220
  • Dany007
    Hát te tényleg beteg vagy :) erre nincs jobb szó.
    Én is kiváncsi lennék arra a hivatalos kimutatásra ahol azt állítják hogy a magyar átlag bér 150 ezer Netto!
  • Pluskast
    Nem mondtam, hogy ugyan olyan mintha Ferrarit lopnál. Ezért létezik olyan, hogy minősítő körülmény. Más a büntetési tétele annak, ha egy Ferrárit lopsz és más ha egy darab programot lopsz mivel az értékhatár más. De a lopás az akkor is lopás.

A hamis tanuzás és kegyes hazugság között nem igazán látok logikai össze függést (De ha konkrétabban elmondod akkor lehet tudom mire akartál gondolni) Az hogy meg a másolás az egyenlő a lopással az is nézőpont kérdése. Legálisan másoltad? Akkor nincs semmi gond. A szerző tudta nélkül? Lopás.

Félre értések elkerülése végett én nem lekezelésből vagy nagyképűségből írtam neked választ csak egyszerűen szeretek beszélgetni:)
  • dronkZero
    Na a lófaszt, ha az ide vonatkozó német törvényeket kezdjük el másolni, akkor már most elkezdem gyártani a molotovot...
  • JoeFromHun
  • qwas
    KekszNET: Na valami ilyesmire gondoltam.

gabr: "A magyar átlagfizetés 150e/hó" csak az nem mindegy hogy ezt nettóban vagy bruttóban érted? Mert ha bruttó akkor ebből nem kapsz túl sokat. Ha nettó (amit nem hiszek) akkor meg elég csalóka. Nem akarom elemzni a fővűros - vidék fizetés beli különbözöségét. Ha valaki keres 500.000-et havonta azon elfér pár ember minimálbérrel mire kijön a 150.000-es átlag.
  • Dany007
    Igen, ez tényleg igaz. Van bőven annyi munka egy mai játékban, hogy megérje azt a 12 ezret. Viszont egy audio Cdben már nembiztos.
    Viszont pont tegnap küdtem végig a Cod4-et, kb 4-5óra alatt. Pedig nem siettem. És tényleg nagyon jól összerakott kitalált játék volt. Csak sajnos rövid. Nagyon rövid. És lehet, mondom csak , lehet, hogy nem ér meg 12 ezret az, hogy 5 óta és teheted is a polcra. Jó persze ott a multi, de nem mindenki szeret multizni. Aki igen annak persze, megéri!Naná :)
    A másik meg az audio Cd-k. Ugye manapság tele vannak a boltok a "csinált" "sztár" zenészek albumaival. Ami kb úgy néz ki hogy valami csoda folytán sláger lesz egy számuk, lehet a jó reklámkampány miatt(pl megasztár) vagy mert tényleg jó, aztán gyorsan gyártanak a slágerhez még 10, talán 15 számot, és kiadják egy albumban hogy pénzt kereshessenek vele.
    Aztán aki megveszi, annak lehet hogy abszolút nem tetszik a többi szám, így tehát nem nagyon éri meg azt a 4-5-6 ezer Ft-ot. Persze ha tetszik neki, akkor többször is meghallgathatja, így akár tartósabb szórakozás lehet mint egy játék.
    Tehát tény, hogy mindegyikben sok munka van, de egyéntől függ, hogy mennyire éri meg.
    A harmadik meg a célközönség. Most a játékoknál. Manapság már egyre feljebb tolódik a határ, és egyre több 30+ éves is játszik rendszeressen és költ rá.
    Ezzel szemben sz.tem a játékosok túlnyomó része 13-25 éves közé tehető, vagyis (hangsúlyozom nem az összes, csak a nagyrésze, mielőtt valaki belekötne) a potenciális játékosok nagyrészének nincs fix jövedelme.
    És akkor jön az apuci anyuci talán megveszi, hanem akkor spórolgat rá szerencsétlen, vagy pedig letölti.
  • Pluskast
    Nyilván való, hogy az ARTISIUS és hasonló baráti társaságoknak köszönhető, hogy megszülettek az erre vonatkozó jogi rendelkezések. Az, hogy ez mennyire súlyos vagy sem azt én nem tudom és nem is akarom eldönteni. erre ott van a magyar bíróság aki megállapítja, hogy az adott cselekmény társadalomra való veszélyességének foka milyen mértékü. Bár megjegyzem lehet itt meg kellene nézni, hogy teszem azt az osztrák vagy német szabályozás illetve bírói ítélkezés milyen mértékű büntetést szabott ki hasonló esetben.
    Bár a teljesen szubjektív magán véleményem az, hogy e tárgyban egyszerűen átvettük valamelyik EU-s ország normarendszerét. Az, hogy ez lobbi tevékenység folytán került be a törvényekbe nos az lehetséges nem tudom.
  • Remetix
    Ez az ami egyébként tényleg érdekes kérdés az egész kapcsán, hogy miért is gond az, hogy ha warezt használ valaki olyan, aki ha az nem lenne elérhető, akkor nem venné meg, és nem használná.

