• Turdus
    Bocs, én meg arra ugrok, valaki nem fogad el kísérletileg igazolt tényeket. Egyébként teljesen igazad van, egyáltalán nem biztos, hogy egyféleképp tájékozódnak, pont ezért is említettem a kérdéses szervet, amit kifelejtettek.

A tükrös kísélet egyébként a következő volt (még gimiben tanultuk, ezért nem tudok sajnos pontos linket adni hozzá, jó rég volt):
    képzeljetek el egy nagy, kör alakú röptetőt, aminek az oldalain tükrös felületű, középen forgatható paletták vannak. A madarak helyesen érzékelték az északi irányt egészen addig, míg a tükrökkel 90 fokkal el nem térítették a napfényt, ami után ugyanúgy mozogtak, csak épp nyugathoz és nem északhoz képest.

Egyébként simán el tudom képzelni, hogyha jó erős verőfényes napsütés van, akkor nem hagyatkoznak más érzékszervre, csak akkor, ha nincs más mód.

Mindesetre tekintettel az élőlények által érzékelt spektrum léptékére eléggé skeptikus vagyok. Tekintettel arra, hogy minden érzékszerv sejtekből épül fel, ami többszázezer atomot tartalmaz, és istentudja hány kvantumot, elég hihetetlennek tűnik, hogy képesek érzékelni ilyen apró változást, márcsak az érzékszerv által szükségszerűen keltett zaj miatt is.