104786

A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!

No warez, no cry!

• Solt
    Én szeretek küzdeni a játékosokkal... bírom, ha macerásak! :)
  • Gerdzso
    Amúgy van rá mód hogy létrehozzak egy B csapatot? Mert jól jönne a fiatalok szempontjából.
  • korbin555
    Az bizony.Kölcsönadni egy szezonra alsóbb osztályba,ott kiderül,hogy rend van-e a fejében.
    Ha igen,lesz egy jó erőcsatárod,ha nem,nos-akkor meg lesz egy Balotellid.
  • Solt
    Nem baj, ha magas az agressziója, ettől még önmagában nem fog sok lapot kapni. Akkor van baj, ha a "dirtiness" értéke túl magas, illetve, ha a sportmanship értéke túl alacsony. De ugye ezek rejtett értékek... :)

Nagyon jók a fontos fizikai és mentális értékei 16 évesen... jó kis erőcsatár lehet belőle, láncold magadhoz! :)
  • korbin555
    Szerintem ez a srác már 18 évesen jobb lesz,mint a Sanyi valaha is volt.Csak valahogy le kéne faragni
    az agressziót,mert ebből gondok lesznek.
    A B csapatról jut eszembe.Korábban többször is csináltam olyat,hogy valakit pár hétre fegyelmezési
    szándékkal elérhetővé tettem a B csapat számára.A dolog remekül működött is addig,amíg egyszer
    csak nem tudtam visszaállítani az eredeti nagycsapatba.Beragadt,vagy mi a fene és a végén nem tudott játszani a kulcsjátékosom,mert hulla fáradt volt.Tiszta ideg lettem,mert nem engedte kivenni belőle.Más megoldás híján vettem a bátorságot,és egy klikkel átdobtam a tarcsiba,majd azonnal
    vissza,és minden OK.Persze rögtön fellázadt(jogosan),de egy bocs és el volt intézve.Ez valami bug lehet?Találkozott valaki már ilyennel?

• Blum
    Meg nem alapember,cserekent van csak szamontartva. Csak akkor allitom be,ha az elsoszamu tamadom leserul vagy ha mar biztos a siker es mar csak kicsi van vissza a meccsbol.
    De amugy elerheto a B csapat szamara is.
  • korbin555
    Én látatlanban megadok neki tizenöt sárgát meg öt pirosat szezononként.
    Többet csak azért nem,mert el lesz tiltva.
  • zorrobomber
    Klasszis lesz belőle, lásd Torghelle Sanyi :)
  • korbin555
    Köszi,megint tanultam valamit.Szerinted mi lesz ebből a Speziale gyerekből?
    Egy jó erőcsatárt lehetne belőle faragni.
    A staff nagyra tartja,de engem aggasztana ez az iszonyatos agresszivitás.
  • Neoncsoves
    easy
  • Blum
    mikor betolti a kepet akkor gyorsan nyomj egy esc-et.
  • korbin555
    OK.Akkor ezt letudtuk.
    Ezeket a Parma képeket csak én nem tudom megnézni?
    Akárhányszor rámegyek,egy másodperc alatt eltűnik,és valami domaint akar velem vetetni.
  • Solt
    Látom beindultál! :) Gratulálok!
  • Blum
    Na menjenek a ...

• Blum
    Lezuztuk a Pana-t :D

Vegeredmeny

Rugattam egy golt a csodakolokkel is:
    Marco Speziale
  • Solt
    Én nyugodt vagyok, semmi okom idegeskedni! :) Vita meg nincs, tények vannak! ;)