Több probléma van ezzel:
    - Fura lenne egy olyan törvény, ami csak akkor vonatkozik rád, ha van pénzed.
    - Annak idelyén a Settlers-nek valamelyik része kijött valami újfajta védelemmel. Beszéltem olyannal, akinek az volt az első játék, amit eredetiben megvett, merthogy nem tudott szerezni egy működő törést. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy akik most a tört játékokkal játszanak, nem vennének eredeti játékot.
    - Ha nem is annak a softwarenek a fejlesztői veszítenek az ügyön, amit ellopnak, hanem sokszor a low budget játékok/programok fejlesztői. Akiknek az olcsóbb, de rosszabb minőségű cuccait nem veszik meg azok akik inkább a jobbat ellopják.
  • Unreal1942
    De jó is lenne ennyit keresni.....a többség a közelébe nincs ennek sajnos.
  • szasz85
    hát én inkább a Gerbaudba járok :D
  • assdf
    Légyszives mutasd a linket ahol közlik hogy a magyar NETTO áltagfizetés 150 ezer forint / fő/hónap

Mit tiszteljek abban akinek nincs agya?
    Majd ha felnősz és lesz AGYAD akkor esetleg tárgyalhatunk. Szegény szüleidnek is jobb igy hogy nem látják mi lett belőled...
  • QuippeR
    gondolom teljesen nulla az etikai érzéked, ha ilyen marhaságot állítasz teljes bizonyossággal, de azért megpróbálhatjuk fejleszteni egy kicsit:

hamistanúzás és kegyes hazugság.
    mindkettő hazugság? igen.
    mindkettő aggályos etikailag? igen.
    azonos mértékben etikátlanok? nem.
    az egyik fél mindkét esetben a másik fél rovására cselekszik? nem.
    társadalmilag azonos mértékben elfogadott a két dolog? nem.
    hamistanúzás = kegyes hazugság? nem.

az egyetlen különbség, hogy a lopás és a szerzői jogok megsértése is bűntetendő egyes esetekben(!), míg a kegyes hazugság tudtommal nem.

a lopás nem egyenlő a másolással, maximum hasonlítanak egymásra, és bármilyen hülye indokokkal is próbálja bemagyarázni valaki, hogy ugyanolyan, mintha Ferrarit lopnának, sosem lesz igaz ez a badarság. tessék azzal érvelni, hogy illegális, és akkor még igazad is van.
  • assdf
    jesszusom, remélem nincs szavazati jogod...
    MA a magyar átlagbér nettő 80 ezer forint/fő! Hogy jött ki neked a 300?
    az ország 2/3a minimálbérből és és nem azért mert abból húde jól kijön. Hanem mert nincs más lehetőség. És még a szar minimálbéres állásra is 100xos a túljelentkezés.

Bocs de rád csak egy szó megfelelő: hülye beképzelt fasz.
  • dronkZero
    Ehh, ecsém, te sem vagy semmi. Idekopizod, és nem érted? Hülye...
  • gabr
    A magyar átlagfizetés 150e/hó... azért mert te olyan buta, és béna vagy, hogy minimálbérért dolgozol, az nem az én hibám! A szüleim pedig már meghaltak, szóval nem véletlen, hogy minimálbéren vagy, ha ennyi gerinced sincs, hogy a vitapartnerted/ellenséged szüleit legalább annyira tiszeld, hogy nem ocsmárolod!
  • awender
    Ha nincs pénz a körhintára de a szülőnek lehetősége van rá, hogy kisfiát mégis felültesse, melyik szülő nem tenné meg?

