11
  • wander01
    én ismerek ilyet, de erre érvényes az "addig jár a korsó a kútra" szólás. nem megy a végtelenségig a faszverés. ezt itt a saját kárukra fogják megtanulni, ha nem értenek a szép szobol. itt nálunk nem ennyire toleránsak a szülők. vagy lehet hogy csak nálunk otthon nem voltak azok? mindenesetre nem kivánom magamnak mégegyszer azt az időszakot (2 honap kb), ami a diploma kézbeadásátol az első melos napomig huzodott :) lehet máshol is kicsit szigorubbak lehetnének az ősök. Japán amugy más kultura, ott a diákok, fiatalok durván el voltak nyomva. magánélet nuku, tanulás tanulás hátán, napi 12-14 orát. Ezt nemzetközi kommunikácion tanultuk, és megdöbbentő volt amit ott iskola néven művelnek. nem csodálom hogy lazulni akarnak, de arra nem az ottani társadalmi berendezkedés és életfelfogás a legjobb környezet :)
  • Csi9aa
    "egyre kevesebben értik meg azt, h tanulni kell és nem csak abból áll az élet, h anyuci pénzéből buliznak és megvesznek mindent, mert az nem lesz ott örökké. "

És ez még rosszabb is lesz. Ismered a "parazita szingli" kifejezést? Japánban kb most ért el oda a nálunk még "fejlődő" réteg, hogy a szülei nyugdíjba mennek/meghaltak, és nem tudják eltartani. Érdekes tanulmányok vannak róla, ez hova vezet (gyakorlatilag harmincon éves, képzelten => munkaképtelen tömeg).
  • wander01
    amit leirtál, az érem másik oldala, és teljességgel egyetértek veled, ez a másik alternativa. viszont az a helyzet, hogy ha a tapasztalataimmal akarnám megmagyarázni a dolgot, sztem annyira nem vészes a helyzet. valo igaz amit irtál "Sajnos sokkal fontosabb manapság az, h milyen ruhákban jár az ember, van e ájpodja, és h mennyire trendy, kikkel barátkozik, hányszor rugott be a héten és 14 évesen szűz volt e még stb.. ". egyetértek. viszont öcsém jovoltábol ismerek jopárat az ő generáciojából (öcsi a müegyetemen gépészmérnönek tanul, 86-os). ez valoban jellemző rájuk, bár sztem ők már a komolyodó részhez tartoznak. akik parák, azok sztem az ilyen 90 és azután születettek. ha körülnézel wiw-en meg akárhol, az ilyen fiatal, 14-18,19 évesek a gázok. de nekik még van mit tanulni, és megvan a lehetőségük is rá. amelyik nem tanul, elmegy a westendbe vagy plázába "gizda göncöket" árulni vagy valami. az értelmesebbje (mert van olyan is) meg szépen továbblép, és ha minden jolmegy, akkor a társadalom hasznos tagjává fog válni. (ez jellemző egyik haverom öccsérre meg annak a haverjaira. kis nyálas, lenyalt fejü buzik, trendy-k, emok, meg minden amit el tudsz képzelni, mégis elsösök a müegyetemen, vagy kitünővel érettségiznek. van ezeknek eszük, csak tulságosan rejtegetik. nem féltem őket, ha szorult beléjük józan paraszti és is, akkor el fognak boldogulni, és velük együtt előremozditjuk majd ezt a pöcegödröt, mert rajtunk és rajtuk fog mulni. lehet hogy nagyon idealista vagyok, de igy legyen :)
  • Darth Sith
    legyen igazad, és bízzunk abban, h kinövik ezeket a dolgokat. Csak kérdés, h míg régen azért az iskolákban a tanároknak volt egy tisztelete, hatalma ahhoz, hogy beleverjék a gyerekbe a dolgokat, megneveljék, addig manapság már kb semmi hatalmuk. Nulla fegyelem van jelen az iskolákban, jóformán szembe is köphetik a tanárt, akkor sem tehet semmit. A szülők általában szétdolgozzák magukat, nem tudnak kellő figyelmet fordítani a gyerekre, megvesznek neki mindent, csak ne legyen gond vele. Így nem kap megfelelő nevelést, se otthon, se az iskolában. Ergo egyre jobban züllenek a fiatalok, és egyre kevesebben értik meg azt, h tanulni kell és nem csak abból áll az élet, h anyuci pénzéből buliznak és megvesznek mindent, mert az nem lesz ott örökké. Egyszerüen nem kapják meg azt a nevelést, amely kellően éretté/felelősségteljessé/gondolkodóvá teszi őket. És ha ilyenek most, mér várjuk, h később ez sokat változik? hiszen ha ebben nőnek fel, később milyen motiváló erő lenne, amely ezt megváltoztatja? Milyen felnőtt lesz belőlük? Sajnos sokkal fontosabb manapság az, h milyen ruhákban jár az ember, van e ájpodja, és h mennyire trendy, kikkel barátkozik, hányszor rugott be a héten és 14 évesen szűz volt e még stb.. Pl nálunk is az ment, h pl fizika órán anno elkezdtünk atomfizikát tanulni és a többiek csak röhögtek h miért kell ilyet, meg h milyen fasság ez, meg semmit sem értenek, ahelyett, h inkább csendbe maradtak volna tudatlanságuk miatt, és nem büszkék lennének rá. Az ilyen gondolkodásmóddal rendelkező/felnövő fiataloktól, hogyan várható az el, hogy megfontoltan, utánaolvasva vásároljanak és ne gagyi, tömegtermékeket..?