Egyébként meg attól, hogy scout programot használsz, még nyugodtan jöhet beszámoló.
  • korbin555
    Nyugi,nem sértődtem meg,sőt magamban jókat mosolyogtam,mert sejtettem,hogy ez egy jó téma lesz
    vitára.És én folyamatosan játszom a játékkal,néha napi 16 órát is,de a a GS-t hetekig meg sem nyitom. A mentéseim jó részében nem is használtam.Tapasztalatra meg már nincs szükségem.Egy balesetből kifolyólag le vagyok rokkantosítva,gyakorlatilag ez az egyetlen kikapcsolódásom.Be vagyok zárva a
    8.emeletre,havonta egyszer hagyom el a lakást,a kezem sem alkalmas sok mindenre.Csillagászati időt töltöttem én már el az FM-el.Nyertem én a Pro Vercellivel (FM 12) már 14 Serie A-t meg 8 BL-t akkor,amikor a GS még meg sem jelent. És valami nagyon hasonlót csináltam (FM 13) a Bursaspor élén is.És soha nem játszok nagy csapattal.
    A Real Madrid az (egyik)kedvencem,de a 2009 óta nem játszottam velük sem.A Haladásra visszatérve
    pedig szándékosan nem akartam addig nyújtózkodni,amíg teljesen stabilnak nem éreztem az anyagiakat.
    Az első nap kirúghattam volna az egész staff-ot,és kis pénzből is hozhattam volna jobbakat,de nem
    tudtam/akartam megadni amit kértek,inkább vártam.
    Az első évet úgy kezdtem,hogy elment:Guzmics(DVSC)Radó(FTC)Schimmer(FTC).Télen:Halmosi(Aris)
    Rózsa(Ausztria,már nem emlékszem,hová)Az első három évben szinte senki sem jött,csak ment,a bejövő pénzre pedig ráültem,majd a facilities-re költöttem.Akármilyen gyenge csapatom is volt,mindig ott voltunk elöl a 3-5.helyen.
    Spóroltam,és nem bántam meg,az idő engem igazolt.Nekem ez nem sprint volt,hanem maraton.Tudtam,
    hogy hosszú mentés lesz.És amikor az első BL-t nyertem,a 23-as első keretben 18 saját nevelésem volt,
    nem a világ négy sarkából összeszedett zsoldos.A válogatottról már nem is beszélve,mert kilenc
    játékosom is volt a kezdőben.EB győztesek és VB bronzérmesek.(Egyébként az EB-győzelemnél a Szőke Kavics volt az edző)És 25 szezon után nagy büszkén visszavonultam.De ez már majdnem karrierbeszámoló,azt pedig nem akarnám.Szóval hidd el,tudom mit csinálok.

Gerdzso: Azoknak az ifiknek,akikből lehet valami,egyértelműen jót tenne a kölcsön,de itt könnyen rá
    lehet fázni.Ha olyan csapathoz adod kölcsön ahol nem engedik játszani,akkor egy fiatal játékosnak
    kiesik egy olyan éve,ami a fejlődése szempontjából életbevágóan fontos lenne.Tehát csak oda add
    kölcsön,ahol játszik is.Én ezt mindig úgy csinálom,hogy nem kérek érte pénzt,és beállítom,hogy
    visszahívható.Ha eltelik egy-két hónap és nem játszatják,akkor visszahívom.Amikor a staff intézte
    a kölcsönjátékosokat,ott tengődtek valahol,év végén meg visszajöttek három meccsel a lábukban.
    Hiába volt a szerződésben,hogy első csapat,nem játszatták őket.
    Azt ugye mondanom sem kell,hogy mit fejlődik ezalatt.Ennél az is jobb ha mindig játszik az ifiben.
    Azokkal a fiúkkal pedig,akik semmire nem lesznek jók,egyszerűen nem foglalkozom.
  • Gerdzso
    Ezzel a Scout cuccal most megnéztem hogy hol tartok (150-170-es játékosok), aztán mehet is a törlés, mert próbáltam vele játékosokat keresni, de nem igazán értek hozzá... :D
  • Solt
    Éreztem, hogy sértődés lesz ebből, pedig hidd el nem bántó szándékkal írtam. :) Csalónak én azt tartom, aki másik játékos ellen tesz jogosulatlan előnyre szert. Az, hogy te a gép ellen könnyítést használsz, az a te dolgod, én ettől nem leszek sem több, sem kevesebb, ergo egyáltalán nem érdekel. :)

Kizárólag azért írtam le a véleményemet, mert én is használtam régebben, van vele tapasztalatom, és tudom, hogy nélküle sokkal jobb érzés eredményeket elérni. Továbbra is minden bántó szándék nélkül, de, ha scout segítséggel sem sikerül bajnokságot nyerned 4 év alatt egy Haladással, akkor szerintem egyelőre maradj inkább nagyobb csapatoknál, ott alaposan ki lehet tapasztalni mindent, van pénz, eleve fejlett a megfigyelői hálózat, jobban be lehet gyakorolni az alapokat.

