101
  • roliika
    KW-ot...
  • roliika
    Nem tom... 50KW sok ááám. :) 1 1négyzetméteres panel cirka 1,5W-ot tud összeszedni.
  • Caro
    Egyébként én csak azért akadtam ezen ki, mert erre kérnek 10 milliárd $-t, és 20 milliárd körül már meg lehetne csinálni az űrliftet is, ami 100x hasznosabb egy 10 MW teljesíményű kísérleti űrerűműnél.
  • Caro
    Mondom, hogy 1000 féle koncepció van :)
  • Caro
    A felvitel eleje a nehézkes, a gravitáció 1/r^2-esen csökken, de túl gyorsan úgysem szabad menni, a Coriolis-erő miatt.
    Az nem probléma, ha 2 hónap alatt ér fel a rakomány, a lényeg, hogy a lift kibírja 2 hónapig :)
    És két hónap alatt elég ~20 km/h sebesség is. Ez egy t-nál a kezdetben ~50 kW-ot jelent. Nem kevés, de megoldható. Főleg, ha beleveszed, a nemrég bejelentett 42% hatásfokú napelemeket, és azt, hogy az űrben kb. 3,5x annyi a fényteljesítmény, mint a Földön.
  • roliika
    Na ez tettszik :D. Bár energia ellátást talán meg lehetne oldani nukleáris úton is...mármint a surgárzást közvetlenül elektromos energiára alakítani.
  • bvalek2
    Az űrlift kötele vezeti az áramot, nincs itt semmi gond. A fenti keringő bázisállomás napelemei látják el. A bázisállomásnak tetszőlegesen nagy lehet a tömege, de a liftnek nem, ezért ez célszerűbb.
  • Caro
    Úgy tartod karban, hogy két kábel van, és ezzel meg is oldottuk az áramvezetés problémáját. Amikor a kábel a légkörbe ér, onnan szét is ágazhat, 5-6 fele is akár, és így ha az egyiknek baja is esik, a többi még mindig megtartja.
    Áram szállításra én pedig azt javasoltam volna, hogy mivel a nanocső úgyis nagyon jó vezető, és áramsűrűségben pedig kb. 1000x akkorát visel el, mint a réz, ezért a nanocsövön keresztül szedhetünk fel elektronokat, amiket pedig egy katódsugárral vissza lehet küldeni a Földre. Bár ennek minden bizonnyal megvannak a maga hibái, de két kábel esetén már nincs gond.
    Egyébként nincs probléma, mert űrlifttel úgysem embereket akarunk szállítani, ha egy rakomány leszakad, az nem jó, de nem katasztrofális. A geostacionárius állomás helyben marad, igaz, a kábel elveszik.
  • roliika
    Nappanelt? És majd az viszi fel azt a pár tonnát? Hány év alatt? :D Lézerrel is próbálkoztak de tényleg rossz a hatásfok és léköri zavarok meg maga a táv betehet neki. 100m...nem tudom már de volt valami NASA-s díjazás, pár 10 000 dolcsit lehetne vele keresni, ha valaki megfelelne neki... minden évben meg lehet próbálni, de eddíg nme jött össze.
  • bvalek2
    Az igaz, legegyszerűbb, ha a kötél mozdulatlan, és a lift "felkapaszkodik" rajta. A geostacionárius pályán lévő bázis állomás ellentétes oldalán egy egyensúlyt kell mozgatni szinkronban, hogy a lift ne billentse ki a bázist az ideális helyzetből. Az ellentétes oldalon lévő kötél pedig bolygóközi műhold-indítónak használható.
  • roliika
    :D Azokhoz az idiótákhoz nem megyek ki látok eleget melóhelyemen...brutálisan ostoba és nagyképű a legtöbb...tuti van kivétel de hányingerem van tőlük...inkább britannia. USA+ban 1000-1200dolcsi most egy átlag kereset...britanniában is ennyi csak épp euróban, vagy fontban forintra átszámolva 340 000Ft.
