127612
-
Azoknak a csöviknek szoktam, akik kérnek és megijedek tőlük és nem merek nem adni.
Illetve az egyik állatvédő szervezetnek megy havonta beszedési megbízással egy minimálösszeg, mert jókor volt jó helyen az adománygyűjtő kiscsaj.
(Állásinterjúról jöttem éppen tavaly tavasszal és magamban imádkoztam az univerzumhoz, hogy sikerüljön, amikor leszólított. Akkor átvillant az agyamon, hogy miért is tenne velem az univerzum bármi pozitívat, ha én nem adok bele a mérlegbe, úgyhogy rábólintattam (a legkisebb összegre)... A munkába felvettek és azóta is ott dolgozom, viszont ezt a pici adományt nem merem visszavonni, ki tudja nem dühödnének-e be az égiek. Nekem így jó üzlet. :D) -
pénzt sosem, de tárgyakat, ételt, ruhaneműt amikor csak tehetjük. -
kikacagtam őket:D rohantam valamiért a suliból kifele (szalagtűzős intézkedés stb lehetett), az aznapi portások nyitották az ajtót és mondták hogy "jónapot tanár úr" XD félcipő, betűrt hosszú ingben:D
azért szeretek fullcap/snapbackben mászkálni mert legalább a pénztárosok is tegeznek olyankor:D -
Ételt, ruhát, cipőt, játékokat, könyvet adtam már. -
clio1616v #106965 és adtál nekik valamit? :D -
kamionosjoe #106964 Nem adakoztam.
Néha adtam csövesnek aprót, de az nem adakozás. Egyébként már azt se adok úgy is csak elisszák. -
engem gimiben tanáruramoztak le a gólyák egyszer:D ingben voltam -
clio1616v #106962 nem hordok öltönyt
sima farmer póló sportcipő -
tán mánáger öltönyben voltál? -
xDDDD Ez jó. :)) -
clio1616v #106959 én direkt ezért egy műanyag koronggal szoktam elvinni a bevásárlókocsit :D
és ha elkérik, akkor mondom, hogy műanyag van benne ^^
Meg multkor kérezte egy fickó a müller előtt a parkolóban odajött hozzám, hogy ne haragudjak tudnék-e segíteni... két éve nincs munkája...
mondtam neki, hogy nem tudok én is alkalmazott vagyok; nem tudok munkát adni neki... csak nézett rám -
clio1616v #106958 igen
egy fickó múltkor a kocsimosás után odajött, amikor leálltam a porszívók mellé, hogy váltsak már neki fel 50esre
én meg adtam neki 4 50es aprót, az meg akarta adni a váltót, mondom hagyd csak így is sok az apró nálam, ne legyen több -
Igen, és valószínűleg a jövőben is fogok.
néha a bevásárlókocsit odaadom,de rossz példa is akad erre: van 1-2 olyan hely is miskolcon,ahol konkrét kartellek vannak(2-3 várja a kocsikat,meg olyan is aki odajön hozzád az autóhoz kéregetni,vagy a múltkor pl.zoknit próbáltak eladni,gondolom nem kell mondani hogy dízeles volt mindegyik) -
Ritkán, de szoktam. Szegeden volt egy bácsi aki ételt kért, neki vettem gyakrabban pogácsát amit én is ettem, meg adtam neki pénzt, de nem nagy összeget, mert nem voltam annyira eleresztve. Soha nem láttam részegen vagy cigarettázni így szívesen adtam.
Ha megtehetném adakoznék többet és gyakrabban, de sajnos nem telik rá. -
majd ha annyi lesz a vagyonom hogy nagyon unom -
Utcán néha szoktam adni - volt, hogy 1-2 ruppót is, ha jó kedvem van - adakoztam néha ilyen-olyna célra nagyobb összeget. Egy jóbarátomnak egyszer én fizettem ki az egyetemi féléve egy részét, mert nagyon megszorult. -
majd ha kurva gazdag leszek -
Igen, és valószínűleg a jövőben is fogok.
Nem tízezrekre meg milliókra kell gondolni, évente néhányszor pár száz vagy ezer forintról van szó.
Egyszer adtam valakinek kereken egy ezrest, amire az volt a reakció, hogy „így legalább cigarettára is jut”. Azt kidobott pénznek éreztem, másnak kellett volna adni. -
Igen, bár általában nem pénzben - ruhákat, játékokat, ilyesmiket kidobás helyett ha lehet eljuttatjuk gyűjtőhelyekre. -
Igen, és fogok is, lehetőségeimhez mérten. -
Szavazó roBOT #106949 Mi a véleményed a mai fiatalságról? ==>> Adakoztál már, vagy előreláthatóan fogsz adakozni jótékony célra? -
jó, most nem akartam írni hogy malmoztak, mert az már megint nem olvasás mint a példában:D de igazad van! -
volt 1-2 adó ami sugárzott a tv-ben, meg a könyvolvasás, nem?
