HD DVD vs. Blu-ray: A vásárlók kivárnak, Hollywood bajban
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Így van! A gyártók álma megvalósítani azt a rendszert minden iparágban, amit a számtechnél már sikerült: DDR, DDR2, PCIe, PCIe2, SATA, lassan ott járunk hogy félévente le kell cserélni a fél gépet, mert ha egy alkatrészt upgradelni akarsz, az magával ránt 10 másikat kompatibilitás gondok miatt.
Akarsz HD-DVD-t? OK, akkor vegyél szépen kompatibilis TV-t! Ha vmelyik formátum gyõzött volna, már tuti lenne XHD-DVD 654654654x321321321-os felbontásban, + hozzá tévé négymillióért.
Egyébként igénytelen segg vagyok, nekem van akkora élmény a "Tizedes és a többiek" fekete-fehérben, monóban, 50centis CRTn, mint mondjuk a Pókman 5 HD-DVD-n.
Más: igazából nem a magyar piac számít, hanem az, hogy az amerikaiak is egyre kritikusabbak az újdonságokkal szemben, és nem rohannak automatikusan megvenni minden szart. Nem vesznek Vistát, semmi kedvük új gépet venni miatta. A cégek sem erõltetik az átállást: csak azért hogy egy verziószámmal nagyobb jelenjen meg a vörd és az ekszel bejelentkezõ képernyõjén nem cserélik le az összes gépet. ANNYIVAL nem ér/tud többet.
Átlag amcsi is megvette 5 éve a plazmát/lcd-t, 5.1-et, jól elvan vele, és abból a pénzbõl amért HD-DVD-t akarnak vetetni vele inkább elmegy nyaralni Hawai-ra.
Itthon meg a sok paraszt meg fizet 400 ezret 5 éves hitelre a 280ezres plazmáért (ami két év múlva 100ezer lesz), megnéz havonta két-három DVDre kiírt divxet, utána meg lesi a maónikasót torzítva, szemcsésen. De hát a szomszéd is vett lapostévét. :DD
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
szerintem azt mindenki tudja hogy jobb minõségû és nagyobb felbontású, hisz benne van a szabvány specifikációkban
nem is tagadta senki, hanem az a kérdés hogy nekem mint felhasználó van e ebbõl bármilyen valódi, érzékelhetõ, költséghatékony "élvezet-többletem"... szóval van e bármilyen értelme...
Egy jó példa erre ez a demo: Samsung.Tahiti.Gauguins.720p.1080p.x264-HDL
Megtalálható az ismertebb torrent oldalakon,de nem reklámozok, csak szeretném szemléltetni a dolgot.
Tessék szépen letölteni ezt! Bõven elég ha csak a 720P-set szeditek le...
És utána megnézni egy hasonló anyagot dvd-n azthiszem mindenki ráfog jönni magától a lényegre. <#vigyor0>#vigyor0>
3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955....
Ennél a kódolásnál a képet 16x16, 8x8 és 4x4 es blokkokra osztja a program, csinál rajtuk egy olyan vizsgálatot mely megmondja hogy optimálisabb ennek a bloknak a frekvencia térbe való transzformálása, azaz próbálja forgatni a blokkokat, hogy minél egyenletesebb jelet kapjon a frekvencia térbe való transzormálásnál, majd ezeket a blokkokat egy a DCT-hez hasonló frekvencia együtthatókkal próbálja közelíteni, ezért hívják ezeket diszkrét értékeknek.
Akárhogy is, ez a formátum szintén erõssen blokkosodik alacsony bitrátán.
Csupán az inteligens dekódoló algoritmusnak köszönhetõ hogy szépen elsimítja ezeket az éles töréseket, egy blur hatással. a törések mentén egy két pixeles vonalban átlagol és ezzel egy jelentõs részét tönkre teszi a jelnek.
A wavelet analízis a képet olyan együtthatókból építi fel melynek imsert a pontos helye pixelre pontosan és ismert a pontos értéke is, ahól a képen a jel közel egyenletesen változik ott csak két együtthatóval tárolja azt, a kis zajok kb 1-8 as érték ingadozások elünnek, ami lággyá teszi a képet.
