87
-
BlackRose #87 Mert nem a méret ami számít. :) Biztos, hogy nem jobb mint a Sennheiser nagy testvér, de a legtöbb noname meg hasonló fejhalgatónál sokkal jobb. -
BlackRose #86 ÁFA már elég sokat hozzátesz, de egyébként is az USA-ban minden sokkal olcsobb mint az EU-ban, talán azért mert a költségvetésük kb. 1/4 a GDP-nek (ami nagyon de nagyon sok), az EU-ban meg már több mint a fele (az pedig már egyenessen betegség), ezt ugye valamiből be kell szedni. :( -
Wittao #85 Egyébként a legnagyobb féregség az árképzés:
iPod Touch USA-ban: 399 dollár (16 gigás)
iPod Touch Mo-on: 585 dollár (16 gigás) mostani szar dollár árfolyamon...
Szóval ez egy nagy szívás, hogy mi kb. 35eFt-tal drágábban jutunk a termékhez. -
Wittao #84 Win alá lehet választani, hogy iTunes+QT v. csak egyik...
QT: óriási nagy genyóság volt az Apple részéről, hogy csak a Pro Serial-lal lehetett a teljes képernyős módot használni. Ez MÁR NEM így van.
iTunest sokan fikázzák, az elején én is ezt tettem. Kerestem OSX alá winamp szerű lejátszót. Azután elkezdtem használni, és rájöttem, hgoy az eddig használt lejátszók nincsenek olyan jók NEKEM. Pl. ha egy előadótól kerestem egy számot, csak elkezdtem gépelni befelé, és folyamatosan szűkítette a listát. Lehet több saját listát csinálni, azonnal CD-t írni a listából. Szóval nekem tetszik. Érdemes azért kipróbálnotok, taln megszeretitek. A QT egyébként halál szar win alatt, OSX altt meg nagyon jó. De OSX alatt is lehet sok minden más lejátszót használni.
Taskokat le lehet lövöldözgetni itt is, nem gond.
iPhone-nak tényleg nagy hibája, hogy csak szinkronizálgatni lehet, tehát a fájlok rátoszigálása macerás. De ezt is be lehet állítani, hogy pl. a reggeli hírket podcast formájában ráteszi z iTunes a lejátszóra, meg valamelyik könyvtár zenéit. Benne hagyod éjszakára, majd reggel csak kihúzod a Dock-ból, és hallgathatod is amiket előző este beállítottál. (ez biztos megy PDA-kon is vagy más lejátszón, de nekem konkrétan ez nagyon tetszett)
Én sokkal inkább hiányolom a GPS-t belőle, dehát mit várunk, hiszen még OSX-re sincsen normál GPS progi. -
#83 Az nem füles, hanem ahogy te is írod: fejhallgató. Hogy hasonlítasz egy fejhallgatót egy fülhallgatóhoz? Egyébként ez a CX300 annyira jól szól, hogy sztem a fejhallgatók felét (márkátlanokat mind) is odab@ssza a hangzása. Egy Sennhesier HD595 biztosan szebben szól, de azt nem vágod zsebre, nem az utcára tervezték. -
#82 Hát ja. Hogy lehetne már egy kis agybadugható 1 centis hangszóró jobb, egy nagyobb fejhallgatónál? -
turul16 #81 Mit nekem felnyíló kuka. :)
Hamarabb beírom, hogy rm vagy mv mielőtt még az égérhez nyulnék :)
De most így Gnomba , ha kuka felé viszek valami ikont akkor felnyílik, akkor most király rendszerem van ? :D -
#80 Úgyérted sima füleshez képest nem jó a CX300? Egyre jobb. -
#79 OFF;
Egy kis ajándék;
Fly a flight simulator in Google Earth
Fri, Sep 7 '07 at 7:30AM PDT ? Submitted by greenarchipelago
I just read in a German online magazine that Google Earth contains a "hidden" yet complete flight simulator! Currently, two jets are available (F16 and SR22), and also the list of airports is not that long. Just open Google Earth (you'll need the newest version, 4.2), and then type Command-Option-A. A dialog will appear, asking you to pick your airplane, airport, and a few other things. (Once you've used this keyboard combo once, you can invoke the flight sim in the future via the Tools ? Enter Flight Simulator menu item. This entry will be missing, however, until you invoke the simulator once via the keyboard.)