  • bvalek2
    szénszálas műanyagban is ez van, csak egyenletlen az alakjuk (rendszerint nem cső, hanem fecni), és túl rövidek. a kutatások tudtommal abba az irányba haladnak, hogy legalább néhány milliméteres hosszúságú ilyen csöveket állítsanak elő, és fonjanak össze. Az már a világ legerősebb kötele lenne
  • Caro
    A lift energiaellátására ezer féle koncepció van. De talán a legegyszerűbb, ha a fevonó egységre rápakolunk pár nappanelt. A 100 m-t nem tudom honnan szeded.
  • roliika
    "nanoszál: tudjátok, hogy a grafitban a szénatomok egy hatszögrács pontjain helyezhednek el. Képzeljétek el, hogy ez fel van csavarva, henger alakba. Ez a henger a hossza mentén rendkívüli szakítószilárdsággal bír, mintha gyémánt lenne. ilyenekből kell összefonni sokat." Árban és kivitelezhetőségben ez mit jelentene? :D Amúgy jó ötlet tényleg...jameg ha elöregszik, hogy tartod karban...vagy nem tom az egész gázasnak tűnik...persze bármi megoldható amit kitalál az ember csak idő kérdése.
  • bvalek2
    Köszi, nem kell, láttam már a reklámot sok helyen. Mondjuk nem rossz ötlet a részükről. De engem inkább Kanada érdekelne, persze nem örökre, visszajönnék itt leélni az életemet.

Ha ez tényleg bejön, sok sikert. Csak ne felejts el továbbra is fórumozni. :)
  • bvalek2
    Utána számoltam egyszer űrliftnek, a molekuláris kötőerő a grafitban még épp határon van, ha geostacionárius pályán van a bázisállomás, és gondoskodunk ellensúlyról, ami kifeszíti a kötelet, ami néhány centi vastag. Szóval ha szén nanoszálas anyagból készül a kötél, még ki is bírná, csak nem sok cuccot lehetne felvontatni fele egyszerre. Az áramot vezeti, de nem túl nagy teljesítményt lehetne lehozni vele.

nanoszál: tudjátok, hogy a grafitban a szénatomok egy hatszögrács pontjain helyezhednek el. Képzeljétek el, hogy ez fel van csavarva, henger alakba. Ez a henger a hossza mentén rendkívüli szakítószilárdsággal bír, mintha gyémánt lenne. ilyenekből kell összefonni sokat.
  • roliika
    Komoly sajnos. Ha hazaérek odaadom a linket ahol regelhetsz, 10 percen belül fel is hívnak /angolul/.
  • 1hengeresVmotor
    mikrohullámmal ????? meg akarják főzni a földet ??? frankó...
  • bvalek2
    Ez a zöldkártyás marhaság, amit reklámoznak, tényleg komoly? Vagy csak a tenoristákat akarják kiszűrni, és mész Guan(tánam)óba, vagy szervkereskedők, szétszerelnek, és darabokban értékesítenek. Te, ne nagyon iszogass, nagyanyámnak kéne a májad
  • roliika
    Űrlift...vannak vele gondok. Az energia továbbítással...mármint hogy látod el a liftet energiával? Mert az nem megoldható sajnos hogy kihúzol egy huzalt és azon megy az áram mert a súlyától elszakadna. Maga a tartó kábel is zűrös szintén szakadás miatt mert ugye nem garantált, hogy soha az életbe nem megy arra vihar...vannak modell kíséreletek, hogy az arányokat megtartva milyen magasra mehet fel egy ilyen cucc, jelenleg a 100m-t sem sikerült elérni.

Másik probléma a biztonság. Mi van ha valamiért mégis elszakad a kötél?
  • Caro
    Van elég bioüzemanyag, csak attól függ, hogy mit nevezünk elégnek. Ha a mai energiafelhasználást nézzük, akkor nem elég. Közel sem.
    Ez a cucc meg űrlifttel lenne használható, ahol a nanocső-kábelen le lehetne vezetni a villanyt. Persze ott is jobb lenne, ha kettő lenne, de azért 1-el is meg lehet oldani valahogy.