Ha lesz kedved, egyszer egy karrier erejéig próbáld ki scout nélkül a játékot akár nagy csapattal... teljesen más élmény, hidd el nekem. ;)

• Gerdzso
    Na ilyen átigazolási időszakom sem volt még, 6 játékos ment nyugdíjba, helyükre jött 8 db 16-20 éves játékos + 2 29 éves játékos...

Amúgy ezeket a 16-18 éves játékosokat megéri kölcsönadni? Vagy jobb ha hagyom őket az U18-ban?
  • Szycsu
    Én hazai pályán mindenképp a támadást ajánlom. Benéztem már a fradival, hogy idegenben kivédekeztem egy döntetlent, aztán otthon meg kikaptam 1-0ra, mert beálltam védekezni és ki is estem bl playoffból
  • korbin555
    \
  • korbin555
    Az a gyanúm,hogy nemrégiben kötött új szerződést.Tízből kilencszer ez oka.
    Ritkán előfordul,hogy nem szereti a csapatodat,vagy a riválisod a kedvence.
  • Blum
    Selejtezoben a Panathinaikos lesz az elso ellenfelem. Velemeny? :|
    Merjek tamadni ellenuk vagy bunkerfocizzak?
  • Gerdzso
    ,,Az ügyfelem jelenleg nem akar tárgyalni a kluboddal." Imádom, eligazolnám a gyereket egy gyenge orosz csapatból... ezeknek mi kell? nem elég a 3 prl nyerés sorozatban és a 2 bl egymás után? sőt 2x még FA kupát is nyertem...
  • Gerdzso
    Köszi! Megpróbálom :)
  • korbin555
    Pedig továbbadási záradék nélkül (főleg nem fiatal) játékost nem szabad eladni.Ha biztosan nem tudod megtartani,fel kell ajánlani kluboknak.(+40%)Ebből,ha sok a fiatal tehetséged,később sok millió is
    bejöhet.Sajnos ezekkel a mega klubokkal nem is lehet versenyezni,amíg nem lesz egy szinten a reputáció.
    De ha már BL-t meg PL-t nyertél,olyan nagy bajban nem lehetsz.Tölts be a brazil/argentin ligát,aztán
    küldjél rá egy fél tucat scout-ot.Aztán már csak imádkoznod kell a munkavállalásiért,mert ott évente
    találnak vagy nyolc zsenit.
  • Gerdzso
    Hát én próbálok versengeni a többi csapattal, de a védősoromat állandóan elviszik... összeraktam egy jó védelmet, aztán abból a két szélsőt megvette a Madrid, az egyik középsőt a barca egyet pedig az arsenal, aztán a tarcsiból kellett felhoznom a játékosokat... hiába kaptam értük sok pénzt, olyan jókat mint ők voltak nem tudok újra venni, "csak" 18m fontal nehéz gazdálkodni, 1-2 milliókért veszek játékosokat, akiket két év múlva elvisz egy nagy csapat, mert én kiszenvedek neki egy 50-60 ezres fizut addig a Madrid röhögve ad 100ezreket + magas bónuszokat... az elmúlt 2 évben 6 játékost vesztettem el így... hiába ajánlok új szerződést elutasítja... az eladott játékosokból pénzt meg szinte nem is látok, hiába beszéltem már többször is a vezetőséggel erről...
  • korbin555
    Gratulálok,ez szép teljesítmény volt.De egy angol csapattal ezt(vagy hasonlót)meg is kell tudni csinálni.Én az évek alatt bármelyik csapattal játszottam,a PL-ben dőlt a pénz.Oda könnyű jó játékost igazolni,és eladni is.Csinálj ilyet egy Csepellel például.Az lenne a non plus ultra.Mind tudjuk,hogy a nincstelen magyar ligák micsoda kihívást jelentenek.Még a télen csináltam egy magyar adatbázist,ahol brit szinten voltak az anyagiak,de szó szerint.Komoly pénzdíjak,TV-s pénzek,minden.Modern stadionok(nézőkkel)az ifik francia szinten.Aztán úgy a negyedik évben abbahagytam.A csapatok fele csődben,ilyen Kanta az MTK-ban 50 ezer Euro-s fizuval plusz 400000 év csapata bónusszal,meg hasonlók.De azért világosan látszott,hogy a
    pénz az úr.A Debrecen,de a Videoton is vitézkedett európában,mert minőségi játékosokat tudtak venni.
    Nagy pénz,nagy foci,nem is kérdés.De beleuntam,mert irreális volt,hogy három-négy csapat klasszisokkal ,
    a többi meg tudjuk,hogy milyenekkel.A vidi 8-10 gólokkal nyerte a bajnokikat.

