Nem vénnek való vidék - A mozinézõ igazi tesztje
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Texasban biztos nem adhatnak el sok GPSt, hiszen mindenki mindenhova eltalál. Pl. a fánál lévõ halott mexikói papa a pénzzel, sima ügy! Csak 50 km2-nyi pusztaság van körülötte, de azért kedvenc hõsünk megtalálta. Továbbá a transzponder deaktiválása után is nyíl egyenes az út, ha az Ómenbõl átszökött 40 éves Damien-ek vagyunk, csak egyetlen egy panzió van az USA déli részén, ahol megszállhat a furcsa nevû vientámi veterán. Aztán a harmadik bérgyilkos: õ is messzirõl megérzi a pénz szagát, pont ott állt fel a villanyoszlophoz, ahol elõzõleg már megtette az elõbb említett személy.
FBI sehol, minek az? Sehol nem tûnik fel h. autók robbannak, szobákat lyuggatnak, határokon innen és túl. :) Nem ismerem a regényt, de hogy sok valóságalapja nincs, az is biztos. Nem tetszett. Egyes, leülhet.
de egyvalami nem volt rendben: a CÍM!
Ugye mindenki ismeri azt a "mondást", h "Gyáva népnek nincs hazája!"?! Tegyük fel, hogy ez angolul van és EZT jelenti (tehát azt, hogy "gyáva népnek nincs hazája").
Namost ez hogy hangzana magyarul a film címének fordítója szerint? Valahogy úgy, hogy "Nem félõseknek való vidék"!
Na, ez itt van elbaszarintva...!
Merthogy ennek a filmnek az a címe, hogy "Az idõseknek nincs hazája", vagy "Az idõseknek nincs országa"!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Röhej, emberek.
Nekem bejött a film, nagyon is. Annyira a hatása alá kerültem, hogy az elsõ héten kissé túl is értékeltem, és felmagasztaltam a pszicho-terminátorunkat, hogy mekkora szinész. Aztán eszembe jutott pl. De Niro az Ébredésekben. És ez rögtön a helyére pakolta a dolgokat. Aztán eszembe jutott Kevin Spacey a Hetedikbõl, aki pont ilyen arccal tolta végig a szerepét. Meg még eszembe jutott jó pár olyan szerep, amely agyonveri Javier Bardem alakítását.
Én azt mondom, a sorozatgyilkos semmi különöset nem hozott, ez a film nem az õ érdeme. Ez a film összességében számít marha jónak, d emeg tudom érteni azokat, akiknek nem jött be. Sokak számára esetleg lassú lehet a dolog, és persze a hype is kiválthat ellenkezõ reakciókat.
Én azért tök jól érzem magam a bõrömben amiért teszett, és remélem, akinek nem jött be, az talál ez helyett más olyan mozit, amelyben örömét leli.
"Meg ez a mondásod: "nekem 80%-ban a történet..." Ja. "Persze, elismerem, hogy Bartók jó, de ez nálam kevés. Nekem 80%-ban a dúdolható dallam számít." LOL"
Ha összeszedjük a legjobb színészeket meg a legjobb operatõröket, meg a legjobb rendezõt, meg a legjobb vágót és van hozzá egy szánalmasan szar történet akkor az a film jó lesz? Egyeseknek biztos zseniális lesz(a nagy nevek miatt), ha nyer pár oscart akkor mégtöbb embernek de nekem nem. Ellenben ha van egy nagyonjó történet, közepes színészekkel, közepes rendezõvel, stb. akkor a film még lehet nagyon jó pusztán a történet miatt.
"Nem érted, hogy attól, hogy neked nem tetszik, még lehet jó? Tényleg nem érted??"
Nem érted, hogy attól, hogy nem tetszett még nembiztos, hogy egy idióta barom vagyok aki nem fogta fel a film lényegét? Leírtam már párszor, hogy miért nem tetszett, nem fogom megint. Meg azt sem érted, hogy azt, hogy "jó" nem vetítheted ki mindenkire. Neked jó, nekem nem, ennyi. A barátok közt többmillió embernek jó, nekem egy kalap szar.
Te homeless, nem vagy te egy kicsit nagyon egysíkú?
Meg ez a mondásod: "nekem 80%-ban a történet..." Ja. "Persze, elismerem, hogy Bartók jó, de ez nálam kevés. Nekem 80%-ban a dúdolható dallam számít." LOL
Nem érted, hogy attól, hogy neked nem tetszik, még lehet jó? Tényleg nem érted??
