Véget ér a bioüzemanyag-álom?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
A 4-es metróra ELBASZOTT pénzbõl mit lehetne magoldani?

- Bejezni és bõvíteni 4 sávora az M0-ást.
- Két új Duna hidat építeni.
- Lecserélni több száz régi ócska buszt és a villamos állomány egy részt.
- HÉV, MÁV és metróvonalak összekötése, belvárosig bemenjenek, a HÉV feljlesztése is jó lenne.

És még maradna is belõle... 4-es metrónál nagyobb böszmeséget keveset látott a világ.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem mellékes persze, hogy simán metrón elérhetõ lesz a Déli, Keleti, Nyugati Pu ÉS a Kellenföld max. 1db átszállással. És ehhez nem kell több órát utazni a BKV-val.

Maradjunk annyiban, hogy nekem 12 évesen én kipróbáltam hogy milyen a parasztok munkája, és úgy döntöttem, hogy inkább k.rva sokat tanulok, hogy többet ne kelljen csinálnom, hanem egy irodában programozhassak napi 8 órában. Hidd el, a különbséget zongorázni lehetne. Azon meg azóta is csodálkozom, hogy a hülye demszki szövegét hányan bevették a 20 milliós traktorokról, mikor õ kiszáll egy 20 milliós szolgálati terepjáróból (érted, Budapest, egy "világváros" polgármestere, terepjáróból). Azok a traktorok munkaeszközök, elõzõleg írták, hogy hitelre vették õket, ami nem igaz az az, hogy a hitelnél sajna nem elég a traktorra jelzálogot tenni, mert ugye gyors az amortizáció, meg értékesítésnél is bukna a bank, stb, így általában a házra, földre is jelzálogot kell rakni, hogy traktora lehessen a banknak, nem a parasztnak. Mondjuk megnézném azt a budapesti munkahelyet, ahol úgy állhatsz munkába, hogy a lakásra jelzálog, merthogy az irodát is ki kell valamibõl fizetni. Aztán ha nem megy a termelés, akkor kiraknak a lakásodból is.
"Aztán mivel lesz jobb, hogy a teljes vonalhosszon 2 percet spórolsz a 7-es busz menetidejéhez képest?"

Ne izélj már, ha minden jól megy (és nem szokott!), akkor vagy 1,5 óra a két végállomás között, metróval meg max. 30 perc. De ha dugó, baleset, esõ, tüntetés, stb. van, akkor rögtön lehet akár 3 óra is a difi. Aki arrafelé közlekedik mindíg anyáziz miért nem fejlesztik a felszini közlékedést, mert ami ott van az agyhalál. (Más kérdés, hogy a közlekedést vagy az autók kitiltásával, vagy az út menti házak buldózerezésével lehetne megoldani ugye.)
Vagy ott az 1-es villamos, ami a 4-6-ossal ellentétben hihetetlen lassú ...

Molnibalage
Már az elejétõl fogva gyanított, hogy draph egy idióta, most már nem csak gyanítom.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ó, hát persze, vegyük egy kalap alá a Nyugati aluljáróban késelõ, vagy jobb esetben a rendõrök szem elõtt lopott szajrét áruló kisebbségit azzal a tv szerelõ vállakozóval, aki egy kisnyugdíjastól nem kéri el az AFA-t, miután 2000Ft-ért szopott 3 órát az egyébként régen kidobásra érett TVjével.
Jó, hát persze, végülis a maszopnak meg a szadesznak az a jó, ha nem mennek el csak a fizetett választók, ábrándítsuk ki a többit.
Aztán mivel lesz jobb, hogy a teljes vonalhosszon 2 percet spórolsz a 7-es busz menetidejéhez képest?
Metróra tényleg szükség volna, de ha azt néznék mire lenne szükség, akkor nem építenék direkt 90 fokos szögben vágányokot a Kelenföldi pályaudvar vágányaihoz képest, hogy még véletlenül se lehessen összekötni az elõvárosi közlekedéssel. Ugye demszkit a hideg rázta amikor ez az alapvetõ igény felmerült Örs vezért tér metró és hév végállomása kapcsán is - gyorsan át is építette az Örs vezér teret, hogy 10 évig megint legyen elodázva az a dolog.
Meg ha azt néznénk mire van szükség, akkor fele pénzbõl kihoznák a metrót fele állomással, a másik felébõl meg lehetne még sokmindent csinálni amire szükség volna. Pl M0, vagy 4 sávos rakpart, stb.
Na. Szal. Volt disznófarmunk párszáz disznóval. Voltak csirkéink, 10-20 lovunk, pár hetkár szõlõnk. Mûveltem, szedtem, ha kellett etettem, ganéztam. Nekem ne meséld el légyszi, hogy mekkora munka. Nagyon jól tudom, hogy mennyi az annyi, hogy meddig terjed egy parasztember érdeklõdési köre és mekkora szinész mind egy szálig. Olyan paraszttal nem találkoztam még, akinek bármikor bármi jó lett volna. Mindig szar valami és természetesen mindig másnak a hibájából és légyszi olvasd végig amit írtam, ne ragadj ki részleteket és légyszi, légszives megintcsak ne próbáld megmagyarázni nekem, hogy azok az emberek, akiket annyira nem érdekel a földmûvelésen kívül semmi, hogy a tv-ben is csak a hiradót nézik meg, a könyvespolcra meg méterre veszik a piros-sárga-kék lexikonokat 16 órát kapálnak traktorral, mert annyit kell, mert annyi befektetett munkát igényel meg tõlük a vállalkozásuk. Légyszi neee... Én tudom, hogy nem így van.
Bárki ismétlem BÁRKI vehet hitelre traktort, mivel ott van az ellenértéke a traktor. Ha nem birod fizetni majd a bank visszavesszi. Ugyebár soha annyi autót nem adtak vissza mint mostanság.

