204
C++ / Játék fejlesztés / Saját Projectek
  • Japep
    Hello!
    Nem játék, de C... :)
    Valaki ránézne erre?

Köszi előre is!
  • blackgamer
    uh, mégegy játékfejlesztős topik? hány van belőle? :)

valaki indul a rombolásos minigame versenyen?
  • KILLER2
    Mindegy, picit elcseszett is volt a leírás, mert elég ciki, hogy az összes tömb kiírást elcseszték a példákban.
    Ebben a main dologban pedig nekem a végére egy getch a szimpatikusabb. Amíg pascalt tanultam (meg suliban fogok is még), addig így szoktam meg.
  • Facek
    void main (a sima main) az amikor nincs semmilyen visszatérési értéke a függvénynek, így nem is ad vissza semmit és bezárul. Ki lehet játszani egy getch-val a program végére írva így addig nem zárul be míg nem nyomsz meg egy karaktert. Int main-ba pedig kell egy visszatérési érték, általában ez a return 0; .
    A tömb méretét meg mindegy hogy define-al adod e meg:

#define A 10
    main....
    int x[A];

Vagy:

main...
    int x[10];

Annyiban más hogyha több helyen is használod a 10-es számot, helyére egy karaktert írva kis helyet spórolsz meg.
  • silur
    Én is most tanulom a C nyelvet killer de én nem olvastam ilyesmit.
    a tömb méretét sizeoffal kell megadni de sztem nem #define-nel.
    Énpedigazt nem értem hogy a példákban mért adják a main fügvényt csak:
    main()-nek mert ekkor csak 1 pillanatra jelenik meg az ablak.
    én mindig int main(int argc,char *argc[])-t adok.
  • repvez
    Nekem van egy egyszerü progim ami képleteket számol ki, de azt nem tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy az eredményeket grafikus formában tudjam ábrázolni egy koordináta rendszerben.
    Devc++ használok és eddig még csak a cin és a cout parancokkal vagyok tisztába.
    Tehát azt tudom hogy még azt kéne megoldanom, hogy a képletbe egy megadott intervallumon belül helyettesitsen be számokat és az igy kapott eredményeket ábrázolja, ugy hogy az egyik képlet eredménye az X a másiké az Y koordinátát határozná meg.Remélem érthetö hogy mit akarok kihozni belöle.
    A felhajtóerö és a légellenállás viszonyát akarom ábrázolni.
  • KILLER2
    Hát, amint nézem, ebben a leírásban az összes helyen elcseszték a tömbök kiírását, de legalább a többi, ahol nincs tömb, ott úgy néz ki, hogy jó, legalábbis amit lefuttattam, az jó.
    De akkor ilyen helyzetben pontosan hogyan kell kiiratni egy tömböt ilyen helyzetben, azaz hogy lenne helyesen az alábbi kód?
  • KILLER2
    További problémám, hogy Dev C++-t használok, 1az1be bemásoltam az alábbi példakódot, de fordításkor hibát ír ki. A 9. sorban, azaz a "prinf(”a[%d]=”,i);-nél valami nem tetszik neki. Nem másolnám be, hogy miket ír ki, mert kapok lent néhány sort, de ami ehhez a sorhoz kapcsolódik és szembetűnő, az ez: syntax error before '%' token.
    Várom az ötleteket.
    Azért nem túl biztató, hogy a leírás, amiből tanulom a nyelvet, olyan példát hoz, amiben hiba van.
  • KILLER2
    Csak hogy tisztább legyen, itt a teljes példa:
    "Példaként nézzük meg hogyan lehet egy 10 hosszúságú vektor elemeit beolvasni, és összegezni:
    #include <stdio.h>
    #define SZAM 10
    main()
    {
    int a[10];
    int s=0,i;
    for (i=0; i<SZAM;i++)
    {
    prinf(”a[%d]=”,i);
    scanf(”%d”,&a[i]);
    s+=a[i];
    }
    printf(”\n Az összeg: %d”,s);
    }"
  • KILLER2
    Nem feltétlen ide illik, de itt van a legtöbb hozzáértő. Szóval az van, hogy egy leírás alapján elkezdtem tanulgatni a C-t, de egy részt nem igazán értek a tömböknél. Ez van a leírásban:

