127612
-
Van ennél rosszabb is, nem tudom mi a baj.
Eu gazdasági fellegvárának számító írország fővárosában pl fényévekkel le vannak maradva a budapesti tömegközlekedéstől. Pár évvel ezelőttig csak buszok jártak, azok is teljesen random, volt amikor 10-20 percet is késett egy, volt amikor korábban jött. Pár éve készült el az első villamos vonaluk, és asszem most építenek metrót. Vidéken dettó ez volt, vonat-vonal alig van, buszok járnak azok sem túl beszámíthatóan.
Persze vannak olyan országok is EU-ban, ahol jobb minőségű a tömegközlekedés (modernebbek a járművek, beléptető rendszer, stb..) de összességében pontos és kielégítő az itthoni rendszer szerintem, teljesen korrekt. Azok akik sírnak miatta még nem tapasztaltak meg rosszabbat szerintem... -
Hozzászoktam, nem lep meg.
-
dx #27785 Hozzászoktam. -
Hozzászoktam, nem lep meg. -
Cat 02 #27783 Nálunk a város ingyen ad kb 3-4 éve a helyi járatokra éves bérletet, szal én elvok ^^ -
mittomén, nem járok tömegközlekedési eszközökkel :D -
Hozzászoktam, nem lep meg. -
Cat 02 #27780 Nemhát:D -
ti elolvassátok a negyed képernyőnél hosszabb hszeket? akár lehetne ez a következő kérdés... -
ba32107 #27778 Érdekes ez, jó ilyet olvasni. Én mellesleg teljesen az ellentét vagyok, úgy tudok (tudnék, mert még nem csináltam) effektíven dolgozni, ha megmondják, mit, mikorra, hogyan csináljak. Ide nekem a pontos specifikációt, és bízd rám. Nekem ez működik.
Asszem jó katona lennék :) (Leszámítva hogy lusta vagyok) -
ba32107 #27777 Költözz egy lakatlan szigetre, ott nem piszkál senki
(ték) -
na még 5 szavazat, és toplista második helyezett a kérdés. :) ritkák az ilyen népszerű kérdések -
Fbn Lx #27775 Ja, utolsó kivetnivalóm a társadalommal kapcsolatban, aztán befejezem.
A tökéletes rabszolgaság: az embernek nincs joga, és nem áll módjában kivonni magát belőle.
Jöttetek ilyen erdő közepére lesátrazós, íjazós témával, de ez nagyon szélsőséges, amit senki nem választana hosszútávon.
Én csupán akarok egy házat, ahol megtermelem a zöldséget, a gyümölcsöt magamnak, sőt, esetleg vannak állataim. Szóval megtermelek mindent magamnak, amire az élethez szükségem van, és ténylegesen egy normális házban élek.
Ezzel ugye simán meg lehetne barátkozni.
Nem vagyok része a társadalomnak: nem dolgozom, nem fizetek adót, nem ártok senkinek, csupán megvagyok magamnak. Elvileg nem kérhetnének semmit számon rajtam.
De mégis ezt teszik. Nem építhetek az erdő szélére házat, mert nem kértem rá engedélyt, és nem fizettem érte rengeteget. Mert az erdő szélén az a nem használt 200 négyzetméter nem a miénk, hanem az államé. Nem vághatok ám ki egyetlen fát sem, mert az sem a miénk, hanem az államé. Így fizetnem kell érte, ha fűteni akarok.
És ezek az apró folyamatok oda vezetnek, hogy a nagyobb képnek mindenképpen részese kell, hogy legyél. Szóval ez a modern rabszolgatartás. Jól ki van ez találva. -
Ezis egy felfogás :)
de ha tudom, hogy bűnös vagyok akkor a kivégzésig még úgyis megölök pár embert: D -
Fbn Lx #27773 az a baj, hogy nagyon hasonlóan gondolkodok :|
Képtelen vagyok bárkinek behódolni.
