220
-
#140 Ja, csak tudod széllel szemben pisálni...
Elvileg a demokrácia arról szól, hogy a többség akarata alapján hozzák a törvényeket. És egyelőre a kiadók és talpnyalóik erősen törpekisebbség. Úgyhogy... -
#139 Most, hogy így elmagyarázta a haverom a torrent működési elvét, nem is valósúlhat meg a lopás tényállása:) -
aateks #138 Persze, hogy hallottam, de nem sokra tudom használni, mivel az általam használt szoftverek NEM FUTNAK Linuxon. Amúgy ügyes dolognak tartom :), és sok helyen sokkal jobban használható mind bármelyik M$ termék(leginkább szerverek), de a nagy pénz a milliószámra eladott otthoni oprendszerekben van, úgyhogy ezért hagyják élni. Amúgy elkeserítelek a Linuxxal kapcsolatban, sosem lesz olyan elterjedt mint bármilyen fizetős oprendszer, mivel az előzőekben említett gazdasági érdekcsoportok közötti összefonódás ezt sosem fogja megengedni.(kartellezésnek hívják és lehet, hogy hallottál már róla.Itt szintén érvényes az, hogy ennek a társadalomra való veszélyessége jóval nagyobb mint annak hogy pistike letöltött egy fotosoppot, mégsem hallasz nagyon olyasmit hogy XY akárhány évet lehúzott a sitten kartellezés miatt, pedig jóval nagyobb összegről van szó és sokkal több polgár érdekét sértette) -
#137 Politikai felfogásban nem sok:) -
#136 Örülök, legalább volt értelme a vitának. -
#135 és akkor a mostaiak örökösei éppen olyanok lesznek mint apáik? az elmúlt 100 évben nem változott meg semmi? ne fárassz már -
#134 Ja, és én is max az elmaradt haszon miatt anyázhatok. És én voltam a balfasz, hogy hagytam.
De akkor el is jutottunk a végére. Ugyanez a helyzet. A fejlesztők "balfaszok", hogy "hagyják", hogy másolják a cuccaikat. És vannak, akik nem akarják hagyni a dolgot (BSA, Artisjus).
De nem teljesen jó az analógia. Inkább olyan a szitu, mintha valami céges gyűlésen bekiabálnám az ötletet, ami aztán hasznot hoz a cégnek, mindenkinek megemelik 100 ft-tal a fizuját, és én egyesével akarnám behajtani a dolgozókon a "pénzemet". De ez az analógia sem túl pontos, sztem ne erőltessük. -
KekszNET #133 Elmennek egy ilyen kozepes ceghez... -
#132 nem azzal van a baj, hogy fellépnek a másolók ellen (illetve ez is) hanem az, hogy az egész termékkörnek olyan a szabályozása, amilyen most, és ez nem normális
-
aateks #131 Hát persze, meg ahogy azt a Móriczka elképzeli. A mostani döntéshozók helyére javarészt az ő leszármazottaik fognak kerülni, de ami ennél is fontosabb, hogy azok helyére akiknél jelenleg a gazdasági hatalom összpontosul, ott az ő helyükre az ő örököseik kerülnek és minden marad a régiben. Persze ettől álmodozni még lehet. -
#130 másrészről hallottál már a Linuxról? -
#129 manapság ritka, hogy valaki elismeri a tévedését. -
#128 én meg ennyi pesszimista fiatalt életemben enm láttam sehol mint itt az sg-n
ezzel a hozzáállással tényleg nem is fog, mert amikor ti kerültök döntöshozó státuszba és a mostaniak kihalnak, akkor semmit nem fogtok változtatni, ugye?