A tömb méretét akár futásidőben is meg tudjuk mondani. Ha egy program tesztelése során
    változtatjuk egy tömb méretét (új elemeket veszünk fel a fölsorolásba), akkor érdemes a
    definíciós részben a következő sor beszúrni:
    #DEFINE MERET (sizeof(b)/sizeof(b[0]))

Erre később mutat egy példát is, ahol ezt írja be:
    #define SZAM 10

Ezzel nekem annyi a bajom, hogy akkor most nem értem, hogy itt mit hova kell írni. Valaki nem tudná nekem röviden leírni, hogy pontosan hova és mit kell írni ebben a define cuccban? Mert így most kicsit bezavart, hogy ahol mutatja, ott van zárójel, meg minden, a példában meg csak egy név és egy szám.
  • silur
    köszi a lelkesedést és a segitséget de már megoldottam:)
  • Facek
    másold be az egész progi forráskódját akkor biztos megtudjuk mondani
  • silur
    figy én kezdő vok ebben és c-ben próbálok 1 számológépet irni.
    de csak 1 műveletet tud elvégezni.:(
    if-ekkel és switch-ekkel próbáltam megoldani ha pl az operátor amit a felhasználó ir - akkor kivonást végezzen.de nem ismeri fel az operátor és ha azt mondom neki h. 1x1 akkor az eredmény neki 24464.
    pls segisetek
  • InterFoxSOFT
    Sexy Galaxy

A nevéből leszűrhető, hogy egy percig sem szabad komolyan venni magát a játékot.
    Stílusát tekintve JRPG a régi kemény és tartalmas fajtából, nyakon öntve egy nagy adag idiotizmussal!:D
    A grafix nem végleges, ilyen NES szinten fog maradni, de alaposan bele kell még nyúlnom, hogy azt a hangulatot árassza amit szeretnék.
  • KILLER2
    Ez is egy jó kérdés :)
    Közben én is tanulgatom a C-t. Meglátom, hogy meddig jutok vele. Ha sikerül normálisan megtanulnom (ez egy olyan szintet jelent, hogy valami kis szart meg tudok csinálni), akkor lehet, hogy én is összedobnék vele valami Mario szerű cuccot vagy valami 2D shootert.
  • Vass Gábor
    Ez mi lesz?
  • InterFoxSOFT
    Én csináltam, illetve csinálom.
  • KILLER2
    Jól néz ki. Nem egy Crysis, de ha te csinálod, akkor szép munka! :)
  • InterFoxSOFT

kicsit később bővebben is beszélek róla!:)
  • KILLER2
    Persze, én főként azt akarom itt megemlíteni, hogy bejön valaki (ez most nem azt jelenti, hogy én itt most akárkit is le akarok hülyézni), hogy ezt meg azt akarja csinálni és emellett azt sem tudja, hogy mi az a C++.
  • Dj Faustus #104
    Mint mondtam az elvi lehetőség adott - akár írhat programot is rá.
    Hogy gyakorlatilag kell-e (a törlés például megoldható valamilyen állománykezelőből, a telepítőprogram, meg elkészíthető alkalmazásból), vagy meg tudja írni az más kérdés.
  • KILLER2
    Nem mondom, hogy hozzáértő vagyok, mert nem vagyok és kötekedni sem akarok, de úgy tetszik, hogy bejön valaki, hogy ezt meg azt lehetne-e és olyanokat kérdez, aminek semmi köze a témához és mindezt úgy, hogy azt se tudja, hogy mi az a C++.
  • Dj Faustus #102
    "hogy átalakitani azt a telepitőt?"
    Úgy átalakítani, hogy előbb az egyik DVD-ről kérje be az anyagot, majd a másikról.