Na de te hány visszaadott traktorrol hallottál? Mert bizony a paraszt megprobálja kitermelni a hitel részleteit kemény munkával. Nem az a kemény munka amikor 8 órát programozol hanem az amikor 16 órát kapálsz a tüzõ napon.
Na persze én nem mondom hogy a 8 óra programozás nem kemény meló, kiegyezhetünk abban hogy 8 óra programozás legalább olyan fárasztó agyilag, mint 8 óra kapálás fizikailag. Csakhogy a két fizetés között meg ég és föld a különbség...

Az a paraszt akitõl te irigyled a traktort 3x annyit dolgozik hogy ugyananynit keressen mint te aki napi 8 órábána egy légkondis irodában programozol.
De veled felesleges vitázni mert te bakker még a kapát meg a gereblyét is összekevernéd a nagy tudásoddal.

Egyvalamit nem sikerült ebben az életben még soha megértenem: miért van az hogy mindig csupa olyan ember mondja meg a tutit az adott témában, aki még csak távolról sem látott olyat? (jó mondjuk már megszoktam ezt itt az sg-n ahol a fekete lyukakról is mindenki olyan magabiztosan nyilatkozik mintha tegnap nézett volna meg egyet közelrõl...)

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

Passz. Itt Bp-en a legtöbb kisebbségi dolgozik, más tészta, hogy vagy feketemelósként építkezésen (nix adó, nix TB, lesz csodálkozás), vagy illegális árusként (szintén zenész), de ezért a feketemelóért csak annyira tudom elítélni õket, mint a lakoságg azon nagyobb felét, aki ilyen nem bejelentett, létminimumra bejelentett vagy részidõre létminimumra bejelentett melóhelyen dolgozik ...
A jogi dolgok megértéséhez meg nem elég olvasgatni azokat, azt érteni is kell ám. Láttál te már jogi szöveget? Max. annyira futhatja egy képzetlen embertõl, hogy hangoztatja ez vagy amaz "jár neki", de esetek többségében éppen akkora tévedésben lesz, mint általában az átlagember szokott az ügyben mi jár és nemjár neki és mihez van vagy nincs joga ... Szerintem.

Epikurosz - Ennyire könnyen nem szabadultok tõlem, itthon ilyen helyekre évente csak 2x lehet elvonulni, ezért erre várni kell még egy darabig, külföldre meg az menjen akinek átlagbére van vagy több 😉

Az állam biztosította a szereplõknek a kiváltságos helyzetet. Szabad piacon ez lehetetlen. NEM LÉTEZIK ma szabad piac és ezért nem igazságos dolog a Médiamarkt/Saturn esetet és a hozzá hasonlóakat a szabadpiac hiányoságának tekinteni. Az állam beavatkozhat ha valaki erõszakot alkalmaz a szabad piacon, ha nincs erõszak akkor nem jogos a beavatkozás. Az amit az állam valójában tesz, hogy egyes szereplõknek elõnyt biztosít a piacon és ezt az elõnyt akár erõszakkal is megerõsíti. A szabad piacon ilyen falyta tõkekoncentráció egy kézben csak két esetben lehetséges, az egyik az állam segítségével a másik pedig ha az a valaki annyival jobb terméket és szolgáltatást képes nyújtani mint a konkurencia... az elsõ szinte 100% az eset.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

"Political language is designed to make lies sound truthful
and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind."