Hajlamos vagyok a köztiszteletnek örvendők, és azon embereknek a nézeteit is kérdőre vonni, akiket elvileg tisztelnem kéne.
Alapvető nézetem, hogy még a legbölcsebbnek tartott embereknek sincs igaza, sem pedig joga a hatalomra, és ugyanúgy nekem sincs. Buddhában is kételkednék, és tudnék vele vitatkozni, mert én ilyen vagyok :)
Másrészről mindig az alternatív megoldásokon gondolkodok.
Visszatérő kérdés nálam, hogy hogyan élhetném a jövőben úgy az életem, hogy ne kelljen fix időpontra eljárnom nap mint nap ahhoz, hogy megélhessek, és legyen elég időm, amit a hobbimra fordíthatok, mert abban akarok igazán kiteljesedni. Viszont ez hivatásként nem gyakorolható.
Szóval potenciális csöves/munkanélküli vagyok :) -
Fbn Lx #27772 képmutató lennék, ha kijelentettem volna, hogy senkik vagytok, mert nem utasítjátok el élből az emberiség vívmányait.
De nem mondtam ilyet. A bajom nem azzal van, hogy ezeket kihasználjátok, és nem mondtam olyat, hogy nekem az fáj, hogy van netem.
Nem utaltam rá, hogy az emberiség dögöljön meg.
Te minősítesz azzal, hogy én hozok létre képzelt fogalmakat, amiket te nem mondtál, holott te sem érted meg, amit mondani akartam.
Mondanivalóm lényege tömören: az ember ne tartsa semmilyen szempontból sem felsőbbrendűnek magát, mert nem jogos. Mindennek, amink van, csupán relatív értéke van. -
-
Fbn Lx #27770 "Eszerint a logika szerint, teszem azt, egy leopárd a csúcs. Valóban. Csakhogy mint embernek, nekem ott a lőfegyver. Ez csalás?"
Nem, dehogy. Ez nem csalás.
De tudod mit? Építs már magadnak egy lőfegyvert, aztán lődd le vele a leopárdot! :)
Mert használni lehet, hogy tudod, de magadnak azokat a dolgokat, amikre hivatkozol, hogy naggyá tesznek, képtelen vagy előállítani. És hogy használni tudod?
A legtöbb majomféle rendkívül okos. Lefogadom, hogyha kissé körülményes is lenne, de meg lehetne tanítani őket célozni és meghúzni a ravaszt.
Te az emberiség kollektív tudására hivatkozol, ami közel sem minden egyedben él. Sőt, csupán az egyedek egy kis százalékában él ténylegesen, és ezáltal marad fenn. Nekünk maximum elméleti szinten van közünk hozzá, ahhoz a részéhez, ami érdekel, és megtanuljuk. Szóval nem közvetlenül a MI tudásunk. -
napi 40 óra? birom a melót én is,de azé ami sok az sokk :DDdd [csak vitzel,tudja hogy elírás] -
Az én rugóim mások mint a nagy átlag. Ezért is nehéz velem dűlőre jutni ebben a témában.
Röviden: 25 éves koromban jötten rá 3 év robot után, hogy számomra az elfogadott átlag társadalmi életmód (8 óra munka, 8 óra pihenés, énekeljük együtt) nem perspektíva. Ügyesen (kopp-kopp - jó időben, jó helyen) indítottam egy serverhosting vállalkozást, ami mint köztudott, napjaink egyik olyan vállalkozása amit csak elindítani nehéz, utána relatíve megy magától.
Gyakorlatilag az elmúlt 2 évben azt csinálom csak amit szeretek. Tanítok, utazom, siklóernyőzöm, társasági életet élek. Ez a célom a jövőben is.
Sok embernek ez nem megy. Vannak barátaim akik lelkiismeretesen robotolnak napi 40 órát és élvezik, ebben nőttek fel (egyébként én is), ők ilyenek.
