119
  • tg44
    #119
    Nincs olyan számgépes játék amibe nem lehet belemagyarázni az erőszakot halált stb.-t, mert ha lennének ilyenek elveszne a játékok lényege, amiért vannak...

    Az meg h ki lesz agresszív és ki nem sztem 12éves korig bőven berögzül... Én pl közöltem apummal h erősebb vok mint ő (voltam kb 3 éves és nem akartam amit ő) kaptam 2-t a popsimra, rögtön tudtam h nincs igazam, és azóta (ebből vagy nem ebből az okból azt nem toom pontosan) de kerülöm az erőszakot, és a játékok pot arra jók, h a felgyülemlett ideget levezessék...
    1 rómait megalázott a földesúr, hazament, és ha vmi nerm úgy volt ahogy gondolta kinyírt 1 szolgát, ideglevezetésből... Maira fordítva ha lebasz a főnököd kimész az utszára és lelősz valakit? vagy ehelyett beülsz a gép elé, és headshotokat osztogatsz? az élmény ugyan az lassan (bár még élőben nem próbáltam :D ) csak nem hal meg senki, engem pl megnyugtatnak ezek a játékok, mert virtuális ellenségeim 2x-3x-i kinyírásával kompenzálom azt h valakit a valóságban nyírjak ki!
  • birdo #118
    Szerinted a Blahás balhésnak milyen a családi háttere ?
    ?ilyen lenyomata van ??
  • sarkiroka
    #117
    aki az aluljáróban késel meg az mp3lejátszómért, az vajon mennyit ül a gép előtt?? ja, hogy nincs is hol aludni... no comment
  • birdo #116
    Hiszek benne, hogy a szülői nevelés...kontroll elég alapot ad egy 16-17 évesnek már arra, hogy valóban a korosztályának szánt " erőszakjátékokat...csak játékként élje meg.
  • sathinel
    #115
    u vazz ezek valsz nem gép előtt kockulnak.....
  • vargagergo13
    #114
    Egyszerűen agresszívnak születünk. NEVELÉSSEL lehet rajta segíteni.
  • vargagergo13
    #113
    Még mindig sokan nem látják a fától az erdőt. A probléma nem ott van, hogy az egyszeri ember megnéz egy erőszakos filmet, játszik a GTA 6-tal, vagy megnézi a híradóban hogy lincselnek (már megint) meg valakit, persze ez emeli az ingerküszöbét, de ettől még nem megy le az utcára és nem dobálózik egyet a macskakövekkel. A probléma sajnos a vérünkben van. A természetben (akármennyire nem tetszik az ember még mindig a természet része) egyedülálló precizitással és mennyiségben irtjuk fajtársainkat (az emberiség írásos történelme során megközelítőleg 300 év telt el feljegyzett háború nélkül).
    A nevelési részt gfarkasg és Daffit már megválaszolta, annyival kiegészíteném, hogy az a szülő amelyik leülteti a gyerekét a TV/szgép elé mindenféle kontroll nélkül az nem normális/szarik a gyerekére.
  • Theodolit
    #112
    jaja igazad van hát még a brutális beton szamarak:D azok a kedvenceim
  • aDannyBoy
    #111
    worms azért milyen durva már? :D
    felrobbanó állatok, öngyilkos merénylő nagymami, baseball ütővel vízbe lövés...stb :)
  • sathinel
    #110
    Az hogy mi mivel játszottunk az nem mérvadó szerintem. Mi is csináltunk ijjat, és nyilaztunk, mert a filmekben király volt, de mégsem lövöldöztük a másik emberre a nyilvesszőt, mert tudtad hogy az gáz. Az utcán haverokkal bandázni kb 100x agresszívabbá tett mind bármelyik game. Pedig c64-re is voltak lövöldözős gamék.
  • darkhill
    #109
    Látjátok mindenki agresszivan reagál :D xD
    Egyébként elöbb utobb oda jutunk h majd megvédnek minket majd a széltől ha akkarod ha nem
  • Doink
    #108
    Amig a gyerek nem éri el a 12-14 éves kort addig valóban nem kéne pl Manhunt-al játszania és egyéb erőszakosabb szériával, viszont ezen felül... nevetségesnek tartom azt a feltevést hogy a gyerek emiatt aggresszívebb lesz és egyéb nyalánkság, megy gyilkolni stb. Ha pedig mégis akkor a szülő még mindig tehet az ügy érdekében...látja hogy rosszul hat a lurkóra a gamma akkor letörli, cseréli ésatöbbi.

