79
-
Wampire1 #79 JUhú...azt anyámék is elhitték:D próbáltam nekik magyarázgatni aztán bemondták hogy nemis volt igaz:D:D:D. -
aRoma #78 wazze, titkosszolgálati módszereket kell bevetni!:)))))
-
aRoma #77 Ennek az elméletnek azonban van egy nagy hibája: hiányzik az összhang. Az ionok összekapcsolódása ugyanis látszólag tízszer gyorsabban megy végbe, mint amennyi idő alatt a Föld mágneses mezeje az elektronok spinjére hathat.
Iannis Kominis úgy véli, hogy egy ismert kvantum hatás felturbózza a mágneses mező spinre gyakorolt hatását, így az idő összhangba kerülhet. A "kvantum Zeno" hatás akkor alakul ki, amikor ismétlődő méréseket végzünk egy kvantum rendszeren. A mérések alatt a részecskék különös módon nem változtatják állapotukat, mintha tudnák, hogy figyelik őket.
-
#76 Hát elég durva feltételezés ez a cikk :D
Én is inkább azt tartom logikusabbnak, hogy jó a tájékozódási képességük, és a fényforrás alapján is tájékozódnak.
De nem csak a madaraknál figyelhető meg nagyon jó tájékozódási képesség, hanem nagyon sok állatnál. -
Archenemy #75 Látom az a galambos wiki link elkerülte a figyelmedet :p
-
Epikurosz #74 Jogos: Occam borotva
nyisz-nyisz! -
Piel #73 Látom a kutatások során nem a legegyszerűbb dolgokat keresik magyarázatként. Miért kellene látnia egy madárnak a mágneses mezőt? Sokkal egyszerűbb magyarázata lehet a dolognak, hogy a madár is (ahogyan a rovarok is) az UV fénysugárzást érzékelik. Ez más intenzitást ad a földön a sarkok közelében és mást az egyenlítő környékén. Miért ne lehetne ez a magyarázat? Ja persze kelet - nyugat! Forog a föld, van nappal és éjszaka, ezt a madarak is érzékelik ám. Ők miért nem tudhatják, hogy egyik irányban felkel a nap, a másik irányban lenyugszik? Csak úgy ösztönösen, minden belemagyarázás nélkül? -
Epikurosz #72 Lásd: Józan Paraszti Ész (továbbiakban: JPÉ) -
Turdus #71 Nem azt vonom kétségbe, hogy érzékelik a mágneses vonalakat, csak ez a kvantum cuccos sántít nekem rettentő erősen. Egyébként szerintem konszenzusra jutottunk :-) -
#70 Az állatok esetében a közeli utaknál szvsz. simán lehet, hogy a tereptárgy megjegyző képességük működik. Távoliaknál (mint pl. a költöző madarak) pedig akár úgy is gondokodhatnak, mint a régi hajósok, hogy a csillagok állását nézik és azt kombinálják a tereptárgy megjegyző készségükkel. Ráadásul általában csoportosan vándorolnak, ergo az idősebbek vezethetik/segíthetik a fiatalabbakat az útkeresésben, hogy aztán a következőket már majd azok segítsék. -
#69 ha most lenne olyan smiley ami fogja saját fejét fájdalmába akkor most azt raknám ide.
"Isten nem játszik kockajátékot" <- Ez Einsteintől van idézve, de van egy másik híres idézete a végtelenségtől, ami most ideillik,csak nem akarom leírni, így az előzővel utalok rá.
De lehet h már ez is túl bonyolult lesz... -
Archenemy #68 Igen, egyetértek abban, hogy több forrásból is kell ellenőrizni, és való igaz, hogy nem mindig minden igaz, de spec. ezt a galambok - mágneses vonalak témát elég sokan kutatták ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy lehülyézni, aki ezt állítja.
"Mellesleg újabb érv jutott eszembe: ez azt jelentené, hogy a magasfeszültségű transzformátorok mellett (ahol az elektrotekercsek miatt tudvalevőleg torzulnak a mágneses terek) el kellene hogy tévedjenek a madarak. A tapasztalat nem ezt mutatja. "
Mint arra már korábban rávilágítottam, a madarak nem egyetlen érzékszervüket használják navigálásra, hanem sokat. Itt ha kiesik az egyik, még ott van a többi (nap, tereptárgyak, szagok). -
Doktor Kotász #67 TommyC ne magyarázd meg!
