A graviton

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Valaki elmondaná nekem hogyh aegy testet gyorsítunk mért nõ atömege??
PrasCo
Egyébiránt, miközben jöttem hazafelé, valamin eltûnõdtem. Ha a gravitáció taszítás, mi a magyarázata az Eötvös-ingának...?
Mondom ez egy MODELL!!!

Gracie Barra

sz4bolcs
Gondolati elképzelés féle létezéssel mit jelölsz pontosabban?
A gondolatokat, eszméket, elméleteket, valóságmodelleket, vagy ezekhez hozzájön az érzékszervi tapasztalat?

Ugyanígy mit értesz a valóságos létezésen?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

PrasCo
Ám jó, "vitázzunk". Az idõnek nincs sebessége. Folytonossága van, amit végtelenül kicsi pillanatokra bonthatnál le. Minden egyes, végtelenül kicsi idõintervallumhoz - gyak. pillanathoz - tartozik egy tér. Ez olyan, mintha egy térvektor skálázására megkérdeznéd, "mekkora a sebessége". Sebessége nem a rendszernek van, hanem a benne résztvevõknek.

"Azért a fénysebességet képzeljük, gondoljuk az elérhetetlen és átléphetetlennek, mert azzal érzékelünk leggyorsabban, ha nem lenne szemünk, mint fényérzékelõszervünk, akkor valószínû a hang sebesség lenne, amit maximálisnak gondolunk.
Ezért nem csoda, hogy azu okos emberek a tapasztalásaik és méréseik alapján képleteikbõl a fény maximalitását vezették le."

Nem mondom, hogy nem lehet igazad, de azért "gondoljuk" így, mert az emberi korlátainkkal gondolkodunk. Ha az anyagi testtel gondolkodok, mivel a legszûkebb korlátok határolják be a létezésemet, értelemszerûen oda állítok fel szabályokat. Cseszhetem, ha kijelentem, hogy "végtelen sebességgel haladhatok", ha az anyagi "láncom" nem engedi, csak a fényt.
PrasCo
Az a csodás, hogy írjunk bármit, sem alátámasztani, sem támadni nemigen van mivel... 😄
clio1616v
Ahogy mondtam két féle létezés van.
Van az agyadban fizikai - kémiai folyamatok folyamán létrejött gondolat elképzelés féle LÉTEZÉS.

És egy valóságos létezés.

A valóságos létezésnek csak egy nagyon kis részét fedi le az agyunkban létrejött érzékelt létezés. SAJNOS ebbõl az ember sok hibára következtet.

Ezt már sokan nem értik, ehhez át kell értékelni eddigi gondolkodásotokat.

Az ember által érzékszerveivel érzékelt dolgok léteznek egy ember számára, ahogy fejlõdtek a használati tárgyak, egyre többet vagyunk képesek érzékelni a valóságból.

A tér a valóságban nem létezik, elméleti segédeszköz.

Az idõrõl viszont tudjuk, hogy létezik csak nem vagyunk képesek érzékelni.

Azért a fénysebességet képzeljük, gondoljuk az elérhetetlen és átléphetetlennek, mert azzal érzékelünk leggyorsabban, ha nem lenne szemünk, mint fényérzékelõszervünk, akkor valószínû a hang sebesség lenne, amit maximálisnak gondolunk.

Ezért nem csoda, hogy azu okos emberek a tapasztalásaik és méréseik alapján képleteikbõl a fény maximalitását vezették le.

Csak 1 kérdés mennyi az idõ sebessége, ha van neki?

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

...meg a húrelmélet... :|
Lassan ez is mindjárt asztalra kerül, és újabb órás viták lesznek.

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

csgery
Igen, kicist továbbszaladtam a témában.
sz4bolcs
Arról volt szó, hogy egyes esetekben görbül. Amit Te írsz, az már további fejtegetés és én nem tudom, mert nem vagyok a nagy titkok tudója.

