127612
-
Alapvetően nem vagyok híve neki. Ugyanakkor elképzelni is borzasztó, h egy végstádiumú beteg, akit borzasztó kínok gyötörnek, és teljesen tudatánál van, mit élhet át testileg-lelkileg... :S Tudja, h csak a halál vár rá, de nem tudni meddig kell szenvednie még: 1 nap, 1 hét, 1 hónap, 1 év... Sztem nincs feketén-fehéren jó vagy rossz megoldás. Mindenesetre elgondolkodtató, h ha egy halálos beteg teljesen beszámítható állapotban van, és kéri ezt, akkor bizonyos esetekben nem lehetne-e ezt megtenni... Elvégre saját döntése alapján ő kéri. Nem tudom... :/ -
ManoNegra #92861 "Igen, egyedül én döntök a saját életemről!"
Aki látott már elfekvőt, annak azt hiszem önkéntelenül is végigfutott az agyán ez a gondolat.
Érdekes viszont az állam merev elzárkózása a témában. Az önrendelkezési és az emberi méltósághoz való jog alkotmányos jog nem? Ráadásul még "kifizetődő" is lenne. -
do it -
A belső tenger c. film megnézése előtt is úgy gondoltam, hogy valóban mindenkinek joga van dönteni az életéről, de utána még inkább. Ajánlom másnak is, aki szereti a drámákat, Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) a főszereplő benne. -
Blum #92858 Igen, egyedül én döntök a saját életemről!
Persze csak akkor,ha már BIZTOS,hogy megfogok halni akármit is csinálnak velem. Azért ha valaki -teszemazt- depressziós,akkor ne szambázhasson be csak úgy egy "altatásért",mert ő meg akar halni. -
majd jön egy háború, vagy természeti csapás és akkor nem lesz túlnépesedés -
"Igen, egyedül én döntök a saját életemről!" - úgyis túlnépesedés van, miért ne dögöljön meg, aki akarja -
az -
Éngemet #92854 Az valami női név? -
Éngemet #92853 Pláne amikor valamilyen szinten nem érted meg, amit gondolsz. :) -
Szavazó roBOT #92852 Mi az emberiség három legnagyobb hibája? ==>> Mi a véleményed az eutanáziáról? -
karajjj #92851 új kérdés? -
de rohadt idegesítő, mikor angolul kezdek el gondolkodni... -
Egy nyelvet akkor beszélsz rendesen, ha fejben fordítás nélkül, lendületből tudsz rajta vitatkozni valakivel, megakadás nélkül (értsd: nem is veszed észre, hogy nem anyanyelveden beszélsz, mert olyan a szókincsed és a kifejezőkészséged), illetve ha álmodsz azon a nyelven. Amíg magadban fordítgatni kell szavakat, kifejezéseket akár olvasáskor, akár megszólalás előtt, addig maximum nyelvvizsgád lehet.
És igen, meg lehet tanulni egy nyelvet ilyen szinten, még anélkül is, hogy anyanyelvi területen élj hónapokon-éveken át. -
Most is ez a lényeg .... valamilyen szinten..... Vicces, hogy a kiemelésből nem sikerült értelmezned, hogy nem a "nem" szó kiemelése volt a lényeg, hanem a szint. -
Egyébként vicces, hogy egy vessző hiánya miatt nem sikerült értelmezned, hogy a "nem" szó mire vonatkozik. -
Gépelési hiba. Azt akartam írni, hogy beszélem az angolt valamilyen szinten, de mégsem értem sokszor a hozzáállásukat. -
...valamilyen szinten az angolt nem értem meg sok... Itt a gond. -
Ezt erős túlzásnak érzem. Hiába beszélem valamilyen szinten az angolt nem értem meg sokszor a repszimfejlesztő társaim hozzállását. Miért? Mert egy perces sem éltem sem Angliában sem a jenkiknél. Ez egy jól hangzó lózunk - hej, tele van vele a világ - de úgy egyébként nem igaz. Legalábbis szerintem. -
Az önzőség. Környezetszennyezés. Tudatlanság.