Keverted, hogy ki mit írt, és nekem okoskodtál, amikor mást akartál kijavítani.
Pontosabban úgy cáfoltad azt amit írtam, hogy más szavait adtad a számba, és az kezdted el aláásni. -
Turdus #66 "Egy ismeretterjesztő filmről elfogadja az ember, hogy igazat mond"
Lelked rá. Én azért több forrásból is ellenőrzöm, mielőtt elhinném egy állítás igazát. -
Archenemy #65 Jaj bazmeg, de ha semmit nem szabad elhinnem, akkor miért pont azt kellene, amit te linkelsz be? Egy ismeretterjesztő filmről elfogadja az ember, hogy igazat mond. Tudom, te jobban tudod, de engedtessék meg, hogy ne neked higgyek :p
-
Turdus #64 "Az érzékszerveid zavara miatt nem tudod viszonyítani, így nem fogod tudni, hogy melyik az egyenes..."
Így van. Teljesen igazad van, erre utaltam. Egy kvantumiránytűt nem lehetne így összezavarni.
Mellesleg újabb érv jutott eszembe: ez azt jelentené, hogy a magasfeszültségű transzformátorok mellett (ahol az elektrotekercsek miatt tudvalevőleg torzulnak a mágneses terek) el kellene hogy tévedjenek a madarak. A tapasztalat nem ezt mutatja. -
Turdus #63 Nem tudom, hogy mennyi idős vagy, és hogy mennyit láttál a világból, de ismeretterjesztő filmet információforrásnak tekinteni elég balga dolog. Még BBC Élő bolygó sorozata (ami egyébként elég nívós) is beismerte, hogy stúdiófelvételeket és trükköket használt a készítés során, ergo nem a valóságot mutatta be (volt is botrány).
Mellesleg még régen néha megnéztem egy-két Spektrum és NG sorozatot, hát, köszönő viszonyban se voltak a valósággal. 5 részből 3 témaköréből konkrét ismerteteim voltak (nem érdemelték ki a az ismeretterjesztő jelzőt, az egyik a titkosításról szólt, na az úgy ahogy volt hülyeség volt), a maradék kettőt csak viszonyítani tudtam, de a hasonló színvonalat látva gondolom azok sem voltak mások. Ötletkeltőnek jók, de mint információforrásra hivatkozni rájuk... hát, nem is tudom.
Egyébként csináltak kísérletet, hogy totális hülyeséget adtak be ismeretterjesztő film formájában. A kísérletet 1990-ben itt magyarhonban is elvégezték, és az eredmény elkeserítő volt: 90% százalék elhitte a film mondanivalóját, annélkül, hogy utánnanézett volna.
egy utalás az mtv oldalán a kísérletre -
GABOR16 #62 Ez a kísérlet olyan mint ha téged beraknának egy olyan görbe szobába, ahol görbe a padló, a fal, a plafon, a berendezési tárgyak, plusz van a szobának egy jelentős dőlése egy irányba...
Majd elédraknak 3 farudat, hogy válaszd ki az egyeneset (csak nézve, nem megérintve)... Az érzékszerveid zavara miatt nem tudod viszonyítani, így nem fogod tudni, hogy melyik az egyenes...
Azaz.. ha több mindent használnak tájékozódásra, akkor valamennyire egymásra épít a tájékozás... És ha az egyik érzet mást mond mint a másik, az zavarokat okozhat... -
Archenemy #61 "Bocs, én meg arra ugrok, valaki nem fogad el kísérletileg igazolt tényeket."
Má' bocsáss meg, de az, hgy valaki említ egy ismeretterjesztő filmet mint információforrást, erre te kvázi lehülyézed, megjegyzed, hogy az ilyen filmek mind hülyeségek, majd nagyképűen belöksz egy linket, mint az egyedüli teljes igazságot, arra meg én ugrok.