Úgy írom e sorokat, h én is e fiatalok közé tartozom. Tényleg van egy réteg, amely úgy gondolkodik mint ahogy a cikkben írva vagyon(de szép :P) de sajnos nagyon kis százaléka az egésznek.

Ezeket saját tapasztalatok alapján írom. De lehet, h csak rossz helyen élek, és valójában globálisan kivetítve jobbak az arányok, mint az én lokális környezetemben, cáfoljatok meg ha így van, én leszek a legboldogabb :)
  • wander01
    ehhez meg kell érni, tapasztalatot kell gyüjteni, és kicsit meg kell komolyodni hozzá. amugy egyetértek a cikkel, már jó ideje látom ugyanezt a fényt az alagut végén, és biztos vagyok benne hogy a palinak igaza van. de amit itt sokan mondotok, mennyire számít a trendy-ség (ipszilonnal természetesen mert ugy trendy), gagyi kommersz cuccokat vásárolnak stb, hülyeség. nem ez a lényeg. a cikkben említett generáció most válik keresőképessé (én 82-es vagyok, és igen, nemrég fejeztem be a sulit, most már melozok), és az utánam következők még hol vannak? sehol. otthon ülnek anyucinál, kérik a zsebpénzt, és mennek szorakozni, meg iskolába járnak. ezzel nincs és nem is kell mit kezdeni, igy müködik. de az teljesen biztos, hogy mire a 90 körül születettek is elérik ezt a kort (25 év körül), benő a fejük lágya (igy irják?), itt hatalmas változások lesznek. kipusztulnak az öreg konzervativak, és jön a köv keresőképes generáció, akiknél teljesen más az értékrend. szerintem mind felfogásban, mind életstílusban kicsit jobb lesz nekünk onnantól fogva. és a fejlődés sem állhat meg... :) (most itt nem másznék bele a jelenlegi trendy stilusok, és életfelfogások bűzlő mocsarába, reménykedjünk hogy addig kinövik ezeket a manapság divatos emo, metroszexuális, gót, meg hasonló szarságokat ami a mai tiniknél kötelező jellegű balfaszkodás, és nem mellesleg nevetség tárgya (értem itt az ilyen "én egyedi, stílusos vagyok, mert ugyanugy öltözködök mint a többi xyz ezer másik idióta, és még hülyén is nézek ki))
  • angol
    "Másfelől, az ismerősi körömben is egyre több az olyan idősebb ember, aki 35-45 évesen tanulja meg használni az internetet és ledöbbenti őket a világháló. "

