127612
-
Az összeadás nagyjából megy, a kivonás meg az osztás nehéz. -
Fbn Lx #110699 ez legnagyobb jóindulattal is gusztustalan :D
az még oké, ha valami hardcore építészet-fanatikus lennék és elolvasnám ezt a cikket EGYSZER valami netes építészportálon a témában amolyan önkínzó, féli-meddig erőltetett unaloműzésképpen -
Utáltam az összes ilyen elvont baromságot, és bánom, h ilyen hülyeségekre k*rtam el egy csomó időt és energiát, normális mérnöki tudás megszerzése helyett... -
ezt akkor sem überelheti semmi :D több ilyen tételből esszét írni zh-n. És nem egy ilyen tárgy van, s arra kapsz jegyet, h tetszett-e eléggé a javítónak.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Elsõként érdemes megvizsgálni a neomodernt mint a mai építészet legáltalánosabb attitûdjét. Felvetődik a kérdés, vajon egyetérthetünk-e azzal a nézettel, mely szerint a nyolcvanas évek végére az építészet visszajutott a klasszikus modernizmus holtpontjához, s most törekszik – amire a II. világháború elõtt nem volt mód – annak végsõ kiteljesítésére, teljes kiaknázására, illetve az esetleges unalmat megtörendõ, manierisztikus túlkomplikálására. A továbbiakban láthatjuk, hogy a hatvanas évekre valóban önismétlõvé váló klasszikus modern képes alkalmazni a tér másfajta, újabb értelmezéseit is: hagyományos térképzõ elveibe (megszokott szerkezeteinek használata mellett) szervesen integrálja például a dekonstruktivizmus gyakran szélsõségesen experimentális, minden determinációt elutasító, kritikai-reflexív tevékenységének egyes (persze a neomodern tradícióin átszûrt) tanulságait. A. Gerner Hinterberger-háza (Bécs) a talajtól a felsõ szintekig üvegfalakkal megnyitott struktúra. A kocka formájú épület egyik oldalán szintenként különbözõ szögben befelé megdöntött homlokzata szabályos sokszög egy darabját képezi, mely különbözõ üvegfalakban, fémgerendákban az épület belsõ terében folytatódik, de hamar el is tûnik falai között. Úgy tûnik, mintha az épület minden egyes eleme a mû mélye felé hatolna, illetve onnan bukkanna elõ; a nézõnek az az érzete támad, hogy a tervezõ semmit sem alkalmazott csak a „külsõre” és csak a „belsõre”. Az építészetnek az a klasszikus komponálási módszere, amely során a tervezõ a külsõ tagolással csak utalt a belsõ felépítésre, itt már nem látható tehát. Bár ez már a II. világháború elõtti építészetnek is fontos jellemzõje volt, akkoriban ezt nem fokozták olyasmivel, mint itt: az építész az épület elsõdleges alapformájától eltérõ keresztmetszetû, másodlagos formát rajzolt a mûbe és aköré. A belsõ tér formái tehát nemcsak a transzparens térhatároló anyag (üveg) révén alkotják a homlokzat, a külsõ összhatás részét, hanem eredeti rendeltetési területükön túlnyúlva, mintegy meghosszabbodva immár maguk is kilépnek a homlokzatra. Az enteriõr és közrezáró szerkezete így nem válik külön, úgy is mondhatjuk, hogy a belsõ formák, térosztó falak, stb. kifordulnak a homlokzatra, amely homlokzat pedig befordulva enteriõrt képez. Ez az egység összhangban áll a belsõ térszervezés elveivel, amennyiben az nem tesz különbséget fönt és lent (vagyis az egyes emeletek), jobb és bal, elülsõ és hátsó, illetve természetes (az elemi-kényelmi igények) és mesterséges (elektronika) között; nem választja le azokat egymásról, azok egymás felé és egymásba nyílóak – az egész rendszer szinte elasztikus, a funkcionalista szemléletû építészettõl csak látszólag távol álló organicizmusnak egy egészen sajátos vetülete. Mintha Theo van Doesburg strasbourg-i Café Lobett-jének belsõ falfestése – mely egy megdõlõ virtuális teret írt illuzionisztikusan a valóságos térbe – itt anyagivá válna, illetve háromdimenziós formát nyerne. Az említett sokszögû forma pedig, nagy forgástestre emlékeztetve, tényleges mozgást érzékeltet az épületen, a neomodern épületekre ilyenformán nem jellemzõ, hiszen azok szerkezetük kikövetkeztethetõ flexibilitásával többnyire csak a mobilitás képességét érzékeltetik. Az építészeti térnek a hatvanas években történt gyökeres átértelmezése (lásd: modulálhatóság, Yona Friedman végtelenített épülethálói, Peter Cook plug-in-city-je, stb.) itt teljességében realizálódik, illetve egyúttal túl is lép azon a legutóbbi idõk ún. kognitív térelméletének hatására. Gerner mûvéhez hasonló szellemûek a chilei Rasmussen és a mexikói Esqueda lakóházai is.