PrasCo
Tudtommal a negyedik dimenzió maga az idõ, a három térvektor egy negyedik, idõvektoron történõ eltolása.
Viszont errõl az "univerzum"-dologról voltak az NG-ben (a folyóiratban) nemegyszer nagyon jó cikkek, azok is bekajálhatják, akik nem csípik a "fehérköpenyeseket", mert õk jobban tudják; eléggé távolra merészkedik a feltételezésekben. Nem tudom most, melyik számban, ha valakit érdekel, megkeresheti.
csgery
Igen, értem.<#smile>
Akkor jó, remélem azért érted mit akartam mondani.

csgery
Ott univerzumot akartam írni, cask annyira gondolkoztam a dolgon, h elírtam...😄.
Kevered a galaxis és az univerzum fogalmát.

Az univerzum tágul, és emiatt tágul MINDEN ami benne van.

Az univerzum a létezõ világ, minden, ami ezen túl van az általunk (elméletileg) felfoghatatlan.
(A galaxis pedig a csillagok rendszere.)

Körülbelül ugyanúgy kell elképzelni mint ahogy a dimenziókat akarnánk magyarázni:
Második és harmadik dimenzió közti különbséget ismeritek nem? Ugyanilyen léptékkel kellene elképzelni a harmadik és negyedik dimenzió közötti különbségeket... És ez a sablon ráilleszthetõ az univerzumra és ami mögötte van.

csgery
De egyébként, ha a tér görbül. Akkor tehát egy koncentrikus dogoról beszélünk, mert egy gömböt ír le. Akkor hova tágulna tovább? Szétfele?
sz4bolcs
Hát, ahhoz elõbb definiálni kell. Ha ez megvan, akkor biztos bizonyítják is. 😊

A sok fehérköpenyes biztosan tudja, és matematikailag is bizonyítják.. persze..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

sz4bolcs
Szerintem nem véletlenûl irkálnak ide ilyen, hogy a tér görbülhet, ha még nem lenne tisztázva egyes elméletekbeli használata.

Örülnék, ha Juzosh elmondaná nekünk mi is az a tér?

sz4bolcs
Amúgy eddig én is másképp gondoltam, most ugrott be, hogy lehet mégsem ugyanaz a semmi, és a tér.

csgery
Bér ez a tipikus olyan kérdés, amire szerintem sohasem fogunk választ kapni.
sz4bolcs
Szerintem, ha van kívül, akkor igen.

Nos, ezt kellene elõször tisztázni..
vagy ha valaki ( S. Hawking ???) már tisztázta, akkor az angoltudósok fordíccsanak, vagy Wiki? én nem keresgélek..

csgery
Nem, figyelj, van a tér. Most görbül vagy nem, mindegy. Van benne valami, vagy nincs. Végülis mindenféleképpen van a térben valami, mert a bolygók, galaxisok is a térben vannak. És Te is. Viszont az már megint más kérdés, hogy mi van ezen a téren túl? Ha a galaxis tágul, mivan ott, ahova még nem terjedt ki? Semmi?
sz4bolcs
Szerintem a semmi az mind az anyagnak, mind a térnek a hiányát jelenti, hogy lehet ebben az értelmezésben a semmi=tér?

sz4bolcs
Miért, a tér az a semmi?

csgery
Igen, csak valami görbülhet, a semmi nehezen tud szvsz.
Mert a tér görbül. A semmi nem lehet görbe...vagy mégis? és mihez képest görbe?

sz4bolcs
Miért kéne?

Ha lenne tömege, sosem tudna fénysebességgel mozogni 😄 Ezt Einstein bácsi hogyan is magyaráz...taki ?? 😄

Igen, ennek a bizonyos térnek is lenie kellene valamibõl...

Ebben egyet kell hogy értsek. 😊

A fotonnak nincs nyugalmi tömege de van mozgási tömege.
sz4bolcs
És még mi minden nem létezik? Le kéne szögezni, mi létezik, és mi nem. Készíts egy listát. 😊

clio1616v
Gravitáció nélkül a lepedõs cucc nem mûködik.
A teret nem lehet görbíteni, mert nem létezik.