A no country for old men tényleg a mozinézõ igazi tesztje abból a szempontból, hogy ki az aki mindenféle külsõ hatás nélkül tud értékelni egy filmet és ki az aki megy a birkák után. Néha már azt érzem, hogy ezt a filmet kötelezõ szeretni, és akinek nem tetszik azt kiveti a társadalom magából...lol
(ja és a színészi játékot elismerem, hogy jó volt, meg az operatõr is, de nálam ez kevés. Nekem 80%-ban a történet határozza meg, hogy tetszik e egy film vagy nem)
Én észre sem vettem, már vége volt. :) Lekötött. Egyetlen apró 1 személyes jelenet sem ok nélkül van a filmben. Ezek is érdekes jelenetek. Céljuk pedig valószínûleg a szerep jellemének bemutatása.
Ennek bizony hatása van, nem egy csütörtök esti popcorn mozi. Ha valaki nem ilyenre vágyik, keressen olyat, amiben többet lõnek, mint kérdeznek. Pl. Golyózápor :) (ami a maga nemében egy hatalmas alkotás) Bár az is legalább annyira megosztotta a közönséget, mint ez a film.
Idefix: igaz, nem láttam a szmájlit. Nem akadtam ki, ne vigyorogj! :) De érdemes elkondolkozni ezen a jó film vs. tetszett a film dolgon is. A Zombie flesh eaters szerintem pocsék, ennek ellenére gyakran megnézem. A Planet Terror már keményebb dió: ugyanaz a trash, mégis zseniálisnak tartom. Tarkovszkij (ha már szóba került) utolsó filmje viszont, bár nagyon jó, mégsem szeretem.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
amugy fogalmam sincs mik voltak az oscar jeloltek idén ezért azt sem tudom eldonteni ez a film megérdemelt e négyet, de ha nem akkor is egy jo film, aki meg nem értette vagy nem érezte át ne a filmet szidja hanem nézzen meg egy másik filmet.
A nézõszám peig közel sem meghatrozo, nem az donti el hogy jo e egy film vagy sem... pl idehaza többen nézték meg a 10.000BC-t elsõ héten mint ezt, most akkor az egy jobb film? ugyanmár, az egy rakás fos :)
Viszont azt nem feltétlenül gondolom, hogy 400 oldal begépelése után közelebb járnál az igazsághoz, mint most. Talán jobban körbe tudnád járni a témát, több szempontból megviszgálod a helyzetet, kiértékelsz, saját gondolatokat teszel hozzá, majd a végén valami következtetésre jutsz, ami pont annyit ér, mint a kocsmás haver véleménye. És akkor lehet ugrándozni, hurrá mekkora jó mûelemzõ vagyok, majd jön az irodalom tanár, és laza csuklómozdulattal dobja a kukába, mert nem egyezik a "hivatalos saját gondolataiddal". :D Szóval megvan a véleményem ezekrõl a magasröptû irodalmi elemzõkról, de hajrá, bölcsészeket keresnek a Mekiben! :P:D
Egyébként azt senki sem kifogásolta, hogy ne ésszel készült volna a film, vagy hogy a Cohen-testvérek tehetségtelen senkiháziak, vagy Javier Bardem hiteltelen lett volna a szerepében. Egyszerûen arról van szó, hogy a cikk így indít: "Idõnként születik egy-egy olyan film Hollywoodban, amely alapján fel lehet mérni, hogy ki az igazi moziértõ és ki a lelkes divatrajongó." Plussz többen írták, hogy akinek ez nem tetszik, az nem érti, mert buta, mert disznó, mert nem elég értelmiség, mert nem elég intellektüell, mert szar az idõ, stb. :D Ezzel volt problémám, és emiatt emeltem fel a hangom.
De támpontjai azért vannak az ítéletalkotásnak. Fel lehet ismerni egy filmben, ha gonddal készült. Fel lehet ismerni a színészi játék nagyszerûségét, és az nem tetszés kérdése. Fel lehet ismerni a zenének és alkalmazásának is a színvonalát. Meg a képekét. Meg a jelenetek kidolgozottságát.