Természetesen ezek a jellemzõk a kilencvenes évek neomodern építészetében már általánosan jelen voltak, Gerner, Rasmussen és a többiek mûvei inkább csak jó például szolgálnak minderre, hiszen õk nem feltétlenül tartoznak az újítók közé, viszont igazolják számunkra, hogy – sok szakirodalmi munka sommázó, a törekvést egyszerû felújításnak ítélõ gondolkodásával szemben – a neomodern erõsen differenciált, más építészetelméletekre is érzékenyen reagáló, önálló világ. Itt kell megemlíteni azt a tervrajzot is, amely ugyancsak más (bár a régitõl alapvetõen nem különbözõ) jelleget kölcsönöz a tárgyalt „építészettípusnak”, egy olyan új alkotóelem révén, amellyel az utóbbi idõben egyre gyakrabban találkozni a legkülönbözõbb építészeti irodák tervein. Filetóth Levente Bahreinbe szánt Lakóháztervén a tiszta, tagolatlan téglahomlokzat középsõ, az épület tömbjébe visszaugró bejárata elõtt a falakkal sehol sem érintkezõ, teljesen különálló, magas rácsozat áll, amelynek közeit valamilyen áttetszõ építõanyag tölti ki. Ez a különös térhatároló fal egyszerre nyitott-zárt elõteret képez, így a ház körítõfalainak mintegy megkettõzéseként az enteriõr kívül is folytatódik, „kisugárzik”, finomabb átmenetet teremt utca és intim tér között. Ez az elem nem ritka neomodern középületeken sem (pl. a Siemens-székház a Hungária körúton, 1997-98).
A neomodern egy másik, a fentiektõl eltérõ, a század elsõ negyedére közvetlenül visszautaló irányát képviselik a bécsi Gustav Peichl két tanítványának, G. Fasselnek és Ch. Karlnak lakóházai. Azon mesterek elveit idézik fel, amelyek már Peichlnek is kiindulópontot jelentettek: Adolf Loosét és Hans Hoffmannét. Elsõ látásra terveik a példaképek egyszerû utánzásának tûnnek, de a nézõnek csakhamar szembetûnik, hogy ezek az épületek súlyos, kinyúló erkélyeik, gépészeti blokkjaik révén – Loos mûveivel ellentétben – keményen betörnek a környezõ térbe, mellyel különös kontrasztot alkotnak a homlokzaton az egyes, belsõ traktushatárokat jelzõ, de nyilván egyéb funkciót is ellátó hosszú, finoman kiképzett rések, visszamélyedõ vonalak. Tehát nem a klasszikus modern iskolás, túlságosan tiszteletteljes követésével állunk szemben itt sem, mégha ezek a mûvek a század elsõ évtizedeinek formavilágát markánsan fel is használják.
