67
-
temes69 #27 én anno még a rock&roll racinggel is játszottam megadriveon. az mekkora játék volt ! a blizzard egyszerűen nem tud hibázni. a starcraft2 is tuti király lesz, remélem utána a diablo3 következik:) -
Su0my #26 direkt jópofa, képregényszerű. hangulatban csúcs! -
xizor #25 A Blizzard tökéletes példa arra, hogy kevés játékkkal is belehet futni.Minden játékuk eredeti, és top a saját műfajában évekig, kivéve a SC:Ghost, de azt se gépre csinálták :) Egyébként a wow nem is csúnya, direkt célozták be ezt a grafikát, max nemjön be minden embernek.Egyébként az NCSOFT mmorpgket se kell félteni, ők megcsináltak már magunknak egy kb 2.5 milliós eladást több fronton. -
Acheron #24 ööö...a Blizzard igazgatója nem Mike Morhaime ..."m"-el? -
#23 rossz helyen keresgélsz, nézd a BF mapper, BF fórul oldalakat. Annak idején egy csomó UT99 moddot és total conversiont készítettem, egész szép eredményeket lehet elérni, ha nem kell az embernek az engine írással bajlódnia. Az ötlettel megy az ember álltalában az ilyen esetekben a legkevesebbre, nekem programozói (AI és grafikai effektusok, szktiptek stb), 2d-3d modellezői, textúrázó, hang és zenekészítő, fegyverkészítés, design-olás és ballanszolási tapasztalatok mellett sem tudtam 1 olyan programozót találni aki akart és tudott volna komolyabb projectbe belevágni Unreal Engine 2-vel. De ezzel egyáltalán nem rémísztgetni akarlak, csak belátást adni, hogy álltalában adnod kell az embereknem valamit, hogy utána kapni tudj valamit vissza. (jelen esetben segítséget) -
#22 ha nem is így tetted nem kell félreértened, én is ugyanúgy szeretem az "agyatlan" játékokat, nagyon is igényelem őket mert adrenalinosok, élvezetesek szerintem. Viszont, legalább annyiszor van kedvem agyalóssakat játszani, egyszerûen a hangulattól és a pszihikai fáradságtól függ. Egyedül csak azzal van bajom, hogy újabban (szinte?) nincs hova nyúlnom ha ilyen jellegû szórakozásra vágyom (a régi címeken kívül persze). a WoWot speciel nem szeretem (részben mivel engem a grafiai része is érzékenyen érint egy játéknak, főleg ha a vizuálisabb élvezet felé hajlik és nem a kemény agyalós felé), de teljesen megértem azokat is akik vele tolják, a silkroad inkább bejött (az összhatás, emberek, atmoszféra, kereskedés), újabban 2moons beta (kegyetlen pvp-k ^_^ és nagyon hatásos pve-k, nagyon várom az ostromokat, a videók amiket láttam teljesen lenyûgöztek), de szives örömest dobnám havonta az eurókat ha a kezem között lenne a huxley, ahogy indult úgy néz ki nagyon el lett találva az izlésem vele.
-
HUmanEmber41st #21 Nem ismertek valaki(ke)t, akinek kedve lenne egy mod-ot készíteni Battlefield alá?
Volna 1 ötletem, de én nem értek hozzá, és amúgy nem ismerek senkit, aki ezzel tudna foglalkozni.
THX.
Amúgy biztos van valami a WOWban. 9 millióan tolják szvsz.. -
Archenemy #20 Én rpg-ztem, (papír alapú, ars magica, codex, meg persze magus :)), játszottam más MMO-kkal, mégis wowozok. Miért? Mert nem kell hozzá agy :) Kikapcsolódtat és szórakoztat. Olyan, mint egy ponyva fantasy. Nem szépirodalom, nincsenek benne magvas, mély gondolatok, egyszerűen szórakoztatást igér, és be is tartja. Ennyi.
Elég sokat Eve Online-oztam. Az sci-fi, kb. minden szempontból fejlettebb a wow-nál, nincsenek instance-k, egy világ van, normális gyártás, játékosok, játékos birodalmak közti kereskedés, játékos birodalmak közti pvp igazi téttel (pl. ha elfoglalják a területet, ahol addig éltél, akkor szopó!), űrbázis ostrommal, flottaharccal, gigászi csatahajók, csapatmunka, corporationok, kémek, árulás, minden. Ezek alapján ez egy űberkirály játék, a játékok játéka. Mégis abbahagytam. Miért? Mert nem szórakoztatott, hanem idegesített. És én nem azért játszom egy játékkal munka után otthon, hogy felbasszam az agyam rajta.
