127612
-
Én meg mondom férfiként hogy nem tilos „nősoviniszta” kérdést feltenni, akár hasonló témában.
Általánosításra meg ha van lehetőség, akkor miért ne, főleg ha a valóságot tükrözi? Ez olyan dolog hogy nem minden férfi a nőket szereti, de azért jobb esetben mégiscsak.
@#95702: Nem volt hülyeség a felvetés, semmit nem ér a tudás tettek nélkül. Nyilván nem ugyanazt jelenti megfőzni, és főzni tudni, utóbbi esetben éhen maradunk - csak hogy egy példát mondjak. -
NovaTerra #95703 Ez az egész kérdés elég himsoviniszta jellegű. Mi az, hogy "nő házimunka"?
21. században szerintem már el kellene hagyni az ilyen általánosításokat. Mondom ezt férfiként. -
disgust #95702 Az elvárás az elvárás, mindegy hogy a hozzáértést vagy a tettet várod el, vagy akármi mást. Így ab ovo hülyeség volt a #95697 felvetés, ráadásul Kata írásának nem is az volt a lényege. -
Pontosan. Az egy dolog hogy meg tudja-e csinálni, az meg egy másik hogy van-e rá idő vagy akarat.
Persze aki kivonja magát ezek alól, az nem sokkal különb annál, aki eleve nem is ért hozzá, a lustaság is szégyen. Értem ezt mindkét oldalra (csak hogy ne érhesse szó a ház elejét). -
Ezért is nyomtam (súlyos kisebbségként) a nem-re, mert szerintem nem elvárás, nem lehetne elvárás (és ezzel tulajdonképpen ellentmondok önmagamnak, akkor még másképp értelmeztem az "elvárás" szót) - az igen, hogy ha olyan a család anyagi helyzete, akkor valaki főzzön (takarítson, barkácsoljon, stb.) otthon, de hogy milyen a nemi beosztása ezeknek, az igazából lényegtelen - ahogy Kata is írta, mindenki vegye ki a részét a tennivalókból, lehetőleg tehetsége, tudása szerint, arányos mértékben (a szülők és a gyerekek is). Ha én jobban főzök a feleségemnél, vagy olyan a munkabeosztásunk, hogy én vagyok úgy otthon, akkor én fogok többször főzni, vagy akár csak én fogok főzni. Szerintem ma már nincs igazán olyan házimunka, ami szigorúan az egyik vagy a másik nemhez tartozna, affinitás, tehetség, lehetőség kérdése a dolog (azt ne mondja senki, hogy a mosógépbe a ruhákat belerakni olyan komoly és bonyolult feladat, hogy azt csak egy nő végezheti el :) ).
Persze, amíg a háziasszony tényleg HÁZI asszony volt, addig ő végezte az ilyen munkák egy részét, az otthon volt tulajdonképpen a munkahelye. De tényleg eléggé ritka ma már az egy keresős családmodell (hacsak nem munkanélküli valaki, de az nem alaphelyzet). -
nemtől függetlenül mindenkitől elvárható h tudjon legalább főzni. többi részre pedig...
"Férfi vagyok, értek hozzá", vasalást leszámítva, de annak nem is éreztem soha szükségét, h megtanuljam. sütni/főzni kifejezetten jól tudok, néha még magamat is meglepve
javításokat is tapasztalatok alapján tudok improvizálni, na meg modern kicsiny korunkban az internet komoly segítség ebben.
sőt, még ha arról van szó, a határozottan élő csirkéből is igen gyorsan csinálok vacsorát, bár lehet pár friss sebbel felvértezve.
-
Valahol a kettő között. Nem muszáj konyhatündérnek lennie egy nőnek, meg nem várható el, h értsen a varráshoz pl., de azért az alapvető női munkákkal igen is legyen tisztában. Más kérdés, h a férfinak is illendő besegítenie olykor. -
Nem a megcsinálása volt az elvárás. A hozzáértés megléte és mértéke a kérdés. -
Az "elvárás" szón hőköltem meg kicsit. Mindig elfelejtik, hogy senki nem szolga, ha már elvársz valamit, azt viszonozni illik legalább annyival, ha nem többel.