-
Ja, harmadikra meglett végül :D -
Fbn Lx #110695 az ilyeneket úgy javítják, hogy kulcsaszavakat-kifejezéseket keresnek. csak átfutják, minden definicióhoz tartozik kb 2-3 kulcsszó/szakszó amit ők keresnek benne, amik ha benne vannak, akkor pipa
ehhez meg sajnos nem elég kétszer elolvasni, ha a saját szavaimmal körülírok valami logikailag hasonlót az nullás -
ezzel nincs semmi gond, kétszer elég elolvasni, mert van vmi értelme, persze, ha nem betűről betűre kérik.
Én ilyen építész-filozófia tárgyakon sírtam be, amikor a jegyzetből csak az idegen szavakkal(hol helyesen, hol kevésbé helyesen használva) tarkított nyáladzás jött át, konkrétan semmi használható tudást átadva. -
Egyetértek. Én is utálok seggelni, sokkal jobban szeretem az olyan dolgokat, ahol meg kell érteni összefüggéseket és alkalmazni. -
Fbn Lx #110692 az ilyen seggelős szarok a leggusztustalanabbak amiket az egyetem fel tud kínálni -
Ne is mondd, mikor ilyeneket kell tanulni legszívesebben kiugranék az ablakból :D -
pedig sztem matekot tanulni sokkal jobb mint valami humán tudást:D egyszer megjegyzed az analógiáját egy témakörnek utána "végtelen" sok feladatot megtudsz oldani vele kapcsolatban:D de mondjuk attól hogy megtanulsz egy orosz realista írót még nemfogod ismerni a többit -
én mindkettőt rühellem -
Én speciel mindig is jobban szerettem a geometriát, koordináta geometriát, mint az algebrát. -
Tényleg, több változónál a geometiriai valószínűség sem rossz módszer. -
Én valószínűszégszámításnál csomószor használtam szerkesztést, nagyon sokszor segít, hogy nagyjából lehessen tudni az eredményt, ellenőrizni, hogy a számolt érték elvileg jó lehet-e. -
Pedig a szerkesztésnek is meg volt a maga előnye. Számtalan dolgot sokkal könnyebb kiszerkeszteni, mint egyenletrendszerekkel kiszámolni. Ma pár persze túlhaladta ezt a számtech, de anno egyáltalán nem volt haszontalan szerkezetetk mechanikai vizsgálatánál. -
hehe, nekem az volt a kedvencem, tökre szomorú voltam anno, hogy most már csak számolni kell a dolgokat és nem kell rajzolgatni (: -
még tanulok. általános szintű, mert most fogok ballagni. vannak nehéz dolgok, de vannak könnyűek is. a geometriához béna vagyok(értem, csak utálok szerkesztgetni össze-vissza. értelmetlen) -
rácz tartotta most... legyen elég ennyi
-
szigorlaton átmentem: a mondat, ami akkor hangzik el informatikusok között, amikor nem bírnak hiba nélkül összeadni három tíz alatti számot.
egyébként általánosban színötös voltam, középsuliban először normális tanárom volt, maradtak az ötösök. aztán egy idióta nő jött, aki valamiért azt gondolta, hogy mivel ismeri édesanyámat, ezért mindent kétszer kell nekem elmagyaráznia. ebből persze később az lett, hogy mivel nekem mindent kétszer magyaráz el, ezért biztos nem értek a matekhoz, szóval jöttek a hármasok a semmiből. na tőle hangzott el, mikor továbbtanulásról volt szó, hogy ha én informatikus leszek, akkor ő meg elmegy balettozni. mindig jó magaviseletem volt, tiszteltem is általában a tanárokat, de itt majdnem felpofoztam.
na mindegy, miután ő elment, a harmadik tanárnak ráment az ideje, hogy behozza a lemaradást, és érettségire felkészítsen minket, szóval semmi olyasmit nem sikerült a gimiben megtanulni, ami a felsőoktatásban segített volna. mindenesetre az oktató magyarázatai érthetetlenek voltak, én meg nem feszítettem meg magam, szóval fősulin nem sikerült sokkal az átlag felett teljesíteni, kettessel mentem át minden félévben.