Flying is rather tricky, as the Google team seems to have invested lots of efforts into the UI (joysticks are supported, for instance) so that the flight instruments are rather "mimosa-like". A test flight using a normal keyboard and mouse ended shortly after takeoff. Here's a list of flight sim commands in English or German.
[robg adds: I've tried this, and it does work, though I'm not sure it's the most accurate "flight" simulation. Joystick support on the Mac works; it saw my Saitek flightstick, even recognizing and using the trottle slider for engine control. In-flight dynamics, however, need some tuning. It is quite fun to zip across the landscape in this manner, though.]
Belsö linkekhez ide 2. cikk. -
#78 Sztem úgy gondolta, hogy a nem agybadugósokhoz képest. Agybadugósokhoz képest lehet a legjobb, de normálishoz képest tuti nem valami jó. -
Polemius #77 A kereskedelmi verzió az ami októbertől jön. :) Eddig csak fejlesztői volt.
Egyébként mivel eleve rajta lesz csomó minden, nem _muszáj_ buherálni, csak lehetőség.
Az ujjal/stílussal kezelhetőség: lesz ami simán ujjal vezérelhető, az alap dolgok működni fognak így. Nem kell olyan precízen böködni. Meg lesznek olyan alkalmazások, amik inkább kis területek böködését igénylik (filekezeléstől kezdve jó pár dolog amit inkább így célszerű megoldani). De gondolom azért ha nagyon akarja az ember ujjal is használhatja (tehát nem _csak_ ceruzával). Legalábbis ami kezemben járt PDA azokkal boldogulni lehetett így is, miért lenne ezzel másként. -
Dany007 #76 Hát tényleg jólhangzik a dolog. Bár ahogy olvastam inkább megvárnám az októberi verziót, mert az kicsit jobbnak ígérkezik hardveressen.
Ubuntun a VGA driver telepítése is gondot okozott =/ pedig mindent a leírtak szerint csináltam :)Fr.oból ssh-n keresztül csinálta meg egy haverom ő is küzdött vele valamiért. Na mind1.
Viszont valami olyasmit olvastam, hogy nem lehet majd mindent fingerrel pötyögni, hanem lesz hozzá egy cerka és lesz amit azzal csak...Ezt a részt nem értettem de hülyeségnek is tűnik...
u.i.: nehéz linuxot tanulni a semmiből :) Egyszer rászántam magam hogy megpróbálok belemélyedni. Ő volt az Ubuntu. És éjjszakákat töltöttem linuxos oldalak olvasgatásával, meg hogy mit hogyan lehet felrakni beállítani...Hááát aztán feladtam =/ Pedig hihetetlen érzés :D Márcsak az is hogy linuxon van az ember. Az meg aki át tudja látni / érezni / kezelni az open source szabadságát...hát azért az komoly lehet :)
Hát sorry az Offért. -
Polemius #75 Dany007:
Nem is kell feltétlen. :) Lesznek sokan akik fejlesztenek rá. Apróbb dolgokba meg te is bele tudod ártani magad. Ha pl. nem tetszik a design, a színek, a grafikai részeket magad is kicserélheted, hiszen azok csak képek. És még számos más dolgot.
Nem gördítenek eléd akadályokat, mint a többi készülék esetében.
No meg valóban, beletanulhatsz. Nem ördöngősség az sem. :) -
BlackRose #74 A megoldás egyszerű... tanulni, csinálni... :) -
Dany007 #73 @Polemius:
Igen, olvastam pár hozzászólást, miket lehet csinálni az opensource-szal :) Csak kár hogy nem értek a linuxhoz =( -
#72 "meg igazán jó fülbe/agybadugós fülhallgatóról még nem hallottam"
Sennheiser CX300. Mostmár hallottál. -
#71 "Egyébként nem hiszem, hogy lényeges eltérés lenne az hordozható zene lejátszók hangminőségében."
