189
  • gplay
    #189
    Jól van na. Szeretek forumon vitázni. Ez van. Ahogy írtad ez a világ így működik.
  • dronkZero
    #188
    Akár egyetlen szavad alapján lehet véleményem, és akkor írom le, amikor akarom. Ez a világ így működik.

    Egyébként megint azt kéred rajtam számon, amit te is teszel.
  • gplay
    #187
    Meg súgom így utólag mikor meg volt a szardobálás, hogy nálam ez a "hülye vagy fiam" egy szó fordulat. XD

    Tudom most az jön, hogy utólag már kár magyarázni, de... á nem is magyarázom. XD
  • gplay
    #186
    "Zsenge korodhoz képest"

    Ez alapján legalább 50 éves vagy. XD
    Miért lenne nagy az arcom? Nem is ismersz. Ha néhány hsz alapján véleményt mersz rólam formálni akkor inkább maradtál volna csendben.
  • dronkZero
    #185
    Zsenge korodhoz képest igen nagy idióta vagy, és csöppet nagy az arcod. Nehogy egyszer még bajod legyen belőle. Egyébként szerinted ki nem szarja le a civil neved? Kibaszottul érdektelen.
  • gplay
    #184
    Ja igen még a nevem sem szégyenlem, mint egyesek.
  • gplay
    #183
    Én legalább vállalom a korom. Te taknyos.
  • Mike at home
    #182
    a warezoláson kivül még fiamozol, egy nálad idősebbet is, te taknyos
  • galocza
    #181
    it/tech
  • dronkZero
    #180
    Na, hová tűnt a hír? A főoldalról eltűnt, máshol meg nem találom...
  • dronkZero
    #179
    Hol a kérdés?
    Nem, nekem a letöltött cucchoz pontosan 0 elvárásom van.

    A _megvásárolt_ játékokkal szemben viszont lennének/vannak elvárásaim. De ezeknek általában meg is felel a stuff. Azért veszem meg.

    Érdekes, hogy gyakorlatilag tökugyanazt csinálod, mint én, de mégis van elég arcod, hogy engem hülyézz le. Én legalább nem sunyi álszent módom teszem.

    Egyébként igaza van a cikkírónak, régi, C64-es beidegződés. De ha rajtam múlik, nem változtatok rajta.
  • gplay
    #178
    Egy kérdés. És persze azért az árért amit most "fizetsz" egy játékért még elvárásaid is vannak. Te simán hülye vagy fiam. Ha ingyen lenne(ami neked a meg felelő ár ezek szerint) senki nem csinálná és nem lenne mit lopnod.

    Mielőtt szardobálás lesz belőle. Én is warezolok. Nem szivesen, mert lusta vagyok órákat várni egy játékra és még a drága sávszélességem is le van kötve órákig. Inkább várok még valamelyik haver leszedi. :D Viszont mikor meg engedhetem magamnak és olyan játék jön ami tényleg érdekel azt meg veszem. Később mikor már nem is szeretnék nem eredeti gémet a polcomon. A cracket viszont megértem én is így vagyok vele.
  • dronkZero
    #177
    Ja, hogy megelőzzem az idióta, überközhelyes kérdéseket:
    Igen, ha házhozszállítanák ingyen a lopott kenyeret, akkor nem járnék boltba.
  • Benedicht
    #176
    A csoro egyetemesitak es minimalberen tengodo emberek akik nem tudnak 10K-t kiadni eredeti jatekra, hogy tudnak gepet venni?
  • dronkZero
    #175
    Hm, érdekes téma ez az eredeti játék...

