79
-
Doktor Kotász #39 Egyébként a gelembok sem mágneses vonalak mentén tájékozódnak, hanem a tereptárgyakat követik. Egy kísérletben elvitték a galambokat cikk-cakkban, és jellegzetes tereptárgyakat mutattak nekik. Víztorony, vasútiátjáró, hegy, tó, stb. A tereptárgyak mentén repültek haza, és nem légvonalban. Ha a kísérletet sokszor megismételték, a galambok rájöttek, hogy kerülő úton jutottak haza, és újraszervezték az útjukat. A végén már közel légvonalban repültek, mert tudták mi hol van. -
Doktor Kotász #38 "Érdekes módon sok ember (pl. én is) érezzük ha mondjuk bekapcsolod a tévét (CRT). Nagyon magas sípoló hangot hallat. Ez lehet szerkezeti eredetű, de az is lehet, hogy az elektromágneses tér teszi. Csak könnyen hozzá szokik az ember füle. Lusta népség az emberiség...
Szóval túl sok itt a kérdés Mr. Kominis..."
A tévé bekapcsolását azért hallod, mert az eltérítő tekercsek a sorfrekvencián rezegtetik a tekercs vasmagját, de okozhatja ezt az is, hogy a kondenzátorok lemezei rezegnek pont ezen a frekvencián.
A tekercs vasmagját éppen ezért öntik le műanyaggal. Ezzel is a rezgését próbálják meg csökkenteni. -
Akkor nem jó helyen jársz.
Jobb ha tudod itt mindenki elméleti fizikus, matek zseni, biokémikus, pihenésképpen pedig elektronikával foglalkozik.
Aki nem, az biztosan meg van győzödve arról, hogy ha a világ nem érthető meg józan paraszti ésszel akkor az nincs is.
És a föld igenis lapos, isten teremtette, és mi vagyunk a világ közepe. -
Archenemy #36 "nem lehet, hogy egyszerűen csak jó memóriájuk "
Postagalambokat lefedett kalitkaban viszik, olyan kiserlet is volt, hogy egy lemezjatszon vegig forgattak kozben. Nem memoria-alapu, max. mikor mar a kozelben van, es felismeri a kornyeket. -
nickwearby #35 Az is érdekes, hogy van olyan kutya, amelyik visszatalál, és van, aki nem.
Bár annyira háziasított és túltenyésztett faj, hogy nem épp a legjobb kutatási alanynak. -
brueni #34 nem lehet, hogy egyszerűen csak jó memóriájuk és ösztöneik vannak?
mellesleg honnan tudjuk, hogy nem lehet érzékelni a mágneses erővonalakat úgy, mint pl a hallás, vagy szaglás
azonkívül, mi van, ha változnak az erővonalak irányai, görbületei, vízerek, satöbbik, a geológiai, tektonikai mozgások, meg egyéb emeberi beavatkozás, építkezés, mágnesvasút, tökömtudja mik miatt? -
toto66 #33 A madarak pedig nem... -
toto66 #32 A kutyáknál vizsgálták, hogy talál haza, nos azt a taktikát követi, ha ismeretlen helyen van, hogy spirális vonalban halad, mig ismerős helyre nem érkezik... -
toto66 #31 A galambok érdekesk, mert hazatalálnak, nem csak észak és dél irányból, hanem kelet és nyugat irányból is...
Éjszakai szállításkor, illetve borult időben is.
Ehhez az embernek kevés az iránytű...
És a fény beesési szöge is kilőve... -
Archenemy #30 Jah, hát Galilei bírálói sem néztek bele a távcsövébe, hiszen az úgysem lehetséges, amit mond. Mint köztudott, levegőnél nehezebb anyaggal sem lehet repülni, fölösleges ezzel kísérletezni. A föld meg lapos, és a világ közepe.
Gyengébbek kedvéért: nem foglalok állást a parajelenségekben, mindössze az ilyen bigott hozzáállástól ("ez nem így van, mert csak, és aki szerint igen, az meg hülye") megyek a falnak. -
Turdus #29 Ezért ne nézz ismeretterjesztő csatornákat, mert hülyeségeket beszélnek.
látás szerve -
god25 #28 ...de az is lehet, hogy az UFO-k kisérletezték ki a madarakat az emberek evoluciójának figyelemmel kisérésére...