Én meg szabadság orientált vagyok, önfejű és makacs. Nem bírok mások irányítása alatt dolgozni, katonaság alatt is én voltan majdnem az egyetlen aki egy perc eltávot sem kapott, mert mindig elküldtem a feletteseket a fenébe:)
Ennyi. Ilyenek is kellenek. Lázadó típus, aki kiáll az elvei mellett. Jó életem lehetett volna a 70-es évek amerikájában:) -
Fbn Lx #27767 igen, tudom. De ezek akkor is csupán néhány tudósra kiterjedő folyamatok, nem pedig az emberiség nagyobb részére. Mi, átlag emberek ezen dolgok nagy részéhez csupán felhasználói szinten értünk, amire talán egy delfint is meg lehetne tanítani. Ezért mondtam, hogy nem nagy dolog, mert annak a néhány kivételes embernek köszönhetjük mindezt, nem a minden egyedben megbúvó tudománynak, mert nem ez jellemzi a fajt. Főleg, ha a fotelban szétfolyó beszűkült, buta emberekre gondolsz.
Tényleg, erről eszembe jut amin a múltkor gondolkodtam, hogy mennyire elképesztő, hogy ilyen szintű diverzitás van az emberi fajban.
Mi ennek az oka?
Mert két zebrát nem tudnék megkülönböztetni egymástól, meg két orángutánt sem, két katicabogarat meg végképp.
És most, ahogy elképzelek egy 160 centis vékony ázsiai farmert, és egy 210 centis kigyúrt rosszarcú négert egymás mellett... érdekes. Ennyire instabil a génláncunk? -
akkor olvass kicsit vissza -
Fbn Lx #27765 hogy ez mennyire igaz :DD
én azért szoktam elmerengeni régebbi (veszélyesebb) időkön, mert rendkívül sok benne az inger, az érzelem és az összefogás, ami a mai társadalomból hiányzik.
Az, hogy elbarikádoljátok a barlang száját, vagy ketten őrködnek éjszaka lándzsával, hogy ne rohanjanak le a farkasok, összehozza az embereket. A veszélyhelyzet a legtökéletesebb módja az emberek összehozására, hogy szükségben megvédjék egymást. Ez az, ami a mai világból hiányzik. Mindenki leszarja a másikat.
Valamint mindenki kivette a részét a csoportból! Aki nem vadászott, az lenyúzta az állatokat, és ruhát készített. Aki egyiket sem tette, fegyvereket, szerszámokat készített. Aki ehhez nem értett, az készítette el az ételt, stb. Egy kisebb csoportot sokkal jobban össze lehet hangolni, ahol mindenkinek volt feladata: nem volt munkanélküli, nem volt olyan ember aki feleslegesnek érzi, magát, vagy aki hatalmi szervek elnyomnak, ergo nem volt depresszió, semmiféle lelki eredetű betegség, a modern társadalom specialitása.
Ha hirtelen kitörne egy polgárháború, vagy anarchia, és fosztogatók, bandák járnának éjjel-nappal az utcákon, szar helyzet ugyan, de maga a tény mennyire szép lenne, ahogy az emberek elkezdenének összefogni!
Összeépítkeznének családok, nagyobb csoportokat alkotnának, ahol ugye mindenki ismeri a másikat, és mindenkinek megvan a szerepe. Máris nem lennének értéktelen emberek, és mindenki megkapná a kellő mértékű odafigyelést, és szeretetet. -
kicsit félreértettél
én a moszagtórugódira vagyok kiváncsi
a társadalom elvár tőled valamit, de egy csomó elvárásnak magadtól is meg akarsz felelni
mint ahogy a tested sejtei kooperálnak a nagy egészért, ugyanúgy te is megteszel mindent a megnagyobbért
nem is feltélen tudatosan
ugyanakkor ha megnézed, nincs is más választásod, mert ha devinás vagy, könnyne a társadalmon kivül találod magad, ha ki nem csinálnak előbb -
Én is Miki vagyok, hagyd a Mikiket kibontakozni:) Egyébként az általad lereagált hsz tele volt szmájlikkal ha jól emlékszem:)
-
pedig mindenkinek jobb lenne
esetleg aludhatnál -
"miért fizetsz adót"
Mert muszáj. Ha nem teszem, baszogatnak miatta. Nem is gyengén:) - elnyomááás:D
"miért fizeted ki a villanyt"
Ez normális, mert használom. - Közös érdek.