    Mellesleg az űrlifttel együtt tényleg jó lenne, mert úgy a feljuttatási költségek is sokkal alacsonyabbak lennének.
    Így ez elveszett ötlet. Hiába koncentrálnának nagy energiát egy kis területre, ha lézerrel akarják le küldeni, hát... Ha 10% hatásfokot elér egy lézer, az már csúcsnak számít. Plusz az elnyelődés a légkörben. Vagy plazmásítani akarják a levegőt egy sugárban, vagy mi?
    Rádióhullámal talán inkábd, de erről sem vagyok meggyőzve.
    Mellesleg egy űrlift is kihozható nagyságrendileg ennyi pénzből.
  • V1G3C
    Nem az a gáz hogy űrben akarnak napenergiát felhasználni.
    Oldják meg a tárolást és visszanyerést és máris tökéletes.
    Arról nem beszélve, hogy az űrterjeszkedéshez is ideális lenne.
    A bió üzemanyagot meg felejtsük már el, mert az nem vezet máshoz csak éhinséghez és egyéb másfajta függőséghez.
  • roliika
    :))) Mi ez a sok ! jel? :D Na mind1...az amcsikról csak annyit ,hogy most 50 000 embert sorsolnak ki akik kedvezményesen mehetnek az USA-ba. :) 20 dolcsi 1 év 300 dolcsi 10 év zöldkártya. Tegnap csak poénból kipróbáltam, hogy jogosult vagyok-e sé hopp kiírta hogy nyertem, és amcsi diszpécser már hívott is fel hogy most tök jó nekem :D. Nah szal szerintem nagy gáz van ha így akarnak importálni embereket.

Űr napelem...hát nem tom gázos. Ezek nem gondoltak az elég nagy sebességgel keringő kárt okozó űrszemetekre valószínű. Meg egyébként is...volna energia bőven biodízelből meg akármiből...csakhát tényleg vagy fegyver, vagy sík hülyék.
  • Dömsödi
    Ha egyszer egy picit elvéti a sugár a célt, abból nem lehet baj... ?
  • karcsi
    nam mer letomoridik mp3ba
  • Doktor Kotász
    Nem tudom hogy melyik illetékes tudós gondolta ezt végig, illetve milyen osztályzata volt fizikából mondjuk az általános iskolában a brainstormon ötletelő tábornokoknak, de a 10 Megagawatt az nem sok egy kicsit, hogy lézerrel vagy rádióhullámokkal küldözgessük?
  • Doktor Kotász
    "Bár vannak atomfegyverek, azokkal háborút még nem vívtak (reméljük nem is fognak).
    Wanek"

Mond neked valamit annak a két városnak a neve, hogy Hirosima és Nagaszaki?
  • L3zl13
    Persze, hogy lehet fejlődni fegyverek terén. De úgy tünik az utóbbi háborúk alapján, hogy a pusztítás mértéke nem sokat nőtt emiatt (Nem az egyes fegyvereké, hanem az össz pusztításé egy adott háborúban.), sőt, a precizitás növekedése miatt még talán csökkent is.
    Persze potenciál ott van, hogy újabb fegyverekkel még nagyobb pusztítást okozzanak, akár elérhetnek olyan pusztítóerőt is, ami kiírthatná az emberiséget, de mindez mégsem módosít a jelenlegi helyzeten, mert ilyen erőt, számolva az ellenség kivédhetetlen válaszcsapásával (akár ugyanolyan nem-nukleáris, akár nukleáris), pontosan ugyanolyan helyzetben fogják csak bevetni, amikor bevetnék a nukleáris fegyvereket is.
  • wanek
    Bár vannak atomfegyverek, azokkal háborút még nem vívtak (reméljük nem is fognak). Háborúk viszont voltak szép számmal, és egyre korszerűbb fegyvereket vetettek be. Szóval lehet itt fejlődni haditechnikában, az más kérdés, hogy általában hódításra használják ezeket a fegyvereket, pedig bevallottan minden állam csak a védekezés miatt tart haderőt. Persze, úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött...
  • L3zl13
    A haditechnikának már semmit nem kell fejlődnie, hogy ki tudjuk irtani egymást (magunkat).