Hatalmas tévedés. -
#70 Erre hogy is jutottál? Az aláírásában pont a legnagyobb gyurcsányellenes oldal található, szóval sztem ezt így eléggé eltévesztetted... -
Polemius #69 Dany007:
Konkrét infókat itt találsz leginkább:
Ha nem a készülék háza alapján döntesz (illetve tetszik a design), akkor nyerő lehet neked. Hardware-ben kb. azt hozza amit az iphone vagy hasonló telefonos pda-k (oké, fényképezni nem lehet vele), cserében nincs 1-2 éves hűségszerződés, simlock, és még szabadon buherálhatod is (opensource). -
Dany007 #68 @Polemius :
"Ha az ujjal böködhető képernyő tetszik, akkor nézd meg az Openmoko-t is, az is fogja tudni. Oszt' még olcsóbban hozzá is jutsz. Meg még GPS is van benne. Mondjuk kamera az viszont nincs."
wow tényleg nemrossz elsőre...mindjárt utánnanézek részletesebben is :D kössz az ötletet ;) -
#67 Na (gondolom) végre megértettelek;
You and Gyurcsány - two of a kind.
B' Bye. -
#66 Csak azért hülyéztelek le, mert megérdemelted.
Aláírom hogy kezdőknek, meg akik csak zenét hallgatni, telefonálni, netezni, stb. szeretnének, és szeretik a szép cuccokat, azoknak az iPhone a legjobb választás. Na de a játékot felhozni, csak mert van rá egy sakk meg egy vacak Mario bros (akkor már inkább Mario World, ami már symbianon is fut emulátorral)
Engem például hidegen hagy, hogyan ürül ki a kuka. Persze a szép GUI-t szeretem, de a testreszabhatót mégjobban: most egy Windows Vista theme-et használok ami baromi jól néz ki, vistás, köralakú Start gomb, vista rendszerhangjai, stb. Szabadon variálható desktop, rajta a kedvenc progik és MP3-playlistek ikonjai, ötnapos időjárás-előrejelzés ami a ferihegyi METAR-tól szedi az adatokat, akku, szabad memória kijelzés, csúszkával állítható fényerő, ha SMS-t kapok akkor az is megjelenik a home képernyőn, nem kell a menüben bolyongani hogy elolvassam. Ugyanígy az emlékeztető, dátum, óra, stb. Az egész kezdőképernyő olyan high-tech benyomást kelt, minden elérhető róla 1 kattintással ami csak kell, nekem ez jelenti a nagyobb felhasználói élményt. Meg az, hogy kiveszem a memóriakártyát, olvasóba be, és a PC-n megszokott Total Commanderrel pillanatok alatt feltöltöm zenével/videóval, egy 350 megás sorozat-epizód mindenféle konvertálás nélkül cca másfél-2 perc alatt rajta van a gépen.
Amúgy mégegyszer mondom: Semmi probléma nincs azzal hogy neked tetszik az iPhone, örülök neki hogy megtaláltad a számodra tökéletes mobilt. A baj az, ha valaki divatból megveszi, aztán veri a mellét hogy ő a király, és hogy mennyire alázza a telefonja az összes többit, beleértve a PDA-kat is. Valaki motorozni szeret, valaki biciklizni, egy motoros szívét nem fogja megdobogtatni egy legeslegistenkirályabb bringa sem, ezt el kell fogadni.