Hogy sarkítsak: mindenki meg tudja mondani, hogy Uwe Boll filmjei jobbak-e, vagy A Gyûrûk Ura. Az is, aki szereti Uwe Boll filmjeit, mert vonzódik a trashhez, viszont ki nem állhatja A Gyûrûk Urát, mert - teszem azt - sok helyütt eltér a könyvtõl. Az illetõ lehet, hogy soha nem fogja megnézni Peter Jackson filmjét, viszont havonta összeül a haverokkal Uwe Boll-t nézni és röhögni. Mégis: sosem fogja komolyan állítani, hogy azok értékes alkotások lennének, a GyU meg nem.
Vagy ha igen, akkor okkal kételkedhetünk az illetõ színvonalában, minõség iránti érzékében.
Nem állítom, hogy a Nem vénnek való vidék korszakalkotó lenne, még csak azt sem, hogy filmtörténeti nagyság. De minden jelenetén látszik a tudatos kimunkáltság, a mondanivaló elég okosan van becsomagolva, és egyáltalán: ez a film ésszel készült. Mindez független a tetszéstõl vagy nemtetszéstõl: tény.
"De hogy felismerem-e, hogy a Stalker meg a Nem vénnek való vidék jó filmek - magas színvonal, kitûnõ rendezés, értelem, mélység stb. - az már nem egyéntõl függõ. Az nem "tetszés" kérdése, hanem annál sokkal objektívabb."
Nem, ez szerintem nem így van. Tegyük fel az a kérdés, hogy jó volt-e a rendezése a filmnek vagy sem. Szerinted ezt objektívan meg lehet ítélni. Mi van akkor, hogy ha valaki pont a rendezést kifogásolja? Épp az nem tetszett neki? Neked tetszett, és te kitûnõnek tartod. De attól még, hogy te ezt gondolod róla, nem válik univerzális törvénnyé, ami a világ bármely pontján érvényesül. Bármilyen mûvészetben nincs olyan, hogy ez most standard, a 2×2 mindig 5. Az egész arról szól, hogy tetszik-e valami vagy sem - ezért az én nézetem szerint a "nem tetszik", és a "jó" ütik egymást. Igen, ha azt mondod, hogy makacs vagyok, és önfejû, lehet hogy elismerem. :)
Az hogy mennyire korszakalkoró, nagy behatású egy mû az már teljesen más tészta, mert az nem tõlünk függ, hanem a világ többi részétõl. És ezt itt a "helyszínen" 2008-ban a No Country For Oldmanrõl nem fogjuk tudni eldönteni, még ha megszakadunk se. Majd az idõ eldönti. De lehet hogy még az se. Lehet 50 év múlva ez lesz a '10-es évek meghatározó mûve (ettõl tetszenie kéne?), viszont kétszáz év múlva már a kutya se fog emlékezni rá. Akkor meg mire fel mondjuk, hogy korszakalkotó? Esetleg számunkra az. És megint ott vagyunk, hogy szubjektívum.
Érted? A tetszés ízlés kérdése és egyéni dolog.
De hogy felismerem-e, hogy a Stalker meg a Nem vénnek való vidék jó filmek - magas színvonal, kitûnõ rendezés, értelem, mélység stb. - az már nem egyéntõl függõ. Az nem "tetszés" kérdése, hanem annál sokkal objektívabb.
Nekem például nem tetszenek Picasso képei. Az életben nem raknék ki Picasso-replikát a szobám falára. De attól még képes vagyok elismerni és felismerni, hogy zseniális, korszakalkotó mûvek.
Szóval éppen azt prédikáltam, amit te: hogy egymás véleményét el kell fogadni, mert a "tetszik" és "nem tetszik" ízlés kérdése...
Dehát már számtalanszor tapasztaltam, hogy egy fórumon értõ olvasást elvárni a Tisztelt Fórumozótársaktól majdnem akkora idealizmust feltételez, mint ált.isk. nyolcadikban.
> "Hogy nem tetszik mindenkinek azt elfogadom. Nem vagyunk egyformák. Ismerek olyat is, akinek a Megtorló a csúcs."
Ugyan leírod, hogy te elfogadsz mindent, de azért mégse, mert a hozzászólásod végén ott a tüske. Inkább írd azt, hogy nem fogadom el. :D
> "Jó kérdés, hogy minõsíti-e az embert a filmrõl alkotott véleménye... Azt azért kimondhatjuk, hogy ha valaki nem tartja jó filmnek, teszem azt, a Tarkovszkij-féle Stalkert, akkor egyszerûen nem éri föl - értelmileg, stb. - azt a színvonalat."