• Gerdzso
    Genie scout-al nem lehet valahogy megnézni egy adott csapat játékosait?
  • Gerdzso
    Én a Colchester-el minden segítség nélkül játszottam, 6. évben PRL-t nyertem, 7.-ben pedig BL-t, pedig a Liga 1-ből indultam, 1. év feljutás CH, 2. év maradtam CH, 3. év feljutás PRL, PRL-ben csak 3 év kellett, nem tudom mennyire számít ez gyorsnak, de gondolom Genie cuccal fele ennyi idő kellett volna, mert volt pár olyan igazolás amit nagyon megbántan :S de voltak nagyon jók is (vétel 50e fontért, eladás 15m fontért)
  • korbin555
    El kell,hogy ismerjem,amit leírtál.Az egészből talán a legfontosabb,hogy valóban soha nem volt
    kimondottan rossz igazolásom.Volt,aki nem vált be,de túladtam rajta.Magyar szinten pedig az
    első néhány év kész szenvedés tud lenni.25 éves mentésem volt a Haladással,de ha jól emlékszem,
    négy év kellett a bajnoki címhez.És hiába volt a genie scout,ha nem volt pénz igazolni.Sem edzőt,sem játékost.Ha jött valaki,aki csak egy kicsit is kilógott az NB I-ből,fillérekért vitték el tőlem.A kulcsjátékosomért 90 ezer euro-t meg egy edzőmeccset ajánlott a Sevilla,és eladta a tulaj a fejem fölött.És egy pillanatig sem éreztem,hogy előnyben lennék.Az 5. évtől kezdtek megváltozni a dolgok.Egyre jobb ifik jöttek,akiket 40-50%-os továbbadási(vagy hogy mondják)pénzért adtam el.És innentől lett itthon pofonegyszerű minden.Mert ha van pénz,akkor minden OK.Ráadásul 2018-ban új tulaj lett,aki 14 milliót pumpált a klubba.És én akkor sem játékost vettem,hanem kirúgtam a
    komplett staff-ot.A head of youth development futószalagon hozta a magyar szinten klasszis fiatalokat.2026-ban nyertem BL-t.(majd még négyet)Tehát az én tapasztalatom az,hogy amíg nincs
    pénz,megsüthetem a Genie scout-ot.Ráadásul mindenki tudja,hogy hiába vagy gazdag itthon,nem
    tudsz versenyképes fizetést adni a játékosaidnak,még egy holland középcsapat is elszipkázza őket.
    Ezen a reputáció emelkedése később segített.
    Na mindegy,mégegyszer-az nem vitás,hogy előnyt jelent,de én pénz nélkül nem értem vele semmit.
    És végül:használom a genie scout-ot,tehát CSALÓ vagyok.Részemről ez a téma befejezve.

• Szycsu
    Én nem használom ugyan, de 3. évemben majdnem sikerült a fradival bejutnom bl főtáblára, pedig csak pár afrikai játékosom volt szezon elején (volt olyan, akit nem is tudtam nevezni bl-re..). Nem tudom milyen lehet scout programmal, de, ha még hamarabb értem volna el, hogy EL-ben kikössek (miután bl playoffból a visszavágón kikaptam), akkor szerintem is irreálisan hamar meg lett volna. Még most is úgy érzem, hogy a keretem gyenge a BL/EL-hez, csupán sikerült jól kialakítanom egy támadó és egy védekező (konkrétan betonból húztam egy falat a gólvonal elé) taktikát, amivel a nálam nagyobb csapatokat is sikerült már 1-2x elkapni
  • Zenszkij
    de néha azért én is használtam :).

Sőt egyszer az fmrte-t is használtam, mert meguntam a csapat mezét, és átváltoztattam kicsit, de ennyi.
  • Solt
    Abban teljesen igazad van, hogy a te játékod, ezt én tiszteletben tartom, nem is kívánok beleszólni. Sőt, becsülöm, hogy őszinte vagy.