Peace :) -
Su0my #65 iphone 1etlen baja, hogy kicsit nagyra sikeredett. na csum, szép napot! -
Su0my #64 figyelj, tök örülök neki, és gratulálok a készülékedhez(TÉNYLEG nem gúnyból mondom), de nekem másak az igényeim és azt az iPHONE úgy néz ki, kielégítené(mármint természetesen kütyüvásárlási igényről beszélek) -
Su0my #63 igen, vvel is egyet értek, ez olyan, mint amikor valaki azért megy össze a mentővel, mert üvölt a kedvenc zenéje-> esélye kevés van, hogy megtörténjen, de hátha. ráadásul az ilyen csúcsfüleses csókák legszívesebben kakaón hallgatják a kedvencüket, ami 1: környezetet idegesíti (károsítja?!) 2: meg fog süketülni, mozgási problémákat okozhat (egyensúly, etc) 3: úgy pont nem jönki a hangminőség, mert az inkább középhangosan szokott
nem a te hsz-edre, de még hadd nyomassam ide még egy gondolatomat: nekem a telefon telefonálásra, sms-elésre, zenehallgatásra (videónézésre?:P), nagyon ritkán, de fényképezésre, ha van wi-fi netezésre, fm-rádióra (na igen, ez tényleg hiányzik!) kell. és az ár nem túl lényeges, meg amúgyis elsőre külső alapján választok, szeretem, ha ránézek a telefonomra azt mondjam: na ez, kurva jó. ezt megérte megvenni. és nekem nagyon tetszik az iPHONE. ráadásul több olyan tesztet olvastam, ahol a szerző a készülék kézhezkapása napjáig 'vegyes' érzelmekkel volt telítve, utána meg írt egy Steve Jobs-hoz hasonló szókészletű cikket:) Mert az iPHONE-ban az a marha jó, hogy a szoftvere is tele van apró finomságokkal (kuka felnyílik, ha valamit törölsz, bele megy a 'szemét', majd lecsukódik), amik akárki akármit is mond, nagyon sokat adnak a felhsználói élménynek. nem tudom, miért baj az, ha valaki tud örülni egy mindennapos készüléknek is, néha elvigyorodik, hogy de jó, hogy van ez nekem. sok gyermekbetegséggel küzd, az érintőképernyőt sikerült kicsit elrontaniuk (ez nyilván csökkenti a minőségérzetet), de akkor is. amikor még nem hype-olták, akkor is, én úgy éreztem: ez kell nekem. és mindenféle vélemény elolvasása után is így érzem.
még egy: az, hogy nálunk drágák az APPLE termékek, és nem megoldott a szervizelésük, jó öreg magyarhoni probléma. drágaságuk abban rejlik, hogy az APPLE nem adja drágábban a büdös európai népnek, hadd szívjanak: szállítás, kereskedő1, vám, adó (itthon ugye nem kevesek), kereskedő2, kereskedő 3 etc.. apám révén fogok venni új ipod nanot(marhára bejön, végre olyan a formája, mérete, ami PONT jó, nem úgy mint a nagyé, 8GB meg talán elég lesz, bár kicsit az mp3 bitrátáinál kell majd a kompromisszum, monnyuk csak 240 kbps) és kb 37k magyar pénzből kijön.. igaz a nano lányoknak való, de lexarom
és azért jussunk már el oda, hogy ha véleménykülönbség támad ne hülyézzük oda-vissza egymást, légyszíves! (én nem mondtam, hogy én nem tettem) -
#62 Jah azt kifelejtettem hogy a PDA-mon biza Windows Mobile fut. -
#61 Nekem egy még nem túl fejlett, mondjuk a manapság már elérhető 520-600 MHz procis PDA-m van, hanem egy 3 éves modell, 400-as Intellel. Röccenésmentesen megy rajta a 640-es felbontású 700 megás DivX, sőt 256-os MP3 + komolyabb játék is megfér egymás mellett. Te miről beszélsz? Jóhogy az iPod nem zabálja a hardvert, szar is lenne ha az MP3 lejátszás önmagában megfektetné egy MP3 lejátszó processzorát... -
#60 Az egy dolog hogy mennyi memóriát eszik, amikor használnám a progit, akkor ok, azért van a 2 giga ram, hogy bírja.