George Orwell

Ennyit a teljes politikai spektrumról. Sétálhatsz rajta oda-vissza számtalanszor, jobb, bal, közép teljesen mindegy mert egyik sem jó. Egyik sem jó addig a pillanatig míg olyan hatalmat adunk nekik amilyen jogunk nekünk nincs, viszont ha ezt nem adjuk meg nekik akkor nincs jobb, nincs közép és nincs bal oldal sem, egyszerûen nincs politikai spektrum, mindenki a saját életét éli a saját életét irányítja, ha más életébe avatkozik más vagyonát életét veszélyezteti akkor közbelép az állam (hogy korigálja a dolgokat amennyire lehet nem pedig, hogy büntesen), ha viszont nem bántok senkit akkor nem is tudom, hogy létezik állam nem tudom ki a miniszterelnök és nem is érdekel. A baj, hogy a politikából ma központi dolog lett, a politika azért létezik, hogy biztosítsa, hogy az állam végzi a feladatát és, hogy jól végzi a feladatát és nem pedig azért, hogy az emberek életét irányítsa nem azért, hogy az állam feladatlistáját bõvítse. A politika egy vékony kis mellékdolog kell, hogy legyen amely finoman csiszolja az államot nem pedig a világ központja ami körül forog minden. Még ezt nem fogjuk fel, még az államtol követeljük (jogtalanul), hogy a problémáinkat megoldja addig csak olyan államot és politikát fogunk ismerni amely problémákat gyárt, mert megoldani csak mi tudjuk a saját problémáinkat az adott idõben az adott helyen az adott egyén. Segítséget kérhetünk és ha valaki akar akkor segíthet rajtunk, de ez nem az állam dolga az állam csak egy dologban köteles és jogos segíteni ez viszont az életünk és vagyonunk megvédésében.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Ennyi sötét pestfikázó parasztot 😄
10 éve nézem a tvben ahogy a a parasztok a vadi új alsó hangon 20 millás traktorokkal, kombájnokkal vonulnak félpályát lezárni meg Kossuth térre tüntetni. Ott aztán sátrat vernek, pár hétig megy a dinom-dánom, szól a lakodalom lajos meg a 3+2, bográcsban fõ a gulyás meg a pöresz napjában többször, persze a föld addig mûveli magát, meg az állatok is etetik magukat. Szegény parasztok még tüntetni is van idejük és pénzük, ráadásul nem is akárhogy! Elég jól mehet, ha 3 ft-os dinnyébõl ekkora bulira telik... Persze azon fel kell háborodni a tv-nek hogy a traktoron hitel van, meg a családi vállalkozás egyéb vagyonain, de kérdem én, hogy melyik magyar kisvállalkozó engedheti meg magának, hogy traktor értékû hiteleket vegyen fel a parasztokon kívül? Kinek nincs hitel a céges autóján?
Az meg nem szempont, hogy ki mit lát a nagyszülõknél. Szét kellene választani, hogy a paraszt saját célra mit görcsöl össze, mer nem akar érte pénzt kiadni és mi az amit eladásra termel, mer a kettõ kurvára nem ugyanaz, persze õk egynek számolják, mert az is mezõgazdaság.
Ez olyan, mintha a programozó otthon dolgozik, 8 órát melózik alkalmazottként távmunkában egy cégnek és megint ráhúz 8at a saját cégének, hogy legyen plusz jövedelme, amit nem pénzben kap meg, hanem egyéb juttatásokban és akkor pfúú de rossz programozónak lenni, mer 16 órát dolgozott és milyen nehéz. omg. omg. omg.
Ezt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy bárki elhiszi??? Illetve bocs! Sokan elhiszik, de azok azt is elhiszik, hogy gyõzike a fizika doktora.
Azt értem a metro ügyben, hogy többszörösen elszabták a tervet és sokkal drágább mint kéne, de ettõl még szükség van rá. Nem viccbõl akarják már lasan több mint 30 éve megcsinálni.

Pár hétig meg ne lássalak itt!

Kara kánként folytatom tanításom.

Ha nagyon kötekedni akarnék: a boxosok jobban ismerik a törvényeket, rendeleteket, és azok kiskapuit mint az ügyvédek (nem csinálnak egész nap semmit, ráérnek megtanulni). Szóval az hogy ezért pályázni kell, az nem igazán fogja vissza õket.
Jó, akkor nekem is volna 1 kérdésem. A szabad piac szerinted hány érekcsoport kezében összpontosul (vagyis hány érekcsoport határozza meg hogy élhetünk-e vagy sem, ha mindenben a szabad piacot választjuk)?
a. 1
b. 1
Jó példa erre a Médiamarkt/Saturn esete, amelyek bár látszólag konkurensek, meg esetleg be is szólnak a médiának, amúgy a tulajdonosi körük egy és ugyanaz. Vannak olyan dolgok, ahol a piaci logika nem érvényesülnek, egyszerûen azért, mert a föld össz jövedelmének 99.9%-a a föld lakosságának 0.1%-ának a kezében összpontosul. Ha arról van szó pl hogy széjjelb.sszuk a földet környezetszennyezéssel, akkor õk simán csinálnak maguknak egy marsbázist, ahol élnek relative egészséges körülmények között, mi meg termelhetjük itt a jövedelmet nekik, meg próbálhatunk rezisztenssé vállni a mérgekre (hja, evolúció csodákra képes). De lehetne még példákat hozni, hogy a szabad verseny az élet mely területein elutasítható. Gyakorlatilag: szabad versenyt csak és kizárólag a szórakozás, és luxustermékek területén volna szabad meghagyni. Mivel a plazma tv nélkül mindenki megvan, ha nem adják olcsón akkor így jártak. De mondjuk az hogy a gyereknek kivegyék összevarrják-e a sebet a kezén, vagy amputálják, az ne legyen már a piac kérdése, jó?
"Azzal, amit itt folyik csak azt erõsítjük, hogy az emberek kiábrándulnak megint az egész magyar államból, mint a 60-70-80-as években."

Így igaz, csak lassan már többszáz éve tart ...

GDP arányt el lehetne felejteni. Eleve ahol magasabb a GDP, ott több helyi adó folyik be, ergo oda kevesebb támogatás jár. Na ez alapján Bpnek egy nagy lóf.sz járna a s.ggébe, nem 4-es metró.
Megjegyzem a kisebbségiek plusz pontokat is kapnak csak azért, mert kisebbségiek. Szóval van itt részrehajlás, bõven.
Ha nagyon kötekedni akarnék: Ez nem segély és nem is jár alanyi jogon, ráadásul pályázni kell érte ...