A szeretetet hirdető vallások háttérbe szorulása. -
megmondom hova tűnt az a sok pénz, azok nyúlták le, akik hozzád hasonlóan úgy gondolják, hogy az a szabadság definíciója, hogy nem kell dolgozni, és mindig azt csinál az ember, amihez kedve támad.
sajnos ezt a szabadságot nekik is csak úgy sikerült elérniük, hogy a te munkaóráidat kellett megnövelni. ezért érzed magad most rabszolgának, és ezért nem változna semmi, ha te kerülnél az ő helyzetükbe. -
Éngemet #92841 Inkább megtanulsz az ő fejükkel kifejezni a gondolataidat. -
..és valamilyen szinten meghatározza az adott nyelven beszélő emberek beállítottságát..
Erre mondják, hogy annyi embert érsz ahány nyelvet beszélsz. Ha megtanulsz egy adott nyelvet, megtanulsz az ő fejükkel gondolkodni. -
Fbn Lx #92839 az utóbbi két napban tényleg elég lett volna ez az angoltudás az érzelmeim kifejezéséhez :D -
I wanna f*ck you!
-
Fbn Lx #92837 én az angollal tökéletesen ki tudom fejezni az érzelmeimet, a nyelvtani szerkezeten felül pedig már nem sok idő megtanulni egy adott témakör szakszavait, ha az embernek szüksége van rá. ilyen szinthez tényleg jó pár évet kell foglalkozni egy nyelvvel, de nem is állítom, hogy mindenkinek célja kellene, hogy legyen. a nyelveknek pedig, kizárólag ha valakit érdekel, van egy olyan szépsége, mint bármelyik tudományágnak, amiknek kizárólag akkor szintén van szépsége, ha valakit érdekelnek. másrészt mint a művészet egyik ága is megállja a helyét, és a verbális intelligenciát is fejleszti a nyelvtanulás. innentől kezdve elég csőlátó kijelentés az, hogy értelmetlen, főleg figyelembe véve, hogy egy mérnöknek a humán ágazatokat és a művészeteket is tiszteletben kellene tartania, és tudnia, meddig terjedhet ki a szabályszerű, mérnöki gondolkodás és honnan kezdődik a kreatív, alkotó gondolkodás, ami alól egyébként nem mentesül senki azért, mert mérnök, ahogy egy festő sem mentesül attól, hogy célszerű a boldoguláshoz valamilyen szintű realista szemlélettel is bírnia. vannak akik felépítik a házat, és vannak akik kiszínezik és felépítik. a realista mérnök tervezi az alapot, a kreatív ember kiszínezi, hogy ne csak funkcionális, de gyönyörködtető is legyen, ami az élet egyik fontos aspektusa és nem árt tiszteletben tartani. és ide sorolható az a sok nyelv a Földön, ami mind egyedi hangzású, sajátos irodalommal rendelkezik, és valamilyen szinten meghatározza az adott nyelven beszélő emberek beállítottságát, mindebben a változatosságban pedig sok művészeti érték van ami mérnökként nem számolható, de tisztelendő. -
Magas szintű érzelmeket kifejezetten nem nyelvi eszközökkel szokás kifejezni. -
Miért is jó a sok nyelv ahelyett, hogy ha egy lenne, de olyan széles spektrummal, mint sok együtt? Ugyanis elég bosszantó, hogy xy ország lakóinak energiája csak arra megy el, hogy valamilyen szinten próbáljon megérteni egy embert, aki más nyelven beszél. És ezen felül még ott van a kulturális szakadék.
Elhiszem, hogy szép dolog élvezni a sokszínűséget, de mérnöki szemmel borzalmas. Mitha szándékosan bonyolítanál túl egy tervet.
