164
  • ddt500
    Ezt csak Te nem érted. A 747-es belsejében amikor súlytalansági teszt van nem fúj 200km/ó szél. Ergo nem hat különösebb légellenállás a bent lévőkre.
  • Magnificat
    de itt a repülőben lévő szabadesésről volt szó, ami pedig a centrifugális erő miatt van. kinti légkörben való esésnél nem mondta senki, hogy ne lenne függő a légellenállástól, a felülettől, stb...
    ja az meg itt van:
    http://science.howstuffworks.com/zero-g1.htm
  • dronkZero
    Értelmezni is meg kéne tanulni, amit ott írnak.

Neked láthatóan ez még nem megy.
  • dronkZero
    Hát nem vagy semmi, ecsém:

Magnificat #52
    ja és az ember szabadesési sebessége beáll olyan 200kmh-ra...
    willcox #53
    Az csak a légellenállás miatt van... (Válasz 'Magnificat' üzenetére (#52))
    Magnificat #57
    szabadesésben zuhanó nullgravitációt előidéző 747-esen légellenállás benn? gratulálok... inkább menj, egyél csokit... (Válasz 'willcox' üzenetére (#53))

Tagadd már le, hülyegyerek...
  • toto66
    −1 g + 1 g = 0 g"
    Ezért van "sújtalanság" a Földkörül keringő űrhajókban...
  • ddt500
    Persze egyszerűbb lelépni mint elfogadni az igazságot ugye? Megkérdezem bár biztos nem fogsz rá válaszolni. Az meg sem fordult a fejedben, hogy esetleg Te vagy az aki téved? Mindenki hülye csak te vagy az ész igaz? Így kellemes lehet leélni egy életet.
  • toto66
    Nézz meg egy túrista térképet 1980-ast és egy 2008-ast a Bükk Hg-ről!
  • dronkZero
    "experiences a g-force of −1 g + 1 g = 0 g"

Akkor az angolt is gyakorold még... _EXPERIENCES_. Tapasztalja. Ez nem azt jelenti, hogy ez hat rá, hanem hogy ezt érzékeli.

Ha nem hatna rá erő, fent maradna. Ezt azért ugye még érted?
  • Magnificat
    ezt sem állítottam, hogy nem... ki mondta, hogy az ember valóban lebeg?
    a testre ható g-erő 0, persze ettől gyorsulása ugyanúgy van a föld felé vezető irányban...
  • Magnificat
    de amúgy akkor tudátok mit? okés, én vagyok a hülye, meg a wikipedia is az, arról beszéltem végig, ami ott is áll...
  • toto66
    "saját szememmel láttam a Gagarin űrhajó pontos mását, és abban semmilyen katapult nem volt"
    Lehetett az is, meg nem is...
    Az oroszok még a térképet is meghamisították (még magyart is!)
  • Magnificat
    "És a sebesség "beállása" valóban a légellenállás miatt van, ha hiszed, ha nem. " ezt hol állítottam, hogy nem?
    Amit írtam: "mivel ez a sebesség (200km/h) függ a légellenállástól,"
  • dronkZero
    Ja, és a súlytalanság _érzése_ azért van, mert a környezet (a 747-es) a megfigyelővel együtt szabadon esik, tehát nem ad alátámasztást, nem "nyom" az ülés, úgy érezni, hogy súlytalan az ember teste. Illetve valójában súlytalan is, definícióból következően. De a súlyerő hat rá, gyorsítja lefelé.
  • Magnificat
    * An object at rest with respect to the Earth experiences a g-force of 0 g + 1 g, or just 1 g ("normal weight").

* An object in free fall (accelerating downwards at 1 g relative to the Earth) experiences a g-force of −1 g + 1 g = 0 g ("weightless")

* An object accelerating upwards at 1 g relative to the Earth experiences a g-force of 1 g + 1 g = 2 g ("twice normal weight")

* An object accelerating downwards at 2 g relative to the Earth experiences a g-force of −2 g + 1 g = −1 g ("negative g").

innen vettem...
  • dronkZero
    Magnificat: Ezt a fizika dolgot szerintem még gyakorold, mielőtt kioktatni kezdesz embereket...

"ekkor a testre 1g hat a gyorsulás miatt az egyik, 1g a tömegvonzás miatt a másik irányban. ergo 1-1=0 g hat az emberre szabadeséskor..."

Rég hallottam ekkora faszságot. A gyorsulás történik az erő hatására, nem fordítva, barátom! Ez azért eléggé általános iskola 5. osztály... Ha nem hatna erő szabad_esés_kor az emberre, akkor mégis, mi a fasztól esne lefelé?

És a sebesség "beállása" valóban a légellenállás miatt van, ha hiszed, ha nem. Egy bizonyos sebességig a közegellenállás a sebességgel egyenesen arányos, egy határt túllépva négyzetesen, és ez a négyzetesen arányos erő, ami fölfelé (a gravitációval ellentétesen) hat, előbb utóbb eléri a gravitációs erő nagyságát, kiegyenlíti azt, így az erők eredője nulla,tehát nem gyorsul tovább a zuhanó test.