Na ne maszatoljunk már kérem, mi az hogy "A magyar társadalom jobb híjján végig ment a teljes politikai spektrumon, jobboldaltól balig, de nem talált olyan vezetést, akik ezt az országot az legalább a saját értékrendjüket betartva elkormányoznák."? Csak nem ez is egy olyan "igazságbeszéd" mint az elmúlt másfél két év helyett másfél évtized, és a többi?
Magyarországnak a legnagyobb baja pont a hozzád hasonlóan gondolkodók, akik úgy gondolják, hogy az nem baj ha sáros vagyok, ha mindenki mást besározok.
Mivel tudom, hogy nem sok értelme van a vitatkozásnak, három kérdésem lenne hozzád...

1. Milyen módszerrel lehet jövedelmet biztosítani? (csak két módszer létezik)
2. Melyik mechanizus teszi a gazdasági számítást lehetõvé és ezáltal azt, hogy tudjuk valaminek a végzésének az értelmét?
3. Milyen módszerrel lehet valakit akcióra ösztönözni? (két módszer szintén).

válaszok:

1. a.) politikai módszer - adó amely börtönel való fenyegetés, börtön és végleges ellenálás esetében halál által van az embere kényszerítve.
b.) gazdasági módszer - teljesen önkéntes csere által. Én termelek valamit vagy szolgáltatást nyújtok valakinek és õ nekem ezért fizet, õ ugyanigy tesz szert a pénzre amivel nekem fizet.

Szerinted az állam melyik módszert alkalmazza?

2. Az árak a szabad piacon, ez az ami lehetõvé teszi, hogy kitudjuk számítani, hogy mi az amire szükségünk van (van rá kereslet) és ami még fontosabb, hogy ezt amire szükséglet van mekkora mennyiségben tudjuk a jelen pillanatban a jelen helyen kielégíteni (megértek e a feltételek, hogy valami luxusárú - szolgáltatás, közép vagy esetleg már a széles rétegek számára is termelhetõ. Szabad piac nélkül ezekre az információkra nem tehetünk szert, ami ott van az disztorzió vagyis nem tudjuk, hogy valamit azért csinálunk mert kell vagy azért mert valaki úgy döntött a gazdasági törvényeket semmibe véve, a költségeket más hátára térítve.

3. a.) Kötelezõvé tenni valamit és büntetésel, börtönnel fenyegetni, börtönbe zárni vagy végleges ellenálás esetében halál.
b.) Az emberek saját szabad akaratuk által, mindenki azt teszi amit jónak lát (az állam dolga, hogy megakadályozza öket, hogy más emberek MEGLÉVÕ vagyonát és életét veszélybe hozzák). Szabad akaratra nem lehet erõszakot alkalmazni, a legtöbb amit tehetsz az, hogy megpróbáld meggyõzni az embert, hogy az amirõl beszél az jó neki és jó neked, de a döntés az marad az egyén kezében, ha meggyõzöd akkor jó ha nem akkor is jó mégha nem is jó, mert ez a szabadság.

És, hogy válaszoljak a kérdésedre... NINCS nekem semmi bajom az államal pont addig a pillanatig még azt csinálja amiért létezik. És ezt má
r számtalanszor elmondtam, hogy az emberek alapítják az államot és nem adhatnak az államnak semmi olyan felhatalmazást amelyre nekim mint egyéneknek nincs joguk. És nekünk mint egyéneknek jogunk van (és ezt nem az államtól kaptuk), saját magunk életét és vagyonát megvédeni, mivel az állam segítségével ezt jobban és könyebben eltudjuk végezni ezért alapítunk államot. Ahogy John Locke mondta... "a térvények nem azért vannak, hogy korlátozzák a szabadságot és, hogy böntesék az embereket, hanem azért, hogy biztosítsák a szabadságot", felkell tenni a kérdést, hogy a mai állam a mai korlátlan hatalmu demokratikus állam (a demokrácia az nem jelenti azt, hogy szabadság hanem csak azt, hogy a többség dönt, ha jó ha rossz), a törvényeivel és elõírásaival a szabadságot elõsegíti e, biztosítja e vagy éppen az ellenkezõjét csinálja. Te erre lehet, hogy más választ látsz mint én, de egy valami fontos, az állam dolga, hogy biztosítsa azokat a dolgokat amelyek az államot megelõzték és ez az egyén szabadsága, hogy szabadon éljen és dolgozzon és más emberekkel önkéntesen kereskedjen, cseréljen úgy, hogy másik egyén ugyanez a jogát ne szegje meg. Ezt hívják korlátolt hatalmú államnak ezt hivják igazságos államnak. Nekem nincs jogom, hogy elvegyek tölled valamit erõszakkal akkor nem adhatom ezt a hatalmat meg az államnak sem, nem adhatom meg mert nincs honnan, nem számít, hogy én vagyok az erõsebb nem számít, hogy én vagyok többségben, ezt egyszerûen nem adhatom meg mert nincs honnan, ha 100% én lennék az állam, ha 100% ember úgy gondolja, hogy IGEN akkor sem, mert ilyen joggal nem rendelkezek és nem adhatom tovább azt amim nincs.