Manapság sajnos igen elterjedt családmodell, hogy a férfi dolgozik napi 8 órában, a nő is, aztán a nő otthon még megcsinálja a házimunkát, rendezi a gyereke(ke)t, és még elégítse ki a drága kis férjét is ha az úgy kívánja. Így eléggé egyenlőtlen a mérleg, ezért én az "elvárásokkal" óvatosabban dobálóznék.
[imho]Amondó vagyok, hogy mindkét fél értsen a házimunkákhoz és fele-fele arányban csinálják, akárcsak a gyerek nevelését. Egyrészt így fair, másrészről a nőnek is több ideje marad a férjére, meg saját magára is odafigyelni. Nem szeretem az olyan hozzáállású férfiakat, akik "elvárják" hogy a nő ellássa a háztartást, gyereket, de még keressen is pénzt (mert ő egyedül képtelen eltartani egy családot), és akkor még füttyre legyen energiája és kedve szexre és törődésre is, különben menten besértődik, hogy ez a nő semmire se való és elmegy félrekefélni. Azért ez sem járja, nemde? És mégis hány helyen láttam már ilyet... [/imho] -
(csupán egy idézet volt egy ősrégi Commodore Világ levelezési rovatból, én sem tudom mit jelent :) ) -
Nem tudom, magadhoz vagy máshoz képest? :)
Ezekből én a dűznit ismerem (airbrush-os "múltam" miatt)...
Meg a gogyót.
:) -
Az ciki, hogy tudtam gugli nélkül is, hogy mi a gérvágó? Igaz nincs itthon, a pár éve sarokpolc barkácshoz nem lett volna rossz, akkor tudtam meg, hogy létezik, ráadásul van neve is... de megoldottam nélküle :)
ahogy a barkácsolás, iparosodás szavai általában, ez is németből van
Kérdés: Mit csinálsz, ha a gázplombérban nem szinyál a gogyó?
Válasz: Megszrájbolom a dűznit és plézecerrel ápcungolom a gruzsbájftot. -
:)
Egyik munkatársam szerint: "- Bah!! Viccelsz? Gérvágó nélkül nincs háztartás!!!!" -
Természetesen. -
commissioner #95690 Elvárható, de nem kívánom, h rögtön mesteri szinten csinálja, és én is besegítek ahol tudok.
Csernus doki is azt mondta, h egy sikeres párkapcsolatért minden nap tenni kell. Ha egy férfi csak kihasználja a feleségét, és büszkén kijelenti a haverok előtt, hogy "én aztán nem vagyok papucs!", akkor ne csodálkozzon, ha pár év múlva válni akar az asszony... -
Tudok főzni, mosni, takarítani, vasalni utálok, varrni nem tudok, nagyon gyakran mosogatok.
Viszont sajnos elég analfabéta vagyok a többi dologhoz, nem értek a villanyszereléshez, barkácsoláshoz, tapétázáshoz, csempézéshez, pedig lenne kitől tanulnom mert apukám ilyen ezermester, sok bútort is csinált, ő rakta le a padlószőnyeget, parkettát, járólapot, fel a csempét, tapétát, ő festett ki, gipszkarton, villanyszerelés, minden úristenhez ért, úgyhogy szégyellem is magam, hogy ilyen mihaszna vagyok ezeken a területeken... -
Ez teljesen igaz, régiófüggő is a dolog - én eléggé város- (és lakótelep- )lakó vagyok ahhoz, hogy a tűzrakás számomra bőven "extra" tudás, ahogy pl. egy gázpalack kicserélése is, pedig ahhoz is volt szerencsém (és biztosan van itt a fórumon is olyan, aki még nem is látott cserépkályhát, gázpalackos tűzhelyet) :)
Villanyszerelés nálam is megáll mondjuk egy csillár felszerelésénél vagy egy hosszabbító megbütykölésénél, biztosítéktáblát már nem állok neki kicserélni, aminek viszont neki merek kezdeni, azt elég biztonságosra meg tudom csinálni :)
De - ahogy lent is írtam - ha nincs rá szüksége, mert anyagilag pl. megengedheti magának hogy ne tudjon főzni, akkor nem kell - nem lesz tőle rosszabb ember. Nekem is furcsa, de mi soha nem éltünk ilyen anyagi körülmények között, nekem természetes volt, hogy összeszedtem egy alapfokú főzőtudást, nem esek kétségbe, ha egy kupac alapanyag közelébe kerülök, ha nagyon kell még egy tyúkot/nyulat is le tudnék vágni, megtisztítani - bár szívesebben veszem meg konyhakészen. -
„egy cserépkályhába tűzrakás már nem”
Szerintem meg de.