"miért számíthatnak rád a barátaid"
Ez személyes - érzelmi alapú dolog, nem összekeverendő a társadalommal.
"a hazád? miért?"
Mert csak én és honfitársaim vagyunk neki. És mert drágák a zsoldosok:)
"miért nem mész, és üldögélsz egy fa alatt? és itt nem az egyén számít! miért nem megy, és üldögél Európa lakossága egész nap egy fa alatt?"
Mert manapság azért is fizetnem kell(ene), ha egy nyamvadt almafát szeretnék ültetni a kertembe. Az étel és ital mint életfenntartó eszközök nincsenek ingyen; dolgozni kell.
Nagyon leegyszerűsítve: az embernek "vért kell izzadnia" ahhoz, hogy éljen. Küzdenie kell. Meg kell felelnie elvárásoknak. Ha úgy él ahogy ő szeretne élni - gyak, Bora-Bora partjain homokozni a banánszoknyás bennszülött lányokkal élete végéig - éhen(vagy banánmérgezésbe)hal.
Muszájból élünk így ahogy. Persze valakinek fekszik ez, de ez már neveltetés, felfogás kérdése. Én speciel nem jókedvemből keltem évekig hajnali 4-kor reggelente, hogy utána este nyolcra hazaérjek. Persze ezen változtattam, de a legtöbb ember így éli le az életét. Hát élet ez?
-
Rundstedt17 #27760 Miki ne te mond már meg:D -
nem hiányzol te ide, légyszives ne szólj bele -
"Én legalábbis semmi esetre sem tartom az embert kulcsfontosságúnak, netán jónak, és a természet egészére pozitív hatásúnak."
Probléma ott kezdődik, hogy tőlem nem olvashattál olyant, hogy "az ember FELSŐBBRENDŰ", vagy az "ember MEGMENTI A BOLYGÓT", vagy bármi hasonló idiotizmust. (egyébként ezúton kikérem magamnak a belemagyarázásodat.) Amiért az ember sikeres, az ott a #27733-ban. Mondj az emberen kívül másik állatot, amely ugyanúgy megél az Északi-sarkon, mint a sivatagban, és fejlettebb, mint egy egysejtű. Mondj olyant, amelyik a tenger mélyére 11 ezer méterre képes volt lejutni, ahogy 11 ezer kilométer magasra is a világűrbe. Az ember képes teremteni és formálni, és az állat-, és növényvilág fejlődése is ebbe az irányba tart.
"Az ilyen embereket szívesen összezárnám néhány nagyobb testű növényevővel, esetleg valamelyik "primitív" ragadozóval. Mondjuk egy gepárddal. Majd aztán magyarázd el neki négyszemközt, hogy te egy biológiai sikertörténet vagy." Ez aranyos, de személyeskedés. (Egyébként, miért rakod idézőjelbe a primitívet? Kitől idézted, meséld el, kérlek?) Eszerint a logika szerint, teszem azt, egy leopárd a csúcs. Valóban. Csakhogy mint embernek, nekem ott a lőfegyver. Ez csalás? Vagy úgy gondolod, hogy a leopárd nem lőne le, mint egy kutyát, ha képessége és módja lenne használni a puskát? Ne áltasd magad ezzel.
"Egyrészt az ember végtelen egoizmusára utal a kijelentés, miszerint a pusztán legelni és a fán mászni alantasabb, mint embernek lenni!"