Ha a körhintára felültetés nem rendíti meg egy család anyagi helyzetét, akkor lehet bűnözésről beszélni.

Ha egy éhező ételt lop, az nem bűn.
  • KekszNET
    A google h nezne h a szervek kipakolnak a gepeiket itthon :D
    Ott van a legtobb illegalis tartalom.
  • aateks
    Ez tiszta, sor. Aki olyat tesz ami jogyszabálybe ütközik, az bvétséget, bűntettet vagy bűncselekményt követ el, attól függően, hogy minek minősítik. Az én bajom ezzel az egésszel az, hogy a hétköznapi erkölcsi normák szerint egy vagy több fájl lemásolása közel sem olyan súlyos cselekmény mint amilyen szigorral jelenleg üldözik. A szigor mértéke pedig az említett "jogvédő" szervezetek, nevezzük "lobbitevékényégének" köszönhető. És ha körülnéznénk ott, ahol ezek a jogszabályok megszülettek lehet, hogy egyéb jogsértéseket találnánk. A sok pénz az sok pénz és lehet, hogy emiatt egyesek keze megremegett amikor az ide vonatkozó törvényi szabályozás elkészült.
  • KekszNET
    Ezert is olcsobb pl egy jatek Steam-en, vagy gyorsabb a beszerzese.

Pl a Team Fortress 2-ot sem vettem volna meg neten, mert
    1) el kellett volna menni erte
    2) lenne egy plusz dvdm vhol a lakasban

Igy mi volt?
    Unatkoztam szombaton, nezegettem h mit tud a jatek, paypallal megvettem, masfel ora alatt lejott es jatszottam. Semmi kulcsin, csak a jatek.
    Ha kell backupot keszitek, de ha nem akkor is orokre az enyem marad, barhova barmikor letolthetem...

Ebben lenne a jovo!
  • Pluskast
    Ebben azért nem lennék olyan biztos..... Szerintem eleve becsülendő dolog az ha valaki becsületesen és nem bűnözésből szerzi meg a pénzét. Inkább az a szégyelni való, hogy ilyeneket írkálsz be. A munka sosem szégyen. Függetlenűl attól, hogy mennyit fizetnek érte.
  • assdf
    És akkor te most a brutto minimálbérről beszélsz. Ugyanis nettóba (amit hazaviszel) ez 53 ezer forint ha jól emlékszek. Ez megszorozva kettővel 106 ezer forint, abban az országban, ahol egy csöves albérlet is 20 ezer forint+rezsi/fő...

Az a gond hogy szegény szarjankó gabr (bocs de aki ilyen hülye arra nincs más szó) szülei valószinüleg valamelyik újgazdag érából való (esetleg kóka nem rokonod?) akik azt hiszik hogy a magyar nettó minimálbér 100 ezer forint a helikopter meg kötelező juttatás...

Első kérdésem gabr:
    ha minden adathordozó után jogdijat fizetek (még a kibaszott fényképezőgép ram után is) mondván hogy biztos lopott audiovizuális dolgot másolok rá, akkor milyen elven akarnak megbüntetni ha tényleg azt teszek rá? Soroljam még hülyegyerek?
  • gabr
    Mint írtam, összesen 250-300, nem 1 főre... tanulj meg olvasni, kicsi barátom! Mellesleg inkább szégyelje magát az, aki minimálbéren dolgozik, mert erről csakis saját maga tehet!
  • qwas
    A hozzászólások kezdetén olvastam Dany007 elemzését az anyagi oldalról. Az hogy nyugaton minden annyiba kerül mint otthon az nem nagyon fedi a valóságot. A 4x 5x bérek az oké de pl.: X360-ra most a hétvégén vettem meg az Obliviont meg a Call of Duty 3-at 45 euróért együtt. Mutasson nekem valaki otthon olyan helyet ahol 5700 forintért ezeket meg lehet kapni per darab.
    Amit mondani akarok az az hogy a különböző akciók révén gyakran sokkal olcsóbban hazzá lehet jutni a cuccokhoz mint odahaza. Mondjuk kettőt ennyi meg ennyiért ill. három játékot ennyi meg ennyiért típusú akciókban.
    A másik az amivel eggyet értek hogy a csomagolás meg a reklám meg még az öreg ördög tudja mi mennyivel drágítja a szoftvert. Nem tudom mért nem terjed az a fajta kereskedelem a játékpiacon hogy 17ezer a bolban a játék de mondjuk a hivatalos oldaláról letölthető 12-ért. Gondolom érthető mire gondolok.
  • Pluskast
    Hm. Nos akkor áljon itt egy-két Bírósági határozat (BH).