Legalábbis mifelénk égő ha valaki nem ért ilyen dolgokhoz.
Az hogy főzni nem tud egy nő (de még férfinál is), nagyon durva kategória.
Mondjuk túlzásba sem kell esni, aki nem ért mondjuk a villanyszereléshez, az ne kókányoljon, volt szerencsém ronda megoldásokhoz. -
Valamilyen szinten értenie kell hozzá, nagyon luxus ill. életképtelenség nem tudni az alap dolgokat.
De tekintve hogy manapság a nők is dolgoznak, a férfiaktól is elvárható, hogy besegítsenek a házimunkában. -
Azért ne lepődj meg, ha valaki nem tudja, hogy az olyasmivel mit kell kezdeni, és megvár/felhív valakit, aki "megjavítja" :)
(egyetemen lakótársam volt ilyen technikai analfabéta: amikor egy hosszabbítónak cseréltem ki a villanydugóját (régi típusú ház, földeletlen aljzatokkal) felmerült a kérdés, hogy vajon az a hosszabbító ott az ölemben meg fog-e rázni ha szétcsavarozom - én meg nézegettem, hogy a legközelebbi konnektor olyan 3-4 méterre van tőlem, vajon hogy juthat ebbe feszültség? Emellett számítógépet gond nélkül tudott összerakni, de ilyesmi soha nem került a látóterébe - ezért írtam, hogy a "klasszikus" házi- házkörüli munkába ez is belefér szerintem - egy cserépkályhába tűzrakás már nem :) bár én azt is megtanultam ifjúkoromban nagypapámtól) -
Bizt nálunk megoldva. Minden szobára van külön a kapcsolókra és külön a konnektorokra egy-egy automata bizt, max felkapcsolni kell újra. :) -
Szerszám a vasaló is és az edény is a főzéshez (pl. egy kukta vagy egy serpenyő) :) - Persze, új lakás berendezésekor lassacskán össze kell szedni mindenfélét, de ez is ugyanúgy beletartozik számomra. -
Ennél meg az a szűk keresztmetszet, hogy van -e szerszám. Ez a bibi, mikor az ember elköltözik otthonról. A pincébe lemagyek és 99%, hogy találok megfelelő szerszámot, csavart, bármit, ami kell kisebb buhermunkához. Lelép az ember és hirtelen semmije sem lesz... -
Hát ja, csak a kérdésben klasszikus házimunka van, azért szorítkoztam erre. :) -
Ha ilyen széles spektrumról van szó, én hozzácsapnám még azt, hogy be tud verni egy szöget a falba (esetleg fúrni egy lyukat), vagy mondjuk meghúz egy kilazult csavart valahol, kicserél egy izzót/biztosítékot... egyik sem bonyolultabb, mint normálisan kivasalni egy inget. -
Ami még számomra durva, hogy életemben alig pár inget vasaltam, azt is sok sok éve. Inkább anyám csinálja, mert ahogy ő fogalmaz "szenvedés nézni" ahogy csinálod fiam. :) -
Szomomra a varrás/szabás az, ami kicsit kritikusabb. Anyám otton n+1 függönyt, varrt, összes ruhámat ő igazíotta rá. Ha ezt mindig egy szabónál kellett volna eljátszani.... -
Alap dolog szerintem, hogy egy-két levest, vagy főzeléket meg tudsz csinálni, ismered az alap fűszereket.