Azt mondják pl. hogy az amcsi alkotmány biztosítja a jogot a polgároknak a fegyverviselésre. NEM IGAZ, EZ TÉVES. Az amcsi alkotmány valójában megerõsíti azt, hogy mivel nekem nincs jogom valakinek betiltani, hogy fegyvert viseljen az államnak sem adhatom meg ezt a hatalmat. Az amcsi alkotmány azt mondja, hogy az állam NEM SZEGHETI MEG az embereknek ezt a jogát, de egy szóval sem mondja azt, hogy ezt a jogot az alkotmány által az államtól kapták, mert ezt nem is mondhatja, mert az állam nem adhat nekünk semmi jogot, mi adjuk az államnak a hatalmat és vigyázni kell, hogy ne adjunk neki olyan hatalmat amivel nem rendelkezünk és ami által az államtól független (minden jogunk ilyen) jogainkból valamit elvegyen.

rtfmZoli
bocs

rtfmZoli
A gazdasági pocízióba betonozták be magukat, meg mivel tudják, hogy maximum 2010-ig, ha húzzák ezért mindent el akarnak adni.
Bp-vidék kapcsolata:
Mindekttõnek meg van a szerepe, de nem véletlen, hogy Pest megye közgyûlése gondolkodott a Budapesttõl történõ közigazgatási különvállástól (Demszkyvel az élen nem is csoda), na meg a pályázati pénzek miatt is, meg a közös kasszából 80% megy Budapestnek, eközben meg nem olyan a GDP arány Budapestnek, illetve Pest megyének.

NEXUS6
Hát ez nem volt nehéz!😉))

Pl:
"Kiíró: Oktatási Minisztérium

Pályázat címe: Költségtérítéses képzésben részt vevõ roma fiatalok támogatása a 2005/2006. tanév második félévére vonatkozóan

Pályázhatnak: Az elsõ diploma vagy felsõfokú szakképesítés megszerzésére irányuló költségtérítéses képzésben, illetve másoddiploma és az elsõ tudományos fokozat (PhD) megszerzésére irányuló képzésben résztvevõ roma hallgatók.

A pályázat keretében az Oktatási Minisztérium költségtérítési támogatást nyújt 2005/2006-os tanév II. félévére beiratkozott, felsõfokú tanulmányait folytató roma hallgatóknak az alábbi pályázati feltételek szerint..."

Sok sikert a szellemi magasságokba jutáshoz!
Jövõre találkozunk.;D

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Molnibalage
És az a mukamegosztás, hogy a városi idióta csak pofázik, hogy de jó vidéken és a vidéki meg dolgozik. (csendes anyázás megint) Sok bp-i ember hajtogatja, hogy Bp termeli a GDP felét. Csak azt felejtik el, hogy azért mert vidékrõlsz szállítják oda eldni az árut és Bp-re jár vásárolni a város vonzáskörzete is és a munkaerõ 1/3-át az ingázók adják. Máris más így a leányzó fekvése..

NEXUS6
Tökre ezt mondom én is. Köszi a példát.
Azzal, amit itt folyik csak azt erõsítjük, hogy az emberek kiábrándulnak megint az egész magyar államból, mint a 60-70-80-as években. A 89-90 körül jó volt magyarnak lenni, mert éreztük, hogy a társadalom széles rétegében van egyetértés és egy irányban gondolkodás, a politikusokban is, az állam maga volt a magyar újjászületés jelképe.
Sajnos az akkor újonnan megválasztott politikusaink viszont túl paranoiások voltak, és túl kapzsik ahhoz, hogy megbízzanak a véletlenül (nem sokon mullott akkor a semmi, hiszen rengeteg kis párt volt) ellenzékbe került politikus kollégáikban. Így aztán pillanatokon belül olyan törvényeket hoztak, amivel bebetonozták magukat, a társadalmat meg elvadították maguktól, és az állam által képviselt értékektõl.
A magyar társadalom jobb híjján végig ment a teljes politikai spektrumon, jobboldaltól balig, de nem talált olyan vezetést, akik ezt az országot az legalább a saját értékrendjüket betartva elkormányoznák.
Mára a politikai elit pedig atomstabilan bebetonozta magát a pozíciójába, túszul ejtette az országot, mert a sülyedõ hajón a kikötõtõl távol már nem lehet más kapitányt és elsõtisztet hívni, pedig õk vitték zátonyra az egészet.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Molnibalage
Hát nem a nagyvársoban készült kapával dolgoznak vidéken ter okostojás. Nagyszüleimnek olyan szerszámaik is vannak amik még látták a második világégést vagy SAJÁT készítésûek.

OFF - (mert ez nem polfórum), de tudnál mondani bármilyen támogatást vagy segélyt ami csak kisebségi embereknek jár és alanyi jogon? Ha sikerül, akkor én elvonulok pár hét meditációra önként egy nagyon nagyon elzárt helyre 😊

ON - Na igen a "megújukó" energiaforrásokkal van az a kis probléma, hogy 5x annyi idõ alatt "újul" meg, mint ahogy elhasználják õket. Szóval egy kategória a Lochnessi szörnnyel, hiszem ha látom. A cikkben felsorolt növények érdekesek, de láttam olyan táblázatot ami szerint a földterület/termelt bidízel/költségek terén a Magyarországban dicstelenül hanyagolt csicsóka(!) szerepelt ... Viszont láttam olyan számításokat, hogy ha a föld teljes területén biodízelt termelnének, akkor SE tudja kiváltani az olajat, de legalább kaja sem lesz.

"sok városi idióta nem dolgozik a földeken csak pofázik"

Munkamegosztás van. Akkor ki készítené a kapát?
Molnibalage
"Namost ezután aki nekem azzal jön, hogy szabad verseny, és minimális állami szabályozás, meg hasonló liberális faszságok, azt kiröhögöm"

Én nem csak kiröhögöm, de ha sokáig bizonyítja még talán fel is pofozom.