Csak a legnagyobb csoportot említve: társasjátékok - kártya, táblás, szerep, és még lehetne egy ideig sorolni, és néhány perc alatt még lehetne összeszedni nagyon sok egyebet is. Nem unatkoztak ám az emberek tévé meg internet nélkül :) -
de azis igaz hogy már megtehetjük.
én lennék inkább olyan "kevésbé művelt" mint egy átlag 'MURICAN
kit érdekelne ha élhetnék olyan életszínvonalon mint az átlag ott (jó, tudom, csakafilmekben van ilyen gazdagság, vannak ugyanúgy szegények stb.)
#106943: ez sem mértékadó szerintem, mert egy generációval ezelőtt mi volt a szórakozás mondjuk esős napon amikor bennt kellett ücsörögni? volt 1-2 adó ami sugárzott a tv-ben, meg a könyvolvasás, nem? ma már ez kicsit háttérbe szorult a rengeteg csatorna, internet miatt szerintem.
(hogy ez jó vagy nemjó... de én úgygondolom hogy a mai ember és főleg a mostani gyerekek kiskoruk óta annyi információt kapnak a pofájukba nap, mint nap mint még ember eddig soha*, szóval ezt a sok inputot nem is lehetne olyan mélységben feldolgozni, egyszerűen nem bírná az agy, ha belegondolsz már az a tény is hogy egy egyszerű egységnyi adatért nem a könyvtárba kell elsétálnod ami fél órára van jó esedben, hanem fél perc alatt beírod wikipédián)
talán ezért van az hogy nagyapám ami verset megtanítottak neki általános iskolában azt 70 éves korában is fújta, de amit a szomszéd pistikének tanítanak heti 10 verset a következő héten már nemis emlékszik a címükre sem.
*és az már megint más kérdés hogy ezek mennyire felesleges információk -
kamionosjoe #106945 Az előttünk levő generáció is furán nézett a mienkre; nem csoda, ha mi sem értjük a mienket követőt.
Természetes folyamat, "a Föld össz IQ-ja nem változik, viszont egyre többen vagyunk". -
Ez az általános tudás-specializált tudás dolog megérne egy beszélgetést... számít még az, hogy valaki gugli nélkül tudja a fontosabb történelmi és kulturális eseményeket? Mit jelent egyáltalán ma az "általános műveltség"? Legyen tisztában mondjuk a fizikai Standard Modell alapjaival? Az elmúlt pár év Nobel-díjasaival?
Könyvolvasós kérdés utoljára augusztusban volt, az is futhatna még egy kört, új megfogalmazásban.
Kerekíts köréjük pár kérdést és dobd be a gyűjtőbe. -
Ez egy jó kérdés:) Így lassan 35 éves fejjel azt mondom, hogy biztos, hogy amikor én voltam tizen akárhány éves az előttem lévő generáció azt mondhatta, hogy na ezek a mai fiatalok bezzeg az én időmben:) Viszont abban is van némi igazság, hogy - legalábbis én így látom - mintha kezdene kicsit "egyszerűsödni" a világ. Azt hiszem ma sokkal inkább előtérbe kerül az, hogy egyre kevesebben vágynak általános tudásra és inkább csak egy bizonyos konkrét dolog érdekli a fiatalokat. Nem akarok senkit megsérteni félre értés ne essék de ha úgy igazán elgondolkodtok rajta - a kérdés a fiataloknak szól elsősorban - ki az aki tavaly egyáltalában kiolvasott egy könyvet? Vagy kettőnél többet? Nem a kötelező olvasmányokra gondolok, bár lehet azt is inkább filmen nézte meg, hanem úgy önszorgalomból? -
Semmi nem változik
ugyanez volt a baja a kölkökkel a 80-as években is a felnőtteknek
sőt, anno Aristoteles szerint is neveletlen volt az ifjúság
ez egy kör, csak sokan nem veszik észre tapasztalatok hiján -
tldr -
Az előttünk levő generáció is furán nézett a mienkre; nem csoda, ha mi sem értjük a mienket követőt. Azért azt ne felejtsük el, hogy pár éve még szoci volt, más szemlélet. -
Egyre jobban elkorcsul a világ...
Kill them with fire!
A szülők rossz nevelése. (Már ha nevelnek.)