te jó ég melyik bolygón élsz ??? az én környezetemben 35-45 év közötti fiatal !!! arcok 80%-a minimum 8-10 éve netezik, valszin akkor max. te még csak írni olvasni tanultál
  • Darth Sith
    "Ők már nem a tömeg­kultúra passzív vásárlói, hanem az idejüket kereséssel, olvasással, kutatással, vizsgá­latokkal, együtt­működéssel és szerve­zésekkel töltik - legyen szó MP3-as fájlok csereberéjéről vagy demonst­rációk megtervezéséről"
    csak én érzem úgy, hogy ez nagyon marketing duma? tényleg létezik ilyen réteg, de sokkal kisebb mint az átlag, akikről elvileg ezt a cikket írják. A mai fiatalok akik ebbe az "az 1977 és az 1996 között született felhasználók" rétegbe tartoznak, nem így viselkednek. Veszik az olcsó, gagyi tömegtermékeket, mennek az után ami trendy amit a média nyomat. Sokkal többet számít h mennyire trendy, hogy néz ki, mint az hogy utána olvasnának és az tudás/ár/érték arányában döntenének. A fiatalok egyre inkább csesznek a tanulásra, a tanárok tisztelete nulla, utálnak olvasni stb.. Sajnos ez amit mondanak, csak egy nagyon kis százalékára vonatkozik, és egyre inkább csökken, a tapasztalataim alapján.
  • exatly
    Ez valójában érdekes kérdés, hogy mihez is lehetne kezdeni annak az érdekében hogy pénzt keressünk. Tudjuk hogy Mo. gazdasága meglehetősen leromlott, mivel ugye egyrészt fillérekért be lehet hozni mindent, de ha állandóan kifelé áramlik a pénz, az elég rossz felé vezet. Másrészt pedig nagyobb beruházásokra alig van szükség mert nem szaporodunk, nem kell olyan sok ház, bútor, autó és szinte erőltetetten kell csinálni valamit, hogy márpedig nekünk az létfontosságú.
    Nomeg annyi alkotás van, hogy ezer év is kevés lenne megnézni, nemhogy átgondolni.
    Szóval szerintem nyugodtan el lehetne kezdeni a népet szellemileg is fejleszteni, valamint megcélozni a naprendszerben lévő energiatartalékokat robotűrhajókkal.
  • Gascan #3
    Érdekes, nemrégiben vettem meg egy általa irott könyvet "Wikinómia" csak sajnos még nem volt időm nekiállni olvasni. Szivesen meghallgatnám előben én is az előadását.

Másfelől, az ismerősi körömben is egyre több az olyan idősebb ember, aki 35-45 évesen tanulja meg használni az internetet és ledöbbenti őket a világháló.
  • balee66
    Szerintem a kreativítás és a szabadság a legfontosabb. Hogy szabadon indíthatok blogot, rakhatok fel saját képeket, videókat, saját fejlesztésű programokkal akár pénzt is kereshetek (bár ennek nem sok az esélye :D), vagy open source projektekhez csatlakozhatok. Én azt hiszem, fontos ez a közösség, és én nem bánom, ha idegen nyelvű és kultúrájú emberekkel hoz össze a sors.
    Az eltérő nyelv hátráltat, de erre szerintem lesz megoldás, azonkívül, hogy meg kéne tanulnunk 25 nyelven...
  • egyember1
    milyen jól is hangzik ez. ennek ellenére a legtöbben mégis a gagyit veszik, teljesen egyformák, képtelenek emberi kapcsolatokat kialakítani a másikkal, a hétköznapokban eligazodást segítő általános műveltségi szintjük elszomorítóan alacsony, stb. stb. stb. kivételek mindig vannak természetesen.