    Bár szerintem ezt a cikket pont olyanok olvassák akikkel ez elő sem fordulhatott mert mi mivel játszottunk 8-9 évesen? Mario, Elite, Prehistorik, Worms, Impossible Mission és hasonló korszakalkotó játékokkal. Viccesnek tartom azt hogy van pár amerikai gyerek aki ráfogja a gépre hogy miatta ölt/verkedett stb amikor egy 14 éves gyerek bőven megtudja külömböztetni hogy mi a valódi és mi a virtuális, és pár gyerek nem ok arra hogy mindenkitől megvonjuk nemigaz?.

    Mindig lesz 1pár ember akire máshogy hatnak a dolgok....tejet is tiltsuk be mert vannak akik érzékenyek rá....
  • archkoven
    #107
    Huhuhú újabb két felkiáltójel!:)
    Dani, te egy igazi nagymenő vagy, fogadd legőszintébb gratulációmat!
    Egyébként pesti vagy?
  • Ghoosty
    #106
    Ismereteim szerint a GTA már 18 korhatáros. Ennyi erővel az össze 18 feletti filmet, játékot be kellene tiltani. Amúgy sok dologban igazat adok neked.
    De nem tiltással kellene elérni semmit, hanem a korhatáros dolgok betartásával.
  • valaé valaé ná
    #105
    Ide kívánkozik:

    http://index.hu/tech/blog/2008/02/01/elrontotta_az_xboxot_meghalt/
  • kukacos
    #104
    Pedig a magyar cikk a prekoncepciózus.

    Nem ismételget mást, mint az itt benyilatkozó fórumozók véleményét, miszerint "én is játszom, oszt mégse ölök senkit". Ez nevetséges. Ez nem tudomány, hanem a saját napi betevő erőszakját féltő felnőtt hőbörgése. Ez csak annyit bizonyít be, hogy szeretjük az erőszakot. Mert miért is zavaró tulajdonképpen, hogy a vér zöld piros helyett? Talán mert valóban vérnek akarjuk látni? A Mónikasó betiltása ellen is lenne, aki tiltakozna, hiszen azért készül, mert piac van rá. A piros vérre is. Bár a szöveg többnek szeretné mutatni magát, valójában egyetlen olyan tanulmányt, de még csak gyenge érvet sem hoz fel, ami az ellenkező oldal igazát bizonyítaná.

    Pedig a tények azok tények. Az a kérdés, hogy az erőszakos filmek és játékok az erőszakos viselkedést elősegítik, tudományosan kutatható, és a cikkben felidézett tanulmányok (van, amelyik 33 évet fog át!!!) szerint egyértelmű a válasz. Továbbmegyek: én még nem láttam olyan tudományos tanulmányt, ami az ellenkezőjét állítaná. A vitatott cikk nem is állít semmi újat. Ha elolvasnátok, látnátok, hogy ez egy review: csak összefoglalja a pszichológia területén az utóbbi ötven évben elvégzett kutatásokat, amelyek egyértelműen mutatják, hogy a médiában tapasztalt erőszak káros. A cikk annyit állít, hogy a kérdés el van döntve, az erőszak erőszakot szül, a probléma létezik, és most már annak az ideje van itt, hogy felmérjük, mekkora károkat is okoz valójában, és hogy mit lehet és kell tenni ellene, egyáltalán kell-e tenni valamit.

