Megnyílt az Északnyugati Átjáró
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”
Az 1%-os mondatod értelmetlen, mert az írásodból nem derül ki, hogy mire vonatkozik. Mindenesetre, ha a jégbe levegõ is belefagy, akkor sem változik a vízszint, olvadás után.
Ha az egész jégtömb térfogatának fele levegõ, akkor sem.
Az #58-ban írtam egy magyarázatot, próbáld megérteni!
Addig is nézzük a te logikádat, vagyis felejtsük el az erõket, nézzük csak a térfogatot.
Egy adott méretekkel rendelkezõ tartályba tett vízmennyiség térfogata egyértelmûen meghatározza a vízszint magasságát. Ebbõl a szempontból tényleg csak a térfogat számít. Vegyük az alábbi példát újra, tehát a jég úszik a vízen.
A képlet a következõ:
A vízszint azért nem fog változni, mert a jég által kiszorított térfogat egyenlõ a jég olvadásából származó víz térfogatával.
Te is tudod, hogy a víz térfogata megnõ, ha megfagy és jég lesz belõle, akkor miért olyan nehéz elképzelni, hogy ha elolvad, akkor a térfogata vissza fog csökkenni!
Itt a lényeg a te térfogatos vizsgálatodban: a jég pontosan arra a térfogatra fog zsugorodni, mint amekkora a jég víz alatti része volt! Ezért nem változik a vízszint!
"Ha csak a víz alatt lévõ jég szorítani ki a víz tömegét
Hiszen a víz felett lévõ jégrész is NYOMJA a víz alatt lévõ jégrészt, így a víz alatt lévõ jég súlya a víz felett lévõvel együtt számítandó!
Vagy gondolj bele másképp: Mi az az erõ, ami megtartja a víz felett lévõ jégrészt? Mi az a tartóerõ, mely ezt a jeget a víz felett tartja. Ha csak a víz alatt lévõ jég szorítani ki a víz tömegét, magát az anyagát, akkor a víz felett lévõ jeget nyugodtan le lehetne vágni, mert nem számít semmit, beledobni az óceánba, s annak megintcsak azon kis része látszódna ki, amellyel ugyanezt el tudnánk végezni!
„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”
Különben, most olvasom, hogy az arktiszi jég vastagsága 1 méter körüli, szemben a régebbi 1,5 méterrel. Azért ez engem meglepett, mert én vastagabbra gondoltam. Mondjuk, akkor nincs is olyan nehéz dolguk a jégtörõ hajóknak, 1 m vastag jeget még én is fel tudnék törni jégcsákánnyal.
Kara kánként folytatom tanításom.
NonsenS-nek címezném levemlemet:
Elõször is az okfejtésed teljesen korrekt, kivéve azt, hogy te a felhajtóerõröl és tömegrõl beszélsz, miszerint valami akkor úszik a vízen, ha a saját súlya kevesebb, mint az általa kiszorított víztérfogat súlya. Itt azonban az a lényeg, hogy egy jégtömb 2/3-a víz alatt van, 1-3 pedig vízszint felett, így ez a hatalmas víz feletti jégtömeg az, ami megemeli majd az óceánok vízszintjét, ha elolvad, mert ugyabár az a víz feletti térfogat most nem az "óceánokban" van, de ha elolvad, megnöveli a térfogatukat, így a vízszintet is. Remélem érthetõ voltam.
Itt senki nem az úszó jégtáblák miatt aggódik, hanem Grönland, antarktisz, alpesi gleccserek stb. elolvadása miatt.
Az ÉNYÁ környékén meg én nem mernék megesküdni, hogy az a rengeteg jég úszik a vízen, szerintem a sekély víz miatt, partmentén támaszkodik sok jég a kontinentális talapzatra, így ha elolvad, növeli az óceánok vízszintjét.
Na, még mindig fogod?
A józan paraszti ész valóban sokszor jó, de sokszor viszont nem. Nem szabad csak arra hagyatkozni minden esetben.