Szerinted akinek nem tetszik a Biblia/nem hisz benne, képtelen annak megértésére? Egy ateista azonnal alacsonyabb értelmi szintre kerül, csak mert "nem érti" a Bibliát? Szerintem nem. Ugyanez kivetíthetõ egy filmre is: ha nem tetszik egy film, abból korántsem következik az hogy ostoba lennél. Vegyünk egy embert, akit mindenki "magas mûvészetek értõjének és szakértõjének" tart, de tegyük fel, nem veszi be a gyomra az No Country For Oldmant. Kapából süllyed öt szintet értelmileg? Már az a szó hogy magas mûvészet sokat elárul valakirõl. Szerintem egy értelmes ember nem helyezi a többiek fölé magát azzal, hogy õ "ért" egy filmet, õ igazán, de igazán értelmiségi, aki meg más véleményen van tésztaképû paraszt. Errõl ennyit.
Nekem nincs azzal gondom, hogy ennyire elismert egy film: rengeted díjat bezsebelt és a kritikusok is kedvezõen méltatják, tõlem? Nekem édesmindegy. Sõt az se zavar, hogy sok embernek tetszik. Csak itt az a gond, hogy lehülyéznek, mert nem tetszik a film. Pedig a STALKER, There Will Be Blood is tetszett. Skizofrén lennék, aki egyszer magasmûvész értelmiségi, Davidoffot szívó dráma szakos egyetemista, máskor meg popcornzabáló, értelmileg férgek szintjén álló idóta, aki nem képes felérni, hogy mekkora mérföldkõrõl van szó a 21. század filmmûvészetében? :D
Az viszont keményen odavert, amikor a lelõtt kutya a vágáskor kicserélõdik egy teljesképernyõs bábura :D (kár hogy annyira kötött le a sztori, hogy annyi hibát találtam benne, mint általában 5 filmben együtt)
Egyébként az imdb értékelésekben hatalmas a sznob-faktor, pont az ilyen emelkedettnek szánt mûvészfilm(-próbálkozásoknál) nem ér semmit. Mondom ezt úgy, hogy általában én szoktam védeni a nehezen emészthetõ filmeket. Ráadásul a szavazók jórésze minden Oscar-díjasra jó értékelést ad mert így nagy mûértõnek érezheti magát.
Meg azért szerintem a "tanulság" kifejezés kicsit erõs. Mondjuk úgy, hogy láttunk egy életszemléletet, egy gondolatot vagy akármit, de azért ezt tanulságnak nem nevezném.
Noh, megyek és nyomok egy 4/10-et az imdb-re :D
Laurion megmondta a frankót.
Szóval akinek nem tetszett ez a film: jó, legyen meg az ízlése. De aki szerint nem is jó, az egyszerûen nem ér föl a film szintjére - oké, sértõdj meg, egészen nyugodtan bélyegezz sznobnak, akkor is: alul maradtál egy intellektuális küzdelemben ott a moziteremben. Ebben a tekintetben a Nem vénnek való vidék tényleg a nézõ tesztje.
Másodszor én megindokoltam, hogy nekem miért nem tetszett- más kategóriájú filmek jönnek be, és azokhoz képest unalmasnak találtam, a többit nem ecsetelem...!
Harmadszor- szerintem úgy írtam: "Véleményem szerint ..."! Ennyit errõl!
De örülök, hogy bosszankodtál miatta!!!:)))))
Bár nevetségesnek tartom, hogy valaki egy fórum miatt....
Azt sem mondanám hogy az agyba fõbe puffogtatós filmek tetszenek annyi embernek- A tûzben edzett férfi- ban kb félidõig egy lövés sincsen! Ott van a golyózápor címû film amiben elejétõl a végéig lõnek- na az nem egy maradandó film szerintem! De teljesen mindegy..... Véleményem szerint nem jó film, a nem vénnek való vidék- alig vártam, hogy vége legyen! Csak azért írom ide ezt hogy növeljem azoknak a számát akiknek nem jött be- Így már 16- an vagyunk vagy nemtom mennyien, de nem számolom össze:))))))
Blasta: ha már dramaturgiai elemzésekbe bocsátkozol, hadd elmlékeztesselek: ha egy filmben valami kimarad, annak oka van. a Star Warsban az említett jelenet a csúcspont. A Pulp Fictionben több csúcspont is van, nagyobb szerep jut a banalitásnak, de egy igen fontos jelenetrõl van szó, és helye van.
