164
  • NEXUS6
    Igen, valszeg nem ugyan arról az iljusinról beszélünk.

Én arról, aki híres berepülőpilóta és repülőgép mérnök volt. Te meg a klónozott ikertestvéréről, akit valójában az UFÓk küldtek a Földre, hogy elveszejtsenek/megmentsenek bennünket.
    ;)
  • willcox
    Valószínűleg hihetsz nekem, mert én (is) pl. a saját szememmel láttam a Gagarin űrhajó pontos mását, és abban semmilyen katapult nem volt. És akár te is láthattad volna (ha már éltél volna akkor), amikor Budapesten meg lehetett nézni. Szóval a korábbi linkjeid szart se érnek.
  • juzosch
    Indy Car driver, Kenny Bräck crashed on lap 188 of the 2003 race at Texas Motor Speedway. Bräck and Tomas Scheckter touched wheels, sending Bräck into the air at 200+ mph, hitting a steel support beam for the catch fencing. According to Bräcks' site his car recorded 214 g.
  • juzosch
    racing car driver David Purley survived an estimated 179.8 g in 1977 when he decelerated from 173 km/h (108 mph) to 0 in a distance of 66 cm (26 inches) after his throttle got stuck wide open and he hit a wall.
    (Wikipedia)
  • willcox
    A fellépő erők eredőjét kell nézni, és ehhez képest a test helyzetét.
  • ddt500
    A 179g egy baleset volt Indy carban jól emlékszem? A szerencsétlen 200-al ment neki frontálisan a betonfalnak és 50cm alatt állt meg. 6-szor élesztették újra.De túlélte.
  • ddt500
    Valószínűleg hiszek neked miután közölted, hogy a Vosztokban nem volt katapult. Te biztos tisztában vagy vele miután közölted, hogy nincs negatív meg pozitív g.
  • Magnificat
    ddt500-nak kétségkívül igaza van abban, hogy:
    Az átlag ember kb 5g-t bír ki eszméletvesztés nélkül, függőleges, pozitív irányban. G ruhákkal és kiképzéssel ez feltornászható 9-10-ig kitarthatóan, vagy 11-12g-ig nagyon rövid ideig. Negatív g-t az ember kb 2-3g-ig bír... Minnél jobban csökkentjük az időt, annál tovább bírja, értsd 20-35g-t bír az ember egy pillanatig, a 100g már általában halálos, a rekord pedig 179g (persze ez csak egy apró pillanatig tartott)... Vízszintes, előre-hátra mozgásnál egy átlagos, tréning nélküli ember 12 g-ig bírja előre (tehát a test megy előre, és hirtelen megáll), és 17g-ig hátra (a test megy hátra, majd hirtelen megáll)
  • willcox
    Ha kiugrasz, akkor súlytalan leszel. Nem -1G-vel gyorsulsz, hanem pontosan 1G-vel, (itt most ne számoljunk a légellenállással). Mellesleg a rövid ideig tartó súlytalanságot is úgy gyakoroltatják, hogy egy repülőt ~szabadesésbe engednek egy ideig...
    Te nem vagy tisztában a sebesség és a gyorsulás közötti különbséggel.
  • ddt500
    Lehet de te semmivel nem vagy tisztában.Ezt már többször is bebizonyítottad. De ismételten megkérdezem ha ennyire járatlan vagy a témában akkor miért szólsz hozzá? Nyilván nem érdekel annyira az űrhajózás ha még ezeket az alap dolgokat sem tudod. Akkor mit erőlködsz itt?
  • ddt500
    Gagarin katapultált az űrkabinból!
  • ddt500
    Sajnos az a baj, hogy teljesen fölöslegesen vitázunk veled.
    Tessék. Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában így sajnos harcképtelen vagy.
    http://www.urvilag.hu/article.php?id=1673
  • ddt500
    Nehéz lenne beírnod a google-ba azt, hogy negatív g??? Akkor nem csinálná hülyét magadból. Milyen farával előre zuhan? Miről beszélsz? A negatív pozitív nem előre hátra, hanem föl le.Annyit felfogtál, hogy a pilóta testhelyzete a lényeg. Süllyedés érted?? Ha kiugrasz a huszadikról akkor folyamatos -1G-vel gyorsulsz. Ha Gagarin 800km/h-nál előretolta a botkormányt és kapott -4g akkor elájulhatott mert nem 10m/s2-el gyorsul hanem 40-el.
  • willcox
    Katapultált a kabinból????????????? Nem is volt benne katapult!
    Űr isten! Pár év eltelik, és mint a vadászkalandok, meg a népmesék, úgy módosulnak.
  • willcox
    Szerintem te nem vagy tisztában fogalmakkal.
  • Thrawn
    Iljusinról azt pletykálták, hogy olyan állapotban ért földet, amelyben nem lehetett bemutatni a nagyközönségnek. Esetleg a földetérés sikerült keményebbre és sérüléseket szenvedett, a szovjet vezetés számára pedig nyilvánvalóan elfogadhatatlan volt egy törött karú/lábú/stb. első úrhajós. Ezt látszik alátámasztani Gagarin leszállása is. Ő ugyanis néhány kilométer magasságban katapultált a kabinból és külön, ejtőernyővel ért földet. Emiatt meg is kérdőjelezték a rekordját, mert az csak úgy lett volna szabályos, hogy azzal a járművel ér földet, amivel indult és ebben ez esetben ez nem teljesült.
  • willcox
    És az az Iljusin ugyanaz szerinted?
    Egyébként felőlem azt hiszel el, amit akarsz. LOL!
  • willcox
    Ez az egész G irány csak azon múlik, hogy a pilótának milyen a testhelyzete az erőhatáshoz képest. Gondolom, hogy ha egy gép gyorsulva zuhan, akkor nem a farával néz előre. Akkor meg miről beszélsz?
    Mellesleg 12 G-nél már a belső szervek szétrepednek...
    Hol tudott a Mustang 10 G gyorsulást produkálni?
  • Robko
    Olyat is hallottam!
    Gagarin túl sokat tudót az űrkutatásról és balesetet szimuláltak a szovjetek, járt már külföldön is ne hogy Amerikába disszidáljon,Információkat átadjon Amcsiknak,
  • ddt500
    Hatás ellenhatásról még nem is hallottál igaz??
  • ddt500
    Nem ártana ha csak akkor szólnál hozzá a témához ha van róla valami fogalmad is. NEXUS6 mondja jól. +10-12G is el lehet viselni(a II Vh. Mustang vadászgépnek ennyi volt a max. terhelhetősége.)Ez van amikor az ember a hasára húzza a botkormányt.A vér a lábak felé áramlik de hasizomból-lábizomból vissza lehet tolni A negatív G-nél amikor előre tolja a vér a fejbe áramlik a nyakizmaid nem elég erősek ahhoz, hogy ellen tudjanak neki állni ezért jön a vörös köd, tudat beszűkülés, orrvérzés, szemvérzés, agyvérzés ájulás. Egyébként pedig a vadászgépek is úgy voltak-vannak tervezve, hogy a +G bírják jobban. Általában +9 és -3 G az engedélyezett túlterhelés.
  • NEXUS6
    "Mert Iljusin meghalt. Pontosabban nem élte túl."
    Lol
    Iljusin a Szuhoj tervezőiroda berepülőpilótája, még ma is él.