    Én eddig csak és kizárólag olyan játékért adtam ki pénzt, ami rákényszerített. Sőt, valójában csak az eredeti CD-kulcsot vettem meg. HL1+CS, Battlefield Vietnam, Battlefield 2, BF2 Special Forces(bár az nem érte meg). Kb ennyi. Ezek azok, amikre tényleg megérte a pénzt kiadni. Régebben több időm volt, heti 2-3 játékot kivégeztem. Megérte volna "támogatni a fejlesztőket"? Azért a 6-10 óráért? Nem hiszem. Na meg a fejlesztőket, mi? Nem tudom, hogy pontosan mennyi a marketing része a dolognak, de felőlem az összes marketinges megdögölhet éhen, annyira hidegen hagy a reklám, mégis része az árnak. Hírforrásnak tökéletes az NForce, arra meg, hogy "csodálatos grafika, sok hosszú küldetés, korszakalkotó játékmenet", nem vagyok kíváncsi.
    Szép doboz? Parasztvakítás. A DVD-tokos igénytelen, a doboz feleslegesen túl sok helyet foglal.
    Szép korong? Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor kellett beletennem a gépbe. Első dolgom no-CD/DVD krekket szerezni, idegesít, ha egy játék fölöslegesen húzza az időm, zúgatja a DVD-t.
    Lehet bunkó parasztnak tartani ezért, de ez már csak ilyen. Amíg van alternatíva ingyen, addig hülye leszek érte fizetni. Kényszerítsenek rá tartalmas multiplayerrel, vagy plusz szolgáltatással, a warez tökéletes felszámolásával. Addig meg működik a kapitalizmus. Minden annyit ér, amennyiért el lehet adni. Ha ez 0Ft, akkor annyiért tudták nekem eladni.
  • galocza
    #174
    jah, amit hiányoltam a cikkből (de csak mert egy kicsit a cím is sugallta), az egy lebontás, mi is kerül 10-15kba egy új játékon: mennyi a fejlesztés költsége, mennyit kaszál a fejlesztő, mennyi a kiadó sarca, ebből mennyi a marketing, hány % a csomagolás, dvd, kézikönyv. csak úgy nagyjából.
    mivel még a harmadrangú, vagy egyéb okból kis példányszámban eladott játékokat is - úgy tűnik - érdemes kiadni (gondoljunk az inkább csak európában népszerű cdv stratégiákra), egy nagy címen igencsak komoly haszon lehet.

    a terjesztés igazából a steam miatt izgat, mostanában elég sok komoly cím jelenik meg erre a platformra, és én elég pofátlanságnak tartom, hogy az ott megvásárolt gém uannyiba kerül mint egy dobozos verzió (pl bioshock 50-50usd). tudom, hogy vannak előnyei: net esetén csak az acc kell és bárhol játszhatok a megvett játékommal, nem kell rettegni hogy meghal a hordozó, automata frissítés, nem köll elmászni a bótba stb, meg a content servereket is fenn kell tartani (nem tudom ezeknek 1általán mekkora hányada a valve-é), de akkor is úgy vélem, a valve aránytalanul nagy pénzeket szed be a terjesztésért - a mi zsebünkből.

    amúgy ha vki olcsón akar jót játszani, a lehetőség megvan, lejjebb is írtak pár példát, cs1.6 10, cs:s 20usd, fear multi ingyenesen letölthető - fps kedvelők persze itt is előnyben...