    Fontos, hogy itt nem CSAK a videójátékokról van szó, hanem az erőszakos médiáról általában, szóval inkább örüljetek az ilyen tanulmányoknak, amelyek a döntéshozók figyelmét nem kizárólag a játékok ellen hangolja. Ami inkább generációs probléma: a jelenlegi döntéshozók generációja élvezte a Rambót, értik a tévét és a belőle folyó erőszakot is, viszont nem értik a videójátékokat. Úgy érzik, az interaktivitás veszélyes. A tényekkel való vitatkozás helyett inkább azért kellene küzdenetek, hogy összekapcsoljátok a kérdést a tévével. Mert ugyanarról van szó.

    Az "erőszak erőszakot szül" tény volta azonban nem jelenti azonnal, hogy minden filmet/videójátékot be kell tiltani. Ami itt valódi, mélyebb kérdés, hogy be kell-e tiltani az erőszakra nevelést. Az élet gyakran erőszakos, és történelmi időkben még inkább az volt. Az emberi társadalmakban mindig is jelen volt a gyerekek oktatásában az erőszak, mert az a gyerek, aki megtanult odaütni, vagy nem érte bénító meglepetésként egy haláleset, sikeresebb volt. Magyar népmeséket végigolvasva a legtöbből szaftos horrorfilmet lehetne csinálni. Tudni akarunk az erőszakról, vágyunk is az erőszakra, mert ősidőkben a túlélésünk múlt rajta. Genetikailag rá vagyunk hangolva: aki látott már kétévest direkt rettegni a sötétben, tudja, miről van szó. Szerintem egy megfelelő szintű erőszakra oktatás nem árt a gyereknek: járjon el karatézni például. Szokja meg, hogy esetleg valaki egyszer megüti. A videójátékok sem baj, hogy kicsit erőszakosabbá teszik a gyereket, amíg azok nem az ölésre és annak technikájára koncentrálnak, hanem a győzelem tényére például. Az összes emberi alaptörténet tele van halállal. Azt a szemforgató hozzáállást kellene megtámadni, hogy az erőszak alapból rossz, gonosz dolog.

    A törvényhozók persze jogosan aggódnak. Ami az ő problémájuk, hogy a civilizációs együttélés szintje ma olyan magas, hogy az emberi genetikában beállított kívánt erőszak szintje már rontja az együtt élésre való képességeinket. (Sok minden mással van még így, például az idegenekkel szembeni előítéletekkel.) Zsúfolt világban az agresszió szintje is nő, és nehezíti a rend fenntartását. Nem tudni, hogy a világ fokozódó agresszivitása végül okoz-e robbanást, vagy sem, illetve hogy ezt le lehet-e fogni az erőszakos példák eszkalációjának központi, törvényi szabályozásával.

    Bizonyos játékokat betiltanék, másokat nem. Pl. a GTA szerintem rendkívül káros (és a Keresztapa sorozat is). Erőszakkal célt érő pozitív hősöket kreálni valóban rombolja a gyerekek morálját.
  • Inquisitor
    #103
    Mondjuk a vita alapjai ott buknak, hogy vagy 10-12 éve korhatárosak az ilyen játékprogramok ... aki meg szülő és vesz vagy hagyja a gyereknek ilyen irányú játékok használatát, az ne mutogathasson a kiadókra.

