Hibernáció kén-hidrogénnel
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
A Föld és a Hold _közös_tömegközéppontja_ kering a Nap körül. Külön külön a pályájuk "hullámos" az egymás körüli keringésük következtében. (Még ha ez a Föld szempontjából annyira nem is érzékelhetõ.)
"a gravitációs gyorsulással függ össze, mivel az egyformán hat bármekkora is a tömeg..."
"És az egyik ebbõl a szabadesés..."
Felejtsd már el a szabadesést! A gravitációs gyorsulás, amirõl te beszélsz, az csak a Földfelszín közvetlen közelében vehetõ állandónak. A szabadesés is csak itt van értelmezve, asztrofizikában _nincs_ilyen_fogalom_.
És nem, még mindig nem két sebesség eredõje a pálya. _EGY_ sebességvektor és _EGY_ gyorsulásvektor (ha a többi bolygó és csillag hatását elhanyagoljuk). A sebességvektor érintõ irányú a pályához képest, a gyorsulásvektor erre pont merõleges, a Nap felé mutat.
Kara kánként folytatom tanításom.
És akkor itt a bizonyíték, hogy mégis kétirányú sebesség eredõje a pálya!
És az egyik ebbõl a szabadesés...
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedõ idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petõfi Sándor/
Ha akkora tömeget választasz, ami megmozgatja a Napot, akkor a közös tömegközéppont körül keringenek. És képzeld, olyan pályákon, amik csak a távolságtól függenek, és a közös tömegtõl, nem az egyes keringõ test tömegétõl, ez itt a lényeg.
Nem én találtam ki, ez egy történelmi érvelés, nem tudom kitõl származik, lehet hogy Newton.
Így van.
"Ami ha az égitesteket nézzük megegyezik a szabadesés gyorsulásával... "
Ez viszont nem igaz. A szabadesés gyorsulása 9.81m/s^2. Földre, mint bolygóra, meg tengerszint feletti magasságra (valójában távolságra a tömegközépponttól) jellemzõ érték.
Adott égitestre, mondjuk a Nap körül meg:
a=grav. állandó * Nap tömege / távolság^2
Ugyanebbõl a képletbõl jön ki a 9.81 is, csak a Föld tömege van benne, meg az átlagos földsugár.
"És pontosan ezt akartam mondani a súlytalanság ennek a következménye egy ilyen rendszerben..."
De nem! Még mindig nem. Másik topikban már elkezdtük ezt, hadd ne fejtsem ki még egyszer! A súlytalanság az ,ami: a súly hiánya. Az az erõ, ami a mozgásodat szabadesésben gyorsítja, nem súlyerõ, bár a nagysága pontosan akkora. Nem nevezhetjük súlynak, mert az definíciószerûen az az erõ, ami az alátámasztást nyomja, vagy a felfüggesztést húzza. Szabadesésben meg ilyen nincs. Tehát súly sincs. Csak egy gravitációs erõ, ami gyorsítja a zuhanást...
Csak rra céloztam, hogy a testek csak úgy nem szoktak tömeget változtatni, pláne nem bolygóméretrõl kavicsra... Ezért a mozgás és energia-egyenletekben ugyan benne van a tömeg is, de az egyenlet mindkét oldalán ugyanakkora értékkel, így egyszerûsíthetünk vele, elég a sebességeket és gyorsulásokat figyelembe venni, nem kell az erõkkel szórakozni. Így lesz kinematika a kinetikából. Körmozgáshoz elég.
De igazából ez asztrofizikára nem igaz, ott folyton képben van a tömeg is, abban teljesen igazad van.
Az omega.
Azért speciális, mert az egyenletes körmozgásnál is van gyorsulás, ez a cenripetális gyorsulás... Ami ha az égitesteket nézzük megegyezik a szabadesés gyorsulásával... És pontosan ezt akartam mondani a súlytalanság ennek a következménye egy ilyen rendszerben...
A gyorsulás, az gyorsulás, függetlenül attól, hogy egy bazi nagy tömeg gravitációs vonzása okozza, vagy egyenletes mozgásról átvált valami gyorsuló mozgásra.
A körmozgás már spéci eset, ott ugyanis - bár a mozgás lehet egyenletes, vagyis gyorsulás nélküli - mindig van egy centrifugális erõs, amely rápasszíroz a forgásközponttal ellentétes falra, felületre, így OLYAN MINTHA gravitációs HATÁS ÉRNE. És minél gyorsabban forogsz, annál erõsebb ez a gravitációs hatás.
Ebbõl persze leehtne meredek következtetéseket levonni, de ezt a dús fantáziájú fórumozókra hagyom.
Már leírtam, leginkább a kifejezés használatával van bajom. Szabadesést leginkább csak homogén gravitációs mezõben tudunk értelmezni. Zuhanó kalapács, fel-fel dobott kõ... Ha van a gravitációs mezõre merõleges sebességkomponens, akkor inkább hajítás. De ez is inkább csak analógia, asztrofizikában nem úgy hívjuk, hogy hajítás, vagy szabadesés. Addig oké, hogy "szabad", mert más erõ nem hat rá (elhanyagoljuk), meg végülis "esés" is, mert a gravitáció hatására történik, de valahogy az ûrben mozgó bolygókra nem tudom azt mondani, hogy "esik".