Most néztem meg az esetről készült T-aktákat, nemrégen meg az Igazak című filmet az amcsi űrhajós programról. Szal sok a legenda és sok a propaganda az biztos, az igazság viszont odát van!;)))
  • NEXUS6
    Az a baromság, amit te írsz, negatív g-ből tényleg talán ha 3-4-et elvisel az ember!!! Ha lemegy a vér a fejedből akkor fel lehet pumpálni, megfelelő öltözettel, légzéssel, izommunkával. De ha az agyad szétdurran a vértől ott nincs izom, amivel onnan ki tudod préselni!!!
  • willcox
    Ha a föld felé tart nagy sebességgel, akkor a katapultálásba bele is hal a pilóta, ezért ilyenkor nincs értelme használni.
  • willcox
    A "negatív G" csak az irányra utal, egyébként ugyanolyan G, mint a a "pozitív". Szóval ez baromság. Az űrhajósokat egyébként fokozatosan a tartós (legalább 2 perces) 6-8 G elviseléséhez szoktatják.
  • ddt500
    3-4 negatív G már elég lehet az ájuláshoz.Bár szerintem egy űrhajós jobban bírja a túlterhelést mint egy sima pilóta. Amúgy pont nálunk zuhant le egy MIG-29-es a negatív G miatt. A pilóta nem is próbált katapultálni.Szegény.
  • Vogel
    Ezt nem értem. A hermetikus lezárást pl. Oké hogy le kell szállni és kivizsgálni, de azé nem nagy katasztrófa ha enged a túlnyomás. 4000-ről 2000-re, ez a másik. 4000 felett kötelező az oxigén maszk viselete, alatta meg lélegezhető. Tehát alatta voltak túlnyomás nélkül, ebből nem lehetett gond. Ez a hirtelen süllyedés meg vicc. Nincs olyan hogy hirtelen süllyedés miatt eszméletét veszti. Akkor az vagy nagy G terhelés, vagy a gép számára végzetes belehúzás, vagy a kontroll elvesztése a gép felett. De hogy a pilcsik elájukjanak?! Vicces lenne ha Kecskeméten is földbe állnának a vadászgépek a hirtelen süllyedés miatt, pedig ott párszor megesik :P Kiváncsi vok hogy ti mit szóltok hozzá.
  • bvalek2
    Ez szerintem is meggyőző érv.
  • bvalek2
    Az amerikaiak jártak a Holdon, ez biztos. És magyar tervezésű holdautóval furikáztak :)
  • invidia
    igen, én is ezt az elméletet ismerem, és valóban logikus (ahogy a Holdraszállásban is lehet egy olyan verzió, hogy jártak ott, de nem golfoztak, hülyéskedtek...azt tényleg utólag vették fel studióban)