-
god25 #27 Nem olvastam végig a fórumot, de már 100x volt egy műsor vmelyik ismeretterjesztő csatornán a galambokról. Ott pontosan elmondták, hogy apró vas "darabkák" (mikro-ferrit-lapkák) vannak a galambok fejében, amivel képesek a mágneses mezőt lokalizálni. -
willcox #26 Ennek az egésznek semmi köze a mágneses erővonalak látáshoz, mert szerintem nem is látják. Még az sem biztos, hogy a mágneses erővonalak alapján tájékozódnak. A gólyák például mindig ugyanoda térnek vissza, és nem tartom valószínűnek, hogy a korábbi fészküket a mágneses erővonalak alapján találják meg. -
Turdus #25 Na már megint bulvár. Elkeserítő, komolyan.
Ad 1) a madarak NEM tudják érzékelni a mágnesességet, csak a fény beesési szögét, amit bizonyítottak is többször olyan kísérletekkel, melyben eltérítették a fényt tükrökkel, és lám, a madarak rossz irányba célozták meg északot. Ha mágnesességre figyelnének, ez nem fordulhatna elő.
Ad 2) mégis minek van ott a szemük mellett az ún. fésűszerv, ami tükéletesen alkalmas a beeső fény szögének mérésére?!?
Ennyit erről. -
nickwearby #24 Miért ne lehetne egy olyan egyszerű megoldás, hogy a madaraknak genetikailag benne van (ill. inkább kialakul) az agyukban egy komplett Föld-térkép?
Pl. a macskáknak is olyan fejlett tájékozódási képességük van,
hogy még most sem értjük pontosan, hogy csinálják; viszont azt már tudjuk, hogy elképesztő 3d-memóriával rendelkeznek.
Lehet ilyesmi a madaraknál is,
csak nem egy generációs, hanem már a génekkel öröklődik,
ezzel még azt is meg lehetne magyarázni, hogy olykor miért "tévednek".
Pl. vándormadarak olyan helyekre is visszatérnek,
ahol több 10 vagy 100 ezer éve nincs szárazföld.
Pedig több száz generáció van a korábbi és a mostaniak között.
A Föld mágneses terének valamilyen érzékelése meg lehet, hogy adalék,
ahogy mi emberek is főként látással tájékozódunk,
de ezt nagy mértékben segíti a hallásunk is. -
brueni #23 mi az extra a madár szemében? az ember, vagy a tyúk szeme miért nem tudja ugyanezt? mindenkinek van fényérzékeny fehérjéje. -
toto66 #22 Egyébként hallotam olyan kisérletről, hogy egy ketrecben tartott vándormadár viselkedését tanulmányozták, megváltoztatott mágneses erőtérben...
Az eredményre nem emlékszem... -
toto66 #21 Miért cinkét raktak a címhez, az nem vándormadár... -
Hát nem tudom... Ha az emberi test működését veszem figyelembe, az minden, csak nem egyszerű. Véleményem szerint ez a "túl bonyolult" érv nem más, mint indok arra, hogy még véletlenül se kelljen gondolkodni. -
És oké, hogy a madárkák elbújnak az eső elől, de mégis jó előre jelzők! Túl jók! -
Nekem ez a cikk kicsit olyan, mintha kényszerű érvekkel próbálnának egy máig ismeretlen dolgot megmagyarázni. Oké, hogy qvantum fizika áll mögötte, de akkor is belemagyarázás jellegű. Túl bonyolult az egész... És nem azért mert nem értjük. Szvsz a természet és minden, ami az eddig ismert univerzumban létrejött az egyszerűségre törekszik. Persze erről is van egy elég bonyi elméletem, de azt most inkább nem osztanám meg. Alapjában véve a madár szeme hasonló felépítésű a miénkhez. Miből gondolják, hogy kvázi látják a hullámokat a madarak? Szerintem sokkal egyszerűbben működhet a dolog és több, mint valószínű, hogy nem a szemükkel látják. Egyszerűen az idegrendszerük lehet annyira érzékeny, hogy érzik a mágneses vonalakat, vagy csak az északot (ugyebár a Föld pólusának rotációja megkergíti a madarakat). Vihar idején alacsonyan szállnak a madarak, majd a vihar kitörése előtt kiszámítható időben el is bújnak. Vajon miért? Lehet, hogy a EM vihar túl "hangos" nekik?