"Az ellipszis pálya ..."
Ez így igaz, csak hívjuk már "gravitációs erõ irányá"-nak, ha lehet! :)
"Érthetõbben az ellipszis pályán mozgó tárgy következõ pillanatban levõ helyzetét két sebességvektor írja le egy a középpont felé mutató sebesség vektor (ez a szabadesés) és egy erre merõleges sebesség vektor...."
Ez viszont nem teljesen korrekt. A mozgás irányára merõleges vektor az gyorsulásvektor, nem sebesség. Mivel merõleges a sebességvektorra, így nem gyorsít/lassít, hanem irányt változtat.
"Akkor miért írod, hogy nincs szabadesés a Nap felé?" - én ilyet nem írtam. Pont azt írtam, hogyha nem keringene valami a Nap körül, hanem nulla lenne a sebessége, akkor szabadeséssel esne bele a Napba.
Az égitestek általában elliptikus pályán keringenek (gyk: a kör speciális ellipszis)
A röppályák az erõhatások miatt olyanok, mint amilyenek, nem a sebességük miatt. A sebesség is vektormennyiség (és lényeges is), de ha már sebességgel akarsz számolni, akkor inkább impulzussal számolj. Ugyanis a tömeg és a sebesség a lényeges. Azért tud valami keringési pályán maradni, mert az erõhatások eredõje mindig érintõleges.
A szabadesés gyorsulása, pedig nem más mint a centripetális gyorsulás...
A két vektor hosszának arányától függ a pálya
Akkor miért írod, hogy nincs szabadesés a Nap felé?
Milyen közeg lassítaná, és miért írod, hogy "nevezzük inkább ferde hajításnak" Az ellipszis pálya egy olyan sebesség miatt van amelynek az íránya a szabad esés írányára mindig merõleges és a szabadesés gyorsulása miatt...
Ha az elsõ sebbeség minnél nagyobb annál elnyúltabb az ellippszis, egész addig amig át nem megy hiperbolába, ha meg (a kör pályánál) lassabb spirál pálya lenne. (a spirál a Napban végzõdne).
Egyébként ugyanaz az elv, mint a mûholdak esetében.
Ez egy erõ, a Föld tömegközéppontjára hat, a mozgásának irányára merõleges, pont a Nap felé mutat. Ettõl az erõtõl "kanyarodik" körpályára a Föld.
de, azért" - szövegértés nem megy? Jól fogalmazta meg, csak egy kicsit körülményesen.
Ez igaz
"de nem azért mert a Föld gravitációja nem hatna ránk"
de, azért
"hiszen minden írányból azonosan hatna ránk"
ami ugyanaz.
Felfoghatjuk a Földet egy nagy golyónak, aminek a felszínén állunk. Akkor nem mindegy a sugara a gravitáció szempontjából.
Illetve kezelhetjük csillagászati léptékben, egy pontszerû tömegnek, akkor mindegy a sugara.
Ha a Föld tömegközéppontjában vagy, akkor mindkét modellt követve 0 a gravitáció, egyrészt a gömb anyagának a "széthúzó" gravitációja szempontjából, vagy azért, mert a pontszerû tömegtõl 0 a távolság.
"másrész a Nap felé szabadesés történik így a Nap vonzását sem érzékelnénk."
Hát, ööö, nevezzük inkább ferde hajításnak. Ha már mindenképp középiskolás házifeladat szintû analógiát akarunk ráerõltetni... Szerintem az ilyen fogalmaknak, hogy szabadesés, leginkább csak állandó irányú gravitációs mezõben van értelmük (tehát a Föld felszínén, a görbületét elhanyagolva), térben a gravitáció már inkább vektoros erõösszegzés. Pl nincs "lefelé" irány, amerre a gravitációnak kijelölt iránya van és amerre szabadesés végbemegy...
Ez hatalmas tévedés. Newton jól felírta azt a képletet, mûködik az rendesen. (persze ha nem végtelen tömegekrõl, fénysebességrõl, ilyesmirõl beszélünk)
Az összefüggés a gravitációs erõre:
F=G(m1*m2)/r^2
vagy a gyorsulásra:
g=G*m2/r^2
Az bizony négyzetes. És ezért tökmindegy, hogy 6757km, vagy 6757km és 1 méter négyzetével osztasz.
"Ugyanis a gtravitációs együttható nagyon kicsi szám."
A Föld tömege meg egy nagyon nagy szám. A matematika ilyen trükkös dolog, hogy egyszerre kezeli a kettõt... :P
Nem ez a lényeg. Hanem az, hoy lényegesen kisebb mértékben csökken a gravitáció a távolság növekedésével, mint amit Kornan írt. Ugyanis a gtravitációs együttható nagyon kicsi szám.
A másodikra:
Persze az emberben ez az érzet, de én a fogalmat nem így értettem. Azért használtam érzetet, mert valójában a világegyetem összes anyaga fejt ki ránk gravitációs erõt, mégha az sokszor kimutathatatlan is...
Talán mert a Föld középpontjától kell mérni a távolságot?
Ebbõl adódik hogy a Nap gravitációja a Földre 1/400-a annak mint ami a Naptól 1m-re hatna rá...
Ami 14 000 000 Km!
Valahogy a lõkéshullámokat használná fel.