BH2002. 301. II. A szerzői vagy szomszédos jogok megsértése vétségének elkövetési magatartása a jogdíj megfizetésének elmulasztása, amelyet az a természetes személy valósít meg, akinek kötelessége lett volna a fizetési aktus teljesítése, és az közömbös, hogy a jogdíj megfizetése kinek a vagyonát terhelte volna [Btk. 329/A. § (1) bek., 1997. évi CXLIV. tv. 156. § (1) bek.].

aztán

BH2000. 288. II. A szerzői és a szomszédos jogok megsértését valósíja meg, aki a saját számítógépének a lemezére (winchester) a más számítógépi programját és a hozzá tartozó dokumentációkat (szoftvereket) viszi át, amelyekért szerzői díjat nem fizet, és e tevékenységével összefüggésben a szoftverek szerzőinek vagyoni hátrányt okoz (1978. évi IV. törvény 329/A. §).

És a Btk. szerint mi is a lopás?
    316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

Ha te bármilyen programot a kiadó engedélye nélkül szerzel meg (nem fizetted ki a vételárat) akkor azt jogtalanúl tulajdonítottad el, ergo lopást követtél el.
  • Remetix
    Érdekes analógia, de nem stimmel. Egyrészt személy szerint én megveszem a programokat amiket használok, pedig némelyik mint például VS2005 nem éppen olcsó mulatság, vagy pedig a tényleg ingyeneseket használom (Open Office).

Másrészt ha az étkezéshez próbáljuk hasonlítani a software-ek használatát, akkor az olcsó/freeware az lenne amikor a helyi kifőzdében eszel, vagy főzöl magadnak ahelyett, hogy mondjuk a Gerbaud-ban eszel valami tortát. Az előbbieket meg sokkal inkább teszem, mintsemhogy bemenjek egy flancos étterembe, és aztán fizetés nélkül távozzak, ami az illegális letöltés evéses megfelelője lehetne.
  • dronkZero
    Az nem úgy megy ám, ha van "megalapozott gyanú", akkor házkutatás során lefoglalhatják. Azt meg sajnos a "szakértő" fogja megmondani, hogy mit vigyenek el az egyenruhás barátaink...
  • Robi000001
    Vicces, barátnőmmel pont 130-at viszünk együtt haza. Kb. 20-at tudunk félrerakni havonta (már ha sikerül), pedig szülőknél élünk. Gabr, vegyek-e havonta egy eredeti játékot? :D
  • gabr
    "(persze meglehet, én látom rosszul a dolgot, ez esetben meghajolok.)"

Nem igazán értem, miért játszod itt a hülyét... te, ti letöltitek a sorozatokról készült illegális release cuccost(torrentról, ftp-ről, tök mindegy), aztán írtok róla ezt azt, majd a bannerból pénzt termeltek. Az én meglátásom szerint ez nem éppen tündibündi dolog, pontosan olyan mint bármilyen warezből származó pénz! És már látom, ahogy mivel ebbe nem tudsz beleközni, elkezdesz félre beszélni...
  • JoeFromHun
    Ha az égből fognak potyogni a B*A emberei akkor sem fogok egyetlen gyári cuccot sem venni.
    Egyébként megát a szervert én nem adtam volna oda... max a háttértárolót... A többinek semmi köze nincs a tartalomhoz.
  • QuippeR
    már megint valaki összemosná a másolást a lopással. nem, a másolást nem hívják lopásnak, nem egyenlő a két dolog.
  • Pluskast
    Nem a torrentrackerről beszéltem, hanem amit "te" mint magánszemély leszedsz. Ha félre érthető voltam sorry.
  • szasz85
    Te melyik országban laksz öcsém ?? A magyar minimálbér 65500 Ft, annak a duplája 131E már ha nem egyedül élsz. Ez viszont köszönőviszonyban sincs a te 250-300e forintoddal kispofám.
    Úgyhogy inkább ne írogass ilyen baromságokat.
  • Cat #53
    A torrenttrackert netre rakni Magyarországon legális. Innen kezdve felesleges a vita.
  • dronkZero
    _NEKEM_ ki fog előre fizetni a munkámért? Majd ha én is puszira megkapom előre a munkámért a fizum, én is boldogan fizetek nekik előre. Addig meg oldják meg. Én is megoldom magamnak.