    még egy dolog, volt szó a magyarításokról, hát biztosan van jól sikerült, de engem jobbára kiráz tőlük a hideg. volt olyan magazin, amelyet a játékért vettem meg (pontosabban mindet 8), és sajnos nem volt nyelvválasztás, muszáj volt a borzasztó magyarsággal megvert lokalizát verzióval játszani. ez megszokás kérdése (remélem nem sznobizmus), de engem kiráz a hideg a lokalizált verzióktól. kutatom a világot egy angol sabotainért, pedig a magyar 700ft, de az még ennyirt sem izgat... tényleg, van vkinek angol sabotain? 8)
    na mind1, a magyarítás legyen választható, eredeti nyelven tanulásnak sem utolsó...
  • gplay
    #173
    Nem olvastam végig a hsz-eket csak az elejét. Meg másik forumon is beszélgettem erről.
    Tehát. Nem kell 4-6 havonta 100e.-ket költeni gépre. Mindenki egyből azzal jön, hogy drága az alkatrész. Nem. Csak mindenki azt nézi, hogy ez-az 50-70-100e. Viszont, ha váltasz ott van a gépben a régi ami mondjuk és 20-40-50e-t. Neked csak a külömbséget kell kifizetni. És mingyárt olcsóbb. +, ha hozzá vesszük, hogy meg veszel egy gémet akkor olyat veszel amit később is szivesen elő veszel. Tehát eleve a (most kicsit a konzol felé is beszélek) lesz 1-1.5 év mulva egy olyan géped meglepően olcsón ami ma felső kategóriás, vagyis a mai gémet azon már el futnak maxon. Meg az akkoriak is normálisan. Tehát meg veszel egy gémet 8-12e. között ( 1 konzol gém 14-20e. között van) És mikor egyszer nosztalgiázni akarsz már tökéletes minőségben fut. Ami nem is rossz, mert nem tűnik úgy, hogy csunyulna mivel az emlékeidben még med-low képek élnek, akkor meg már fullon nyomod. :D Konzol komplett váltás szintén ott régi, de a gém akkor is drágább és a graf sem javul, mert az fix.

    Remélem meglehet érteni amit írtam, ha nem megpróbálom majd érthetőbben leírni. XD
  • galocza
    #172
    emlékszem, kölökkoromban atyám hozott pár brit játékújságot. a friss címek spectrum/amstrad/c64 viszonylatban 12-13 fontba (akkor kb 20 usd), amigára 25-30 fontba (akkor kb 45 usd) kerültek. ez a mikrogépek alkonya-korszak, ezek "csúcsjátékaival". ahhoz képest a mai játékok, a maguk hatványozódott fejlesztőstábjával, fejlesztési idejével és az ezekből fakadó költségekkel nem drágák - persze ebbe belejátszik a sokszorosára növekedett eladási példányszám is.

    másik oldalról megközelítve a kérdést: régen és is reklamáltam, milyen drágák a játékok, és sok mindenben a cikkíróval hasonló eredményre jutottam: egy jó játék , hosszú játékidő, magas újrajátszhatósági érték esetén nem kidobott pénz még akár a 10-15k sem. vannak szingli játékok amelyeket 1-2-3 évente előveszek (deus exek, nolfok, falloutok), illetve multik, amelyek bőven behozták az árukat (hl1/2 a cs miatt). ha megnézem, ezek mennyibe kerültek, és összevetem 1 mozijegy+járulékos költségek árával (nekem is ez a viszonyítási alap), ezek a játékok messze jobban megérik. ezek a játékok. mert a többség legtöbbünk számára érdektelen, és lehet az akkor is, ha a kritikák egekbe emelik. (fordítottja is elképzelhető, a zérus marketing miatt gyöngyszemek sikkadnak el, pl riddick vagy psi ops).

    de honnan tudhatjuk, hogy a játék, amelyért kiadunk 1-15000 pénzt _számunkra_ megéri az árát? első lépésben nézünk értékeléseket a neten, de az sokszor nem sokat jelent (legalábbis az én esetemben). leszedjük a demót, de az megint nem sokat árul el - egy érdekes pályától lehet az egész játék rövid, vagy ami rosszabb, hosszú de egyhangú. oszt van egy olyan disznófülűség, hogy az ember illegálisan letölti, játszik vele és dönt. messze ez a legmegfelelőbb, minden más esetben eléggé lutri a játékvásárlás (ahhoz meg azért nem vagyunk jól eleresztve, hogy megvegyünk olyat, ami a polcon porosodik), plusz elősegíti azt, hogy a vackot készítők szépen elhulljanak.