viszont olyanról is tudok, hogy a míren 3 fényképe volt kirakva: Szűz Mária, Lenin és Gagarin képei

szal ha maguk a kozmonauták igy bánnak Gagarin emlékével abban lehet valami
  • assdf
    "Mikor járták a Holdon? Ha még nem, akkor ne beszélj többesszám első személyben.
    Az meg egyébként eléggé furcsa, hogy manapság nehézséget jelent azoknak odamenni megint, aki már állítólag jártak ott.
    Persze most lehet jönni azzal, hogy az usákok rakták le azt a tükröt, amivel lehet lézeres távolságmérést végezni. De ilyet raktak le az oroszok is, csak holdjáró robottal (az akkori hírek szerint)."

simán beszélhetek többes szám első személyben ha olyanról beszélek amint az emberiség egy jó része közös erővel ért el.

az meg hogy nehézséget jelent jó vicc. persze hogy nehézséget jelent, 1/20ad akkor költségvetéssel (és akkor még lehet hogy keveset mondok, amennyire megnyirbálták a nasa költségvetését). gondolj bele, az ürsiklókat 30 éve épitették, azóta nincs pénz új épitésére. És akkor most fogjál egy 30 éves bmw-t, aztán gondolkodj el rajta hogy vajon miért nem indul el, vagy ha elindul miért rohadt szét az alja, és filozofálj rajta hogy akkor ez biztos 30 évvel ezelőtt sem indult el, sőt nem is lehetett vele közlekedni.

Gondolkodás meg rulez... wtf
  • willcox
    Mert Iljusin meghalt. Pontosabban nem élte túl. Gagarin meg nem biztos, hogy repült, csak az űrrepülésről kiadott hírt már nem tudták eltusolni, így (adminisztratív tévedésre való hivatkozással) Gagarin vállalta fel az Iljusin-féle repülést. Ez egyébként hihető és logikus is, mert az oroszoknak nem állt rendelkezésre azonnal másik űrhajó, amivel Gagarin repülhetett volna, de mindenképpen ők akartak elsők lenni.
  • JL666
    jaja, de ennek ellenére, hogy Gagarin volt az első az amcsik is elismerik.

Reszt of ól: bocs, hogy nem a balázs sót nézem és nem mondott újat nekem a cikk, télleg szégyellem magam...
  • willcox
    Mikor járták a Holdon? Ha még nem, akkor ne beszélj többesszám első személyben.
    Az meg egyébként eléggé furcsa, hogy manapság nehézséget jelent azoknak odamenni megint, aki már állítólag jártak ott.
    Persze most lehet jönni azzal, hogy az usákok rakták le azt a tükröt, amivel lehet lézeres távolságmérést végezni. De ilyet raktak le az oroszok is, csak holdjáró robottal (az akkori hírek szerint).
  • bvalek2
    Erről én is hallottam, néhány nappal előtte repült állítólag, azért még bizalmatlan vagyok. Nem tudod hogy miért tussolták el?
  • willcox
    Annak idején még a magyarországi pártszervezetekhez is kikerült, hogy Iljusin, a világ első űrhajósa sikeres űrutazást tett. Villámgyorsan visszavonták, majd jött a Gagarin-féle változat...
  • assdf
    söt a holdon sem jártunk, illetve nem hogy nem jártunk hanem maga a hold sem létezik... :)
    És különben is nincs is kanál :D
  • Cat #7
    40 éves évforduló van, és ma sem tudunk még semmit.
  • angol
    sőt van egy olyan változat is miszerint gagi nem is volt az űrben , kamu volt az egész, nem vicc
  • Mcsiv
    JL666 csak azért kötekszik, mert ő fejből tudta az egész sztorit. Én konkrétan azt se tudtam, hogy repülőgép balesetben halt meg:P (de igen, biztos én vagyok a hülye:D)