116
Mit gondolsz a bolti tegezésről?
  • toto2700
    #116
    Én már majdnem 34 vagyok, de engem is letegeznek. :)
  • Fresh Duke
    #115
    Egy 30 éveshez képest is.
  • videobaby
    #114
    egy 80 éveshez képest tényleg, egy kisisishez képest meg öreg :D
  • IXEMGabeo
    #113
    dehát te fiatal vagy ne csodálkozz rajta:P
  • videobaby
    #112
    ma a boltban egy tanuló csajszi a csemegénél reflexből sziát köszönt, mit kérsz folytatással. nem vettem zokon, aki ettől megsértődne hülye lenne. ha jó napottal köszön, magázva kérdezi, hogy mit kérek, akkor is rendben lenne a dolog. egyiktől sem mászok falra. sznobságnak tartom, hogy van, aki kikéri magának, mert tisztletlen, meg neveletlen, meg.... blabla aki le meri tegezni.
  • chhaya #111
    Aki tiszteletlen vagy sértő stílusban beszél, az magázva is úgy fog, ilyen szempontból szerintem nincs nagy különbség.
  • Piszke01
    #110
    A hivatali diskurzus az egy egészen más téma, kötött forma és nem foglalkoznék itt vele.
    A tegeződés alapjában nem gond, a mikéntje az viszont igen.
    A többség nem tud disztingválni. Tegezve még inkább nem képes a saját határait felismerni, hogy meddig mehet el a beszélgetés során, a tiszteletlenség az egyik legnagyobb otrombaság. Hiba.
    A tegeződés arra hivatott, hogy közvetlenebbé tegye a kommunikációt, de nem a ledegradálás a cél.
  • videobaby
    #109
    mi a gond a tegeződéssel egyáltalán? a magázódás maradjon meg hivatali szinten. nálunk a munkahelyen is mindenki tegeződik, ezt elmondták már a felvételikor is. a boltban azért más a helyzet, csak az ismerős eladókat tegezem, vagy azt, aki eleve úgy indít, hogy "szia, mit adhatok?" nem szoktam emiatt összesírni a párnám csücskét. ha tegez, akkor én is.
  • Piszke01
    #108
    Megesett , mivel meglehetősen kiterjedt ismeretségi körrel rendelkezem, már nem emlékeztem , hogy anno magáztam vagy tegeztem az illetőt.
    Ilyenkor vagy megvárja az ember, hogy mi az ábra, hogyan szólít meg és onnan már sínen van a dolog.
    A legkínosabb , ha a delikvens mindenre emlékezik velem kapcsolatban...- de én mivel az évek alatt jelentősen megváltozott,-fogalmam se volt, h. kit tisztelhetek benne.
    Ma se tudom...:)

    Ilyenkor általánosságba lehet öltöztetni a beszélgetést, hogy-vagy, mi a helyzet...hű de kínos,... mesélj mi történt veled amióta nem találkoztunk? :)

    Csak összejön valami támpont.:)


  • SimaSuna #107
    nálam az üzleti szabály nem tiltja. Olykor egész kellemes beszélgetések alakulnak ki :)
  • The Protector
    #106
    Nekem az a ciki mikor az ügyfél felajánlja a tegeződést,de nekem üzleti szabályzat az,hogy nem tegeződhetek így megköszönöm és felajánlom,hogy ő tegezhet de nekem a magázódásnál kell maradnom.Na ezek érdekes beszélgetéseket szoktak szülni.Egy kalap szar az egész.Ha maga az ügyfél ajánlja fel akkor elvileg sima ügy a tegeződés,de nálunk nem szabad.
  • Fresh Duke
    #105
    Volt már velem jobb is. (Eladó a bolt közepén köszönt rám, én meg nem figyeltem, és amúgy is el voltam gondolkodva, és reflexből úgy köszöntem vissza, hogy "jó napot". Erre visszakaptam válasznak, hogy "A múltkor még szia volt...", és enyhén morcosnak tűnt. :D)

    A múltkor ping-pongoztam egy idős bácsival a játszótéren. Ránézésre olyan 60-80 között lehet. Közölte, hogy tegezzem. A hideg is kirázott... :D
  • chhaya #104
    Jah ez is gyakori, pont a héten volt előttem a pékségben egy 12-14 éves srác, lecsókolomozta a 30-as eladócsajt... Az jól le is szidta, még 2 vásárlóval később is morgolódott. :D
  • Fresh Duke
    #103
    Nálam pont akkor szoktak megsértődni a pénztárosok, mikor lemagázom őket...
  • chhaya #102
    Nekem is van olyan ismerősöm, akit képtelen vagyok tegezni, pedig többször is szólt már érte. :D Csak jóval idősebb nálam, kicsi korom óta ismerem, és már megszoktam a magázást. Van akinél viszont könnyen megy, hiába idősebb.