    szerintem a játékpiac a középút rablás szempontjából a zene (cd) ill. a film (dvd) között. egy zenei cd 3-4-5k, ami szvsz vicc. a játékokról volt szó. egy új, kurrens dvd viszont mejelenik 2800-3000 pénzért (pl 300), pedig valószínű, hogy ezek mögött van a legtöbb költség.

    konklúzióa szokásos: annyiba kerül minden, amennyit mi hajlandóak vagyunk megfizetni. van ami számomra viccesen olcsó, más abszurdan drága.

    bocs a kézmenésért (pár érdekes dolgot pedig még nem is érintettem 8).
  • Gerygrey
    #171
    Transport Tycoon-t én is tolom, az opensource verziót, főleg mióta PDA-ra is kiadták :)
  • Mike at home
    #170
    ugyanilyen pl. a Blu-ray is
    itthon bevezető ár 9k
    ezért nem kapsz semmit, max van magyar felirat, de ezt nem külön a magyar kiadás kedvéért teszik rá, hanem alapból rajta van.
    Angliában pedig egy-két cím kivételével a blu-ray annyiba kerül mint a dvd
  • Mike at home
    #169
    persze
    ha kint olcsóbb, nem itt kell megvenni
    max ha van vmi magyar extra
  • Schabee
    #168
    érdekes hozzászólások.
    A grafikára csak azt tom mondani h van egy amd3800+ 2giga ram és ati1950prom, mégis néha olyan klasszikust tolok a gépen mint a transport tycoon...
    És most jön az h mekkora stfunOOb vagyok :D
  • Mike at home
    #167
    van egy wide 20"-os tft-m
  • koschwarz
    #166
    érdekes álláspontok...yurij mondott egy érdekeset. nyugaton tényleg nem áruhitelből vesznek olyan "alapvető" fogyasztási cikkeket mint pl. konzolt, pc-t vagy tökmindegy, pl. hűtőgépet vagy tv-t, és ez mutatja a különbséget. nálunk a legtöbben ezeket is így veszik meg. ha belegondoltok, hogy ha ezeket is áruhitelből veszi meg valaki, akkor ehhez képest egy 12ezres pc-s vagy egy 16ezres konzolos játék nagyon drága.

    a legtöbb mai játék szavatossága ráadásul az árához képest enyhén szólva is szánalmas, szerintem. a single része újabban 10 órát sem tesz ki, legalábbis a legnépszerűbb műfajnál, az FPS-eknél, lásd MoH Airborne. a multis része meg álatlában ugyanaz az unalmas szar. legalábbis annak aki játszott már igazi, kifejezetten multira készült játékkal.

    eddigi legjobb befektetésem 12000-ért a bf2 volt bő két éve. ma is játszom vele. de egy MoH Airborne-ért nem adnék 13000-et. ugyanaz az oldschool játékmenet, csak hype-olták ezzel a szarral, hogy bárhor kezdheted a pályát...lol...meg kell hozzá egy atomerőmű.

    mostanában megvettem ("használtan") 8000-ért az Armed Assault-ot, elég rétegjáték, realisztikus katonai szimulátor, de tudom hogy ronggyá játszom még a mini image-t is. a másik meg amit meg fogok venni, magyar szinkronnal, bolti áron 8000 lesz, a Witcher-t.
  • shaba23 #165
    oké, örömmel hallom:)
  • PLaci #164
    Az SWG full dobozos volt, én annó megvettem :D
  • shaba23 #163
    amíg Mo-on és a külföldön megvásárolt játék ára közt időnként ~6-20e Ft van, addig, ha játékot vásárolok sem itt veszem meg...
    SWG anno 12.990.- volt itthon, Ausztriában 7990.- Mindezt úgy, hogy a 100 oldal körüli útmutató (full színes) és a nagy "karton" doboz (szintén színes) német nyelvű volt. Itthon tettek bele egy lapot amin magyar nyelven szerepelt hogy hogy kell telepíteni egy játékot...ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy itt nem csak egy DvD tok volt az egész játék (ebben nem vagyok biztos)