Amellett, hogy a kígyók pl. a kibocsátott hőt (is) látják, a cápák meg az élőlények által generált elektromágneses mezőket (is), nem tartom a mágneses vonalak érzékelésének képességét sem elképzelhetetlennek. Nem mondom, hogy vakon hiszek, de nem is utasítom el zsigerből, "csak mert ez hülyeség", mint azt te teszed a 29-es hozzászólásodban. -
#60 -
Turdus #59 Bocs, én meg arra ugrok, valaki nem fogad el kísérletileg igazolt tényeket. Egyébként teljesen igazad van, egyáltalán nem biztos, hogy egyféleképp tájékozódnak, pont ezért is említettem a kérdéses szervet, amit kifelejtettek.
A tükrös kísélet egyébként a következő volt (még gimiben tanultuk, ezért nem tudok sajnos pontos linket adni hozzá, jó rég volt):
képzeljetek el egy nagy, kör alakú röptetőt, aminek az oldalain tükrös felületű, középen forgatható paletták vannak. A madarak helyesen érzékelték az északi irányt egészen addig, míg a tükrökkel 90 fokkal el nem térítették a napfényt, ami után ugyanúgy mozogtak, csak épp nyugathoz és nem északhoz képest.
Egyébként simán el tudom képzelni, hogyha jó erős verőfényes napsütés van, akkor nem hagyatkoznak más érzékszervre, csak akkor, ha nincs más mód.
Mindesetre tekintettel az élőlények által érzékelt spektrum léptékére eléggé skeptikus vagyok. Tekintettel arra, hogy minden érzékszerv sejtekből épül fel, ami többszázezer atomot tartalmaz, és istentudja hány kvantumot, elég hihetetlennek tűnik, hogy képesek érzékelni ilyen apró változást, márcsak az érzékszerv által szükségszerűen keltett zaj miatt is. -
Archenemy #58 TommyC: Erre is van magyarázat (még mindig a wiki):
"
Various experiments suggest that different breeds of homing pigeons rely on different cues to different extents. Charles Walcott at Cornell was able to demonstrate that one strain of pigeons was confused by a magnetic anomaly in the Earth that had no effect on another strain of birds. "
+
"Some research also indicates that homing pigeons navigate by following roads and other man-made features, making 90 degree turns and following habitual routes, much the same way that humans navigate"
Azaz más rajok másra érzékenyek. Olyan is van, amit lentebb említett valaki, hogy megjegyzik a tereptárgyakat - ez talán biztosabb és pontosabb nekik - de ha ezt nem tehetik meg, akkor (a jelek szerint) a mágneses vonalak alapján tájékozódnak. -
willcox #57 Jó nagy kamu az is. -
willcox #56 Az állatok "BIOS"-ába (ösztön) nagyon sok minden be van kódolva. A költöző madarakéba például az is, hogy vándorolni kell egy évben kétszer is. De nem csak a madarakba van az ilyen költözés bekódolva. A császár pingvinek, egyes teknősök, halak, stb. rettenetes nagy távolságokat tesznek meg, elsősorban a szaporodás miatt. Ugye a halaknak és a teknősöknek nincsen fésű szerve, de szerintem még a pingvineknek sem, dacára, hogy a pingvinek is a madarak közé tartoznak. Ennek ellenére nagyon jól tudnak tájékozódni földön, vízben, levegőben. Szerintem ezt a tájékozódási képességet valami egészen más segíti, nem a fény, és még csak nem is a Föld mágneses tere. Valami olyan, amit még nem ismerünk. Sok dolgot nem ismerünk még, nincs ebben semmi különös. -
#55 Nyugi van.
Azért idéztem az előtted hozzászólót, mert azt írta, hogy abba a kisérletbe a galamboknak nem volt esélyük megfigyelni a terepet.
Erre Te azt állítottad : "Egyébként a gelembok sem mágneses vonalak mentén tájékozódnak, hanem a tereptárgyakat követik."
Ez viszont ellentmondd annak, amit lennebb egy kisérlet bizonyított, úgyhogy valahol sántít a dolog.Nem vagdalkozni akarok, senem osztanom az észt,hanem fel akartam hívni a figyelmed az előtted írtakra és könnyebb volt idézniem őt, mint újrafogalmazni. Nem értem miért kell háborognod, és támadnod.
mindenki olyan agresszív, ez nem vérre megy. -
Archenemy #54 http://en.wikipedia.org/wiki/Homing_pigeon
"Some researchers believe that the map mechanism relies on the ability of birds to detect the Earth's magnetic field. Much of this work has been conducted by Rosthina and Wolfgang Witschko and has shown that alteration of magnetic fields around the home loft result in disrupted homing ability."