"aztán töröljrk de akkor nem műkődik jól?"
    Nem aztán törölje. Vagy törölni olyan állományokat a játékból amelyek nem "annyira fontosak", amelyek megléte nélkül még játszható a játék (DirectX telepítő, más játékok demója, esetleg intró), vagy szétszedni 2 DVD-re.
  • Vass Gábor
    hogy átalakitani azt a telepitőt? aztán töröljrk de akkor nem műkődik jól?
    Ezt kérdezi.
  • Vass Gábor
    Aha, értem, csak az egyik barátomnak kellett.
  • Dj Faustus #99
    Az elvi lehetőség megvan rá (a programokat programnyelven írják, C++-ban, Delphiben, Visual Basicben,...), csak 8,54 GByte-nyi (a DVD9 ennyi adatot tud tárolni) adatból 3,84 GByte-nyi adatot "el kell tüntetni", hogy ráférjen 4,7 GByte-os DVD5-ös lemezre. Vagy több lemezre szét kell szedni (ekkor viszont a játék telepítőjét át kell alakítani, vagy új telepítőt készíteni) - de ahány játék, annyi fajta "könyvtárszerkezet" van.
  • Vass Gábor
    Ezzel a progival lehet ilyet is csinálni olyan progi kéne amivel DVD9 ből lehet DVD5 be konvertálni illetve irni a játékokat?
  • KILLER2
    Sajnos nem, mivel én nem használok ilyeneket. Amiket írtam, azoknak a nevét tudom (nem biztos, hogy jól), de nem nehéz találni néhányat.
  • MuldR
    Tudsz valami konkret jatekprogramkeszitoprogramot? Megneznek egy ilyet.
  • KILLER2
    Engem nem foglalkoztat túlzottan az a játék. De ha rendesen megfizetik őket és nincs határidő, akkor hülyék lesznek dolgozni.
  • Vass Gábor
    Hát igen azok se maradhatnak el, de ez már nevetséges hogy ennyi évig tart, azt hallottam hogy nekik nincs is határidejük, azt azért nem haladnak úgy vannak vele, hogy ráérnek elkészíteni.
  • KILLER2
    Gondolom. De persze ott azért hozzáértők és többen. De az nem tudom, hogy miért ennyi idő alatt készül. Meg persze azért egy játék elkészítése nem csak ebből áll. Valamilyen nyelven megírják a játékmotort, közben készülnek hozzá a textúrák, modellek, hangok...
  • Vass Gábor
    Hát ja, azta akkor mindent bele kell adniuk.
    A duke nukem forevert is ezzel készítik?,mert már jó lenne ha elkészülne.
  • KILLER2
    A C++ az talán a legbonyolultabb programnyelv. Ezzel készülnek többnyire a játékok motorjai (nem csak kis szaroké, az összesé), valamint oprendszerek is. Nem akarok hülyeséget mondani, de asszem a windows is. Ez nem olyan, amit gondol egyet az ember és egyik napról a másikra megtanulja.
  • Vass Gábor
    Úristen, hát ez akkor tényleg nagyon bonyolult.
  • KILLER2
    Ja. De a játék stílusától függően én tudom javasolni, hogy ha eddig még nem foglalkoztál programozással, akkor ne akarj most C++ban játékot fejleszteni, hanem inkább keress valami erre készült programot, mert van, amelyikkel egész jókat lehet csinálni, nem csak egy olyat, mint amiket RPG Maker-ből látni.
    Ha C++ban csinálod, akkor először is kell a programnyelv ismerete. utána szépen meg kell írni a játékmotort, csinálni a modelleket a játékhoz, meg minden szart. Egy játékkészítő programnál már adott a játékmotor és többnyire adnak mellé egy rakat modellt, textúrát, hangot és nem kell mindent magadnak csinálni, mert így, hogy megtanulni a C++-t és csinálni a semmiből egy játékot, szerintem jó pár éves vállalkozás.
  • Vass Gábor
    Hát sejtettem, de azért meg lehet tanulni ha akarja az ember.
  • KILLER2
    Hátőőőőőő. Ez nem mondható programnak, ez egy programnyelv. És igen, ezzel lehet csinálni játékot, de ahhoz kell némi hozzáértés (nem is kevés)
  • Vass Gábor
    Ezzel a C++.-szal.
  • KILLER2
    Milyen programmal?