Érdekes módon sok ember (pl. én is) érezzük ha mondjuk bekapcsolod a tévét (CRT). Nagyon magas sípoló hangot hallat. Ez lehet szerkezeti eredetű, de az is lehet, hogy az elektromágneses tér teszi. Csak könnyen hozzá szokik az ember füle. Lusta népség az emberiség...
Szóval túl sok itt a kérdés Mr. Kominis...
<OFF> Hajrá roliika, én veled vagyok!</OFF>
-
de ha rájön h mindez nem igaz, akkor egy világ omlik benne össze...nem csoda, hogy menekül... -
feamatar #16 kérlek mutass már egy olyan videót ahol 1-2 méterről mozgatod, másrészt nem értem a 6os pontodat nem értem. a búra miben akadályozza meg ezen hullámok hatását? a kiskocsis analógiád helytelen.
".márpedig ha ez van akkor egyes atomok vagy anyagrészek nem pont ott vannak ahol épp állsz hanem bárhol..akár egyes részei Hawaion nyaralnak. :DD Nagyon kis részei. A tudatod pedig irányíthatja ezeket a kószáló részeket, mert a tudat mint olyan nem ennek a hullámtérnek a része amit most látunk, csak kicsit bele van ragadva."
ezek szerint ha lefedem búrával és mondjuk a búra alatt van egy kis körömdarabom, vagy egy hajszál akkor már működnie kéne, sőt még ennyi sem kell belőlem hogy ott legyen.
-
roliika #15 :) Jó a vizsgálat majdnem de alapvető problémák vannak vele.
Úgy közelíted meg a dolgot mint egy eszközt ami előállít valamit, és megnézed mi a bemenet és mit kapsz...pedig ha ismeretlennel állsz szemben nem biztos, hogy ez jó módszer.
1. Nézd meg a linkelt videót rakd össze magad, az Egely effektus alapján csináltam, működik ez is.
2. Vedd észre, hogy kéz nélkül 1-2 méter távolságból is működik a dolog, és figyeld meg, hogy bizony csak akkor mozog ha figyelsz rá.
4. Mivel a levegőt könnyebb megforgatni mint a hmm..."sűrűbb hullámokból" álló tárgyakat ezért először az kezd mozogni, és utána a kerék, de ebből nem következik, hogy bármelyik is forgatná a másikat.
5. Próbálkozhatsz, műkézzel, vagy bármilyen művi dologgal, ha te nem vagy egy helységben a kísérlet tárgyával, az vagy egyáltalán nem fog forogni, vagy nem úgy ahogy szeretnéd vagy elvárnád.
6. És végezetül a búrás dolog. Ha egy kiskocsit egy búrával lefedsz, és a búrát meglököd, miért várod, hogy a kocsi mozogjon???
Mozoghat, ha a búra pórusos szerkezetű, esetleg lyukak vannak rajta.
Megjegyzés: Ez egy régi felfedezés, de rossz volt régen is meg most is a megközelítése a dolognak. Ezt egy erdész vette először észre, és ő úgy gondolta, hogy minden élő anyagot jellemez egyfajta térerő ami forgatónyomatékot hoz létre.
Egely György szerint szintén minden élő anyag körül forgatónyomaték jön létre...hibás elképzelés, és könnyen ellenőrizhető.
Ha a linkelt videóm látható eszközt egy nagy búrába zárod, és mellé teszel egy békát ami valami élő füvön ül, a kerék meg sem fog mozdulni.
De most ne ragaszkodjunk már annyira a kerékhez...ha egy szívószálat egy vékony pohár száján annyira kiegyensúlyozol, hogy épp majdnem leesik, és távolabbról koncentrálsz rá, az le fog esni. Nem a nyomatéktól, hanem mert a tested atomjainak egy részre meglökte...nem nem csodás energia hanem atomok. Ugyanis a tudatod tudja irányítani a tested atomjainak egy részét. Ez kicsit vadul hangzik tudom..de gondolj bele...ha minden test energia hullámok tömege akkor van egy hullámhossza, és feltételezi hogy akkor van erősítés és kioltás is...márpedig ha ez van akkor egyes atomok vagy anyagrészek nem pont ott vannak ahol épp állsz hanem bárhol..akár egyes részei Hawaion nyaralnak. :DD Nagyon kis részei. A tudatod pedig irányíthatja ezeket a kószáló részeket, mert a tudat mint olyan nem ennek a hullámtérnek a része amit most látunk, csak kicsit bele van ragadva. Ez most megint vad volt.