ma csak ritkán kell elővenni a matekot, néha diagramok programozásánál trigonometriával kell foglalkozni, 2D-s forgatás, ilyenek. 3D-ben vannak még mátrix-transzformációk, de ilyet max hobbiból csinálnék, és egyelőre nem vitt rá a lélek. -
Nálam pont fordítva volt. Én is emelt szintű matekos voltam ezért a 2-est simán összehoztam az első félévben. Túl lusta voltam teperni, a nehezebb feladatokat nem tudtam megoldani, de az első félév nagyon komoly %-át tanultam gimiben. Pedig nekem 4+4 órám volt az első két félévben matekból. Az én évfolyamom volt az utolsó, akiknek ennyi matekot tanítottak. Nekünk nem B1 és B2, hanem B1* és B2* csillag volt, ami az emelt gyakorlati óraszámot jelentette. Sajnos a B3 az már csak 4+2 volt, pedig itt kellett volna a 4+4 óra, de rohadtul. Az is vicces volt, hogy gyakorlaton írtuk a ZH-t. A B3-nál ez azt jelentette, hogy egyszer nyílt nap miatt és a két ZH miatt sem volt gyakorlat. Úgy kelltt volna ZH-n átmenni, hogy diffegyenletkből összesen volt három gyakorlat. Vicc... A tanár az első diffegyenlet megoldást valami furiere soros módszerrel csinálta. Senki nem értett semmit belőle...
Matekből megajánlott jegy volt, de úgy, hogy nem fix pontszámok voltak. Az évfolyam legjobb X%-a kaphatott jelest és így tovább. Abban a félévben 20%-nál volt a kettes, és 65% táján a jeles. A B4 volt a valszám, az már csak 2+2 órás volt, de annyira könnyű volt, hogy 67%-kal hármast ajánlottak meg... -
ilyen szempontból örülök, hogy nem a műegyetemre mentem végül -
A matekor régen a legtöbb karnak a Matematika intézet tanította, bár karonként asszem dedikált tanárok lehettek, mert nagyon ritka volt, hogy ugyanaz a tanár gépészeket vagy pl. közlekedés mérkököket tanította volna.
Nekem is az volt a bajom, hogy mikor a diffegyeneleteket vettük, akkor sajnos mintha picit előbújt volna a tanárból a "majd és most jól megmutatom, hogy milyen okos ELTE-s matekos vagyok" mentalitás. A diffegyenleteket nem matekórán tanultam meg, hanem az Áramlástan és Hidrodinamikai rendszerek tanszéken meg mechanikán. A mérnököknek a diffegyenletet olyan mérnöknek kellene tanítania, aki érhető példán keresztül magyarázza el azt, hogy mi a fizikai tartalma az egyenletnek.
A ZH széttépésről. Gyak. az összes ilyen UL sztori. Pont az ellenkezője volt igaz. Találkoztam olyan emberrel, aki bukásról 4-esre reklamálta fel magát...
Én egész egyetemi pályafutásom alatt kb. háromszor kértem, hogy megnézhteném -e a ZH/vizsgámat, mert gyanúsan kevés pontom lett. A matek szigorlatnál az egyik lapomat simán elfelejtették kijavítani. Így lett 30 pontból asszem 55 pontom, tehát sima bukásból majdnem 3-as lett.
A szilárdságtan ZH-n az aláírás nem jött össze és a pót ZH előtt csak azt akartam megnézni, hogy mit rontottam el. Nézegetem, tartom a kezemben és a tanár úgy is kiszúra, hogy "hát ezt meg ki javította?" Ugyanis hibásan volt. Kaptam még X pontot és megvolt az aláírás...