A wow meg statikus, egyszerű, színes, nem tudsz benne igazán nagyot szívni (mert ha meghal a karid, vagy wipe van raiden, akkor mi van, de őszintén? Semmi. Vesztettél pár órát, ennyi.). Könnyű kezelni, ötletesek a skillek, stb. Nem egy "komoly" játék, nem egy művészi teljesítmény, egyszerűen szórakoztat. -
#19 ,de amíg nem fajul fajtalanná a dolog és végül is értelmesen, kifejtve fejezik ki a gondolataikat, egyáltalán nincs bajom az emberekkel. -
#18 gondolom hiányoztak is már 1000 L ;D -
Loverman #17 lawl, itt a sok whine meg flame -
#16 A játékok alapcélja a szórakoztatás. Az, hogy mit is ért az illető szórakozás alatt azt mindenki saját maga dönti el. Az embereket NEM lehet megváltoztatni, mindenkinek megvan a saját oka, miért csinálja azt amit. NINCS tökéletes, mindenkinek tetsző játék. A játékok mostanában is próbálják a lehető legnagyobb tömeget befogni mivel a játékipar is elsősorban egy üzleti vállalkozás. A fejlesztők is az "emberek" közé tatroznak, nekik is megvan a véleményük külön külön arról, hogy mi a szórakoztató is mi kevésbé. A nagyon komlex játékokra símán ki tudom jelenteni, hogy igen alacsony az igény, túlnyomóan sok azon játékosok száma akik nem sokat szeretik törni a fejüket a megoldásokon, hanem "kikapcsolódni" akarnak, egyszerûen élvezni szeretnék a játék (esetleg a vele járó közösség) álltal biztosított hangulatot, így azok a fejlesztők akik a komplex, agyalós stílust részesítik előnybe igen nagy anyagi gondokkal (rosszabb esetben csőddel, felvásárlással) kell, hogy számoljonak a visszafogott érdeklődésnek tudatában, ugyanúgy a kiadók sem néznek az ilyen fejlesztőkre jó szemmel. Mint említve is volt a cikkben, manapság nem tud 1-2 lelkes programozó sikeres játékot összehozni mint régen, 1-2 nullával többre van azért szükség, így ha össze is jönne pár ember aki szivesen venne részt egy úgynevezett "komolyabb" játékfejlesztésben, létszám, idő (és a többi erőforrás) hiányában álltalában szintúgy "halálra" vannak itélve.
Végszónak (ha már rpgk-nél vagyunk), az én szótáramban "szórakoztató, komplex és élvezetes" cRPG-hez a Fallout 2 állt az eddigi életem során a legközelebb, a "kikapcsolódós, adrenalinos"-hoz pedig a Diablo (1-2), a többi próbálkozások szerintem csak közelítették ezeket. -
Evil Merodak #15 Érdekes tények a WoW-ról: -
#14 SOE mint szonionlájnetötément volt említve nem?:) téynleg kiváló suport volt, nem hiába lépett (léptünk) le annyi ember az SWGből O_o köszönhetően a kiváló support meletti hozzánemértésnek/hülyeségnek/érdektelenségnek...
azért wowoznak 9 millióan, mert azt nyújtja a játék, amit az ember elvár. kikapcsolódást, szórakozást. És mielőtt szó érné a ház elejét tudok felmutatni SWG, L2, Archlord, WoW, GaH tapasztalatot;) -
Komolytalan #13 "Miert sikeres? Mert a tobbseg nem latott mast, errol meg hallott."
Vagy azért, mert az igazi RPG MMO-k a többséget nem kötik le. Például én úgy alapban hányok a keményvonalas RPG-ktől. Tudod: az alkotói teljesítmény a művészmoziban van, a nézők meg a multiplexben. Nyugodtan érezd magad igényes fogyasztónak, én erre csak azt mondom: nem baj :-)
Egyébként úgy őszintén, egy trial accos hozzászólás szerinted lehet több mint fikázás? Ha én csinálnék trial accot az általad isteníted SOE-ra, és 2 nap után azt mondanám, hogy hát ez egy hulladék, uninstall, az szerinted mérvadó volna? Amiket írtál annak a fele sem igaz.