Csak az ember fejében...

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

Nem. A gravitáció eleve a teret hajlítja. És ezen elhajlás miatt mozognak egymás felé a testek.

Modellezésére képzeld el a következõt: egy kifeszített lepedõre teszel két golyót. Nem a két golyó vonzza egymást, hanem mind2 alatt megsüllyed a lepedõ, és emiatt gurulnak egymás felé.

Gracie Barra

De akkor a térnek van tömege hogy a garitáció el tudja hajlítani??
A fotont nem a gravitáció hajlítja el. A gravitáció a teret görbíti. A foton ebben a görbe térben halad nyílegyenesen.

Gracie Barra

Eszembe jutott egy kerdes. Tudjuk a relativitasbol, hogy "gravitacios mezoben" az ido lassul. Ezt hogy lehet magyarazni a toloerot kifejto graviton reszekcskes elmelettel? es nem feledve hogy pl a Foldon allunk, nem megyunk semmilyen sebesseggel(most ezt tudom hogy csak kozelites) hogy a mozgas miatt legyen idodilatacio.

(es graviton a helyes szo, r nelkul)

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

csgery
Tömeg kell, mert tudtommal is csak olyan testet tud vonzani a gravitáció, aminek tömege van.
De az energiát el tudja hajlítani a gravitáció??
Szerintem hogy valamit vonnzon a grivitáció ahoz tömeg kell.
Vagy ha nem akkor szóljatok!!
A fény az nem egy kettõs természettel rendelkezõ foton?
Attól hogy van tömege, lesz NEM nulla az E=mc^2 képlet...

Mondjuk ha süt a nap, és õrült sebességgel csapódnak neked a fotonok, nem azért érzed melegítõnek a napfényt?

Sadist
Nyugalmi tömege nincs tudtommal. Attól lesz tömege, hogy fénysebességgel mozog. Ugyebár egy test minél jobban közelít a fénysebességhez, annál nagyobb lesz a tömege (és annál több energia kell a további gyorsításhoz, ezért nem érhetõ el soha a fénysebesség).

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

PrasCo
Többen említettétek a "nincs tömege"-t. Az Einstein-féle tömeg-energia ekvivalencia tudtommal pont arról értekezik, hogy minden tömeghez köthetõ energia, és viszont. A fotonnak (amivel keverhetitek) NYUGALMI tömege nincs, amit nem olyan nehéz "megoldani", mivel nyugvó foton nem létezik. A súlyt és a tömeget meg ne keverjük, a tömeg a fenti elidegeníthetetlen tulajdonsága az anyagnak, a súly pedig a gravitáció függvénye.
Persze én is csak a "megtanult definíciókat" hajtogatom, amivel nem kötelezõ egyetérteni. ^^
csgery
Puszán energiával. MIvl súlytalan, A pontból B be megy megállás nélkül, míg bele nem ütközik, és amikor az energiáját (nem a tömegét) adja át, azzal mozgatja meg.
Ha nem lenne tömege hogy tudn meghajtani a napszéllel mûködõ szondát??
De ez a szonda is csak kísérlet MÉG.
csgery
A fotonnak nincs tömege, mert 0 az invariáns tömege, nem?
A fénynek van tömege!!

Szted a fotonoknak nincs tömege??
A foton is egy részecsk e ami anyagból van, és minden anyagnak van tömege tahát a fotonak is.
csgery
Fény görbületét kétféleképpen nézhatjük. Nincs súlya, ugyebár. DE! van energiája. Egy elképzelés, ha a fény olyan gyorsan halad, hogy az energiája valamilyen tömeghez hasonló tulajdonsággal "ruházza fel".
Másik nézõpont sztem: a tér göbrült, ezért a fény nem haladhat egyewnes pályán a nehézségi erõ hatása alatt álló tárgyak mellett, ezért követi a görbületet.