Da ha semmi szükség rá, akkor miért futnak iTuneshelper, iPodhelper és QTtask nevű processek? És hiába szedem ki a qttaskot az autorunból, elég lejátszani egy .mov fájlt, és a következő reset után ott van megint. Az ilyet nagyon utálom. Az meg a másik, hogy a Quicktime player, olyan "extra funkciót" mint a full screen, csak pénzért tud a PRO változattal, komolyan mondom röhej.
this is incredible, amazing, the 7th wonder of the world, incredible, amazing, incredible, amazing, beautifull, amazing, unbelievable, amazing
Vagyis nem maradtam le semmiről :)
-
Su0my #59 hát ha windows futna rajta, lehet, hogy zabálná a hardvert. az apple-nél dolgoznak programozók, így qrvára nem.. a minőségről meg elég érdekes tévképzeteid lehetnek, ha lehúzol egy apple terméket (még egy koszos kis shuffle-t is).. -
BlackRose #58 :) Dehát nem azért van a proci, hogy rágcsálja a felesleges processeket? Néha visszasírom a jó öreg időket amikor a lassu gépeinken gyorsan futottak a programok amelyek az ég világon semmit sem bütyköltek a saját direktoriumokun kívül. Az iTunes különben a programozás remekműve, kb. 2x annyi memóriát zabál mint a Windows Media Player amely szintén 3x annyit zabál mint amennyit kellene. LoL
... és ami au említett videót illeti... "this is incredible, amazing, the 7th wonder of the world, incredible, amazing, incredible, amazing, beautifull, amazing, unbelievable, amazing...", nekem is van egy ilyen dolog a gatyámban incredible, amazing, 7th wonder of the world... és jut eszembe erről Bush és a bandája... "terrorist, terrorist, 9/11, terrorist, 9/11, 9/11...", beteg emberekről van szó egyszerűen be kell vallani. :)
Ja és a tömeg... Jobs: "amazing colors, 8GB memory only for $299"... tömeg: "yeah, shhhhhhhhh, wooooooow, shhhhhhh" MLoL. Persze az is marhaság, hogy 40.000 songs, hiszen az az iTunes-ról mindössze 39.600 dollár ami tényleg aprópénz :) kb. a userek 80% szívessen megfizeti, de ha még tegyük fel meg is fiyetné, ki a fenének van erre ideje és ki a fene az akinek 40.000 szám tetszik annyira, hogy pénzt adjon érte és, hogy végighalgassa, 40.000 szám az kb. 100 nap folyamatos zenehalgatás vagyis napi 8 órával is egy év lenne. Baromság. -
Su0my #57 utó irat zenész vagyok, szóval botfül, ha megengeditek, kilőve...
amúgy az openmoko érdekes próbálkozás, a készülék maga viszont... BŰNRONDA!
a PDA-knál meg cerka.. sucks.. többek között. -
Su0my #56 tökéletesen egyetértek. itthon a hifi, az szóljon úgy, mintha előttem játszanának, futás/tömegközlekedés(ahol úgyis nagy a háttérzaj)/órák alatt meg nem kell sokkal több. elismerem, az iRIVER egész különleges hangokat képes produkálni, de mivel nincs 10k-m minden hónapban (kb ennyi ideig tart nálam egy füles, hamar elszakítom), meg igazán jó fülbe/agybadugós fülhallgatóról még nem hallottam, marad az apple, ami ugyanúgy drága, de az nekem jó. arról nem is beszélve, hogy a füllhalgatóról való zene hallgatásnál szerintem nem lehet igazi csúcsminőségről beszélni. az akkor van, amikor elmész 1 koncertre, vagy, ha van egyg 3-400k-s cuccod otthon. a mai popzenéknél(hip-hop-tól britney spearsen át a death metalig!!) meg úgyis mindegy, sok esetben a felvett anyag is igen gyenge minőségű -
Su0my #55 nos az a poén, hogy én nem hülyéztelek le, pedig az vagy. ugyanis 1: játékok biztos dögivel fognak rájönni, ha másért nem, hát mert divatkészülék. személy szerint nem tartom egy hordozható kütyünél sem (notebook nem számít most ide) érvnek, mennyire van ellátva játékszoftverrel, ki az, aki mindig ott nyomogatja a kis hülyeségét, amikro van 5 perce? 1 passziánsz, vagy poker elég. 2.: arra gondoltam, hogy meg lehet kerülni a zárt platformot, ráadásul az apple-közeli források állítják, hogy szoftverfrissítéssel meg fogják oldani, hogy nyíltabb legyen a platform
amúgy meg: -
#54 1) Szívesen végignéznék, de egy reklámvideó megnézése miatt nem szívesen telepítek fel olyan progit a gépemre, ami mindenféle tök fölösleges processeket futtat a gépemen amikor semmi szükségem nincs rá, még akkor is ha letiltom az automatikus indítását, valahogy visszajön, és a player mellé még felrak olyan progit is (iTunes) amire 101% hogy soha a büdös életben nem lesz szükségem.