a mostaniak ki aofgnak halni, jön az új generáció,a ki már tudja mit a net, mi a torrent, mi a warez, tisztában a visszáságokkal, nem egy trottyos vén fasz aki a gépet sem tudja bekapcsolni
szerinted miről fogsz beszélgetbni a többiekkel a nyugdijas klubban? arról hogy a quake 20-ban hogy lőtted le a melletted ülő 80 éves Gézát
nagyon remélem hogy nem marad a vilgá változatlan -
Unreal1942 #127 Vagyis inkább a jó kapcsolat rendszer! -
Remetix #126 És pont ezt próbálják a kiadók elérni, hogy ne nézd őket impotensnek, azzal, hogy egyre keményebben lépnek fel a másolók ellen. -
#125 DdronkZero! Megkövetlek és neked van igazad! Felvilágosított egy barátom a torrent működéséről és ennek fényében látom, hogy így már teljes baromság a lopással kapcsolatban amit írtam! Igazad van! -
#124 már megbocsáss de ebben az esetben te voltál impotens -
aateks #123 Nem nagyon fog változni, emrt amióta világ a világ az modja meg a frankót akinek több pénze van, vagy mondhatnám úgy is hogy az erősebb kutya b*szik. Ezért ez egy örökös háború, ahol a gazdagok még gazdagabbak szeretnének lenni és ennek eléréséhez a szegényebbek javait óhajtják elvenni. Ez már így van pár ezer éve, úgyhogy nem hinném, hogy a közeljövőben nagy változás lenne ezügyben. Így hát ha harc, hát legyen harc, marad a fájlcserélés. Tehát, mondhatnám úgy is hogy Ők csak a javunkat akarják, de mi nem adjuk :)
-
#122 kit rdekel ehogy kinek mennyi a fietése? -
szasz85 #121 LOL -
Remetix #120 Mondjuk a munkahelyeden eszedbe jut egy nagyszerű ötlet, elmeséled ezt egy kollégádnak, aki ezt az ötletet elmondja a főnökötöknek, úgy mintha az övé lenne. Év végén kap egy szép bonuszt, mert az ötlet sok extra pénzt hozott a cégnek. Ha számon kéred rajta ezt, csak annyit mond, hogy nem lopta el az ötleted, hiszen neked is megmaradt a fejedben. -
#119 ellesem, eltanulom, lemásolom
érdekes módon ezek a dolgok általában nem a lopás kategóriájába tartoznak, csak a jogvédők szeretik a másolást lopásnak minősíteni -
assdf #118 "Szerinted tényleg sok brutto 150e-res fizetés, főleg az IT szektorban?"
De őszintén ki az isten f.sza beszélt itt az it szektorrol? MAgyarországon a népesség 0.1%a dolgozik az it szektorban. A maradék 99.9% meg mit csináljon? Haljon éhen? Tudom ám az érved, miért nem tanult it-snak. Csakhogy ha a maradék 99.9% is az it szektorban dolgozna, akkor a te it-s béred nemhogy bruttó 150 nem lenne, hanem még a bruttó 50-et sem érné el. -
szasz85 #117 látom még mindig nem sikerült magadévá tenni a problémát, tudod magyarországon nem mindenki it szakember, és ha egy közepes cégnél 600K a rendszergazda fizetése akkor gondolom te vmi újságos bódénak lehetsz a rendszergazdija. :)
-
#116 nem loptad el, mivel a másolás nem lopás, max elmaradt haszonnal perelhet
olyan ez mint a hús szagáért pénzt kérni -
assdf #113 Hülyegyerek...
Arról volt szó hogy mennyi pénzből lehet megélni magyarországon és hogy mennyiből tudsz venni szoftvert. Ha te bruttó bérről beszélsz annak kurvára nincs köze ahhoz hogy mennyit tudsz kifizetni szofverre vagy számitógépre, lévén hogy ott a te jövelemed nettó részéből tudsz fizetni.
Csak hát olyan hülye vagy mint a seggem, gyanitom hogy nemhogy diplomá dhanem még érettségid sincs, sőt erős érzésem van hogy még azt sem tudod melyik a nettó és melyik a bruttó.
Mindenesetre tapasztalatgyüjtés gyanánt (ha majd leestél a helikopterrel) majd menj be a boltba és vedd meg a bruttó 150 forintos kenyeret bruttó 150 forint jövedelmből. Csak szólj hogy ottlegyek mikor odaadok a pénztárosnak a nettó 70 forintod hogy tessék itt a bruttó 150 forintos kenyér ára...
-
#112 Nem, nem loptam. Merthogy attól, hogy nekem is lett belőle egy példány, az övé nem tűnt el.
Jogilag sem lopás.