    Ennek a cuccnak a megépítése semmit nem változtat a dolgokon. Sokkal kevesebb fenyegetést jelent, mint az atomfegyverek, akár baleset akár szándékos bevetés esetén.
    Amíg nincs az USA-nak e mellé egy rakéta elhárító pajzsa...
  • remark #31
    penzbehatokat = penzbehajtokat
  • remark #30
    "a hadseregnek nem az jó, ha háborúzni kell hidd el nekem."
    Nem arrol beszelek hogy mi a jo a hadseregnek. Hanem arrol, hogy ha nincs (nagy) hadsereg, akkor a husosfazek (koltsegvetes) is kisebb, amibol a sok ugyeskedo ceg kiharaphatja a sajat reszet.
    Szoval ha holnap hirtelen megszunne a terroristaveszely, es a vilagon senkire se lehetne rafogni hogy amerikaellenes, akkor mivel magyaraznak meg az okosok a tobbszazmilliard dollaros katonai koltsegvetest? Es ha kicsi a koltsegvetes, problemasabb a lenyulasa is.
    Azaz akik ma a katonai koltsegvetesen eloskodnek, azok nem ertem miert tamogatnanak olyan fejleszteseket amik pont a haboru ertelmenek, az olajnak tamasztanak konkurenciat. Hacsak nem az a helyzet, hogy az olajuzletben erdekeltek mar most az olaj utani idokre keszulodnek. Ahogy azt #4-ben irom. Most amig az olajbiznic miatt nagy a katonai koltsegvetes, jut penz olyan befektetesekre amik majd az olaj lealdozasa utan is biztositja a zsiroskenyerre valot.
    De ha meg ez a helyzet, akkor koszonom szepen, mehetnek a fenebe a katonai koltsegvetesbol finanszirozott fejleszteseikkel. Kozpenzen testoroket es penzbehatokat (=hadsereg) tartunk fenn szamukra, es meg az is az en gondom legyen hogy mibol elnek meg ha mar nem lesz honnan ellopniuk az olajat.
  • Vorpal
    Hát pl. - ha azt vesszük, hogy egyáltalán nincsenek nyerésben egyik háborúban sem?
    Ez azért működne végső megoldásként - az arabokkal és az olajjal többet nem lesz
    a viszonya olyan felhőtlen mint ami valaha volt.
    Jobb készülődni.
  • Su0my
    én vágom, hogy rohadt naiv vagyok, de mi a faxért nem tud rájönni az emberiség, hogy nem vagyunk sem a magunk, sem a lakhelyünk ellenségei? fogjunk már össze baze, felejtsük el 1 életre a hadsereget... vagy keressünk rohadék ufókat és azokat baxxuk agyon, de nemár 1mást... ha ezt megcsinálják és történik 1 véletlen baleset.... na akkor tényleg nagy háború lesz és addigra annyit fejlődik a haditechnológia, hogy azt már nem fogja senki sem túlélni....
  • lerboy
    És mi lesz a légkörrel és az időjárással? Hogyan befolyásolja ezeket egy ilyen lesugárzás?
  • Péntek
    Ion-cannon ready, select a target :p
  • BCS pixel
    ez csak pénzlenyulás lesz
  • Havok
    Napcellák helyett antennákat építenek... azért több 100 km-re lézert/mikruhullámot lőni eléggé veszteséges. Egy űrhulladék elég nagy valószínűséggel találja el az 50km^2 -es felületet.
  • progee
    le merném fogadni, hogy háborús időkben fegyverként is lehetne használni egy ilyen izét.
    nem is csoda, hogy meggyőzték a hadsereget...
  • pex
    Nyilván nem csak a Földre lehet vele sugározni energiát, hanem titkos/nyílvános űrbázisokra is. Továbbá mivel az ötlet kiagyalója a Nemzetbiztonsági Űrhivatal, gyaníthatóan kínai, iráni atom- és katonai létesítmények energiaszükségletét is ki lehet elégíteni ezzel a lézerrel. Régi jó csillagháborús tervek ezek.