Kezd a faszom tele lenni a programozókkal. (v.ö.: "Nehéz többmagos procira játékot fejleszteni.")
  • Robi000001
    Ha olcsóbb gép, akkor eleve nem fut rajta a játék :D (igaz, akkor még olcsóbb gép is elég :)

"Tanuláshoz pedig van rengeteg ingyenes software, pl. nem kell office-t megvenni, lehet használni Open Office-t; programozni tanulni a visual studio ingyenes változata, vagy gcc, etc.. is megteszi; Photoshop helyett van ingyenes Gimp.."
    A helyzet tehát egyértelmű: ha nem lehetne ingyen letölteni, akkor se venném meg. Akkor tehát miért fáj, ha használom? A helyett, hogy örülnének, hogy mondjuk a munkahelyen támogatnám az fizetős szoftverek megvásárlását... (Bár, ha jobban belegondolok, a Photoshop-ot nem használom, mikor kipróbáltam volna nem ment a törés... maradtam a gimpnél :D)
    Ha a word meg nem campusos lenne, akkor az OpenOfficet hírdetném :D
  • bunny
    "BSA támogató gépek" helyett CÉGEK...
  • bunny
    Nahát, jónéhány servernek látszó tárgy is van itt, helyes, helyes, ne csak ócska vasakon fussanak betevő ftp és torrent servereink.
    Egyébként ezzel ahogy azt mindenki tudja csak a szarnak adtak egy pofont. Lesz helyette másik, vagy másnak hajtva a hasznot, vagy ugyanannak a pacáknak.
    Hogy mennyire etikus a dolog, azt döntse el mindenki, aki fizet nekik és letölt, aszerint az, aki szerint meg nem az, hát ne fizessen. Ha sokan etikátlannak tartják, és nem fizetnek akkor nem lesz ilyen dolog.
    Amígy viszont van ... lásd fent.

Nem mellesleg pedig manapság annyi hulladék szar játék jön ki, amiért vétel lenne pénzt adni, hogy ihaj ... kivéve az elmúlt mondjuk 2 hónapot, amikor végre játszható gáma is megjelent.
    Util ügyben meg szvsz támogatni kéne a warezt. Komolyan kétlem, hogy a az emberek nem férnének hozzá mondjuk a photoshop-hoz warez, megvennék sok-sok pénzért. És ha nem veszik meg, elkezdik használni a GIMP-et. Aztán amikor felnőnek, és elkezdenek dolgozni nem azt mondják, hogy vegyük meg a PS-t mert azon jó dolgozni, hanem hogy rakjunk linuxot és gimp-et a gépeinkre.

Nagyon megszívnák a BSA támogató gépek, ha NEM lenne warez. SZVSZ.
  • Pluskast
    Azért azt ne felejtüsk el, hogy maga a tény amiről beszélünk az illegális és jogszabályba ütközik.... Erre azért nem lehet az a válasz, hogy na de a másik szolgáltató szektorban miért nem büntetik meg jobban az elkövetőt.
    Persze mindenkinek szarúl esik, hogy a BT-t kiiktatták. De a tevékenység attól még jogellenes volt és lesz is. Függetlenűl attól, hogy te fizetős oldalról szerezted be vagy ingyen. Magát a kiadó céget anyagilag eleve megkárosítottad azzal, hogy nem fizettél a termékéért, plussz még a szellemi terméket is jogellenesen használod a kiadó hozzájárulása nélkül. Többek között ezt hívják lopásnak. Szóval aki torrentezik és ilyen jellegű progikat szed le vagy ezt elősegíti az számoljon ezzel a kockázattal.
  • cooldoc
    Interjú egy nyomozóval, itt:
    http://webisztan.blog.hu/2007/11/12/torrentrazzia_a_rendorseg_reagal
  • szasz85
    gondolom ha éhes vagy akkor bemész egy étterembe szaglászol egy kicsit vagy kukázol egyet, az is ingyen van