A képet progresszíven építi fel egyre jobban formázva a részleteket és duplázva a feldolgázosákor a felbontást egészen a végleges eredeti febontásig, közben elvet minden olyan együttható értéket ami egy adott értéknél kisebb, azaz elõbb pont a jelentéktelen szemel nem észre vehetõ jelváltozásokat hagyja el,
matematikai módszerekkel bebizonyítható, hogy az összes ortonormált bázis közül a wavelet segítségével érhetõ el a Shannon entrópia szerint mért legrövidebb együttes leírása az adatoknak és a modellnek. Ezt nem én találtam ki.
Mostanában elég sokat foglalkozok tömörítéssel, most fõleg veszteségessel, megnéztem a mostani legjobbakat és szerintem a wavelet alapú tömörítéssel lehet mit kezdeni.
Szerintem a m-jpeg2k video codec semmivel sem lassabb mint az x.264, jelenleg azért olyan lassú mint amilyen mert ez a szabvány az eredeti Haar Alfréd (magyar matematikus) által felírt wavelet hulámok Daubechies által módosított változatát használja, annak is a 9/7 módosítását.
Nemtudom pontosan miért van erre szükség, ez egy bonyolult jel, bonyolultabb mint a daub-4 de ugyan azt tudja. Egy eredeti haar vagy a mexikó kalap jellel ugyan olyan jó minõségû lehet a jel analízise, a megjelenítés 100 szor gyorsabb is lehet, max a távoli együthatók jeleit össze kell átalgolni a köztes területeken. Azaz, szerintem az m-jpeg2k szabvány egy nagy szar, és nincs optimalizálva, megvan a forrása is, nagyon hatékony a kód, de látszik hogy szartak rá hogy mennyi procit eszik, egy az egyben át van ültetve a képfeldolgozó része a jp2 képszabványból, egy kép megjelenítésénél meg nem nagyon számít a gyorsaság.
Én úgy gondolom,hogy lehetne ennél sokkal gyorsabb kódot is írni waveletre, mint ami most létezik.
Néhány link, annak aki meg akarja ismerni a waveletek világát.
DCT és DWT összehasonlítás adott bitrátán. jpg vs j2k
Elte elméleti anyag
Egy látványos kis video anyag a waveletekrõl
Képek wavelet analízise (haar)
Egy fontos és közérthetõ könnyû anyag a wavelet képtömörítõ eljárásról, képekkel illusztrálva:
http://www.uio.no/studier/emner/matnat/ifi/INF5080/v06/undervisningsmateriale/mkt02c-wav.pdf
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
A DVD is akkor kezdett felfutni, amikor már bárhol bárki olcsón hozzájuthatott a filmekhez.
ja és én még amúgy a gépemen nem nagyon néztem szerintem valódi 720-as filmet... hdtv rippek, illetve 720 as rippek divxbe még nem = a valódi hd adással (és az is csak 720 as, mi meg itt 1080 ról beszélünk)
Bocs, de nem teljesen világos, hogy mit akartál írni.
https://twitter.com/foodlfg
illetve egy tünde tvn is faszán látszik az 1080p-s bemenet
Helyett 250k-ból kapsz egy olyat ami nem is rossz. 330k-ért FullHD Bravia-t kapsz.
Öreg, neked fingod nincs, hogy mirõl beszélsz és életedben nem láttál még HD-t.
A DVD messze nem 4szeres a PAL-hoz képest, de mondjuk azt, hogy annyi. A HD pedig a DVD-hez képest 6szoros növekedés (igen, kereken annyi), vagyis másfélszer akkora a növekedés (%-osan!), mint a DVD-nek az állítólagos 4szeres növekedése. Végülis mit neked 6szor jobb képminõség? Alig van különbség nemigaz? <#idiota>#idiota>
"kisebb, 720p felbontáson nem látványos a különbség a hagyományos DVD és a nagyfelbontású korongok között."
muhohaha
Biztos csak nekem van jó látásom, de én már a 15,4"-es (1280x800) LCD-n is simán látom a különbséget. Ez kb 720-as HD felbontás. És sokkal jobb is a minõség. Az más kérdés, hogy annyi pénzért megéri-e megvenni a cumót. :)
go HD! xD
https://twitter.com/foodlfg
Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.