Duma, duma, duma. Nem _alantasabb_ (Örülök neki, hogy ennyire szereted ezt a szót, de nem kéne más szájába adni.), hanem fejletlenebb. A célja ugyanaz, az eszköz más. Kezdem úgy érezni, hogy az a véleményed, hogy az ember dögöljön meg, amiért az agyán kívül nincs semmije.
"Ez ám a legfelsőbb osztályú fajelmélet :)"
Köszönöm a kvázináci-hasonlatot, de ha mást nem tudsz felmutatni irányomba, akkor részemről itt be is fejezném a vitát. Ezek szerint vagy szelektíve igyekeztél nem elolvasni a "Rengeteg szinten elutasítom az "emberiség" - mint olyan - dolgait, hozzáállását és mocsokságait..."-kezdetű mondatomat, vagy csak kizártad a rólam alkotott véleményedről, mert nagyon nem fért bele az ellenségképbe. Vagy csak szimplán általánosítasz - nem tudom szemedre hányni, nagyon emberi.
"Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ebben a világban elszakadni a civilizációtól bármiféle pozitív élményt nyújthat egy átlag embernek?"
Soroljak neveket? Kísérleti régészeket, "passzióból" egy szál nemezsátorban lakókat, íjjal vadászókat? Nem messziről - csak innen, Magyarországról.
Végül:
"Szóval ökörség azzal dobálózni, hogy húzzak vissza a barlangba, satöbbiek."
Magyarul: szerinted az emberiség nem tart ott, ahol megérdemli. Ebben látod egyetértünk. Az emberiség túl okos, de nem elég bölcs. ...mégis elfogadod a vívmányait, fűtött szobában üldögélsz az internet előtt. Bort iszol, és prédikálod a vizet. Nem gondolod, hogy ez, hogy fogalmazzak finoman... "képmutatás?" -
problemo? -
Tudod te hány alkatrész van egy mobiltelefonban amit fell kellett találni?:) Minden alkatrészhez gyártósort tervezni, megvalósítani?:) Az elmúlt ~200 év feltalálói nélkül nem lenne mobiltelefonod. Galvani nélkül nincs áram, Tesla nélkül nincs rádióhullám, Clarke nélkül nincs műhold, Neumann nélkül nincs PC, stb. Több száz feltaláló és több ezer szakember több száz éves munkája az amit a zsebedben hordozol:) -
"megaxondja"
eddig ez a beszt. -
Rundstedt17 #27754 FAIL... -
Rundstedt17 #27753 Úristen micsoda sületlenségek...az ilyen büdös technika beszólások mindig megnevetettnek a kocka ezt is jól megaxondja:D -
viszont a csajokat be lehetne húzni a hajuknál fogva a barlangba,nem kéne nekik bmw -
ja marha nyugodtan
fosnánk mert dörög az ég, villámlik
mert jön a medve
egy szál faszba, dárdával rohangálnánk
esetleg jutna medvebőr télire, de fáznál
éjjel töksötét lenne
tele lennél parazitákkal, kivül, belül
csúcsszuper lenne :)
(szerintem nem)
sosem lenne meg mindened
most sincs meg, akkor sem lenne -
és? mit számít mi a mozgatórugó? összefogtak, ko-operáltak
te miért vagy a társadalom tagja? miért fizetsz adót, miért fizeted ki a villanyt, miért számíthatnak rád a barátaid, a hazád? miért?
miért nem mész, és üldögélsz egy fa alatt? és itt nem az egyén számít! miért nem megy, és üldögél Európa lakossága egész nap egy fa alatt?
ha azt mondanád, itt van az idegenek inváziója, és belőlünk max madáreleség lesz, igen akkor mennék -
Ez hülyeség. Nem néhány embernek. Az ötlet egy dolog. A megvalósítás és üzemeltetés meg egészen más. -
De azt a 40 évet milyen nyugodtan és problémamentesen élhetnénk le?:) Nem hiányozna a technika mert nem ismernénk, viszont mindenünk meglenne amire szükségünk van. Régi szép kőkorszaki idők:)