Hőtan I-ből volt olyan vizsga, hogy A,B és C rész volt. Ha az A és B részen nem volt meg a 40%, akkor meg sem nézték a C-t. Mikor más másodjára voltam vizsgázni és elégtelen lett, akkor mondtam, hogy nézzük csak meg... Ugyanis érzésre kurva jó lett. Itt is az volt, hogy a B rész egyik lapájn egy gramm javítási szín sem volt... Az A és B rész 80% táján volt, a C részben volt 4 masszív példa. Abból hármat lehetett tetszőlegesen megoldani és az év közbeni ZH-kon szerzett pontokkal (%) ki lehetett váltani az egyiket. (Jellemzően a 20/20/15 pontos példából a 15 pontosat). Mivel évözben 85%-ot értem el, az jött ki, hogy 84,7 pontom volt és 85-től jeles a vizsga. Kérdezték, hogy akarok -e szóbelizni a jelesért... :)
Szóval nálam mindig készségesen elismerték a hibát, csak én legtöbbször nem kerestem. Így utólag visszagondolva lehet, hogy kellett volna, de igazából csak kétszer éreztem azt, hogy nem azt kapom, amit megérdemeltem. -
Nem tudom most milyen arra a helyzet, de 15 évvel ezelőtt egyszerűen szörnyű volt.
Amiket azok a tanárok (meg a tanulmányi irodások is) megengednek maguknak, az valami hihetetlen (volt hogy tanulmányis vén"hölgyek" hülyesége miatt kerültek emberek passzív félévre).
Meg hogy egy állítólagos matektanár nem tud összeadni 6-7 számot, na az is.
Többi koleszossal ha összefutottunk vonaton hazafelé, akkor nem volt uncsi az út, mert végig sztoriztuk.
És persze az 1,67-es átlagba beleszámít, hogy volt pár tucat kettes, pár 3-as, alig pár 4-es ...
Meg volt egy srác (kiváló elme), akinek fotografikus memóriája volt, na ő a 4-es után visszament pótvizsgázni az 5-ösért, és meglett neki.
De ezt is csak 1x játszotta el, utána már ő se kapott 3-asnál jobbat :D
-
nálunk is tettek anno. Megemelték a pótdíjakat
-
A matek 3 most micsoda a DÉEEMFKÁ-n? (numerikus a., valószínűségszámítás)
vagy megint variáltak? A valseggből nem szokott ilyen nagy lenni a lemorzsolódás.
Gondolom most a Diff egyenletek meg térgörbék, ortogonális függvények stb lett a mat3
-
Én még egyet se hallottam, szerintem kar függő :)
Meg nálunk, ha valamiből sokan buknak és sírnak miatta, akkor általában a HK próbál tenni valamit. -
nálunk a matek 3 most kb. az évfolyam 5%-nak lett meg. persze a diák a hülye :D -
Fbn Lx #110672 a műegyetemről elég sok ilyen zh széttépős sztorit hallok, meg sok pofátlan szarházi tanárról -
lord nihilus #110671 Középiskolai szinten elboldogulok vele.
Persze PTI-sként minden félévben van valami (analízis, diszkrét-numerikus matek, operáció kut., valszám, statisztika...) matekos tárgyam. Hozzáteszem egy középiskolást nem mernék korrepetálni belőle. -
Mindig nagyon ment a matek (erősen reál beállítottság ... a humán meg nem annyira).
Általánosban 5-ös, versenyekre jártunk.
Szakközép 5-ös, versenyekre jártunk.
Emelt szintű értettségi-felvételi 5-ös.
0. évfolyam 2x is meglett 100%-ra (év közbeniek és év végi fullos is ... matek és fizika is ... kellett, mert irodalom meg közel sem volt ilyen fényes)
Ide tartozik, hogy mindkét iskolában kiváló matek tanárokat fogtunk ki (öreg profikat).
Úgy mentem egyetemre (több mint 15 éve volt azért), hogy deriválás alapjai megvoltak.
Ennek ellenére első 2 hónapban csak ültem az előadóban, és vakartam a fejem, hogy ez mégis mi a rákról beszél ?!??