Ám, mint az a cikkben is elhangzott, a regény szereplõit sem egy lezárt, drámai csúcsponttal rendelkezõ sztori miatt kísérjük figyelemmel. Az értékválság fogalma erre is kiterjed: vélt fõhõsünk meghal, és a nézõ még arra sem kap esélyt, hogy egy heroikus tûzpárbajjal elbúcsúzhasson tõle. Nincs azonosulás. Ez így korrekt. Én is ledöbbentem, de ez így van jól. A fikázók meg adjanak még egy esélyt a filmnek, hátha felfognak valamit arról, hogy ez nem egy egyszerû történet, ez egy állapot filmre vitele. Annak idején a Psychot is fokázhatták, mert Leigh a felénél meghal. Aztán mindenki belátta, hogy ettõl jó.
Eric Clapton effektus = tud gitározni ez ok, ki is adott 60+ albumot már, és mindegyiken _ugyanúgy_ gitározik, ha egy albumot hallottam már, akkor azt összeset hallottam.
Steam:chase_2021|Origin:CHS2021|Uplay:chase2017 i7-9700K@4900|GTX970oc|ASUSTUFZ390-PLUSGAMING|16GBDDR4-2400|Win10x64|pirosegérpad
Az én meglátásom szerint eddig még sokkal többen tudták megmagyarázni, hogy mitõl gyenge ez a film, mint ahányan rá tudtak volna világítani arra, hogy mitõl is nagyszerû.
BOCS!
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
A végén mikor a sheriff odaér a panzióhoz, ahol a FÕSZEREPLÕ faszit végül kinyírták. Ezt a megoldást kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mint mondjuk a Pulp Fiction-ben Butch a szamurájkardot megragadva elindul a lépcsõn lefelé, hogy leszámoljon Zed-del, és a következõ jelenetben megérkezik Zed motorjával a csajához... Közben mi történt? NEMLÉNYEG!
Vagy mondjuk a Halálcsillaghoz Han Solo akkor ér oda, amikor Luke-ék nagy boldogan repülnek haza miután szétrobbantották azt... Elõtte mi történt? KIT ÉRDEKEL??? Képzeld oda baszki.
Errõl szólna a 21. századi újvonalas trendi "mûvészfilm-stílus"? <#vomit>#vomit>
"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"
Már mért ne volna az?:) Az imdb-n az szavaz aki csak akar. Ha valakinek nemtetszett a film az is kinyilváníthaja a véleményét és lehúzhatja a filmet a sok 1 es szavazattal.
"Másrészt pedig nem hiszem, hogy az a bizonyos 86000 és 1 ember releváns statisztikának számítana"
A statisztika ilyen. A 86 ezer és 1 emberbtöl ilyen eredmény született. Ennyi:)
Hú ez milyen szinten nem igaz, lásd csak anyagi hasznonból legyártott gagyi, ámde anyagilag sikeres filmfolytatások és remakek, valamint a TV-ben milliók álltal favorizált hányingerkeltésre alkalmas "mûsorok". Éppen az a gáz, hogy az igénytelenség egy fajtája megjelent a nézõk között.
A TV-n szocializálodott manapság felnõvekvõ korosztály, akikn annyira magas ingerküszöbbel rendelkeznek, hogy ha egy filmben nincs 2 percenként robbantás, lövöldözés, vagy szex, akkor bármilyen jó a sztori vagy a film, bealszanak rajta, sose fognak a helyén értékelni egy filmet.
Coen tesók összes filmje lassú folyású szerintem, jók a filmjeik, de rá kell készülni, az ember fáradtan vagy nyûgösen nem fogja élvezni õket. Nekem a Nagy Lebowszky a kedvenc, ahogy valaki írta annó, nem szól semmirõl és ezért jó. ;)
"Itt 46 hozzászólóbol kb 15 nek nemtetszik a film." Igen, és kb 15-nek nem. A maradék pedig vagy tartózkodik vagy már egy elõzõ comment-hez szól hozzá:).
Azt kellene inkább tenni, hogy hasonló filmeket felsorolni.
Ezek tetszettek? Akkor menj és nézd meg.
Nem tetszettek? Kerüld el messzire.
Nekem így ajánlották anno az A.I.-t és magamtól el tudtam dönteni, hogy meg akarom-e nézni. Közben pedig senki nem mondta, hogy mennyire jó, mennyire rossz.
Remélem nem akartok izlésekrõl vitatkozni. (Mondjuk mert annak nincs sok értelme.)