A WoW sikerjáték, sokmillióan játsszák annak ellenére hogy havidíjas, ezzel lever jópár ingyenes offline, illetve havidíj mentes MMO játékot. Ezen nincs mit magyarázni, ez tény. Azért játszanak vele, mert a játékélménye kimagasló. A bliz azért engedheti meg magának, hogy azt csinál amit akar, mert sikeres játékokat készít. Hadd csinálják amit eddig is csináltak, szerintem. Te meg menjél SOE-zni, mivel WoWost nemigen fogsz megtéríteni. -
sathinel #12 Nem tom mit hordassz össze, de elég nagy zavar lehet a fejedben. Miért is nem MMORPG? Asztali D&D, warhammer, magus, shadowrun, (white wolf játékok), és még sorolhatnám mikkel játszottam. Szerepjáték találkozót is szerveztünk. Elmondhatnád akkor szerinted mi az MMORPG. A D&D online is korrekt, de a wow az arcade stílusú irányításával lett ekkora király. Az hogy nem kell gondolkozni, a játékban szerinted, azt mutatja hogy max kipróbáltad, de 10-25 fős instát még hírből sem láttál. Próbálj már légyszíves lemenni SSC-be pl 10 éves IQ hiányos arcokkal. Amint leírtad csak kipróbáltad és mondassz okosakat mikor lehetett max 40-es karid. nézd végig ezt a videót és láthatod hol van taktika.
Lady-Vashj
jó olyantól hallani fikázást aki nem ismeri a gamét.... -
pszlaci #11 Jajj! Ez a sok gondolkozós hozzászólás!!
Arra nem gondoltok, hogy az ember eleget agyal meg idegeskedik a munkahelyén, iskolába, és este jól esik egy kis kikapcsolódás?? Van akinek ez lehet fordítva van, és inkább a játékban agyalna többet, mint az életbe, de ez nem biztos jó!
Én 28 éves vagyok, levelezőn suliba járok a munka mellett, és nekem tökéletes kikapcsolódás! Rengeteg lehetőség van benne, és ahhoz, hogy legyen egy fullos karaktered (nem csak szint, hanem ruha, szakmák, stb) nem 6 hónap kell. Legalább is egy olyan embernek, aki mást is csinál. -
pedrohsi #10 ez pontosan így van ahogy leírtad - és a többségnek valóban olyan "MMO"-ra van igénye, amiben nem kell megerőltetni a szürkeállományt, csak aggyunk neki oszt kész -
ferceg #9 Mondjuk az, hogy a wow kesz volt, amikor kiadtak...
Jatszhato volt, egy ilyen jatek sosincs kesz, max a leapadt
jatekosbazis miatt nem eri meg fejleszteni.
Kivancsi leszek, a wow mikor eri el ezt a fazist. -
#8 Ha sokat kéne gondolkodni, akkor fel ennyien sem játszanának vele. :)
Szóval nem az van, hogy ennyi is elég a tucatfogyasztónak, hanem ennyi kell neki, és ez elég szomorú. -
#7 Egy dolgot elfelejtetek és ez a játék élvezete. Ebben nagyon jó a blizzard és nagyon jó a wow is. Nem véletlen szipkázott el más online játékoktól annyi játékost. Én pl többet is próbáltam de akkor élvezetet mint a wow semmelyik másik nem nyújtott eddig. Majd kiváncsi leszek a Conanra. -
#6 Nagyon jó kis hsz, sokat lehet belőle tanulni.