2) PodCast !!! Azt nem az Apple adja, hanem bloggerek, rádióadók csinálják, saját szerveren, az Apple-nak és az iPodnak semmi köze hozzá.
3) Nem az ár a probléma, hanem az ár/érték arány. Én hajlandó vagyok többet fizetni olyasvalamiért, ami megéri. Az iPod mi pluszt ad az áráért? Nekem semmit. Inkább hozzácsapok még egy huszast, és veszek egy komolyabb cuccot, ami tényleg jó is. Egy mercit megvesz az ember 5 millióért, de ha swiftet lát ugyanannyiért azt akkor sem ha megtehetné... Hiába hogy esetleg szebb optikai tuning van rajta.
Általábban csak használni akarják a cuccot, minél kevesebb fejfájással. Erre törekszik az Apple...egyszerü, de látványos GUI, egyszerü, de látványos dobozok, egyszerü, de látványos kezelhetöség, egyszerü, de látványos funkciók.
Ebben egyetérthetünk. De sokan vannak, akik értenek hozzá, szempont a hangminőség és hogy másra is lehessen használni a kütyüt. Meg máshogy, nekem például az iTunes egy fölösleges plusz marhaság, amire rá lennék kényszerítve ha iPodot vennék, én viszont jobban szeretem a memóriakártya+total commander megoldást. Mindenkinek más az igénye, valakinek az iPod, valakinek egy PDA a legmegfelelőbb zenehallgatásra, fölösleges győzködnötök az utóbbi tábort hogy az iPod a legjobb, csak mert a legtöbbet abból adták el. -
turul16 #53 Én utcára nem szívesen vennék olyan fülest ami kizárja környezetet. Veszélyes.
Olyan linked van, hogy ugyan az flac, hogy néz Oszcilloszkópon különböző lejátszóknál ? (Esetleg frekvencia komponenesek-re bontva, hasonlítva a torzítás nélkülihez ?) -
turul16 #52 Fun
iPhone :)
/Fun
Másik kedvencem :) -
BlackRose #51 Mert most itt az Apple a téma :) De ha már összehasonlítást hoztá elő akkor mondjuk azt is el, hogy az MS nem nyilt OS-t pakolt be hanem saját maga fejlesztette az első naptól, tehát ha nem is egyezünk a zárt megoldásokkal... a másik dolog, hogy az MS minden termékével azt akarja elérni, hogy minnél többen alkalmazzák és minnél olcsobban, nem csinál kizárólagos szerződéseket AT&T és pont, hanem mindenki számára lehetővé teszi, hogy (a megfizetett összegért persze) amennyire csak lehet rendelkezzen a lehetőségekkel. Egy PocketPC-re azt fejleszthetsz amit akarsz, nem jön Bill Gates és azt mondja, hogy a legjobb módszer a Web 2.0 és PONT, hanem teljes fejlesztőieszközöket is kapsz (méghozzá) ingyen, ugyanakkor a PocketPC-t számtalan cég gyártja ami persze az árakat csükkenti, a szoftware fejlesztésének kifizetőségét növeli. Szóval nem arról van itt szó, hogy az MS jobb lenne mint az Apple, mert nem, de azért ilyen alapon nem lehet őket összehasonlítani. Gondold csak el miért lehet Windows-ot a Mac-ra telepíteni (legálissan) és miért nem lehet OSX-et a non-Mac PC-re, pedig ugye technikai korlát nem létezik az egyetlen dolog ami miatt nem lehet... az Apple nem engedi. Ha már olyan jó az iPhone szoftware akkor miért nem licenszelik, hogy a Nokia, Motorola, XYZ is használja, a Windows Mobile-vel ez normális dolog, a Symbian-al szintén, a Linux-al persze nem is lehet kérdéses, na de az OSX-el hát kedves nézőink az Apple sajnos nem engedi még pénzért sem. :) -