Csak egy kicsit sarkított példa. Próbálj egy idegen nyelvet olyan szinten elsajátítani, hogy tényleg bármiről bárkivel elcsevegsz. Értesz azt, hogy betoppansz egy műszaki vagy humán előadásra és mindent értesz vagy csak simán képes vagy olyan mély érzelmeket kifejezni, mint most anyanyelveden. Sok szerencsét. Nekem nem megy és nagyon sok embernek sem. Az egy mítosz, hogy magas szinten bárki megtanul idegen nyelveket és az méginkább, hogy többet.
(Szó se róla egyesnek már anyanyelvi problémái vannak...) -
Fbn Lx #92834 én sem értem, mindkettő fasza, hogy van -
Vallások? Túl sok nyelv? Ne már! -
Az algebrai műveletek sorrendje:
1. (x+y) Zárójelek
2. *,: Szorzás,osztás
3. +,- Összeadás,kivonás
* Az összeadás kommutatív és asszociatív művelet.
* A kivonás az összeadás ellentéte (negatív szám hozzáadása ekvivalens az ellentettjének kivonásával).
* Nullával való szorzás eredménye nulla.
Ezek figyelembevételével a feladat rövid idő alatt megoldható. -
Fbn Lx #92831 the keyword is műveleti sorrend -
Jah, és hamár úgyis jönnek majd a hsz-ek, hogy húzzak vissza az iskolapadba :D, akkor helyette kíváncsi lennék a megoldás menetére, mert nem ilyen matek tanárral áldottak meg engemet, mint Ti. 
-
"Megmagyarázta, hogy dehát nullával szorzás:P"
Akkor az én tarkóm is halszagú lesz xD xD, mert én is úgy tudtam, hogy bármilyen számot ha megszorzunk nullával az csak nulla lehet. :-) -
gabesz012 #92828 Kizsákmányoló, önző réteg és felfogás jelenléte/érvényesülése.
Tudatlanság, minőségi, mindenkihez eljutó oktatás hiánya.
Túlszaporulat. (a környezetszennyezésre gondoltam még, de ugye csak 3-at lehet) -
Fbn Lx #92827 ilyen szintű empátia pedig az állatokban is van a fajtársaik, vagy a kutyáknak a gazdáik iránt, csak kognitív készségeik nyilván nem elég erősek ahhoz, hogy komplex empatikus cselekedetek végrehajtására késztesse őket, pl. nem tudnának mentőakciót szervezni, mert nem értenek meg sok mindent a környezetükből. az alap szintű intelligencia az empatikus viselkedést is alapszintre korlátozza, ezért hívjuk őket ösztönösebbnek -
Fbn Lx #92826 az ember sem képes a saját létén túl gondolkodni. csupán jóval komplexebben csinálja, mint az állat.
minden alkalommal amikor empatikusan cselekszel, azért teszed, mert ezt érzed jónak, igazságosnak (ettől érzed jól magad), és akkor is szintúgy, amikor áldozatot hozol, például jó keresztény, vagy jó állampolgár, vagy becsületes ember módjára. Mert mérlegelésed szerint a szenvedés nem elég nagy ahhoz, hogy ne érje meg neked a szellemi beteljesülés, és megfelelő, kellemes érzetet adó énkép fenntartása. Valószínűleg az egyre komplexebb szociális elvárások csak tovább növelik az erkölcsös és empatikus cselekedetekből származó megelégedést, ami a látszat ellenére abszolút önös cél. pl. áltathatod magad azzal, hogy önzetlen módon segítesz az éhezőknek, de az empatikus cselekedet is csak a te megelégedésedet szolgálja. valószínűleg az empátiának is nagy evolúciós szerepe van, elősegíti a közösségek túlélését -
Vallások.
Kizsákmányoló, önző réteg és felfogás jelenléte/érvényesülése.
Túl sok nyelv.<- Ezt csak az érti meg,aki huzamosabb ideig él/élt külföldön. -
faszt foglalkozol vele? clio2 a gyerek. keresni kell az olyan fórumot, ahol nem vergődik valamin. -
Kizsákmányoló, önző réteg és felfogás jelenléte/érvényesülése.
Környezetszennyezés.
Hitetlenség (értendő ez alatt a vallásosság ellentetje).