Ja-ja, szeretem is mikor olyanok kritizálnak, akik hófúvás esetén a boltba se mennek le, hanem a hûtõt pusztítják, vagy max pizzát rendelnek. Csak azt nem értem, ha vidéken olyan könnyû az élet miért nem költöznek le? Egy 10 milás panelért lehet kapni egy jó állapotú falusi házat (mondjuk 2-3M), plusz el lehet indítani a maradék lóvéból egy saját gazdaságot. Mittomén 20 tehén, vagy 30 hektár föld - kinek mi a heppje. Gépi munkát lehet bérbe csináltatni az elején. Nem kell betojni, az autó is megmaradhat, pláza, bevásárlóközpont fél órán belül megközelíthetõ elég sok faluból. Szóval hajrá-hajrá hangemberek.
Molnibalage
"Akinek a béréböl nem vonják vagy ha nincs hivatalos jövedelme és nem 18év alatti.... és nem fizet akkor vége az ingyenélésnek."

Aha. Kurva jó. És aki felsõoktatásban van és tandíjat kell fizetnie és az ösztöndíjakat is jól megvágták (nálunk 40%kal!!!! BME) az mibõl fizessen, ha beteg te zseni? Õ az "ingyenélõ"? Anyáddal szórakozz te is .

Akkor úgy járnának mint a dinoszauruszok. Õk se tudtak alkalmazkodni a körülményekhez. Szerintem azért egy próbát megér.
Hidrogénnel egyetlen egy baj van: nem üzemanyag, csak üzemanyag tároló. Vagyis nem a benzin/gázolaj konkurenciája, hanem a laposelemé. Hidrogén jelentõs mennyiségben nem található meg a földön, csak kötött állapotban (víz), annak a felbontásához meg - az energiamegmaradás törvénye szerint - pontosan annyi energiát kell befektetni, amit majd az elégetésekor megkapunk. Na persze 100%-os hatásfokú bontás, 100%-os hatásfokú motor, 0%-os enerigaköltségû tárolás, szállítás esetén. A realitás meg az, hogy jelenleg ahhoz, hogy az autó hidrogénnel menjen, 4-5x annyi foszilis energiahordozót égetnek el az erõmûvekben, mint amennyit egy benzines vagy diesel autó használna. Persze ha az áram tiszta energiaforrás lenne, akkor mindenkinek villanyautót, és kész, el lehet felejteni a robbanómotoros jármûveket. De per pill nem az.
Molnibalage
Az efféle orokok mentalitása nem fog megváltozni 50 év lazsálás után.

Molnibalage
Bizony a sok városi idióta nem dolgozik a földeken csak pofázik. Én 12 évig a nyagszüleimnél voltam minden nyáron 1 hetet legalább és persze mindig ment le a család a nagy eseményekre. Hát nem egyszerû dolog megélni mezõgazdaságból itthon. Krumpliszedés, szüret, disznóvágás, stb. Mindig van mit tenni. Etetni a jószágot és mindenzt hajnaltól estig akár esik, akár fúj...

Alapvetõen humánusabb dolog a támogatásokkal szabályozni a dolgokat. Pl ami most van, hogy ha születik egy boxos, akkor kap 50K-t havonta, élete végéig, az nem jó. Ha azt mondod, hogy a szülei kapnak kedvezõbb adósávokat, az meg jó. Merthogy így alapvetõen az szaporodna, aki munkából él, és addig, amíg a takarója ér.
Molnibalage
Ez sem igaz. Erõforrás van bõven, csak pazarlóan van felhasználva és egyelõtlenül. Már a 80-as évek elején is megállapították (akkor volt nagyon szárazs idõszak Afrikában és éhínség), hogy az AKKORI technikai színvonalon a Föld 20 milliárd ember számára lazán képes elegendõ élelmiszert biztosítani. A gond nem ez az oldal, inkább a pazarlás, és az egyes helyeken kiugróan magas életszínvonal, és az egyelõtlen elosztás.

Ezzel max azt érnéd el, hogy bizonyítani is kellene a dolgot. A probléma az, hogy nem bõrszín alapján van itt megkülönböztetve a dolog, hanem az alapján, hogy ha a választások elõtti nap adok neki egy 20ezrest, meg 1 liter pálinkát, akkor rám fog-e szavazni vagy sem. Mert ha igen, akkor per pill pozitívan diszkriminálják õket. Lásd baba rokkantnyugdíjazás. Ha én is kapnék a gyerek után ugyanígy 50-60eFt-t, míg felnõtt nem lesz, akkor én se nagyon gondolkodnék, hogy legyen-e 2. vagy 3. vagy sem. Szóval alapvetõen az a cél, hogy megvásárolható emberek legyenek többségben mikor szavazni kell, és úgy néz ki elég jó úton haladnak efelé: 2020-ra 2Millió roma, 2050-re romaország, 5 millió magyar rabszolgával. Nácizóknak: ez sima extrapoláció, forrás ksh.hu.
Molnibalage
És aki baleset folytán megszületik ezen kor elõtt? Azt megölnéd? Nincs 100%-os hatékonyságú védekezési módszer. Mond, te kicsit vagy hülye? Ne csak a fejlett világban gondolkozz...