#50 Azért ez nem semmi hozzállás lehetett a HPtól. -
#49 Amit te modassz azzal én naggyából eggyetértek. Mint ahogy emlitettem nehány hónappal ezelött, sem Jobs, sem Gates, és máskülönben sem a Pápa nem szentek. ( eggyiküknek sem olyan szagu a fingja, mint pl. Channel #5 )
De: az utolsó mondatod azért nem teljesen igaz. Lásd itt Legalább megengedik a Haxie-ket és az X11-nt (open office) Novell ezt nem teszi. MS ezt nem teszi. Miért nem beszélsz azokról...is ? -
BlackRose #48 Nekem van egy iPod Shuffle, jónak jó, strapabiró, a hangminősége is jó, szóval minden rendben van vele csak az a baja, hogy drága. Persze én megvettem, mert kicsi, egy nagyobb iPod-ot már nem hiszem, hogy megvennék, mert amit nyújt azt fele annyiért is meglehet kapni egy Japán vagy Taiwani cég jóvoltábol. De, hogy az iPod-ok minőségessek az nem hozom kétségbe. Persze az Apple annyit kér érte amennyit akar, nem vagyok kommunista és ezért nem is vagyok az ilyen dolgok ellen, ha el tudja adni 1000 dollárért miért ne kérne érte annyit. Persze én mondom nem adnák érte annyit soha (pedig nem vagyok szegény és nem is szoktam számolni a pénzt), inkább okosabban költöm el. Különben régen amikor a HP híres volt a programabilis számológépeiről (pl. HP-97) akkor amikor egy új modelt dobott a piacra ami mellesleg 2x többet tudott mint az előző ás 2x kevesebb pénzért árulta, de a régi modelt a piacon hagyta a régi áron, persze nem vette senki mert bolond lett volna, de a HP annyira becsülte a vásárlókat, hogy nem akart majmot csinálni azokból akik tegnap 1000 dollárt adtak a gépért és ma meg 300 dollárért megvehetnék. Szóval az Apple most jól átvágta a vásárlóit, mert aki tegnap megvette a 600 dollárért az most ugye szamár volt. Szóval én az ilyen dolgokat nem szeretem, az öreg Hewlett és Packard tudták becsülni az embereket, az Apple... na ez már más kérdés, Steve Jobs egy kreatív ember de piszokul pofátlan, gondoljunk csak bele hogy mindent amit csak lehet szabadalmaznak, sikerük megkérdőjelezhetetlen technológiai téren, de pénzügyi téren nagy részben a annak köszönhetik, hogy másokat a törvény segítségével megakadályozzák, hogy hasonló dolgokat csináljanak mint ők. Persze egy ilyen rendszerben ez jó működik . De nem rühelem én az Applet, csak nem szeretem a módszerüket. Egy nyilt rendszeren (BSD - Darwin) fejlesztenek teljesen zárt rendszereket, és teljessen diktálják, hogy mit tehetsz és mit nem a termékükkel, mintha nem is a tiéd lenne.