127612
-
passz -
clio1616v #98106 az autót, ami elkezdte előzni a körforgalomban a buszt, milyen nemű ember vezette? -
busz -
clio1616v #98104 milyen járművel vettél részt a közlekedésben? -
Inkább intelligenciaszinthez vagy valami teszthez kötném (a kreszen meg a forgalmi vizsgán felül) kötném.
Ma reggel pl. csúcsforgalomban az amúgy egysávos körforgalomban kezdett előzni egy autó, élmény volt... -
:D -
clio1616v #98101 így van és a látáshoz nem csak jó szem kell, a távolság, sebesség felmérése, a térlátás, a probléma meglátása és helyzet felismerés és egy szituáció jó átlátása a találékonyság, a gyors legjobb reakció kiválasztása is a vezetés közbeni látáshoz tartozik -
egy bizonyos korhatár felett egyáltalán nem engedném, egészségi állapottól függetlenül....65 év felett nem engedném, plusz negyven felett kötelezném a gyakoribb orvosi, illetve látás ellenőrzést!!! plusz a rendőrök helyében is a megfelelő látásra helyeznék több hangsúlyt ! (bár tudom nem ez a legfontosabb, de nem is gondolnátok mennyien vezetnek igen magas dioptriával szemüveg kl. nélkül:-S, jah és hozzátenném nem csak az idősek....) -
clio1616v #98099 igen akad, de ők használják a cuki, szeri, Drágám, nyuszifül stb. szavakat - nőies férfiaknak hívják őket a köznyelvben -
No offense, de féfiből is láttam ekkora marhát. Lakihegy felől a Petőfi utcán a szennyvíztiszítótól felfel egy ficó kb 3 percig araszolt, hogy megforduljon. (bringáról láttam.) 500 méterre van a körofgalom, a gerincútánl, ahol menetből megfordulhatot volna... -
nőknek nem kéne jogsit adni...
Egyszerűbb lett volna megfordulni gyorsan, vagy továbbmenni, és a követező lehetőségnél megofordulni.
ha belementél volna az idióta p*****a, akkor is te lettél volna a hibás, mert azt nyilatkozta volna, hogy ő nem tolatott, hanem te nem tartottad be a követési távolságot.
Ezért is érdemes az ilyenekre odafigyelni.
ettől csak az a "jobb", mikor hibázás után tudomást sem vesz rólad, leszar, csak megy tovább, igaz neked satut kellett nyomni, de ő azzal nem foglalkozik.
Az ilyenek le tudják elém ereszteni a vörös ködöt. -
clio1616v #98096 igen
most, ahogy jövök haza melóból kikerülve a forgalmas utakat Érden egy rendkívül tehetséges női sofőrbe botlottam megint...
A Bajcsy-Zsilinszky utat és az Ürmös utcát összekötő Vincellér utcán mentem az Ürmös utca felé. A Vincellér utcáról tudni kell, hogy majdnem egészen az Ürmös utcáig emelkedő és elég meredek, de a vége előtt közvetlenül a Szürkebarát utca előtt van egy bukkanó.
Amikor ide értem - szerencsére most nem 50-nel közelítettem meg - észrevettem, hogy a bukkanó után egy autó áll előttem az úton és tolat!!!
Egy nő volt, dudáltam, hogy menjen már valamerre el az utamból, de pláne ne tolasson nekem :D Erre nekiállt integetni, gondolom azt akarta jelezni, hogy ő le akart fordulni a Szürkebarát utcába, csak túlment...
Nem is érdekelt volna, mert ráérek... ha mögöttem nem jönnek és mivel a bukkanó miatt nem vagyok féktávon belül látható, valamint itt a kis gyenge autók olyan 60-70-nel szoktak felerőlködni a dombon.
Így amíg szerencsétlenkedett a nő, addig vissza kellett tolatnom, a bukkanó tetejére, hogy lássanak és időben fékezhessenek.
Láttam a nő szemében a kétségbeesést, hogy most mi lesz, ez miért is dudál, hol vagyok egyáltalán, miért nem tolat az autó tovább? stb. kérdések merülhettek fel a vezetésre éretlen női agyában.
Az ilyen járjon tömegközlekkel és várja otthon a férjét finom ebéddel, nem értem miért kell erőltetni, amiben nincs sikerélménye. -
Ezt a barátnőd előtt is ilyen bátran hangoztatod? Átveszed tőle a kormányt és a bevásárló kocsit is? :) -
?? -
clio1616v #98093 mire érett? az akire te gondolsz? -
Tehát érett ember nem dönthet szabad akaratából úgy, hogy nem akarja megszerezni a jogosítványt?
Valamint a #98079-ben említett autóvezető (és a többi olyan, aki teljesen alkalmatlan a közlekedésre, mégis van jogosítványa) mind-mind érett személy, csak valahogy mégis éretlenül, idiótán viselkedik?