A JPEG2000 wavelet alapú tömörítése valóban hatékonyabb, viszont erõforrás igényesebb is, sokkal nagyobb cpu kapacitás kell hozzá és az erõforrás növekedés mértékének növekedése nincs arányban az elérhetõ minõségi többlettel. A tömörítésbõl eredõ képi hibák máshogy jelentkeznek DCT-nél és waveletnél az algoritmusból fakadó különbségek miatt.
JPEG2000-et tudtommal a Digitális mozi szabványnál használják ahol az eltárolandó film mérete másodlagos fontosságú és inkább a minõség van elõtérbe helyezve. Így a film minden egyes képkockája I-frame-ként MJPEG-2000-rel van kódolva, ami persze igen magas bitrátát eredményez úgy 250 Mbps-osat, de winyón ez bõven elfér ott nem gond ha 300-400GB-os méretû egy film. Ott nem kötik a használót egy korong kapacitás korlátai, ellentétben egy mainstream piaccal ahol az adathordozó gazdaságosan elõállítható kapacitása korlátozza az alkalmazható bitráta mértékét.
De minha olyan derengene hogy a H.264 kódolásnál I-frame esetén ugyanúgy MJPEG2000-et használnak, leválva a MJPEG-et ami korábban MPEG2-nél volt. Mellesleg H.264-et összevetni a JPEG2000-zel olyan mint almát körtével. Az egyik szerepe a mozgókép tömörítésben van a másik pedig egyetlen frame állókép tömörítését végzi. A két szabványnak az eltérõ felhasználási környezetben egész más tömörítési aránynak kell megfelelnie. Egy mozgókép tömörítésnél 1:100-200 arányú az elvárt tömörítési ráta, egy I-fame vagy digitális fénykép tömörítésénél egy nagyságrenddel kisebb, pont azért mert ott a képminõség megõrzése fontosabb szempont.
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
Talán nem kéne luxusáron adni, és akkor nem lenne luxuscikk. Túl kapzsik.
IBM T61 ND218HL *** Core2 Quad Q6600, Gigabyte 8800 GTX, 4 GB Kingmaxx, 1.6 TB SATA, TT Big Typhoon, SB X-Fi Fatal1ty Platinum Champion, CM Stacker, Dell 2007 WFP, Vista Ultimate BOX, Office 2007 BOX
ebbõl a kommentbõl azért kiolvasható, h semennyire nem értesz hozzá...
mekkora is a codachrome film ekvivalenciája? kb. 25MPixel? mekkora a fullhd? 2?
a filmanyagról 4K scanbe lehúzott LTO is kb. 3x nagyobb felbontás, mint a fullhd. foglal is olyan 700 terabyte anyagot transfer.
közbe meg a jelenlegi pal adásokat szétfeszítve nézhetik, illetve még jobban kijönnek a hagyományos coax zajhibák (szemcsés lesz) is egy ilyen tvn mint a crtn
aztán amikor meg jön a digitál átállás akkor meg vehet új tvt vagy nézheti nem natív felbontáson a 720p-t ami jóval szarabb minõségû lesz mint egy natív 1280x720 as tvn... vagy ugye az alternatíva a valódi "Full HD" cimkével ellátott 1080p s tv ami fél millánál kezdõdik
Én már most vennék HDTV-t, HD lejátszót és HD filmet, ha el lenne döntve melyik formátum a nyertes.
Itt felesleges várni, Hollywood igenis mondja ki ki lesz a gyõztes... Nyügjék ki azt a qrva HD-DVD-t, vagy Blu-Ray-t a szájukon és el van intézve a kérdés.