Hányszor, háynféleképpen akarod hallani? -
#111 előbb-utóbb változni fog a szabályozás
jellen pillanatban a sziftverek pl. nagyon speciális termékek, pl. nincs réjuk semmiféle garancia. ha mergveszed nem a tied. mutass nekem még egy terméket a piacon, emlyik ezt megengedheti magának
másrészről ma már - ha szigorúan vesszzük a törvényeket - a népek pl. nem énekelhetnek a fionóban, csak ha kifizetik a jogdijat. És akkor is csak saját szerzeményt, mert különben licenszelniük is kéne a dalokat, mert mondjuk teszem azt, gondolom egyet, és megveszek egy csomó népdal tulajdonjogát
és dúdolni, és fütyörészni is tilos, mivel az is reprodukció, másolás
miért csak az eszközökkel történő másolást tiltjuk?
sőt
megveszem a keringő lépéseinek jogát, és akkor csak az keringőzhet aki fizet, és az összes tánctanát, diák bűncselekményt követ el, amikor éppen tanuilja a tánclépéseket -
gabr #110 Szerinted tényleg sok brutto 150e-res fizetés, főleg az IT szektorban? :) Vicces vagy... egy közepes cég rendszergazdája nem 150e-ret keres, hanem 600e-ret, és akkor még nem is beszéltem mondjuk egy banki rendszergazdáról! 150-et egy kis telefonos lányka is megkeres mondjuk az egyik mobil cégnél... Ja, a diplomához csak annyit, hogy mint tudjuk, a IT-ben nem a papír a fontos, hanem a tudás... -
#109 Még jó, hogy nem téged kérdeznek... -
#108 "A hamis tanuzás és kegyes hazugság között nem igazán látok logikai össze függést"
pedig pont azért használtam ezt a példát, mert szerintem jó analógia. hamis tanúzás és kegyes hazugság esetén is arról van szó, hogy elmondhatnád az igazat, de inkább mást mondasz. lopás és másolás esetén is arról van szó, hogy megvásárolhatnád az árut, de inkább máshogy jutsz hozzá.
én nem azt akarom mondani, hogy a másolás bizonyos esetei nem illegálisak, mert azok. és igazából még valamilyen szinten köze is van a másolásnak a lopáshoz, de egyszerűen nem egyenlő vele. -
#107 Ha te a készítő bele egyezése nélkül másoltad le, úgy azt jogtalanúl tulajdonítottad el ( hisz a programot tulajdonítottad el elektrónikus úton) akkor szerinted nem loptad el? -
#105 Szerintem igen. Már ha a termékért eredetileg fizetned kellett volna és nem ingyen tudsz hozzá jutni. -
aateks #103 Megnézhetjük bármelyik országét, valószínűleg hasonló lesz a helyzet talán a legliberálisabb országok kivételével. Ez pedig véleményem szerint azért van így, mivel az Artisjus kivételével, multinacionális cégek érdekeit képviselő szervezetkről van szó, melyeknek Magyarország csak egy a sok közül. Itt sok pénzről van szó, úgyhogy megéri nekik kifizetni azt az összeget amiért bekerül a törvényi szabályozásba a jogtulajdonosok érdekinek védelme és érvényesítésre is kerülnek. Nézd meg, hogy ezeknek a multiknak a tulajdonosai és részvényesei milyen irdatlan vagyont halmoztak fel az elmúlt időszakban. Ha jött egy kisebb vetélytárs azt nagyon rövid idő alatt tönkretették vagy felvásárolták. Nem akarnak a tortából másoknak adni, és abból a bevételből sem engedni amihez egy ideje már hozzászoktak. A hanglemezkiadásban van szerintem a legnagyobb bukta nekik, de ott már kezdenek rájönni, hogy elb*szták. A 80-as évek végén elég volt egy Michael Jackson albumnak kijönni és dőltek a milliók, amiket nem is Jackó rakott el nagyrészt hanem a kiadók részvényesei, akiknek a nevét sem ismeri az átlag ember. Ők azok akik miatt az ilyen jogszabályok léteznek. Az Ő érdekeikeit védik igazán, azért hogy a 