    Sokan meg akarják szüntetni a tegező-magázó formát, merthogy felesleges formalitás (és mindig az angol nyelv a példa, hogy milyen jó nélküle)... Tényleg nehéz néha, mert nem mindig egyértelműek a határok, hogy mikor melyik forma használatos. Vannak viszont alap dolgok, amikhez lehet igazodni, onnantól pedig eldönti mindenki magának, hogy mit szeret és mit nem...

    Engem reklámoknál egyáltalán nem zavar a tegezés (főleg, ha a fiatalabb korosztály a célcsoport), de boltban, postán és kevésbé formális helyeken sem. Személy szerint én jobban is díjazom, fiatal vagyok még a magázáshoz. :D Komolyabb, hivatalos helyeken, pl. banki ügyintézésnél viszont elvárható még fiatalok közt is a magázódás, mert ezt kívánja a hivatali illem. Nálunk is a hivatalos levelezés mindig a protokoll szerint zajlik, hiába ismerjük a címzettet és vagyunk vele tegező viszonyban, a hivatalos csatornákon mindig magázzuk. :D Nyilván ez személyesen más, de a hivatalok formális helyek, ismeretleneknél elvárható a magázódás.

    Idősebbeknek meg kell adni a tiszteletet, ez egyértelmű. Viszont nekem olyan furcsa, amikor fiatal harmincasok megsértődnek a tegezés miatt (boltban vagy postán vagy akárhol). Nyilván nem tiszteletlen akarok lenni, csak hát minek magáznék le egy korban hozzám közel álló embert, pláne nemhivatalos helyen? Ez nekem kicsit érthetetlen, de van ilyen, és mivel mindenkinek más az elvárása és a mércéje, ezért elő is fordulhatnak neheztelések... Szóval ezzel kiegészíthetnék kicsit az illemkódexet. :D Bár szerintem ilyenen felesleges megsértődni, de ez már mindenkinek a maga baja.
  • Piszke01
    #101
    Úgy látom be "Piszkéztem"- a topikot:),


    Eldugulnék.
  • Piszke01
    #100
    Nagyon jó a téma.

    Én például engedély szoktam kérni, ha valakit -nálam idősebbet- szeretnék tegezni.
    Van akit meg egyáltalán nem tudok tegezni, nem tudom miért lehet?
    Hiába szól , h. Tegezzél vissza, nem áll rá a nyelvem.
    Ki hogy van ezzel?
  • Piszke01
    #99
    Erről jutottak eszembe a reklámok:

    Engem pl.irritál, ha reklámokba letegeznek, még ha közvetlenségre utaznak is.
    Kivagyok én neki ?
    Némelyik meg annyira bénán működik, hogy ..na ...inkább hagyom.
  • Piszke01
    #98
    Szoktátok-e visszavonni a máiktól a tegezési lehetőséget ?
    Ha igen, akkor miért?
  • Piszke01
    #97
    ...ha a bolti eladó ismerős , az persze más téma.
  • Piszke01
    #96
    "Mit gondolsz a bolti tegezésről?"

    A kérdésre válaszolva, ne tegezzenek, csak, ha felhatalmazom rá.
  • Piszke01
    #95
    Maga' meg az Ön '- magázó formák, de mennyire más a kicsengése.
  • Piszke01
    #94
    Tegeződve is meg lehet adni a tiszteletet.
    A tegeződés nem egykorúak között a megelőlegezett bizalom jele.
    Aztán majd elválik, hogy működik-e a dolog.

    Ami meg nem az én közegem, bolt, posta,...ahol mint idegen jövök be, természetes a köszönés, pl. jó napot kívánok.
    Nem szelektálok nem és kor szerint.


  • #93
    Sziasztok! Úgy szoktam csinálni, hogy ha bemegyek bármilyen boltba, és ha férfi az eladó akkor 'jó napot' (ha idősebb) ha fiatalabb akkor 'szi' ha hölgy az eladó 'kezét csókolom' ha korombeli 'szia'
  • noti83
    #92
    Amúgy a fősulin én is megszoktam a magázást, de az mégsem olyan közvetlen.
  • noti83
    #91
    Akivel melóval kapcsolatban, vagy mármilyen összjövetelen találkozom, símán letegezem, még ha a nagy(apám/anyám) lehetne, akkoris!
  • Lammer
    #90
    "20-25" vs magázódok
    azert sorry de a nalam (joval)fiatalabbakat hagyne jonapotozzam mar le :D
    ez megintcsak egyen kerdese... en az MMben minden hozzam kepest korabeli vagy fiatalabbat tegezek egybol es vegigvisznek a soron ugyanugy :P
  • RedRiot
    #89
    Erről van szó... Azért a többség még mindig tiszteletadásként értékeli, hogyha magázódnak vele. És ha vki megtisztelve érzi magát, akkor készségesebb.