Molnibalage
Csak az olaj nem részébõl nem benzin lesz. Régiónként eltérõ, de világátlagban a kitermelt kõolaj kb. 70-75%-a megy a hõerõmûbe, az benzin és egyéb hajtóanyagok kb. 11-12%-ot képviselnek. Tehát, ha minden jármû (még a repülõ is) tisztán elektromos hajtású lenne akkor sem történne semmi! Ugyanis a hozzájuk szükséges elektromosság meg olajtüzelésû erõmûvekbõl jönne nagyrészt...

Nos, ez itt a bla-bla része a dolognak. A realitás meg az, hogy Molnár Gyula újbudai polgármester 50 millió forintért elad egy általános iskolát, amelynek uszodája, és 3 tornaterme is van. Egy családi ház áráért. Az 50 milát 7 év alatt kell megfizetni az önkormányzatnak, de az önkormányzat ez idõ alatt folyósít a sulinak támogatást, igaz alacsonyabb mértékût mint most. Megjegyzem, ez valószínûleg még mindig magasabb lesz mint a törlesztõrészlet, mivel ha csak 1000 gyerek tanul ott (gondolom 3 tornaterem nem 2 párhuzamos osztályra kellett), és egy gyerekre ne adjon csak 10eFt-t, ez akkor is 10MFt/év éves támogatás. Ja, és ezen felül 200eFt lesz egy év a nebulóknak.
Namost ezután aki nekem azzal jön, hogy szabad verseny, és minimális állami szabályozás, meg hasonló liberális faszságok, azt kiröhögöm. Börtön kell ide, mûanyag lakattal az ajtaján, hogy el ne rohadjon, nem szabad verseny. Itt Magyarországon konkrétan arról van szó, hogy van egy 13+1 százalékos koalíció, aki tudja, hogy akkorát fog bukni következõ választásokon, hogy megrezdül bele a föld, és ezért addig is pénzt gyûjt, mindenbõl. Az a suli ér mondjuk 1-2-5 milliárdot, eladják 50 millióért. Szuper. A TB éves forgalma 1600 milliárd, ha pár gyógykezelés helyett amputálunk, vagy adunk placebót igazi gyógyszer helyett, akkor ebbõl minden erõlködés nélkül 2-300Milliárdot ki lehet úgy venni, hogy 10000-nél nem hal bele/lesz munkaképtelen több ember, bizonyíthatóan. Ez meg nem tétel, 1 ezrelék. Szóval ez itt per pill nem gazdálkodás, mert a gazda csak addig gazda, amíg jó esélye van arra, hogy 3-4 év múlva is gazda lesz. Itt meg ilyesmirõl szó sincs.
NEXUS6
Bõrszín függõ, mert sok helyen ha cigánynak vallja magát az ember, akkor pozitív diszkriminációt élvez!

Magyarok! Valljuk magunkat cigányoknak, hogy megkaphassuk azt a támogatást, amit egy hátrányoshelyzetû "csak magyar" nem kaphatna meg, pedig rászorulna!😉))

Szerintem is hülyeség a bioüzemanyag. Nem vagyok Honda-párti, de ott van a Honda hidrogén-üzemû elektromos tanulmányautója. Szerintem arrafelé kéne továbblépni. http://world.honda.com/fcx/

\"See you kids. Study your math. Key to the Universe.\"

Ugyanmár, hogyne volna ingyenélés... Jelenleg az a trendi gyõzikééknél, hogy mikor a kisboxos megszületik, élbõl felfedeznek rajta egy olyan komoly fejlõdési rendellenességet, ami miatt 100%-os rokkanttá nyilvánítják. Érted, az 1 napos csecsemõt. Így kapja szépen a rokkantnyugdíjat élete végéig, függetlenül attól, hogy 10 évesen már akrobatikus ügyességgel mászik oszlopokat a kábelért.
Ja, hogy ez nem bõrszín függõ. Tényleg nem. Nem is az alapján kéne adni nekik a különbözõ támogatást. Merthogy azt tõlem veszik el, meg az én babámtól. Ezért meg hadd háborodjak már fel, lesz.rva azt, hogy ki náciz le meg ki nem.
NEXUS6
"Magyarul mondva ha a gazdaságot az emberek és nem pedig az állam csinálná."

Nemtom mi a bajod az állammal. Az állam egy nagy vállakozás, a legnagyobb közhasznú társaság, aminek ezért nem csak az adott évben/rövideb idõszak alatt realizálható profit szempontját kell figyelembe venni, hanem egy csomó olyan nonprofit feladata is van, amit nem lehet rentábilisen végezni. Az államot igen is az emberek csinálják, mindenki "részvényes", hiszen a fizetjük az adót és szavazati jogunk is van, amit a részvényesek nagyobb csoportját képviselõ emberkéken keresztül (parlamenti képviselõ) érvényesítünk, akik felügyelik az igazgató tanács (kormány) tevékenységét. Kiterjedt szakmai ellenõrzõ rendszer is van (jogi, hatósági felügyelet, alkotmánybíróság), amely a leányvállalatok tevékenységét is ellenõrzi.

Az állam (és általa az emberek) a legnagyobb gazdasági szereplõ, alapvetõen õ rendelkezik az adott ország minden monopoliuma és erõforrása felett, de errõl a jogáról idõlegesen lemondhat, ha az emberek egy kisebb független csoportja a köz szempontjából nagyobb hatékonysággal képes az adott területen tevékenykedni, ami nem csak profitot jelent, hanem a társadalom egyéb szempontjait is. Minden olyan tevékenység pedig természetesen engedélyezett, ami nem árt a köznek.