15 milliárd dollár mellé odakerüljön a tizenhatodik is. Mostanra az embereknek megvan a lehetősége, hogy zeneszámokat töltsenek le, így nem kell kifizetniük egy teljes album árát, ahol 1 zene jó másik 15 szám meg tölteléknek van rátéve, mégis ki akarják velem fizettetni az egész lemez árát, csak mert a kiadó nem képes elszakadni a "nagylemez2 formátumtól(persze, hogy nem hiszen ez éri meg neki). Az ilyen esetekben sincs fogysztóvédelem. Arra hogy sz*r zenét meg sz*r filmet kapsz a pénzedért. A játékokról is hasonló a véleményem. A legtöbb mai játék már inkáb hasonlít egy filmre mint klasszikus játékra. Persze ennek irdatlan fejlsztési költésgeivel együtt, pedig a játékosnak a játékélmény sokkal fontosabb lenne. De itt is a parasztvakítás megy ezerrel. Ez az egész nem más mint biznisz, törvényesített érdekvédelemmel. Azt nem lenne szabad megengedni, hogy több joguk legyen erre mint bárki másnak a saját bizniszével kapcsolatban. Ha pedig úgy érzik, hogy nem éri meg mert túl nagy a veszteség, hát hagyják abba, ne írjon a Győzike zenét, ne énekeljen a Bódi Guszti, ne írjon oprendszert a Microsoft azt majd meglátjuk mi lesz. Valószínűleg nem áll meg az élet. -
#102 "Az hogy meg a másolás az egyenlő a lopással az is nézőpont kérdése."
Akkor ez mi? -
#101 az a kérdés, hogy be tudod-e bizonyítani a vagyoni hátrány okozását, mivel ez azt feltételezi, hogy azzal okoztál másnak kárt, hogy nem fizettél az adott szellemi tulajdonért. Node ha nincs megfelelő mértékü jövedelmed, úgy a nem létező pénzedből, vagyoni hátrányt sem tudsz okozni
arról is beszélhetünk hogy az államnak mi éri meg jobban:
a) megveszed a nagy külföldi szoftverházak szioftvereit, áfát megkapja az állam, de a bevétel végső államása külföldön van, ergo a BSA, ASVA leginkább amcsi cégek érdekeit védi és az állam ehhez aszisztál
b) benzint veszel a szoftver árán
+1 beszélhetnénk a börtönbüntetésről is: megéri az államnak egy ilyen pitiáner dolog miatt (az állam és védett cégek szempontjból az általad okozott fiktív kár minimális, hogy emiatt téged bebörtönözve, adófizetőből, hajléktalant és segélyen élőt csináljon, nem beszélve a börtönéveid alatt fizetett ellátásodért, tehét ha így vesszük az államnak is van elmaradt haszna, azt meg akkor fizesse meg az ASVA
mindenestre szerintem vagyoni eszközök hiányában nem tudsz vagyoni hátrány okozni, abban az esetben ha fizikailag nem loptál el semmit, max a tulajdonos elmaradt haszna jelenik meg
kiváncsi vagyok mit mondana erre egy ügyvéd -
Kindred Blades #99 Érdekes kérdés. Elég sokféle módon értelmezhető. Most félretéve a felső 10000 (vagyis akik annak hiszik magukat) által kicsikart szarságokat. Ha azt mondod, lopás, mi jut eszedbe. Én, ha a szót meghallom, feltételezem, hogy valakit ténylegesen megkárosítok, elveszek tőle valamit, amit jogosan birtokol vagy aminek jogos tulajdonosa. De ha mondjuk letöltök egy programot, csak úgy, mókából, amit egyébként nem vennék meg, akkor sem, ha máshogy nem jutnék hozzá, azzal károsítok valakit?
Ezt most komolyan kérdem, érdekel, ki mint vélekedik erről. -
#98 Mondtam én, hogy a kettő ugyan az? -
#94 Ehh, b+.
Igen, a lopás, az lopás.
A szerzői és szomszédos jogok megsértése meg szerzői és szomszédos jogok megsértése.
Kettőnek semmi köze egymáshoz, különben úgy hívnák, hogy lopás minősített esete.
Egyes, leülhetsz. (Remélem nem jogot tanulsz/gyakorló jogász vagy.) -
gabr #91 Mikor is mondtam, hogy netto?