Teljesen idióta látásmód, ha ezt komolyan gondolod, és nem csak trollkodsz szokásod szerint. -
clio1616v #98091 a jogosítványnak szükséges, de nem elégséges feltétele az érettség
viszont a jogosítvánnyal nem rendelkezők biztosan nem érettek az autóvezetésre -
Semmilyen ok-okozati összefüggés nincs a kettő között - jogosítvány nélkül is lehet érett egy személy, és jogosítvánnyal is lehet éretlen. -
clio1616v #98089 de az -
clio1616v #98088 az érettséggel jár, hogy valaki megszerezi a jogosítványt -
clio1616v #98087 meg a nőknek is, sőt továbbmegyek, a bevásárló kocsi tolást is meg kellene tiltani nekik -
Természetesen, mint minden, ami az ember jellemével kapcsolatos. -
De abban megegyezhetünk, hogy nevelhető tulajdonság, ugye? -
A felelősségtudat, bármire vonatkoztatva, nem életkorfüggő, hanem egyéni mentalitás kérdése. -
én pedig megragadnám az alkalmat ha már nincs új szavazás:
CISPA elleni petíció
itt
sg cikk róla -
Akuruális. :)
http://www.origo.hu/auto/20120418-poznanak-hajtott-egy-autos-a-sivatagban.html
(Nem az a fontos, hogy nő volt, maga az eset.) -
17 éve van jogsim, de kb. 10 éve nem vezetek eü. okokból. Vezethetnék de tisztában vagyok vele, hogy rossz a reakcióidőm és ennyi év után a rutin is hiányzik, így a legésszerübb ezt másra hagynom. Mindenkinek jobb ez így. -
Ezt hozza a következménynélküliség, és a "nekem jogom van (de kötelességem nincs)" tudat folyamatos erősítése - lásd pl. iskolában a diák "bármit" megtehet, az oktató meg csúnyán sem nézhet rá.
Bár ránk is ugyanezt mondták, amikor fiatalabbak voltunk :) (és a szüleinkre, nagyszüleinkre is, de természetesen nem ugyanaz a helyzet, nem bagatellizálom a dolgot) -
Kb 1 éve halt meg itt nálunk 2 18 éves, mert a haverjuk friss asszem 2 hetes-1 hónapos jogosítvánnyal, este 11-kor sötétben, esős-vizes úton 90-el akart bemenni a kanyarba 4 sávos úton, aminek a szélén leállósáv van és pont ott parkolt egy kamion.. megforgott beledurrant háttal a pótkocsiba, vezető túlélte másik 2 meghalt.
Most kérdezem én, ez csak a buta 18 éves gyerek felelőssége? Igen, ő vezette az autót, megkapta a jogosítványt, félelemérzete 0, én tudok vezetni, kemény férfi vagyok, szabályokat nem tartom be, minek, meg amúgy is kurvára sietek.. na de a 35-50 éves szülők? Odaadják esőben, éjszakára a friss jogosítványos gyereknek az autót egyedül? Ez ám a felelősségtudat.. ráadásul szerintem aki ilyen szintű dolgokat megenged magának az autóban, az megenged máshol is, ergo látszik rajta, hogy felelőtlen, főleg nem engedném.. -
Elméletileg. Csak sajnos nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy egy mai huszonévesek egy részének gőze nincs a felelősségről... -
Tehát nagymamád - bár lehetne jogosítványa - a józan eszére hallgatva nem ül autóba, mert nem érzi úgy, hogy biztonságosan részt tudna venni a közlekedésben.
A józan észt viszont nem kellene elnyomni, felülbírálni hatósági intézkedésekkel nem? A túlzott szabályozás pont ezt okozza, erre rengeteg bizonyíték van.
KRESZ 3. §(1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles
c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.
Szerintem ez a szabályozás bőségesen elegendő ahhoz, hogy józan, nem droid emberek el tudják dönteni, hogy ők alkalmasak-e, nincs szükség további kötöttségekre, amelyek elnyomják ennek a szabályozásnak a hatását. Idióták pedig mindig lesznek az utakon, bármennyire is leszűkíted azoknak a körét, akik kimehetnek rá. Ez életkortól, nemtől, iskolázottságtól, szemszíntől és minden egyébtől független.
Emellett ha nincs agyonszabályozva, akkor minden közlekedésben résztvevő jobban odafigyel a másikra, mintha figyelmetlenül vezetne arra a gondolatra alapozva, hogy csak a "tökéletesek" lehetnek vele együtt az úton, vagy hogy a szabályok megvédik őt mindentől. -
Nézd nekem 74 éves nagymamám mai napig alkalmas az autóvezetésre az orvosa szerint. Simán beülhetne egy autóba és mehetne akár a budapesti forgalomban.