Nekem nincs ekkora tapasztalatom, de tény hogy ezeknek a játékoknak köze nicns az rpg-khez. Ezek divatjátékok és tényleg arra jó hogy multiplayer játékélményt biztosítsanak a játékosoknak. Hol van egy jó kis D&D szabályrendszer és egy komplexebb quest? Miért törnék magukat a játékfejlesztők, amikor a tucatfogyasztónak ennyi is elég? -
MuardorPro #5 Azert tegyuk hozza ez a jatek NEM strategia es kapcsolatba hozni az MMORPG kifejezessel nevetseges es sertes az MMORPG-re. Ez egy kivalo MM hack'n slash felteve ha vki szereti az ilyesfajta ticsung-ticsungot. Miert sikeres? Mert a tobbseg nem latott mast, errol meg hallott. Tul 4-5 MMORPG tobb eves hasznalatan el kell hogy mondjam amit supportnak hivnak az rohej a kobon a WoW eseteben. Be lehet akadni a zonakban ami a japan MMORPG-kre kb 10 evvel ezelott volt jellemzo. De hat a 12 eves iq nulla gyerekeknek ez is jo. Ugy sem olvassak a questeket, maguktol alig kepesek barmit megoldani csak gyorsan nyomjuk fel a karaktert oszt réjd.... meg pvp huuuu de izgi... (full nevetseges amikor ket 10 eves hormontultengeses pattanasos kicsavo noi karakterekkel agyalja egymast es vetkoznek) Tenyleg kikapcsolo meg izgalmas de akkor ez megint nem mmorpg. A WoW attol jo hogy lehet full bugyutan, agy nelkul jatszani minden eloismeret es rendszerismeret nelkul. Nem "kenyszerit" semmi hogy a jatekot egy rendszer szerint jatszd, nem kell tradesklillel gyotrodni nem kell 1-2 honapos kvesztekkel szivni hogy egy relic cuccot megszerezz... Es erre van igeny! Szinten problema az igen alacsony eletkor illetve az ennek a kovetkezmenyei de ez sok-sok erdemi jatekost hoz vissza ertelmesebb jatekokra. Egy ilyen nemet jatekos nyogte be ooc-be hogy: "...EQ2 is mother of WoW..." es sztem meg alulbecsulte... Tuti torolnem az account-omat ha a full szerver miatt nem tudnek belepni (trial alatt nem sirtam hisz ingyen van). Ha vmiert fizetek akkor az legyen korrekt. Tudom ajanlani a SOE kivalo supportjat, hisz nem egyszer huztak ki a bajbol amikor eldobtam egy olyan targyat amit nem lehet ujra felvenni vagy barmi mas gondom volt... Nem kevsebb emberek akik ezt jatszak hisz max nem lattak osszetetteb rendszert es fiatalok. De ok nem akarnak tanulnmi agyalni olvasgatni azaz nem valo nekik az MMORPG igy nem veletlen csokkan az igazi MMORPG-k nepszerusege a mai "utanzatok" elleneben... Kb annyira MMORPG mint a Harry Potter fantasy... De jonnek mar az utodok (Quake Wars etc igy kiderul az akcioorultek mennyire hagyjak ott) Sajna sokan azt jatszak akit sokan jatszanak hisz csapatolni KELL, lol sztem meg nem solozni/questelni is tok jo de partiban jobban szall az ido es nem kell agy... -
fade2black #4 Stratégiánál, és játékok legtöbbjénél nem a grafika a lényeg. WII se véletlen hodit és SC-BW se véletlen a mai napig a világ legnépszerübb RTSe... vagy ott a CS. garfikaliag hát szintén nem egy nagy csoda... és pl mikor is jelent meg SC-BW? 10éve? Hell It was about time...? (4SC2)
itt még nemvolt nagy tömeg, elején nemlátszik rendesen mennyien is nézik a 2gamer összecsapását de azért nemkevesen....
-
#3 Jól mondja a srác, szerencsés helyzetben vannak, mert megtehetik hogy akkor adnak ki valamit, ha az tényleg kész. De máshol ezt nem tehetik meg sajnos. Mert a managerek, akik még életükben nem láttak számítógépet, max tv-ben, megmondják hogy xy programnak (most hasraütök) 1 év alatt kell elkészülnie. Még Gizike a takarítónéni is tudja, hogy minimum 2 év vagy több idő kéne ahoz, hogy egy optimalizált, tényleg tesztelt és rendesen futó, nem fagyogató, nem bugos programot megírjanak. De ez őket nem érdekli, a profit a lényeg. És emiatt van az, hogy manapság a legutolsó gémnek is, amelynek 5 évvel ezelőtti grafja meg fizikája van, felzabál egy majdnem felsőkategos gamer pc teljes erőforrását. Mert egyszerüen nincs idejük normálisan megírni a programot. És ez nem a programozók hibája, szerintem. -
#2 Tény hogy nem mond újat a cikk, de példát mutathat a feltörekvő és SG-t olvasó fejlesztőknek. Az is tény mondjuk, hogy ilyen fényben valóban más már a mai világ. Sokkal inkább manager-ek uralják a programozói világ trónjait, mint 15-20 évvel ezelőtt, amikor még a programozók, ill. fejlesztők taposták ki saját útjukat. Ennek ellenére szép és követendő dolog egy (adott esetben) játék minőségét és élményértékét figyelembe véve fejleszteni és nem csak a külcsínyre és a "első pillantásra" dolgokra építeni, szerintem. És lássuk be, azért a Blizzard termékek se csúnyák. Sőt a belbecs miatt talán még szebbek is, mint a kortárs alkotások.
Csak így tovább! -
kicsibicska #1 Nem mond semmi újat.
Habár a supportjuk lehetne jobb..