Ha fogsz egy nagyon vékony de hosszú, nagyon kis tömegű fóliát, észreveheted, hogy csak akkor mozog ha akarod...1-2mm-t fog csak kimozdulni. -
OFF (sry) - h lezárjuk
"DcsabaS_
Hááááát fiúk, a fene sem hinné, hogy ez a téma még mindig aktuális (:-)...
Pár éve volt nálunk (KFKI) is az Egely kerék, így volt alkalmam kipróbálni. (Használati utasításra nem emlékszem.) Leírnék egy-két dolgot, aztán mindenki kezdjen vele, amit akar. De mielőtt megtenném, rögzítem, hogy nem különösebben érdekel Iván Gábor, Egely György, vagy a vitájuk. Az Egely kereket úgy tekintem, mint egy eszközt, ami önmagában csinál valamit, és az a kérdés, hogy hogyan, és mire jó.
Na szóval:
1.) Amikor először megpillantottam a kereket, akkor a szükségtelennek tűnő bonyolultsága miatt az első gondolatom az volt, hogy talán valami csalás lehet a dologban. Ugyanis egy kereket nagyon sokféle trükkel lehet mozgatni, ha van egy kis elektronika és elem. (Márpedig van.) Lehet parányi indukciós tekercsekkel, lehet változó fegyverzetű kondenzátorokkal, kicsike szelepekkel, mechanikus rezgetéssel, lokális melegítéssel és még nagyon sokféle huncutsággal machinálni. Ezért az időm jó részét az vette el, hogy ezeket zártam ki (a cuccot is szétszedtem). A vizsgálódásom eredménye az volt, hogy nem láttam kimondottan csalásra irányuló próbálkozás nyomát. Amit láttam, az az volt, hogy a kerék igen könnyű, jól csapágyazott, a levegőbe jól belekapaszkodó (fogak), az elektronika pedig tényleg a számlálásra van használva, ami egyébként szükségtelen, de tudományosabb külsőt kölcsönöz az eszköznek (:-).
2.) Ezután nekiálltam kimondottan a forgást vizsgálni. Az hamar világossá vált, hogy időnként tényleg forog a kerék, és hogy van korreláció az emberi kéz és a forgás között. A természetes feltevés az, hogy a kéz befolyásoló hatása a következőkön alapulhat:
2.1.) legyezi a levegőt
2.2.) tereli a levegőt
2.3.) párásítja a levegőt
2.4.) melegíti és áramoltatja a levegőt (hőátadás)
2.5.) melegíti és mozgatja a kereket (hősugárzás)
2.6.) megváltoztatja a környező elektromos teret
3.) A legyező hatás 2.1.) ellen kis odafigyeléssel lehet védekezni, nem az okozza a forgást.
4.) Miután az eszközt leborítottam egy üvegbúrával, a forgás gyakorlatilag megszűnt. Ezért a 2.6.)-os effektus ki is esik, hiszen az üveg nem árnyékolja le az elektromos teret. (Azért kipróbáltam plexivel is, a hatás ugyanaz volt.)
Kipróbáltuk azt is, hogy enyhe vákuumban (1 torr környékén) mi történik. Ha a kerék korábban forgott, akkor sokkal lassabban állt le (a várakozásnak megfelelően), de ha egyszer leállt, akkor már nem indult el. Ez a légáramlások szerepét valószínűsíti.
5.) Erős fényű lámpákkal és lézerrel is megcsiklandoztuk a kereket, hátha mozgásba tudjuk hozni. (Ez elvben lehetséges, hiszen a lokálisan magasabb hőmérsékletű felületről a levegő molekulái jobban visszapattannak, és ez nagyobb impulzust ad neki.) Optimális esetben ehhez a fogak helyett lapátoknak kellene lenniük a keréken. A tapasztalat az volt, hogy a fogaskerék érdemben nem jött mozgásba. Ezért kizárható 2.5.), vagyis hogy a kerék forgásának az lenne az oka, hogy közvetlenül melegíti a kereket.