Viszont saját állítása szerint egyáltalán nem alkalmas a vezetésre, mert a figyelme már egyáltalán nem olyan, mint régen, ezenkívül nehezen fog, egy nagyobb bukkanónál lehet kicsúszna a kezéből a kormány és sokkal jobban fél mindentől (Pl nem szívesen megy ki az utcára ha esett a hó, de ez általános az általam ismert idősek között).
Persze én nem vitatom, hogy nincs olyan statisztika (ezeknek úgyis te vagy a szakértője), hogy több balesetet okoznának, olyan viszont van, hogy idős korban több olyan érzék/képesség is tompul ami a biztonságos autóvezetéshez szükséges.
Persze manapság amikor mindenki kaphat jogosítványt ettől sem igazán lennének biztonságosabban az utak. Nekem volt osztálytársam, aki 6x bukott kreszből, meg 5x forgalmin, felküldték Pestre, hogy egyáltalán alkalmas-e, alkalmasnak találták és 6.-jára valahogy átment, ötletem sincs hogyan, szörnyen vezet, veszélyes, pedig lassan megy. -
A problémák előzetes szűrését úgy hívják, hogy orvosi vizsgálat és forgalmi (és egyéb) vizsga. Az életkornak semmilyen szerepe nem kellene, hogy legyen, hiszen egy 30 éves és egy 70 éves is lehet hasonló egészségi állapotban, legyen az akár pozitív, akár negatív (és nehéz lenne statisztikákra támaszkodni széleskörű mérések nélkül - én nem tudok olyan statisztikáról, amelyik szerint pl. a 70+ évesek több balesetet okoznak arányaiban (nem darabszámra), mint mondjuk a 30 alattiak).
Jelenleg mindenkinek saját felelőssége, hogy vállalja-e azt, hogy a szabályok betartásával (megvan a jogosítványa) hajlandó-e az útra menni, az agyonszabályzás és agyonkorlátozás csak a kibúvók keresését segíti elő (ezt jól lehet látni), és a szabályokat betartó emberek túlnyomó többségének nehezíti meg a dolgát valós előrelépés nélkül. Ha agyon van szabályozva valami, akkor (és ezt több mérés bizonyította már, látszik is), többen vannak azok, akik a szabályokra bízzák magukat a józan eszük helyett.
Jelen esetben lehet, hogy valaki, aki (mondjuk szellemileg) egyértelműen nem alkalmas a forgalomban részvételre mégis megteszi, hiszen a szigorúbb egészségügyi méréseknek éppen megfelelt, míg ha nem lenne ilyen komoly szabályozás, akkor a józan eszére hallgatva eszébe se jutna autót vezetni. A túlszabályozás (komoly előzetes szűrés) főleg ezt hozza magával, nem csak autóvezetési alkalmasság, hanem például a KRESZ esetében is (és sok egyéb esetben).
A túlzott alulszabályozottság egyébként szintén problémás lehet, ha az emberek a túlszabályozottsághoz szokott embereknél nem lehet azt megcsinálni, mint Hollandiában, ahol a tudatosságot, az aktív jelenlétet erősítette a szabályozás radikális csökkentése, nálunk valószínűleg káoszt okozna, de ebbe az irányba kellene elindulni, nem az élet minden apró momentumára kiterjedő teljes kontroll irányába. -
"Szerinted", igen, szerintem, ez a topic az én véleményemet kérdezi és ez az én véleményem. Ha neked nem tetszik, attól nem kell kisarkítani. A problémákat pedig jobb előre kiszűrni. Egy 30 évesre nem mutathatok rá, hogy te hülye vagy és türelmetlen, ne közlekedj, egy 70 évesre rámutathatok, hogy x>50% eséllyel rosszabbak a reflexei stb, nem alkalmas az autóvezetésre.
Ráadásul nem írtam, hogy kitiltanám a forgalomból, nem tudom ezt honnan szűrted le, azt írtam, hogy a jogosítványa újraérvényesítését nem csak egészségügyi vizsgához kötném, mint azelőtt, hanem újbóli gyakorlati és elméleti vizsgához is. -
Ahhoz is kell egy bizonyos érettség és felnőtt gondolkodás, hogy valaki megértse, hogy a veszélyesen közlekedés nem életkorfüggő. -
Ennyi erővel 21 alatt sincs...
Mondjuk egyik munkatársam 33 és úgy vezet, mint egy állat. Szabályos halálfélelmem volt mikor városban szlalomozott az autók között 80-as tempóval... -
karajjj #98071 találkoztam már 73 éves bácsival, aki jobban vezetett, mint némelyik hülyegyerek, akinek évek óta van jogosítványa -
karajjj #98070 évenkénti orvosi vizsgálat, de nem a háziorvosnál, ahol meg lehet venni plusz egy ötösért -
Unreal1942 #98069 70 felett senkinek semmi keresnivalója a volán mögött. -
Word.