    Amúgy meg "bilibe lóg a keze", rózsaszin világot festő idióta sorozatok vagy éppen a tévéhíradó sokkal károsabb szerintem egy gyerekre, a búlvár sajtót nem is említva.
  • Inquisitor
    #102
    "Míg az anyja leülteti a TV elé, én inkább játszom vele."
    Ööö, gyerekpszichológus szerint ez az apa feladata, fordítva nem lennének túl jók a kilátások. ;)
  • ihateworkdays
    #101
    Szerintem meg te urald a szenvwedélyed, és ne a szenvedély téged, és nem lesz baj.
  • aDannyBoy
    #100
    az :)
  • Anubys
    #99
    "Mortal Kombatban Kane-nel"

    Úgy érted Kano-val? :p
    Amúgy korrekt a cikk, én is '94-től Mortalozom szinte folyamatosan, előtte Moonstone (véres-cafatolós lovagos játék) meg Splatterhouse (véres-cafatolós maszkos bácsis játék), és mégsem nyírtam ki senkit...
    ...eddig.
    :)
  • tomcsa4
    #98
    Tökéletesen iagazd van neked is! Többségében ügyesen szóltak hozz, legalábbis én is emellett állok!

    Például vegyük a horror írókat. Képzeljétek el, a legdurvábbak fejében mi lehet. De mégsem ámokfutók/bűnözők! Nagyon fontos: a stresszt (ami természetes, az ember velejárója) vezessük le értelmmesen. Ha egy gyerek ezt megtanulja, akkor nincs baj!

    Daffit: örvendetes, hogy foglalkozol a gyerekeddel! A TVben látottakat ki kell ütni, hogy ne azokkal foglalkozzon! Például elég levinni sétálni, meg ásik gyerekekkel összetenni kint a szabadban és mindjárt más! Ha van testvére a gyerknek, sokkal könnyebb! Az ámokfutók általban egyedüli gyerkőcök, nem?
  • balee66
    #97
    Szerintem sokkal károsabbak a filmek, mint a játékok.
    De hogy mondjak is valamit: a neveltetés, a gyerek környezete a legfontosabb, főleg fiatalabb korban.
    Ha valaki normális körülmények közt nevelkedik, akkor nem lesz agresszív az ilyen játékoktól, és nem fog friss jogsival NFS-ezni.
    Az előttem szólóval egyet értek abban, hogy az ember jóval komplexebb struktúra annál, mintsem hogy kijelentsük, hogy az ilyen játékok agresszívá tesznek.
  • Daffit
    #96
    Hosszú leszek!

    Van egy öt éves gyerekem, akit az anyja nevel enyém a hétvége. Látom a különbségeket a nevelésben. Míg az anyja leülteti a TV elé, én inkább játszom vele. Egyébként láttatok már mesefilmeket. A nagy részük tele van szexuális és agresszív jelenetekkel! Egy gyermek nevelés szempontból pont a 4-6 évesek azok, akik fejlődés szempontjából ilyenkor a legsebezhetőbbek. A számítógépet még fel sem érik!
    Továbbmenve, a gyermekjátokok 90%-a veszélyes és nincs nevelő/fejlesztő hatásuk/céljuk.

    Ha a németek zöldre fogják festeni a vért, az szerintem károsabb, mert a fiatal gyerek lehet, hogy úgy fogja fel az ember vére zöld. Vagy mégsem? A kórházban piros volt! Akkor most mi van? Inkább felnyitok egy embert, hogy megnézzem.

    Ez olyasmi mint állt. iskolában a felvilágosító órán egyik osztálytársam feltette a kérdést: csókolózástól lehet teherbe esni? Nevettünk, de a kérdés komoly! Lehet, hogy a szülei így oktatták, vagy ezt a következtetést vonta le a NEM oktatásból!

    Egy átlag, mondhatni normális, ember azért játszik agresszív játékokkal, mert strresszoldó, ő ott a király, pihentető és kikapcsol.
    Egy agresszív gyerek pedig azért, mert agresszív...
    Azok akik lövöldöztek iskolában eleve az olyan társaságot és szórakozást keresték, ahol indulataik "értelmet" kaptak. Tehát az ő esetükben a játék nem ok az erőszakra, hanem cél.

    Szerintem a TV a legerőszakosabb és a társadalom rombolója. Mióta cenzúrázzák és megszabják a korhatárt, szerintem a szabadságunknak vetnek egyfajta gátat. Ráadásul nem választhatod, hogy mit nézel. A csatornákon körülnézhetsz, de csak az van, amit ők adnak. Gépen azt nézel, azzal játszol, amivel csak akarsz.