6.) A kéz párolgásának hatását úgy vizsgáltam, hogy felvettem egy vékony gumikesztyűt (az UHV vákuumtechnikában általánosan használatosat). Ez átengedi a kéz hőjét, de a külső felülete rendkívül tiszta, és nem párologtat vizet. A kereket ettől még lehetett mozgatni, szóval a 2.3.) párásítás nem szükséges a forgatáshoz, még ha lehet is valami szerepe.
7.) Maradt tehát a következő két természetes feltevésünk a kerék mozgatására:
2.2.) tereli a levegőt
2.4.) melegíti és áramoltatja a levegőt (hőátadás)
Minthogy a légáramlások szerepe ilyen nagynak tűnt, szárazjéggel (fagyott szén-dioxiddal) láthatóvá tettük őket. Ekkor közvetlenül látható volt a keréknek a légáramlásokkal való kapcsolata. Sajnos videó felvételt nem csináltunk (éppen nem volt kéznél kamera), az Egely kereket meg hamarosan vissza kellett adjam a gazdájának. Mindenesetre, akinek van kereke, és hozzá tud jutni szárazjéghez, esetleg folyékony és párolgó nitrogénhez, vagy valamivel tud alkalmas füstöt generálni, az megnézheti a kapcsolatot maga is. A kerék mozgása a várható fáziskéséssel mintegy követni igyekszik a légáramlatokat.
Volt ez utóbbi vizsgálatnak számomra is egy tanulsága. A légáramlás olyan, hogy amikor olyan gyenge, hogy szinte már nem is érzékeljük a kezünkkel, vagy az arcunkkal, akkor is nagyon gyors. (A lélegzésünk is nagyon zavaró lehet.) De nem csak hogy gyors, gyakran TURBULENS is. És most jön a lényeg: úgy tapasztaltam, hogy az Egely kerék hatékony mozgatása lényegében azon múlik, hogy ki milyen ügyesen tudja a kezével terelgetni, erősítgetni a turbulenciákat. A nehézséget az okozza, hogy ha nincs a levegő megfestve valamilyen füstszerű anyaggal, akkor nehéz manővereznünk, ugyanis a kerék csak jelentős fáziskéséssel követi a levegő mozgását. A stratégia mindenesetre az, hogy a kerék forgáának változásait kell minél hamarabb észlelnünk.
Visszatérve a kérdésre, hogy mire jó az Egely kerék, azt mondanám, hogy lényegében egy ügyességi játék, ezért alkalmas a gyakorlottság és a pillanatnyi koncentráló képesség tesztelésére. Persze, erre a célra alkalmas lehet az is, ha megpróbálunk ujjunk hegyén egyensúlyozni egy hosszú pálcát, vagy megpróbálunk egy fonálon lengő kis testet belelógatni egy nem sokkal nagyobb lyukba, vagy úgy próbálunk meg szorosan körberajzolni valamit, hogy ne érjünk hozzá, stb."
/OFF -
Van aki vasalóval forgatja, vagy simán felmelegített testekkel.
Az Egely-kerék valszeg egy nagyon jó kis biofeedback cuccos, leméri, hogy mennyire tudsz akaratlagosan olyan dolgot irányítani, amit általában nem tudsz: a kezed hőmérsékletét. Namost ha így nézzük végül is tényleg méri, hogy mennyire vagy életerős, mert fáradtan, betegen valszeg nem tudsz erre olyan jól koncentrálni.
;) -
nickwearby #12 Én kíváncsiságból vettem egy egely-kereket,
a korábban leírt módszert szintén kipróbáltam még évekkel ezelőtt.
Na, és valóban csak akkor forog, amikor leveszem róla a műanyag védőfedelet.
Viszont nem valószínű , hogy a légáramlat csinálja, mert van, hogy erősebben meg tudom forgatni (érintés nélkül, még mielőtt vkinek eszébe jut :) ),
mint amit a légáramlat magyarázna.
Szóval vannak még feltáratlan jelenségek.
Elnézést az offért -
Igen, a jó témaválasztás a sikeres doktori legfontosabb feltétele! Ha olyanról írsz, amihez csak te értesz (vagy még te sem), akkor a bizottság nem tud komoly kérdéseket feltenni!:D -
Epikurosz #10 Valaki úgy néz ki megint PhD-t akar szerezni. Idegen civilizációkról, meg ilyenekről lehet a legjobb disszertációkat írni, úgysem lehet ellenőrizni. -
Mondjuk ez is olyan kérdése a kvantumfizikának, amit magyarázni lehet, csak megérteni nem. Illetve a jelenség elfogadása olyan dolgokkal van összefüggésben, mint tudat, gondolat, vagy szabad akarat. A kavantummechanikáról elég sokat tudunk, de hogy mi köze a felsoroltakhoz arról meg semmit.