    Amit vki írt a legnagyobb baleset ami kialakulhat a magyar viszonyok miatt a "csendőrpertu". Ezt általában úgy kezelem hogy simán visszategezem, akárki is legyen az illető. De ez akkor is egy gáz dolog.

    Munkahelyi dolgokról jut eszembe: velem egykorú szervízeseket is tegezem általában. Ők nem közvetlen munkatársak, hanem heti rendszerességgel kiszállnak ellenőrizni a gépparkunkat. Úgy gondolom, itt viszont a tegeződve egyszerűbben meg lehet beszélni a gépekkel kapcsolatos problémákat. A másik hogy két hasonló korú ember, ha rendszeresen találkozik azért előbb-utóbb összetegeződik.

    Rendőrökkel mi a helyzet? Engem legutóbb közúti ellenőrzésen magázott egy 25 körüli járőr. Én természetesen illemtudóan visszamagáztam. Semmi kivetnivaló nem volt a viselkedésében. Szoktak még bunkón letegezni huszonéveseket?
  • DummyBoy
    #88
    Erről jut eszembe, mostanában elég sokat vásárolok, lakásberendezés, stb ... és arra lettem figyelmes, hogy sokkal kedvesebben, segitőkészebben állnak hozzám még az MM-es segédek is, ha odamegyek és nem kapásból letegezem, hanem normálisan odaköszönök, magázódok (Hiába fiatalabb, 20-25 körüli srác ... vagy lány ...)

    Asszem sütőt kerestem, előttem jólszituált házaspár ért oda, és valami "Szevasz, sütőt keresünk!" mondattal odaálltak a eladóhoz ... az kézségesen megmutatta merre menjenek és ennyi ... Mi is odaértünk, illedelmesen, jónapot, minden, a fickó végivitt, elmondta melyik mit tud, ő mit ajánl, mit nem, hogyan megy a házhozszállitás, stb ... majd fél órán keresztül mutogatta a dolgokat ... pedig nem épp úgy néztem ki mint aki komoly vásárló ...

    Hozzáállás kérdése az egész ...
  • tommyg
    #87
    csókolom
  • ColdFire
    #86
    hello:)
  • F1re
    #85
    ismeros :D
  • RedRiot
    #84
    De jó a téma! Ezen a kérdésen én is filózok már egy ideje.

    Olyan 6-8 éve még egyértelműen az volt az álláspontom hogy kell a f@sznak a magázás, az angol nyelvben sincs, mégis jól elvannak.

    Aztán egy idő után rájöttem, hogy a tiszteletadáson kívül a magázásnak van egy távolságtartó funkciója is. Ha valakit tegezel, ezzel automatikusan engeded neki hogy visszategezzen. Ezt vki úgy értelmezi hogy lazábban, közvetlenebbül társaloghat/viselkedhet veled, és ennek a közvetlenségnek a mértéke esetleg más lehet mint amire te eredetileg gondoltál. Ez kellemetlen lehet.

    Úgy öt éve egyszer, kb. huszonötévesen beszálltam egy taxiba. A taxis negyvenes fickó, tegeződtünk, már nem tudom ki kezdte. Elkezdett panaszkodni mint a gép, aztán ordítva politizált, egyre agresszívebb gesztusai, mimikája volt, kicsit alárendelő kezdett lenni a hangneme. Nem volt jó érzés, szívesen kiszálltam volna azonnal. Ha egy hűvös jónapottal köszönök neki, és nem mosolygok mikor beszállok, kimértebben viselkedek akkor talán ez elkerülhető lett volna.

    Azóta minden taxist magázok, akkor is ha ugyanúgy 30 körüli mint én. Kevesebb a taxis-panaszkodás, és ha nem úgy beszélek/viselkedek velük mint egy tinédzser, akkor velem sem beszélnek/viselkednek úgy.

    Ilyen szempontból a mélypont az volt, mikor az előző autómat el akartam adni, és elvittem egy kereskedésbe. Úgy két éve lehetett. Velem egyidős lehetett a fickó, talán pár évvel idősebb. Letegezett, hagytam. Az autóm nem volt egy makulátlan darab, egy korábbi sérülés nyomai még látszódtak rajta. Egy ideig normálisan beszéltünk a kocsiról, árakról miegymás, aztán a hátulján kiszúrt egy horpadást:
    "bazmeg, ez meg mi? de csótány egy gép..." ésatöbbi ésatöbbi. Ott is hagytam a tetves autókupecet. Nem őriztünk együtt disznót.