    WoW:TBC CE külföldön ha jól emlékszem nem volt 15e itt majdnem 30e
  • ivanova36
    #162
    Én úgy vagyok vele, hogy most is és 10 éve is sokkalom a 12.000 forintot bármelyik játékért. Ennek megfelelően csak a kellően "értékes" darabokat szerzem/szereztem be ennyiért. Pl Red Alert 1-2, Half-Life 1-2, World of Warcraft, C&C sorozat összes, Generals...
    A többit mi érdekel, azt majd ha a nálam lélektani 6.000 forint alá esik az ára. Azokat is megvenném a megjelenése napján, ha kb 6.000 lenne, vagy alatta. De így nem veszem meg.
    A DS2-t már bejelőltem megvételre...1000 forintot bőven megér.
  • Yurij
    #161
    Én a minap vettem meg a tesco-ba a Medal Of Honor European Assault-ot 3000 Ft-ért.
    Ehez a fizetéshez ami nálunk van ez lenne minden játék valos ára.
    Normális országokban a fizetéshez van alakitva minden.
    Most voltam kint egy ismerösömnél Irországban,kereken 2500 eurot keres mint pioncér + a jatt.
    Van nekki xbox360 és ps3 is,nem részletre vette ott ez ismeretlen fogalom az ilyen cumokra.
    Esze ágában sincs letölteni mikor meg tudja venni eredetibe,ja és 2-3 honap és már akár 50% is csökkenhet egy játék ára.Nem ugy mint nálunk,meg nem beszélve a megélhetésröl.
    Nagyábbol minden ugyan annyiba kerül mint itt egy két dolog olcsobb kint.
    Ami nagyon tetszet az a kaják minösége,nincs agyon tartositva semmi.
    Erre mint megtudtam nagyon ügyelnek kint,a tejnek tej ize volt az itthoni meg sem közeliti.Igaz drágább kint a kaja mint itthon de legalább kaja.
    Az ö fizetésükhöz képest,nem drága a kaja.
    Mint megtudtam jó magyar szokás szerint mennyibe kerül ez az.
    Albérlet rezsivel 450euro
    Kaja:1 hétre kb 150euro de akkor nagy bevásárlást csinált,és a hütö zsufolásig.
    Szoval böven marad pénze szorakozni,sörözni stb.
    na a sör az nem volt semmi meg nem mondom mi volt a neve,valami fekete szinü.
    De rohadt erös és finom volt igaz 1db literes korso 13euro volt de a második után már nagyon meg kellet gondolni kérek e még.A világos sörök többnyire 6 euro volt.
    Szoval nincs értelme a itteni dolgokat össze hasonlitani a kintivel.
    Pláne a legtöbb játék nem is magyar nyelvü igy még árulni sem engedném öket.
    Ha már odáig vanak a fogyasztó érdekeivel.
    Probálna meg valaki eladni kint egy magyar nyelvü játékot ennyiért,körbe is kasztrálnák a kiadot.
  • Gerygrey
    #160
    Csak számold hozzá a monitort is. Ahhoz, hogy a PC-t megközelítő felbontásban játszhass, legalább egy "fél-HD" (1366x768 felbontású) LCD-tévére van szükség, amiből egy normális méretű minimum 150 ropi, miközben PC-hez, kicsivel nagyobb felbontású, márkás, 19'' wide TFT-t már 35-40 bruttóért találsz. Persze lehet játszani a 72-es CRT-n is, csak nincs túl sok értelme.
  • Mike at home
    #159
    ez is igaz
  • Solten
    #158