Tényleg szép érdekes volt, megnéztem és annyi. ( Kinézel az ablakon ennél sokkal jobb felbontásban látsz.<#idiota>#idiota>) Pl. közvetlen utána, valahogy nem okozott lelki törést, vagy hiányérzetet a DVD-játékosba betett eredeti zenei DVD. (eagles) Élmény volt megnézni kristálytiszta képet CRT-n (RGBp) és hallani 5.1 DTS hangot...
Akárhogy is, a forgalmuk jelentõsen az új korongok fölött marad sok sok évig.
Van egy sejtésem, hogy lesz még olyan idõ amikor egy sima dvd korongon sok sok órányi HD minõségû anyagot fogunk tárolni.
Egyébként nem értem hogy az ipar miért nem használja ki a wavelet transzormáció elõnyeit amikor tömörítési formátumot választanak egy média hordozóhoz.
Úgy tudom hogy a hd korongok mpeg layer-4 et fognak használni majd, és így megmarad a régi 8x8 as blokkosodás és a kvantált, laggos (vánsorgó) mozgás a framek között.
Sokan úgy gondolják, hogy az X.264 es formátum a legkomolyabb, de csak nézzetek meg egy j2k képet.
Egy HD jó minõségû kép waveletben kb 60 kb.
Ugyanez a kép mpeg által is használt DCT ben, amit a sima jpeg is használ, kb 500 kb. Még annyi a különbség hogy a dct képben megjelenik a blokkosodás, a waveletben meg nagyon szép átmenetek vanak, nagyon lágy az egész kép, a kis zajok kisimulnak. Eg és föld a különbség minõségben és méretben is.
x.264 hez képest talán még egy kicsivel gyorsabb is az decodolása.
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
Lényeg, hogy a DVD lejácca...
Az pl szólt valamirõl. 1975 ben is volt már filmipar és a magyarok is tudtak színes filmet csinálni.
A filmben az érték, a mondanivaló fontos, nem az, h mennyi képpontból áll.
Term. ne legyen 10. generációs VHS másolat, de ennek a "formátum vetélkedõnek" semmni értelme. Ki nem szarja le, mennyit vesztenek ezzel a szegény hollivúdi filmstúdiók? Majd beperelnek még 1-2 csóró kiscsávót aki p2p rõl szedi a filmeket, és máris megvan a kiesett nyereség.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Fúj de igénytelen vagyok, mi?
A lakbér késik, a wécépapir is elfogyott, de a polc televan tápkieggel! Szaros seggel mész edzeni... Ez az áldozat...ez az Animal...Vállalod?
Ez mondjuk pont qrvára nem felesleges szükséglet, de sebaj. Azoknak felesleges, akik igénytelenek. 10 év múlva egy DVD-re visszatekinteni olyan lesz, mint most a fekete-fehér filmekre.
Szerintem 10 év múlva te leszel igénytelen a nagy felbontású lemezeiddel.
Az emberek 99% nem rendelkezik nagy felbontású tv készülékkel. és nagyon sokan még álmodni sem álmodhatnak rolla hogy valaha is vehetnek egyett.
De nem baj te csak igénytelenezd le te kis buzgó milliomos kulák csimota.<#mf1>#mf1>
Én speciál örülök hogy ki tudom fizetni a számlákat és jut kajára. De sajna másra nem! évente megengedhetem hogy vegyek 2 - 4db DVD filmet aztán anyi.
A másik meg a minõséget nem a felbontás hanem a kódolás és fõként az adja hogy nem váltott soros.
Mégis, mit vártak a gyártók? Hogy mindenki rohanni fog zuhogó nyállal Blue-rayt meg HD DVD-t venni? LOL.
Még ha legalább egy egységes szabvány lenne, de így, hogy kettõ van, és a filmgyártók egy része az egyiknél, másik a másiknál kötelezi el magát, ez így nagyon-nagyon szar.
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Egyébként is, szierintem, kinek mi a látványos. 720p-s között tényleg nem annyira látványos a különbség, mintha 1080p-st hasonlítanánk egy dvd-hez.