Hogy Arkhimédész törvényét (azt hiszem, hogy) szó szerint idézzem:
"A folyadékba mártott test annyit veszít a súlyából, mint az általa
kiszorított folyadék súlya"
Fogsz 1, azaz egy liternyi vizet, lefagyasztod, s az jégkocká lesz. Belehelyezed a folyadékba (jelen esetbe vízbe) és az kiszorít valamennyi vizet. Ezáltal a súlya nulla lesz. Itt megjegyezném, hogy ha ólom- vagy vasgolyót helyezünk a vízbe, akkor annak marad súlya és az már más történet.
Szóval ennek a valamennyi mennyiségû víznek kell kiszámolni a térfogatát. Arkhimédész törvényét felhasználva (amibe ha beleköttök, akkor az már nem az sg.hu "informatika és tudománn"yal foglalkozó internetes hírportál fórumának feladata elbírálni, hanem inkább egy elmegyógyé) "a vízbe mártott test annyit veszít súlyából, amennyi az általa kiszorított víz súlya". Tehát ugyebár az eredeti 1 liter víz súlya körülbelül 10 N (itt nem számítva a N~kg közötti átváltási pontatlanságokat, s azt, hogy a hõmérsékletváltozásra változik a térfogata), s akkor köteles ennyi vizet kiszorítani, mikor vízbe tettük. Miután elolvadt, akkor is ugyanúgy 10 N súlyú vizet szorít ki, hiszen ilyenkor is gyakorlatilag a súlytalanság állapotában van. És mivel ugyanannyi vizet szorít ki fagyott és folyékony állapotban is (tk. a jégkocka és az olvadt víz), ezért mi lenne az az erõ, amely felnyomná a vízszintet????
Bocsánat, hogy újból felhoztam a témát. Õszinte résztvétem Dredd, hiába az értelem, s szándék, ha elvész!
Egyébként nem ezért tettem be, de mindegy.
ha felülsz hajóra Szalonikiben, és kiszállsz Szidónban (segítek: libanon) akkor honnan indultál és hoiva jutottál? Kettõt találhatsz!
A Boszpuruszon át szeretném megnézni, hogy eljutsz tengeri úton Ázsiába, az ÉKÁ pedig hosszabb, mint az ÉNYÁ a Bering-szorosig. Ha pedig nem vetted volna észre, a tengeri kereskedelemrõl van szó, ami mellesleg túlnyomó része a világkereskedelemnek. A kínai pólót aligha teherautón hozzák Szibérián át.
Skandinávia északi csücskét megkerülve Murmansz felé veszed az irányt. Ez az ÉKÁ, nem mindig hajózható, de orosz atomjégtörõk vigyázzák lépteid.
Amúgy persze, az ÉNYÁ-n keresztül is el lehet jutni EU-ból Ázsiába, de kétlem, hogy ez lenne a legrövidebb tengeri út. A legrövidebb út az, amelyet a lepantói kereskedõk is használtak, a Közel-Keleten át, vagy akár a Boszporuszt átszelve Isztanbulban (ez tutti rövid, és még száraz lábbal is megtehetõ, a hídon).
Baromság. sürgõsen javítandó!
Az észak-nyugati átjáró (továbbiakban: ÉNYÁ) az Atlanti-óceánt kötné össze a Csendes-óceánnal északon, mert ugye középen a Panama-csatorna, délen pedig a Horn-fok biztosít átjárót a két óceán között. Semmi köze Európához vagy Ázisához.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Egyébként azt hiszem, tényleg valamelyik általános iskolai fizikaversenyen találkoztam ezzel a példával elõször...
Nem bonyolítottam semmit, ennél egyszerûbben nem lehet már elmagyarázni. A példa ezért jó, mert benne van, hogy ki kivel van és mit nem vesznek sokan figyelembe.