Komolyan, egy ("A") Műszaki Egyetemen (reál a négyzeten), tényleg humán beállítottságú ELTE-s matektanárok kellenek ?!??
Nem azért volt buktató tárgy, mert nehéz, hanem mert oda nem illő emberek, oda nem illő stílusban, oda nem illő módszerekkel oktattak odaillő embereket.
Aztán többet nem mentem be előadásra, és könyvből megvolt 4-esre (évfolyam átlag asszem 1,67 volt !! ... pedig a legjobbak kerültek be oda)
És amiket műveltek, hát felháborító. Órákat sztorizgattunk.
Személyesen láttam, amikor a srác odavitte a tanár"hölgynek" a ZH-ját, hogy legyen már szíves átszámolni ismét a kapott pontokat, mert neki 39 jön ki (36 felett átment), és javítsa már át 2-esre. Az eltés harmincX-es ribi fogta, széttépte a srác dogáját, és hihetetlen lekezelő stílusban odanyögte neki, hogy : Azt már nem, gyere csak újra belőle (következő félévben).
Úgy mellesleg meg azért lett csak annyi pontja (meg sokaknak), mert a tanár az órán hibásan (!) oldotta meg a feladatot, és azt a megoldási módszert magolták be (mert nem értették, nem érthették magyarázat híján)
Szóval hála a tanítási módszereiknek (hiányának, meg a túlfeszített tantervnek), ahogy kijöttem vizsgáról, már felejtettem is el mindent. Szóval nem hiszem, hogy az egyetemi szintből sok tapadt volna meg bennem (max az alapok).
Egyszóval az egyetemi részt azt nagyon megutáltatták.
-
medxip #110669 amúgy meg mindig is utáltam a matekot :(
ezáltal elő sem vettem sosem a matek füzetem, a házikat sem csináltam meg matekból -
medxip #110668 valahol az alapvető műveletek és az általános iskolai szint között van a matek tudásom, bár inkább az előzőhöz áll közelebb, és igazán fejben sem számolok valami jól.
Nekem a 35%-os azaz a 35 pontos matek érettségim felért egy 100%-al, de tényleg, az nagyon jó, de ott is csak az mentett meg hogy volt valami pénzes feladat, ahol pénzzel kellett számolni, és szerencsére 15 vagy 17 pontot ért, na azt hibátlanra levezettem, vagy 3 oldalon keresztül, és kijött.
Elvileg van vmi hülye képlet rá, de franc se tudja mit jelent az a sok hablaty, pl: t az n ediken meg ilyen csalafintaságok, szóval inkább levezettem. -
Középiskolai szinten. Volt jobb is, de nem használtam, így elkopott. Viszont bármikor újra tudnám tanulni úgy gondolom. Ha minden jól megy, ősztől kell is. -
Blum #110666 "Valamilyen szakra specializálódott matematika tudásom van."
Hidrologiahoz,kornyezettechnikahoz,foldmereshez es ezek szamitasaihoz ugy-ahogy ertek.
Erdekes,hogy a hidrologia vizsgam 74% lett de ahogy elneztem az idei kozepszintu matek erettsegit, na azon bizony csunyan megbuktam volna.
Meg anno is csak 28 pontom lett. :( -
kamionosjoe #110665 Ha a kamion 100 kilométeren 20 liter gázolaj helyett 50-et eszik akkor baj van. -
Középiskolai megy, egyetemen diszkrét matek ok, analízis nagyon nem :D -
Egyetemen A, B, C-re megment mind a négy szemeszter elsőre + voltak matematikai tantárgyak /waveletek/, de most már csak cca. középiskolai van. /ami még így is több, mint az emberek 80%-ának a matektudása/ -
hugopareiros #110662 programtervező informatikusnak tanulok
letudtam már az összes matek tárgyat
a valségen kívül minden ment és szerettem is -
középsulis,azért lett a matek 1-2 is elégséges (és azért van még hátra a szigorlat :D)