szembesülhet, a bőr védekezőképessége pedig annyira legyengülhet, hogy elkezd hámlani ill. már belső problémák is jelentkezhetnek.

    Aki pedig nagyon ritkán tisztálkodik, annak a várható élettartama 10-15 évvel csökkenhet.

    Fürgyé' le!