    Viszont a sz.gép társadalom sokkal összetettebb, mint a tv társadalma. A pénz is már akkora, hogy érdemes odafigyelni és írni néhány tanulmányt, ami aztán jópár embernek munkát ad (mint pl. most a cikk írójának).
    Ez a társadalom még nagyon fiatal. Megszokni sem lehet a dolgokat, mert nagyon gyorsan változik, jobban mondva fejlődik.
    Most már sokan nőttek fel ebből a rétegből, szerintem tíz éven belül változni fognak a dolgok. Persze mindig lesznek ellenzők.
    Sose felejtsük el, hogy egy ember összetett dolog, egyetlen dolog nem tudja befolyásolni a viselkedésében csak több együttes.
  • Ghoosty
    #95
    Erre az egész cikkre csak azt tudom mondani, hogy egy fegyver még nem ölt meg senkit.
  • fenomen18
    #94
    és bocs mindenkitől a "csúnya"szavakért..dehát
  • fenomen18
    #93
    persze..persze...1200-1300..stb években nem volt erőszak???mindenki azt csinált amit akrt,azt kefélt meg akit akart, azt csinált ki akit akart!!!És akkor még az elektromosságot a habokba se ismerték, nemhogy agresszivitásra buzdító pc-játékokat! haggyuk má ezt a faszságot,ennyi erővel természetfilmet se lehetne nézni gyereknek??mert ugye agyba főbe gyilkolják egymást az állatok!!!gyűlölöm az ilyen buzi kifogásokat, felbassza az embert!!
  • Inquisitor
    #92
    És akkor itt tenném fel az egyszerű kérdést, hogy mármlyen játékban, amiben le kell győzni valakit, legyen az sakk, sportjáték, vagy militarista paradicsomlés verzió, vagy akár a lentebb említett Viva Pinata, az mind agresszív nem? Maximum egy virtuális búgócsiga nem az, feltéve ha nincs a képben másik búgócsiga ...
  • Inquisitor
    #91
    Ez így nem igaz, pl. nagyságrendileg sokkal többen vannak, akik epilepsziás rohmot kaphatnak bizonyos filmes vagy játék efektusoktól, mint olyanok akik kiírtanak egy céget vagy egy sulit, mert megkattannak. Ennyi erővel többre mennénk és értelmesebb lenne, ha a fegyvereket tiltanák be ... ez megint csak arra jó, hogy a népeken az a kondicionálás menjen, amit aktuális állambácsi szeretne ...
    Amerikában a meghibanós, lövöldözős dolognak nagy hagyományai vannak, lásd "Going Postal" eredete, pedig akkor még számítógép sem volt amikor odaát "divat" lett így meghibbani, nehogy videojáték ...
  • sathinel
    #90
    ERőszakos játékok... Amikor elkezdtem CSS-el játszani(de bármely progira igaz), akkor rájön az ember hogy hiába fél éve nyomja az ember, egy láma ha belép a progiba véletlenül is szitáválőhet. A filmek után ez rendesen lesújtja az embert. Hogy miért? mert lehet a legjobb reflex, bármi ha jön valaki és elkezd lövöldözni egy fegyverrel, kb a tapasztalat miatt csak 60-70% az esélye hogy én nyerek. De nem 100%. Lenne a francnak kedve kimenni az életben is mert jobban féltem az életem, és értelmetlen is az egéssz. A másik hogy aki gép előtt kockul, az nem az utcán bandázik és verekszik, stb.