De, ettől még nincs igazad! :) Induljunk ki a Fradiból. Nézd meg, hogy indulásnál milyen edzők, játékosok, és egyéb stábtagok érhetőek el a játékból. Ezután nézd meg, hogy milyen edzőket, játékosokat, egyéb stábtagokat tudnál igazolni külsős program segítségével. Egyértelmű klasszis különbségek vannak, amik meghatározzák az egész karrier kimenetelét!

Scout program segítségével igazolva első évben garantált a bajnoki cím, első 1-2 évben pedig a BL főtábla. Ugyanehhez scout program nélkül jóval több idő kell.

Nincsenek olyan jó edzők, játékosok, következésképpen nincs annyi pénz ( eladások, kupák ), ergo minden sokkal nehezebb, nincs egyből annyi siker, kisebb a reputáció, stb.

Tehát nem arról van szó, hogy órákat spórolsz meg, hanem arról, hogy a scout program nélkül nem lennél olyan eredményes az első 5-10 évben, ez fix. Na most hány mentésed tartott tovább 10 évnél?

Az egész játék lényegét veszi el! Nincs benne, hogy téved egy gyengébb scoutod, nem futsz bele téves igazolásba, olyanok is képbe kerülnek, akiket egyébként nem is látnál, stb.

Megértem, hogy valaki minél előbb akarja a sikert, de nem tudok vele egyetérteni. Szerintem az odavezető út legalább olyan fontos, mint maga a siker. Ha ezt az utat rövidiítjük, akkor sokkal hamarabb unjuk meg a mentést, a játék számos egyéb élvezeti faktorát iktatjuk ki, stb.

Sikerélmény szempontjából közel sem egyenértékü az így elért bajnoki cím, egy tisztán elért 3. helyezéssel. Ezt tapasztalatból tudom.

• korbin555
    Maximálisan elfogadom a véleményed,és nem nem sérti az önérzetemet.És én pontosan ezért nem írom tele az fm-oldalakat karrier beszámolókkal,mert tudom,hogy nem lenne sportszerű azokkal szemben,akik nem használják.De azt is tudom,hogy ugyanoda jutnék nélküle is,mint ahol most tartok.Egyszerűen nem töltök órákat keresgéléssel,és ennyi az egész.Magamnak játszom,a saját szórakozásomra,nem mások elvárásainak megfelelve.Nagyon jól ismerem a játékot, és ennyi év után(fm 13:1122 óra)szükségem sem lenne rá,de szeretem.
    Az,hogy a progi feketén-fehéren leírja,hogy mi lehet egy emberből,még abszolút nem garancia arra,hogy valaha is eléri azt a szintet.Ahhoz még sok más összetevő szükséges,hogy kihozd belőle a lehető legtöbbet.
    Konklúzió:Nincs szükségem önigazolásra,és távol álljon tőlem,hogy bárki is úgy érezze,hogy
    meg akarom győzni.Ez az én játékom,én így szeretem játszani,pontÉs én legalább őszinte vagyok.
  • Gerdzso
    Mi az a progress rate? A fejlődéséből még annyi van hátra vagy micsoda? :D
  • Solt
    Ennyi! :)

Én is használtam párszor, de sokkal hamarabb unalmas lesz tőle 1-1 karrier. Amikor nagyon HC kedvemben vagyok, akkor még az atribute maskingot sem kapcsolom ki! :))
  • Gerdzso
    Most akkor ez hogy van, gyors rákerestem egy játékosra, és 170-es potential rating-ja van, 4,5 csillagos játékos lehet belőle(a progi szerint), de lefuttattam a scout-ot és csak 2,5-es lehet belőle most akkor a progis a jó vagy hogy van? :D
  • zorrobomber
    Mennyi féle önigazolást láttam már ezzel kapcsolatban az évek során... :)

korbin555 megközelítése is egész jó, csak éppen ott bukik el, hogy szerinte egyébként is megtalálná ugyanazt az embert. Nem, nem feltétlenül találnád meg ugyanazt az embert, mert a potenciál játékon belül csak szubjektív módon jelenik meg az alkalmazott scout-on keresztül, míg a scout progi feketén fehéren leírja hogy mi lehet az emberből.. de ha nem nézzük a potenciált, és edzőkről beszélünk akkor sem feltétlenül lesz benne az ismeretségi körödben az az edző akit a progi kidob.