Egy biztos, hogy több olyan kvantummechanikai jelenség is van, aminek során egy bizonyos kvantumállapot megnöveli az azonos kvantumállapotok valószínűségét. A lézer is valahogy így működik.
Szerintem nincs itt semmi hókuszpókusz, csak éppen a világ nem 3+1 dimenzióra épül, hanem valszeg van két idő dimenzió is. A hullámfüggvény gyak az ilyen képzetes idő szerint párhuzamos világok között cikázó részecskék létezési valószínűségét jellemzi az adott világban. Bizonyos események csökkentik a részecskék/kvantumállapotok szabadságát, korlátozzák azt, hogy hány világban szóródnak szét ezért a "megjelenési frekvenciájuk" itt növekszik. De ez is csak egy értelmezés, bár elég sok matematikai segédfogalmat bele lehet építeni.
Szal Sliders rulez!;))) -
roliika!
fedd le egy pohárral, és már nem megy!
az a helyzet h a kezeddel csak a levegő áramlatokat irányítod.De ha lefeded egy pohárral nem lesznek áramlatok, és már nem is tudod forgatni.
Én is kipróbáltam, és működött pohár nélkül, de pohárral már nem!
még nem sikerült pohárral megcsinálni...de láttam már olyan videót..nem tudom mennyire hinni neki, amikor megcsinálom saját kezüleg azt mondom igen! -
roliika #7 Nem nem..én roliika vagyok hivatalosan. :D -
djw #6 kiváncsi vagyok mit látnak a fecskék a drótból amin ülnek :-) -
emile zola #5 végülis...hallottam már ennél merészebb ötleteket is:)
legyen:D -
Csi9aa #4 Ajjajj... arrakistor te vagy az? :D -
roliika #3 A fenét...patkómágnes van a fejükben.
Csináltam rég egy videót..én voltam az első ha megnézed a dátumot..aztán az amcsik elkezdtek utánozni, de a lényegét nem értik sem ő, sem Egely úr.
De valóban tényleg arról van szó, hogy hat a tudat az anyagra!
Égy kéttő három...görbülj!
Te is simán 5 perc alatt kipróbálhatod otthon.
Mondjuk amcsik psi wheel -nk nevezik. Egy lazán alátámasztott szívószállal vagy bármi mással megismételhető akár több méterről is...valószínű messzebbről is menne a dolog csak a tudatunk nem engedi mert megszoktuk hogy mindent kézzel mozgatunk. -
bandypappa #2 "A mérések alatt a részecskék különös módon nem változtatják állapotukat, mintha tudnák, hogy figyelik őket." A helyzet inkább fordítva igaz. Azért állandó az állapotuk, mert a tudós szeretné, hogy állandó legyen. Ez tényleg a kvantumfizika területe. A gondolatok hatnak a részecskékre, mert minden az univerzumban rezgésben van, így a gondolatok is. Bár amikor először hallottam én is hülyeségnek tartottam, de végső soron bármit el lehet érni amit az ember akar. Itt volt hír hogy nem úgy van a műanyagok szerkezete, mint ahogy azt régen elképzelték, mégse esett szét 1db se.
1 valami igaz a kvantumfizikai kísérletekben. Mindenki azt bizonyít be, amit akar. Azt is bebizonyították, ha 2 részecske kapcsolatban volt egymással a múltban, akkor mindig kapcsolatban lesznek. Az egyik részecske spinjének megváltozásával a másik részecske spinje is megváltozott. Mivel szinte végtelen részecske van kapcsolatba végtelen részecskével, ez azt jelenti, hogy minden-mindennel összefügg.
Igazából Dez ebbe a szakértő. Érdekes lehet látni a Föld mágneses mezővonalait és összehasonlítani különböző elektromos tárgyakkal. -
1. :)
nekem is kell egy kvantumszem apu!!!
megölöm a házi pintyőkét, vagy legalábbis kiszedem a szemét. :)
Asszem kicsit brutál lettem.