    mma highlights na ha ezt megnézed sem hinném hogy az lessz az első gondolata az emberek 98%-ának hogy megyek én is verekedni. Agressziót növel de végignézve a franc akar ilyesmibe bekerülni bírók, orvos, stb nélkül(még ezekkel sem). Vidékről származom, és még volt egy olyan felfogás hogy aki nem verekedett, nem tudja megvédeni magát az nem férfi(ugye milyen az mikor az utcán szeded fel az okosságot, és nem a neten). Aztán jött a sok agresszív videó a neten, meg játék, és valahogy nincs kedvem ilyesmikhez. Pedig 11 év harcművészet után vagyok tehát nem csak néztem TV-ben ezeket, hanem gyakoroltam. És mégis úgyérzem hogy akiből ezek agresszív indulatokat váltanak ki, és ezt real life-ba átviszi, azok egyébként is kicsit retardáltak.
  • katt777
    #89
    Neked félig már kimosták az agyad. Senki nem lesz attól agresszív, ha 10 órát játszik. Attól esetleg, ha szar a játék, de én olyankor legföljebb a programozókat küldöm az anyjukba, és pofán is vágnám őket, ha ott lennének, de ők felelősek is ezért. De ha ízlik a maszlag, fogyaszd egészséggel!
  • Pochok
    #88
    Mindjárt megverem aki ezt a hülye cikket kitalálta...


  • Inquisitor
    #87
    Lol. Na hétvégén elkérem asszony pszichós könyveit, valamelyik köz(el)ismert arc csinált egy ilyen könyvet, hogy miért van joga mindenkinek dühösnek és agresszívnak lenni ... az valahogy hihetőbb és alátámasztottabb volt, mint ez az izé.
    Amúgy rémlik, hogy anno Goethe műveit próbálták betiltani, meg póbálkoztak a ponyvaregények tiltásával, hasonló dolgokat állítottat a TV és rádiósorozatokról, a képregényekről, a mozifilmekről, a beat zenéről, meg mindenről ami alkalmas volt a vélemény kifejezésére.
  • katt777
    #86
    Részemről a tököm tele van a sok köcsög bürokratával, aki a saját értelmetlen létezésére próbál mondvacsinált magyarázatot találni, és úgy véli, megmondhatja másoknak, mire használják a szabad akaratukat. Komolyan mondom, a régi rendszerben nem volt ilyen szellemi elnyomás, ami ma gyűrűzik be Amerikából. Totál hülyévé kell tenni az embereket, hogy még a kipufogóra is rá kelljen írni: "vigyázat, forró!", aztán lehet terelgetni a sok birkát, ahogy tetszik. Az efféle tanulmányok csak egy apró részét képezik ennek a hatalmas elnyomó gépezetnek.
    Kiskoromban meséket olvastak nekem, vagy olvastam magam később, de soha nem jutott eszembe, hogy megegyem a nagyanyámat, vagy megmérgezzen a nénikémet, és hasonlók, az egyéb horrorisztikus történetekről és népmesékről már nem is szólva. A macskámat sem akartam lépten-nyomon agyonütni Tom és Jerry után.
    A hülyegyerek a szüleitől lesz hülye. Magam is láttam olyan okos gyereket, aki óvodáskorában megtanult a tévéből németül (mert a szülei már akkor is tojtak a fejére), mégis kezelhetetlen; mind az apja, mind az anyja legföljebb annyit törődik vele, hogy ha sokat rosszalkodik, vesznek neki játékot. Amitől persze még rosszabb lesz, mert az önző csupaszmajom már csak ilyen.
    Könyörgöm, irányítsa a nagy testvér a sok vágómarhát, aki csak vegetál bele a vakvilágba, és hagyja, hogy megkopasszák, azt tegyenek vele, amir akarnak, de azt a kevés értelmes embert hagyják már élni! (Ja, azt persze nem lehet, mert akkor maradnak olyanok, akik látják, mi folyik itt.)
    Ha valami felidegesít, az éppen az, hogy afféle véglények meg akarnak kímélni az idegeskedéstől, meg mindentől, ami történhet velem az életben, legyen az jó vagy rossz. Ez a tenyészállatok sorsa, és kikérem magamnak, hogy bármiféle agysorvadásos bürokrata akként kezeljen!
    Viszont bürokrata-irtásra szívesen jelentkezem, mindenféle PC-játéktól függetlenül.
  • Liverpoolos
    #85
    Azok az emberek akik naponta csap pár órát játszanak biztos nem lesznek gyilkosok.Azok végett van ez az egész felhajtás akik hazamennek a munkahelyukből vayg a suliból és egyhuzamban lejátszanak vagy 10 órát és már annyire beleélik magukat a játékba hogy egyszer az újságárust fogják terroristának vélni...
  • tomcsa4
    #84
    faber jól mondja!