Az a gáz, hogy amikor sokan gazdaságról beszélnek, valójában csak a pénzügyeket értik alatta. A gazdaság sokkal összetetteb dolog, az ország gazdaságában benne vannak olyan tõkék is amik közvetlenül nem válthatók át pénzre. Pl a világörökség részét képezõ épületek, természeti kincsek, vagy az emberek közötti kapcsolatok minõsége (egy ilyen szempontból leromlott társadalomban nagy a bûnözés, aminek kezelése jelentõs forrásokat, pénzeket von el más területektõl, bár az emberek kapcsolatai igazából nem válthatók pénzre).

A gond nem az állam gazdasági szereplése, hanem az hogy az emberek és sajna te is úgy tekíntenek az államra, mint egy a valós gazdaságon kívüli szereplõre, ami rátelepszik a gazdaságra, de csak az lenne a feladata hogy bizonyos embereknek oda adja azt a pénzt, amit másoktól beszed, és nem az hogy gazdasági (sajna az adott esetben szüken értelmezve, tehát egyéb pénzügyi) tevékenységet folytatna. A támogatandó emberek a populisták szerint a hátrányos helyzetû rétegek, az eko-evolúcionisták szerint meg az "erõsek" a profitot termelni tudó emberek.
De a valóság meg az, hogy az államnak nem az az alapfeladata, hogy csak a pénzek felett rendelkezzen, hanem hogy az ország minden erõforrását és tõkéjét úgy menedzselje, hogy az a fejlõdést az emberek jólétét, a szabadságot és egyéb elvont dolgokat szolgáljon, amit sajna egy sima vállalkozás nem tud figyelembe venni.

És amikor egy országon belül bizonyos területeken fenn áll a többszereplõs klasszikus szabad piac lehetõsége, amit az állam minimálisan szabályoz, az nem azt jelenti, hogy ez minden területen fenn áll. Az állam feladata, hogy azokon a területeken, ahol ez nem áll fenn, ott ne engedje, hogy ha ott az államtól független monopólium alakuljon ki, mert az a monopóium hajlamos arra, hogy csak a saját vezetésének pénzügyi érdekeit tartsa szem elött és minden mást lexarjon.

Nem az állam a rossz gazdálkodó, hanem a monopólisztikus helyzet az, ami sokkal összetettebb ellenõrzési érdekérvényesítési rendszert kíván, a helyes mûködéshez. Amikor az államtól elvesszük a gazdasági tevékenységének jelentõs részét, mert a politikusok hülyék, azzal nem hatékonyabbá tesszük a dolgok mûködését, csak beismerjük, hogy olyan államrendszert hoztunk össze, aminek hatékony ellenõrzését nem voltunk képesek megvalósítani. Ezzel végül is lemondunk arról, hogy felénk az állam bizonyos területeken felelõsséget vállajon, de gyakorlatilag arról is hogy mi mint felelõs polgárok az álla iránt -mint közös vállalkozásunk iránt - felelõsséget érezzünk.

"Mit jelent ez?Túl sok gazda van.Kegyetlen megközelítés a szemszögükbõl, de ha nembírnak megélni azt jelenti túl sokan vannak."

Nem, ez a csak a dolog egyik része. Az egész úgy kezdõdõtt hogy voltak vidéken a tsz-ek amit többé kevésbé jól müködtek és jól termeltek és adtak munkát a vidék lakosságának. Na most a nagy rendszerváltásban rögtön szétverték a tsz-eket és mindenkit "kárpotoltak". Na most ebben nem csak az állam a hibás hanem az emberek is akik egybõl vérszemet kaptak (egyszer már kifejtettem hogy egy csoport ember iq=egy csorda tehén iqjaval) és igy lett szétosztva mindenkine 1 hektár föld. Ami aztán édeskevés a megélhetéshez, de mindenki ugy ragaszkodott hozzá mintha lételeme volna. Szóval ezért lett ilyen sok gazda. DE

ma már nincs olyan sok gazda, mert a tehetsõebbek felvásárolták a földeket és most ismét egy kézben vannak a földek területenként (pl 100 hektáros gazdaságok egy gazdának). Csakhogy továbbra sem lehet belõle igazán jól megélni, mivel a felvásárlok meg KARTELLBA vannak tömörülve. A következõ a helyzet (dinnyézést ismerem jól): a piacon meg a boltokba a dinnye pl 80 ft/kg. Tudod mennyiért veszik át a felvásárlók tõled? 3 ft/kg... És hiába mész máshova ott is ugyanennyit kapsz érte... És innentõl kezdve bukta van, mert te magad nem tudod teriteni az árudat a felvásárlók meg mesterségesen alacsonyan tartják az árakat. Sok esetben meg (lásd pl tesco stb) majd csak 1 év múlva fizeti ki az ellenértékét... Persze neked most kell elültetned a jövõ évi termést nem jövõre és ezt fizetni kell valamibõl, ezért kénytelen leszel hitelt felvenni és már be is indult az ördögi kör. Ezért baromság azt mondani hogy a magyar gazdák jobban élnek mint az átlag magyar. Csak ugye a mezõgazdaságról is mindig olyan nyilatkozik, aki életében nem járt még vidéken (mint emlitettem max csak nyaralni) és 1000% hogyha vinnének elé repcét buzát meg tritikálét nem tudna megmondani melyik micsoda...

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.