+ a társaság... tudom, mert mondhatni az én korosztályom, bár mégsem, mert azért idősebb vagyok, igaz nem sokkal... egyébként kivétel van a lányoknál és a srácoknál is (szerencsére...), igaz elenyésző számban, de vannak, és ez a lényeg! :)
egyébként nem csak a fiatalság a gond, hanaem pl. alapjában véve az emberek viselkedése, hozzáállása mindenhez... persze lehet, hogy ez kis országunk sajátossága (rossz megélhetés miatt pl.), de mondjuk ha megköszönnének valamit, akkor már az igen nagy szó lenne, és mégse kerül semmibe... szóval itt kezdődik inkább a probléma, mondhatni szülői szinten... -
Fbn Lx #106938 akik a mai fiatalokat emlegetik, azok nagyapái 16 évesen minden hétvégén bebasztak
dédnagyapámék az éjszakai kártyánál szívták a filter nélküli cigit, amit újságpapírba csavartak
a 13 éves lányok falun nem kirívóan öltözködtek, a kialakulóban lévő, csapongó de még elfojtott szexualitás jegyében, hanem ténylegesen keféltek jancsival a szalmában.
továbbmegyek, csupán néhány száz évvel ezelőtt egy 13 éves lány nem, hogy szűz nem volt, de már anya is.
a helyesírás soha nem ment mindenkinek, sokan száz évvel ezelőtt is rémesen szarul írtak. -
Fbn Lx #106937 pofátlanok -
Nézőpont kérdése. 50-60 év felettiek szemszögéből simán lehetsz az. :) -
35 feletti mint mai fiatalok ? Ez jó
-
A 4. a mindenkit beskatulyázó 35 év felettiek. :) -
Egyre jobban elkorcsosul. Meg valahogy egyre félelmetesebb lesz, egyre agresszívabb.
Mi még bebarangoltuk a várost (megyeszékhely) ahol laktunk. Mentünk éjjel-nappal.
Ma ugyanebben a városban mint felnőtt sem mernék éjjel nekiindulni, mert nem ritka, hogy 8-10 fős (kimondom, 99.99999%-ban cigány) hordák (inkább vérszomjas farkasfalkák) garázdálkodnak, útonállónak, lopnak, fosztogatnak és gyilkolnak.
Meg rendőrt vernek, amikor épp erre van kedvük (és van).
És azoknak a szerencsétlen mai fiataloknak ezekkel KELL összezárva lennie minden nap az iskolában. Mesélnek olyanokat, hogy az én 35 év feletti hajam égnek áll. Negyedannyiért is kirúgtak volna bárkit a mi időnkben, mint amik mostanság el vannak nézegetve egyeseknek (meg akkor még küldték a javítónevelőbe, azonnal).
Innentől kezdve, én nem is csodálom, hogy ilyen idegbeteg, betojt a mai fiatalság egy része.
Láttam már 14 éves gyomorbeteget, és nem csodálkoztam rajta.
A másik oldal, az elkényeztetett liberálcsemeték. Szörnyű, hogy a józan paraszti ész, valamint a túlélési ösztön alapja is mintha hiányozna egyesekből.
Ahogy a vicc is mondja: Az egyetemisták fele felhőtlenül boldog ... a többieknek nem telik drogokra.
A harmadik oldal, a ki sem mozduló, bezárkózott, nihilizmussal és depresszióval küzdők. Na ott egyértelmű a szülők hibája, a nevelés és foglalkozás (életcél) hiánya.
-
hogy mi volt a szerepe az már olymindegy... de előnye legalább ennyi volt -
Ennek semmi köze a seregez, a honvédelmi / katonai feladatnak nem feladata a "táboroztava neveltetés". Aki erre vágyik, az lépjen be önként. -
fél év is bőven elég lenne, szerintem arról kellene szólnia hogy a "közös szívás" kovácsolná mind fizikailag mind szellemileg az illetőt. én elég sokáig csak napszámosként tevékenykedtem nyaranta, mert volt gyümölcsösünk, pár éve lettek leépítve a meggyes/almások otthon. én legelső melózós nyaramon 3 hónapig segédmunkásként melóztam, szivattak az idősebbek (rangidősek?), meg már lapáttal álmodtam esténként, 40 fokban aszfaltoztunk még a 200 fokos friss bitumen mellett, meg ilyen finomságok, rohadtul nem tudom hogy bírtam ki de ma már ha van valami piszkos meló csak megrántom a vállam és csinálom (nomeg amúgyis falusi is vagyok nem büdös a munka),valahogy rálátást adott a dolgokra, a dolgok súlyára, hogy mennyit ér 3ezer forint amiért 12 órákat szoptam.
(bár tudom hogy te melóztál végig tinédzser korod óta, respekt)
a városi ismerőseim meg nyápicok, egy tápföldes zsákot sem bírnak úgy cipelni hogy utána ne nyavajogjanak, persze sokan irodában akarnak ülni, kényelmes melóval. aztán ott tartunk hogy mindenki kivan képezve mindenre, mindenkinek papírja van és a nagyvárosokba koncentrálódik a fiatalság, csak épp nincs rá szükségünk, egyre kevesebben termelnek az országban, mindenki a bürokráciából akar lecsippenteni egy kis megélhetést, egy jó szakembert pedig alig lehet találni (pl. vízvezetékszerelő)
és akkor itt lehetne játszani a mondókát a lábujjinkkal: egy elment dolgozni, egy számlát állított ki róla, egy leellenőrizte hogy jól csinálta-e, a másik beszedte a parkolási és egyéb illetékeket tőle stb...
de lehet hogy ez csak szerintem van így.