Takarításnál, tudod hova kell mondjuk domestos, hova nem, a wc-t nem csak belülről takarítod le hetente, hanem kívülről is a víztartállyal együtt, tudod, hogy külön mosod a fehéret, külön a feketét, és külön a színeset, illetve azokat milyen hőfokon. Szerintem ilyesmi. Persze amit felsoroltam az messze nem a teljes spektrum amit a házimunka takar. -
Virsli, zacskós leves :)
(komolyabban: szerintem főzelék, pörkölt, egyszerűbb húsok sültjei és köretek - ez nagyjából szerintem elvárható mindenkitől nemtől függetlenül, ha olyan anyagi helyzetben él a háztartás, hogy nincs lehetőség csak rendelt ételből élni. Ha van rá lehetősége, akkor lényegtelen, ruhát sem készítünk már otthon, a főzés sem "kötelező" igazából, ha nem kényszer a megélhetésnél) -
Blum #95675 Szerintem igen.
Persze ez az én olvasatomban nem jelenti,hogy ezeket csakis kizárólag Ő végzi el mindig. Nem árt ha egy férfi is el tudja magát látni és ha nincs nő a háttérben akkor nem igénytelenedik el.
Személy szerint tudok főzni (na mondjuk nem receptkönyv szintű tudás van a fejemben,de legalább tudok improvizálni :D),vasalni,varrni meg a többi. Sőt..még a hajamat sem vasalom és nem hordok pár számmal kisebb női farmert.
-
Na de mi az alap dolog? Nálam ez nem derült ki. Pl. főzés terén mi az alap szint?
Főztem már én is egydül otthon néhányszor - én mércémmel mérve - komolyabb dolgokat, csak 3-szor lassabban, mint anyám és kétszer nagyobb felfordulással. -
hugopareiros #95673 Egyébként csapatmunka kell, hogy legyen otthon, de egyértelműen gáz ha a nő nem tudja az alap dolgokat.
Én is el tudom végezni az alap dolgokat. Semmi ördöngösség nincs benne. -
nem csak a nőktől, férfiaktól is elvárható, szerintem elég alapvető dolog az, hogy rendet rakunk magunk körül meg főzünk magunknak -
Valójában azt is be kellett volna írnom, hogy te mennyire értesz hozzá. -
Zero 7th #95670 Szavaztam egy igen+nem-et, hogy örüljetek. -
hát valahol a kettő között.
azért erre szavaztam, mert a mai világban ha egy nő dolgozik szerintem nem megy másképpen, csak ha a másik is besegít. összességében viszont egyet értek abban hogy azért az elég ciki ha egy háztartást nem a nő vezeti....az én párom ha ő van otthon és én dolgozom megfőz, és finomakat:-) csak mondjuk utána több dolgom van a konyhában...a mosást berakni meg a mosógatógépet elindítani még 12 órás meló után is megy, úgyhogy megoldható. a takarítás meg a szabadnapokra marad -
hugopareiros #95668 Erre a kérdésre:
Szerinted elvárható az ma, hogy egy nő tudjon főzni és értsen a "klasszikus" nő házimunkákhoz?
Hogy lehet ezt válaszolni?
"Férfi vagyok, értek hozzá."
o.O
Ez egy eldöntendő kérdés, igen vagy nem a válasz rá. -
értsen hozzá
tudok szendvicset csinálni -
mindenhez jó ha ért az ember egy kicsit.
hogy egy nő ma tudjon főzni? én szégyelném magam ha ilyen alapvető dolgokat nemtudnék (most nem a nemeket kell nézni), hanem egyszerűen hogy felnőtt önálló ember aki ennyit se tud megcsinálni? persze helyzetfüggő, ha annyira rokefeller lennék hogy vehetném a kaját minden napp akkor sztem én sem főznék.
ismerőseim között nincs is ilyen "lusta" nő. meg általában aki nem ért hozzá az még anyuapu kényelmét élvezi
mosás, főzés, teregetést megcsinálom, takarítani + mosogatni viszont már nanyira nem szeretek. -
DIESEL DOG #95665 Férfi vagyok, értek hozzá.
Alapvetően rend és tisztaságmániás vagyok, szeretem ha a környezetemben minden rendben van, sütni és főzni meg szeretek, és tudok is.
De ennek ellenére egy nőtől is hasonlóképp várnám el az efféle magatartás formát és rendet ahogyan saját magamtól.