Csak hogy a későbbiekben ne beszélj hülyeségeket.
  • willcox
    Ebben a témában ez volt az utolsó hozzászólásom, mert alapvető fogalmakkal nem vagytok tisztában. A másik lehülyézése persze nagyon megy nektek, de ehhez aztán semmi ész nem kell.
    A sok kamuhír meg azért van, mert egyik veszi át a másiktól. De ugye tudjuk azt is, hogy sok milliárd légy nem tévedhet...
  • ddt500
    De egy vadászrepülő g terhelését nem a szabadesés szokta előidézni hanem a szöggyorsulás.
    "Én végig fizikai értelemben beszéltem a dologról. Az emberre gyakorolt hatásának elnevezése lehet ettől eltérő" Miért beszéltél fizikai értelemben? Gagarin nem ember volt? Gagarin 4000m-n rájött, hogy nem zár hermetikusan a kabintető. Megfosott előrenyomta a botkormányt, kapott -3-4 g-t. Elájult pár másodpercre vagy csak beszűkült a tudata és mire észbe kapott már lent is volt.
  • Magnificat
    tudod mit? nézz szét ezeken, és tanuld meg az anyagod:
    wiki: g-force
    különösképpen javaslom a Calculating g-forces rovatot. és ha ezt elolvastad, és még mindig nem érted, miről beszélek, akkor már nem tudok mit tenni veled...
    na lépte, üdv...
  • Magnificat
    és amúgy a centrifugális erő miatt van... hallottál róla?
  • teddybear
    Mondjuk, nem értem, hogy mit számít az, hogy Gagarin katapultált-e, vagy végig a Vosztokban kuksolt. Ő volt az első, aki végigrepült egy kört a Föld körül.
    Hogy az amerikaiaknak piszkálja a csőrét a dolog, az persze érthető, nekik akkor már volt pár "űrhajósuk", de azok csak szökdécseltek Gagarinhoz képest.
    Ami pedig az utólag okosokat illeti, több lesz attól,hogy mindenfélét kitalál?
  • willcox
    Fizikai szempontból a negatív G lassulást jelent, a pozitív G gyorsulás. Tehát a lassulás negatív gyorsulás. Én végig fizikai értelemben beszéltem a dologról. Az emberre gyakorolt hatásának elnevezése lehet ettől eltérő. Az álló/ülő emberre ha nyugalomban van a Földön, akkor hat 1G-s erőhatás. Illetve akkor is, ha a földfelszínnel párhuzamosan, állandó sebességgel repül.
    Ha valaki kiesik egy magas házból, az 1G-vel gyorsul, de csak minimális erőhatás éri (a légellenállás miatt nem tud 1G-vel gyorsulni). Ha nem lenne légkör, akkor súlytalanságot érezne.
    Ha valaki fejre áll, akkor a vér beletódul az agyába, hiszen nem erre a testhelyzetre van az ember testének szabályozó rendszere felkészítve. Ebből is látható, hogy az ember testhelyzete a meghatározó az erőhatáshoz képest.
    A hirtelen irány- és sebességváltoztatások szintén erőhatásokkal járnak, és ezek természetesen valamilyen G értékkel jellemezhetők is.
    Ha egy repülő szabadon esik, akkor 1G-vel tud úgy esni, hogy nem használja a hajtóművet (ekkor a pilóta súlytalanságot érez). Ennél gyorsabban akkor tud esni, ha használja a hajtóművet is, de ekkor ugye a G ruha hatékony, mert ismét gyorsulást érzékel a pilóta, vagyis olyat, mintha nőne a súlya. A hajtómű meg ugye hátul van...
    Mit nem lehet ezen megérteni?
  • Magnificat
    bár aki nem hisz nekem:
    Terminal Velocity
    a lényeg amit mondani akartam az, hogy nem gyorsul végtelen ideig, mégha sosem érne le a földre, akkor sem, beáll egy sebességre
  • Magnificat
    mivel ez a sebesség (200km/h) függ a légellenállástól, a test méretétől, tömegétől (igen a tömegétől is), stb.... amúgy ismerem az Excelsior 1-3 küldetést.
  • ddt500
    Te szánalmas vagy. Biztos majd neked hiszek az egész tudományos társadalom ellenében. A pontos mása mi?? Az az igazság, hogy Te nem érsz szart se meg a hülye magyarázataid.
    Nem zavar, hogy az összes elérhető oldal ezt írja?? Nesze:
    1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Ha még ezek után is állítod, hogy nem volt katapultülés a Vosztok űrhajóban akkor Te egy szemellenzős hülye vagy.
  • Magnificat
    még mielőtt belekötnél, arra gondolok, amit te magad is felhoztál példának, 747-es repülő, ami egy pályagörbét követve zuhanás során a fedélzeten tartózkodóak 0 g erőhatás állapotába kerülnek.
  • teddybear
    És csak az alsóbb, sűrűbb légrétegnél. Nagy magasságban símán eléri a helyi hangsebességet a zuhanó test.
  • Magnificat
    lol, igaz :P
  • Magnificat
    szabadesésben zuhanó nullgravitációt előidéző 747-esen légellenállás benn? gratulálok... inkább menj, egyél csokit...
  • uniu
    Kihagytatok meg egy verziot!
    Bizonyos nezopont szerint azert halt meg, mert latta a "Mennyorszagot".
    Most mar teljes a paletta!:)
  • Magnificat
    az anyagi lehetőségek problémájával egyetértek, és véleményem szerint mivel akkor az volt a cél, hogy ki jut hamarabb a holdra, horribilis összegekért meg tudták oldani... ma is meg tudnák oldani, csak ahhoz ki kellene fejleszteni megint mindent (komplett új űrhajót csak arra, hogy felmenjen hordozórakétával, ott leváljon egy leszállómodul, vagy az egész hajó szálljon le, majd induljon el megint, mindezt soksoksok tíz-százmilliárdból, mindezt miért? hogy elmondhassuk megint? mert anyagi haszna nem lenne... szóval nem a technika nincs meg, nem nehéz lenne a mai tudásunkkal felmenni, hanem amennyibe mindez kerülne, mindent kifejleszteni, stb, nincs értelme...
  • bunny
    Ne haragudj, de te tényleg iszonyú sötét vagy, az a tipus aki amellett, hogy tudatlan, még csak meg sem győzhető, hogy téved, de legalább határozott :)