    Magyarországon idióta árszabás van. A szemeteket a minél nagyobb profit érdekli. Az nem hogy pl. "csóró" egyetemista mi a t*kéből vegye meg a többezres játékot. Naná hogy letölti. Nem kell hasra esni nyugat Európától, ott is töltenek ezerrel. A minél nagyobb profit. Ez persze érthető, csak ostobák. A napokban lezajló moziünnep a legjobb példa rá. Harmadába kerülő jegyek miatt 5×annyi ember tekintette meg a filmeket. Hosszabb távon melyik jobb. Mert megfigyeltem a multiplexben többnyire 3-4 ember ücsörög. A játékoknál ugyanez. Ha nem 15 kilóért kínálnák ki a fene töltögetne?? Nyilván van egy összeg amiért már a forgalmazónak se éri meg, de a jelenlegi árak röhejesek.
  • kukacos
    #157
    A 70-80 ezer havonta valóban új autóra vonatkozik, valamivel olcsóbban is meg lehet úszni, de a 12 éves autó pedig esetleg félévente elromlik, és egy-két apróság is százezrekbe tud kerülni. De azért az sem nevezhető ritkaságnak Magyarországon, hogy emberek új autót vesznek, hitelre. Az, hogy hogy szokták számolni az autó havi árát azok, akik pszichológiailag érdekeltek abban, hogy "megérje", különösebben nem érdekel, egyszerű számtani műveletekkel ki lehet hozni, mennyibe is kerül, és az nem hazudik. Neked van autód? És mennyire jön ki havonta, árcsökkenéssel együtt? Adj össze mindent, szervizt, egyebet, a kockázatot, hogy ellopják, összetörik, összetöröd, esetleg meghalsz benne... de én sem akarlak meggyőzni, autóbuzi országba születtél, Dzsingisztánban meg mindenkinek van kalasnyikovja, na és. Biztos ott is elmagyarázná a tulaj, milyen jól járt vele.
  • feamatar
    #156
    Egyetértek, tényleg jó cikk volt, és külön örülök, hogy rámutatott arra hogy nem olyan nagy a PCs és konzolos költségek közt a különbség.
  • RxMorpheusz
    #155
    Hát ez egy remek kis cikk volt, igazán jó rálátással a játékiparra, a warezre meg midnenre. Gratulálok az írónak! Több ilyet :D
  • Adenoma
    #154
    És akkor mi van, ha a 12.000 forintos játék nekem nem tetszik, és becsapva érzem magam, mert a neten látott bemutató alapján nem kapom meg a beígért élményt. fogyasztóvédelem? és ha már beregisztráltam a kódot? pl ha kéri a netes reget a játék. és ha nem lehet eladni a logint ugye tiltja a játék, ha megtudják ban). eddig ez még mindig egyoldalú: megveszed oszt kussolj
  • Gascan #153
    Az olyan országokban ahol az állampolgárok nehezebben tudják megvenni maguknak a játékokat, mint pl. most magyarországon... nem lenne hülye ötlet ha pl. a Ubisoft vásárlási kupont adna mondjuk ha most megveszem a GRAW2tőt, akkor kapok mellé a következő UbiSoft játékra egy 1000 forintost vásárlási kupont(lehet az összeg kevesebb is, ahogy megéri, de ha legközelebb vennék játékot és lenne ilyen kuponom, egész biztosan befolyásolná a vásárlási döntésemet)
  • Mike at home
    #152
    ki beszél 6 éves kocsiról? én új autóról beszélek
  • Mike at home
    #151
    miaz reális árazás? minden annyibe kerül mint amennyit a piac fizet érte, kivéve amibe beleavatkozik az állam
  • fflx
    #150
    nekem ezzel kapcsolatban pont ellentetes eszreveteleim vannak. nezegessel amazonon szoftvert, es nezd meg mennyiert kapod meg itthon? ne a legujabbakat nezd, hanem kb fel eveseket. itthon neha elfelejtik az arakat lefele vinni, mikozben a vilag tobbi reszen mar majdnem felebe kerul csak.