Magyarán mágneses mező alapján _is_ tájékozódhatnak, meg kb. 100 másik dolog alapján. -
Epikurosz #53 é-ter -
Archenemy #52 Előző Turdusnak ment. -
Archenemy #51 Arra nem gondolsz, hogy több érzékszervét is használhatja. Attól, hogy egy embernek kivágod a szemét, még fog tudni tájékozódni és környezetet észlelni valamennyire, de haza persze nem fog találni egy ismeretlen területről. Ezek alapján azt a következtetést levonni, hogy az embernek egy érzékszerve van, amivel tájékozódni tud, kissé elhamarkodott, nem? A legfontosabb, lehet, de nem az egyetlen.
Aki pedig gúnyolódással és személyeskedéssel akar vitázni, annak javaslom, változzon meg, mert így aligha veszik komolyan. -
Epikurosz #50 Én nem hiszem, hogy ezek a kis madárkák valamiféle 6. érzékkel rendelkeznének. Egyszerűen arról van szó, SZVSZ, hogy amikor jégkorszak volt, akkor muszáj volt télen lerepülni délre, mert hanem potty, és nyáron meg azért jöttek vissza északra, mert ott lent nagy volt a zsúfoltság. Ez így ment évmilliókon keresztül, és egyik generáció adta tovább a másiknak az utazási tippeket. Mert, ha csak úgy elengedsz egy nem kellően szocializálódott madarat, akkor nem fog ő sehova sem vándorolni.
Az meg, hogy kvantumszem, jó vicc, maholnap kitalálja valaki, hogy nanotechnológia van benne. -
Turdus #49 Te pedig a vakbeleddel gondolkodsz?
Arra próbáltam csak utalni, h mind a cikk, mind az ismeretterjesztő csatorna "kifelejtette" a madar szemének egy nagyon fontos részét, a fésű szervet, mintha az ott se volna...
Az pedig kísérletekkel bizonyított tény, hogy fény alapján tájékozódnak, nem pedig "ez nem így van, mert csak, és aki szerint igen, az meg hülye" hozzáállás. A kísérlettel empírikusan igazolt dolog nem "csak", és ha így hiszed, veled van a baj. -
#48 Áhá! Köszi az infót! -
Doktor Kotász #47 TommyC!
Az másnak a hozzászólása volt, amit beidéztél!
Abban a kísérletben, amiről én beszélek, a galamboknak időnként megmutatták, hogy merre járnak. Jó lenne, ha nem vagdalkozva osztanád az észt úgy, hogy fogalmad sincs mire válaszolsz! -
nickwearby #46 Igen, ezt meg tudom erősíteni,
furcsának is találtam.
Majd a vasalós kísérlettel eljátszom valamikor. -
#45 nem neked írtam, hanme téged idéztelek (: -
Archenemy #44 "ekkor nem láthattak tereptárgyakat"
Jaj má', születése óta repkedett azért párszor, különben nem tudna repülni pár100 km-t, nem születése óta van letakarva nyilvánvalóan, hanem az út időtartama alatt.
-
tamasmester #43 olvasgatva hozzászólásaitokat "rögeszmefutatásaitokat" elmentem és megkérdeztem a dologról egy galambot is, hátha ő többet tud a dologról. És láss csodát, csak bölcsen hallgatott és egyetlen titkát sem árulta el. -
#42 "Postagalambokat lefedett kalitkaban viszik, olyan kiserlet is volt, hogy egy lemezjatszon vegig forgattak kozben. Nem memoria-alapu, max. mikor mar a kozelben van, es felismeri a kornyeket."
ekkor nem láthattak tereptárgyakat -
Epikurosz #41 akarom mondani NAGYOBB -
Epikurosz #40 Az Egely kerék buktatója az, hogy a súlyosan beteg, magas lázban fekvő beteg életereje kisebb, mint egy átfázott, amúgy egészséges emberé.