http://www.kansastravel.org/03cosmosphere5.jpg

Mellesleg nekem anno gyerekként megvolt modellben az űrhajó, és bezony a legnagyobb részét az a kicseszett katapultülés foglalta el.
    Nem azért írom, hogy meggyőzzelek, mert a te fajtádat azzal sem lehet, ha az ember az odda alá dugja a bizonyítékot, csak gondoltam nehogy valaki nexus6-ot nézze hülyének. Mert nem Ő az :)

Mellesleg azt én sem tudtam, hogy katapultált.
    Iljusin ügyben meg volt egy, aki űrhajós volt és szépen kiírták a könyvből. Hogy aztán Ő volt-e az első, arról mi itt csak elméleteket gyárthatunk, a valóságot ki tudja mikor tudjuk meg. Lehet soha, de azért történt már ennél nagyobb kamuzás a világtörténelemben, szóval nekem simán belefér az is, hogy fent volt, és meghalt vagy durván sérült, ezért lett gagarin a hős.
  • willcox
    Az csak a légellenállás miatt van...
  • Magnificat
    ja és az ember szabadesési sebessége beáll olyan 200kmh-ra...
  • NEXUS6
    Ezt mondom én is!;)

Xerintem 1 szinten tök mindegy ki volt fenn az űrben, mert soha nem fogjuk megtudni a teljes igazságot. A lényeg, hogy ma is nap, mint nap felmennek az űrbe, tehát biztos, hogy volt fenn valaki először!!!

Ami ugye a holdutazásról már nem mondható el (hogy borzoljam a kedélyeket), mert oda nem járunk naponta és valahogy feltűnően nagy erőfeszítésbe kerül újra oda jutnunk!;)))
  • Magnificat
    uram atyám... még jó, hogy utánadgondoltam... Az emberre, mint minden másra, konstans 1g hat a gravitáció miatt.. A g erő is vektor. Ha az ember kiugrik, és szabadesésbe megy át, ekkor a testre 1g hat a gyorsulás miatt az egyik, 1g a tömegvonzás miatt a másik irányban. ergo 1-1=0 g hat az emberre szabadeséskor...
    ha két g-vel közeledik, akkor -1 g hat rá. ha 1g gyorsulással távolodik a földtől, akkor ezek összeadódnak, ergo 2g gyorsulás hat az emberre...
    érted már? attól, hogy valszeg idősebb vagy mindannyiunknál, ne hidd, hogy mindent jobban tudsz...
  • NEXUS6
    Amúgy valszeg annyi volt szegény Gagarin halálának az oka, hogy alacsony volt a felhőalap és a vészsüllyedés után már nem tudták felvenni a gépet, amikor kijöttek a felhőből. Nem először fordult volna elő.
  • willcox
    Mesélj még, miket lehet hallani? Tudod, minél régebbi dologról van szó, annál több mese születik, a végén meg már köze sincs a valósághoz.
  • NEXUS6
    Hát olyat is hallani, hogy valójában nem gyógykezelésen volt Kínában, hanem fogolyként. Ugyan is lehet, hogy ott ért földet, aztán nem igazán akarták visszaadni.

Szal ha így nézzük hihető is a sztori. Tényleg elég gáz lett volna a Világ elé állni azzal, hogy: sikeresen fellőtünk egy embert, csak a kínai testvérek nem akarják visszadni, meg amúgy sincs valami jól.
  • willcox
    Ez már fájt.
  • Magnificat
    és hogy a g-erők (pozitív) milyen hatással van:
    g videó
    már csak azért is kiemelendő, mert ezek okés tréningen vannak, de nem teljesen kezdők, 6,5 g körül már hullanak mint a legyek...