    Tehát vigyázat: néhányan a tegeződést úgy értelmezik, hogy akkor már bazmegezhetnek, gecizhetnek stb.

    Én azóta 99%-ban magázódok üzletekben/hivatalokban. Nyilván nem magázom a pattanásos 17 éves segédet a MediaMarktban, vagy a mekiben, de szinte mindenki mást igen. Ha bratyizva tegezel egy alkalmazottat/eladót/pincért akárkit, aztán mégis akad vmi kifogásod, benne van a pakliban hogy vigyorogva le fog rázni. A magázódás egy kicsit azt is jelzi, hogy nem ereszkedsz le az ő szintjükre. Ez kicsit fellengzősen hangzik, de igenis a bolt/hivatal/akármi van az ügyfélért, és nem fordítva. Mégegyszer mondom, nem lenézem az eladót, hanem megadom neki a tiszteletet, ugyanakkor jelzem hogy cserébe én is elvárom ugyanezt tőle.

    Munkahelyi tegezés/magázás: ez jóval bonyolultabb. Általában közeli munkatársakkal tegeződöm, akkor is ha esetleg a nagyanyám lehetne az illető. De a szavaim, gesztusaim sosem sértők, vagy túl közvetlenek.
  • Cat 02 #83
    jah, kb nekem is, aztán le olt h "ilyen öregnek nézek ki?" "jah, nem, bocs, Szia!" :)
  • light00
    #82
    Bolti tegezésröl? Nekem8, csak nagyrészt a nyugdijasokat, tanárokat szoktam magázni, meg aki megérdemli :D
    Amugy ha valakit érdekel, pl francia nyelvben évszázadokon át tilos(!) volt használni a tegezést, illetve nagyfoku bunkoságnak volt betudhato, csak asszem házastársak használhatták egymással szemben. De gyakran volt, hogy maradtak magázásnál. (egy régi filmben a szinkronizálásnál pont ebböl voltgy kiseb probléma, hogy a francia hölgyike szövege az volt: "Kedvesebb voltál még mikor magáztál" :\ )
    Aztán a francia forradalom idején pedig mindenkit kötelezö volt tegezni. Aki nem tette guillotine-t is kaphatott.
    Érdekes nép, meg kell hagyni :D
  • MerlinW
    #81
    Hát az illem szerint, férfiaknál az idősebb inditványozhatja hogy tegeződjetek, míg a nőknél kizárólag ők (nők azaz nagykorúak).

    Az időseket (gyak.: 60 felett) automatikusan magázza mindenki helyesen, az idősek meg tulajdonképpen úgy szólíthanak ahogy akarnak(az ősi etika szerint, bár 99%-ban magáznak ha nem ismernek, néha utána is), ami nem jelenti azt hogy mi is megengedhetjük ezt magunknak, csak ha ő ezt megemlíti.

    A mai világ csupán annyiban különbözik, hogy a középkorúak érzés/szimpátia alapján kommunikálnak a hozzájuk hasonló korban levő embertásukkal.

    18 alatt mindenkit letegezhetnek, 18 alatt mindenkit magáznunk kellene, de ez kitolódott ~25 fölé,
    18-25 között káosz van, abszolut szitura megy a dolog, ~25 felett meg manapság tegezzük a ~25 alattiakat, magázzuk a ~30 felettieket.

    Természetesen vadidegenekről beszélünk, általánosítva.

    Nem olyan gáz ez, minimális határozottság kell csak. Ha meg kínosan érezzük magunkat, kövessük az "ősi törvényeket". Akit nem ismersz és nem az iskolából jön ki (gyak. nem gyerek) azt magázod. Ebből soha sem lesz probléma, inkább régimódias ugyan, de ügyesen használva figyelemre méltó stílusos karizma. (Főleg a középkorú(25-30+), ill idősebb hölgyeket lehet elvarázsolni egy "kézcsók"-kal illetve férfiaknál tekintélyt parancsoló egy biccentős "tiszteletem":))

    Modern gondolkodású vagyok én is, de tisztában vagyok vele, hogy nem mindig a modern a jó:)
  • Coco
    #80
    tegezzen... ilyenen kiakadni.. sosem értettem. nem rád értem csak sokan ezért hőzöngenek stb, hát én ilyenennem tudok fennakadni
  • bigfoot
    #79
    szal utánna furcsa átváltani néha ha az ember bemegy boltba vagy találkozik idősebbel
  • bigfoot
    #78
    nálunk melóban tegeződés megy,mind1 ki hány éves
  • moralosan
    #77
    viszont ez még mindig egy kevésbé feszült környezet, nem munkahely vagy iskola, az emberek többnyire pont a közös érdeklődés kapcsán szólnak egymáshoz