A rumos pohárba plusz tömeget teszel, amivel kiszorítod a rumot, ezért loccsan ki. A jéghegyek pedig most is a vízben vannak!
Srácok! Én nem akarok lehurrogni senkit, de amit az elsõ hozzászólásomban írtam, az pontosan úgy van, erre mérget vehettek. Venni kellene a fáradságot és meg kellene érteni, legalább annak aki ebben a témában hozzászól!
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Ha szilárd talapzatról olvad le a jég, csak akkor növekszik a víz szintje, úszó jéghegy lehet bármekkora, elolvadása nem növeli a vízszintet.
Kipróbálhatod egy pohár vízben jégkockával.
William Orbit - Barber\'s Adagio For Strings \"Life is simple when all your world is a world of melodies.\"
A sokak álltal említett Arkhimedes szerint a vízbe merülõ testrõl van szó.
Viszont a jégnek csak a 9/10-e van a víz alatt! Vagyis az a vízfelszín felett lévõ 1/10 nem szoríthat ki semmit !
Amúgy meg ha egy lavor vízbe beledobsz egy kis ólomgolyót, és egy leeresztett labdát melyik fog több vizet kiszorítani ?😊
--van egy 1cm3 térfogatú jégkockád a tömege 0,917 gramm (mert a jég sûrûsége 0,917 g/cm3)
--a jégkockád pontosan 0,917 cm3 vizet szorít ki (a víz 1g/cm3 így a felhajtóerõ egyensúlyban van a jég súlyával, a jég úszik)
--ha a 0,917 grammos jégdarabod elolvad hány cm3 1g/cm3 sûrûségû vizet kapsz?
William Orbit - Barber\'s Adagio For Strings \"Life is simple when all your world is a world of melodies.\"

A jég a vízszint felett van, tehát, ha elolvad belefolyik a vízbe, és növeli a tengerek szintjét. Ez ilyen egyszerû.
Ha a rumos poharadba sok jégkockát teszel, akkor az itóka kiloccsan. Ennyi.
Írok én is egy magyarázatot, hátha segít:
Adott egy pohár víz egy darab jéggel. A kialakult vízszintet nézve a vízbõl "hiányzik" a jégdarab vízszint alatti része. Vegyük ezt x tömegû, hiányzó víznek. Archimedes törvénye alapján ez az x tömeg egyenlõ a jég tömegével (tehát a felhajtó erõ egyensúlyban van a jég súlyával, vagyis a jég úszik). Ha a jég elolvad, akkor a jégbõl származó víznek pontosan ugyanakkora marad a tömege, mint volt, vagyis x. Ez pedig továbbra is egyenlõ a "hiányzó" víz tömegével.
Ne felejtsétek el, hogy a víz tömege halmazállapot változás után sem változik, csak a térfogata és a hõmérséklete (meg még egy csomó más paraméter, de ez most nem érdekes).
A fenti példában a víz hõmérséklettõl függõ térfogat változását elhanyagoltam. Vagyis azt hogy, a pohár víz hõmérséklete a jég elolvadása után csökken valamennyit és ez térfogat változással jár.
Mivel a víz térfogata 4 Cfok-on a legkisebb, ezért ha a pohár víz mondjuk 4 Cfok-os volt és mondjuk 3 Cfok-os lett, akkor elhanyagolható mértékben nõtt a térfogata, tehát nõtt a vízszint. Ha mondjuk 18 Cfok-os volt és 17.9 Cfok-os lett, akkor elhanyagolható mértékben csökkent a térfogata, tehát csökkent a vízszint.
De ez utóbbi hatás tényleg elhanyagolható mértékû, fõleg óceáni viszonylatban!
hö? Ezzel azt akarod mondani hogy 1t vas ugyan annyi vizet szorít ki ,mint 1t ólom?
Minnél több időt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
az előző aláírásom szánalmas volt, se nem szellemes, se nem logikus, és még rosszul is volt begépelve, így inkább kiszedtem :(