    Másik: sokan már megint elmnnek a lényegtől. Aki sokat játszik erőszakos játékokkal és elkezd szorongani, az sem gyilkos! Csak nehezen tudja feldolgozni, ergo inkább kerülje, mert érzékeny rá. Úgy tudja csak feldolgozni, hogy beleképzeli magát és depressziós lesz. Ez természetes! Aki erős idegzetű, az elintézi egy "ki a faszt érdekel"-el, aki meg nem, az nem érti meg, és valamilyen szinten foglalkoztatja a dolog, mert szeretné megérteni, hogy egyesek miért ölnek. DE ő nem lesz az, ez nem így működik, mert akkor az emberiség 90%ka gyilkos lenne már!

    Mit olvastunk a törikönyvekben? Azt, hogy régen ilyen párviadalokat szerettek nézni, meg a kivégzéseket is (nem csak a felsőosztály, hanem az alsóbbréteg is, elrettentésképpen is), de ők sem lettek gyilkosok. És egy ember nem azért gyenge idegzetű, mert hajlamos a rosszra, ez egy naygon buta elképzelés! Csak nehezen dolgozza fel a hallottakat/látottakat.

    A koszovós gyerek meg csak viccelt, nem kell rögtön fikázni a sácot. Szerintem jópofa volt:)
  • faber
    #83
    Szerintem ezt a dolgot túlspirázzák. Móricka, a Bivalybasznádi kiscsávó, aki életében nem látott még számítógépet, sokszor erőszakosabb, mint Mondjuk jenőke, aki a nagyvárosban nap mint nap tocsog a pixel-vérben.

    Természetesen kell egy határ, amikor az ember gyerekének az agya már elég fejlett ahhoz, hogy el tudja különíteni a valóságot a mesevilágtól, de túlzás azt állítani, hogy a játékok tennének valakit is erőszakossá. Sőt, szerintem pont ellenkezőleg: nincs jobb feszültséglevezetés, mint 1-2 óra CS vagy UT. Szerintem 17-18 éves kor után már semmi jog/ok nem indokolja, hogy valaki ne játszhason azzal, ami tetszik, abban a korban ezt már vagy fel tudja dolgozni, vagy úgyis mindegy, mert nem ettől lesz valaki ámokfutó, a hajlam már benne van.
  • SonicBoom
    #82
    már megint megy a nagy "egybemosás" téma, amit kifejezetten utálok a médiában.

    TV, mozi = passzív

    Videójáték = aktív

    nem mindegy, hogy a TV-ben a boncolós filmet nézi a gyerek vagy csak a szenzációt hajhászó médiát, ahol a legeladhatóbb az emberi szenvedés, vagy egy játékban egy cél elérése érdekében döntést hoz és megöl egy marék pixelt.
  • zedow
    #81
    Én azt nem értem mit lehet élvezni ezekben a "fejszével szétdarabolok valakit" játékokban? Aki ilyesmikkel játszik és élvezi is, azzal valami baj van agyilag! Ugyanez vonatkozik a F~urész meg hasonló filmekre. Beteg baromság!
  • BCS pixel
    #80
    Nagyon nagy felületes baromság. Csak arra jó, hogy leplezzék a valóban súlyos társadalmi problémákat. Szülői nevelés hiánya, iskolákban 0 fegyelem, szétbaszott oktatási rendszer stb.